halo ba dijaspora
-
Reina
mIRCerka wrote:Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
dozvolili glasati, gluposti, ovo je i njihova zemlja, ali eto slab je bio odaziv
a znaju ovdje pricati, ovako treba onako treba....
Znaci, meni je suludo da se ja trajno nastanim u Kaknju, da osnujem porodicu tamo, da mi djeca u KAknju rastu, a da glasam u Mostaru.
Grome, ako je tebi Dodik jedini problem u ovom sranju u kojem smo, skidam ti kapu s glave.
Cuj , Srebrencani, Bratuncani Zvornicani, jeste dosli su oni u SA , TZ, a koliko ih je tu i ostalo a koliko ih opet moralo otici trbuhom za kruhom ili krova nad glavom. Znaci otisli su jer su protjerani sa svojih vjekovnih ognjista i otisli su jer im mi u tadasnjim prilika nismo mogli ni ponuditi nesto bolje, od osnovnih sredstva za zivot do krova nad glavom. I uostalom gdje bi taj sav narod i mogao i ostati u taj metar sa metar teritorije gdje smo stjerani .Bas oni treba da glasaju, bas takvi moraju i trebaju da imaju ista prava na ovu zemlju kao i ja i ti. Po tvojoj logici i pricom o pranju guze o atlantskom okenu, (ko da su sami sve to htjeli) je samo betoniranje etnickog ciscenja. Da je srece da se vrate na svoja ognjista i da je srece da su svi i glasali.
-
Pearl
e nemoj mi bogati politike da ne mogu da se vrate... neki ne mogu, to je istina..Reina wrote:mIRCerka wrote:Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
dozvolili glasati, gluposti, ovo je i njihova zemlja, ali eto slab je bio odaziv
Znaci, meni je suludo da se ja trajno nastanim u Kaknju, da osnujem porodicu tamo, da mi djeca u KAknju rastu, a da glasam u Mostaru.
Grome, ako je tebi Dodik jedini problem u ovom sranju u kojem smo, skidam ti kapu s glave.
Cuj , Srebrencani, Bratuncani Zvornicani, jeste dosli su oni u SA , TZ, a koliko ih je tu i ostalo a koliko ih opet moralo otici trbuhom za kruhom ili krova nad glavom. Znaci otisli su jer su protjerani sa svojih vjekovnih ognjista i otisli su jer im mi u tadasnjim prilika nismo mogli ni ponuditi nesto bolje, od osnovnih sredstva za zivot do krova nad glavom. I uostalom gdje bi taj sav narod i mogao i ostati u taj metar sa metar teritorije gdje smo stjerani .Bas oni treba da glasaju, bas takvi moraju i trebaju da imaju ista prava na ovu zemlju kao i ja i ti. Po tvojoj logici i pricom o pranju guze o atlantskom okenu, (ko da su sami sve to htjeli) je samo betoniranje etnickog ciscenja. Da je srece da se vrate na svoja ognjista i da je srece da su svi i glasali.
ali je vecina onih kojima je LIJEPO vani
mirci ti fino navede primjer rodice sa bistrika, a ti to lijepo ignorises i biras dio komentara koji se tebi svidja... ko to njenoj rodici s bistrika brani da se vrati? mozda ima nesagledive psihicke posljedice od odlaska iz sarajeva u konvoju pa ne moze da se vrati? daaaaajj bogati...
-
mamica papucarka
sta mislis svi da se vrate... pa gdje bolan da rade??? Od cega da zive???? Od have???Pearl wrote:e nemoj mi bogati politike da ne mogu da se vrate... neki ne mogu, to je istina..Reina wrote:mIRCerka wrote: Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.
mirci ti fino navede primjer rodice sa bistrika, a ti to lijepo ignorises i biras dio komentara koji se tebi svidja... ko to njenoj rodici s bistrika brani da se vrati? mozda ima nesagledive psihicke posljedice od odlaska iz sarajeva u konvoju pa ne moze da se vrati? daaaaajj bogati...
I sad je dijaspora kriva sto su na izborima pobijedili Hare i Dodik
Dajte ljudi malo zrelijih komentara
- Jimmy_The_Saint
Tako je, mlada mama. Potpisujem.

-
Pearl
pa jesam li ja igdje rekla da nekome zamjeram sto nece da se vrati?mama29 wrote:
sta mislis svi da se vrate... pa gdje bolan da rade??? Od cega da zive???? Od have???
