Genetski bazen (testirajte DNA)
- stickitout
Sta kaze restitucija? Imam li pravo na to?pitt wrote:Eno su ti ostatke kuce kod vogosce nasli
- stickitout
Ma buraz kako stvari stoje svi bi na listicu duginih boja glasalimostarac wrote:sad mi pade napamet da to testiranje treba u nas uvest na biracka mjesta, da se brate zna tacno ko za koga i kome se daje rozi, kome drecavo zeleni, a kome drecavo crveni listic
-
mostarac
jebote trebo bi nam dom naroda ko Wemblystickitout wrote:Ma buraz kako stvari stoje svi bi na listicu duginih boja glasalimostarac wrote:sad mi pade napamet da to testiranje treba u nas uvest na biracka mjesta, da se brate zna tacno ko za koga i kome se daje rozi, kome drecavo zeleni, a kome drecavo crveni listic![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
@Pegasus317,
Jesu li Perzijanci sa tim nekim "čistim linijama"...Pričo mi babo da mi je predak bio na privremenom radu u džamiji pored kraljevskog grada Jajca.
Jesu li Perzijanci sa tim nekim "čistim linijama"...Pričo mi babo da mi je predak bio na privremenom radu u džamiji pored kraljevskog grada Jajca.
- shana_majka
-
vsk
Pegasus317 wrote:Genetski profili po regijama se uglavnom zovu "čiste linije", koje su nastale dobrim dijelom zbog geografskih okolnosti, uslova i eventualne izolacije u nekom većem vremenskom periodu, ali u svojoj najčišćoj formi jesu izvorno hibridi nekih prijašnjih genetskih profilaSogan wrote:Posto sam laik u prirodnim naukama opcenito a glede genetike maxuz, bas me zanima po cemu se razlikuju ti genetski profili kad su vec kategorisani po kontinentalnim i regionalnim varijablama (Evropa - jugoistocna Evropa - Balkan - BiH - Unskosanski Kanton - Bihac - Donji Grabovci - Mirsina avlija - Mirsin DNA) i da li su ti normativni genetski profili u svojoj najciscoj formi izvorno hibridi razlicitih izvornijih genetskih profila...?
Mirso buraz izvini na indiskretnosti!
utjeha za one koji nisu zadovoljni rezultatima testiranja ti Englezi su malo nafrizirali izvorne linije da bi ispali onako kako oni misle o sebi
Klimatski uvjeti širom svijeta se razlikuju, tako da je Homo Sapiens tokom evolucije prilagođen svakoj klimi pojedinačno.
-
Sarafcina
stickitout wrote:Edin H. wrote:Stvarno gdje si napravio taj test?
Koliko si platio?
Ako si u Londonu Idi na University of Westminster, school of biosciences, new cavendish street. Ne placa se, uvijek mozes dobrovoljno za nekoga ko radi neki rad. Mogu ti i broj dati ako hoces? Kod nas znam da rade u Zagrebu na sportskoj, barem sam tako cuo a u Sarajevu nemam pojma.
Uglavnom, svaki fax bioloskih nauka u vasoj okolini bi to morao uraditi.
Vrijedno je i uraditi, fascinantno, ja se evo u carsaf zavio i pred ogledalom setam![]()
![]()
a da carsafi slucajno nisu bijeli... i da nemaju neko ime bliskoistocnog podrijetla
-
Pearl
postoji projekat National Geographic-a i IBM-a, zove se Genographic Project.. cilj projekta - to show the map how humankind populated the planet
jest da platis 100$ US ali dobijes rezultate od njih i plus ucestvujes u projektu..
bila je jedna tema na forumu koja je umrla prije nego sto je i pocela informacijama
:D:D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... hic#933870
pa ko voli nek izvoli
jest da platis 100$ US ali dobijes rezultate od njih i plus ucestvujes u projektu..
bila je jedna tema na forumu koja je umrla prije nego sto je i pocela informacijama
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... hic#933870
pa ko voli nek izvoli
- stickitout
Genetika je vrlo brzo napravila veliki pomak u nauci pocevsi sa Gospodinom Gregorom Mendelom davne 1856. On je prvi poceo proucavati naslijedne osobine iz naucne perspektive. Mnogi su se bavili sa manje ili vise uspijeha naslijednim osobinama, ukljucujuci i onu nacisticku zvijer josefa mengelea (ne zasluzuje velika slova). Negdje pocetkom pedesetih Gospoda Francis Crick i James Watson su uspijeli otkriti strukturu DNA ili DNK molekula uz pomoc X-zraka. Za svoje otkrice, zajedno sa gospodinom Maurice Wilkins, dodijeljena im je Nobelova nagrada 1962 godine.
