USA student/koji papiri?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sure_alma

Post by sure_alma »

guardian wrote:
sure_alma wrote:razlog zbog kojeg zelim da izvadim novi pasos (ovaj istice u aprilu 2007) je to sto kompanija za koju trenutno radim ce da aplicira za moju radnu vizu...eh sad, da bi se poceo novi proces radne vize meni treba pasos koji je najmanje validan za narednih 6 mjeseci...radna viza se moze aplicirati u aprilu kad meni i pasos istice...sad trenutno radim kao internship...
eto reko samo da dam malo vise informacija...
hvala raja!
U kom statusu radis "internship"? Je li to OPT ("optional practical training") ili si na F-1 pa volontiras (jer s F-1 ne mozes raditi van kampusa)? Pitam zato sto putovanja u OPT statusu (pogotovo ako planiras preci na H-1) mogu biti malo zapetljana -- ne previse ali mozda ne bi bilo lose da odes do nekog od savjetnika u "international student office" na tvom univerzitetu (neki od njih su advokati za imigraciona pitanja).

Sto se zapadne Evrope tice, jedina zemlja koja dopusta tranzit izmedju aerodroma bez tranzitne vize je UK, i to samo ukoliko je tranzit < 24 sata (ispravite me ako grijesim). A UK ima i suprotnih ekstrema: listu zemalja na kojoj je bila SCG a jedno vrijeme i Hrvatska (onomad dok se kofrcila oko Gotovca) cijim drzavljanima nije dozvoljeno stupiti na UK aerodrom bez tranzitne vize (cak i ako ne namjeravaju napustiti aerodrom). Ko zna, mozda se i nama posreci prije ili kasnije :roll:
Nije OPT nego sam na CPT (radim Master i ujedno radim na CPT/internship)...
Hvala! :)
sure_alma

Post by sure_alma »

Svemirski_Jebach wrote:ne vjeruj tom frajeru...

meni je pasos vrijedio jos godinu pa sam vadio novi da ne bi zapao u vremenske probleme.

Ja ti savjetujem da ne vjerujes nikom u ambasadi nasoj jer ce te samo zavuc a ako ti oni ganjaju H1 ili slicnu vizu najbitnoje je da to urade na vrijeme jer imaju kvote svake godine...pa da ne propustis.

uglavnom, vadi pasos cim prije...
koji mi papiri trebaju da izvadim pasos ovdje u USA ambasadi u Cikagu...zna li neko? koju adresu da koristim i kome da se obratim...nece ovi iz ambasade da mi kazu nikakve informacije...lijenost i bezobrazluk pa eto..
hvala!
sure_alma

Post by sure_alma »

melb26sa wrote:Ja sam u ponedjeljak mijenjala licnu (promjena prezimena) i treba 15 dana da se dobije.
Za licnu ti treba ako nisi prije vadila: rodni list, drzavljanstvo, stara (zuta licna), popunis formular, uplatis 10 KM i slikaju te :D
Jedino sto sam jos cula da ako mijenjas prebivaliste iz npr opcine centar u novi grad - tada treba 2 mjeseca!!!!

Pasos (isti razlog) treba 10 dana da se dobije. MIjenjala sam ga prije isteka starog. Posto sam imala americke vize u pasosu pisala sam zahtjev da mi se vrati pasos (inace ga oduzimaju). Vjerujem da ce i tebi moci ovako.
BTW, cula sam ako je neka hica, da mogu da ga urade za 5 dana - samo se moras obratiti pismeno ministru kantonalnom.
sto znaci da licnu moram prvo izvaditi da bi mogla izvaditi pasos? znaci 2 sedmice za licnu i 1 sedmica za pasos, i to je ako sve prodje u najboljem redu...eh devera...
hvala! :-D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

sure_alma wrote:

meni je pasos vrijedio jos godinu pa sam vadio novi da ne bi zapao u vremenske probleme.

Ja ti savjetujem da ne vjerujes nikom u ambasadi nasoj jer ce te samo zavuc a ako ti oni ganjaju H1 ili slicnu vizu najbitnoje je da to urade na vrijeme jer imaju kvote svake godine...pa da ne propustis.

koji mi papiri trebaju da izvadim pasos ovdje u USA ambasadi u Cikagu...zna li neko? koju adresu da koristim i kome da se obratim...nece ovi iz ambasade da mi kazu nikakve informacije...lijenost i bezobrazluk pa eto..
hvala!
Treba ti trenutni pasos, formular koji popunis u ambasadi, i uplatnica na, cini mi se, 140 larado (nisam siguran za iznos). Ja sam novi BH pasos vadio u ambasadi u DCju prije 7-8 mjeseci, i sve je proslo k'o flak, dobio pasos nakon 10ak dana. Plus su bili vise nego ljubazni.
sure_alma

