GODINU Z SILOVANJE
-
idic
Mlađim punoljetnim licima se obično dosuđuju minimalne kazne, ako nisu predhodno vršili kaznena djela i nisu kažnjavani. Znam da zvuči glupo, ali se smatra da takva lica ne treba drastično kažnjavati jer zbog mladosti imaju šansu da se poprave. u ovu verziju ja ne vjerujem, ali po slovu zakona je tako.
- shuriken
hvala na info
da se njih i sjecka na komadice uz direktni prijenos, to ne bi moglo nadoknaditi stetu i bol ucinjenu djevojci i njenoj familiji
(sto ne znaci da kaznu ne treba barem upeterostruciti, bez mogucnosti pomilovanja i da sluze u zajebanom zatvoru)
pitanje svih pitanja je: kako sprijeciti ili barem smanjiti mogucnost da se takve stvari ponove?
Kaznjavanje je bitan mehanizam ali sam ne moze odigrati veliku ulogu u prevenciji. Razjebani su mozgovi i odraslih i adolescenata a bojim se i djece svim ovim sto se desavalo i desava se oko nas i u medijima.
PRIJEDLOG:
Da ne bi otisao u nikom potrebno teoretiziranje, ima lijepo javna televizija, neka osmisle ciklus emisija na temu silovanje i seksualno zlostavljanje koji ce emitirati u prime time terminu, dokumentarnih i igranih filmova na tu temu ima fenomenalnih, iz brojnih svjetskih kinematografija, da pocnemo sa Grbavicom.
Ministarstvo prosvjete ili pedagoske sluzbe ili kogod je nadlezan, neka propisu da srednjoskolci moraju te filmove i emisije odgledat i napisat esej na tu temu i da moraju porazgovarati sa roditeljima na tu temu i napisati kratki sazetak razgovora i stavova roditelja. Prosvjetna inspekcija da provjeri i kazni razrednike koji nisu to proveli.
Ne bi puno kostalo, senzibiliziralo bi cijelu javnost, a srednjoskolcima bi dalo barem nekakav guidance, kako li se to vec kaze na nasem jeziku.
predlozite i vi neki potez koji je izvodiv a da ne ukljucuje javno sakacenje, jer za tu metodu svi znamo
da se njih i sjecka na komadice uz direktni prijenos, to ne bi moglo nadoknaditi stetu i bol ucinjenu djevojci i njenoj familiji
(sto ne znaci da kaznu ne treba barem upeterostruciti, bez mogucnosti pomilovanja i da sluze u zajebanom zatvoru)
pitanje svih pitanja je: kako sprijeciti ili barem smanjiti mogucnost da se takve stvari ponove?
Kaznjavanje je bitan mehanizam ali sam ne moze odigrati veliku ulogu u prevenciji. Razjebani su mozgovi i odraslih i adolescenata a bojim se i djece svim ovim sto se desavalo i desava se oko nas i u medijima.
PRIJEDLOG:
Da ne bi otisao u nikom potrebno teoretiziranje, ima lijepo javna televizija, neka osmisle ciklus emisija na temu silovanje i seksualno zlostavljanje koji ce emitirati u prime time terminu, dokumentarnih i igranih filmova na tu temu ima fenomenalnih, iz brojnih svjetskih kinematografija, da pocnemo sa Grbavicom.
Ministarstvo prosvjete ili pedagoske sluzbe ili kogod je nadlezan, neka propisu da srednjoskolci moraju te filmove i emisije odgledat i napisat esej na tu temu i da moraju porazgovarati sa roditeljima na tu temu i napisati kratki sazetak razgovora i stavova roditelja. Prosvjetna inspekcija da provjeri i kazni razrednike koji nisu to proveli.
Ne bi puno kostalo, senzibiliziralo bi cijelu javnost, a srednjoskolcima bi dalo barem nekakav guidance, kako li se to vec kaze na nasem jeziku.
predlozite i vi neki potez koji je izvodiv a da ne ukljucuje javno sakacenje, jer za tu metodu svi znamo
-
vatra i voda
Latinica wrote:BHG wrote:za silovanja uvesti smrtnu kaznu...
za ubistva sa predumisljajem uvesti smrtnu kaznu....
za pedofiliju uvesti smrtnu kaznu...
