NOVO POSKUPLJENJE STRUJE DOLAZI, samo da znate...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

Post by pitt »

u rerni.....na struju :D
bpsang

Post by bpsang »

Ima li iko ovde pametan (sad sam ozbiljan ) :kravata: da mi objasni kako se to obracunava El struja za domacinstvo sad sam htio skenirati, da pokazem racun od proslog i od ovog mjeseca, na ovom mjesecu je sve duplo obracunato. :x
pitt

Post by pitt »

pa valjda koliko kilovata potrosis puta cijena po kilovatu. Samo sad ne znam jel jos ima ono skupa-jeftina. :?
orca

Post by orca »

mIRCerka wrote:Silajdzic Lagumdzija Tihic
Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko Zlatko
Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris Haris

dzamija crkva dzamija crkva ugrozenost aaaaaaaaaaaaaaaaa

vjerujem ne vjerujem aaaaaaaaaaaaaaa

toliko o zainteresiranosti za STVARNE probleme koje imamo...
al nema veze, kad skoce cijene, pola forumasha nece vise biti na forumu...pa cete po sijelima uz svijecu i dalje naglabati o dzamijama crkvama Lagumu i Haretu..
uzdravlje
Ne sporim da je ovo bitna tema ali ni politika nije nebitna, isto tako zolja u dzamiji nije nebitna...u stvari mislim da je ova zolja mnogo bitnija od skupe struje jer , sta me briga koliko kosta kilovat kad me neko ubije u dzamiji na Bajram namazu? :x
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Mi smo krivi za sve što nam se zbiva, nas masa jedna pasivnih predstavnika svojih naroda, neću da kažem građani jer nas zaista nema, nema nas u ustavu nema nas u stvarnom životu... ma nema nas na mapi ili vas ili njih da ne mislite da se bu ubrajam negdje bez vas ili njih ili anamo onih...

svi mi pristali smo na svoju struju, na svoj telefon, na svoje grijanje, na svoje šume, na svoj plin, svoju prugo, na sve to i još mnogo čega i sve nam je u bojama, nije duginim već nacionalnim.. pa zbog toga sve je skuplje, mi sve plaćamo najskuplje jer takva je ljudska (nacionalkna) priroda nema kraja gluposti ljudskoj (nacionalnoj)...

Sve dok ne skontamo da je jedno jeftinije, bolje, kvalitetnije... prodavat će nam šuplju o ugroženosti naroda na ovim prostorima... pa zar još skontali nismo da su djeca njihova na "Harvardima i Sorbonama", da se mi ovdje glođemo a oni se debljaju i bogate na našoj muci, natjerali su na da kontamo kako preživiti dan, kako doći autom na tačku B da ne izgubimo dva sata.. kako kupiti deblja vrata jer... nije baš sigurno....

To smo što smo izgleda da su se neki izborili za ovo u čemu mi danas živimo, za ovaj svijet amiđiča i svijet u kojem fakat invalidi i borci profiteru kola peru dok mi savijest peremo dajući proscima na ulici i onim što šajbe po semaforima peru... pa zar svodimo sve na banalnosti dok nam debeli i nadasve ružni i tužni političari valjaju šuplju il pjevaju pod šatrama...
Pa jeli policija jamila ijednog "teroristu" koji je napao povratnike bilo gdje u BiH il objekte vjerske i kako da se sve to intezivira pred izbore, ko je bacio il postavio bombu na mezar A.I.. ko je il koje uradio milion stvari... pa koliko je para pokradeno iz zemlje ove il od zemlje ove..svi su oni banda ista... a mi svi smo kameni spavači u vremenu zla.. i pitam se kako sutra ja da objasnim djetetu koje još nemam... šta bi sa onakvom zemljom Bosnom i Hercegovinom za koju se dedo borio.... mene je već stid.... Vas jel stid gleda li se iko u ogledalo il ... jeli mobite il automobil bijesan l dovoljan da pokaže naš status u društvu koga nema....

Ponavljam još jednom mene je stid što nam država vene , "lako" je platiti par maraka više na struju.telefon.. znam bar da "moji" me kradu... nek su moji pa nek su i lopovi....

Još da pitam koji su to moji... jer svi izdali su me...!!!!

