Arapsko = muslimansko?

Rasprave o vjerskim temama.
Topla voda

Post by Topla voda »

Ne moras progovoriti arapski, ne moras ni progovoriti, ne moras, cak, ni pomisliti, a da bi te On razumio
opet si u pravu,mada bih se mogao sporiti oko ovog "pomisliti",koje ipak ne mijenja sustinu tvog posta
68847

Post by 68847 »

Topla voda wrote:
Da ti to neko od Arapa nije rekao?
Nisam tako nesto u svetim knjigama nasao.
Nit' sam bas uvjeren u postojanje "izabranog naroda" (ili jezika).
U Kur'anu pise nesto kao: Kur'an vam se daje na arapskom da biste ga razumjeli.
Kome to?
Valjda Arapima.
Nisam nigdje nasao da pise: Arapsko je pismo savrseno, arapski je jezik bozanski... ili tako nesto.
ovo tvoje ima logike,ali ulaziti u razumijevanje zasto?zasto?nema nikakve svrhe.
niko nije rekao da je arapsko pismo savrseno,niti je neko rekao da je taj jezik predodredjen za bozanski.
sustina je da je posljednja objava data arapima.
objava koja im je data na njihovom jeziku je imala snagu da se rasiri svijetom.
i tu smo sad ti i ja .
i mozemo postavljati pitanja,kojima odgovor mozemo pretpostavljati i nagadjati,ali taj odgovor napisali ga ili ne,znamo i ja i ti.
i sta sad ja ,kao slaven ,musliman..trebam poricati sustinu svoje vjere ,jer nije objavljena na meni prepoznatljivom jeziku?
Da i imala bi jos vise efektivne snage da nije strogo vezana uz arapski i arapsko.
Katolicka je crkva "skontala" da bogosluzenje na latinskom lijepo zvuci al' da ce na lokalnom jeziku imati vise efekta.
Pravoslavna se jos drzi staroslavenskog koliko god moze.
Protestanti biflaju na svim mogucim jezicima.
"Sve za promidzbu nase stvari"

Ovo sto sam napisao nema nikakvu losu namjeru.
Naprotiv.
68847

Post by 68847 »

Topla voda wrote:
Ne moras progovoriti arapski, ne moras ni progovoriti, ne moras, cak, ni pomisliti, a da bi te On razumio
opet si u pravu,mada bih se mogao sporiti oko ovog "pomisliti",koje ipak ne mijenja sustinu tvog posta
Ne bi se trebali oko toga sporiti.
On nas ne treba pitati da bi znao.
Njemu su nase namjere poznate.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

moze jedna primjedba :D
Kada se registruju novi clanovi da im se pojavi jedan popup, onako prijateljski... smajlici i te dzidze...

Molimo vas, pregledajte arhivu, bar naslove...i ne zapocinjite uvijek teme nanovo...mozete nesto nauciti iz vec napisanog, ili nanovo pokrenuti raspravu ukoliko ste nezadovoljni...dok vas ne dodjele Kulina :oops: :D
Eno nas se ponavljamo na temi o o Beta verziji Biblije, evo i ovdje...
:oops:

Hvala.
Topla voda

Post by Topla voda »

Da i imala bi jos vise efektivne snage da nije strogo vezana uz arapski i arapsko.
Katolicka je crkva "skontala" da bogosluzenje na latinskom lijepo zvuci al' da ce na lokalnom jeziku imati vise efekta.
Pravoslavna se jos drzi staroslavenskog koliko god moze.
Protestanti biflaju na svim mogucim jezicima.
"Sve za promidzbu nase stvari"

Ovo sto sam napisao nema nikakvu losu namjeru.
Naprotiv.
Naravno da nemas losu namjeru.pa to se osjeti..
ovo sve sto si upisao u plus katolickoj i protestantskoj crkvi,ja smatram minusom.
ne dao bog da se ovo "nama" dogodilo.u situaciji ekspanzije islama u "neislamskim"zemljama ,bilo bi pogubno i razmisljati,da pod uticajem medija,politike ili ko zna cega muslimani i pomisle o nazovi"sekularizaciji"islama,na nacin kao su to uradile gore navedene opcije.
68847

Post by 68847 »

zena wrote:moze jedna primjedba :D
Kada se registruju novi clanovi da im se pojavi jedan popup, onako prijateljski... smajlici i te dzidze...

Molimo vas, pregledajte arhivu, bar naslove...i ne zapocinjite uvijek teme nanovo...mozete nesto nauciti iz vec napisanog, ili nanovo pokrenuti raspravu ukoliko ste nezadovoljni...dok vas ne dodjele Kulina :oops: :D

Hvala.
Ponavljanje je majka znanja.
A ako se ponavljamo onda je vec sve receno.
Da se ukinemo za opste dobro? :)
68847

Post by 68847 »

Prema tome: dobrovoljno se povlacim i necu vise nista pisati.
Hvala i prijatno.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

68847 wrote:
zena wrote:moze jedna primjedba :D

Hvala.
Ponavljanje je majka znanja.
A ako se ponavljamo onda je vec sve receno.
Da se ukinemo za opste dobro? :)
znas onu borgesovu pricu o dva filozofa kojima dok razgovaraju o smislu zivota i jos kojecega...smeta muzika iz komsiluka...pa onaj jedan predlozi da se ubiju, kako bi u miru mogli nastaviti razgovor :)

