Osiguranje zivota
-
car-x
meni se cini da je ovo malo prevelik procenat..Isabell wrote:I po meni to je puno bolja opcija nego cekati i razmisljati kako ces zivjeti od svoje male mirovine.... ako je dozivis
Sto se tice Uniqe... he he ehe i a sam tamo osigurana. Ali na 25 godina. Na sve sto uplatis dobijes jos 70% .....
Znaci vrlo dobra opcija, osiguranje i stednja u jednom. Osim toga imas odlicne uvijete za dizanje kredita bez ziranta i imas odlicnu opciju koju doplatis nesto sitno u slucaju nesretnog slucaja placaju ti lezanje u bolnici.........
Sta te jos zanima?
ali uglavnom tako fercera.. akcije su isto tako interesantna stvar, mada su ponekad povezane s rizikom.. npr templeton eastern european fund je u zadnje 3 godine napraivo plus od 43%.. sto znaci, prije 3 godine neko kupio akcije za 10.000 eura, a danas ima vec 14.300 eura, sto se nijednom stednjom ne moze postici..
slicni su oni garancijski proizvodi, samo sto je tu stopa maximalno do 10% i na duze vrijeme.. sad je aktuelan recimo "proizvod" - olimpijske igra u pekingu.. kupis fond u vrijednosti od 5000 i za vrijeme igara ti garantuju isplatu od +10%..
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Jel iko ima iskustva s ovim Merkurom? Razmi¹ljam o ovome? Uslovi i sl u razlièitim kuæama? Jel se neko bavio poreðenjem?
Merkur podr¾nica u BiH
Merkur podr¾nica u BiH
- Isabell
Ma mozes birati nacine placanja. Mozes platiti sve od jednom za citavu godinu, mozes kvartalno, mjesecno kako ti odgovara...debela wrote:@Isabell
kakav je sistem placanja, mjesecno ili godisnje? koliko iznosi rata?
Bitno je samo da godisnje ne moze biti iznos manji od 500 KM.
-
morse
debela wrote:potpisujes, a ne znas ni sta ni kako. pojma nemas u sta dajes svoje pare, ni kako se zove firmadark side of the moon wrote:Posto sam ja samo to potpiso i poceu uplacivat nisam dobro upucen! Kako sam i napisao a tko mi je receno 900 eura narednih 15 godina a nakon toga 30 000 km cu podic! U slucaju da se meni nesto desi moja porodica dobija 100 000 km !![]()
daj, ima li neko ozbiljan da nam da vise informacija.
U sustini svako osiguranje nudi iste kondicije sto se tice Zivotnog osiguranja.
po nekom pravilu je najkraci rok 10 godina a standard je 27 god.
Znaci osiguran si na, nedo bog na smrt cak i na "samoubistvo" (poslije trece godine uplacivanja), dalje imaju neke matrikse za invaliditet nemam pojma ako igubis prst nogu ili ako ostanes slijep daju ti neku lovu mjesecno i uplacuju za tebe to osiguranje do kraja. i tvoja familija ili onaj koga navedes kasira tu lovu na koju si osiguran(ako ti se nesto desi od navedenih primjera).
To koliko love, sve zavisi od mjesecne ili godisnje sume koju uplacujes.
U slucaju da zelis prekinuti ugovor prije isteka vremena, naravno pusiona i to prava nevrate ti ni 50 % love koju si uplatio.
prvu godinu dana nemas uopce pravo prekinuti ugovor.
ima tu raznih caka, zato najboje se prije sklapanja ugovora detaljno informisati.
-
neupucena
Prije nekoliko godina sam pocela uplacivati zivotno osiguranje uglavnom radi stednje u Merkur osiguranju. Najmanji iznos koji mozes uplacivati je od 30 maraka mjesecno. Uplate se mogu vrsiti mjesecno, polugodisnje ili godisnje, zavisi sta izaberes. Sto duzi period uplacujes veca je kamata. Buduci da jer period od 30 godina i dug i kratak, kako se uzme i da ce vrijednost mog novca koji uplacujem danas biti sitnica za 20 godina ovih dana radim na potpisivanju ugovora s jos jednom osiguravajucom kucom, ovaj put na period od 10 godina.ztluhcs wrote:Jel iko ima iskustva s ovim Merkurom? Razmišljam o ovome? Uslovi i sl u različitim kućama? Jel se neko bavio poređenjem?
Merkur podržnica u BiH
-
ghost_in_the_machine
moze li kakav link..adresa..tel..bilo sta gdje se moze informisatIsabell wrote:I po meni to je puno bolja opcija nego cekati i razmisljati kako ces zivjeti od svoje male mirovine.... ako je dozivis
Sto se tice Uniqe... he he ehe i a sam tamo osigurana. Ali na 25 godina. Na sve sto uplatis dobijes jos 70% .....