I sad je dijaspora kriva sto su na izborima pobijedili Hare i Dodik![]()
Dajte ljudi malo zrelijih komentara
sta rade ljudi ovdje?? od cega zive?? posla nema ni za ove koji su trenutno u BIH, tako da biste bili u istoj situaciji
samo nemojte patetike kako bi se svi vratili a eto ne mogu, ne smiju...
Nosferatu je u pravu, svako ide za svojom srecom.. a ta sreca nekad podrazumijeva da se uzme pasos drzave u kojoj se zivi a bosna posmatra kad domovina, u kojoj ipak ne moze da se glasa, jer se zivi u nekoj drugoj drzavi, pod nekim drugim zakonima, bez zelje za povratkom u domovinu...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Reina, da je srece VRATILI BI SE ODAVNO jer je rat stao ima vec 10 godina.Reina wrote:
Poslova ima, samo nije svaki posao gospodski i direktorski i u kancelariji.
Ljudi ne zele ni poljoprivredom da se bave (ko da su se prije rata bavili atomskom fizikom a ne ratarstvom) jer su svi zeljni brze lake zarade. Vrsimo zamjenu teza trenutno, i opet se sva prica svodi na etnicko ciscenje. A ne govorimo o tome. Govorim o tome da je MENI LICNO apsurd da neko ko zivi i radi u Njemackoj MENI U SARAJEVU bira kantonalnu vlast. Nadam se da ces skontati sta zelim reci.
Pearl, moja rodica ima bore na celu od sekiracije za nama
mama29, znam ja da ne planiraju svi to, ima onih koji ce da se vrate dok djeca svrse skole a oni zarade penzije, sve to stoji, ali procitaj njegov prvi post i procitaj moj odgovor pa ces shvatiti u cemu je problem. Ako nisi vidjela, ja sam cak BRANILA dijasporu
-
juan
e raja nemoj te sad po meni, al i ja bio na ljeto ledo. inace imam diplomu inzinjerstva i ekonomije iz njemacke.
I bio na razgovor u privrednoj komori Kantona, ono da certificiram nase firme i povezujem ih sa njemackim, jer imam njemacki pasos a i inace sam rodjen u svabiji, kad slushaj tragike, kaze meni cova. e pasa jel to nemas bosansko drzavljanstvo? rekoh nemam, kaze e onda ti treba radna dozvola!!!! nakon sto sam skuzio da mi treba ca. 1000km i mjesec i pol vremena trckaranja po raznim institucijama naseg grada digao sam ruke od toga.
hehehe sjecam se mojih rodjaka kad su kao djeca probjegli vamo i trebali pocet zanat u svabiji, da nisu mogli pocet radit. A sad se okrenula situacija, da svabo treba radnu dozvolu da radi u BH heheh.
Hajd nejse, ja po drugi put otisao poslovno dole, ovaj put kao investitor, i ista prica, bez radne dozvole nemogu da prijavim d.d.o. i ulozit bilo kakvi strani kapital u BH.
Mashallah!
I bio na razgovor u privrednoj komori Kantona, ono da certificiram nase firme i povezujem ih sa njemackim, jer imam njemacki pasos a i inace sam rodjen u svabiji, kad slushaj tragike, kaze meni cova. e pasa jel to nemas bosansko drzavljanstvo? rekoh nemam, kaze e onda ti treba radna dozvola!!!! nakon sto sam skuzio da mi treba ca. 1000km i mjesec i pol vremena trckaranja po raznim institucijama naseg grada digao sam ruke od toga.
hehehe sjecam se mojih rodjaka kad su kao djeca probjegli vamo i trebali pocet zanat u svabiji, da nisu mogli pocet radit. A sad se okrenula situacija, da svabo treba radnu dozvolu da radi u BH heheh.
Hajd nejse, ja po drugi put otisao poslovno dole, ovaj put kao investitor, i ista prica, bez radne dozvole nemogu da prijavim d.d.o. i ulozit bilo kakvi strani kapital u BH.
Mashallah!
