Sta je demokracija?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BosanaC

Post by _BosanaC »

induendo wrote:
_BosanaC wrote:Jel' demokratija ovo u cemu sad zivimo? :?
Nego šta.Ali nacional demokratija.Gladuje 40% stanovništva.Rasprodaju državnu imovinu kao da im je babovina.A ne uzimaju u obzir činjenicu da je ovo narod izgradio to sve od svojih sredstava i samodoprinosa.Te pare ostavljaju sebi.Ako im se šta spomene što im ne valja odmah su im ugrožena nacionalna prava.Liječenja se skupo plaćaju iako se odbijaju sredstva od svake plate za zdravstvo.Uskoro će studirati samo djeca od super bogatih.Oni koji su se borili za ovu državu nisu dobili ništa.Ali imaš slobodu govora. :D
Lijepi socijalizam.Bar su ljudi živjeli ko ljudi.A u današnjem uređenju živimo kao stoka.Jbš demokratiju i kapitalizam.
Imas, jasta :D

Cik probaj malo glasnije reci nesto sto se ne slaze s vecinom koja zivi u tvom okruzenju, pa ces da vidis slobode :-)
triton

Post by triton »

bez demokratije nema mafije, bez mafije nema demokratije
_BosanaC

Post by _BosanaC »

crna_pantera wrote:Pojedinci su fulili temu :oops: Milostiva je ovo mislila malo provokativno :oops: I pokrenula pitanje o demokratiji, uslijed ponovnih aktuelnih dogadjaja oko karikatura Muhammeda a.s.

Hvala him na demokratiji, hvala him na pravu glasa, ali ja ipak ne bih nikog da vrijedjam. A i mene, molicu, isto tako nek zaobidju. Hvala. :oops:
Vjernik koji na glas iznosi svoja gledista i ubjedjenja pred ateistom i ateista koji to isto radi pred vjernikom automatski pocinju jedan drugog da vrijedjaju svojim gledistima na osnovni koncept zivota, a demokratsko pravo i jednog i drugog je da imaju i iznose svoje misljenje.

Vec je neko rekao da je izbjegavanje iznosenja misljenja licemjerje ili iznosenje onoga sto sagovornik zeli cuti.

I sta sada, ko ce prvi odustati od "vrijedjanja" ovog drugog, odnosno od iznosenja vlastitog misljenja i vlastitih argumenata?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

_BosanaC wrote: Vjernik koji na glas iznosi svoja gledista i ubjedjenja pred ateistom i ateista koji to isto radi pred vjernikom automatski pocinju jedan drugog da vrijedjaju svojim gledistima na osnovni koncept zivota, a demokratsko pravo i jednog i drugog je da imaju i iznose svoje misljenje.
...ali da pri tome ne ulaze u analizu ispravnosti mi¹ljenja onog drugog i njegov lièni izbor. To je ta mala razlika u dijalogu...
Baghira

Post by Baghira »

@Bosanac

E vidis, to je glavni problem, sto za nekog vec iznosenje licnog stajalista problem, a nekome kad mu se sjetis kompletne familije, ne predstavlja ni najmanji. :oops:

Jer, razlika je, po meni, ako ja samo tvrdim da je moja mama lijepa, nego kad ti kazem da je tvoja mama ruzna, da je losa komsinica, da iznosi lazi, itd. :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

crna_pantera wrote:@Bosanac

E vidis, to je glavni problem, sto za nekog vec iznosenje licnog stajalista problem, a nekome kad mu se sjetis kompletne familije, ne predstavlja ni najmanji. :oops:

Jer, razlika je, po meni, ako ja samo tvrdim da je moja mama lijepa, nego kad ti kazem da je tvoja mama ruzna, da je losa komsinica, da iznosi lazi, itd. :roll:
Jeste, ali kada neko kaze NEMA BOGA, ne znam ni jednog vjernika (a 95% ljudi koje poznajem deklarisu se kao vjernici) koji ce presutati, reci to je tvoje misljenje, ili bilo sta osim "Ne, nisi u pravu, Bog je jedan, ima ga, Muhamed, Isus, moj komsija Pero itd". I tu se onda valjda ocekuje da ateista usuti i povuce svoje misljenje?