Znaci vrlo dobra opcija, osiguranje i stednja u jednom. Osim toga imas odlicne uvijete za dizanje kredita bez ziranta i imas odlicnu opciju koju doplatis nesto sitno u slucaju nesretnog slucaja placaju ti lezanje u bolnici.........
Sta te jos zanima?
je li to negdje vani i je li dostupno obicnom bosanskom smrtniku...ili samo dijaspora
-
neupucena
UNIQA, bivse Reiffeisen osiguranje:
http://www.raiffeisen-osiguranje.ba
- Drvosjeca iz Dejcica
Poenta osiguranja nije da dignes lovu nakon tri ili pet godina vec da izguras do kraja osiguranog perioda. Ja i supruga uplacujemo GRAWE, supruga od 2001. godine, ja od nedavno. Ocekivana dobit kod GRAWE-a se krece od 20,5% do 134%, zavisno od zivotne dobi, osigurane premije i trajanja osiguranja. Recimo ja uplacujem 300€ godisnje na 33 godine, do moje 65. navrsene godine zivota. Dakle, ako bog da, ja cu u 65. godini imati oko 9.900€ + 94% dobiti.morse wrote:debela wrote:potpisujes, a ne znas ni sta ni kako. pojma nemas u sta dajes svoje pare, ni kako se zove firmadark side of the moon wrote:Posto sam ja samo to potpiso i poceu uplacivat nisam dobro upucen! Kako sam i napisao a tko mi je receno 900 eura narednih 15 godina a nakon toga 30 000 km cu podic! U slucaju da se meni nesto desi moja porodica dobija 100 000 km !![]()
daj, ima li neko ozbiljan da nam da vise informacija.
U sustini svako osiguranje nudi iste kondicije sto se tice Zivotnog osiguranja.
po nekom pravilu je najkraci rok 10 godina a standard je 27 god.
Znaci osiguran si na, nedo bog na smrt cak i na "samoubistvo" (poslije trece godine uplacivanja), dalje imajuneke matrikse za invaliditet nemam pojma ako igubis prst nogu ili ako ostanes slijep daju ti neku lovu mjesecno i uplacuju za tebe to osiguranje do kraja. i tvoja familija ili onaj koga navedes kasira tu lovu na koju si osiguran(ako ti se nesto desi od navedenih primjera).
To koliko love, sve zavisi od mjesecne ili godisnje sume koju uplacujes.
U slucaju da zelis prekinuti ugovor prije isteka vremena, naravno pusiona i to prava nevrate ti ni 50 % love koju si uplatio.
prvu godinu dana nemas uopce pravo prekinuti ugovor.
ima tu raznih caka, zato najboje se prije sklapanja ugovora detaljno informisati.
-
neupucena
Pa da sve u ovisnosti o dobi u kojoj pocinjes i na koji period uplacujes. Kod mene je dobit negdje oko 120% posto sam odabrala dug period a bila sam prilicno mlada.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Poenta osiguranja nije da dignes lovu nakon tri ili pet godina vec da izguras do kraja osiguranog perioda. Ja i supruga uplacujemo GRAWE, supruga od 2001. godine, ja od nedavno. Ocekivana dobit kod GRAWE-a se krece od 20,5% do 134%, zavisno od zivotne dobi, osigurane premije i trajanja osiguranja. Recimo ja uplacujem 300€ godisnje na 33 godine, do moje 65. navrsene godine zivota. Dakle, ako bog da, ja cu u 65. godini imati oko 9.900€ + 94% dobiti.Dakle moj ukupni kapital ce iznositi 19.200€ sto nije mala suma. Naravno sve to vrijeme sam osiguran u slucaju ne daj boze situacija. U svakom slucaju, za koje god osiguranje da se odlucite sigurno da necete pogrijesiti.
-
ghost_in_the_machine
tnxneupucena wrote:UNIQA, bivse Reiffeisen osiguranje:
- Drvosjeca iz Dejcica
Eh, kada je meni supruga govorila hajde ranije da se osiguramo, ja je nisam slusao.neupucena wrote:Pa da sve u ovisnosti o dobi u kojoj pocinjes i na koji period uplacujes. Kod mene je dobit negdje oko 120% posto sam odabrala dug period a bila sam prilicno mlada.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Poenta osiguranja nije da dignes lovu nakon tri ili pet godina vec da izguras do kraja osiguranog perioda. Ja i supruga uplacujemo GRAWE, supruga od 2001. godine, ja od nedavno. Ocekivana dobit kod GRAWE-a se krece od 20,5% do 134%, zavisno od zivotne dobi, osigurane premije i trajanja osiguranja. Recimo ja uplacujem 300€ godisnje na 33 godine, do moje 65. navrsene godine zivota. Dakle, ako bog da, ja cu u 65. godini imati oko 9.900€ + 94% dobiti.Dakle moj ukupni kapital ce iznositi 19.200€ sto nije mala suma. Naravno sve to vrijeme sam osiguran u slucaju ne daj boze situacija. U svakom slucaju, za koje god osiguranje da se odlucite sigurno da necete pogrijesiti.
