Dijaspora-kako pomoci BIH.?
- uvjek dobar gost
Goran_35 wrote:I ja radim i zena radi,ali imamo i kredite?A nekada moji preci su bili nesto,danas sam ja samo sjenka,dok se pljackasi vozaju u bjesnim limuzinama...uvjek dobar gost wrote:Ja mislim drugačije imam čestite namjere i mogu pomoći, u svemu tome ne tražim sebe materijalno, jer već imam sreću da radim... i znajte da se može pomoći i da se treba pomoći, ko ne misli tako nek samo kupi školskog pribora za 50km i nek podjeli taj pribor .... u okolini Višegrada, Foče ili bilo gdje u nekoj opštini-općini... i nek vidi izraz dječijeg lica, onaj osmjeh... ma kao da ste mu poklonili bog zna šta a ne par sveski ili gumicu i olovku....
Zatone pada mi na pamet...
Ja jesam i osjećao sam se super samo zato govorim.... taj dječiji pogled po meni nema cijenu i to mene razlikuje od kojekakvih novokomponovanih... jer ako tako hoćete bog sve vidi i sve zna....
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#28 Re: Dijaspora-kako pomoci BIH.?
Upravo iz razloga sto sam svjedok muke nasih ljudi u dijaspori ... da nesto steknu, i da uhvate ritam sa zivotom, zato je od meneDONY wrote: Iskreno, neznam sta bih ti rekao..Vecina je u dijaspori presla isti put kao ti i razmislja kao ti,ali kako vrijeme prolazi Vlasti se mjenjaju,nacionalna svijest u Bosni je nedovrsen proces,situacije se ponavljaju,ali mislim da MI moramo nesto pokusati.
I mi smo kreirali ovu vlast(pasivno ili aktivno),znaci ima i tu nase odrgovornosti..
Da li pasivno posmatranje zivota koji pored nekoga prolazi (a to je vec 10-ak godina, ... hej covjece ....godina ... zasluzuje da se pomogne. !?
Nacionalna svijest se i u uredjenim drzavama smisljeno gradila desetljecima i dogradjuje se svakodnevno. Kod nas je to proces koji ce trajati stoljecima, ... ako bude zelje da se tome ikada pristupi na nacin kako to rade normalni ljudi.
-
FFK as Lucy01
Pomoci treba, ali vi pricate o materijalnoj pomoci....ne postoji nepresusan izvor sa kojeg se moze zahvatati uvijek i davati uvijek, jer uvijek ce biti ljudi kojima je pomoc potrebna...
Mislim da je greska u startu da se prica o nekoj jednokratnoj, materijalnoj pomoci. Nisam protiv, ali ne vidim kako ce to pomoci. Mozda ti djetetu mozes kupiti svesku i bojice, ali mu one ne mogu trajati 8 godina. Mani to lici na ispiranje vlastite savjesti (iako i ja to radim)...
Umjesto toga, treba raditi na podizanju svijesti ljudi jer oni jedini mogu promijeniti svoju sudbinu, na obrazovanju i obavjestavanju sto veceg broja ljudi....i onda oni, kad saznaju koga biraju i koliko im taj neko, koga izaberu, ustvari odmaze umjesto da pomaze, stvari ce se promijeniti i postati bolje...
Veliki je problem sto vecina ljudi radi na tome da tretira posljedice, bez da pogleda kakav je uzrok sveopste neimastine. Sta ti vrijedi nahraniti gladnog jednom, kad on/ona mora da jede svaki dan? Znaci, nauciti tog gladnog (a i nahraniti ga u medjuvremenu) da sam upravlja svojom sudbinom i bira, na celo drzave, ljude koji ce donijeti pozitivne promjene u Bosansko drustvo, vise radnih mjesta, bolje socijalne programe, pa da ne mora da zivi od milostinje iz dijaspore, jer tako im ne pomazemo, vec oduzimamo i ono zadnje sto im je ostalo: PONOS.
Mislim da je greska u startu da se prica o nekoj jednokratnoj, materijalnoj pomoci. Nisam protiv, ali ne vidim kako ce to pomoci. Mozda ti djetetu mozes kupiti svesku i bojice, ali mu one ne mogu trajati 8 godina. Mani to lici na ispiranje vlastite savjesti (iako i ja to radim)...