Vrijeme je da se krene !!!!
spongebob

Post by spongebob »

uvjek dobar gost wrote:Mi smo krivi za sve što nam se zbiva, nas masa jedna pasivnih predstavnika svojih naroda, neću da kažem građani jer nas zaista nema, nema nas u ustavu nema nas u stvarnom životu... ma nema nas na mapi ili vas ili njih da ne mislite da se bu ubrajam negdje bez vas ili njih ili anamo onih...

svi mi pristali smo na svoju struju, na svoj telefon, na svoje grijanje, na svoje šume, na svoj plin, svoju prugo, na sve to i još mnogo čega i sve nam je u bojama, nije duginim već nacionalnim.. pa zbog toga sve je skuplje, mi sve plaćamo najskuplje jer takva je ljudska (nacionalkna) priroda nema kraja gluposti ljudskoj (nacionalnoj)...

Sve dok ne skontamo da je jedno jeftinije, bolje, kvalitetnije... prodavat će nam šuplju o ugroženosti naroda na ovim prostorima... pa zar još skontali nismo da su djeca njihova na "Harvardima i Sorbonama", da se mi ovdje glođemo a oni se debljaju i bogate na našoj muci, natjerali su na da kontamo kako preživiti dan, kako doći autom na tačku B da ne izgubimo dva sata.. kako kupiti deblja vrata jer... nije baš sigurno....

To smo što smo izgleda da su se neki izborili za ovo u čemu mi danas živimo, za ovaj svijet amiđiča i svijet u kojem fakat invalidi i borci profiteru kola peru dok mi savijest peremo dajući proscima na ulici i onim što šajbe po semaforima peru... pa zar svodimo sve na banalnosti dok nam debeli i nadasve ružni i tužni političari valjaju šuplju il pjevaju pod šatrama...
Pa jeli policija jamila ijednog "teroristu" koji je napao povratnike bilo gdje u BiH il objekte vjerske i kako da se sve to intezivira pred izbore, ko je bacio il postavio bombu na mezar A.I.. ko je il koje uradio milion stvari... pa koliko je para pokradeno iz zemlje ove il od zemlje ove..svi su oni banda ista... a mi svi smo kameni spavači u vremenu zla.. i pitam se kako sutra ja da objasnim djetetu koje još nemam... šta bi sa onakvom zemljom Bosnom i Hercegovinom za koju se dedo borio.... mene je već stid.... Vas jel stid gleda li se iko u ogledalo il ... jeli mobite il automobil bijesan l dovoljan da pokaže naš status u društvu koga nema....

Ponavljam još jednom mene je stid što nam država vene , "lako" je platiti par maraka više na struju.telefon.. znam bar da "moji" me kradu... nek su moji pa nek su i lopovi....

Još da pitam koji su to moji... jer svi izdali su me...!!!!

zar se bas ne moze bez ovih ispraznih i jeftinih floskula :-?
Izbori bili, ljudi izabrase ono sto su izabrali i sta sad? Niko ih nije natjerao, misle da im je sa SDA/SBIH/SNSD/HDZ na kvadrat bolje. Dok nema bolje i pametnije alternative nema razloga za qq-lechenje. Za izborni rezultat SDP-a i jadan rejting socijaldemokratske ideje u BIH je kriv samo i iskljucivo Lagumdzija i niko drugi. Gledao sam izborne plakate...Pa bolje TITA da su stavili!!!On sam se smjeska sa plakata uz tako debilan izborni slogan :izaberite najbolje :-? Halo ba ljudi, ne prodajete hrenovke ili toalet papir, radi se o gradjanskoj BIH kao ideji!!!I nek pobjedjuju nacionalisti kad ovi supci koji brane gradjansku drzavu od socijaldemokratije prave smijuriju i ne kontaju u kakvoj drzavi zive. Ne mogu oni sebi crtati birace je li?Ucinjeno je sramno malo na priblizavanju ideje socijaldemokratije obicnim gradjanima i NIKO osim Jasmina Imamovica i Damira Hadzica nije zasluzio reizbor.

toliko o tvojoj zalopojci koja veze sa temom nema i ne vodi ama bas nicemu ali eto da ti odgovorim. Nas narod je zabavljen egzistencijalnim problemima i politiku percepira samo po strani. Njemu nije vazno da li xy ima bolju alternativu za opstanak gradjanske drzave od one koju ima postojeca vlast, niti ko postavlja direktora elektroprivrede, centralnog grijanja, telekoma i drugih drzavnih firmi. Nasem narodu su potrebni politicari koji stoje iza svojih obecanja i na tome bi gradjanska opcija trebala da poradi kao sto do sada nije. Bez agresivnijeg i agilnijeg nastupa alternativne opcije ce se poskupljenja struje, telekomunikacijskih, komunalnih i ostalih usluga lomiti preko ledja malog covjeka kao i do sada a on i ne zna da postoji bolje. A da se alterativna opcija slomila da pokaze da moze i bolje i jeftinije, pa bas i nije.
uvjek dobar gost