Naglasavam da je upravo ovo otkrice (pedesetak godina staro) otvorilo ne samo novu stranicu, nego potpuno novu knjigu znanja ljudskog roda.
Mislim da zajedno sa novim tehnologijama, nano predominantno, otvaramo jos jednu knjigu ljudskog roda u obliku Quantum fizike i mehanike.
Buducnost ljudskog roda je neizvjesna ali i veoma izazovna. Jos stotinjak godina, ako planeta ostane citava od nas, i sigurno cemo naci odgovore na mnoga pitanja, ukljucujuci i ko nas je stvorio i zasto i sta koji qrac ovde radimo.
Naglasavam da je upravo ovo otkrice (pedesetak godina staro) otvorilo ne samo novu stranicu, nego potpuno novu knjigu znanja ljudskog roda.
Mislim da zajedno sa novim tehnologijama, nano predominantno, otvaramo jos jednu knjigu ljudskog roda u obliku Quantum fizike i mehanike.
Buducnost ljudskog roda je neizvjesna ali i veoma izazovna. Jos stotinjak godina, ako planeta ostane citava od nas, i sigurno cemo naci odgovore na mnoga pitanja, ukljucujuci i ko nas je stvorio i zasto i sta koji qrac ovde radimo.
- Jara
@stickitout,
za temu
(nema rimljana smjehuljaka)
Samo, treb'o si ovo stavit' na temu o "mješanim" brakovima
Kakvi li bi bili "nalazi" za Dž. Latića, poznatog po pljuvanju po njima i djeci him? A tek za "čistog" Šešelja?
Rekoh ranije da bi za mnoge "čistunce " rezultati donijeli neprijatna iznenađenja i ko zna kako bi to, jadnici, podnijeli
za temu
Kakvi li bi bili "nalazi" za Dž. Latića, poznatog po pljuvanju po njima i djeci him? A tek za "čistog" Šešelja?
Rekoh ranije da bi za mnoge "čistunce " rezultati donijeli neprijatna iznenađenja i ko zna kako bi to, jadnici, podnijeli
-
Pearl
ja bih platila samo da vidim jesam li sto kaze mr_bosnjak "cisti ilir"A wrote:MislimPearl wrote:jest da platis 100$ US ali dobijes rezultate od njih i plus ucestvujes u projektu..platiti 100$ da bi ti nauka potvrdila onu znanu "kuca pored puta"
![]()
posto vec nemamo nikakvih domacih projekata niti diplomanata koji bi to besplatno uradili...
nije lako biti dno supka svijeta
sto neko rece, kako bi se neki "cisti" iznenadili... kakva im sve krv venama tece..
Last edited by Pearl on 14/11/2006 14:01, edited 1 time in total.
- manijak1
Ja sam iz genetske kade .....
avlijaner 
- stickitout
Hvala Jaro, drago mi je da ti se svidja temaJara wrote:@stickitout,
za temu(nema rimljana smjehuljaka)
![]()
Zanimljivo je, ako krenemo malo dalje geografski, da Jevreji i poprilican broj Arapskih plemena dolaze iz istog genetskog izvora. E sad, sto ti kazes, kad bi ovim nasim cistuncima pokusali objasnit da zapravo i oni vuku korijene sa tog istog izvora a da nam je svima zajedno taj izvor jedna teta iz Afrike, ufff zamisli to. A tek kad bi to rekao jednom viskom plavom vikingu Jurgenu. Ma nista im jasno ne bi bilo.
Uvijek sam podrzavao onu staru "odgovor je u nama samima"!!!
-
Pearl
jedino smo mi "cisti" .. hrvati su, kako kazu, potomci Samaricana (?!), Srbi su dosli jos iz Indije (?!), a Bosnjaci su vecinom Iliri (malo manji ?!).stickitout wrote:Hvala Jaro, drago mi je da ti se svidja temaJara wrote:@stickitout,
za temu(nema rimljana smjehuljaka)
![]()
Zanimljivo je, ako krenemo malo dalje geografski, da Jevreji i poprilican broj Arapskih plemena dolaze iz istog genetskog izvora. E sad, sto ti kazes, kad bi ovim nasim cistuncima pokusali objasnit da zapravo i oni vuku korijene sa tog istog izvora a da nam je svima zajedno taj izvor jedna teta iz Afrike, ufff zamisli to. A tek kad bi to rekao jednom viskom plavom vikingu Jurgenu. Ma nista im jasno ne bi bilo.
Uvijek sam podrzavao onu staru "odgovor je u nama samima"!!!