Umjesto toga, treba raditi na podizanju svijesti ljudi jer oni jedini mogu promijeniti svoju sudbinu, na obrazovanju i obavjestavanju sto veceg broja ljudi....i onda oni, kad saznaju koga biraju i koliko im taj neko, koga izaberu, ustvari odmaze umjesto da pomaze, stvari ce se promijeniti i postati bolje...
Veliki je problem sto vecina ljudi radi na tome da tretira posljedice, bez da pogleda kakav je uzrok sveopste neimastine. Sta ti vrijedi nahraniti gladnog jednom, kad on/ona mora da jede svaki dan? Znaci, nauciti tog gladnog (a i nahraniti ga u medjuvremenu) da sam upravlja svojom sudbinom i bira, na celo drzave, ljude koji ce donijeti pozitivne promjene u Bosansko drustvo, vise radnih mjesta, bolje socijalne programe, pa da ne mora da zivi od milostinje iz dijaspore, jer tako im ne pomazemo, vec oduzimamo i ono zadnje sto im je ostalo: PONOS.
- uvjek dobar gost
Ili da kažem drugačije, prestanite svi iz dijaspore slati novac svojima bar dva mjeseca, da prije izbiju socijalni nemiri....
Znam da nije moguće jer ne bi ni ja prestao slati nekome koga treba ali hipotetički razmislite o tome, jer u principu dijaspora kupuje socijalni mir u BiH....!!!!!
Znam da nije moguće jer ne bi ni ja prestao slati nekome koga treba ali hipotetički razmislite o tome, jer u principu dijaspora kupuje socijalni mir u BiH....!!!!!
- uvjek dobar gost
Lucy01 wrote:Pomoci treba, ali vi pricate o materijalnoj pomoci....ne postoji nepresusan izvor sa kojeg se moze zahvatati uvijek i davati uvijek, jer uvijek ce biti ljudi kojima je pomoc potrebna...
Zadruge, škole, mali proizvodni pogoni... sve se to može da se hoće, a nekom je u interesu da danas u BiH ima 35% nepismene populacije i samo 3% visokoobrazovanih.... e to je politika koja nas je dovela u torove ,a sutra će nas odvesti na pamučna polja......
Vrijeme je da se krene !!!!
- uvjek dobar gost
Ma u stvari šta se ja nerviram kad ionako mi smo samo jaki iz svojih fotelja dok tipkamo po forumima a ostalo.... ma joook, sve je kod nas postala šuplja a izbori ovi što netom su izanas to su mi najbolje pokazali.... da sam sad i ja u dijaspori sve ovo smiješno bilo bi mi...
No ja opet ponavljam da ima neki sistem pa da svaki dijasporac pomogne održivi povratak u selo iz kojeg je on protjeran.... svima bi bolje bilo, a ovako je ostalo samo da valjamo šuplju i foliramo se dok ljudi gladuju i smrzavaju se jer vjerujte mi iako se ne znamo da ima ljudi kji žive pod pločom već pet - šest godina, a to nije LP ploča i da ti isti ljudi imaju kafu za ponuditi i malo meda... a šta mi imamo ponuditi njima....????
Sem šuplje naravno i nekih licemjernih komentara....!!!???!!???
No ja opet ponavljam da ima neki sistem pa da svaki dijasporac pomogne održivi povratak u selo iz kojeg je on protjeran.... svima bi bolje bilo, a ovako je ostalo samo da valjamo šuplju i foliramo se dok ljudi gladuju i smrzavaju se jer vjerujte mi iako se ne znamo da ima ljudi kji žive pod pločom već pet - šest godina, a to nije LP ploča i da ti isti ljudi imaju kafu za ponuditi i malo meda... a šta mi imamo ponuditi njima....????
Sem šuplje naravno i nekih licemjernih komentara....!!!???!!???
-
DONY
Sticki,ja i moja zena pomazemo moju i zeninu porodicu vec 15 godina.Pomagao sam jedno dijete"sehida"preko "neke humanitarne org."godinu dana (50 dolara mjesecno).Kada sam pokusao stupiti u kontakt sa dijetetom (da mu moja zena dodatno odnese neke stvari i novac)ispostavilo se da dijete uopste ne postoji.saznao sam ko je sve uzimao novac sirom svijeta od toga..ali zanemarimo to sada..stickitout wrote:Ko hoce da pomogne svojoj zemlji nek se u nju lijepo vrati pa konkretno nek pomaze!! Ko pomaze svoju porodicu iz inostranstva kapu skidam.
