Ovo je nevjerovatno, ko da sam ja pisao. Ja sam radio u privatnom sektoru a sada radim u drzavnom.Slazem se da su vecini firmi radnicka prava losija u odnosu na drzavne firme. Prednost drzavnih firmi i institucija je sto imaju neku "ekonomsku sigurnost", ali ima i dosta nedostataka. Npr. hijerarhijsko napredovanje koje ti donosi vecu platu i bolji status je u principu jedino moguce sa godinama radnog staza, znaci moras cekati da neki stari izlizani kadrovi odu penziju da zauzmes njihovo mjesto. Uslovi rada u drzavnim firmama nisu bas dobri. Onda, po meni, u javnim firmama zaposljavaju se srednje losi i losi kadrovi koji su dobivali sat sa posvetom za 10 godina studiranja. Onda, neko tvoje zalaganje u javnoj firmi ne donosi ti nista, jer radio ga ti ili ne radio, plata je ista sto uopste nije motivirajuce. Sa druge strane, kod privatnih firmi te maksimalno iskoristavaju ali ipak kontam da radnika vise cijene kao kapital nego kaoo potrosnu robu, mozda se i varam.
drzavna sluzba daje ekonomsku sigurnost i stabilnost. to joj je najveca prednost. mana je sporo napredovanje u sluzbi i opterecenost birokratijom. takodje je drzavna sluzba uhljebjenje po rodbinskoj sto se vrlo neugodno zna odraziti na druge zaposlenike.
U depresiji sam jer, mada hocu raditi i nije mi nista mrsko, to ne pije nikakve vode u smislu mog polozaja i statusa, vec je najvaznije da se lizes da onim iznasd sebe i koliko se glatko uvlacis u guzicu, najgori neradnici dobijaju stimulacije. i stalno su kod nadredjenih sa milka cokoladama dok mi radimo i svoj i njihov posao...
Sad ce neko reci, pa radi i ti tako isto, *ebi ga, sta cu kad mi se gadi takav karakter i jednostavno je protiv mog poimanja svijeta, zbog tog moras trpiti svakava sranja!