-
Reina
Tobe jarabi, nista ja nisam ignorisala, svi znamo da ima takvih kao sto je mircina rodica ali najvise je onih koji su protjerani , e sada ako im je vani lijepo meni je zaista drago, a koliko znam ima ih koji se zele vratiti, bez obzira bilo njima lijepo ili ne, ljudima koji su p r o t je rani nikada ne bi oduzimala tu mogucnost i njihovo pravo na glasanje. Eheto neka imaju pravo da glasaju u RS-u oni koji su ucestvovali u njihovom protjerivanju.Pearl wrote:e nemoj mi bogati politike da ne mogu da se vrate... neki ne mogu, to je istina..Reina wrote:mIRCerka wrote: Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.
-
juan
od blizu 150.000 bosanaca samo u svabiji, 19.500 se registrovalo, a od toga 67% je stvarno glasalo, toliko o glasanju za tvoju kantonalnu vlast...mIRCerka wrote: Govorim o tome da je MENI LICNO apsurd da neko ko zivi i radi u Njemackoj MENI U SARAJEVU bira kantonalnu vlast. Nadam se da ces skontati sta zelim reci...
plitko razmishljanje.....sorry!
-
mIRCerka
znaci sad i dijasporce trebamo u torove ONI KOJI SU PROTJERANI i ONI KOJI SU OTISLI SVOJEVOLJNO...Reina wrote:
Tobe jarabi, nista ja nisam ignorisala, svi znamo da ima takvih kao sto je mircina rodica ali najvise je onih koji su protjerani , e sada ako im je vani lijepo meni je zaista drago, a koliko znam ima ih koji se zele vratiti, bez obzira bilo njima lijepo ili ne, ljudima koji su p r o t je rani nikada ne bi oduzimala tu mogucnost i njihovo pravo na glasanje. Eheto neka imaju pravo da glasaju u RS-u oni koji su ucestvovali u njihovom protjerivanju.
nidje veze....
@juan, to sto si dozivio ti je tipicno ono NECES TI MENI SEFOVAT, sto ces naci u mnogim drzavnim institucijama. Privatnike interesuje samo tvoj CV, i to onaj dio RADNO ISKUSTVO jer ni diploma vise ne znaci toliko.
PS DDR, STA TI RADIS DA POMOGNES OVOJ ZEMLJI?
-
Kefallo
Nemam namjeru stvarno da vrijedzam nikoga, ali ti mirc mi pomalo ides na neku stvar. Ko je tebi kriv sto nisi mogla zdusit kad je tvoja rodica sa bistrika zdusila. Eto ko ti nebi da si mogla ....stipu suplju nane ti!!!mIRCerka wrote:Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
I nemoj da mijesas postoje vise grupa ljudi koji su vani...
Oni koji su davno otisli, oni koji su izbjegli ili protjerani i oni koji su zdusili ko ta tvoja rodica sa bistrika...(razlika je ogromna)
I jos nova registracija biraca je upravo korak dalje od opstanka Bosne
Mislim da je ova tema dobra ali mislim da se trebalo postaviti pitanje u malo drugacijem obliku.
Ljudi iz dijaspore hoce i zele da pomognu.. Ima ih koje boli racku, ali je vecina koja pomaze i koja bi zeljela pomoci.Mnogi od njih neznaju kako..mnogi se zadovoljavaju na tome da pomognu svojoj familiji.... pa sta mislis kako plrezivljava 50% populacije u BiH.
Treba naci nacina da se uspostavi saradnja sa dijasporom ima hrpa nase raje na raznim univerzitetima po evropi i poznaju mogucnosti stipendiranja.
Upoznao sam ljude koji su na rukovodecim mjestima u Jakim firmama po Evropi. Mnogi od njih bi zeljeli da pomognu ali ili se boje ili neznaju kako.
Mada nisam imao namjeru da govorim o sebi da bi bilo nekima malo jasnije i da mi nebi pokusali oduzeti glasacko pravo moram nesto reci.
Ja sam cijeli rat proveo u Bosni (pripadnik Armije od pocetka do kraja+ ranjavan). 1995 sam se upisao na Masinski fakultet u Sarajevu i do 2001 ispolagao sve ispite, ali nisam diplomirao, jer u toku 5 godine studija sam shvatio da u dogledno vrijeme nemogu postici nista u BiH i poceo sam da apliciram na sva moguca mjesta u Europi..da saljem aplikacije na faxove na EU institucije..( raja u Bosni misli da ce neko da im servira na tanjiru. E pa umjesto sto visite na foruminma raznoraznim chat sobama non stop, potrudite se malo da pretrazite po netu koje i kakve skolske ustanove i drzavni fondovi u Europi postoje i kakve stipendije daju)
I ja sam mislio da je uzalud i da se nemoze ali moze ...... ja sam uspio dobio sam stipendiju u jednoj evropskoj zemlji od jednog bezazlenog fonda bez icije pomoci .... diplomirao i evo sad pisem magistarski koji cu zavrsiti za Akobogda mjesec dva.... PRIZNALI SU MI SVE ISPITE SA SARAJEVSKOG UNIVERZITETA....i ko kaze da ne priznaju... laze... ali treba se potruditi...
