HRVATI U SARAJEVU
- rajvosa^
Zavisi sta neko podrazumjeva ugrozenost.
Neko misli da je ugrozen samo zato sto je manjina, neko iz drugih razloga. Ja - ne mislim da sam ugrozen ali isto tako znam da bi neke komsije, poznanici radije da se ja zovem Alija - nekako bi im bolje lezalo. Oni koji me znaju imaju respekt prema meni, i to je najvaznije. Mozda bi najbolja rijec bila, u nekim situacijam mislim da je bolje da nekazem kako se zovem da onaj drugi nebi pomislio da sam ustasa. To je ona tiha ne lagodnost. Ima sitnih ispada gdje te ljudi sikaniraju ako slucajno kazes neku rijec koja je cisto i HR jezika, ili odes aplicirat za posao, pitate kako se zoves - pa ti kaze gdje si ti ba dosao.
Isto tako ima ljudi, koji ti vise pomognu, ili je lakse s njima popricate druge vjere nego tvoje. Sve je ovo isto i u drugim mjestima gdje je jedna nacionalnost manjina.
Dali se ja osjecam ugrozen - NE, ali bi se jos bolje osjecao kad me ljudi nebi cudno gledali kad im kazem kako se zovem. Eto samo to.
U zdravlje.
Neko misli da je ugrozen samo zato sto je manjina, neko iz drugih razloga. Ja - ne mislim da sam ugrozen ali isto tako znam da bi neke komsije, poznanici radije da se ja zovem Alija - nekako bi im bolje lezalo. Oni koji me znaju imaju respekt prema meni, i to je najvaznije. Mozda bi najbolja rijec bila, u nekim situacijam mislim da je bolje da nekazem kako se zovem da onaj drugi nebi pomislio da sam ustasa. To je ona tiha ne lagodnost. Ima sitnih ispada gdje te ljudi sikaniraju ako slucajno kazes neku rijec koja je cisto i HR jezika, ili odes aplicirat za posao, pitate kako se zoves - pa ti kaze gdje si ti ba dosao.
Isto tako ima ljudi, koji ti vise pomognu, ili je lakse s njima popricate druge vjere nego tvoje. Sve je ovo isto i u drugim mjestima gdje je jedna nacionalnost manjina.
Dali se ja osjecam ugrozen - NE, ali bi se jos bolje osjecao kad me ljudi nebi cudno gledali kad im kazem kako se zovem. Eto samo to.
U zdravlje.
-
Zux
Ugrozenost sto nema svinjetine kupit!? Boze koja glupost. Jos bi trebali biti zahvalni sto su sprijeceni da jedu to smeceI wrote:Pa istina je da nije bilo kupiti svinjetine u Sarajevu dok se Merkator nije otvorio.
To i jeste jedan vid ugrozenosti ako cemo iskreno.
Ugrozenost mi je i sto su u parku cara Dusana ili Atmejdanu kako se sada zove, gdje se djeca igraju postavili montaznu dzamiju. A da ja spomenem da bi se trebala ponovo izraditi crkva koja je bila na podrucju starog grada do 2. svjetskog rata proglasili bi me nacionalistom.
A za park Atmejdan se apsolutno slazem osim tog dijela "kako se sad zove". Jer to mu je bio prvobitni naziv, a ime "cara dusana" su mu dali velikosrpski maloumnici. S tim da ni "sklepavanje" te "dzamije" od lima nikog ne ugrozava nego je cisti kretenluk koji smeta i svakom normalnom Bosnjaku, a ne samo Hrvatu (katoliku) ili Srbinu (pravoslavcu).
Last edited by Zux on 03/10/2006 21:52, edited 1 time in total.
-
I
Citat:
Atmejdan se tako zvao prije vise od stotinu godina, pa ne vidim zasto se ne bi zvao sada. (pogotovo nakon rata u kojem su tog cara velicali zlocinci koji su pucali po Sarajevu)
Za montaznu dzamiju ne znam, ali ako je to ono sto ja mislim da ti smatras dzamijom, moram te razocarati. To je naime muzicki paviljon.