Tacno, ali nema potrebe za TV-prijenosom uklanjanja gamadi.zovite me kako hocete ali tu gamad treba istrijebiti sa lica zemlje...
S obzirom da nasa drzava nije zapazila koliko je bilo agresija i agresora na BiH ovakav slucaj ne iznenadjuje.S obzirom da u nasu zemlju moze uci ko god pozeli u svakom trenutku bilo da se radi o trgovcima droge , djevojaka ....bilo da se radi o susjedima i komsijama koji u povratku nasjeku jedno 5 slepera dobre bukve i graba ( nek se nadje hladne su zime ) ovakav slucaj je logican slijed .Nase drustvo je bolesno.Nasi politicari su iscupali kicmu nasem covjeku i on tako ponizen tumara .Drzava je bolesna od temelja pa do srzi.Takav se bolesnik ne lijeci aspirinom.
-
bice_bice
bravo, potpisujem..BHG wrote:za silovanja uvesti smrtnu kaznu...
za ubistva sa predumisljajem uvesti smrtnu kaznu....
za pedofiliju uvesti smrtnu kaznu...
...i to uz direktni tv prenos ako se vec nemoze organizovati na trgovima sirom gradova...zovite me kako hocete ali tu gamad treba istrijebiti sa lica zemlje...
neki dan gledam dokumentarac o stranci pedofila koja je priznata i zeli izaci na izbore u amsterdamu, holandija.. osnovali je ljudi sa 22, 25 i 48 godina.. veli najstariji u obrazlozenju: spavo sam prije 18 godina sa djetetom, a to govorim samo zato sto me za ta djela nakon 18 godina zakonski nemogu teretiti.. (sve je stim receno).. pri posljednjem seksualnom odnosu sa djevojcicom od 9 godina potvrdila se moja tvrdnja da djeca tacno znaju da li zele odnos sa 50-godisnjim prdonjom ili ne.. veli da im on to "po ocima vidi"..
ja bi to bez razmisljanja....... fale mi rijeci majke mi
- BHG
ok evo bez javnog sakacenja...20 godina zatvora minimalno bez mogucnosti pomilovanja uz rednovno prebijanje kako od cuvara tako od strane ostalih zatvorenika...znaci bez neke posebne zastite....uz obajvljene slike, imena i opste podatke u medijima u vise navrata da se zna i nezaboravi...i da im se to pripise na sve sto pokusaju da urade poslije izlaska iz zatvora...odnosno da ljudi znaju ko je i sta je radio...pa ako hoce s njim (njom) da saradjuju nek saradjuju na vlastitu odgovornost...a cisto sumnjam da bi iko htjeo i naravno kao u americi, na vratima da im je zaljepljen sudski ovjeren papir da je tu nastanjen sexualni predator...i dozivotna uslovna kazna sto znaci da ga posjecuju i provjeravaju sta rade...znaci socialno obiljezen nema sansu za normalan nastavak zivota...odnosno uciniti mu zivot najgorim paklom iz kojeg se nemoze izvuci osim da digne ruku na sebe....
Last edited by BHG on 05/10/2006 12:23, edited 1 time in total.
-
Haqqani
-
vatra i voda
Ne znam sta ja raja misli ali znam sta ja mislim.Izricito , sam protiv.Iskustvo je pokazlo da je to kontra produktivno.Ova presuda je sramota i uvreda.bice_bice wrote:u ovakvim slucajima si po meni upravu, ne znam sta raja o tome misli bez obzira na vjeroispovijest..Haqqani wrote:Lijepi serijat ...
Ona ce stimulirati.Ali ima nesto gore od ove sramne presude.To je smrtna kazna.Nista ama bas nista time neses postici.To je dokazano.Dalje , ko ti daje pravo da uzimas zivot covjeku.Pozivate se na serijat a u svim vjerskim knjigama vam kaze / NE UBIJ !!!
