Petar Lukovic predstavlja ustav Srbije

Anka

Post by Anka »

Shoshana wrote:I jos samo da se doda da ce UN, kada se bude donosila odluka o samostalnosti Kosova, promjenu srpskog ustava uzeti u obzir - otprilike koliko i lanjski snijeg :D
Ne shvataš poentu. Ali, zapamti ovo, sledeće su Makedonija i Crna Gora.
I zapitaj se, ako Kosovo dobije samostalnost, po kojoj logici to ne trebaju da dobiju Baskija, Katalonija, Kvebek, Kurdi u Turskoj itd itd.....Eh, toliko mrzite Srbe da ste kratkovidi. Uživate u trenutnoj situaciji a nemate svesti o tome da će se tok istorije izmeniti ako se napravi ovaj presedan. Pokrenuće se lavina i pitanje je šta će se sve desiti. Jednom kad krene, to ne može da stane. Mnoge države će biti poljuljane.
Shoshana

Post by Shoshana »

Anka wrote:
Shoshana wrote:I jos samo da se doda da ce UN, kada se bude donosila odluka o samostalnosti Kosova, promjenu srpskog ustava uzeti u obzir - otprilike koliko i lanjski snijeg :D
I zapitaj se, ako Kosovo dobije samostalnost, po kojoj logici to ne trebaju da dobiju Baskija, Katalonija, Kvebek, Kurdi u Turskoj itd itd.....Eh, toliko mrzite Srbe da ste kratkovidi. Uživate u trenutnoj situaciji a nemate svesti o tome da će se tok istorije izmeniti ako se napravi ovaj presedan. Pokrenuće se lavina i pitanje je šta će se sve desiti. Jednom kad krene, to ne može da stane. Mnoge države će biti poljuljane.
Ja se svim srcem zalazem za samostalnost Kvibeka, dobrovljno finansiram PQ, a kratkovida sam od trinaeste - hvala na pitanju :D

Tok istorije su poceli mijenjati Srbi pa sad za to snose posljedice. Ako prenebregnem cinjenicu da su bacali granate po meni i po mom gradu - za njih me, uopceno, boli levo uvo :D A tebi ako se ne svidja moje politicko misljenje - sjedi pa placi (mo's jednu i zapalit' ;-) )
Sogan

Post by Sogan »

a nemate svesti o tome da će se tok istorije izmeniti
Rekoh ja tebi Shoshana da smo mi svjedoci istorijskog trenutka. A to nije mala stvar, to je povjesno! :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Anka wrote:
1. U Makedoniji je stvar vec rjesena, Albancima su prava data, a oni su dali svoju lojalnost toj republici.

2.Svi osim Kvebeka i trebaju dobiti nezavisnost. Baskija je starija od cijele Spanije, Katalonija i Madrid su dva svijeta, Kurdi su zrtve tiranske vlasti u Ankari vec dovoljno...

3. Evo ga opet svi su protiv Srba :lol:

4. Oni cetnici sto su klali Albance su klali i nas, i ti sad ocekujes da mi njih podrzavamo a ne Kosovo?

5. Srbija ce se polahko svesti u svoje prave granice.

6. Pateticni pokusaj srpske propagande da zaplasi svijeti necim novim kad nije islo "bijelom Al-Qaidom", samo znak njihove nemoci.
Shoshana

Post by Shoshana »

Ostavi ti moj Kvibek na miru, Kvibek je stariji od cijele Kanade :oops:
:D

P.S. Dabogda ti se Samerna sutra otcijepili :D
Last edited by Shoshana on 30/10/2006 02:22, edited 1 time in total.
Shoshana

Post by Shoshana »

Sogan wrote:
a nemate svesti o tome da će se tok istorije izmeniti
Rekoh ja tebi Shoshana da smo mi svjedoci istorijskog trenutka. A to nije mala stvar, to je povjesno! :D
E moj Sogane, zbog 'vakih su presedana dinosaurusi izumrli, a mi se s time salimo :oops:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Shoshana wrote:Ostavi ti moj Kvibek na miru, Kvibek je stariji od cijele Kanade :oops:
:D

P.S. Dabogda ti se Samerna sutra otcijepili :D
Ja ali su Indijanci stariji i od njega :P :D

P.S. nek se otcjepe bili su ovdje prije Sveda :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Da kanadski indijanci kojim slucajem traze da se otcijepe - ja bih prva bila za to. No njihov je problem danas mnogo drugaciji i dublji od prava na vlastitu drzavu. Danas se bukvalno bore za prezivljavanje :( no to nije tema ove emisije...
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:
Ja se svim srcem zalazem za samostalnost Kvibeka, dobrovljno finansiram PQ, a kratkovida sam od trinaeste - hvala na pitanju :D
:D :D :D
moja shoshka :D a ja trudeau-ovka :lol:
Shoshana

Post by Shoshana »

Jel' Justin-ovka? :D

Cini mi se ozenio se lani :oops:
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:Jel' Justin-ovka? :D

Cini mi se ozenio se lani :oops:
ma babo njegov :D maj ajdol :lol:
Shoshana

Post by Shoshana »

E, taj nam je sedamdesetih vojsku poslao da nas oslobadja :oops:
Nedavno cak i dokazano da je FLQ- afera podmetacina od strane RMP ...

