Burazeru, Hare ce je napravit jer je to i najavljivao u predizbornoj, a to uopste nije problem ostvariti jer kandidata ima bruka.Bosanac_21 wrote:Vidjecemo hoce li je izgraditiDaysleepeR wrote:I dodje turista iduce godine i kaze ja bih na splavarenje na Drinu, kazu mu zao nam je, branu smo izgradili, ok kaze turista ja bih n rafting niz Neretvu, nazalost i tu smo izgradili branu, OK JA BIH ONDA NA UNA REGATU!!!milton wrote:Promotivni spotovi su super! Lijepo sazeti i ozbiljni. Vidio sam do sad dosta raznih spotova ovog tipa, al' mi se ovaj posebno svidja, posebno ta nekako odmjerena poruka odnosno poziv "Enjoy...".
Uvjeren sam da ce mnogi gledatelji CNN-a sad razmisljati poput: "Pa, zasto nebih malo do te Bosne, da i ja vidim sta tamo ima...? Svaka cast na odradjenom poslu.
Eh tu još nema brane, ali je trenutno grade...Unu niko nije dirao do sad, nadam se da nece uspjeti ni od sad, jer Bosanski Krajisnici zive za Unu
nece niko zaustaviti Hareta sad kad je izglasan, pa ni krajisniciRadi dugoročnog osiguranja električne energije i zadovoljavanja potrošnje i obezbjeđenja pozicije Federacije BiH na regionalnom tržištu ovim energentom, te u cilju deblokade investicionog zastoja u ...
... energetskom sektoru, Vlada FBiH donijela je danas Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateškog partnera i pristupanju dodjeli koncesije.
Riječ je o gradnji jedanaest elektroenergetskih objekata: šest hidroelektrana (Ustikolina, snage 3x22 MW, Vranduk od 21 MW, Rmanj Monastir od 2x35 MW, Vrilo od 42 MW, Glavatičevo od 3x9,5 MW i Bjelimići od 2x50 MW), jednoj pumpnoj hidroelektrani (Bjelimići od 2x300 MW), dvije termoelektrane (Tuzla - blok od 7,370 MW i Kakanj od 230 MW), te dva rudnika i termoelektrane (Bugojno od 2x300 MW i Kongoro od 2x275 MW).
Izgradnja energetskih objekata u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru, Tuzli, Kaknju i Bugojnu dodjeljuje se JP Elektroprivreda BiH, a Vrilo i Kongoru će graditi JP Elektroprivreda HZ H-B, saopćeno je nakon sjednice Federalne vlade.
Za strateškog partnera dvije elektroprivrede se, za objekate u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru i Vrilu, proglašen je javnim pozivom odabrani konzorcij APET-grupa iz Austrije.
Ovo partnerstvo se temelji na dva principa: da Federacija BiH ostane u vlasništvu resursa u sadašnjem odnosu i da se u provođenju aktivnosti poštuje cjelokupna zakonska regulativa FBiH i BiH. Ono se zasniva i na uvođenju novih tehnologija, učešću u istražnim radovima, izradi fisbiliti studije i projektovanju, izradi tenderske dokumentacije i odabiru isporučioca opreme i izvođača radova, edukaciji kadrova i uposlenika i finansiranju.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da prati i koordinira sve aktivnosti u istražnim radovima i izradi dokumentacije i da dadne saglasnost na potpisivanje Ugovora o partnerstvu.
Za objekte HE Glavatičevo (kompenzacioni bazen), HE i PHE Bjelimići, Odlukom je utvrđena obaveza o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju po osnovu samoinicijativne ponude sarajevske kompanije “Intrade-energija”, u skladu sa članom 28. Zakona o koncesijama.
Zbog složenosti izgradnje termoelektrana i izgradnje i sanacije rudnika, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, u roku od 90 dana, odabrati optimalan broj strateških partnera koji su ušli u najuži krug kandidata i predložiti Vladi FBiH na usvajanje.
(Fena)