Sto se tice '94. i meni je to jedna od najboljih godina u zivotu. Godina nade nekako. Onda je dosla 95. pa mir, pa sve ovo sranje poslije rata.
Pismo iz Sarajeva, 29. 05. '94
- vedderedi
Shuriken, mislim da pretjerujes, ne sjecam se da sam i ja svojima pisao o Armiji u pismima Crvenog krsta, uglavnom se pisalo o svakodnevnom prezivljavanju jer su oni vani manje vise bili dobro upoznati sa odnosom snaga i znali su ko je drzo Sarajevo u okruzenju.
Sto se tice '94. i meni je to jedna od najboljih godina u zivotu. Godina nade nekako. Onda je dosla 95. pa mir, pa sve ovo sranje poslije rata.
Al' hajd, samo nek se ne puca. 
-
Max.Cherry
i meni je ova terminologija blago cudna kod nje... sjecam se da sam ja obilato pominjao sve clanove uze i sire familije cetnika oko Sarajeva, kad god sam bio u prilici. sjecam se kad sam iso kopat panjeve na mojmilo da je nas pat roko odozgo, i sjecam se da je bio NAS. a da su meci sistali oko nas koji nisu padali s neba kao nepogoda nego su nas srbi uz nedzarica rokali. nemam pojma kolko je sta kostalo, vjerovatno sto nisam imo love da kupim ista, niti mi je iko slao ikakve pare ili pakete izvana. jebavo sam mater onima koji su se ispalili (cast ranjenim, izmjestenim na lijecenje), i nisam im slao pisma. i ne sjecam se da smo imali ikakvog derneka sve do ljeta '95, na kojem je bilo icega sem nareska, soka iz lunch paketa i cigara u vrlo malim kolicinama. ah da, moram spomenuti, druzili smo se i hrvati i srbi i muslimani zajedno prvih nekoliko mjeseci, sve dok srbin nije pobjego u Nedzarice u centicku vojsku a hrvat u Kiseljak u ustase.
hmmm... cudno, i meni izgleda kao da sam zivio u nekom drugom gradu a ne onom koji ona spominje...
hmmm... cudno, i meni izgleda kao da sam zivio u nekom drugom gradu a ne onom koji ona spominje...
- vedderedi
I meni jarane izgleda ko da si zivio u nekom drugom gradu. Ja sam se sa Srbima i Hrvatima druzio i prije, i u toku, i poslije rata i ne pobjeze nijedan od njih u Nedzarice ili na Trebevic.Max.Cherry wrote:i meni je ova terminologija blago cudna kod nje... sjecam se da sam ja obilato pominjao sve clanove uze i sire familije cetnika oko Sarajeva, kad god sam bio u prilici. sjecam se kad sam iso kopat panjeve na mojmilo da je nas pat roko odozgo, i sjecam se da je bio NAS. a da su meci sistali oko nas koji nisu padali s neba kao nepogoda nego su nas srbi uz nedzarica rokali. nemam pojma kolko je sta kostalo, vjerovatno sto nisam imo love da kupim ista, niti mi je iko slao ikakve pare ili pakete izvana. jebavo sam mater onima koji su se ispalili (cast ranjenim, izmjestenim na lijecenje), i nisam im slao pisma. i ne sjecam se da smo imali ikakvog derneka sve do ljeta '95, na kojem je bilo icega sem nareska, soka iz lunch paketa i cigara u vrlo malim kolicinama. ah da, moram spomenuti, druzili smo se i hrvati i srbi i muslimani zajedno prvih nekoliko mjeseci, sve dok srbin nije pobjego u Nedzarice u centicku vojsku a hrvat u Kiseljak u ustase.
-
Shoshana
Svasta se nesto ovdje napisa..odakle da pocnem?
Izvinjavam se svim bolesnicima koji su pomislili da je ikome potrebna analiza drustveno-politicke opredijeljenosti moje prijateljice - te tako time bespotrebno zamarali svoje - ionako ostecene vijuge.