-
neupucena
Pa dobro, ljudi su dosta nepovjerljivi jer je to potpuno novi koncept kod nas i nije proslo dovoljno vemena da bi mogli vidjeti kako je neko stvarno imao koristi od toga.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[
Eh, kada je meni supruga govorila hajmo ranije da se osiguramo ja je nisam slusao. Relativno kasno iz G u glavu stigne...
-
Pearl
sad sam bila na stranici uniqua i merkur osiguranja. kod ovog posljednjeg mi se jako svidja mogucnost izracunavanje premije na samoj stranici.. tako da bez razgovora sa agentom i gubljenja u podacima, sumama i uslovima, mozes otprilike sam da vidis koliko ces novca dobiti zavisno od godista, trajanja i ulozene sume.Isabell wrote:MA nema greske s tim osiguranjima, samo uzmi neko od svjetski prihvacenih, tipa : Grawe ili Uniqa, Merkur.... razlike su male...
-
tempora
Ne znam sta da mislim o tim osiguranjima. Po dolasku u Holandiju i otvaranju racuna, banka mi je tada ponudila da uplacujem zivotno osiguranje po (tadasnjih) 25 guldena mjesecno. Polupismena, nisam poznavala jezik ( a o strucnoj terminologiji da ne govorim) na nagovor osobe koja mi je pomagala pri otvaranju racuna, prihvatim i uzmem to osiguranje. Deset godina kasnije, od banke dobivan obavjest da se iz administrativnih razloga isto osiguranje stopira za sve korisnike Fortis banke i da time i prestaje moje osiguranje, bez da cu dobiti uplacivani novac nazad. ( jer valjda negdje u ugovoru na nekom bantu jeziku stoji da se novac ne vraca u slucaju ovakvih situacija-reorganizacije ili sl)
O obaveznim osiguranjima koje drzava propisuje, kao penziono, zdravstveno i sl, imam jos manje otpimizma-uredna drzavna pljacka.
Stoga i kada procitate ugovor o odredjenom osiguranju, ipak potrazite eksperta koji vam moze rastumaciti sve moguce zackoljice jer ipak se tu radi o vrlo unosnom biznisu koji vi svojim novcem placate a za uzvrat ne dobijete nista ili nekakvu "crkavicu" da vam kao osigura zivljenje.
A vjerovati da je nesto u zivotu osigurano krajnji je apsurd.
O obaveznim osiguranjima koje drzava propisuje, kao penziono, zdravstveno i sl, imam jos manje otpimizma-uredna drzavna pljacka.
Stoga i kada procitate ugovor o odredjenom osiguranju, ipak potrazite eksperta koji vam moze rastumaciti sve moguce zackoljice jer ipak se tu radi o vrlo unosnom biznisu koji vi svojim novcem placate a za uzvrat ne dobijete nista ili nekakvu "crkavicu" da vam kao osigura zivljenje.
A vjerovati da je nesto u zivotu osigurano krajnji je apsurd.
-
tempora
Ah cuj draga, pa zapad prednjaci u majstorijama glede osiguravanja-od guze do kurijih ociju. Prednost birokratije je ta, da kada te nema u kompjuterskom sistemu, ne postojis! I bez obzira sto ti gospodjici na recepciji objasnjavas da si od krvi i mesa, za nju vazi samo zakon administrativnog odstranjivanja.Reina wrote:e da se ovo desilo u Bosni rekli bi nasa posla.... a vidi zapada i budlastinja...
pa sto ti nisu makar vratili glavnicu bez ostalih kamata e svasta
-
Reina
tempora wrote:Ah cuj draga, pa zapad prednjaci u majstorijama glede osiguravanja-od guze do kurijih ociju. Prednost birokratije je ta, da kada te nema u kompjuterskom sistemu, ne postojis! I bez obzira sto ti gospodjici na recepciji objasnjavas da si od krvi i mesa, za nju vazi samo zakon administrativnog odstranjivanja.Reina wrote:e da se ovo desilo u Bosni rekli bi nasa posla.... a vidi zapada i budlastinja...