Ne moze se nikome pomoci dok taj neko ne zeli da pomogne sam sebi, prema tome, vratiti se lijepo na svoje pa sebi pomagati je najbolji nacin pomoci ujedno i svojoj zemlji.
Ja skoro da zivim i u Sarajevu i dijaspori ,ako se 100% vratim nema od mene neke koristi,jer ne namjeravam vise raditi,a nisam tada u mogucnosti dati tih 5-10 dolara mjesecno...mislim da je @klif najblizi istini..
Ja stalno ponavljam,ovo bih trebao ,naravno,potencijalno veliki projekat,ne samo lokalnog karaktera....
- danas
ne znam sta bih rekla... uveliko se slazem sa papetom i pitt-om...
pomoci cu uvijek koliko mogu, ali to su individualne akcije sa konkretnim ciljem. dacu novac i organizacijama kojima vjerujem, poput divjakove grupe, jer oni ulazu u nesto dugorocnije (obrazovanje u ovom slucaju). ostalo, ne moze se to bez normalne vlasti. a kod nas to ne postoji. pa na kraju krajeva, toliko je novca donirano od MZ za obnovu BH, i gdje su te pare sada? moja ih zgrada na grbavici nije vidjela, iako je bila 'pod obnovom od donacija'. a da ne pricam za donacije iz dijaspore za vrijeme rata, za kupovinu oruzja i opreme. bolje da i ne pocinjem oko toga.
PS a ima i drugih nacina da se pomogne osim novcanih. nasa je duznost da govorimo istinu glede situacije u BH, glede rata. da imamo lobi kao sto imaju srbi i hrvati. da gradimo reputaciju BH svojim znanjem, uspjehom, ponasanjem, vaspitanjem.
pomoci cu uvijek koliko mogu, ali to su individualne akcije sa konkretnim ciljem. dacu novac i organizacijama kojima vjerujem, poput divjakove grupe, jer oni ulazu u nesto dugorocnije (obrazovanje u ovom slucaju). ostalo, ne moze se to bez normalne vlasti. a kod nas to ne postoji. pa na kraju krajeva, toliko je novca donirano od MZ za obnovu BH, i gdje su te pare sada? moja ih zgrada na grbavici nije vidjela, iako je bila 'pod obnovom od donacija'. a da ne pricam za donacije iz dijaspore za vrijeme rata, za kupovinu oruzja i opreme. bolje da i ne pocinjem oko toga.
PS a ima i drugih nacina da se pomogne osim novcanih. nasa je duznost da govorimo istinu glede situacije u BH, glede rata. da imamo lobi kao sto imaju srbi i hrvati. da gradimo reputaciju BH svojim znanjem, uspjehom, ponasanjem, vaspitanjem.
-
DONY
Lucy01 wrote:Pomoci treba, ali vi pricate o materijalnoj pomoci....ne postoji nepresusan izvor sa kojeg se moze zahvatati uvijek i davati uvijek, jer uvijek ce biti ljudi kojima je pomoc potrebna...
Nisam zelio detaljisati,ali sam dosta rekao.Kakve veze ima PONOS sa otvaranjem firmi(doniranim sredstvima ),koje ce imati obavezu da dalje razvijaju ovu ideju..nove firme...a mnogo sire..
ne,ne mi smo rodjeni za beskonacno supljiranje,ali sto rece @KLIF mi nemozemo pobjeci od samih sebe...Samo mogu reci SAVIJEST je tezak sudija....lako je sjediti u toplom,voziti NESTO,hladiti Muda na Hrvatskom moru ili NEGDJE i cekati da neko drugi rijesava "tudje" probleme...
@lucy,ovo je generalo..nije tebi upuceno.
- danas
kada oni koji su izabrani da rijesavaju ove probleme pocnu zbiljski raditi na tim problemima, a ne brinuti se samo o sopstvenoj guzici, onda mozemo pricati.DONY wrote:Samo mogu reci SAVIJEST je tezak sudija....lako je sjediti u toplom,voziti NESTO,hladiti Muda na Hrvatskom moru ili NEGDJE i cekati da neko drugi rijesava "tudje" probleme...
a cija savjest? ne vidim da je ikoga od izabranih politicara sramota.
