Jest, jebo ga ko ga napravi!horns&drums wrote:Ali je Gavro dio i tvoje istorije, hotio to ti ili ne:D:D
Pomozimo da se Povelja Kulina bana vrati u BiH
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Jeste, samo na cijoj je strani bio
:D
Kako mu se organizacija zvala?
:D:D:D
Kako mu se organizacija zvala?
- horns&drums
Ma Fatihova bolan, ne pravi se blesav
-
mr__bosnjak
Steta sto se sve opet svelo na sprdanje.
Povelja Kulina Bana je prvi dokument gdje se ocituje nezavisnost Bosne i Bosna kao NEZAVISNA I SUVERENA drzava! Tu se jasno definise da ima svoje granice, vladara, kulturu, narod, vjeru itd. a sama cinjenica da je autor legendarni Kulin Ban(moj favorit u cijeloj bosnjackoj historiji) koji je oslobodio Bosnu od Bizantske tiranije i stvorio na malom parcetu zemlje dobrih Bosnjana blagostanje i mir koje je do dan danas upamceno kritalicom "Od Kulina Bana i dobrijeh dana" dovoljno govori o vaznosti tog dokumenta!
A da ga cuva Rusija koja je podrzavala i stajala iza Srbije u njenim pohodima i genocidima nad Kulinovom drzavom i narodom je skandalozno!
P.S. Nije vazno pocinjeli Povelja Bismillom i "U ime Oca...", bilo je obicno u to vrijeme pocinjat dokumente vjerskim frazama kao npr. "Bismillahir-rahmanir-rahim - U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!" ili "U ime Oca, sina i svetoga duha...."
Povelja Kulina Bana je prvi dokument gdje se ocituje nezavisnost Bosne i Bosna kao NEZAVISNA I SUVERENA drzava! Tu se jasno definise da ima svoje granice, vladara, kulturu, narod, vjeru itd. a sama cinjenica da je autor legendarni Kulin Ban(moj favorit u cijeloj bosnjackoj historiji) koji je oslobodio Bosnu od Bizantske tiranije i stvorio na malom parcetu zemlje dobrih Bosnjana blagostanje i mir koje je do dan danas upamceno kritalicom "Od Kulina Bana i dobrijeh dana" dovoljno govori o vaznosti tog dokumenta!
A da ga cuva Rusija koja je podrzavala i stajala iza Srbije u njenim pohodima i genocidima nad Kulinovom drzavom i narodom je skandalozno!
P.S. Nije vazno pocinjeli Povelja Bismillom i "U ime Oca...", bilo je obicno u to vrijeme pocinjat dokumente vjerskim frazama kao npr. "Bismillahir-rahmanir-rahim - U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!" ili "U ime Oca, sina i svetoga duha...."
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
@mr_bosnjak, sve se moze ocistiti.mr__bosnjak wrote:Steta sto se sve opet svelo na sprdanje.
I apsolutno nije vazno sto se taj dragocjeni dokument iz nase historije nalazi u Rusiji. U svemu ovome nije potrebno i nevazno je spominjanje tih ruskih i srpskih "veza".
Vazno je da je taj dokument sacuvan i da se zna gdje je.
Mnogi historijski dokumenti se nalaze sirom svijeta u raznim muzejima, arhivima i inim institucijama, daleko od domicilnih zemalja.
Praksa pokazuje da je sve te dokumente moguce dobiti nazad. Treba biti ozbiljan i odlucan u tim namjerama i dokument ce biti vracen.
PS. Nemoj vise praviti ovako kardinalne greske kao sto je ovo gore, boldirano. Kulin je bio bosanski, a ne bosnjacki ban, ...
-
quantum
opa ne zna bosanac gdje ce....bolje mu je tamo nego ovdje.pape wrote:St. Petersburg - HERMITAGE
Cuva se ovdje. Negdje sam procitao da je vec pokrenuta inicijativa od strane nasih drzavnih organa za vracanje Povelje.
Malo shale, ali stvarno je bruka da je povelja u inostranstvu.
- horns&drums
Ne mogu se dogovoriti oko Kule Bana
- daduli_sa
Bolje vala da je stavimo ako treba i u trezor Centralne banke nego da nam je tamo Rusi cuvaju, njima uspiju u St. Petersburgu ukrasti umjetnine vrijedne milione eura! I sto bas Rusi?!pape wrote:
Neka nje u Rusiji, ... na sigurnom je. Cija ce ovdje biti? Ko ce ju ovdje cuvati? Hocemo li je izloziti u Zemaljskom muzeju, .... tamo malo prokisnjava, pa mislim ..... jel` !?Povelja Kulina bana se nalazi u posjedu ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji, a BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje.
Bosni Bosnino!
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Dajte ljudi, smirite strasti.quantum wrote:
...... ali stvarno je bruka da je povelja u inostranstvu.
Boga pitaj kada i kako se Povelja nasla u Rusiji i sta je tu cudno. Vazno je da je sacuvana i da se pouzdano zna gdje je.
Ove nase prostore su pohodili silni pljackasi, okupatori i mnogi drugi bjelosvjetski lupezi. Svako burno vrijeme nosi slicna desavanja, ... vazne dokumente i raritete ljudi sklanjaju, nose sa sobom u izbjeglistva.
Radi podsjecanja, na slican nacin se i sarajevska hagada nasla na nasim prostorima.
Da ima imalo politicke mudrosti, Povelja bi vec krasila Zemaljski muzej u Sarajevu.