Post by sure_alma »

EI Presidente wrote:
sure_alma wrote:

hvala!
Treba ti trenutni pasos, formular koji popunis u ambasadi, i uplatnica na, cini mi se, 140 larado (nisam siguran za iznos). Ja sam novi BH pasos vadio u ambasadi u DCju prije 7-8 mjeseci, i sve je proslo k'o flak, dobio pasos nakon 10ak dana. Plus su bili vise nego ljubazni.
ima li taj formular da se nadje na website-u negdje...?
znaci treba mi sljedece ako cu vaditi pasos u Cikagu:
1) trenutni pasos
2) formular
3) uplatiti oko 140 dollara
hvala! :D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

genija kaze:
Prvo. Zasto bih trebala Schengen Visu? Nekontam. Pa nece ostati u jednim od Schengen Staaten (dakle zemlje u Evropi, ne Bosna) nego samo prolazis preko leta, mozda ako bih prenocivala negdje onda mozda bih trebala izvaditi prolaznu/transfer visu..
Znam da nekad moze malo zbunjujuce da izgleda situacija sa ulascima i izlascima u EU. Itekako je potrebna ako ista ce uci u EU pa makar i na par sati. Na primjer:
Polet iz USA
Dolazak u Frankfurt, Njemacka
---------------------------------------
ULAZAK u EU
Let Frankfurt - Mihnen
IZLAZAK iz EU
Polet iz Minhena
---------------------------
Dolazak u Sarajevo
Ako si ikad bio u Frankfurtu tako sto si doletio iz neke strane zemlje, tj. zemlje van EU (npr. Sarajevo, Amerika, Azija), pa hoces npr. da ides na neki drugi let koji ima slijedecu destinaciju u EU (npr. Pariz), nema sansi da zaobidjes pasosku kontrolu i ne mozes preci na let u okviru EU bez potrebnih viza sa BiH pasosem. Znam raje koji su ostali zbunjeni na ovo par puta, pa su ili (1) uspjeli da nekako izmoljakaju da im daju na aerodrumu 24h visu (svabe su gotovo neumoljive i hladne po ovom pitanju, mozda mozes da ubjedis neke druge ala zabare) ili (2) jednostavno promijenili karte i malo "duze" ostali na aerodrumu. Topao savjet je da se viza izvadi da ne bi bilo bespotrebniih problema u ovakvim slucajevima.

Mislim da je to danas lijepo takodje objasnio:
dolazili -- bez dozvole boravka u USA i samo sa studentskom vizom u BH pasosu? moze, ako su sletili iz USA direkt u minhen, a ne u drugi njemacki grad prije toga. ako 'presjedaju' u njemackoj, i ako imaju 'domestic flight' u njemackoj -- onda treba viza.
Ja bi samo dodao jednu malu popravku.....nema nikakve razlike sto se tice EU tranzitnih viza za BiH gradjane pa imali oni ili dozvolu boravka u USA ili F1 vizu ili bilo kakav drugi status u Americi (osim statusa drzavljana). Dakle, i jedni i drug ih trebaju.
Last edited by Bosnian_spring on 03/11/2006 16:05, edited 5 times in total.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

sure_alma wrote: ima li taj formular da se nadje na website-u negdje...?
1) trenutni pasos
2) formular
Mislim da je najbolje iskoristiti cinjenicu da zivis u Chicagu, stoga prestani ih zvati, vec idi do konzulata i trazi da vidis nekoga iz konzularnog. Tamo ce ti reci how much i dobices formulare.

Ja sam tako postupio u DCju, i nije bilo problema.
sure_alma

Post by sure_alma »

EI Presidente wrote:
sure_alma wrote: ima li taj formular da se nadje na website-u negdje...?
1) trenutni pasos
2) formular
Mislim da je najbolje iskoristiti cinjenicu da zivis u Chicagu, stoga prestani ih zvati, vec idi do konzulata i trazi da vidis nekoga iz konzularnog. Tamo ce ti reci how much i dobices formulare.