Nije mi bila namjera izazivati nicije sazaljenje, i toplo se zahvaljujem onima koji su izrazili zelju pomoci da se R. potrazi. R. smo trazili, vise nas i vise puta - i bezuspjesno. Nazalost, postoji jos jedna zena sa istim imenom i prezimenom kao i R. koja je bila surovo mucena i na kraju ubijena i sve nase potrage su zavarsavale na tom tragu
Ovo je, nadasve, privatno pismo i neki dijelovi su iz njega izostavljeni - (...). Ovo je pismo nekoga kome je bilo draze popiti pivu sa svojima V., M., Z. i D. nego kupiti nove gace. Ovo je pismo nekoga ko vise voli da pise o Novoj Godini i da sanja teglicu kreme za lice (koja ce joj pomoci da se osjeca zenom), nego da mi opisuje granatiranja i cetnike. Ovo je pismo osobe koje ne jebe mater svojim prijateljima koji su imali srecu izaci iz pakla. Ovo je vapaj za ljudskoscu - i ko nije u stanju prepoznati ga - moje iskreno saucesce!
I na kraju, ovo je pismo osobe koja je trazila samo jednu stvar - da ne bude zaboravljena. I vjerovatno je svrha moga postiranja ovog pisma bila da se na neki nacin oprostim od R. sto sada i cinim.
Izvinjavam se svim bolesnicima koji su pomislili da je ikome potrebna analiza drustveno-politicke opredijeljenosti moje prijateljice - te tako time bespotrebno zamarali svoje - ionako ostecene vijuge.
Nije mi bila namjera izazivati nicije sazaljenje, i toplo se zahvaljujem onima koji su izrazili zelju pomoci da se R. potrazi. R. smo trazili, vise nas i vise puta - i bezuspjesno. Nazalost, postoji jos jedna zena sa istim imenom i prezimenom kao i R. koja je bila surovo mucena i na kraju ubijena i sve nase potrage su zavarsavale na tom tragu
Ovo je, nadasve, privatno pismo i neki dijelovi su iz njega izostavljeni - (...). Ovo je pismo nekoga kome je bilo draze popiti pivu sa svojima V., M., Z. i D. nego kupiti nove gace. Ovo je pismo nekoga ko vise voli da pise o Novoj Godini i da sanja teglicu kreme za lice (koja ce joj pomoci da se osjeca zenom), nego da mi opisuje granatiranja i cetnike. Ovo je pismo osobe koje ne jebe mater svojim prijateljima koji su imali srecu izaci iz pakla. Ovo je vapaj za ljudskoscu - i ko nije u stanju prepoznati ga - moje iskreno saucesce!
I na kraju, ovo je pismo osobe koja je trazila samo jednu stvar - da ne bude zaboravljena. I vjerovatno je svrha moga postiranja ovog pisma bila da se na neki nacin oprostim od R. sto sada i cinim.
- Jara
Jest, trebalo je da detaljno opise vojne položaje , broj vojnika , vrste naoruzanja i sl.
Svašta, ljudi, pa bio je rat...gdje ćeš u ratu pisati o tome. U C.K. je radila cenzura. A i pisma smo predavali otvorena , a i dobijala otvarana (preko "adre" i sl. org.)
Pisala sam o imitaciji mira, o cijenama, lozenju namjestaja, hrani od "ničega", šišanju za jednu cigaru, hvatanju kišnice, topljenju snijega u kadi...o tome kako u nedostatku kreme za lice koristim ono neko maslo sto smo dobijali, o kafi od ječma, o povrcu na travnjaku i na balkonu.
Ne ponovilo se!
Shoshana, želim ti da saznas istinu...
Svašta, ljudi, pa bio je rat...gdje ćeš u ratu pisati o tome. U C.K. je radila cenzura. A i pisma smo predavali otvorena , a i dobijala otvarana (preko "adre" i sl. org.)
Pisala sam o imitaciji mira, o cijenama, lozenju namjestaja, hrani od "ničega", šišanju za jednu cigaru, hvatanju kišnice, topljenju snijega u kadi...o tome kako u nedostatku kreme za lice koristim ono neko maslo sto smo dobijali, o kafi od ječma, o povrcu na travnjaku i na balkonu.
Ne ponovilo se!