Slaveni su jedino u Bosni ocito izumrli , a nisu asimilirali starosjedioce, jer su se samoubili zbog cistote ova tri "naroda".. Avari, Rimljani i ostali nisu mogli da se "oplodjavaju" sa "nasima" jer bi cistoca "nase" domace krvi ubila njihova krvna zrnca pa potomstvo i nije bilo moguce... radi toga se nikakvo mijesanje nije desilo - te bogohulne ideje su samo produkt groznog komunizma..
- Ivy
#46 Re: Genetski bazen (testirajte DNA)
...pra pra pra pra pra nana bijashe Vikinshka princezaseka wrote:stickitout wrote: Globalno
67% Evropa
11% Istocna Azija
9% Bliski Istok
13% Sjeverna Afrika
Evropa (dominantni bazen)
80% jugo-istocna evropa
16% jugo-zapadna evropa
4% sjeverna evropa
Objasnjenje kaze da sam predominantno Rimljanin![]()
![]()
. Ah ti rimljani, te stare zagondjije dje me ostavise
![]()
![]()
![]()
![]()
svi putevi vode za rim
- Jara
@stickitout.
fascinantno je da se na osnovu genetske analize srodnika vrši identifikacija poginulih ratnih žrtava...možeš li opisati kako se to radi?
Pretpostavljam da organizacije koje to kod nas rade mogu uraditi i analizu o kojoj govoriš, ali bi bilo nepristojno tražiti to od njih ...
fascinantno je da se na osnovu genetske analize srodnika vrši identifikacija poginulih ratnih žrtava...možeš li opisati kako se to radi?
Pretpostavljam da organizacije koje to kod nas rade mogu uraditi i analizu o kojoj govoriš, ali bi bilo nepristojno tražiti to od njih ...
- stickitout
Koliko se ja sjecam, posto nisam geneticar po struci, to ide ovako otprilike. Ako sam negdje pogrijesio molio bih da me ispravi neko ko zna bolje.Jara wrote:@stickitout.
Svi mi (ljudi) imamo 46 kromosoma koji sadrze nase gene. Tih 46 kromosoma se nalaze u svakoj celiji naseg tijela i u svakoj celiji su identicni. Prilikom podijele celije ili stvaranja nove celije, sto se desava svakodnevno, pogotovo tokom rasta, ti kromosomi se repliciraju. Svih 46 u identicnom redoslijedu i poretku. Taj proces se zove "Mitosis".
Osim u jednom dijelu tijela a to je reproduktivni organ. Tu se celija ne dijeli na identicnu nego proizvodi "kcerku celiju" koja sadrzi 23 kromosoma ili jednu stranu duplog helixa, proces koji se zove "Meiosis". Takve "kcerke" celije se nalaze u spermatozoidima (muski) i jajima (zenski). Prilikom razmnozavanja i spajanja spermatozoida sa jajetom u materici, stvara se nova celija koja sadrzi 46 kromosoma. Spojenih naravno od oca i majke (od svakog po 23). Prilikom identifikacije zrtava vrsi se usporedba roditeljskih kromosoma i kromosoma same zrtve. Tako se dolazi do identifikacije.
Koliko je to eticki pravilno traziti od tih organizacija da izvrse test genetskog porijekla i da li bi oni uopste pristali na to, zaista ne znam. Mada mislim, to je naglasavam samo moje misljenje, da ljude treba ostaviti da rade svoj posao, taj se test moze obaviti negdje drugo. Mozda se od njih moze dobiti informacija tacno gdje a ako se ne ponude sami da ti to urade radije ih ostavi njihovom poslu, to mora da je mukotrpno......
- Jara
Hvala, malo je jasnije.stickitout wrote: Koliko je to eticki pravilno traziti od tih organizacija da izvrse test genetskog porijekla i da li bi oni uopste pristali na to, zaista ne znam. Mada mislim, to je naglasavam samo moje misljenje, da ljude treba ostaviti da rade svoj posao, taj se test moze obaviti negdje drugo. Mozda se od njih moze dobiti informacija tacno gdje a ako se ne ponude sami da ti to urade radije ih ostavi njihovom poslu, to mora da je mukotrpno......
Naravno da ne bi bilo eticki traziti od njih da nekom nesto urade samo "for fun"; nije mi ni bila namjera ; zanimalo me čisto informativno, tehnologija, jer se u oba slučaja radi o utvrđivanju porijekla genetskim putem. Genetika je čudo.
- stickitout
Jasta je, a tek Quantum Fizika....cudo jos nevidjeno!!!Jara wrote: Genetika je čudo.