Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Helem

Post by Helem »

bizon.....bastard.
Evo jos jednog kojeg nesto na nesto podsjeca.
Pa evo na sto mene, kako ono bi, Van Basten, je li ono iz Fejenorda, podsjeca ili se ono radi o Roju Resenbrinku....

U americi izadje primjerice jedan komicar ili bilo ko ili bilo u cemu i slusa ka i gleda nekoliko hiljada ljudi, taj covjek ili osoba, moze i dijete, nesto prica i svi ti ljudi, bilo kojeg porijekla, ustanu i aplaudiraju, svi do jednoga....

Jednom nasem insanu, Balkanac,Bosanac, napises da si pisac i on te uporedjuje sa bizonom jer to njega eto podsjeca na bizona ili jamda na Indijanskog poglavicu ili na strip Umpa,pah...

Stoga preporucujem razboritim ljudima da i oni postanu pisci, nije tesko,osnovati cemo Udruzenje, evo za primjer je dobar komentar naseg fudbalera iz Holandije, Marka van Bastena.
Dobro dosao Marko u veseli Menazeraj!
kekec

Post by kekec »

Dje´sad onaj Klesar Tadija ? :?
Pos´o zove, a on se ne javlja. :)
Helem

Post by Helem »

Tadija Tegoba je moj jaran,mi znamo sve bosanske tegobe, roditelji su nam, jedno iz Mahova a drugo od Grahova..
... evo i po Kekecu se vidi da nije tesko haman nimalo biti bosanski pisac..
Nego li Kekece mene interesuje njesto a to njesto nece ni da se javi, pa da zapocnem bosansku literaturu, lahka srca i teska pera, cageta, kalema i divita.
kekec

Post by kekec »

Jaran jaranu i treba. :)
A dok Tadija ne stigne, udri brigu na veselje. :-)
Pjevaj, pjesma je mnoge spasila. :D
Helem

Post by Helem »

ako su Ilahije i Kaside, onda jest.
pisko

Post by pisko »

A da se ipak mahnes corava posla?
Zar bi bilo lijepo da iza tebe sapcu, ili da ti - ne d'o Bog na nisanu stoji,
''prohlupo u ramazanu''
Helem

Post by Helem »

Ja znam sta ce stajat, a da sam prolupo, to meni nadodje i bez Ramazana.
Za Ramazan je posebno tegobno.
pisko

Post by pisko »

odgovori radi odgovora nisu argumentacija
dugacki

Post by dugacki »

Helem, evo nudim se da ti pomognem oko stampanja prve knjige. Samo reci vrijeme i mjesto.
Helem

Post by Helem »

Vazi.
Rukopis je podavno gotov, treba mi prevodilac na engleski i to zensko.
Nije tesko za prevodjenje.
Osoba, zensko, mora biti potpuno operisana od politike i mora biti strogo profesionalna, prevoditi onako kako je napisano a ne kako ona misli da treba.
Dijelovi rukopisa su jako diskutabilni ali ne i za prevodioca.
Rukopis se inace nasao kod Ive Alkalaj, supruge Amiela Alkalaja, Jevrejina iz Sarajeva koji su trenutno u Cikagu ali su mi oni otudjili rukopis, kopiju, original je ipak i dalje kod mene.
Dina Katan Bencion, izraelska spisateljka, je odbila prevodenje, prvotno prihvatila a onda odbila, po rijecima Igora Primorca, profesora hebrejskog na fakultetu filozofije u Jerusalemu, razlog odbijanja je sto sam u knjizi sve Srbe imenovao cetnicima.
Ja nisam u rukopisu sve Srbe imenovao cetnicima ali smo dakle shvatili razlog odbijanja prevodjenja...

dakle Dugacki, rukopis vec ima svoje krstarenje......treba mi dobra, plaho dobra prevoditeljka i normalno razvijena, umno.

