Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

encian wrote:
ima dosta kako sam se bavila ovom temom, i moram priznati da vise nisam u toku sa akcijama nase narodne banke. medjutim, uvijek je prvo pitanje bilo: odakle nam ovoliki euri???? :)
pa valjda salje dijaspora! :roll:
+sva ta medjunarodna pomoc!
encian

Post by encian »

pa to i pretpostavljaju! ali cifra je prevelika da se pripise patriotizmu nase dijaspore. ne zato sto im je patriotizam mali, nego zato je cifra bas velika (da ne bude zabune sta sam mislia :-D )

a pomoc hm. nisam sigurna da na osnovu toga mozemo povecavati emisiju novca. onda bi je morali smanjivati kad je otplacujemo, a cisto sumnjam da je to tako jer imali bi smjenu inflacije i deflacije stalno. isto vazi za kredite. nemojte me samo sada fatati sa definicijom da je pomoc nepovratna. ova nasa je nepovratna koliko je nasa marka konvertibilna.
Kraljicin

#28 Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Kraljicin »

Monetarna politika a ja bih dodao i fiskalna politika je do kraja nerealna. Monetarna politika je nerealna jer se primjenjuju principi vezivanja domace valute za Euro. Svima koji su malo ucili ekonomiju je jasno da je ovo cisto defanzivna mjera sa ciljem STABILIZACIJE cijena i uspostavljanja zdravog monetarnog sistema. Ta mjera je primjerena i dobra na kraju rata ali nije u 2007-oj godini. Mislim da vam nemoram pisati zasto je to tako.
Sto se tice fleksibilnog kursa domace valute (ma kako se zvala), ako bi se to ikada dogodilo, doslo bi do erozije postojeceg pariteta preko noci. S obzirom da ljudi u CB BiH nemaju znanje a nebi imali ni nacin da sprijece malverzacije sa valutom, doslo bi do osipanja vrijednosti i ekonomija bi vrlo brzo upala u hiperinflaciju. Jos jedan razlog za hiperinflaciju i potencijalne nemire je cinjenica da bosansko-hercegovacka ekonomija nije konkuretna. Pokrivenost uvoza izvozom bi bila jos manja, penzioneri i ostali koji zavise od socijale nebi imali primanja i nastali bi socijalni nemiri.
Moj zakljucak je da iako krajnje smijesna i nerealna, monetarna politika mora da ostane ovakva i mora se slusati sta evropa govori (jer oni pokrivaju manjke u drzavnoj kasi).
Fiskalna politika sa druge strane ne postoji na nivou Bosne i Hercegovine. Entiteti sami treba da sakupljaju poreze i da ih rasporedjuju kroz svoje budzete. Ako nekoga treba da ubjedjujem u ovo saamo treba da se sjetite argumenata Slovenaca, zasto zele da se odcjepe od Yugoslavije. Ekonomski razvoj je glavno i kljucno pitanje. Bogata i razvijena Hrvatska te bogata i razvijena Srbija ce lako moci da traze od muslimanske vlade u seher Sarajevu sta zele. A to ce i dobijati jer muslimanski dio Bosne nece moci opstati bez trgovine sa susjedima. A susjedi ce traziti sve vise i vise dok na kraju svi muslimani nebudu radili ili za Hrvate ili za Srbe. A kada budete dobijali plate od njih da li ce vam biti vazno da li zivite u Federaciji ili Hrvatskoj? Mislim da nece.
ExNihilo

#29 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vjekosl ... /190502117
Prpa.ba

#30 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Prpa.ba »

Sta kaze strucnjak, privatni sektor pati zbog 11 milijardi KM van drzave. :lol: Do sad nismo nikad culi udruzenje poslodavaca da kuka na currency board, to je ipak rezervisano za ove sto vide sire slike iz udobnih sinekura. :mrgreen:
mirsek

#31 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by mirsek »

Currency board je iz raja izasao. :bih:
VladaFBiH

#32 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by VladaFBiH »

ExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.

vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijeniti
ExNihilo

#33 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

VladaFBiH wrote:
ExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.

vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijeniti
Ma ovo je katastrofalna ideja gledano čisto teoretski, čak.

