Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dzemidzic

Post by Dzemidzic »

Cini mi se da je i taj velikan zvani Davorin Popovic porijeklom iz Dalmacije..odrastao na kosevu.
Cini mi se da je Safet Susic-Pape rodzeni Zavidovcanin.
Haman da je Danis Tanovic rodzeni Zenicanin.
Akademik Muhamed Filipovic,e i on je sljego u Sarajevo iz tamo neke Banja Luke. Onaj sto ga nazivaju rajom Halid Beslic,dos'o iz neke Knezine kod Han Pijeska.
Kako taj jedini nobelovac Ivo Andric,da se rodi u tamo nekom Travniku.
Sto je bas Mesa Selimovic morao da se rodi u nekoj zagusljivoj Tuzli..pored Sarajevskog cistog zraka i opstine centar :lol:
Eto neki Himzo Polovina bas moro biti Mostarac..a Safet Isovic iz Bilece.
Odkud Josip Pejakovic i Vajta da se rode u Travniku.
Sto ce Divlje Jagode da budu svi Biscani..a Zeljko Bebek morao se roditi u Varazdinu pored opstine centar :D
Eto babo-tata Zlatka Lagimdzije(Salko)moro bas doci iz neke Vlasenice.
Odkud Musa Cazim Catic da bas bude iz Tesnja..kao i mladi glumac Enis Beslagic...Sto ce neki Mehmedalija Mak Dizdar da bas bude Stocanin.
Eto, i Dzemal Bijedic trebo je biti Sarajlija..pa Hamdija Pozderac doso iz nekog Cazina.
R.a Izetbegovic iz tamo nekog Bos. Samca..Nijaz Durakovic iz Stoca..
Ismet Kurtovic(Drugi Nacin) iz tamo nekog Sanskog Mosta..Husein Hasanefendic-Hus iz nekog Brckog..a da,,i mali simpaticni decko Edo Maajka iz nekog Brckog takodzer.
Nemam sad plaho vremena(vrijeme je za krpe) moglo bi se do zore Sarajlijice moj fini

p.s ako bude interesovanja..moze se lista nastaviti ;-)

Ova lista je slucajni dodatak na taxi_driver-ov post gdje je pomenuo rahmetli Kindzeta.
Dzemidzic

Post by Dzemidzic »

Jos ovo i fatam se noge :D
Sarajlija i slicni njemu su neka fina raja...do sutra ce oni izaci iz tog lokal patriotizma..zavoljeti nasu seher Bosnu..nasa sela i provincije :D
Za Boga Miloga,pa ne radi se o Celikovim Robijasima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by mIRCerka »

sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.

Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.

Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.

Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).

Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.

P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
ti si sa svojim postom pokazao da si svasta nesto, ali sarajlija nisi...
:D
mmm...

Post by mmm... »

Xe..ja sam Štipjanka...
Jel mogu da dođem u Sarajevo :D nikad nisam bila a kažu mnogo je lep
flora.sa

Post by flora.sa »

a da na vrata postavis neku strazu sa mitraljezima ako neko ipak pokusa uci, a nije iz Sarajeva? :roll:

trazis li i licne karte od roditelja???...ipak ima i onih koji su rodjeni tu, a roditelji im nisu iz Sarajeva?

ili sta je sa onima koji su, ne dao Bog, igrom slucaja rodjeni u Han Pijesku, ili Vlasenici, a preci su im vec stoljecima u sarajevu?

da ipak su oni iz Sarajeva vrjedniji od svih ostalih :roll: ...treba im podijeliti certifikate u kojima bi zlatnim slovima pisalo da su "rodjene sarajlije", koje bi kao americki marinci nosili oko vrata kao simbol raspoznavanja...

eh ti torovi...

:zzzz: :zzzz:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

flora.sa wrote:a da na vrata postavis neku strazu sa mitraljezima ako neko ipak pokusa uci, a nije iz Sarajeva? :roll:

trazis li i licne karte od roditelja???...ipak ima i onih koji su rodjeni tu, a roditelji im nisu iz Sarajeva?

ili sta je sa onima koji su, ne dao Bog, igrom slucaja rodjeni u Han Pijesku, ili Vlasenici, a preci su im vec stoljecima u sarajevu?

da ipak su oni iz Sarajeva vrjedniji od svih ostalih :roll: ...treba im podijeliti certifikate u kojima bi zlatnim slovima pisalo da su "rodjene sarajlije", koje bi kao americki marinci nosili oko vrata kao simbol raspoznavanja...

eh ti torovi...

