Pomozimo da se Povelja Kulina bana vrati u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Šandor

Post by Šandor »

horns&drums wrote:Ali je Gavro dio i tvoje istorije, hotio to ti ili ne :D:D:D
Jest, jebo ga ko ga napravi! :D
Šandor

Post by Šandor »

By the way, i Mehmed II Fatih je dio naše historije. :oops: :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Jeste, samo na cijoj je strani bio :D:D

Kako mu se organizacija zvala? :D:D:D:D
Šandor

Post by Šandor »

Mlada Bosna..... :zzzz: ......ili Crna Ruka..... :roll: .........pitanje je svih pitanja... :D:D:D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma Fatihova bolan, ne pravi se blesav :D:D:D:D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Steta sto se sve opet svelo na sprdanje.

Povelja Kulina Bana je prvi dokument gdje se ocituje nezavisnost Bosne i Bosna kao NEZAVISNA I SUVERENA drzava! Tu se jasno definise da ima svoje granice, vladara, kulturu, narod, vjeru itd. a sama cinjenica da je autor legendarni Kulin Ban(moj favorit u cijeloj bosnjackoj historiji) koji je oslobodio Bosnu od Bizantske tiranije i stvorio na malom parcetu zemlje dobrih Bosnjana blagostanje i mir koje je do dan danas upamceno kritalicom "Od Kulina Bana i dobrijeh dana" dovoljno govori o vaznosti tog dokumenta!

A da ga cuva Rusija koja je podrzavala i stajala iza Srbije u njenim pohodima i genocidima nad Kulinovom drzavom i narodom je skandalozno!

P.S. Nije vazno pocinjeli Povelja Bismillom i "U ime Oca...", bilo je obicno u to vrijeme pocinjat dokumente vjerskim frazama kao npr. "Bismillahir-rahmanir-rahim - U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!" ili "U ime Oca, sina i svetoga duha...."
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

mr__bosnjak wrote:Steta sto se sve opet svelo na sprdanje.

Povelja Kulina Bana je prvi dokument gdje se ocituje nezavisnost Bosne i Bosna kao NEZAVISNA I SUVERENA drzava! Tu se jasno definise da ima svoje granice, vladara, kulturu, narod, vjeru itd. a sama cinjenica da je autor legendarni Kulin Ban(moj favorit u cijeloj bosnjackoj historiji) koji je oslobodio Bosnu od Bizantske tiranije i stvorio na malom parcetu zemlje dobrih Bosnjana blagostanje i mir koje je do dan danas upamceno kritalicom "Od Kulina Bana i dobrijeh dana" dovoljno govori o vaznosti tog dokumenta!

A da ga cuva Rusija koja je podrzavala i stajala iza Srbije u njenim pohodima i genocidima nad Kulinovom drzavom i narodom je skandalozno!

P.S. Nije vazno pocinjeli Povelja Bismillom i "U ime Oca...", bilo je obicno u to vrijeme pocinjat dokumente vjerskim frazama kao npr. "Bismillahir-rahmanir-rahim - U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!" ili "U ime Oca, sina i svetoga duha...."
@mr_bosnjak, sve se moze ocistiti.
I apsolutno nije vazno sto se taj dragocjeni dokument iz nase historije nalazi u Rusiji. U svemu ovome nije potrebno i nevazno je spominjanje tih ruskih i srpskih "veza".
Vazno je da je taj dokument sacuvan i da se zna gdje je.
Mnogi historijski dokumenti se nalaze sirom svijeta u raznim muzejima, arhivima i inim institucijama, daleko od domicilnih zemalja.
Praksa pokazuje da je sve te dokumente moguce dobiti nazad. Treba biti ozbiljan i odlucan u tim namjerama i dokument ce biti vracen.

PS. Nemoj vise praviti ovako kardinalne greske kao sto je ovo gore, boldirano. Kulin je bio bosanski, a ne bosnjacki ban, ... :oops: :zzzz: ... i zato pripada bosanskoj historiografiji. Njega vam ne damo, .... imamo crno na bijelo. :lol:
quantum

Post by quantum »

pape wrote:St. Petersburg - HERMITAGE
ImageImageImage
Cuva se ovdje. Negdje sam procitao da je vec pokrenuta inicijativa od strane nasih drzavnih organa za vracanje Povelje.
opa ne zna bosanac gdje ce....bolje mu je tamo nego ovdje.
Malo shale, ali stvarno je bruka da je povelja u inostranstvu.
Bumbar

Post by Bumbar »

Dje treba potpisati? :) :D ...nego...nema nesto ljudi na temi :roll: :( ..
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne mogu se dogovoriti oko Kule Bana :D:D:D:D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

pape wrote::roll:
Povelja Kulina bana se nalazi u posjedu ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji, a BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje.
Neka nje u Rusiji, ... na sigurnom je. Cija ce ovdje biti? Ko ce ju ovdje cuvati? Hocemo li je izloziti u Zemaljskom muzeju, .... tamo malo prokisnjava, pa mislim ..... jel` !? :-?
Bolje vala da je stavimo ako treba i u trezor Centralne banke nego da nam je tamo Rusi cuvaju, njima uspiju u St. Petersburgu ukrasti umjetnine vrijedne milione eura! I sto bas Rusi?!
Bosni Bosnino! :bih:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

quantum wrote:
...... ali stvarno je bruka da je povelja u inostranstvu.
Dajte ljudi, smirite strasti. :roll:
Boga pitaj kada i kako se Povelja nasla u Rusiji i sta je tu cudno. Vazno je da je sacuvana i da se pouzdano zna gdje je.
Ove nase prostore su pohodili silni pljackasi, okupatori i mnogi drugi bjelosvjetski lupezi. Svako burno vrijeme nosi slicna desavanja, ... vazne dokumente i raritete ljudi sklanjaju, nose sa sobom u izbjeglistva.
Radi podsjecanja, na slican nacin se i sarajevska hagada nasla na nasim prostorima.
Da ima imalo politicke mudrosti, Povelja bi vec krasila Zemaljski muzej u Sarajevu.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

horns&drums wrote:Jeste i nema odgovora. Opcenito, nije do Rusije nego do Hermitaza.

