Necisto lice - kako rijesiti problem?
Moderator: anex
- otherside
Imala sam slican problem. Slazem se da prijedlozima da posjetis dermatologa. Za ginekologa ne znam bas jer ta ideja o aknama hormonalne prirode je (ako se ne varam) je dosla iz tvoje glave.
Osim toga, ne ide se nijednom doktoru specijalisti zato sto je nekome prahnulo da tako treba.
Helem, da ne filozofiram.... mozes probati sa Vichy proizvodima. Jesu skuplji al' po meni vrijede svakog novcica. Meni je njihov gel za umivanje Normaderm pomogao a postoji i krema. Sigurno znam da s ovim ne mozes napraviti gore jer su svi proizvodi prosli stroga klinicka testiranja i ne mjenjaju pH koze. Savjet za dermatologa naravno ostaje. Sretno.
Osim toga, ne ide se nijednom doktoru specijalisti zato sto je nekome prahnulo da tako treba.
Helem, da ne filozofiram.... mozes probati sa Vichy proizvodima. Jesu skuplji al' po meni vrijede svakog novcica. Meni je njihov gel za umivanje Normaderm pomogao a postoji i krema. Sigurno znam da s ovim ne mozes napraviti gore jer su svi proizvodi prosli stroga klinicka testiranja i ne mjenjaju pH koze. Savjet za dermatologa naravno ostaje. Sretno.
-
Pearl
sama ce ti predloziti da probas i reci koje testove moras uraditi i koje preglede, da se vidi smijes li uospte hormonalnu terapiju koristiti.. nisi prva ni jedina sa problemom akni, vjeruj mi, pa nema potrebe da dramisHierarchia wrote:Zamisli kad me ugleda i kad mu predocim problem....debela wrote:znala sam da je problem ginekolognikad mi necemo na zelenu granu..
![]()
![]()
meni dermatolozi silni nisu nimalo pomogli..cak sam i do CG stigla
a od kozmeticara nekih i njihovih "tretmana" jos nosim oziljke.. :S:S
meni trenutno jako pomaze "sap no sap" gel za pranje lica od firme Rougj..
-
Hierarchia
Mislim da je to individualno sve, da svacije lice drugacije reagira, ali to je mene upravo i strah. Debela, naravno da ima i moje panike pred ginekologom, ali mislim da se ne bi time nesto previse toga rijesilo. Pilule sam i prije koristila i imala sam cisto lice (sad ne znam da li bas od toga).Pearl wrote:sama ce ti predloziti da probas i reci koje testove moras uraditi i koje preglede, da se vidi smijes li uospte hormonalnu terapiju koristiti.. nisi prva ni jedina sa problemom akni, vjeruj mi, pa nema potrebe da dramisHierarchia wrote:Zamisli kad me ugleda i kad mu predocim problem....debela wrote:znala sam da je problem ginekolognikad mi necemo na zelenu granu..
![]()
![]()
meni dermatolozi silni nisu nimalo pomogli..cak sam i do CG stiglauvijek svima isto preporucuju, a meni to nije nimalo pomoglo.. cak nekad i odmoglo.. jer vecina sve akne lijece kao pubertetske, sto je apsurdno..
-
Hierarchia
Znaci nemas vise problema? Koliko to sve skupa kosta? Meni ti svi preparati djeluju kao izmamljivanje novca, i uglavnom su skuplji, a na efekat se predugo ceka.otherside wrote:Imala sam slican problem. Slazem se da prijedlozima da posjetis dermatologa. Za ginekologa ne znam bas jer ta ideja o aknama hormonalne prirode je (ako se ne varam) je dosla iz tvoje glave.
-
Hierarchia
Zašto nastaju akne?
Glavni patološki proces u nastanku akne zbiva se u tzv. "dlačno-lojnom folikulu" (pilosebacealna jedinica). Njega čine: dlaka sa svojim ovojnicama, žlijezde lojnice i mišić podizač (erektor) dlake.
Četiri su osnovna mehanizma nastanka akne:
1. Povećana produkcija loja (sebuma)
2. Pojačano orožnjavanje (keratinizacija) kanala žlijezda lojnica.
3. Prekomjeran razvoj bakterija Propionibacterium acnes
4. Nastanak upalne reakcije
Na prva dva mehanizma glavni utjecaj imaju muški spolni hormoni - androgeni i promjenjeni sastav loja. Zbog prekomjernog nakupljanja loja i začepljenja izvodnog kanalića, lojnica puca, te se njezin sadržaj isprazni u dublji sloj kože - dermis, gdje nastaje upala.
Za nastanak akne bitan je utjecaj genetskih faktora, ali i nekih lijekova, nekvalitetnih kozmetičkih pripravka, zatim stresa, intenzivnog sunčanja i pojačanog znojenja.
Glavni patološki proces u nastanku akne zbiva se u tzv. "dlačno-lojnom folikulu" (pilosebacealna jedinica). Njega čine: dlaka sa svojim ovojnicama, žlijezde lojnice i mišić podizač (erektor) dlake.