:zzzz: :zzzz:
nista, napravicemo biznis...
za IMJ cemo tiskati certifikate PRAVI HRVAT a za ovog 06 cemo stampati certifikate PRAVI SARAJLIJA :D
napravicemo listu potrebnih certifikata i rijesena nam egzistencija...
Santos

Post by Santos »

Kuku meni sta da radim.Rodio se u tramvaju a tramvaj bio cetvorka.Znaci iso samo do stanice.Dali to pripada opstini centar ili opstini stanica.Odo da provjerim jesam li Sarajlija.Nuto pise opstina Centar.Ura ljudi ja sam Sarajlija.Veceras pravim dernek.
Lika

Post by Lika »

Santos wrote:Kuku meni sta da radim.Rodio se u tramvaju a tramvaj bio cetvorka.Znaci iso samo do stanice.Dali to pripada opstini centar ili opstini stanica.Odo da provjerim jesam li Sarajlija.Nuto pise opstina Centar.Ura ljudi ja sam Sarajlija.Veceras pravim dernek.
smijemo li se prikljuciti derneku mi bez certifikata il da mi ipak sredi jedan MirCerka...
dje se treba prijavit, nepitam za cijenu? :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Lika wrote:
Santos wrote:Kuku meni sta da radim.Rodio se u tramvaju a tramvaj bio cetvorka.Znaci iso samo do stanice.Dali to pripada opstini centar ili opstini stanica.Odo da provjerim jesam li Sarajlija.Nuto pise opstina Centar.Ura ljudi ja sam Sarajlija.Veceras pravim dernek.
smijemo li se prikljuciti derneku mi bez certifikata il da mi ipak sredi jedan MirCerka...
dje se treba prijavit, nepitam za cijenu? :-D

javi mi se PPom, ali tek za jedan sat, idem kupiti ketridze nove :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#35 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by hrasno38 »

sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.

Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.

Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.

Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).

P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
Haveru ti nisi Sarajlija, ti si prehladjen jer ti ocito mama nije stavljala kapicu kad si bio mali ili je skidala mokru sa strika pa ti stavljala na glavu.
Ne poznaju se papci po licnim kartama nego po svom ponasanju tako da meni recimo tvoja licna uopste ne treba na pokaz jer tvoje rijeci o tebi sve govore.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Image

COPYLEFT ;)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

I onda ka¾u raèunar/Internet svima... :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Hendrix

Post by Hendrix »

Jupiiii jarane paša ocami ja u centru rođen kad ću certifikat dobit? :lol:
Mene zabrinjava to da sve više po gradu čujem ovakve ideje o nekakvim žigosanjima ljudi koji nisu "certificarni sarajlije",očigledno se nema šta radit pametnije nego bulaznit čitav dan o savršenstvu Sarajeva i raje.
Vjerujem da Sarajalijica nije ni mako iz nahale čitav život da upozna "drugu stranu", nego je hermetički zapakovan u 3 kafića u mahali u kojima stalno sreće "the Real Sarajlije".
Debilu jedan proputuj Bosnom i svijetom malo pa ćeš skontat da ima još gradova i još raje i puno divnih ljudi osim kod tebe jarane ispred avlije.
Pearl

Post by Pearl »

Hendrix wrote:Jupiiii jarane paša ocami ja u centru rođen kad ću certifikat dobit? :lol:
Mene zabrinjava to da sve više po gradu čujem ovakve ideje o nekakvim žigosanjima ljudi koji nisu "certificarni sarajlije",očigledno se nema šta radit pametnije nego bulaznit čitav dan o savršenstvu Sarajeva i raje.
Vjerujem da Sarajalijica nije ni mako iz nahale čitav život da upozna "drugu stranu", nego je hermetički zapakovan u 3 kafića u mahali u kojima stalno sreće "the Real Sarajlije".
Debilu jedan proputuj Bosnom i svijetom malo pa ćeš skontat da ima još gradova i još raje i puno divnih ljudi osim kod tebe jarane ispred avlije.
ma neka bolan.. pa to mu je opravdanje jer nista u zivotu vidio nije: drzi se "svoga" sarajeva :D:D:D

mada je ovo klasicno flamanje na koje se raja pravo dobro hvata...:D i'm impressed :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Pearl wrote:
Hendrix wrote:Jupiiii jarane paša ocami ja u centru rođen kad ću certifikat dobit? :lol:
ma neka bolan.. pa to mu je opravdanje jer nista u zivotu vidio nije: drzi se "svoga" sarajeva :D:D:D

mada je ovo klasicno flamanje na koje se raja pravo dobro hvata...:D i'm impressed :D
suti i stancaj certifikate :D
Reina

Post by Reina »

neupucena wrote:Lozi se, lozi... a vani uopste nije hladno :roll:
ma doso' pali ljudi... ne vjerujem mu ni rijec...
u pravu si, u Bosni je pravo ljeto, predivni dani... ko bi reko' da ce uskoro zima :roll:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Definicija Troll-a

Image

What is an Internet Troll/ Forum troll?

* An "Internet troll" or "Forum Troll" is a person who posts outrageous message to bait people to answer. Forum Troll delights in sowing discord on the forums. A troll is someone who inspires flaming rhetoric, someone who is purposely provoking and pulling people into flaming discussion. Flaming discussions usually end with name calling and a flame war.

A classic CureZone troll is trying to make us believe that he is a skeptic. He is divisive and argumentative with need-to-be-right attitude, "searching for the truth", flaming discussion, and sometimes insulting people or provoking people to insult him. Troll is usually an expert in reusing the same words of its opponents and in turning it against them.

While he tries to present himself as a skeptic looking for truth ... his messages usually sound as if it is the responsibility of other forum members to provide evidence that what forum is all about is legitimate science.