Drugi problem je sto je ateisti draze kad mu neko opsuje Boga, kojeg ce opsovati i sam ako mu je ceif, jer mu ne znaci ama bas nista, ali ce tudju mater postovati. Dok vjerniku diraj i u mater ali ne diraj u Boga. Ruzan primjer, ali sam prisustvovao bruku puta ovakvim duelima :oops:
Baghira

Post by Baghira »

Samo iskreno - vise mi se svidja ovaj pravac koji su odabrali ucesnici diskusije, nego moj inicijalno predlozeni.

Iskreno, i meni.

Inace, ne znam sta te potaklo, ali je meni tako izgledalo, ono potrefilo se. :D
manijak1

Post by manijak1 »

Što nije razlog da ne demonstrirate odsustvo samokontrole :D :D tj. da malo zakuhate :D :D .
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

manijak1 wrote:©to nije razlog da ne demonstrirate odsustvo samokontrole :D :D tj. da malo zakuhate :D :D .
Flejmer ditekted... :lol:
Baghira

Post by Baghira »

_BosanaC wrote:

Jeste, ali kada neko kaze NEMA BOGA, ne znam ni jednog vjernika (a 95% ljudi koje poznajem deklarisu se kao vjernici) koji ce presutati, reci to je tvoje misljenje, ili bilo sta osim "Ne, nisi u pravu, Bog je jedan, ima ga, Muhamed, Isus, moj komsija Pero itd". I tu se onda valjda ocekuje da ateista usuti i povuce svoje misljenje?

Drugi problem je sto je ateisti draze kad mu neko opsuje Boga, kojeg ce opsovati i sam ako mu je ceif, jer mu ne znaci ama bas nista, ali ce tudju mater postovati. Dok vjerniku diraj i u mater ali ne diraj u Boga. Ruzan primjer, ali sam prisustvovao bruku puta ovakvim duelima :oops:
Da, ali to je opet iznosenje licnog stajalista. I ne zam sto bi ateista morao usutjeti i to prihvatiti, ako nece? :? Sad, ako vjernik pokusava tebe ubijediti da si u krivu, ne radi to radi sebe, nego radi tebe. Jer pravom vjerniku je stalo, jer je on sto posto uvjeren da Bog postoji, i posto zna sta je kazna za nevjerstvo, da te okrene na pravi put. (Ovo samo ilustracije radi, zasto se vjernici tako ponasaju, kako se ponasaju, i nema puno veze sa pravom govora.)

Upravo o tome sam pricala, sto je nekom sveto, drugom nije, ali moras postovati njegovo odluku o onome sta mu je sveto. Nekom je to mama, nekom Bog, opet trecem auto i sta ja znam.

Svjesna sam da moze neko progrijesiti, obzirom da ne znas kad prelazis granicu, ali ako mi se kaze da sam nekog uvrijedio, valjda se mogu nakon toga izviniti i ubuduce cu gledati da ne ponavljam svoju gresku. Sto ne znaci da cu ja biti istog misljena kao on. Mozda je za to nekog licemjerje, ali za mene je to kompromis, koji moras primjenjivati, bilo gdje i bilo s kim, ako ne zivis sam.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Nista demokratija ne daje ljudima vise prava nego nedemokratski sistemi i apsolutno se ni po cemu ne razlikuju te dvije vrste uredjenja osim po efikasnosti.
Ovo nije tacno. Ta dva sistema se bitno razlikuju s aspekta pojedinca. Imas pravo na misljenje i na slobodno izrazavanje istog, dok je to u totalitarnim drustvima onemoguceno na sistemski nacin. Mozda sustinski gledano kvalitet tvog zivota nije znacajno bolji, ali ti imas nesto veoma bitno, a to je percepcija slobode. A to je nesto sto nije nimalo zanemarljivo.
induendo wrote:
_BosanaC wrote: Jel' demokratija ovo u cemu sad zivimo?