Ne kontam ovakav gaf.
jesam1

#34 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by jesam1 »

Prof. poenta je generalno na mjestu - samo je lose prenijeta:

Imaju 2 Sci-Fi scenarija:

1. ili drasticno smanji broj zaposlenih u CB BIH jer ionako nista ne rade (sto je tacno) i investiraj u nesto produktivno.
2. Ukinuti currency board i od BAM napraviti zasebnu valutu. U ovakvoj situaciji ravno samoubistvu - ni sudstvo nije nezavisno/kompetentno a kamoli CB BIH.
NightWatchMember

#35 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by NightWatchMember »

Ukinemo li currency board, a srećom nećemo, jer se i ne pitamo, sa ovim hajvanima na vlasti radile bi štamparije prekovremeno.
Ci-Nick

#36 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Ci-Nick »

Zna se koji je tu redoslijed,.. samostalna valuta,.. pa onda štampanje kad zafali za povišice budžetskih korisnika,.. pa inflacija,.. naravno uz rast plata u realnom sektoru koji bi uvijek kaskao za inflacijom,.. jednostavno rečeno pljačka širokih narodnih masa.
ExNihilo

#37 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Ci-Nick

#38 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Ci-Nick »

Koliko smo sposobni,..
https://www.jutarnji.hr/arhiva/hrvatska ... h/3230261/
Svi u Hrvatskoj znaju kako je Luka Rajić kupio Dukat, u Sarajevu niko,..
Haris.ba

#39 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Haris.ba »

ExNihilo wrote:Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Mozda bi nesta uspjeli privremeno sprijeciti kad bi u roku od 24 donijeli sve izmjene zakona te odlucili zabraniti zamjenu za strane valute.

Iako ne postoji prepreka u teoriji da imamo valutu sa slicnom inflacijom ko Srbija, niko ne bi vjerovao KM da ne postoji konvertibilnost. A ne mozes imati valutu koje ce svako trcati zamjeniti za euro.

Plus bi sigurno se stvaralo crno trziste placanja u eurima.

P.S.
Pozdravljam ukidanje kurensi borda. Pik moje mjesto kod vjecne vatre. Za pocetak akcijski omjer 1 euro 10 KM.
ExNihilo

#40 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Mozda bi nesta uspjeli privremeno sprijeciti kad bi u roku od 24 donijeli sve izmjene zakona te odlucili zabraniti zamjenu za strane valute.

Iako ne postoji prepreka u teoriji da imamo valutu sa slicnom inflacijom ko Srbija, niko ne bi vjerovao KM da ne postoji konvertibilnost. A ne mozes imati valutu koje ce svako trcati zamjeniti za euro.

Teško. Čak i sa zakonskom zabranom, inflacija je neminovna čisto zbog toga što bi na svjetskim tržištima valutna drastično oslabila u odnosu na EUR (i ostale valute), što bi uvoz učinilo skupljim, a naša ekonomija jeste dominantno uvozna, pa bi skok cijena svih uvoznih dobara bio supstancijalan. Takav nagli rast cijena bi, opet, trigerovao paniku big time.

Zadnji atom povjerenja u valutu bi bio erodiran, a onda ide bujanje crnog tržišta, "maraka-maraka", galopiranje inflacije, i socijalni nemiri. Potpun recept za katastrofu.

Što bi rekao drug Tito, čuvajte currency board kao zjenicu oka svog. Uz sve mane i ograničenja istog, CB je jedna od rijetkih kopči koje čuvaju ovu državu.

Al' onda dođe gigant i kaže to je kolonijalizam, Afrika, ovo, ono. :roll:
alibaba_i_30_godina

#41 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by alibaba_i_30_godina »

ExNihilo wrote:
Haris.ba wrote:

Teško. Čak i sa zakonskom zabranom, inflacija je neminovna čisto zbog toga što bi na svjetskim tržištima valutna drastično oslabila u odnosu na EUR (i ostale valute), što bi uvoz učinilo skupljim, a naša ekonomija jeste dominantno uvozna, pa bi skok cijena svih uvoznih dobara bio supstancijalan. Takav nagli rast cijena bi, opet, trigerovao paniku big time.

Zadnji atom povjerenja u valutu bi bio erodiran, a onda ide bujanje crnog tržišta, "maraka-maraka", galopiranje inflacije, i socijalni nemiri. Potpun recept za katastrofu.