Poznajem najmanje 5 studenata iz Albanije koji su u Evropu dosli na isti nacin.... iz Albanije,, nezamislivo zar ne....
@@ Razmisljam sta da uradim sad nakon zavrsetka dali da se vratim ili da ostanem(vec dobijam ponude za posao)....I kad cujem ovakve ko mirc smuci mi se... Ja sam se za Bih borio, krv prolio, masu prijatelja izgubio i ti i takvi bi da mi uskrate pravo da ucestvujem u odlucivanju mogu da mi p...... samo.
Naravno da zelim da se vratim.. Neko misli da je ovamo sjajno ... Ma karinu moju je sjajno....I ja sam tako mislio.... Mozda je ekonomski sigurnije, nisi gladan ako neradis... Ali poslije 2 godine shavtis ...Yebo zemlju u kojoj poslije 5 sati po podne ni ptice ne pjevaju... Teka kad provedes godinu dana van Bosne shavtis koliko Bosna vrijedi. I zasto mnogi u dijaspori kukaju.
I na kraju umjesto naglabanja treba da na forumima i na mjestima gdje je moguce da prvenstveno mladi ljudi iz diajaspore uspostave veze sa rajom iz BiH i da probaju da naprave nesto.
To treba da bude topic i tema kako, gdije na koji nacin da se povezemo da pomognemo jedni drugima...
-
Reina
mIRCerka wrote:Reina, da je srece VRATILI BI SE ODAVNO jer je rat stao ima vec 10 godina.Reina wrote:
Ljudi ne zele ni poljoprivredom da se bave (ko da su se prije rata bavili atomskom fizikom a ne ratarstvom) jer su svi zeljni brze lake zarade. Vrsimo zamjenu teza trenutno, i opet se sva prica svodi na etnicko ciscenje. A ne govorimo o tome. Govorim o tome da je MENI LICNO apsurd da neko ko zivi i radi u Njemackoj MENI U SARAJEVU bira kantonalnu vlast. Nadam se da ces skontati sta zelim reci.
ma skontala sam ja tebe vrlo dobro i ti to znas, tebi je apsurdno to sto ce neko odlucivati o tvojoj vlasti, jer ti zivis ovdje a nije ti apsurdno da oduzimas pravo glasa onom ko je protjeran..... eh posto znamo ko je protjeran ja bih samo takvim i dala pravo glasa i na sva ostala prava u ovoj zemlji.
Last edited by Reina on 27/10/2006 11:35, edited 1 time in total.
-
juan
Izvini al mi bash taj privatnik isto naglasio: izvini al bez radne dozvole nista! usput receno taj privatnik ima licencu za njemacku firmu u Sa...mIRCerka wrote:
@juan, to sto si dozivio ti je tipicno ono NECES TI MENI SEFOVAT, sto ces naci u mnogim drzavnim institucijama. Privatnike interesuje samo tvoj CV, i to onaj dio RADNO ISKUSTVO jer ni diploma vise ne znaci toliko...
nejse sta je tu je idemo dalje, ima u Bosni mnogo potencijala, valja samo to iskoristit i nedat se ovim notornim skepticima i vjecnim "..ovjde je sve lose, ovjde nista ne valja, jesi lud se vamo vracat?? itd" ubit u pojam!!