Nego šta.Ali nacional demokratija.
Nase drustvo se "zaglavilo" na putu izmedju socijalizma ( u kojem postoji "spoljni neprijatelj" ) i demokratije koji npr ztluhc opisuje. Stoji u medjuprostoru nacionalsocijalizma ( nacionalna grupacija kao neprijatelja prepoznaje drugu nacionalnu grupaciju ) koji ne omogucava rast niti pojedincu, a naravno ni drustvu. Ono sto je jos opasnije je da su jedni drugima neophodni za funkcionisanje. Jedni druge opravdavaju i neprestano potvrdjuju.

Mislim da je izlaz iz nacionalsocijalizma u rastu nivoa svijesti prvo individua a zatim prevazilazenje ovog puta u corsokak na kolektivnom nivou. Takodje mislim da se to ne moze postici susprezanjem razlicitih misljenja.
Pearl

Post by Pearl »

crna_pantera wrote:
_BosanaC wrote:

Da, ali to je opet iznosenje licnog stajalista. I ne zam sto bi ateista morao usutjeti i to prihvatiti, ako nece? :? Sad, ako vjernik pokusava tebe ubijediti da si u krivu, ne radi to radi sebe, nego radi tebe. Jer pravom vjerniku je stalo, jer je on sto posto uvjeren da Bog postoji, i posto zna sta je kazna za nevjerstvo, da te okrene na pravi put. (Ovo samo ilustracije radi, zasto se vjernici tako ponasaju, kako se ponasaju, i nema puno veze sa pravom govora.)

Upravo o tome sam pricala, sto je nekom sveto, drugom nije, ali moras postovati njegovo odluku o onome sta mu je sveto. Nekom je to mama, nekom Bog, opet trecem auto i sta ja znam.

Svjesna sam da moze neko progrijesiti, obzirom da ne znas kad prelazis granicu, ali ako mi se kaze da sam nekog uvrijedio, valjda se mogu nakon toga izviniti i ubuduce cu gledati da ne ponavljam svoju gresku. Sto ne znaci da cu ja biti istog misljena kao on. Mozda je za to nekog licemjerje, ali za mene je to kompromis, koji moras primjenjivati, bilo gdje i bilo s kim, ako ne zivis sam.
i vracamo se opet da je to individualno... dokle je granica tolerancije? onda to ipak nije demokratija jer se ugrozava pravo ateiste da ne zeli da slusa? i pravo vjernika jer mu se kaze da boga nema? zasto bi jedni imali pravo da ubjedjuju, a drugi ne, jer se to odmah smatra uvredom?
zasto se negiranje boga smatra uvredom za vjernika a nametanje da ima boga ne smatra uvredom za ateistu?
jednostavno pitanje- jel to na snazi: primes inter pares, u korist vjernika?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

crna_pantera wrote:Da, ali to je opet iznosenje licnog stajalista. I ne zam sto bi ateista morao usutjeti i to prihvatiti, ako nece? :? Sad, ako vjernik pokusava tebe ubijediti da si u krivu, ne radi to radi sebe, nego radi tebe. Jer pravom vjerniku je stalo, jer je on sto posto uvjeren da Bog postoji, i posto zna sta je kazna za nevjerstvo, da te okrene na pravi put. (Ovo samo ilustracije radi, zasto se vjernici tako ponasaju, kako se ponasaju, i nema puno veze sa pravom govora.)
I onda se na to nevjernik nadoveze jer mu je krivo da covjek ostane i dalje u zabludi i neznanju pa mu krene dokazivati nepostojanje Boga i nacine na koje mu religija ispire mozak... I dokle tako? Ili je OK da ateista usuti jer vjernici su ipak primus inter pares?
Upravo. Ali vjernici sve manje to postuju a pod izlikom da su im ugrozena ljudska prava i slicne nebuloze.
U potpunosti se slazem.
Baghira

Post by Baghira »

Slazem se pearl, i ne mora ici u korist vjernika, ali ne radi se tu o negiranju Boga, vec o vrijedanju. Ponavljam, je li tebi isto, kad ja kazem moja mama je lijepa, cak i najljepsa, zna najbolje kuhati, ili kad kazem tvoja je najgora? I sta da radimo da obe strane budu zadovoljene? I, da li samo vjernici namecu svoje? Ili i ateisti i ostale grupacije isto tako pokusavaju nametnuti svoje?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