-
DONY
danas wrote:ne znam sta bih rekla... uveliko se slazem sa papetom i pitt-om...
Ne slazem se uopste sa ovim..jer mozda bas ti se bojis obaveza da brines o trosenju tih para volonterski....Ja cu davati odmah pristajem duplo,da nisam ukjucen u rad ovoga...
O drugim pomocima je trebalo pricati prije 10 godina,a ima i profesijonalaca koji vec primaju platu da to pricaju....
Mislim da je ova Tema ustvari kao kratka anketa pokazala NASU pravu vrijednost u svakom pogledu..nazalost...
-
Macintosh
Ako je namjera da se ide u poslovna ulaganja u BiH onda bi primarni cilj trebao biti profit u kom slucaju govorimo o formiranju investicijskog fonda. Ukoliko je to slucaj, onda svaki pojedinac iz dijaspore nece davati donaciju nego ce kupovati dionice fonda koje se mogu prodavati i fraktalno (recimo, 10 dolara kupuje pola dionice, itd.)
Ako ostavimo po strani pravna pitanja kao sto so domicilna drzava, statut, format i nacin na koji ce fond prodavati dionice, treba imati na umu da ce za pokrivanje troskova trebati izmedju tri i sest miliona dolara godisnje ovisno o sjedistu fonda, broju zaposlenih i nacinu djelovanja, itd. Da bi ovakav "overhead" imao smisla, fond bi trebao minimalno godisnje investirati 60-ak miliona dolara (u protivnom ce biti skuplja pita nego tepsija) i, s obzirom na nivo rizika, imati minimalno kumulativni godisnji neto povrat (kroz povecanje vrijednosti firmi u koje se ulaze odnosno njihovih dionica, isplatu dividendi, itd.) od 35% sto je prilicno skroman cilj.
Dalje, treba racunati da ce od svih firmi u koje ce fond investirati, pola propasti. Od preostale polovine, dvije trecine, ako bude bilo srece, ce dostici pozitivnu nulu sto znaci da preostalih 16-18% od svih investicija treba ostvari izvanredne rezultate da se dostigne gore navedeni kumulativni povrat tokom desetak godina koliko bi fond bio aktivan.
Usput, ovih gore navedenih 60 miliona dolara bi bilo dovoljno za otvaranje izmedju 900 i 1000 kvalitetnih radnih mjesta.
Koliko ovo sve ima smisla u BiH je druga prica, pogotovo ako je cilj da se investira u nove i relativno male firme u poslovnim okolnostima kakve vladaju u BiH.
Pozdrav,
Macintosh
Ako ostavimo po strani pravna pitanja kao sto so domicilna drzava, statut, format i nacin na koji ce fond prodavati dionice, treba imati na umu da ce za pokrivanje troskova trebati izmedju tri i sest miliona dolara godisnje ovisno o sjedistu fonda, broju zaposlenih i nacinu djelovanja, itd. Da bi ovakav "overhead" imao smisla, fond bi trebao minimalno godisnje investirati 60-ak miliona dolara (u protivnom ce biti skuplja pita nego tepsija) i, s obzirom na nivo rizika, imati minimalno kumulativni godisnji neto povrat (kroz povecanje vrijednosti firmi u koje se ulaze odnosno njihovih dionica, isplatu dividendi, itd.) od 35% sto je prilicno skroman cilj.
Dalje, treba racunati da ce od svih firmi u koje ce fond investirati, pola propasti. Od preostale polovine, dvije trecine, ako bude bilo srece, ce dostici pozitivnu nulu sto znaci da preostalih 16-18% od svih investicija treba ostvari izvanredne rezultate da se dostigne gore navedeni kumulativni povrat tokom desetak godina koliko bi fond bio aktivan.
Usput, ovih gore navedenih 60 miliona dolara bi bilo dovoljno za otvaranje izmedju 900 i 1000 kvalitetnih radnih mjesta.
Koliko ovo sve ima smisla u BiH je druga prica, pogotovo ako je cilj da se investira u nove i relativno male firme u poslovnim okolnostima kakve vladaju u BiH.