Za Atmejdan nisam nista rekla jer poprilicno dobro poznajem historiju ovog grada da bih mogla reci kako se sta zove i kako se sta zvalo... Iskreno osjecam se uvrijedjenom za skretanje paznje na muzicki paviljon. Vrlo dobro znam sta je i cemu sluzi muzicki paviljon... Ako ti nije mrsko sutra prosetaj do parka i predji most Cumurija i ne mozes fulati montaznu dzamiju - paviljnon je u centralnom dijelu.
Citat:
Potpisujem u potpunosti.
Atmejdan se tako zvao prije vise od stotinu godina, pa ne vidim zasto se ne bi zvao sada. (pogotovo nakon rata u kojem su tog cara velicali zlocinci koji su pucali po Sarajevu)
Za montaznu dzamiju ne znam, ali ako je to ono sto ja mislim da ti smatras dzamijom, moram te razocarati. To je naime muzicki paviljon.
Za Atmejdan nisam nista rekla jer poprilicno dobro poznajem historiju ovog grada da bih mogla reci kako se sta zove i kako se sta zvalo... Iskreno osjecam se uvrijedjenom za skretanje paznje na muzicki paviljon. Vrlo dobro znam sta je i cemu sluzi muzicki paviljon... Ako ti nije mrsko sutra prosetaj do parka i predji most Cumurija i ne mozes fulati montaznu dzamiju - paviljnon je u centralnom dijelu.
Citat:
Potpisujem u potpunosti.
-
I
Citat:
A za park Atmejdan se apsolutno slazem osim tog dijela "kako se sad zove". Jer to mu je bio prvobitni naziv, a ime "cara dusana" su mu dali velikosrpski maloumnici. S tim da ni to nije ugrozenost nego cisti kretenluk koji smeta i svakom normalnom Bosnjaku, a ne samo Hrvatu (katoliku) ili Srbinu (pravoslavcu).
Moj lapsus... Slazem se da je ispravnije i puno ljepse Atmejdan.
A za park Atmejdan se apsolutno slazem osim tog dijela "kako se sad zove". Jer to mu je bio prvobitni naziv, a ime "cara dusana" su mu dali velikosrpski maloumnici. S tim da ni to nije ugrozenost nego cisti kretenluk koji smeta i svakom normalnom Bosnjaku, a ne samo Hrvatu (katoliku) ili Srbinu (pravoslavcu).
-
I
Citat:
A sto se tice svinjetine sta tebe briga ako ja unosim smece u sebe mislim da je samo to moj problem i kao slobodan gradjanin imam pravo da je kupujem.
A sto se tice svinjetine sta tebe briga ako ja unosim smece u sebe mislim da je samo to moj problem i kao slobodan gradjanin imam pravo da je kupujem.
-
Liv4
Dragi moj Rajvosa
Razumijem to sto pricas.
Cuj i moja bi mati voljela da sam ozenio djevojku iste vjerosipovjesti kao moje, ali nisam. TO jos uvijek ne znaci da smo ugrozeni ni ona ni ja.
Ugrozenost znaci da je u pitanje dovedeno prezivljavanje.
Ovo o cemu mi pricamo su pizdarije kojih bi bilo i da se zoves Alija. Onda bi im samo nesto drugo smetalo. Mozda sto ides u Dzamiju, mozda sto ne ides, mozda sto ides previse, mozda sto klanjas u prvom redu... i da ne nabrajam. po tome su svi svugdje ugrozeni jer svi svima nesto zamjeramo.
ALi rijec UGROZENOST je mnogo snaznija i ima sasvim drugo znacenje.
Jer jebiga, onda te ugrozavaju i blatnjave ulice i taksista koje te poprsce i da ne nabrajam...
Razumijem to sto pricas.
Cuj i moja bi mati voljela da sam ozenio djevojku iste vjerosipovjesti kao moje, ali nisam. TO jos uvijek ne znaci da smo ugrozeni ni ona ni ja.