- shuriken
[quote="Haqqani"][quote="shuriken"]da li se takve kazne stvarno prakticiraju u serijatu ili je to urban legend?[/quote]
Naravno da se prakticiraju .[/quote]
ima li kakvih statistika? na zapad takve informacije dolaze sporadicno, samo ako je umijesan neki stranac ili ako se provode nad maloljetnicima. koliko se tih udova odsijece? koji su podaci o ucestalosti ubojstava, teskih kradja i silovanja u zemljama u kojima je na snazi serijatski zakon?
kad je austougarska dosla u BiH, jedan od prvih poteza je bio da se izgradi serijatska sudska skola. sad je to zgrada FIN-a. je li to ucinjeno zbog efikasnosti tog sistema ili iz demagoskih razloga, da se monarhija priblizi muslimanima?
Naravno da se prakticiraju .[/quote]
ima li kakvih statistika? na zapad takve informacije dolaze sporadicno, samo ako je umijesan neki stranac ili ako se provode nad maloljetnicima. koliko se tih udova odsijece? koji su podaci o ucestalosti ubojstava, teskih kradja i silovanja u zemljama u kojima je na snazi serijatski zakon?
kad je austougarska dosla u BiH, jedan od prvih poteza je bio da se izgradi serijatska sudska skola. sad je to zgrada FIN-a. je li to ucinjeno zbog efikasnosti tog sistema ili iz demagoskih razloga, da se monarhija priblizi muslimanima?
Last edited by shuriken on 05/10/2006 12:31, edited 1 time in total.
-
Edit
Zanimljivo.. prije godinu dvije lomili smo kolja po forumu jer je po islamskim zakonima na smrt bila osudjena silovana zena, buduci da nije bilo svjedoka da je silovana, pa ispade da je bludnicila...Haqqani wrote:shuriken wrote:da li se takve kazne stvarno prakticiraju u serijatu ili je to urban legend?
Naravno da se prakticiraju .
Prije godinu dana su u Iranu pogubljena trojica mladica koji su silovali djecaka.
a djecaku se ocigledno, hvala bogu, vjerovalo...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
hajd opet okrenite pricu na dzamije i crkveEdit wrote:Zanimljivo.. prije godinu dvije lomili smo kolja po forumu jer je po islamskim zakonima na smrt bila osudjena silovana zena, buduci da nije bilo svjedoka da je silovana, pa ispade da je bludnicila...Haqqani wrote:shuriken wrote:da li se takve kazne stvarno prakticiraju u serijatu ili je to urban legend?
Naravno da se prakticiraju .
Prije godinu dana su u Iranu pogubljena trojica mladica koji su silovali djecaka.
a djecaku se ocigledno, hvala bogu, vjerovalo...
sto se tice trojice debila...
moj tata je sa 21 godinom vec imao moju sestru, a sa 25 je dobio mene...dakle price tipa RAT, DJECA i ostalo ne pali...
ali, ja se ne brinem...jer bogu hvala nisu svi gradovi kao sarajevo gdje je cyber herojstvo jako do bola... predvidjam da se ce makar jedan od ove trojice pojaviti u hornitovoj temi Predividjana narednih clanaka u crnoj hronici...zivi bili pa vidjeli...