Shoshana, želim ti da saznas istinu...
-
Satriani
#31 Re: Pismo iz Sarajeva, 29. 05. '94
Ti si bas neki znatizeljan djecak.shuriken wrote:jel ti se predigo udzebnik? ko mljacka barke?Satriani wrote: I tako nastade udzebnik 1000 zasto, 1000 boli te k....a!
-
Satriani
Malo si kontradiktorna i samo je tebi poznat razlog postiranja tako privatne stvari i emocije koje si htjela proizvesti kod onih koji ga čitaju. Možda je upravo to razlog rekacije mnogih na forumu. Ne znam za tvoja iskustva u tom nesretnom periodu, al meni moja jednostavno ne ostavljaju prostora za sažaljevanje građana Sarajeva, koji su to doživljavali čistom uvredom. Vrijednost opkoljenog grada je prkos, ponos, snalažljivost i odnos prema bližnjem svom. Onome ko je preživio "Sarajevo za početnike" zna kakvi su međuljudski odnosi vladali. A također zna i ko je pio pive ili pržio pljeskavice. U tom pismu nema ni trunke svega onoga što je krasilo duh građana opkoljenog grada u tom periodu.Shoshana wrote:Svasta se nesto ovdje napisa..odakle da pocnem?
Nije mi bila namjera izazivati nicije sazaljenje, i toplo se zahvaljujem onima koji su izrazili zelju pomoci da se R. potrazi. R. smo trazili, vise nas i vise puta - i bezuspjesno. Nazalost, postoji jos jedna zena sa istim imenom i prezimenom kao i R. koja je bila surovo mucena i na kraju ubijena i sve nase potrage su zavarsavale na tom tragu![]()
U svakom slučaju ipak se nadam da tvoj oproštaj sa R neće biti definitivan. A zaborav, nema nikakve veze sa ratom, koji je uglavnom garancija nezaborava, kao što u neku ruku dokazujes i ti sama.
-
Shoshana
Pa sad, da sam pismo zapocela nekim drugim rijecima, mozda bih i bila kontradiktorna. Nisam spomenula da ikoga sazaljevam. Nasuprot, iz uvoda se moze zakljuciti da je pismo za moju dusu, da ga podijelim sa ljudima od kojih su vise-manje svi izgubili svoje R... Da meni bude lakse.
Politiku ne volim. Gnusam se iskoristavanja tudjih nevolja u svrhu postizanja politickih ciljeva. Politika je jedno od dva najstarija zanimanja na svijetu, s tom razlikom sto je ono drugo bar posteno! Da sam ikakav cilj htjela postici - ovo bi se valjda naslo na temi politika, sa nekim bombasticnim uvodom
Ko u svemu vidi provokaciju, manipulaciju i zlo...ne znam kakav filter ima na ocima, al' nece biti da je dobar.
Ziv i zdrav ti meni bio,
Politiku ne volim. Gnusam se iskoristavanja tudjih nevolja u svrhu postizanja politickih ciljeva. Politika je jedno od dva najstarija zanimanja na svijetu, s tom razlikom sto je ono drugo bar posteno! Da sam ikakav cilj htjela postici - ovo bi se valjda naslo na temi politika, sa nekim bombasticnim uvodom
Ko u svemu vidi provokaciju, manipulaciju i zlo...ne znam kakav filter ima na ocima, al' nece biti da je dobar.
Ziv i zdrav ti meni bio,
-
Helem
Mnogi su prosli gore od Sarajeva, pa zato mnoge i boli Sarajevo a neke boli uho za Sarajevo.
U Sarajevu nije vladao otpor nego inat a Sarajevo nisu spasavale Sarajlile nego obucene, u uniforme, izbjeglice iz Bosanske Krajine koje su su sa ljubavlju za Sarajevo i Bosnu, borile sda Srbima po Ilijasu, Vogosci, Visokom i siroj sarajevskoj okolini.
Nema tuznih prica iz Sarajeva, sve su iste i sve su jedanko tuzne, a i ukupno je sve nekako tuzno, jako tuzno, ustvari prosto, i , da ne kazem ali moram, mizerno.