Ja sam tako postupio u DCju, i nije bilo problema.
eh problem je u tome sto ne zivim u Cikagu nego pripadam toj zoni gdje samo mogu se obratiti ambasadi koja je u Cikagu...
da zivim u tom gradu davno bi ja otisla i to sve sredila, ovako se slomih da saznam neki info i da zavrsim nesto..
:roll: hvala!
guardian

Post by guardian »

sure_alma wrote:
guardian wrote:
sure_alma wrote:razlog zbog kojeg zelim da izvadim novi pasos (ovaj istice u aprilu 2007) je to sto kompanija za koju trenutno radim ce da aplicira za moju radnu vizu...eh sad, da bi se poceo novi proces radne vize meni treba pasos koji je najmanje validan za narednih 6 mjeseci...radna viza se moze aplicirati u aprilu kad meni i pasos istice...sad trenutno radim kao internship...
eto reko samo da dam malo vise informacija...
hvala raja!
U kom statusu radis "internship"? Je li to OPT ("optional practical training") ili si na F-1 pa volontiras (jer s F-1 ne mozes raditi van kampusa)? Pitam zato sto putovanja u OPT statusu (pogotovo ako planiras preci na H-1) mogu biti malo zapetljana -- ne previse ali mozda ne bi bilo lose da odes do nekog od savjetnika u "international student office" na tvom univerzitetu (neki od njih su advokati za imigraciona pitanja).

Sto se zapadne Evrope tice, jedina zemlja koja dopusta tranzit izmedju aerodroma bez tranzitne vize je UK, i to samo ukoliko je tranzit < 24 sata (ispravite me ako grijesim). A UK ima i suprotnih ekstrema: listu zemalja na kojoj je bila SCG a jedno vrijeme i Hrvatska (onomad dok se kofrcila oko Gotovca) cijim drzavljanima nije dozvoljeno stupiti na UK aerodrom bez tranzitne vize (cak i ako ne namjeravaju napustiti aerodrom). Ko zna, mozda se i nama posreci prije ili kasnije :roll:
Onda je sve u redu i ono sto ti forumasi vec napisase je dovoljno (frisko potpisan I-20 itd.); komplikacije pocinju kad pokrenes neku tranziciju izmedju legalnih statusa/viza. Ako produzis pasos u Chicagu (ili dje god u SAD), putuj prije no sto apliciras za H-1 vizu kroz tu firmu za koju radis ili nakon sto dobijes H-1. Jerbo ako zatrazis novu ulaznu vizu na osnovu I-20 a tece ti aplikacija za H-1, moze biti problema u ambasadi (zavisi da li je big brother povezao baze podataka ili ne). H-1 viza je "dual intent" (vol' ti ostat radit u Ameriki vol' ti otic' iz nje) a F-1 podrazumijeva obavezan povratak.
sure_alma

Post by sure_alma »

guardian wrote:
sure_alma wrote:
guardian wrote: U kom statusu radis "internship"? Je li to OPT ("optional practical training") ili si na F-1 pa volontiras (jer s F-1 ne mozes raditi van kampusa)? Pitam zato sto putovanja u OPT statusu (pogotovo ako planiras preci na H-1) mogu biti malo zapetljana -- ne previse ali mozda ne bi bilo lose da odes do nekog od savjetnika u "international student office" na tvom univerzitetu (neki od njih su advokati za imigraciona pitanja).

Onda je sve u redu i ono sto ti forumasi vec napisase je dovoljno (frisko potpisan I-20 itd.); komplikacije pocinju kad pokrenes neku tranziciju izmedju legalnih statusa/viza. Ako produzis pasos u Chicagu (ili dje god u SAD), putuj prije no sto apliciras za H-1 vizu kroz tu firmu za koju radis ili nakon sto dobijes H-1. Jerbo ako zatrazis novu ulaznu vizu na osnovu I-20 a tece ti aplikacija za H-1, moze biti problema u ambasadi (zavisi da li je big brother povezao baze podataka ili ne). H-1 viza je "dual intent" (vol' ti ostat radit u Ameriki vol' ti otic' iz nje) a F-1 podrazumijeva obavezan povratak.
to sam i planirala, da sad dobijem novi pasos i da putujem kuci u sarajevo...u aprilu ce kompanija za koju radim da aplicira za moju H1 vizu...najveci razlog zbog kojeg zelim da izvadim novi pasos sto prije je to sto kad budem vadila radnu vizu moj sadasnji pasos ce da istekne...necu da zapadnem u takvu situaciju...bolje sprijeciti nego lijeciti... :D
moze li mi neko pomoci ili reci koju osobu da kontaktiram u cikago/ambasadi, ime ili tako nesto...?
sure_alma

Post by sure_alma »

e raja reko samo da vam se zahvalim na vasim postovima i na informacijama...danas sam zvala ambasadu u cikagu i napokon javila mi se gospodja koja mi je dala broj faxa i da na taj broj posaljem svoju adresu...tako da ce mi oni poslati sve potrebne formulare za novi pasos...hajde nadam se da ce sve biti ok...
hvala jos jednom! :D
Post Reply