Ja ne rekoh, hajde, sve je vec receno...nego...bilo je ljudi i prije nas :) A svaka nova misao je dobrodosla :-)
reformator

Post by reformator »

jusuf qardavi dozvoljava davanje imena i koja nisu iz arapskog,turskog i perzisjkog jezika,osim ako imaju ruzno znacenje.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tariq Azizi = katolik!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Dolina avalona wrote:Neznam zasto tolika tendencija da se nadije ime Zoran, kada ima toliko prelijepih muslimanskih imena!!
Mozda je Zoran vise europejc a Salko seljak... :roll:
Ma nije to. Sve je puno jednostavnije.
Naime, Zoran kao ime je izvedenica iz ciste bosanske rijeci dok je Salko u osnovi strana rijec, tudjica u Bosanskom jeziku.
Ili...?
Ti mozda ne mislis tako? :-)
stickitout

Post by stickitout »

Vodenjak wrote:
Dolina avalona wrote:Neznam zasto tolika tendencija da se nadije ime Zoran, kada ima toliko prelijepih muslimanskih imena!!
Naime, Zoran kao ime je izvedenica iz ciste bosanske rijeci dok je Salko u osnovi strana rijec, tudjica u Bosanskom jeziku.
Ili...?
Zoran = Sabahudin

:D
DONY

Post by DONY »

Vodenjak wrote:
Ili...?

Upravo tako ...Mislim da u bosanskom jeziku ima sasvim lijepih rijeci iz kojih su vec izvedena mnoga lijepa imena..a da nemaju niti tursko,arapsko,perzijsko porijeklo. :)
taxi_driver

Post by taxi_driver »

stickitout wrote:
Vodenjak wrote:
Ili...?
Zoran = Sabahudin

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

stickitout wrote:
Vodenjak wrote:
Ili...?
Zoran = Sabahudin

fakat :D
njonjica

Post by njonjica »

Prihvatanje i prakticiziranje Islama ne bi trebalo znaciti gubljenje svog nacionalnog identiteta.
Prihvatiti Islam ne znaci arabizirati se, bar po meni....ili bar ne bi trebalo.... :roll:
Ivy

Post by Ivy »

Darija je muslimansko ime (sluzbeno)...haj daj djetetu ime Darija u Bosni ako nisi katolik...al opet kad skontas da su Hrvati dosli sa Iranske visoravni, ima smisla...jer je Darius bio vladar Perzije :D
danas

Post by danas »

Ivy wrote:haj daj djetetu ime Darija u Bosni ako nisi katolik...
ne kontam? :roll:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Ivy wrote:Darija je muslimansko ime (sluzbeno)...haj daj djetetu ime Darija u Bosni ako nisi katolik...al opet kad skontas da su Hrvati dosli sa Iranske visoravni, ima smisla...jer je Darius bio vladar Perzije :D
zar postoje muslimanska imena???
digger

Post by digger »

Salko sto je u vodu skako wrote:
Ivy wrote:Darija je muslimansko ime (sluzbeno)...haj daj djetetu ime Darija u Bosni ako nisi katolik...al opet kad skontas da su Hrvati dosli sa Iranske visoravni, ima smisla...jer je Darius bio vladar Perzije :D
zar postoje muslimanska imena???
Bardo Salko! Tacno je da kod nasih susjeda u Dalmaciji Darija je dosta odomaceno ime. Istovremeno, ja sam znao Darijusa u Torontu koji je Jevrej.

Zato bih ostavio pridjev "muslimansko" na stranu i prihvatio da je ime perzijskog porijekla.
stickitout

Post by stickitout »

danas wrote:
Ivy wrote:haj daj djetetu ime Darija u Bosni ako nisi katolik...
ne kontam? :roll:
Upravo!!! Sta to Darija ili Dario ima bas muslimansko ili katolicko u sebi....to je staro Perzijsko ime, po cemu ga moze bilo koja religija prisvojiti i smatrati za svojim.... :?

pardon ispravka :D
reformator

Post by reformator »

Čije je ime Danijal?
Niko ne može reći da nije postojao Božji poslanik Danijal a.s.(onaj kojeg su bacili u jamu sa lavovima).
Zar je muslimanima zabranjeno dati to ime!?
Mnoga imena hebrejskog porijekla pominju se u Kur'anu:Ibrahim,Ishak,Jakub,Benjamin...
Niko ne kaže da moraju biti arapska.
shuriken

Post by shuriken »

.[/quote]
ovo tvoje ima logike,ali ulaziti u razumijevanje zasto?zasto?nema nikakve svrhe.[/quote]

ovo mi je najkorisnija recenica na ovoj diskusiji.

:shock:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

reformator wrote:jusuf qardavi dozvoljava davanje imena i koja nisu iz arapskog,turskog i perzisjkog jezika,osim ako imaju ruzno znacenje.
A, uz duzno postovanje, ko je Jusuf Qardavi da ima pravo da tako nesto (ne)dozvoljava? :?
bice_bice

Post by bice_bice »

Sogan wrote:Cigosi su to sve rijesili jednostavnim, adaptivnim stavom pa klincima daju imena tipa: Malboro, Esmeralda, Alfa_Romeo, Santa_Marija, Dzekson, Venera, Tajson... :D
:lol: :lol: :lol: meni neki dan goci pokaza pasos gdje mu pise ime: Rambo
Post Reply