Ratom se pokazalo to koliko Sarajevo ima heroja, intelektualaca, umjetnika, a toliki grad......
Drago moje Sarajevo......
U Sarajevu nije vladao otpor nego inat a Sarajevo nisu spasavale Sarajlile nego obucene, u uniforme, izbjeglice iz Bosanske Krajine koje su su sa ljubavlju za Sarajevo i Bosnu, borile sda Srbima po Ilijasu, Vogosci, Visokom i siroj sarajevskoj okolini.
Nema tuznih prica iz Sarajeva, sve su iste i sve su jedanko tuzne, a i ukupno je sve nekako tuzno, jako tuzno, ustvari prosto, i , da ne kazem ali moram, mizerno.
Ratom se pokazalo to koliko Sarajevo ima heroja, intelektualaca, umjetnika, a toliki grad......
Drago moje Sarajevo......
- taxi_driver
na ovom forumu bilo sta da napises dobije politicku konotaciju.da napises da si ubukla crvene carape,neko bi se nasao da ti kaze a sto bas crvene sto nisu zelene.komunjarko jedna,i ti si za zlaju i tako dalje i tako sire.ma kod nas je cini mi se narod bolestan od politike i svrstavanja ljudi u one nase i u one njihove.
-
Helem
Niko nije bolestan a radi se o crvenim carapama, niko nije ni blesav.
Radi se o prijeratnom i poslije ratnom stanju, zato je sve o politici,.
Prije ratno stanje i poslijeratno stanje je kao onaj epitaf :"Ja sam bio ono sto ste vi bili a vi cete biti ono sto sam ja sada."
To je stajalo na sedri,epitafu i i sada stoji a sada stoji kod mene zapisano da:"
Da svi oni koji su poginuli u ratu od srpske i ostalih ruku, ustanu i podignu se iz mrtvih,
da svi uzmu puske u ruke,
da se sastanu sa svim zivima.
i da svi zajedno krenu u otpor i boj protiv Srba,
nista nece promijeniti cinjenicu,
da se mi s pocetka rata,
nismo branili.
Ostatak price bi bio taj da svaka rospija ima svoju tuznu pricu.
Prije ratno stanje i poslijeratno stanje je kao onaj epitaf :"Ja sam bio ono sto ste vi bili a vi cete biti ono sto sam ja sada."
To je stajalo na sedri,epitafu i i sada stoji a sada stoji kod mene zapisano da:"
Da svi oni koji su poginuli u ratu od srpske i ostalih ruku, ustanu i podignu se iz mrtvih,
da se mi s pocetka rata,
nismo branili.
- taxi_driver
Helem wrote:Niko nije bolestan a radi se o crvenim carapama, niko nije ni blesav.
da se mi s pocetka rata,
nismo branili.
ja bih dodao da tebi treba psihijatar.heleme knjizevnice ,izvini nisam te prepoznao
- taxi_driver
Helem wrote:Ne treba meni, ja sam pametan.
hahahahahha, primjeti se.....
- shuriken
pa moze se primijetiti da je pametan,taxi_driver wrote:Helem wrote:Ne treba meni, ja sam pametan.
hahahahahha, primjeti se.....
nije problem u pameti
problem je u obsesive-compulsive ponasanju
prisilnoj potrebi analiziranja svega kroz specificnu prizmu
i proplamsajima gnjeva kao posljedice toga
politicara, knjizevnika, prevodioca, dijete i mrtvu sluzbenicu
helem ce procijeniti kroz istu dioptriju i sa istim kriterijima
ne znamo sta ga je takvog formiralo
vjerojatno je neka teza trauma
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Stvarno ne znam da li bih se smijala ili plakala citajuci ovo lupetanje.Helem wrote: U Sarajevu nije vladao otpor nego inat
Helem smatra
On takodje vjeruje da nije bilo mnogo tuge u Sarajevu, to je za njega vise onako "mizerija".
Nadalje objasnjava da je po njegovom uvazenom misljenju trebalo vise raditi na herojstvu, kulturi i edukaciji tokom ratnih desavanja, Cijeli svijet zna za civilizacijski i kulturni otpor Sarajeva barbarstu , ali Helem kaze : "To nije dovoljno, znam ja."
