pa valjda salje dijaspora!encian wrote:
ima dosta kako sam se bavila ovom temom, i moram priznati da vise nisam u toku sa akcijama nase narodne banke. medjutim, uvijek je prvo pitanje bilo: odakle nam ovoliki euri????![]()
+sva ta medjunarodna pomoc!
Moderator: anex
pa valjda salje dijaspora!encian wrote:
ima dosta kako sam se bavila ovom temom, i moram priznati da vise nisam u toku sa akcijama nase narodne banke. medjutim, uvijek je prvo pitanje bilo: odakle nam ovoliki euri????![]()
vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijenitiExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vjekosl ... /190502117
Ma ovo je katastrofalna ideja gledano čisto teoretski, čak.VladaFBiH wrote:vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijenitiExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.
Mozda bi nesta uspjeli privremeno sprijeciti kad bi u roku od 24 donijeli sve izmjene zakona te odlucili zabraniti zamjenu za strane valute.ExNihilo wrote:Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Teško. Čak i sa zakonskom zabranom, inflacija je neminovna čisto zbog toga što bi na svjetskim tržištima valutna drastično oslabila u odnosu na EUR (i ostale valute), što bi uvoz učinilo skupljim, a naša ekonomija jeste dominantno uvozna, pa bi skok cijena svih uvoznih dobara bio supstancijalan. Takav nagli rast cijena bi, opet, trigerovao paniku big time.Haris.ba wrote:Mozda bi nesta uspjeli privremeno sprijeciti kad bi u roku od 24 donijeli sve izmjene zakona te odlucili zabraniti zamjenu za strane valute.ExNihilo wrote:Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Iako ne postoji prepreka u teoriji da imamo valutu sa slicnom inflacijom ko Srbija, niko ne bi vjerovao KM da ne postoji konvertibilnost. A ne mozes imati valutu koje ce svako trcati zamjeniti za euro.
Plus bi sigurno se stvaralo crno trziste placanja u eurima.
ExNihilo wrote:Teško. Čak i sa zakonskom zabranom, inflacija je neminovna čisto zbog toga što bi na svjetskim tržištima valutna drastično oslabila u odnosu na EUR (i ostale valute), što bi uvoz učinilo skupljim, a naša ekonomija jeste dominantno uvozna, pa bi skok cijena svih uvoznih dobara bio supstancijalan. Takav nagli rast cijena bi, opet, trigerovao paniku big time.Haris.ba wrote:Mozda bi nesta uspjeli privremeno sprijeciti kad bi u roku od 24 donijeli sve izmjene zakona te odlucili zabraniti zamjenu za strane valute.ExNihilo wrote:Bez valutnih intervencija, za kakve naša CB nije sposobna, ukidanje kurenci borda bi manje-više momentalno značilo hiperinflaciju i krah valute. Ne bismo ni dočekali politiku da umiješa prste.
Iako ne postoji prepreka u teoriji da imamo valutu sa slicnom inflacijom ko Srbija, niko ne bi vjerovao KM da ne postoji konvertibilnost. A ne mozes imati valutu koje ce svako trcati zamjeniti za euro.
Plus bi sigurno se stvaralo crno trziste placanja u eurima.
Zadnji atom povjerenja u valutu bi bio erodiran, a onda ide bujanje crnog tržišta, "maraka-maraka", galopiranje inflacije, i socijalni nemiri. Potpun recept za katastrofu.
Što bi rekao drug Tito, čuvajte currency board kao zjenicu oka svog. Uz sve mane i ograničenja istog, CB je jedna od rijetkih kopči koje čuvaju ovu državu.
Al' onda dođe gigant i kaže to je kolonijalizam, Afrika, ovo, ono.
Domljan je predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.alibaba_i_30_godina wrote:
Ko li sada Vjeku plaća da iznosi ovakva pogubna mišljenja?
Oni nisu glupi. Ovo gore je glavni razlog zašto pojedini žele ukinuti CB. Žele kratkoročno kupiti socijalni mir i zadržati glasače, iako su u potpunosti svjesni da će pri tome dugoročno uništiti zemlju.Ci-Nick wrote:.. pa onda štampanje kad zafali za povišice budžetskih korisnika,..
Nisam mislio na tu javnu funkciju koju obavlja, već nešto sasvim drugo.Banksy wrote:Domljan je predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.alibaba_i_30_godina wrote:
Ko li sada Vjeku plaća da iznosi ovakva pogubna mišljenja?
Dževad Šehić?VladaFBiH wrote:vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijenitiExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.
Profesor Čaušević je definitivno bio jedan od, ako ne i najbolji profesor na ekonomiji. Expert ne samo za makroekonomiju, već i par drugih oblasti.TRANCE wrote:Dževad Šehić?VladaFBiH wrote:vezano za profesora (koji btw.- nije loš profesor)... nekada na predavanjima mi je jedan profesor rekao: "da sam ja poduzetnik i da imam smisla za biznis ne bih bio profesor i "prodavao" vama teoriju već bi imao svoj biznis" - mislim da se za njega ovo može isto tako primijenitiExNihilo wrote:Al' tačno će nas jebati ovi stručnjaci sa sve češćim pozivima na ukidanje currency boarda.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vjekosl ... /190502117![]()
Inače na ekonomiji u vrijeme mog studija je postojao samo jedan stručnjak za makroekonomiju, a to je Fikret Čaušević. Svi ostali su ublehaši teški.