"Democracy is the worst way to rule a country, after all the others"

W. Churchill
Apos

Post by Apos »

crna_pantera wrote:Slazem se pearl, i ne mora ici u korist vjernika, ali ne radi se tu o negiranju Boga, vec o vrijedanju. Ponavljam, je li tebi isto, kad ja kazem moja mama je lijepa, cak i najljepsa, zna najbolje kuhati, ili kad kazem tvoja je najgora? I sta da radimo da obe strane budu zadovoljene? I, da li samo vjernici namecu svoje? Ili i ateisti i ostale grupacije isto tako pokusavaju nametnuti svoje?
Kad ti to kažeš, ja kažem : "to je tvoje viđenje".
Pearl

Post by Pearl »

crna_pantera wrote:Slazem se pearl, i ne mora ici u korist vjernika, ali ne radi se tu o negiranju Boga, vec o vrijedanju. Ponavljam, je li tebi isto, kad ja kazem moja mama je lijepa, cak i najljepsa, zna najbolje kuhati, ili kad kazem tvoja je najgora? I sta da radimo da obe strane budu zadovoljene? I, da li samo vjernici namecu svoje? Ili i ateisti i ostale grupacije isto tako pokusavaju nametnuti svoje?
znam ja na sta ti mislis;)
govorim ti samo o "ozracju" koje vlada (koja glupa rijec :))
u posljednje vrijeme imam osjecaj da vazi - ako ti meni kazes: "moja mama je lijepa, cak i najljepsa, zna najbolje kuhati" to u "mojoj" glavi izgleda kao da si rekla: "hmmm cim je njena mama najljepsa hoce da kaze da je moja ruzna, cim kaze da njena najbolje kuha hoce da kaze da moja ne zna da kuha.. ma majku li joj bezobraznu kako je nije stid da mi vrijedja mamu!?!??! :x "

kontas? ;)

vjernike pominjemo jer vecinom vjernici na ovom forumu kazu da ih negiranje boga vrijedja, dok ateisti niskad nisu taj izraz upotrijebili, oni se samo jos zucnije raspravljaju :) jer im se pravo da budu uvrijedjeni negira... to je za taj konkretan slucaj, ali se lako moze prenijeti i na ostalo.. npr vjecita prepirka: "domaci" i dijaspora.. :D
Last edited by Pearl on 11/10/2006 11:07, edited 1 time in total.
Baghira

Post by Baghira »

A wrote:
manijak1 wrote:Što nije razlog da ne demonstrirate odsustvo samokontrole :D :D tj. da malo zakuhate :D :D .
Dame to rjesavaju diskretno :oops: (Panto, imas PP ;))

Blagodarim na pp-u :D

Fidi ovog manijaka sto mu je dosadno :D

Nego, jucer su me optuzili da sam se upalila kao kutnjak :D Pa da mi se ne bi to isto i danas dogodilo, odlazim s teme :oops: Privremeno :D

Eh da, Bosanac, ma lako bi mi, ali na zalost imas toliko idiota koji hodaju ovim svijetom, koji ugorzovaju prvo sebe, onda sve ostale, da to sve pada u vodu i nema rijesenja definitivnog. Nego, gledaj u se i u svoje kljuse i pusti komsiju da radi sta hoce, dok radi u svojoj avliji :oops:
Latina

Post by Latina »

Citam ovo sto pise crna_pantera i ostali:

Ne trebate raditi nista. Ako neko svoj osjecaj vjere koristi kao vozilo nametanja misljenja ili nedaj Boze ponizavanja onih koji razmisljaju drugacije, onda mu na to treba ukazati na lijep nacin.

Isto vazi i za oni koji zustro vjeruju da je ateizam jedina validna opcija postojanja.