A da ti ipak to ides objasniti nekom drugome ?
-
Helem
Da,Latinice.
Ima Bosne i bez sarajevskih prica.
Ma kako bile tuzne.
Ja sam pisao po redu, redom, u ratu su mi govorili da su moje oruzje pero i papir.
Uzmem to pero i olovku i zapucam za Visoko i onda za Ilijas, a dolje u kotlini cetnici vas tuku.
Dodjem u onu kuglasku dvoranu u Visoko, "Bosna" Visoko...
Onda izvadim papir i olovku i sve originalno zapisujem a rukopisi i sada kod mene...
Izvadim ja sada te rukopise i uporedjujem te originalne rukopise sa tekstovima na forumu i...nikako se ne slazu...u mojim rukopisima jedno pise a na forumima drugo...
Pomislim da nisam malo skreno s pameti,ili puno, pa ja opet prevrcem ta cageta, nikako se sloziti ni u cemu...
...u jednom cosku pise..ma osnovu onoga sto vidjeh u borbama za Ilijas.....pise sitno...Sarajlije su pederi..
.,a eto poslije sam plak'o..izginuse moji momci, Hajrudin i Haris iz Fajtovaca, postade sehid Enes Kararic iz Prijedora, pogibe i Salkica Muharem iz zaseoka Salkice kod Travnika, nastrada ih, predjose na Ahiret, jos oko 46-oro, u borbama za Ilijas....
Da ti Latinice nisi presla pricati o Sarajevskim Danima kulture ili o sarajevskoj zimi. ili....
Da mi predjemo malo na poeziju, lakse bi nam bilo.....
Ma kako bile tuzne.
Ja sam pisao po redu, redom, u ratu su mi govorili da su moje oruzje pero i papir.
Uzmem to pero i olovku i zapucam za Visoko i onda za Ilijas, a dolje u kotlini cetnici vas tuku.
Dodjem u onu kuglasku dvoranu u Visoko, "Bosna" Visoko...
Onda izvadim papir i olovku i sve originalno zapisujem a rukopisi i sada kod mene...
Izvadim ja sada te rukopise i uporedjujem te originalne rukopise sa tekstovima na forumu i...nikako se ne slazu...u mojim rukopisima jedno pise a na forumima drugo...
Pomislim da nisam malo skreno s pameti,ili puno, pa ja opet prevrcem ta cageta, nikako se sloziti ni u cemu...
...u jednom cosku pise..ma osnovu onoga sto vidjeh u borbama za Ilijas.....pise sitno...Sarajlije su pederi..
.,a eto poslije sam plak'o..izginuse moji momci, Hajrudin i Haris iz Fajtovaca, postade sehid Enes Kararic iz Prijedora, pogibe i Salkica Muharem iz zaseoka Salkice kod Travnika, nastrada ih, predjose na Ahiret, jos oko 46-oro, u borbama za Ilijas....
Da ti Latinice nisi presla pricati o Sarajevskim Danima kulture ili o sarajevskoj zimi. ili....
Da mi predjemo malo na poeziju, lakse bi nam bilo.....
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Niko nije rekao da nema Bosne i bez sarajevskih prica. Ali to nimalo ne umanjuje vaznost sarajevskim pricama.Helem wrote:Da,Latinice.
Ma kako bile tuzne.
Ti si bio u funkciji stranog dopisnika ? Posmatraca sa perom ?Uzmem to pero i olovku i zapucam za Visoko i onda za Ilijas, a dolje u kotlini cetnici vas tuku.
Za ovo ces se morati vrlo uljudno izviniti....u jednom cosku pise..ma osnovu onoga sto vidjeh u borbama za Ilijas.....pise sitno...Sarajlije su pederi..
Lahka im bosanska zemlja i rahmet njihovim dusama..,a eto poslije sam plak'o..izginuse moji momci, Hajrudin i Haris iz Fajtovaca, postade sehid Enes Kararic iz Prijedora, pogibe i Salkica Muharem iz zaseoka Salkice kod Travnika, nastrada ih, predjose na Ahiret, jos oko 46-oro, u borbama za Ilijas....