Što bi rekao drug Tito, čuvajte currency board kao zjenicu oka svog. Uz sve mane i ograničenja istog, CB je jedna od rijetkih kopči koje čuvaju ovu državu.

Al' onda dođe gigant i kaže to je kolonijalizam, Afrika, ovo, ono. :roll:
:thumbup:
Stoji sve kako si napisao. Ne mogu da vjerujem da se dešavaju ovakvi gafovi, a nisam mogao ni pročitati članak do kraja koliko sam u čudu. Currency board je jedina stvar koja je uvedena poslije rata a koja nas je u potpunosti spasila i još uvijek spašava. Jedina stvar koja još uvijek funkcioniše i ljudi imaju povjerenje jeste upravo naša valuta KM.

Ko li sada Vjeku plaća da iznosi ovakva pogubna mišljenja? Nikako mi nije jasno da jedan stručnjak izjavi ovako nešto u ovakvoj situaciji. Da je drugačije stanje, onda bi i imalo smisla razgovarati o eventualnom ukidanju currency board-a, a ovako ... :roll:
Banksy

#42 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Banksy »

alibaba_i_30_godina wrote:
Ko li sada Vjeku plaća da iznosi ovakva pogubna mišljenja?
Domljan je predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.
tranquil

#43 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by tranquil »

Ci-Nick wrote:.. pa onda štampanje kad zafali za povišice budžetskih korisnika,..
Oni nisu glupi. Ovo gore je glavni razlog zašto pojedini žele ukinuti CB. Žele kratkoročno kupiti socijalni mir i zadržati glasače, iako su u potpunosti svjesni da će pri tome dugoročno uništiti zemlju.

Osim toga, hiperinflacija nije zlo za sve, samo za nepripremljenu većinu. Jedan od efekata hiperinflacije je da zbog promjene vrijednosti raznih dugovanja i potraživanja, dosta vrijednosti promijeni vlasnika. Ponekad se to desi sticajem okolnosti, a ponekad zato što je neko očekivao hiperinflaciju i bio spreman za nju. Što bi se reklo, nekome hiperinflacija, nekome brat.

Poslije njih potop.
Haris.ba

#44 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Haris.ba »

Govori srpski da te svi razumiju. :D

Oni sto duguju bi profitirali, a oni kojima se duguje bi izvisili.

Oni sto imaju eura i dolara bi za trenutak ogromno profitirali.

Ali dugorocno, raspad ekonomije.

I sve bih ja razumio. Ali profa ce uskoro u penziju. I ako misli da je ovo dobro za njegovu penziju, onda ne znam.
alibaba_i_30_godina

#45 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Banksy wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
Ko li sada Vjeku plaća da iznosi ovakva pogubna mišljenja?
Domljan je predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.
Nisam mislio na tu javnu funkciju koju obavlja, već nešto sasvim drugo.
TRANCE

#46 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by TRANCE »

VladaFBiH wrote:

Dževad Šehić? :mrgreen:
Inače na ekonomiji u vrijeme mog studija je postojao samo jedan stručnjak za makroekonomiju, a to je Fikret Čaušević. Svi ostali su ublehaši teški.
Haris.ba

#47 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Haris.ba »

Kojeg profesora sa ekonomije supruga radi u CB? :D
alibaba_i_30_godina

#48 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

TRANCE wrote:
VladaFBiH wrote:

Dževad Šehić? :mrgreen:
Inače na ekonomiji u vrijeme mog studija je postojao samo jedan stručnjak za makroekonomiju, a to je Fikret Čaušević. Svi ostali su ublehaši teški.
Profesor Čaušević je definitivno bio jedan od, ako ne i najbolji profesor na ekonomiji. Expert ne samo za makroekonomiju, već i par drugih oblasti.
Čovjek je hodajuća enciklopedija.
sagosen

#49 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by sagosen »

Mogu li mi pametniji ljudi, ekonomisti objasniti šta je razlika od trenutne situacije (BAM fiksirana za EUR) i EUR u BiH kao službene valute?
sinuhe

#50 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by sinuhe »

Pozeljno je da nezavisna drzava ima svoju valutu. Pogotovo mala i izvozno orijentisana ekonomija koja u krizi moze devalvirati valutu i razvijati domacu potraznju.
Nista pametnog nema u CG i na Kosovu.
Post Reply