- daduli_sa
Jos kad bi znao po kojem osnovu je oni uopste imaju nesto cuvati? Kako je uopste dosla do njih?horns&drums wrote:Jeste i nema odgovora. Opcenito, nije do Rusije nego do Hermitaza.
Ja licno, da sam rus, ne bih je vratio. Halo ljudi, dogovorite se prvo da vidimo kako zivite bez lajanja i huskanja na rat i otcjepljenje kojekakvih nadrirepublika pa cemo vam onda dati
-
Odisej
Dragi prijatelji i prijateljice ,
Pokrenuo sam ovu temu kako bismo zajedno kazali : da li mi kao gradjani možemo pomoći u lobiranju prema Ruskoj Federaciji u cilju vraćanja Povelje Kulina bana u domovinu!
Molim vas stoga da se manete polemike oko pitanja koja , našu dobru namjeru i iskrenu želju stavljaju u sasvim drugi plan.
Hoćemo li zajedno pokrenuti kampanju i je li OK da sačinimo prijedlog teksta Poziva prema Rusima , i svakako , krenemo u potpisivanje podrške u BiH, takvog pozivu...
Molim vas! Hvala!
-
Šandor
Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).
Hrvatima je drag samo kad ga prekrste u vladara srednjovjekovne hrvatske države.
Vidite, ban, Kulin, kralj Tvrtko.....nisu bili dušmani na svojoj zemlji. Nisu se doveli u tu tragikomičnu poziciju.
Zato mi se gade oni Bošnjaci koji srednjovjekovne bosanske vladare etiketiraju kao "vlahe".
Oni to sigurno nisu bili. Bez obzira što u povelji piše "U ime otca i sina i svetago duha".
Bosanski srednjovjekovni vladari najbliži su bosanskim muslimanima zato što su i oni bili između dvije vatre. Handrio ih je ko je god stigao. I smatrani su tamnim vilajetom.
To se nije promijenilo do naših dana.
Hrvatima je drag samo kad ga prekrste u vladara srednjovjekovne hrvatske države.
Vidite, ban, Kulin, kralj Tvrtko.....nisu bili dušmani na svojoj zemlji. Nisu se doveli u tu tragikomičnu poziciju.
Zato mi se gade oni Bošnjaci koji srednjovjekovne bosanske vladare etiketiraju kao "vlahe".
Oni to sigurno nisu bili. Bez obzira što u povelji piše "U ime otca i sina i svetago duha".
Bosanski srednjovjekovni vladari najbliži su bosanskim muslimanima zato što su i oni bili između dvije vatre. Handrio ih je ko je god stigao. I smatrani su tamnim vilajetom.
-
mr__bosnjak
To su ocevi bosnjacke nacije i nasi ponosni bosnjacki preci! Koje su vjere bili je njihova stvar! Niko ih ne zove "vlasima", Vlasi su svoj narod. Srbima i Hrvatima su ovi bili najveci dusmani jer su branili Bosnu i Bosnjastvo pa ih il´ mrze ili pricaju kako su bili Srbi i Hrvati.Šandor wrote:Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).
Pogledajte biljeske iz 1920-ih, jos tad su Bosnjaci pricali o dobrim vremenima Kulina Bana. Ne sjecam se sada gdje je zabiljezeno, ali ima u Malcolmovoj historiji.
-
Pearl
de ohani vise sa bosanjastvom i drzi se teme, koja je vec ciscena radi tvog zachatavanja...mr__bosnjak wrote:To su ocevi bosnjacke nacije i nasi ponosni bosnjacki preci! Koje su vjere bili je njihova stvar! Niko ih ne zove "vlasima", Vlasi su svoj narod. Srbima i Hrvatima su ovi bili najveci dusmani jer su branili Bosnu i Bosnjastvo pa ih il´ mrze ili pricaju kako su bili Srbi i Hrvati.Šandor wrote:Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).
Pogledajte biljeske iz 1920-ih, jos tad su Bosnjaci pricali o dobrim vremenima Kulina Bana. Ne sjecam se sada gdje je zabiljezeno, ali ima u Malcolmovoj historiji.
tema je povelja kulina bana i njen povratak u zemlju a ne da li je kulin bio bosanski ili bosnjacki ban... navro ko tele u sarana vrata.. da oprosti tele...
-
mr__bosnjak
Nisam ja poceo, ja sam rekao da mi je Kulin Ban favorit u bosnjackoj historiji a @pape je odmah navalio "sta ovo-ono....." a ja sam onda odgovarao. A sto se tice povratka, vec sam rekaoPearl wrote:de ohani vise sa bosanjastvom i drzi se teme, koja je vec ciscena radi tvog zachatavanja...mr__bosnjak wrote:To su ocevi bosnjacke nacije i nasi ponosni bosnjacki preci! Koje su vjere bili je njihova stvar! Niko ih ne zove "vlasima", Vlasi su svoj narod. Srbima i Hrvatima su ovi bili najveci dusmani jer su branili Bosnu i Bosnjastvo pa ih il´ mrze ili pricaju kako su bili Srbi i Hrvati.Šandor wrote:Sviđalo se to nekome ili ne....ban Kulin je ipak mnogo draži bosanskim muslimanima - Bošnjacima nego li bosanskim Srbima i Hrvatima (čast izuzecima).
tema je povelja kulina bana i njen povratak u zemlju a ne da li je kulin bio bosanski ili bosnjacki ban... navro ko tele u sarana vrata.. da oprosti tele...
POVELJA KULINA BANA TREBADA BUDE GDJE JE IZDATA, U BOSNI!