Pozdrav,
Macintosh
-
DONY
Macintosh wrote:Ako je namjera da se ide u poslovna ulaganja u BiH onda bi primarni cilj trebao biti profit u kom slucaju govorimo o formiranju investicijskog fonda. Ukoliko je to slucaj, onda svaki pojedinac iz dijaspore nece davati donaciju nego ce kupovati dionice fonda koje se mogu prodavati i fraktalno (recimo, 10 dolara kupuje pola dionice, itd.)
Pozdrav,
Macintosh
To je to,o detaljima pricati je duga prica,jer to je stvar struke,tehnike itd
Sustina je uraditi NESTO .
- danas
meni ne pada na pamet da nadgledam kako se pare trose, jer to nije moj posao. ja radim ono sto radim, i da sam htjela da idem u politiku i da se bavim ovakvim stvarima -- isla bih.DONY wrote:danas wrote:ne znam sta bih rekla... uveliko se slazem sa papetom i pitt-om...
Ne slazem se uopste sa ovim..jer mozda bas ti se bojis obaveza da brines o trosenju tih para volonterski....Ja cu davati odmah pristajem duplo,da nisam ukjucen u rad ovoga...
O drugim pomocima je trebalo pricati prije 10 godina,a ima i profesijonalaca koji vec primaju platu da to pricaju....
Mislim da je ova Tema ustvari kao kratka anketa pokazala NASU pravu vrijednost u svakom pogledu..nazalost...
a ti ne shvatas da ikakva 'nasa dijsporska' pomoc ne pije vode ako dole nema strukture, zakona, reda . i da se to nista ne moze desiti bez 'profesiJonalaca' koji su placeni da vode brigu o drzavi. ali ne vode. jer da oni vode brigu, ne bi donacije za rekonstrukciju 'pojeo mrak', ne bi nam ti 'profesiJonalci' rasprodavali drzavu budzasto, i slicno.
tebi ako se otvara fabrika, bujrum ti je. ja kad pomazem dobro vodim racuna gdje i kako moj dolar ide. u sape nasih 'profesiJonalnih politicara' ga sigurno necu dati.
-
Den
Molim ja tebe kad se samo sijetim...Odes u Sarajevo kao dijasporanac pogledas malo oko sebe, svak i bolje obucen i bolje se provodi i bolji mobitel i auto voza. Malo malo pa hajmo na kafu u ovaj kafic,na sladoled ovdje svak misli da dijasporcima pare padaju sa neba...
Nemaju ljudi pojma sta znaci raditi i pare zaraditi i kako je tesko doci do love.
Meni je samo zao one sirotinje koji nemaju sta da jedu i djece a sada da se ja brinem za BH ekonomiju, ne osijecam potrebu. Da je Bosna i da je Sarajevo kao sto je nekad bilo pa hajde ali Bosna je FUJJJJJJ, ciganluk veliki. A oni koji nisu FUUUJ su ufurani (opet fuj) i bolje zive od mene(netreba im pomoc).Zato kad odem u Sarajevo ako bog da proci ferhadijom i dati svakom starcu da moze taj dan sebi kupiti da jede i svojima i zdraaaavo.
Nemaju ljudi pojma sta znaci raditi i pare zaraditi i kako je tesko doci do love.
Meni je samo zao one sirotinje koji nemaju sta da jedu i djece a sada da se ja brinem za BH ekonomiju, ne osijecam potrebu. Da je Bosna i da je Sarajevo kao sto je nekad bilo pa hajde ali Bosna je FUJJJJJJ, ciganluk veliki. A oni koji nisu FUUUJ su ufurani (opet fuj) i bolje zive od mene(netreba im pomoc).Zato kad odem u Sarajevo ako bog da proci ferhadijom i dati svakom starcu da moze taj dan sebi kupiti da jede i svojima i zdraaaavo.
- danas
ne slazem se. bitka se i dalje vodi.DONY wrote: O drugim pomocima je trebalo pricati prije 10 godina,a ima i profesijonalaca koji vec primaju platu da to pricaju....
pa srbi stancaju pamflete kako je kod nas bio gradjanski rat, nasli su i jednog chomskog da za njih klima glavom a mi -- nista. sjedimo ko kreteni, jer zaboga -- MI znamo kako je bilo. to je dovoljno.
ma veze ti nemas.
-
AA CA
Možda je bolje okrenuti ideju u kontra smjeru...