Njega ne mirisemo (tako nam je receno :P ) :D
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:E, taj nam je sedamdesetih vojsku poslao da nas oslobadja :oops:
Nedavno cak i dokazano da je FLQ- afera podmetacina od strane RMP ...

Njega ne mirisemo (tako nam je receno :P ) :D
a vi :D iredentisti nijedni :D
sta vam drugo treba nego tenkovi na ulice... :oops: :oops:

PS ma otcijepite se :D ostatak kanade jedva ceka da vas se kutarise :D :P
Shoshana

Post by Shoshana »

Jasta radi - nakon sto su liberali silne pare potrosili da nas zadrze :oops:

Al' eto im sad Alberte - nek nju malo muzu :D
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:Jasta radi - nakon sto su liberali silne pare potrosili da nas zadrze :oops:

Al' eto im sad Alberte - nek nju malo muzu :D
ma podmicuju vas godinama, od dzabali vrtica pa nadalje :D
ne bi vi meni tako, ma nema :D :D kicmu bi vam slomila davno :lol:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Pise: Gojko Beric

Ko ne dođe u boj za Kosovo

Referendumska groznica koja već danima i nedjeljama trese susjednu Srbiju prestaće u nedjelju, 29. oktobra, nakon dvodnevnog izjašnjavanja građana o novom ustavu. O istoriji konstitucionalizma, što će reći ustavnih sistema, jedva da išta znam, osim da su prvi ustavi nastali kao reakcija na apsolutizam. Prema onome što sam pročitao i što mi je ostalo u pamćenju, ustav je pisao svako, od polupismenih diktatora i “revolucionarnih masa”, do samog Boga: Ustav Saudijske Arabije poslaniku Muhamedu je “izdiktirao” Allah. Ponekad bi taj posao zapao i kompetentne ljude, uključujući i pravnike. Japanski ustav, koji su nametnuli pobjednici, napisala su dva američka oficira sa diplomom pravnog fakulteta. I prvi ustav Zapadne Njemačke bio je djelo američkih pravnika. Dejtonski ustav Bosne i Hercegovine takođe su formulisali stranci: Ričard Holbruk, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Referendum i novi ustav podijelili su javnost u Srbiji. Vlast je predstojeći vikend proglasila “istorijskim i epohalnim”, dok antiustavni lobisti smatraju da je novi ustav zapravo program srpske desnice i privatna stvar četvorice partijskih lidera famoznog DOS-a - Koštunice, Tadića, Nikolića i Dinkića - smišljena radi spasavanja vlastite kože. Glavni Vladin agent u njenoj urnebesnoj kampanji bio je Emir Kusturica, alijas Nemanja, koji je svakodnevno sa malih ekrana pozivao građane da izađu na referendum i glasaju za usvajanje Ustava. Ta me stvar ne bi mnogo interesovala da iza cijele priče ne stoji tzv. kosovsko pitanje koje se, htjeli-ne htjeli, u konačnici ipak dovodi u vezu sa Bosnom i Hercegovinom. Kosovo je posljednji veliki problem na Balkanu, a ni Bosna i Hercegovina još nije završena priča.

Kosovo se pominje u preambuli novog srpskog ustava kao “sastavni dio teritorije Srbije”, uz napomenu da ono ima “položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije”. A gdje je Kosovo, tu je i Srpska pravoslavna crkva. Agitujući u korist referenduma, patrijarh Pavle je pozvao sve Srbe da glasaju za novi ustav. “Srbi ne pristaju ni pod kakvim uslovima ili pritiscima da se otima ono što je vekovima bilo i ostalo srpsko”, ponavlja patrijarh frazu lišenu svake realnosti, i u stilu cara Lazara poručuje: “Ovog puta niko ne sme da zakasni na Kosovo.”