-
mIRCerka
sto je plitko razmisljanje? ja se ne bavim brojenjem krvnih zrnaca niti stizem upratiti sve spiskove glasaca/biraca. I procitaj majke ti prvu stranicu pa skontaj ko je sta rekao, jer ja rekoh SVA SRECA PA JE SAD SISTEM REGISTRACIJE PROMIJENJEN (ako nisi shvatio, glasas samo ako imas CIPS licnu) a DOSTA DIJASPORACA JE MORALO BIRATI ILI BH DRZAVLJANSTVO ILI TE ZEMLJE U KOJOJ SU...juan wrote:od blizu 150.000 bosanaca samo u svabiji, 19.500 se registrovalo, a od toga 67% je stvarno glasalo, toliko o glasanju za tvoju kantonalnu vlast...mIRCerka wrote: Govorim o tome da je MENI LICNO apsurd da neko ko zivi i radi u Njemackoj MENI U SARAJEVU bira kantonalnu vlast. Nadam se da ces skontati sta zelim reci...
plitko razmishljanje.....sorry!
a to sto se nisu htjeli registrovati, to je njihova stvar. Samo nek srepsanu meni pricati ko je koliko patio, jer svi smo mi obicna ljudska bica kojima je njihova vlastita patnja najveca.
- taxi_driver
ja bih se rado vratio,ali nemam brata u nestle-u!!!
:lol:imam diplomu taxiste i ja mislim da je ta diploma priznata u bosni.

-
juan
@Mirc..., repilicirao samo samo na tvoj absurd da neko iz dijaspore bira tvoju kantonalnu vladu. ukupno je iz dijaspore bilo samo ca. 24.000 glasova za cjelu bih, stime je absurdna tvoja teza i razmishljanje da su oni u prilici da biraju ista, a kamoli kantonalnu vladu.
a da je plitko razmishljanje pokazuje i podatak da u Parlamentu RS niti jedna nesprska stranka nije presla izborni prag od 3%!!!! medjutim mrsko mi sad narctat sta to ima veze sa dijasporom.
uostalom na ovu temu je kefallo sve rekao, druze cestitam
a da je plitko razmishljanje pokazuje i podatak da u Parlamentu RS niti jedna nesprska stranka nije presla izborni prag od 3%!!!! medjutim mrsko mi sad narctat sta to ima veze sa dijasporom.
uostalom na ovu temu je kefallo sve rekao, druze cestitam
Last edited by juan on 27/10/2006 11:44, edited 1 time in total.
-
Pearl
ako hoce da se vrati, nek glasa, naravno, i izabere sebi na vlast onoga ko ce uraditi konacno nesto da se takvi ljudi stvarno i vrate i da im se obezbijedi normalan zivot (minimum:obnova kuca i bar malo poljoprivredno dobro)Reina wrote:mIRCerka wrote:Reina, da je srece VRATILI BI SE ODAVNO jer je rat stao ima vec 10 godina.Reina wrote:
ma skontala sam ja tebe vrlo dobro i ti to znas, tebi je apsurdno to sto ce neko odlucivati o tvojoj vlasti, jer ti zivis ovdje a nije ti apsurdno da oduzimas pravo glasa onom ko je protjeran..... eh posto znamo ko je protjeran ja bih samo takvim i dala pravo glasa i na sva ostala prava u ovoj zemlji.
ali sta je sa onima koji ne planiraju nikad da se vrate? zato je uvedeno glasanje sa cips licnim, jer ako planiras da se vratis, makar za 20 godina, ti ces tu licnu kartu izvaditi
@juan.. problem sa adminisracijom nemas samo ti, imaju svi, cak i mi koji ovdje zivimo.. za sve zivo ti treba 3 miliona papira i potvrda..
da ti dopuste lagano ulaganje, onda nasi politicari ne bi mogli izvana musti i krast lovu, niti srati kako nam je tesko i krviti nas jedne na druge.. jer bi onda svi ljudi imali posla i mislili i na neke druge stvari osim na to kako su "oni drugi" krivi za sve... a ekonomski prosperitet i predvodjenje ovaca ne idu nikako skupa, zar se ne slazes?
-
Kefallo
I ja imam lose iskustvo sa Privrednom komorom. Upoznao sam tipa ima svoju firmu 20 radnika i ima kooperante u Poljskoj ali ga Poljaci izradili par puta izgubio milione u poslovanju sa njima. Pita mene tip postoji li u Bosni ta vrsta industrije, firmice do 20 ljudi da uspostavim kontakt sa njima( da napravimo posao , da investiram, da ih kupim ili bilo koji nacin) grantujem kaze tip da cu zaposlit 20 ljudi i ako bude islo kako treba imat ce korist i oni i neka transportna firma mozda i materijale budem kupovao kod vas. Nazovem ja Privrednu komoru( uputili me ljudi da tamo pitam niko nije znao gdje da pitam) da se raspitam i oni kazu postoje takve firme ima ih oko 30 sto oni znaju i ja pitam kako mogu doci u kontakt sa njima, Kaze meni dama iz Privredne komore poslacemo vam listu ali to kosta 30 Eura po imenu firme. HALLLooo 1000 eura za 30 imena i adresa.juan wrote:e raja nemoj te sad po meni, al i ja bio na ljeto ledo. inace imam diplomu inzinjerstva i ekonomije iz njemacke.