pa sto ti nisu makar vratili glavnicu bez ostalih kamata e svasta
ma do kurslusa u kompjuterskom sistemu svakako moze doci zato postoje ugovori - crno na bijelo ... joj sad ces vidjeti kad ovi nasi danas kad dodju kuci, ponovno pregledaju ugovoree
-
neupucena
Pa neki su procitali pazljivo vise puta prije nego sto su odlicili da potpisu ugovor. Nekima ima smisla pokusati jer nisu na drzavnom budzetu, jer se ne nadaju poslanickim penzijama i jer vole rizikovati.Reina wrote: ma do kurslusa u kompjuterskom sistemu svakako moze doci zato postoje ugovori - crno na bijelo ... joj sad ces vidjeti kad ovi nasi danas kad dodju kuci, ponovno pregledaju ugovoreeda nije kakava zackoljica i kod njih
-
Reina
neupucena wrote:Pa neki su procitali pazljivo vise puta prije nego sto su odlicili da potpisu ugovor. Nekima ima smisla pokusati jer nisu na drzavnom budzetu, jer se ne nadaju poslanickim penzijama i jer vole rizikovati.Reina wrote: ma do kurslusa u kompjuterskom sistemu svakako moze doci zato postoje ugovori - crno na bijelo ... joj sad ces vidjeti kad ovi nasi danas kad dodju kuci, ponovno pregledaju ugovoreeda nije kakava zackoljica i kod njih
ma sumnjam ja da se nisu i ovi sa poslanickim penzijama osigurali, kad kaplje neka kaplje sa svih strana............ naravno sto se tice ugovora kao sto rece @tempora dati dobrom ekspertu da pregleda i nema rizikovanja...
-
debela
da, zato i razmisljam o ovome. penziju necu imati, ovu koju su nasi roditelji zaradili. doduse, kad vidim koliko dobijaju i na sta to sve lici i ne zelim je takvu.neupucena wrote:Pa neki su procitali pazljivo vise puta prije nego sto su odlicili da potpisu ugovor. Nekima ima smisla pokusati jer nisu na drzavnom budzetu, jer se ne nadaju poslanickim penzijama i jer vole rizikovati.Reina wrote: ma do kurslusa u kompjuterskom sistemu svakako moze doci zato postoje ugovori - crno na bijelo ... joj sad ces vidjeti kad ovi nasi danas kad dodju kuci, ponovno pregledaju ugovoreeda nije kakava zackoljica i kod njih
osiguranje se cini kao jedini nacin ustede za stare dane. sta nam je alternativa?
- triton
ma meni je to sve shuhveli
jednom sam slucajno prisustvovao seminaru UNIQA osiguranja, nevjerovatno. isto kao neka sekta koja se uvjezbava kako vrbovaati nove vjernike. uzas koja strategija vrbovanja ljudi, malo mi je falilo da udarim jednog koji je poslije jedne takve seanse prisao za moj sto valjda da isproba nove tehnike vrbovanja.
ako je sve tako krasno i bajno cemu sluzenje svim podlostima, podilazenjima shupljiranjima uvjeravanjima, kako je to dobro i kako su samo oni dobri i kako uopste zivim bez toga, samo da bi potpisao ugovor s njima i bio "osiguran", ne mislim ni da su drugi bolji nego da je sve to u 5 deka. onda nacin njihovog piramidalnog uspinjanja u poslu mislim tukne na prevaru odmah, al eto mozda sam ja samo malo previse sumnjicav
puno srece svima onima koji su osigurani i svima onima koji nisu, a narocito onima kojima je svejedno
jednom sam slucajno prisustvovao seminaru UNIQA osiguranja, nevjerovatno. isto kao neka sekta koja se uvjezbava kako vrbovaati nove vjernike. uzas koja strategija vrbovanja ljudi, malo mi je falilo da udarim jednog koji je poslije jedne takve seanse prisao za moj sto valjda da isproba nove tehnike vrbovanja.
ako je sve tako krasno i bajno cemu sluzenje svim podlostima, podilazenjima shupljiranjima uvjeravanjima, kako je to dobro i kako su samo oni dobri i kako uopste zivim bez toga, samo da bi potpisao ugovor s njima i bio "osiguran", ne mislim ni da su drugi bolji nego da je sve to u 5 deka. onda nacin njihovog piramidalnog uspinjanja u poslu mislim tukne na prevaru odmah, al eto mozda sam ja samo malo previse sumnjicav
puno srece svima onima koji su osigurani i svima onima koji nisu, a narocito onima kojima je svejedno
- nowhere man
Ovo je kljucna stvar koju ljudi zaboravljaju - recimo, ako nam ukinu currency board, i desi se velika inflacija, a ugovor koji ste potpisali je u KM-ovima, moze se lako desiti da nakon 20-30 godina budete u neto gubitku u smislu kupovne moci... ovo treba uzeti u obzir i ako je ugovor u Eurima, jer i Euro s vremenom gubi vrijednost (neka prirodna inflacija)...neupucena wrote:Buduci da jer period od 30 godina i dug i kratak, kako se uzme i da ce vrijednost mog novca koji uplacujem danas biti sitnica za 20 godina ovih dana radim na potpisivanju ugovora s jos jednom osiguravajucom kucom, ovaj put na period od 10 godina.