... nije žalopojka, bar meni nije... meni je tako, u stvari ja stvari oko sebe tako vidim, ne plačem zbog toga već govorim ljudima i sa ljudima kako bi im na neki drugi način opisao svijet u kom svi skupa živimo..
Ne bih da nešto polemiziramo, slažem se da nam treba agresivniji pristup, samo možda ne jedne stranke ili dvije... nama treba da se ljudi malo mrdnu i da masa izađe na ulicu.... opet moj stav naravno...

A što se tiče izbora...... pa ...nekad se uhvatim u razmišljanju da bukvalno familije oligarhija na vlasti zajedno sa vjerskim poglavarima određuju ko će biti na vlasti, dok mi ostali glasamo za menje zlo od onih zala u ponudi...
A i o izborima bi se moglo diskutovati jer sjeti se da su prvi bili netom poslije agresije i od tada se situacija nije promjenila na bolje..... od tada se glasa po sistemu svak za svoje, sa malim izuzetkom.. koji bi mogao ili morao biti veći da nema kojekakvih arhaičnih vampira.......kojima to izgleda nije u interesu....a vala nemaju ni koncept niti viziju....

A šta je struja već politika..... ????
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

posto je vise nego ocigledno da se jos uvijek niko ne sekira, ja pokrecem biznis alternativnog grijanja
Image

i osvjetljenja
Image
farouq

Post by farouq »

Ma ne znam sta da kazem, struja je "dzaba" kako mi je samo smijesan racun za vodu. Prosli mjesec racun za struju mi dode 23,00 KM a racun za vodu (2 clana) 20,25 KM?!?!?!?!? Ma jarane neko je lud kad mi kazu da je haustor za 10 clanova potrosio 87 kubnih metara vode?!?!?!

i tako koliko kod da elektroprivreda poskupi struju nikad mi nece ici u glavu vodovod i njihova "proizvodnja" vode. (srecom?) imam plin, ali i on je poskupio skoro duplo unazad 2 godine.
sve u svemu mogu se zaliti do sutra da je sve poskupilo, who care?
i tako sam ti se ja zalio direktoru na poslu da je sve poskupilo i da ne mogu poplacatu racune i kako ne moze kuja stici zeca i ta prica, pa mi covjek poveco platu. :-D pa valjda je to izlaz iz nase situacije, da trazimo od sefova da nam dizu plate. :lol:
a direktori ferkova, derkova, pikova, elektoprivreda, vodovoda, kanalizacija, sarajevogasa, telekoma, televizija (i njima placamo), neka glume silu dok nekome ne pukne film, pa ..........
sto bi reko mustafa nadarevic u kuduzu " ..... reko sam ja tebi Beco, kad tad..."
bpsang

Post by bpsang »

dobri gost :D
ma dobar skroz naskroz :D

sjecas li se `92-`95

nit grijanja nit struje nit vode a zdraviji smo bili nego danas...
idemo pred skupstinu ....
pepeljara

Post by pepeljara »

jos kad bi neki shvatili situaciju ozbiljno.....

bas kao crno roblje..
uvjek dobar gost

Za koju godinu kad se budemo sretali u poljima "pamuka" ili obilazeći hidroelektrane kao noćni čuvari .... pitaćemo se gdje nam je bila pamet.....

mIRCerka

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:Za koju godinu kad se budemo sretali u poljima "pamuka" ili obilazeći hidroelektrane kao noćni čuvari .... pitaćemo se gdje nam je bila pamet.....

za mene nema zime!

Image
uvjek dobar gost

.... nice nice.....

eeee da su meni jedne takve... ontam nebi me ni bilo na Sa X-u----, mada bi ja volio da su druge boje...

:)))))
mIRCerka

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:.... nice nice.....

eeee da su meni jedne takve... ontam nebi me ni bilo na Sa X-u----, mada bi ja volio da su druge boje...