Mashallah!
Sta da kazem tipu od sramote kazem nisam mogao nikako dobit informaciju.
Eto tako se odbijaju strane investicije i ljudi koji zele da pomognu.
Mislim da je ovaj ti ulozio novce u neku firmu u Slovackoj.
-
mIRCerka
Dragi Keffallo,Kefallo wrote:Nemam namjeru stvarno da vrijedzam nikoga, ali ti mirc mi pomalo ides na neku stvar. Ko je tebi kriv sto nisi mogla zdusit kad je tvoja rodica sa bistrika zdusila. Eto ko ti nebi da si mogla ....stipu suplju nane ti!!!mIRCerka wrote:Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
I nemoj da mijesas postoje vise grupa ljudi koji su vani...
Oni koji su davno otisli, oni koji su izbjegli ili protjerani i oni koji su zdusili ko ta tvoja rodica sa bistrika...(razlika je ogromna)
I jos nova registracija biraca je upravo korak dalje od opstanka Bosne
Mislim da je ova tema dobra ali mislim da se trebalo postaviti pitanje u malo drugacijem obliku.
Ljudi iz dijaspore hoce i zele da pomognu.. Ima ih koje boli racku, ali je vecina koja pomaze i koja bi zeljela pomoci.Mnogi od njih neznaju kako..mnogi se zadovoljavaju na tome da pomognu svojoj familiji.... pa sta mislis kako plrezivljava 50% populacije u BiH.
Treba naci nacina da se uspostavi saradnja sa dijasporom ima hrpa nase raje na raznim univerzitetima po evropi i poznaju mogucnosti stipendiranja.
Upoznao sam ljude koji su na rukovodecim mjestima u Jakim firmama po Evropi. Mnogi od njih bi zeljeli da pomognu ali ili se boje ili neznaju kako.
Mada nisam imao namjeru da govorim o sebi da bi bilo nekima malo jasnije i da mi nebi pokusali oduzeti glasacko pravo moram nesto reci.
Ja sam cijeli rat proveo u Bosni (pripadnik Armije od pocetka do kraja+ ranjavan). 1995 sam se upisao na Masinski fakultet u Sarajevu i do 2001 ispolagao sve ispite, ali nisam diplomirao, jer u toku 5 godine studija sam shvatio da u dogledno vrijeme nemogu postici nista u BiH i poceo sam da apliciram na sva moguca mjesta u Europi..da saljem aplikacije na faxove na EU institucije..( raja u Bosni misli da ce neko da im servira na tanjiru. E pa umjesto sto visite na foruminma raznoraznim chat sobama non stop, potrudite se malo da pretrazite po netu koje i kakve skolske ustanove i drzavni fondovi u Europi postoje i kakve stipendije daju)
I ja sam mislio da je uzalud i da se nemoze ali moze ...... ja sam uspio dobio sam stipendiju u jednoj evropskoj zemlji od jednog bezazlenog fonda bez icije pomoci .... diplomirao i evo sad pisem magistarski koji cu zavrsiti za Akobogda mjesec dva.... PRIZNALI SU MI SVE ISPITE SA SARAJEVSKOG UNIVERZITETA....i ko kaze da ne priznaju... laze... ali treba se potruditi...
Poznajem najmanje 5 studenata iz Albanije koji su u Evropu dosli na isti nacin.... iz Albanije,, nezamislivo zar ne....
@@ Razmisljam sta da uradim sad nakon zavrsetka dali da se vratim ili da ostanem(vec dobijam ponude za posao)....I kad cujem ovakve ko mirc smuci mi se... Ja sam se za Bih borio, krv prolio, masu prijatelja izgubio i ti i takvi bi da mi uskrate pravo da ucestvujem u odlucivanju mogu da mi p...... samo.