Ja licno, da sam rus, ne bih je vratio. Halo ljudi, dogovorite se prvo da vidimo kako zivite bez lajanja i huskanja na rat i otcjepljenje kojekakvih nadrirepublika pa cemo vam onda dati
Jos kad bi znao po kojem osnovu je oni uopste imaju nesto cuvati? Kako je uopste dosla do njih?
Odisej

Post by Odisej »

:?

Dragi prijatelji i prijateljice ,

Pokrenuo sam ovu temu kako bismo zajedno kazali : da li mi kao gradjani možemo pomoći u lobiranju prema Ruskoj Federaciji u cilju vraćanja Povelje Kulina bana u domovinu!
Molim vas stoga da se manete polemike oko pitanja koja , našu dobru namjeru i iskrenu želju stavljaju u sasvim drugi plan.
Hoćemo li zajedno pokrenuti kampanju i je li OK da sačinimo prijedlog teksta Poziva prema Rusima , i svakako , krenemo u potpisivanje podrške u BiH, takvog pozivu...
Molim vas! Hvala!
:)
Šandor

Post by Šandor »

Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).

Hrvatima je drag samo kad ga prekrste u vladara srednjovjekovne hrvatske države.

Vidite, ban, Kulin, kralj Tvrtko.....nisu bili dušmani na svojoj zemlji. Nisu se doveli u tu tragikomičnu poziciju.

Zato mi se gade oni Bošnjaci koji srednjovjekovne bosanske vladare etiketiraju kao "vlahe".

Oni to sigurno nisu bili. Bez obzira što u povelji piše "U ime otca i sina i svetago duha".

Bosanski srednjovjekovni vladari najbliži su bosanskim muslimanima zato što su i oni bili između dvije vatre. Handrio ih je ko je god stigao. I smatrani su tamnim vilajetom.
To se nije promijenilo do naših dana. :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Šandor wrote:Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).

Hrvatima je drag samo kad ga prekrste u vladara srednjovjekovne hrvatske države.

Vidite, ban, Kulin, kralj Tvrtko.....nisu bili dušmani na svojoj zemlji. Nisu se doveli u tu tragikomičnu poziciju.

Zato mi se gade oni Bošnjaci koji srednjovjekovne bosanske vladare etiketiraju kao "vlahe".

Oni to sigurno nisu bili. Bez obzira što u povelji piše "U ime otca i sina i svetago duha".

Bosanski srednjovjekovni vladari najbliži su bosanskim muslimanima zato što su i oni bili između dvije vatre. Handrio ih je ko je god stigao. I smatrani su tamnim vilajetom.
To su ocevi bosnjacke nacije i nasi ponosni bosnjacki preci! Koje su vjere bili je njihova stvar! Niko ih ne zove "vlasima", Vlasi su svoj narod. Srbima i Hrvatima su ovi bili najveci dusmani jer su branili Bosnu i Bosnjastvo pa ih il´ mrze ili pricaju kako su bili Srbi i Hrvati.
Pogledajte biljeske iz 1920-ih, jos tad su Bosnjaci pricali o dobrim vremenima Kulina Bana. Ne sjecam se sada gdje je zabiljezeno, ali ima u Malcolmovoj historiji.
Pearl

Post by Pearl »

mr__bosnjak wrote:
Šandor wrote:Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).

To su ocevi bosnjacke nacije i nasi ponosni bosnjacki preci! Koje su vjere bili je njihova stvar! Niko ih ne zove "vlasima", Vlasi su svoj narod. Srbima i Hrvatima su ovi bili najveci dusmani jer su branili Bosnu i Bosnjastvo pa ih il´ mrze ili pricaju kako su bili Srbi i Hrvati.
Pogledajte biljeske iz 1920-ih, jos tad su Bosnjaci pricali o dobrim vremenima Kulina Bana. Ne sjecam se sada gdje je zabiljezeno, ali ima u Malcolmovoj historiji.
de ohani vise sa bosanjastvom i drzi se teme, koja je vec ciscena radi tvog zachatavanja...

tema je povelja kulina bana i njen povratak u zemlju a ne da li je kulin bio bosanski ili bosnjacki ban... navro ko tele u sarana vrata.. da oprosti tele...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pearl wrote:
mr__bosnjak wrote:

de ohani vise sa bosanjastvom i drzi se teme, koja je vec ciscena radi tvog zachatavanja...

tema je povelja kulina bana i njen povratak u zemlju a ne da li je kulin bio bosanski ili bosnjacki ban... navro ko tele u sarana vrata.. da oprosti tele...
Nisam ja poceo, ja sam rekao da mi je Kulin Ban favorit u bosnjackoj historiji a @pape je odmah navalio "sta ovo-ono....." a ja sam onda odgovarao. A sto se tice povratka, vec sam rekao

POVELJA KULINA BANA TREBADA BUDE GDJE JE IZDATA, U BOSNI!
Post Reply