Prije više od decenije i po pitao sam Aleksandra Tijanića, koji je tada pisao kolumne za “Oslobođenje” i povremeno dolazio u Sarajevo, kako Srbija misli da riješi problem svoje sve nemirnije južne pokrajine. “To će Sloba da reši novim ustavom”, odgovorio je. I zaista, Milošević je uskoro to pitanje “riješio” tako što je Srbiji nametnuo ustav kojim je ukinuta autonomija Vojvodine i Kosova. Trinaest godina kasnije, Tijanić - tada već najmoćniji srpski novinar - preklinje Vladu Srbije da ga posluša i piše: “Kosovo valja prodati. Srbi masovno lažu da vole Kosovo... Svaka sledeća vlada dobiće mnogo manje od vas, svaka sledeća ponuda Srbima biće uvredljivija od ove.” (NIN, 5. juni 2003)

Kosovo nije prodato, ali je u međuvremenu izgubljeno kao posljedica Miloševićeve politike. Sada se stvar pokušava spasiti još jednim ustavom, koji njegovi protagonisti tumače kao tapiju na Kosovo, a zapravo je riječ o čistoj obmani, primjerenoj političkoj kaljuži u kojoj se Srbija nalazi. Tumači ove “tapije bez pokrića” tvrde kako ona sprečava da Kosovo bude trajno izgubljeno za buduće generacije. Stvarnost je, međutim, potpuno drugačija: “kolijevka srpstva” pripada istorijskoj prošlosti i izgubljena je ne samo za današnje Srbe već i za one koji još nisu ni rođeni.

Istina je da se sa stanovišta međunarodne arbitraže pogled na konačno rješenje kosovskog problema u posljednjih nekoliko mjeseci donekle promijenio. Beograd je za to vrijeme uspio da uknjiži nekoliko diplomatskih poena, u prvom redu kod Rusa i Kineza, i odluku o statusu Kosova odgodi, a modalitete njegovog budućeg položaja zakomplikuje. To je unijelo novu nervozu, pa i neslaganje među onima koji o tome odlučuju. Na bilo kakav kompromis između Beograda i Prištine više se ne računa, pa će posljednju riječ vjerovatno imati izaslanik UN Marti Ahtisari, finski diplomata koga Srbi optužuju za “pristrasnost”, a kosovski Albanci za “neodlučnost i sporost”. Jedno je sigurno: ugrađivanje klauzule o Kosovu kao neotuđivom dijelu Srbije u novi ustav dovešće Beograd u sukob sa međunarodnom zajednicom, a Srbiju ostaviti u kandžama poražene prošlosti. Ta će klauzula, poput Pandorine kutije, otvoriti mnoge velike buduće probleme.

Nepokolebljivi pristalica novog ustava, književnik Dragoslav Mihailović (“Kad su cvetale tikve”), ovako objašnjava svoj stav: “U promašenoj državi Jugoslaviji bili smo sudržavljani s nekim narodima s kojima nije trebalo ni na ulici da se sretnemo, a kamoli da živimo zajedno. I pri tom na tu zajednicu niko nas nije prisilio kao što naša zvanična istorijska nauka voli da tvrdi - nego smo, naprotiv, mi te narode prisilili.”

Sa logikom uglednog srpskog pisca i akademika ovdje nešto nije u redu: Albanci definitivno ne žele da žive sa Srbima, a ovi ih na to, novim ustavom, ponovo prisiljavaju!?[/b]
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Ti imaš neki problem sa logičkim zaključivanjem...
Ima šanse. Danas je glasala većina ljudi. Znali smo da imamo dva dana pa nismo juče žurili. I ja sam danas tek u 17h otišla da glasam.
Država Srba i ostalih nacionalnih manjina. Albanci su na Kosovu većina ali gledajući Srbiju u celini, manjina su.
Na Kosovu ne žive samo Albanci. Možda ti se ne sviđa činjenica da tamo još uvek ima drugih naroda, pa i Srba.
Koja vecina, majke ti?
50 % + 1 glasac ... ?
Ma ni tu vecinu niste mogli da navucete da niste glasanje rastegli na 2 dana.
Ma rastegli bi vi i na godinu, samo da se usvoji. Zatim... CESID kaze, na mnogobrojinim birackim mestima utvrdjene nepravislnosti jer je dozvoljeno glasanje bez licne karte pa su mnogi glasali i po 3 i vise puta. Pa bre jbt, ovaj Kostunica gori od Milosevica.
.. i bas kada ide taj izvestaj o muckama , RTS prekida prenos... :lol:
Država Srba i ostalih nacionalnih manjina. Albanci su na Kosovu većina ali gledajući Srbiju u celini, manjina su.
Ti njih mozes smatrati manjinom, ali njih ima oko 30 % u Srbiji ( ako je Kosovo jos uvek Srbija ).
Na Kosovu ne žive samo Albanci.
Da izvini, zivi i 2 % vecinskih Srba... mislim kad gledamo Srbiju. :lol:

P.S. - Pokakim vam se na Ustav.
Anka, tvoje razmisljanje je identicno razmisljanju Spomenke Jovic, Sime Gajina, Zike Seljaka u vreme gladnih godina. Mislim, bar su ga citali ( posto ne verujem da gore pomenuti imaju potencijala za razmisljanje ). Vidim da se u svesti ljudi nista nije promenilo. :sad:
klif

Post by klif »

Srbija je, sada i zvanicno, drzava svih Srba. Republika Srpska je takodje drzava svih Srba. Onih iz BiH. U Srbiji zive i nacionalne manjine. U Republici Srpskoj jos ne. Formalno-pravno.

Da bi Albanci sa Kosova dobili nezavisnot, potreban je, na osnovu Helsinskog sporazuma, pristanak legalno i legitimno izabranih politickih predstavnika Srbije. Da bi RS dobila nezavisnost, potreban je, na osnovu Helsinskog sporazuma, pristanak legalno i legitimno izabranih predstavnika politickih predstavnika FBiH. A tamo zive Bosnjaci i Hrvati. Bosanci i Hercegovci ne.

Svi Srbi u jednoj drzavi je postulat i jedini nacin za konacno rjesenje srpskog nacionalnog pitanja?

Molim vas, recite mi da sam paranoican.
Ljubitelj Zabara

Danas je glasala većina ljudi. Znali smo da imamo dva dana pa nismo juče žurili. I ja sam danas tek u 17h otišla da glasam.
Jesi glasala za celu porodicu ili su te i komsije zamolile da i umesto njih glasas? :D
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Anka wrote:
Neće ba.
dugacki

Post by dugacki »

klif wrote:Srbija je, sada i zvanicno, drzava svih Srba. Republika Srpska je takodje drzava svih Srba. Onih iz BiH. U Srbiji zive i nacionalne manjine. U Republici Srpskoj jos ne.
RS NIJE DRZAVA NIT' CE KAD BITI.
Ljubitelj Zabara

... samo jos da ti dodam " draga " moja Anka, da me zabole coshe za Kosovom, i da niti branim Albance od Srba, a ni obrnuto.
Nemam nameru da ikada idem na Kosovo, a nisam tamo nikada ni bio... osim kada sam isao za Grcku, ali to je bilo davno i onako, vise u prolazu.
Stvar je u tom Ustavu, jer degradira sve ostale koji nisu Srbi ( doduse to je tako bilo i bez Ustava, sada je samo verifikovano ), i na nacinu na koji je taj Ustav donet. Kao u ona stara Miloseviceva vremena, muvanjem i kradjom... sto ce reci da se svest prosecnog srpskog glasaca ( politicara posebno ) nije mnogo promenila, i da je ostala na nivou razvoja s`pocetkom devedesetih.
Dok sav normalan svet gleda napred, vi vodite bitku koja je davno zavrsena.
Dalje... vecina tih srpskih politicara je ostrascena, nerealna i nacionalisticki raspolozena.
Lep poz.
twat

Post by twat »

Anka wrote:
Ma da, ako Kosovo ode, ceo svet ce se raspasti!

Idi bre Anka :roll:
dugacki

Post by dugacki »

Ako ode Kosovo, i ja cu odmah da se rastanem od svoje zene.....cisto kao znak protesta.
NebaA

Post by NebaA »

Odlicno je sto je potvrdjen ustav. Iz ustava proizilaze mnoga dobra resenja. Sve nacionalne manjine osim Albanaca su ucestvovale u potvrdjivanju ustava. Zasto to Albanci, pored svih prava koja im je Srbija dala, jos uvek rade, nije mi najjasnije, mislim da su u pitanju motivi organskog nepodnosenja Srbije. Vlasti Srbije sada treba da obrate vecu paznju na Vojvodinu gde je izlaznost bila ispod zakonom propisane. Sto se Kosova tice, tamosnji Srbi su i sinoc vikali ,,Ratko Mladic" prilikom proslavljanja usvajanja ustava. Oni misle da sada Kosovo nece biti nezavisno. Tesko je razumeti mentalni sklop tamosnjih ljudi.

Kako god, Srbiji sada duva jak vetar u ledja, Srbija se konacno definisala kao drzava sa svim atributima koji jednu drzavu cine drzavom. Veliki iskorak i, najbitnije, otklon od zla milosevicevog vremena koje je Srbe i Srbiju ponizilo i osramotilo.
Post Reply