Ovo o cemu mi pricamo su pizdarije kojih bi bilo i da se zoves Alija. Onda bi im samo nesto drugo smetalo. Mozda sto ides u Dzamiju, mozda sto ne ides, mozda sto ides previse, mozda sto klanjas u prvom redu... i da ne nabrajam. po tome su svi svugdje ugrozeni jer svi svima nesto zamjeramo.
Jer jebiga, onda te ugrozavaju i blatnjave ulice i taksista koje te poprsce i da ne nabrajam...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
sto isto vazi i za sarajevo, jer je potpuno normalno da cura ima dekolte ko kanjon i okaci polumjesec i zvijezdu, a kriz i krst nisu bas pozeljni....ostro i na prvu wrote:krst se nosi u citavom svjetu,da a kad musliman stavi svoje odma je fundamentalistamehopuzic wrote:Na neki način i jesu...
Islamizam i džamije su sa svih strana prisutni... Krst se ne smije baš nositi oko vrata(iako se to u cijelom svijetu nosi i ne gleda kao znak vjere)...
u sustini, kojeg naroda ima u vecini, ostali se osjete ugrozeni....
ja bih licno uvela zabranu nosenja svih tih simbola, jer nam samo jos zute trake fale za identifikaciju...
PS Hrvati nisu ugrozeni, vec su malobrojni, obzirom da se vecina iselila, pa se vratili, i jebi ga ne mogu naci posao, ne zato sto su hrvati vec sto je sve zauzeto...
PPS svinjetine ima da se kupi u sarajevu, prestanite siriti dezinformacjie, inace cete samo potvrditi dodikovu tvrdnju da je sarajevo teheran...
BOK
-
zzzzz
Pa ko ti brani da otvoris mesaru i prodajes svinjetinu....druga je stvar sto je niko ne drzi zbog slabe potraznje i rizika za biznisI wrote:Pa istina je da nije bilo kupiti svinjetine u Sarajevu dok se Merkator nije otvorio.
Ugrozenost mi je i sto su u parku cara Dusana ili Atmejdanu kako se sada zove, gdje se djeca igraju postavili montaznu dzamiju. A da ja spomenem da bi se trebala ponovo izraditi crkva koja je bila na podrucju starog grada do 2. svjetskog rata proglasili bi me nacionalistom.
Sta to znaci, da bih ja kao musliman trebao prodavati svinjetinu da se ti ne osjecas ugrozeno
-
experiment
Misli se na HRVATE koji su rodjeni u Sarajevu i ciji su djedovi rodjeni u Sarajevu i zvali su se HRVATI i zvace se...
(opet isto sranje X.ti put)
(opet isto sranje X.ti put)
-
Herc
Jel' se pikaju i mjesanci? Ime i prezime je hrvatsko pa me tako vjerovatno i svi smatraju.Ma...smeta mi milion stvari,ugrozen jesam,ali ne toliko u smislu nacionalnosti,nego su svi normalni ljudi ugrozeni.Kada saberem i oduzmem,opet mislim da bih vise bio ugrozen u vecem dijelu Hercegovine iako sam "njihov" nego ovdje zato sto se apsolutno ne slazem za njihovom nacionalistickom,primitivnom retorikom.
-
mIRCerka
I, lazes! Svinjetine je uvijek bilo da se kupi u sarajevu, samo je kvalitet bio upitan. NA pijaci na grbavici ima stand koji vodi mesar Miro i prodaje svinjetinu. A to postoji skoro 10 godina, otkako je obnovljena pijaca.zzzzz wrote:Pa ko ti brani da otvoris mesaru i prodajes svinjetinu....druga je stvar sto je niko ne drzi zbog slabe potraznje i rizika za biznisI wrote:Pa istina je da nije bilo kupiti svinjetine u Sarajevu dok se Merkator nije otvorio.
Sta to znaci, da bih ja kao musliman trebao prodavati svinjetinu da se ti ne osjecas ugrozeno
joj kako ne mogu sirenja dezinformacija.....