Vjernicima vjera, nevjernicima ateizam.
rashid

Post by rashid »

Pearl wrote:
crna_pantera wrote:
_BosanaC wrote: Jeste, ali kada neko kaze NEMA BOGA, ne znam ni jednog vjernika (a 95% ljudi koje poznajem deklarisu se kao vjernici) koji ce presutati, reci to je tvoje misljenje, ili bilo sta osim "Ne, nisi u pravu, Bog je jedan, ima ga, Muhamed, Isus, moj komsija Pero itd". I tu se onda valjda ocekuje da ateista usuti i povuce svoje misljenje?

i vracamo se opet da je to individualno... dokle je granica tolerancije? onda to ipak nije demokratija jer se ugrozava pravo ateiste da ne zeli da slusa? i pravo vjernika jer mu se kaze da boga nema? zasto bi jedni imali pravo da ubjedjuju, a drugi ne, jer se to odmah smatra uvredom?
zasto se negiranje boga smatra uvredom za vjernika a nametanje da ima boga ne smatra uvredom za ateistu?
Slazem se sa pearl. Ja mislim da je problem sto danas nece nista da trpi ili blaze receno tolerise, jer ipak svaki papak iznosi svoje stavove,misljenja i razno razne gluposti koji uopste nisu u ranku kvalifikacije da razmislja o toj temi. Svako se vadi na neku suplje demokratije i negira sve sto njemu nije po volji, zasto? Zato sto to moze, jer ima pravo na to!

Ja jesam ateista, i kad meni ko kaze da posti jer je bog allah ukazao preko njekog muhameda itd. ja kazem ok! i ne ulazim u debatu da ga nebi povredio i vrijedzavo .... a po pravu demokratije i "freedom of speach" mogo bi mu zabrusiti ... "Papak ... ti si jedan obicni piiiiii ... bog je piiiiii .... koji si mi ti piiiii".

Znaci: Demokratija ... radi sve ... ali to "sve" dok ne vrijedza,ponizava ili cak unistava druge oko tebe. Znaci Demokratija ne postoji!

Hej idem na cigar :)
danas

Post by danas »

ja cu izraziti svoje misljenje demokraCkim putem :D
pa se zapitati :D cemu infantilna potreba da se nekome govori da je svoja mama najljepsa i da najbolje kuha... nisu li to subjektivni dozivljaji svoje mame... i kao takvi, nebitni bilo kome drugome osim mozda toj mami (ako i njoj) :-) :-) :-)
Latina

Post by Latina »

@rashid,

Freedom of speech ne znaci vrijedjanje onog ko razmislja drugacije. Znaci sasvim suprotno: Uvazavanje tudjeg misljenja koje se razlikuje od tvoga i iznosenje tvog misljenja.

Kultura komunikacije ? :wink:
rashid

Post by rashid »

Latinica wrote:@rashid,

Freedom of speech ne znaci vrijedjanje onog ko razmislja drugacije. Znaci sasvim suprotno: Uvazavanje tudjeg misljenja koje se razlikuje od tvoga i iznosenje tvog misljenja.

E mi znamo kako to zavrsi kad su dva razlicitih stavova ... primjer ti je BiH :) ... tako da mi nebi o tome. Isto sam gledao neku emisiju prije 3-4 dana o Nikoli Tesli ... kad je uvodio izmjenicnu struju i Edison naravno nije bio za ... rekao je da nema pojma i naravno izgovorio neke stvari koje nisu bile bas ok. Sta da mu kazem ... da nek vijezba kulturu komunikacije nego da se bavim elektrikom? :-)

A u pravu si ... samo treba da taj "Freedom of speech" proradi i da bude ono sto ti kazes ... jer sad nije bas to tako.

P.S.: Jebote ... vid kako ja napisa speech :)
Pearl

Post by Pearl »

Latinica wrote:@rashid,

da se samocitiram:

kako znati sta je nekome vrijedjanje a sta ne? ako ja nesto smatram iznosesnjem misljenja a druga osoba to shvati kao uvredu, cemu nas to vodi? kakva je to onda demokratija? kvazi-demokratija? demokratija na papiru? demokratija koja vazi samo u odredjenim slucajevima i za odredjene osobe?

:)
Latina

Post by Latina »

@rashid

Fino si napisao ( speech ). :)

p.s. Fazon je u tome sta se desi nakon sto Edison kaze :"Ti nemas pojma." :)
Post Reply