Neka Bosna kaže šta joj to treba....U Bosni valjda ima mudrih ljudi sa bussiness-idejom. Pa neka naprave prijedlog (studiju): šta, kako, koliko i onda neka se to nešto finansira. Pri tom ih treba obavezati da određeni dio sredstava kad takva firma "stane na noge" vrate - odnosno uplate u fond iz kog će se finansirati naredni projekat...
I obavezno kontrola nad utoškom sredstava, jer svima zasijaju okice kad je novac u pitanju, svi prvo vide sebe pa kad svoj apetit zadovolje od ideje na kraju ne bude ništa...
Trebalo bi da znaju šta im treba.... U svim drugim varijantama ovo je vreća bez dna i možete sipati novaca koliko god hoćete nikakvog pomaka neće biti....
Neka Bosna kaže šta joj to treba....U Bosni valjda ima mudrih ljudi sa bussiness-idejom. Pa neka naprave prijedlog (studiju): šta, kako, koliko i onda neka se to nešto finansira. Pri tom ih treba obavezati da određeni dio sredstava kad takva firma "stane na noge" vrate - odnosno uplate u fond iz kog će se finansirati naredni projekat...
I obavezno kontrola nad utoškom sredstava, jer svima zasijaju okice kad je novac u pitanju, svi prvo vide sebe pa kad svoj apetit zadovolje od ideje na kraju ne bude ništa...
Trebalo bi da znaju šta im treba.... U svim drugim varijantama ovo je vreća bez dna i možete sipati novaca koliko god hoćete nikakvog pomaka neće biti....
-
DONY
Doktorice,hvala..nadam se da @reina negdje blizudanas wrote:ne slazem se. bitka se i dalje vodi.DONY wrote: O drugim pomocima je trebalo pricati prije 10 godina,a ima i profesijonalaca koji vec primaju platu da to pricaju....
pa srbi stancaju pamflete kako je kod nas bio gradjanski rat, nasli su i jednog chomskog da za njih klima glavom a mi -- nista. sjedimo ko kreteni, jer zaboga -- MI znamo kako je bilo. to je dovoljno.
ma veze ti nemas.
- danas
eh, pameti moja.DONY wrote:Doktorice,hvala..nadam se da @reina negdje blizudanas wrote:ne slazem se. bitka se i dalje vodi.DONY wrote: O drugim pomocima je trebalo pricati prije 10 godina,a ima i profesijonalaca koji vec primaju platu da to pricaju....
ma veze ti nemas.
hajde, zaleti se i otvaraj fabriku. pa mi javi kako si prosao. nece ti ukrasti po $50 mjesecno kao sto su ti ukrali za dijete sehida, nego malo vise. ali laf si ti, izduraces.
- stickitout
Vjerujem da nisi jedini koji pomaze svoju porodicu i opet kazem kapu skidam. Takodjer vjerujem da nisi jedini koji je nasadjen tako ruzno na emocije. To je na kraju krajeva tvoj izbor bio, sam pao sam se ubio. Mislim da je puno realniji oblik pomoci samim prisustvom a ako vec ne mozes i ne znas kako bi tim prisustvom dole pomogao, ima i boljih nacina.DONY wrote:Sticki,ja i moja zena pomazemo moju i zeninu porodicu vec 15 godina.Pomagao sam jedno dijete"sehida"preko "neke humanitarne org."godinu dana (50 dolara mjesecno).Kada sam pokusao stupiti u kontakt sa dijetetom (da mu moja zena dodatno odnese neke stvari i novac)ispostavilo se da dijete uopste ne postoji.saznao sam ko je sve uzimao novac sirom svijeta od toga..ali zanemarimo to sada..stickitout wrote:Ko hoce da pomogne svojoj zemlji nek se u nju lijepo vrati pa konkretno nek pomaze!! Ko pomaze svoju porodicu iz inostranstva kapu skidam.
Ne moze se nikome pomoci dok taj neko ne zeli da pomogne sam sebi, prema tome, vratiti se lijepo na svoje pa sebi pomagati je najbolji nacin pomoci ujedno i svojoj zemlji.
Ja skoro da zivim i u Sarajevu i dijaspori ,ako se 100% vratim nema od mene neke koristi,jer ne namjeravam vise raditi,a nisam tada u mogucnosti dati tih 5-10 dolara mjesecno...mislim da je @klif najblizi istini..