I will give you few examples of classic troll messages & discussion threads:
o http://curezone.com/forums/m.asp?f=361&i=5126
o http://curezone.com/forums/m.asp?f=443&i=207
o http://curezone.com/forums/m.asp?f=264&i=1001

He (and in 90% of cases it is he) tries to start arguments and upset people.

Sometimes, he is skeptical, trying to scare people, trying to plant fear in their hearts. Many curezone trolls are people trying to promote Quackwatch / ratbags agenda.

Sometimes, Internet troll is trying to spin conflicting information, is questioning in an insincere manner, flaming discussion, insulting people, turning people against each other, harassing forum members, ignoring warnings from forum moderators.
Trolling is a form of harassment that can take over a discussion. Well meaning defenders can create chaos by responding to trolls. The best response is to ignore it, or to report a message to a forum moderator. CureZone moderators usually delete troll messages or block trolls. Negative emotions stirred up by trolls leak over into other discussions. Normally affable people can become bitter after reading an angry interchange between a troll and his victims, and this can poison previously friendly interactions between long-time users.

Finally, trolls create a paranoid environment, such that a casual criticism by a new arrival can elicit a ferocious and inappropriate backlash.

When trolls are ignored they step up their attacks, desperately seeking the attention they crave. Their messages become more and more foul, and they post ever more of them. Alternatively, they may protest that their right to free speech is being curtailed. Perhaps the most difficult challenge for a webmaster is deciding whether to take steps against a troll that a few people find entertaining. Some trolls do have a creative spark and have chosen to squander it on being disruptive. There is a certain perverse pleasure in watching some of them. Ultimately, though, the webmaster has to decide if the troll actually cares about putting on a good show for the regular participants, or is simply playing to an audience of one -- himself.
Next time you are on a message board and you see a post by somebody whom you think is a troll, and you feel you must reply, simply write a follow-up message entitled "Troll Alert" and type only this:

The only way to deal with trolls is to limit your reaction and not to respond to rolling messages. It is well known that most people don't read messages that nobody responds to, while 99% of forum visitors first read the longest and the largest threads with the most answers.

* Troll Message is an outrageous message posted to a message board, newsgroup or mailing list to bait people to answer.

* Trolls of Scandinavian Mythology: another Troll, internet troll & forum troll
Once upon a time, evil dwarfs were living in hills, forests and mounds. They were stumpy, misshapen, humpbacked, with a long nose, long hair and a long tail. Trolls were inclined to thieving, and fond of carrying off children. They would substitute one of their own offspring for that of a human mother. They were called "hill-people", and they were especially averse to noise, from a recollection of the time when god Thor used to fling his hammer after them. Not all trolls were evil!. Some trolls were helping people. Some trolls were only playing games. But, evil trolls were the one that kids were most afraid of. Some trolls were small, other were giants.
Last edited by ztluhcs on 24/10/2006 10:53, edited 1 time in total.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Ovo bi trebalo zakaèiti na svaki podforum izgleda kod nas...
Pearl

Post by Pearl »

mIRCerka wrote:
Pearl wrote:

suti i stancaj certifikate :D
usijao se printer... pisem dok malo odmori.. da ne pregori, ne daj mi boze.. klijentele puno a radnje jos ne rade, pa ne mogu ni da kupim novi
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Lika

Post by Lika »

ztluhcs wrote:Ovo bi trebalo zakačiti na svaki podforum izgleda kod nas...
neka ba ovog 06Trolla, kad i kako bi ja posto sarajlijica, ovako fino platim certifikat, potpisu mi pa dignute glave hodam seherom... 8-)

mIRcerka, jel gotovo to za mene?
manki

#47 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by manki »

a šta je sa studentima koji iz drugih bh. gradova studiraju u našem glavnom gradu ili koji će tek studirati? :sad: :-)
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Ja predlazem svim trudnicama, kojima se blizi termin porodjaja, da privremeno se nastane u Opcini Centar, kako bi se tu porodile. Naime, kako nas je postovani kolega informisao, samim rodjenjem bebe u Opcini Centar, bice plave krvi i imati povlasten status citav zivot. Naravno, bice i najpametniji, naljepsi, najbolji, naj, naj, bla, bla..
:D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Lika wrote:
ztluhcs wrote:Ovo bi trebalo zakačiti na svaki podforum izgleda kod nas...
neka ba ovog 06Trolla, kad i kako bi ja posto sarajlijica, ovako fino platim certifikat, potpisu mi pa dignute glave hodam seherom... 8-)

mIRcerka, jel gotovo to za mene?
http://img172.imageshack.us/img172/6646 ... katbj1.jpg

eto maca, upisi svoje podatke sam, pa cemo kasnije potpisati :D
Patron of Formello

#50 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by Patron of Formello »

Vala mi u Sarajevu nikad nismo govorili općina,putovnica,osobna iskaznica. :-) :-) :-) Ja sam rođen u opštini Centar,odrastao sam u najužem centru grada ali se ne slažem s tobom.Bode i meni oči papanluk po ulici ali ovo nije način da se to tako kaže.Pretjerao si ga.
Post Reply