-
vatra i voda
Kada covjek procita ovakvu blamazu od presude uhavti ga bijes , pa kaze :danas wrote:ja nista ovo ne vjerujem, dje ce bit muslimani a da su siledzije, lopovi, prevaranti...Haqqani wrote:
Prije godinu dana su u Iranu pogubljena trojica(ili dvojica)mladica koji su silovali djecaka.![]()
![]()
![]()
" Ja bi njih za yaya objesio , ja bi njima ovo i ono ....." siguran sam vecina ljudi ne misli ozbiljno ...../ Upravo gledam na tv jednu reklamu / majka stoji u kuhinji okrenuta ledjima , pere paradajz i govori : Doslo je vrijeme da porazgovaramo , sada ja pricam a ti slusas .Uskoro ce biti obrnuto , ne brini.Ono sto zelim reci odnosi se na cigarete i drogu .....to nije dobro .....kamera se okrece i pokazuje njenog sugovornika .Dijete u kolijevci , nije starije od 4 mjeseca.Da bi bilo manje silovanja i droge , da bi kazne bile ostrije i drasticnije ( ako treba i 250 godina zatvora ali nikako smrtna kazana ) , ....potrebna je edukacija.Smatram da djeca u djecijem vrticu treba da znaju kako i na koji nacin covjek dolazi na svijet.Licno sam ubijdjen u to.Prica sa rodama koje donose djecu donijela je ogromnu stetu .
- BHG
pa za neke je kasno da ih sad educiramo i govorimo sta valja sta nevalja radit....a sta cemo sa ovim sto to vec rade ili su potencijani izvrsioci...fol u zatvor da ide...pa da od poreza koji se izdvoji od nasih para on lezi, jede, spava i zajebaje se u zatvoru....moze al ako ce odradit tu svoju kaznu na najtezi moguci nacin...teski rad, rad i samo rad...(npr. ciscenje autoputa, pa ako ga ko zgazi usput 20 poena za vozaca...
)
..pa da se te pare koje su izdvojene iz poreza za zatvore i zatvorenike na neki nacin vrate nama sto placamo porez...ako se vec smrtna kazna nebi uvela...ali vala za neke ljude i smrtna je preblaga....
..pa da se te pare koje su izdvojene iz poreza za zatvore i zatvorenike na neki nacin vrate nama sto placamo porez...ako se vec smrtna kazna nebi uvela...ali vala za neke ljude i smrtna je preblaga....
-
vatra i voda
Nikad nije kasno da nekoga educiras.Cak i kad ima 90 godina.BHG wrote:pa za neke je kasno da ih sad educiramo i govorimo sta valja sta nevalja radit....a sta cemo sa ovim sto to vec rade ili su potencijani izvrsioci...fol u zatvor da ide...pa da od poreza koji se izdvoji od nasih para on lezi, jede, spava i zajebaje se u zatvoru....moze al ako ce odradit tu svoju kaznu na najtezi moguci nacin...teski rad, rad i samo rad...(npr. ciscenje autoputa, pa ako ga ko zgazi usput 20 poena za vozaca...)
Slazem da robijasi trebaju bespaltno da rade , bilo u zatvoru bilo na autoputu.Zatvorska kazna + prinudni rad .To stoji .
- Baghira
Ja se prosto najezim kad cujem ove pozive na lincovanje ili prijedlog da treba javno kaznu sprovoditi.
Cak i u serijatu je to moguca najveca kazna, a ne propisana. Zao mi je djevojke, kretene bi zatvorila dugo i podvrgla ispiranju mozga, da mu dodje iz guzice u glavu, da bude svjestan zlocina koji je pocinio i ako imalo savjesti ima, ne bi mirno spavao. To bi meni bila najveca kazna. A ne neko sakacanje i ino izivljavanje, poBogu. 
- Baghira
Pa ne vjerujem ni ja da ce savjest odmah proraditi. A ovaj slucaj je prica za sebe, jer je kazna preblaga i on ne moze ni skontati kolika je tezina njegovog cina kod tako blage kazne, a s druge strane je mislio samo na sebe i koliko li ce zaglaviti, te je imao smjeslosti nasmijati se jadnoj zeni u lice. Ali da on mora provesti desetak godina u zatvoru, moguce je da bi se "opametio". A Bog zna, mozda bi i okrutniji postao. Ne znam stvarno, sta bi bila najadekvatnija kazna, ali smrt ili nekakvo sjeckanje sigurno nije.BHG wrote:@crna_pantera: a sta ako nema savjesti i moze mirno spavati???? odnosno majci silovane djevojcice se nasmijati u lice????