Ja stalno ponavljam,ovo bih trebao ,naravno,potencijalno veliki projekat,ne samo lokalnog karaktera....
Recimo, cime se bavis i sta volis u zivotu? Vidi lijepo ima li entuzijasta mladih za isti fah u BiH pa ih direktno finansiraj ili sponzorisi, pokusaj im pomoci svojim iskustvima profesijonalnim, mozda i upali, za razliku od ne postojece djece nepostojecih sehida.
- Jimmy_The_Saint
Nadam se da ćeš u Ferhadiji polomiti obje noge u nekom od šahtova, dobročiniteljuDen wrote:Molim ja tebe kad se samo sijetim...Odes u Sarajevo kao dijasporanac pogledas malo oko sebe, svak i bolje obucen i bolje se provodi i bolji mobitel i auto voza. Malo malo pa hajmo na kafu u ovaj kafic,na sladoled ovdje svak misli da dijasporcima pare padaju sa neba...![]()
Da ti ih ne moram ja lomit'.
-
DONY
danas wrote:eh, pameti moja.DONY wrote:Doktorice,hvala..nadam se da @reina negdje blizudanas wrote: ne slazem se. bitka se i dalje vodi.
ma veze ti nemas.
hajde, zaleti se i otvaraj fabriku. pa mi javi kako si prosao.
Prvo nisam nigdje rekao fabrika,nego firma.Linija manjeg otpora je uvijek krasila"gubitnike',ja samo pokusavam..i uvijek pitam sebe ,da li sam ucinio sve sto sam trebao("bio duzan").....i miran sam.
Mi se "kacimo" za gluposti,ja sam samo dao jednu generalnu ideju za ciju realizaciju treba puno,puno vremena i puno volje i puno zelje itd..
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Tema je mozda pokazala samo razliku u nasim pristupima ovoj problematici. I zato nema razloga da slazes tako tuzne face. Dijasporci su ljudi koji u vecini slucajeva tesko zaradjuju svoj novac. Isto tako je poznato da oni salju ogromne novce svojima u "domaju" i time, kako je neko vec primijetio, kupuju socijalni mir u BiH.DONY wrote: Mislim da je ova Tema ustvari kao kratka anketa pokazala NASU pravu vrijednost u svakom pogledu..nazalost...
Gdje lezi problem ? Problema je mnostvo, ali .... u osnovi je blizu onoj:
Kruha se najesti - nije majstorija.
Kruh ispeci - mala je majstorija.
Kruh zaraditi - najveca je majstorija.
Prije dan-dva ovdje se javio covjek, nas dijasporac iz Amerike, i za neki posao koji bi se obavljao kuci uz upotrebu racunara, nudio zaradu od 800 KM.
Raja ga ovdje izyebala ko sansku kozu, ...
Kome ba Dony, .... kome da dijaspora otvara radna mjesta!?
-
Den
U Bosni svak studira jarane.Neznam nikaoga od dijeca u Sarajevu a da nije zavrsio gimnaziju i da sada ne studira (Na faxu). U holandiji dok zavrsis fax se moras pravo napatiti. Kolko ti treba napora da dobijes barem 7 za zavrsnu ocijenu iz matematike? A ku Bosni svi sve petice? Pa kako je to moguce da imas peticu molim ja tebe? Kod nas najveci genija ima od 10 predmeta jednu 10 i to se skoro nikad nedesava. Nije problem u obrazovanju vec o nivou obrazovanja. Nivo obrazovanja je nizak a za to treba lova,puno love. A ta lova je vec stigla i propala kroz zemlju,sada je nema nigde a u Sarajevu nema ni jednog faxa kako treba da bude..uvjek dobar gost wrote:Lucy01 wrote:Pomoci treba, ali vi pricate o materijalnoj pomoci....ne postoji nepresusan izvor sa kojeg se moze zahvatati uvijek i davati uvijek, jer uvijek ce biti ljudi kojima je pomoc potrebna...
Zadruge, škole, mali proizvodni pogoni... sve se to može da se hoće, a nekom je u interesu da danas u BiH ima 35% nepismene populacije i samo 3% visokoobrazovanih.... e to je politika koja nas je dovela u torove ,a sutra će nas odvesti na pamučna polja......
Vrijeme je da se krene !!!!