-
Liv4
Da li se neko zeli zvati Bosancem ili ne...
Ja bih volio da se oni osjecaju Bosancima, ali ne mozes ti nekoga natjerati da se osjeca Bosancem ako on to ne zeli...
Ja mislim da bi svi trebali pogledati sta im pise na pasosu, a ljudi sebe mogu smatrati i srbima i hrvatima i bosancima i eskimima i divokozama i sta god zele.
Ja imam prijatelja, ima njemacko prezime, slovenacko porjeklo, a racunaju ga u Hrvate???
On sam kaze da je bosanceros i ja to postujem.
Ja bih volio da se oni osjecaju Bosancima, ali ne mozes ti nekoga natjerati da se osjeca Bosancem ako on to ne zeli...
Ja mislim da bi svi trebali pogledati sta im pise na pasosu, a ljudi sebe mogu smatrati i srbima i hrvatima i bosancima i eskimima i divokozama i sta god zele.
Ja imam prijatelja, ima njemacko prezime, slovenacko porjeklo, a racunaju ga u Hrvate???
Last edited by Liv4 on 03/10/2006 22:07, edited 1 time in total.
-
I
Citat:
Bujrum prodaji ako hoces, bujrum nemoj prodavati meni isto.
Citat:
PPS svinjetine ima da se kupi u sarajevu, prestanite siriti dezinformacjie, inace cete samo potvrditi dodikovu tvrdnju da je sarajevo teheran...
Svinjetine ima sada. Nisam govorila u sadasnjem vremenu nego u proslom.
Bujrum prodaji ako hoces, bujrum nemoj prodavati meni isto.
Citat:
-
mIRCerka
bilo je i prije...I wrote:
vjerovala ili ne, ljudi 1996. i 1997. lijecise upale pluca svinjskom mascu...
a i tad je bilo konzumenata svinjetine u gradu, i bilo je da se kupi...naravno, ne tako rasprostranjeno kao prije rata, ali je bilo...
-
zzzzz
Kome je ovo upuceno, meni, @I ili gospodji iz mog prvog postamIRCerka wrote:I, lazes! Svinjetine je uvijek bilo da se kupi u sarajevu, samo je kvalitet bio upitan. NA pijaci na grbavici ima stand koji vodi mesar Miro i prodaje svinjetinu. A to postoji skoro 10 godina, otkako je obnovljena pijaca.zzzzz wrote:Pa ko ti brani da otvoris mesaru i prodajes svinjetinu....druga je stvar sto je niko ne drzi zbog slabe potraznje i rizika za biznisI wrote:Pa istina je da nije bilo kupiti svinjetine u Sarajevu dok se Merkator nije otvorio.
joj kako ne mogu sirenja dezinformacija.....
ps. ne vidjeh ovo I ispred "lazes", kratak joj nick
-
I
Citat:
Kome je ovo upuceno, meni, @I ili gospodji iz mog prvog posta (kud to ne znadoh prije da je posaljem na Grbavicu i zacepim joj usta....)
Da si obavjesten mozda bi mi i zacepio usta ali dragi moj nisi. zato samo ti pravo i nemoj gledati u stranu
Mirci onda je do mene

Kome je ovo upuceno, meni, @I ili gospodji iz mog prvog posta (kud to ne znadoh prije da je posaljem na Grbavicu i zacepim joj usta....)