:)))))
ih, boja mi nije bitna kako griju dobro :D
uvjek dobar gost

Čitam danas u novinama da će biti poskupljenja u 2007, pravdaju se neefikasnošću i rasipanjem na dalekovodima, a naravno ne pomišljaju da smanje administraciju, povećaju efikasnost i ujedine se u jedan kapacitet koji će efikasno i sa najmanje gubitaka biti nešto kao energetski servis građanima Bosne i Hercegovine.... kao HElekto poduzeće će povećati cjenu pa ovo ono, kapaciteti puta sila daje ubrzanje.....

Ma kod nas sve može, imamo tri struje, deset plinara,tri šumarska gazdinstva, tri fiksne telefonije, tri školstva... naravno pri tome se pazi na zastupljenost istih boja u pomenutim podjelama... pa zašto ne i tri sistema autoputeva... ja bi referendum da mi se vrati jedna struja koja ima stalan napon, jedna telefonija sa nižim tarifama, jedno šumarsko gazdinstvo koje se brine za šumu, jedan efikasan sis obrazovanja, ma volio bi ja svašta al ....... biće da neće bit kako treba,al sam ipak za takav referendum sa egzaktnim parametrima i pokazateljima a ne kojekakva s..nja....

Goran_35

Post by Goran_35 »

Jedno od rjesenja,koje bi ako nista,makar obezbjedilo najnizu mogucu cijenu struje je uvodjenje "slobodnog trzista el. energije" - sto ce reci, :oops: da se svako moze baviti kupovinom i prodajom struje sto podrazumjeva i uvoz iz inostranstva ako je tamo jeftinije...
Dakle drzava bi trebala da ukine monopol elektroprivrede-u BiH slucaju su to tri elektroprivrede koje drze monopol svaka za svoje stado...

Tu bi se sada trebali da aktiviraju ovi grozdjasi i dostashi :oops: :D te da skupljaju potpise za jednu takvu peticiju... :oops:

Samo konkurencija moze obezbjediti najnizu mogucu cijenu!Monopol ne!Drzava nece izgubiti svoje prihode jer moze naplacivati porez recimo po KWh.Otvorile bi se nove firme koje bi se bavile kupovinom i prodajom struje,a konkurencija i utrka medju njima bi doveli do najnize moguce cijene elektricne energije.

primjer:

Odlukom svedske vlade da uvede slobodno trziste el. energije je rezultiralo prilicno niskom cijenom struje u odnosu na ostale EU zemlje.U Italiji je struja recimo 2,5 puta skuplja nego u Svedskoj.Taj svedski model,kopira citava EU i mislim da ce od 1. Jula 2007 stupiti jedan takav zakon na nivou EU.I pored toga,procjene su da ce struja recimo u Svedskoj za godinu dana biti duplo skuplja- to je sada ona prica o nedostatku energije- problem koji je pred nama svima-problem citave planete...

Isto tako i za telefoniju.Postoje tri nacionalne konpanije koje drze monopl u svojim "stadima".Nikakve konkurencije?I jos vam sole pamet da telefon "nije skup" vec da vi "pricate puno"! Koliko je cijena minute razgovora sa Svedskom?Najmanje 3 marke.A Iz Svedske,minuta razgovora sa BiH kosta oko 60-80 feninga - mozda cak i jeftinije zavisi na kojoj si kompaniji...
Goran_35

Post by Goran_35 »

uvjek dobar gost wrote:Čitam danas u novinama da će biti poskupljenja u 2007, pravdaju se neefikasnošću i rasipanjem na dalekovodima, a naravno ne pomišljaju da smanje administraciju, povećaju efikasnost i ujedine se u jedan kapacitet koji će efikasno i sa najmanje gubitaka biti nešto kao energetski servis građanima Bosne i Hercegovine.... kao HElekto poduzeće će povećati cjenu pa ovo ono, kapaciteti puta sila daje ubrzanje.....

Ma kod nas sve može, imamo tri struje, deset plinara,tri šumarska gazdinstva, tri fiksne telefonije, tri školstva... naravno pri tome se pazi na zastupljenost istih boja u pomenutim podjelama...

To ce se desiti samo ako postoji konkurencija.Dok je monopola,nema od toga nista!Cim nisi konkurentan,odmah smanjujes troskove,sto ce reci :oops: noga bespotrebnoj administraciji :oops: i svima koji dzabe sjede...
uvjek dobar gost

............. Pa mi već imamo tri preduzeća za proizvodnju i distribuciju električne energije.... samo je problem što su uređena po nacionalnom principu.... odnosno one bandere su obojene nacionalnim bojama......

