_BosanaC wrote:crna_pantera wrote:@Bosanac
E vidis, to je glavni problem, sto za nekog vec iznosenje licnog stajalista problem, a nekome kad mu se sjetis kompletne familije, ne predstavlja ni najmanji.
Jer, razlika je, po meni, ako ja samo tvrdim da je moja mama lijepa, nego kad ti kazem da je tvoja mama ruzna, da je losa komsinica, da iznosi lazi, itd.

Jeste, ali kada neko kaze NEMA BOGA, ne znam ni jednog vjernika (a 95% ljudi koje poznajem
deklarisu se kao vjernici) koji ce presutati, reci to je tvoje misljenje, ili bilo sta osim "Ne, nisi u pravu, Bog je jedan, ima ga, Muhamed, Isus, moj komsija Pero itd". I tu se onda valjda ocekuje da ateista usuti i povuce svoje misljenje?
Drugi problem je sto je ateisti draze kad mu neko opsuje Boga, kojeg ce opsovati i sam ako mu je ceif, jer mu ne znaci ama bas nista, ali ce tudju mater postovati. Dok vjerniku diraj i u mater ali ne diraj u Boga. Ruzan primjer, ali sam prisustvovao bruku puta ovakvim duelima

Da, ali to je opet iznosenje licnog stajalista. I ne zam sto bi ateista morao usutjeti i to prihvatiti, ako nece?

Sad, ako vjernik pokusava tebe ubijediti da si u krivu, ne radi to radi sebe, nego radi tebe. Jer pravom vjerniku je stalo, jer je on sto posto uvjeren da Bog postoji, i posto zna sta je kazna za nevjerstvo, da te okrene na pravi put. (Ovo samo ilustracije radi, zasto se vjernici tako ponasaju, kako se ponasaju, i nema puno veze sa pravom govora.)
Upravo o tome sam pricala, sto je nekom sveto, drugom nije, ali moras postovati njegovo odluku o onome sta mu je sveto. Nekom je to mama, nekom Bog, opet trecem auto i sta ja znam.
Svjesna sam da moze neko progrijesiti, obzirom da ne znas kad prelazis granicu, ali ako mi se kaze da sam nekog uvrijedio, valjda se mogu nakon toga izviniti i ubuduce cu gledati da ne ponavljam svoju gresku. Sto ne znaci da cu ja biti istog misljena kao on. Mozda je za to nekog licemjerje, ali za mene je to kompromis, koji moras primjenjivati, bilo gdje i bilo s kim, ako ne zivis sam.