Necemo preci ni na sta, ocekujem izvinjenje.Da mi predjemo malo na poeziju, lakse bi nam bilo.....
-
Satriani
#46 Re: Pismo iz Sarajeva, 29. 05. '94
Shoshana:Nesto citam neke starije postove po forumu i pade mi na pamet ovo pismo...jedno od rijetkih koje jos cuvam. Procitala sam ga desetine puta, neke pasuse naucila napamet i cesto se isplakala.
Nisam sigurna zasto ga ovdje objavljujem. Jednostavno osjecam potrebu da ga s nekim podijelim....a mozda jos uvijek tinja nada da je R. (koja je prema nezvanicnim informacijama pokusala izaci iz Sarajeva i - bestraga nestala) negdje ziva i da ce se javiti...
................................
Eto, ja se opet rasplakah...
Nije mi bila namjera izazivati nicije sazaljenje, i toplo se zahvaljujem onima koji su izrazili zelju pomoci da se R. potrazi. R.
Ovo je pismo nekoga kome je bilo draze popiti pivu sa svojima V., M., Z. i D. nego kupiti nove gace. Ovo je pismo nekoga ko vise voli da pise o Novoj Godini i da sanja teglicu kreme za lice (koja ce joj pomoci da se osjeca zenom), nego da mi opisuje granatiranja i cetnike. Ovo je pismo osobe koje ne jebe mater svojim prijateljima koji su imali srecu izaci iz pakla. Ovo je vapaj za ljudskoscu - i ko nije u stanju prepoznati ga - moje iskreno saucesce!
Ja politiku spomenuo nisam, već svakodnevnicu perioda 92-95-e, samo ne vidim sta je to posebno u ovoj prichi, u odnosu na stotine hiljada pricha iz ratnog Sarajeva.
Da skratimo, procitaj post nicka Jara, to je ono otprilike o cemu govorim.
P.S.Ne vidim smisao objavljivanja privatanih stvari, mada koliko sam primjetio, to je neki stari post sa foruma.
I ne vidim smisao upotrebljavanja tako licnih zakljucaka i personifikacija o nekome ko ne dijeli isto mišljenje ili osjećaje. Ako to nije pomanjkanje elementarnog smisla za komunikaciju,ja ne znam šta je.
Nisam sigurna zasto ga ovdje objavljujem. Jednostavno osjecam potrebu da ga s nekim podijelim....a mozda jos uvijek tinja nada da je R. (koja je prema nezvanicnim informacijama pokusala izaci iz Sarajeva i - bestraga nestala) negdje ziva i da ce se javiti...
................................
Eto, ja se opet rasplakah...
Nije mi bila namjera izazivati nicije sazaljenje, i toplo se zahvaljujem onima koji su izrazili zelju pomoci da se R. potrazi. R.
Ovo je pismo nekoga kome je bilo draze popiti pivu sa svojima V., M., Z. i D. nego kupiti nove gace. Ovo je pismo nekoga ko vise voli da pise o Novoj Godini i da sanja teglicu kreme za lice (koja ce joj pomoci da se osjeca zenom), nego da mi opisuje granatiranja i cetnike. Ovo je pismo osobe koje ne jebe mater svojim prijateljima koji su imali srecu izaci iz pakla. Ovo je vapaj za ljudskoscu - i ko nije u stanju prepoznati ga - moje iskreno saucesce!
Ja politiku spomenuo nisam, već svakodnevnicu perioda 92-95-e, samo ne vidim sta je to posebno u ovoj prichi, u odnosu na stotine hiljada pricha iz ratnog Sarajeva.
Da skratimo, procitaj post nicka Jara, to je ono otprilike o cemu govorim.
P.S.Ne vidim smisao objavljivanja privatanih stvari, mada koliko sam primjetio, to je neki stari post sa foruma.
I ne vidim smisao upotrebljavanja tako licnih zakljucaka i personifikacija o nekome ko ne dijeli isto mišljenje ili osjećaje. Ako to nije pomanjkanje elementarnog smisla za komunikaciju,ja ne znam šta je.