Vrijeme je da se krene.....

P.S

Isti slučaj je i sa gorivom, plinom, telefonom, poštom, internetom.... šumama, vodama i čim sve ne... ali vidimo da je i dalje oligopol a ne slobodna konkurencija ili da se izrazim drugačije da je na sceni nacionalni monopol....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sinoc Heco rece...da ce biti ne jedno, ne dva nego VISE korigovanja cijena...jer po njemu " ne mozemo dovesti elektroprivede u situaciju da posluju u minusu" ..... :( :( :( :( :( :(

eble vas ulice i trgovi i aerodromi...
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Neka poskupi, boli me briga, ja imam para i sa bosnjacima, srbima, hrvatima, vehabijama, cetnicima, i bez njih.
Ko ne moze da dura neka crkne, ko prezivi pricace.
Jbga, ovo ispade ko opstanak, ko Darvinovo "Porijeklo vrsta"!
Najjaci ostaju!
Bice hidrocentrale na Neretvi, poskupice struja, pa ce i telefon opet poskupiti i sve tako redom i u krug...
Sta se bunite, trazili ste, eto vam GA!
Hecho vam upravlja zivotima!
Jebo nas ba, mi smo stoka.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

pRc, poskupljenje nije 1.4.07. vec od 1.1.07.

:( :( :( :( :( :(
clan007

#48 Re: NOVO POSKUPLJENJE STRUJE DOLAZI, samo da znate...

Post by clan007 »

Ne znam ko si i za koga radis, mozda i za Aluminij, ali novog poskupljenja struje za EPBiH ciju struju i ja trosim NEMA, a to su ti fino rekli neku vecer i na FTV iz EPBiH i FREK-a.

Dakle koji moj seres ovuda i ne das ljudima da su rahat?

Aluminij ako zeli struju nek je placa kao svaki proizvodjac aluminija u evropi.

MALO CITAJ!!
uvjek dobar gost wrote:Nekad uskoro početkom mjeseca decembra FERk najavljuje novo poskupljenje struje.... pa zašto ne kad im je prošlo prvo, a i oko hidrocentrala nema velike prašine.... zašto ne....

Do kad mi obični ljudi plaćat ćemo nacionalne struje skuplje od obične električne energije, svi smo šutke pristali na to, kao i u ostalom na sve ostalo.... pitanje je vremena i sredstava....
Ili što bi se reklo u narodu glasali ste eto vam ga.....
clan007

Post by clan007 »

mIRCerka wrote:pRc, poskupljenje nije 1.4.07. vec od 1.1.07.

:( :( :( :( :( :(
ILI sam ja HAJVAN ili ti, poskupljenje 1.1.07????

Mislim da je smijesno, no hajde da sacekamo taj 1.1.07, pa da vidimo je l ja dobro cujem i razvrstavam ono sto cujem spram toga ko je sta rekao ili ti.

Cekamo 1.1.07.

Ja kazem da poskupljenja nema 1.1.07.

A sto se tice kladjenja pristao bih na koeficijent 20,00. Prihvatam opklade do 50.00 KM!
clan007

Post by clan007 »

mIRCerka wrote:sinoc Heco rece...da ce biti ne jedno, ne dva nego VISE korigovanja cijena...jer po njemu " ne mozemo dovesti elektroprivede u situaciju da posluju u minusu" ..... :( :( :( :( :( :(

eble vas ulice i trgovi i aerodromi...
VAHID HECO radi za interes stranke za BiH a zbog toga bi on i volio poskupljenje, naime Heco radi za Safeta Oručevića i Harisa Silajdžića a ovi svojim vezama žele da dovedu kuvajćane i austrijance da im namjeste kupovinu elektroprivrednih postrojenja, naravno safetovoj kosultantskoj kuci za namjstanje kupovine ide 10 posto od 5.000.000.000. dolara koliko je procijenjena vrijednost. Poskupljenje koje bi heco volio je zato da namjesti novim vlasnicima vec visoke cijene struje.

Srecom postoje i druge institucije koje vlada ne moze da kontrolise, je da konstrolise ove godine bi struja poskupila bar duplo draga moja.

CITAJ i razvrstavaj po tome ko je sta rekao!

Priprema se privatizacija Aluminija, a odmah poslije toga njemu poskupljuje struja, sto i treba jer ku..c brajkovicu vise 15.000 maraka plata a da mu je zaradjuju rudari po Bosni!
Post Reply