Četiri su osnovna mehanizma nastanka akne:
1. Povećana produkcija loja (sebuma)
2. Pojačano orožnjavanje (keratinizacija) kanala žlijezda lojnica.
3. Prekomjeran razvoj bakterija Propionibacterium acnes
4. Nastanak upalne reakcije
Na prva dva mehanizma glavni utjecaj imaju muški spolni hormoni - androgeni i promjenjeni sastav loja. Zbog prekomjernog nakupljanja loja i začepljenja izvodnog kanalića, lojnica puca, te se njezin sadržaj isprazni u dublji sloj kože - dermis, gdje nastaje upala.
Za nastanak akne bitan je utjecaj genetskih faktora, ali i nekih lijekova, nekvalitetnih kozmetičkih pripravka, zatim stresa, intenzivnog sunčanja i pojačanog znojenja.
-
Pearl
mozda lice reaguje ako se nivo hormona poremetio.. zato se sa njima (horonima) i nije zezatiHierarchia wrote:Mislim da je to individualno sve, da svacije lice drugacije reagira, ali to je mene upravo i strah. Debela, naravno da ima i moje panike pred ginekologom, ali mislim da se ne bi time nesto previse toga rijesilo. Pilule sam i prije koristila i imala sam cisto lice (sad ne znam da li bas od toga).Pearl wrote:sama ce ti predloziti da probas i reci koje testove moras uraditi i koje preglede, da se vidi smijes li uospte hormonalnu terapiju koristiti.. nisi prva ni jedina sa problemom akni, vjeruj mi, pa nema potrebe da dramisHierarchia wrote: Zamisli kad me ugleda i kad mu predocim problem....![]()
![]()
meni dermatolozi silni nisu nimalo pomogli..cak sam i do CG stiglauvijek svima isto preporucuju, a meni to nije nimalo pomoglo.. cak nekad i odmoglo.. jer vecina sve akne lijece kao pubertetske, sto je apsurdno..
u svakom slucaju, posavjetuj se sa dermatologom i ginekologom.. a kod kozmeticara samo po preporuci, da ne padnes svakome u ruke
sretno
- manijak1
Eha kod kozmeticara samo po preporuci, da ne padnes svakome u ruke
-
Hierarchia
Nedavno sam citala da je povezanost bubuljica i ishrane cisti mit. Dokazano je naucno i klinicki da ishrana nema nikakve veze sa pojavom akni i slicnih koznih problema. Meni mama jos uvijek kaze: ne jedi bona toliko cokolade, zato ih i imas 
-
Pearl
idi kod dilajte i maccaronemanijak1 wrote:Eha kod kozmeticara samo po preporuci, da ne padnes svakome u ruke![]()
kako bih ja pao
![]()
u tvoje
![]()
sretno
nemoj curi zachatavati temu
- manijak1
- otherside
Moglo bi se reci da nemam. Akne mi se sad pojave ponekad, i to jedna-dvije i to obicno u PMS-u.Hierarchia wrote:Znaci nemas vise problema? Koliko to sve skupa kosta? Meni ti svi preparati djeluju kao izmamljivanje novca, i uglavnom su skuplji, a na efekat se predugo ceka.otherside wrote:Imala sam slican problem. Slazem se da prijedlozima da posjetis dermatologa. Za ginekologa ne znam bas jer ta ideja o aknama hormonalne prirode je (ako se ne varam) je dosla iz tvoje glave.
Oba preparata kostaju 60-ak KM. Samo gel (koji je meni bio dovoljan) 30-ak KM. Ne garantujem ti uspjeh, ali ti ne moze biti gore. Meni je pomoglo i vrlo sam zadovoljna. Inace, koristim vecinom njihove proizvode i koza mi je preporodjena.
- nebojeplavo
Ja koristim Nivea Visage za normalnu kožu i stvarno sam zadovoljna. Imam mješovitu kožu i ponekad se desi da mi izbiju bubuljice, al kako koristim ove proizvode, lice mi se bas očistilo i smirilo.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Mo¾da imaju ¹i¹mi¹a dole... Niko nije zavirio godinama pa ni oneQler wrote:meni fakat nije jasno sto se zene tako boje ili stide ginekologa?! haj da je musko pa stid je mal' joj hasimali ovako mi bas nije jasno... koliko ja znam treba ici na te redovne preglede a 90% zena stid.... fakat mi nije jasno...
- otherside
Uh...jesi li ti to naletio na nekog?ztluhcs wrote:Možda imaju šišmiša dole... Niko nije zavirio godinama pa ni oneQler wrote:meni fakat nije jasno sto se zene tako boje ili stide ginekologa?! haj da je musko pa stid je mal' joj hasimali ovako mi bas nije jasno... koliko ja znam treba ici na te redovne preglede a 90% zena stid.... fakat mi nije jasno...