Da si obavjesten mozda bi mi i zacepio usta ali dragi moj nisi. zato samo ti pravo i nemoj gledati u stranu
Mirci onda je do mene
-
mIRCerka
ja jednostavno ne volim kad se sire neistine po kojima ovaj grad ispada gori nego sto jeste...ja mozda ne bih ni upratila taj stand da cika Miru ne znam sa dobrinje, u C5 je imao mesaru, najciscu u gradu...zzzzz wrote:Kome je ovo upuceno, meni, @I ili gospodji iz mog prvog postamIRCerka wrote:I, lazes! Svinjetine je uvijek bilo da se kupi u sarajevu, samo je kvalitet bio upitan. NA pijaci na grbavici ima stand koji vodi mesar Miro i prodaje svinjetinu. A to postoji skoro 10 godina, otkako je obnovljena pijaca.zzzzz wrote: Pa ko ti brani da otvoris mesaru i prodajes svinjetinu....druga je stvar sto je niko ne drzi zbog slabe potraznje i rizika za biznis
joj kako ne mogu sirenja dezinformacija.....(kud to ne znadoh prije da je posaljem na Grbavicu i zacepim joj usta....)
ps. ne vidjeh ovo I ispred "lazes", kratak joj nick
u ovom gradu su svi koji nisu STRANACKA DJECA i koji nisu BABINI/MAMINI/TETKINI sinovi UGROZENI!
Samim time i Hrvati, i Srbi i Bosnjaci i OSTALI koji nemaju jaka ledja...
-
dzanum
hej Liv4 ti otvorio temu i priupitao hrvate jesu li ugrozeni
oni ti dadose odgovore
i ti im onda kazes to nije ugrozenost/ugrozba
nisi ih pitao jesu li im zivoti ugrozeni...
pusti ljude da kazu - eno rajvosa ili neko je bio direktno diskriminiran na poslu tj. nije dobio prilaz zbog imena (to je, dozvolices, ipak krupna stvar)
oni ti dadose odgovore
i ti im onda kazes to nije ugrozenost/ugrozba
nisi ih pitao jesu li im zivoti ugrozeni...
pusti ljude da kazu - eno rajvosa ili neko je bio direktno diskriminiran na poslu tj. nije dobio prilaz zbog imena (to je, dozvolices, ipak krupna stvar)
-
mIRCerka
nisi dobra mahalusha ebiga...izvini za ono lazes, ali fakat sam vise bijesna radi neistina...I wrote:Citat:
Da si obavjesten mozda bi mi i zacepio usta ali dragi moj nisi. zato samo ti pravo i nemoj gledati u stranu![]()
Mirci onda je do mene![]()
mir mir, niko nije kriv
hajd zdravo, moram ici sabahile maline sadit...
-
zzzzz
Ja ne znam kakav je problem u tome sto se ljudi osjecaju Hrvatom ali i Bosancem, jedno ne iskljucuje drugo. Samo mi pravimo dramu od toga.Liv4 wrote:Da li se neko zeli zvati Bosancem ili ne...
Ja bih volio da se oni osjecaju Bosancima, ali ne mozes ti nekoga natjerati da se osjeca Bosancem ako on to ne zeli...Ja mislim da bi svi trebali pogledati sta im pise na pasosu, a ljudi sebe mogu smatrati i srbima i hrvatima i bosancima i eskimima i divokozama i sta god zele.
Ne znam kako to nije problem Italijanima, Njemcima i Francuzima da i dalje ostanu to sto jesu ali da istovremeno budu i Svicarci. Svi masu onim zastavicama crvenog krsta, nikad ne vidjeh na utakmici francusku ili njemacku zastavu
-
zzzzz
Zacepljanje usta nije bilo namijenjeno tebi......vec pomenutoj gospodji iz prvog posta o "ugrozenima"I wrote:Citat:
Da si obavjesten mozda bi mi i zacepio usta ali dragi moj nisi. zato samo ti pravo i nemoj gledati u stranu![]()
- rajvosa^
Upravo sam tako i mislio Liv4. Ugrozenost svih vrsta. Ali rat je ucinio svoje da covjek odmah pocinje da analizira ponasanje drugih prema tebi i dali je to zbog tvoje vjere ili neceg drugog. Cinjenica je da svak svome jatu leti - samo sto u mojoj situaciji ja bas ne pripadam ni jednom jatu. Osim kad bi svi rekli "ovo je BOSANSKO JATO" Ne bosnjacko nego BOSANSKOLiv4 wrote:Dragi moj Rajvosa
Razumijem to sto pricas.