Naravno da zelim da se vratim.. Neko misli da je ovamo sjajno ... Ma karinu moju je sjajno....I ja sam tako mislio.... Mozda je ekonomski sigurnije, nisi gladan ako neradis... Ali poslije 2 godine shavtis ...Yebo zemlju u kojoj poslije 5 sati po podne ni ptice ne pjevaju... Teka kad provedes godinu dana van Bosne shavtis koliko Bosna vrijedi. I zasto mnogi u dijaspori kukaju.
I na kraju umjesto naglabanja treba da na forumima i na mjestima gdje je moguce da prvenstveno mladi ljudi iz diajaspore uspostave veze sa rajom iz BiH i da probaju da naprave nesto.
To treba da bude topic i tema kako, gdije na koji nacin da se povezemo da pomognemo jedni drugima...
nek ti ga p... neko drugi, gdje god da si trenutno.
Komunikacija ti je super, na zavidnom nivou.
Niti sam zavidna dijaspori, niti se smatram ugrozenom od njih.
Svakome ide njegova nafaka.
Ovdje mijesate kruske i jabuke. Evo JUAN fino rece sta mu rekose kad je dosao DA INVESTIRA, sto meni samo signalizira da IMA ONIH KOJI NISU SPREMNI DA FAKAT RADE VEC SAMO DA SE ZALE I KUKAJU. Nazalost, navikli smo se na to vec.
E sad, moja krivica u svemu je sto stizem odraditi i posao, i kafu popit, i jesti i forumati u toku dana. A posla preko glave. Samo je u pitanju vlastita organizacija vremena. I kad kazem ono sto iskreno mislim, stavi me se u tor skoro pa ratnog zlocinca.
-
juan
ja sam skontao da se treba odmah FIPA-i javit, oni su za strana ulaganja odgovorni, a ja bi tu tetku fino odmah prijavio gospodi i to licno jednom tipu (imam kontak i broj telefona doticnog) koji je zaduzen za ta pitanja u Privrednoj Komori i fino nju prijavio, jer cjenovnika u prvrednoj komori ne postoji, ona je informativna institucija za nas "strance"! stime bi tetkica fino odleprsala sa posla a ti bi dzaba dobio imena firmi. steta.Kefallo wrote:
I ja imam lose iskustvo sa Privrednom komorom. Upoznao sam tipa ima svoju firmu 20 radnika i ima kooperante u Poljskoj ali ga Poljaci izradili par puta izgubio milione u poslovanju sa njima. Pita mene tip postoji li u Bosni ta vrsta industrije, firmice do 20 ljudi da uspostavim kontakt sa njima( da napravimo posao , da investiram, da ih kupim ili bilo koji nacin) grantujem kaze tip da cu zaposlit 20 ljudi i ako bude islo kako treba imat ce korist i oni i neka transportna firma mozda i materijale budem kupovao kod vas. Nazovem ja Privrednu komoru( uputili me ljudi da tamo pitam niko nije znao gdje da pitam) da se raspitam i oni kazu postoje takve firme ima ih oko 30 sto oni znaju i ja pitam kako mogu doci u kontakt sa njima, Kaze meni dama iz Privredne komore poslacemo vam listu ali to kosta 30 Eura po imenu firme. HALLLooo 1000 eura za 30 imena i adresa...
valja se ipak malo uvezatsa rajom dole, sto hoce i zeli stvarno odradit posao da valja, a ne po forumima i po chatovim prosipat suplju.... steta, imamo toliko potencijala a ne koristimo ni 2% toga!
-
Reina
pa ti si ta koja je pomenula rodicu koja je pobjegla a nije protjerana, pa ti ja zato i kazem kad vec imas nesto protiv onih koji su tek tako otisli, da onda onima a znamo koji su protjerivani, imaju sva prava, (mozda bi to bilo i najpostenije).mIRCerka wrote:
znaci sad i dijasporce trebamo u torove ONI KOJI SU PROTJERANI i ONI KOJI SU OTISLI SVOJEVOLJNO...
nidje veze....
- taxi_driver
kefalo,samo da repriciram.
meni je sjajno ovdje gdje sam.neznam u kojem si ti selu ali ovdje kod mene ptice pjevaju do pet ujutro.
meni je sjajno ovdje gdje sam.neznam u kojem si ti selu ali ovdje kod mene ptice pjevaju do pet ujutro.