Americka literarna agencija Harris- Elon, vec je sklopila Ugovor o izdavanja sa mnom ali taj Ugovor vise ne vazi, a i da vazi, moze se pronaci i druga agencija....
Vazan je dobar prijevod i knjiga ide ko halva....
dugacki

Post by dugacki »

A jesi li razmislio sta cemo staviti na korice knjige?
Helem

Post by Helem »

Zbiljski, to mi nije ni naumpalo a inace meni svasta pada na pamet, covjek se nacisti iznenadi tome. Meni zao, sta ces, nece niko da te slusa.

Imam heftu preda mnom pa cu razmisliti, mozda da stavimo kakvu dobru zensku ili stati ja znam, uglavnom potrazicemo ilustratora, samo ovaj put musko.
Helem

Post by Helem »

trebam i recenzenta, netko ko ce sve to ocijeniti, mora se znati je li valja ili ne?
Da se izvrsi podobnost istinom jer ako nije dobra, ne ide u javnost.
Mislim,odgovarajuca.
Ne smije se haturiti ljudima i kvariti im dobro raspolozenje.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Pozdravi i cestitke!

Eto, da nisi poslusao moj savjet i otvorio ovu temu ne bi ni znao koliko te ljudi, ustvari, gotive i koliko jedva cekaju da objavis taj tvoj rukopis, poslije cijeg objavljivanja knjizevnost, i to ne samo bosanska, nece biti ista.

Sretno :-D
Helem

Post by Helem »

Konacno sam priznat pisac.
Promocija na Sarajevu x.
Helem

Post by Helem »

i upustio se u najdužu avanturu svog života - tu odvratnu, definitivnu odluku da ću biti pisac.

D.DZ.

a meni je to slatka, najsladja odluka.
Odluka k'o smrt.
Helem

Post by Helem »

1111.....
...klickova...poker, rucni.
Helem

Post by Helem »

Kako vrijeme ne prolazi, vazda je isto, ikako se nemogu nacuditi a o tome stalno, kako to niko ne vjeruje da sam ja pisac.
Kome kome da kazem, niko ne vjeruje.

Znaju Taljica, znaju Mesu, Adrica, Njegosa, znaju Dzamonju, Avdu Sidrana, Dostojevskog Fjodara,znaju Ferida Muihica, a znaju i mene, znaju i Bukovskog, culi su i za ranije Hitlerove radove,..mene nikako ne vjeruju da sam pisac.
Pisao ne pisao, oni ne vjeruju.
Isto kao kada ne vjeruju u postojanje Boga govorio im iili ne govorio, sve je dzaba.
Ako ih pitas ko je srusio tornjeve u Njujorku kazu ekstremisti srusili.
Sta god im kazes oni vjeruju ali meni nikako ne vjeruju bilo sta da kazem a cak mi ne vjeruju kada kazem da sam pisac ili sto cu biti u najgorem slucaju.
Kazu Aleksandar Hemon je pisac.
Ja kazem ja sam takav pisac kao sto je A. Hemon bio kada sam imao 13 godina.
Isto kao Tahir Kosovac, magistar,
Tako je mal taj Tahir a stariji puno od mene, tako da sam ja bilo kakvu stvar pricao pred Tahirom stalno rukom pokazivao i govorio da sam ja to i to radio evo tako davno, pa pokazem rukom u polozaju iznad pojasa, kada je Tahir bio ovolisni.
Svi me pogledaju i zacude se, Tahir je stariji od mene a ja pojasnim da je Tahir nizak rastom i tako i ostao, a ja sam butum visok, pa sam radio iste stvari ipak bez obzira na Tahirov prirodni napredak, a i moj.

Dakle Tahir je, htio sam reci, los magistar a ja dobar pisac, nije vazna velicina ni pisca ni magistra...medjutim....svi ce opet reci da je Tahir magistar, magistar je magistar a meni...niko bolan ni da kaze da sam pisac.