-
Hierarchia
Nivea je dobra, ja koristim njihov gel za tusiranje lotos i riza, odlican je za kozu. Ti preparati su meni macak u vreci jer ne znam kako ce koji reagovati i da li je taj kojeg uzmem optimalan za moje lice. Meni lice nije toliko masno, i te bubuljice nisu sad dramaticne, jer se ispod pudera ne primijete. Doduse, ima ih jako puno i male su.nebojeplavo wrote:Ja koristim Nivea Visage za normalnu kožu i stvarno sam zadovoljna. Imam mješovitu kožu i ponekad se desi da mi izbiju bubuljice, al kako koristim ove proizvode, lice mi se bas očistilo i smirilo.
-
Hierarchia
Qler wrote:meni fakat nije jasno sto se zene tako boje ili stide ginekologa?! haj da je musko pa stid je mal' joj hasimali ovako mi bas nije jasno... koliko ja znam treba ici na te redovne preglede a 90% zena stid.... fakat mi nije jasno...
Pa, ja redovno idem na preglede (papa test i UZ) ali nisam jos nikad isla radi lica (?!) Nije me stid "onoga", ako vec mislis na to. Nismo sve iste, kao sto ti mislis.
-
Hierarchia
Meni je to prilicno skupo, mogu ti reci, pogotovo ako se koristi dva puta dnevno. Ja sam imala neki losion Rosala, i nista opet. Probala sam par tih preparata u tri godine. Nisam primijetila neku promjenu. Jedino na moru i preko ljeta se to malo normalizuje.Oba preparata kostaju 60-ak KM. Samo gel (koji je meni bio dovoljan) 30-ak KM.
- otherside
Ne znam....na kraju ce ipak dermatolog imati zadnju rijecHierarchia wrote:Nivea je dobra, ja koristim njihov gel za tusiranje lotos i riza, odlican je za kozu. Ti preparati su meni macak u vreci jer ne znam kako ce koji reagovati i da li je taj kojeg uzmem optimalan za moje lice. Meni lice nije toliko masno, i te bubuljice nisu sad dramaticne, jer se ispod pudera ne primijete. Doduse, ima ih jako puno i male su.nebojeplavo wrote:Ja koristim Nivea Visage za normalnu kožu i stvarno sam zadovoljna. Imam mješovitu kožu i ponekad se desi da mi izbiju bubuljice, al kako koristim ove proizvode, lice mi se bas očistilo i smirilo.
Jedino budi pazljiva ako ti preporuce Eucerin, medicinsku kremu za akne. Meni je napravila blagu katastrofu i samo pogorsala situaciju.
-
Hierarchia

To mi je jos par njih reklo, da je Eucerin iritantan a da ga preporucuju, pa ako bude nuspojava, preporuce ti drugo. Znas nase doktore, ponasaju se prema tebi kao prema pokusnom kunicu.
-
Pearl
porazgovaraj sljedeci put s doktorom/doktoricom, ali idi bez pudera.. pokazi akne i pitaj da li bi diane35 pomogle..Hierarchia wrote:Qler wrote:meni fakat nije jasno sto se zene tako boje ili stide ginekologa?! haj da je musko pa stid je mal' joj hasimali ovako mi bas nije jasno... koliko ja znam treba ici na te redovne preglede a 90% zena stid.... fakat mi nije jasno...
Pa, ja redovno idem na preglede (papa test i UZ) ali nisam jos nikad isla radi lica (?!) Nije me stid "onoga", ako vec mislis na to. Nismo sve iste, kao sto ti mislis.
mada se meni cini da su to kod tebe potkozne.. ako su sitne i ima ih puno.. a ne prave akne..
nista nije skupo ako pomogne.. inace se mozes naci u situaciji da ces potrositi jako puno novca isprobavajuci jeftinije a raznovrsne proizvode...
-
shin
E ovako sa muske starne pogled na ove dvije slike. Slicno skroz samo dva tri komada manje. Mislim nema potrebe se zamarat sa aknama jer uvijek ima jedna dvije tako da je na istom sve. Vremenom ce proci, samo se opterecavate sa sitnim detaljima.Hierarchia wrote:
To mi je jos par njih reklo, da je Eucerin iritantan a da ga preporucuju, pa ako bude nuspojava, preporuce ti drugo. Znas nase doktore, ponasaju se prema tebi kao prema pokusnom kunicu.
-
Hierarchia
Upravo tako, one su potkozne i rijetko koja izadje na povrsinu, nisu znaci klasicne akne i ne primijete se toliko. Cak se ni ne crvene, nego kao neke male neravnine na kozi lica. I jako mi zavise od menstruacije.Pearl wrote:porazgovaraj sljedeci put s doktorom/doktoricom, ali idi bez pudera.. pokazi akne i pitaj da li bi diane35 pomogle..Hierarchia wrote:Qler wrote:meni fakat nije jasno sto se zene tako boje ili stide ginekologa?! haj da je musko pa stid je mal' joj hasimali ovako mi bas nije jasno... koliko ja znam treba ici na te redovne preglede a 90% zena stid.... fakat mi nije jasno...
mada se meni cini da su to kod tebe potkozne.. ako su sitne i ima ih puno.. a ne prave akne..
nista nije skupo ako pomogne.. inace se mozes naci u situaciji da ces potrositi jako puno novca isprobavajuci jeftinije a raznovrsne proizvode...