A jesam.
Helem

Post by Helem »

Mozda se neko pita kada sam vec ja to pisac, valjda bi bio red i da jednom odapnem, da vidimom sta ja to pisem...
ali evo ja necu...
Razlog je,lekcija, sto sam nekada birvaktile igrao sah sa Hasanom Cickom, samotnjakom iz Blatnjaka, Donji Varos, u citaonici kod Suhre.
Igrali smo u Coca Colu, narucimo dvije pa ko izgubi plati obe.
Hasan je stariji covjek i nikada nije bio ozenjen i nikada nigdje nije radio, nije proveo dan u firmi.
Igramo sah, ja povucem potez a Hasan se misli jedno oko pola sahata, Ja sam inace strpljiv i postujem ljude, sutim i cekam oko 20 minuta, zaboravio sam da kazem da postujem i ljudske osjecaje koji su razliciti, dakle,,,izgubio sam zivce; "Hasane hoces li vec jednom????!!!"

"EEEEEE, Ibrice, jesi ti neki brzac..."""", odgovorio bi Hasan i povukao los potez.

Nikada nisam ni jednu partiju izgubio od Hasana ali sam redovno placao obe Coca Cole i narucivao jos po jednu....

Da mi Hasan ne naupmadne, poceo bih jos nesto i pisati,ovako,ne valja na brzake.
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

Helem wrote: "EEEEEE, Ibrice, jesi ti neki brzac..."""", odgovorio bi Hasan i povukao los potez.

Da mi Hasan ne naupmadne, poceo bih jos nesto i pisati,ovako,ne valja na brzake.
a jesi brzac... :lol: ne treba tako :D :D samo ti polahko

pozdrav
Helem

Post by Helem »

Ne mogu uz Ramazan pisati svakakve price pa cemo sacekati Bajram..
Helem

Post by Helem »

a uvec Bajrama ne veze se marama.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Ti il' si utripov'o da si Nedžad Ibrišimović, il' si Nedžad Ibrišimović glavom i bradom?

Ne vrijeđam, samo se raspitujem....

Ako jesi, samo bih te od srca poselamio!
DONY

Post by DONY »

@Helem,Legendo Ti si predodredjen da uspijes,samo naprijed.. :thumbup:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Helem wrote:Nihad zna za mene a ja za Nihada medjutim Nihad Krupic je izuzetno narcisoidan covjek i ja ne postujem takve ljude.
Na Bosnjaci.net meni je uskraceno davanje komentara koji su bili nadasve vrsni a Nihad Krupic je po nalogu Esada Krcica bio egzekutor, Nihad mi je brisao nekoliko komentara.
Taj covjek je jako posesivan, pisci uglavnom zele slavu koja im je bitnija od para ali se suocavajuci sa mojim nacinom i osebujnoscu izraza,gdje je neobicna riznica misli, svi oni koji me citaju a skloni su pisanju, dozivljavaju svoj vlastiti nutarnji, duhovni poraz i razocarenje sami u sebe.
To se zove njihov dubok nemoral.

Helem nejse,
jedini covjek kojeg sam uspio da ono ubijem u pojam je Enver Julardzija, koji je nakon mog reagovanja na jedan njegov tekst, odustao od pisanja.

Ali jos nismo kod Envera.

Vrijeme je moja prednost, ako me Bog sacuva, jos 30 godina moci cu pisati, Ciganka mi je sracunala da cu dozivjeti 70 i nesto.....
U kupeu voza za Minhen, izvukla mi sve pare u gatanju u dlan pa onda zatrazila banane iz kese.
Naidje druga pa mi rece :"Hajde da ti gatam",
Ja se snuzdio,nema vise ni para ni banana kada srecom zavrati se ona prva i ustavi je rijecima:" Nemoj sestro, ja sam ga vec opeljesila".
A sta mozes ocekivati od bivseg fudbalera. Nista protiv fudbalera ali po Nihadovoj kvaliteti knjizevnosti I misaone rijeci trebali da se drze svog zanata. Pokusao sam da procitam tu jednu knjigu sto je Nihad napisao ali mi se cinila kao lektira prosjecnog ucenika 6. razreda osnovne. Kakav pisac, takva knjiga. Nego ti mora da si negdje u mom komsiluku kad znas ove face
:)
Locked