SVICARSKA-Ustavni model za BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mrmot

Post by mrmot »

Evo opet Yo! - Švica. Ne znam jesmo li mi baš za to Yo! Oni su pravili tu zemlju kako mi se čini skoro tačno 8 vijekova Bo! Pitanje je koliko mi imamo vremena i živaca za To Bo Yo!
Harrys

Post by Harrys »

mrmot wrote:Evo opet Yo! - Sˇvica. Ne znam jesmo li mi basˇ za to Yo! Oni su pravili tu zemlju kako mi se cˇini skoro tacˇno 8 vijekova Bo! Pitanje je koliko mi imamo vremena i zˇivaca za To Bo Yo!
Nije bas tako moj mrmot.Prije par vjekova tukli su se oni do istrebljenja,kad je u Evropi trajao rat izmedju katolika i protestanata.Eto,nedavno dvije male komune koje dijeli mala rijecica pravile su festu u znak sijecanja na dan pomirenja.Kad su se tukli,u jednom trenutku su skontali da ce vrag odnijeti salu,da ako nastave da ce nestati i jedni i drugi.I odlucili,ako ne mogu zivjeti zajedno,mogu jedni pored drugih.I od tada zive u sreci i blagostanju.:)
mrmot

Post by mrmot »

Pa mislio sam zajedno sa tim istrebljenjem Yo!?
sofija

Post by sofija »

Hoce li neko sutra na panel diskusiju u Kamerni? Mogli bi pripremiti skakljivih pitanja za ove Svicarce?
Harrys

Post by Harrys »

sofija wrote:Hoce li neko sutra na panel diskusiju u Kamerni? Mogli bi pripremiti skakljivih pitanja za ove Svicarce?
sofija,jesi li bila na panel diskusiji,kakvi su utisci.
Harrys

Post by Harrys »

:) Sofija se nikad vise ne pojavi . :shock: :D
rajvosa

#32 Re: SVICARSKA-Ustavni model za BiH

Post by rajvosa »

Harrys wrote:Po meni, jedino pravo rijesenje.

Sˇvicarska ambasada u BiH i Sˇvicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) organiziraju panel diskusiji pod nazivom ?Sˇvicarska - ustavni model za Bosnu i Hercegovinu?? u ponedjeljak 21. juna u 18 sati u Kamernom teatru u Sarajevu.

Ja a, gdje nam je tolerancija i demokratska svjest svicarskog naroda..........
Kao prvo moramo nauciti da kazemo
Hvala
Oprostite
Izvinite

za pocetaK ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Harrys

#33 Re: SVICARSKA-Ustavni model za BiH

Post by Harrys »

rajvosa wrote:
Harrys wrote:Po meni, jedino pravo rijesenje.

Sˇvicarska ambasada u BiH i Sˇvicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) organiziraju panel diskusiji pod nazivom ?Sˇvicarska - ustavni model za Bosnu i Hercegovinu?? u ponedjeljak 21. juna u 18 sati u Kamernom teatru u Sarajevu.

Ja a, gdje nam je tolerancija i demokratska svjest svicarskog naroda..........
Kao prvo moramo nauciti da kazemo
Hvala
Oprostite
Izvinite

za pocetaK ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Slazem se sa tobom.Treba poceti jer niko se nije naucen rodio. :)
Samo na onima "gore" je da to organizuju.

GENS UNA SUMUS Jedan smo rod
Harrys

Post by Harrys »

Nikad nam se ova Sofija ne pojavi. :D
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Kakve kantone sve to kosta onda svaki kanton ima svoj skolski system porez itd itd itd

zivim u svici i mogu vam reci za BiH je bolje 5 ekonmoskih regiija...
StLouis

Post by StLouis »

BAHadzic wrote:Kakve kantone sve to kosta onda svaki kanton ima svoj skolski system porez itd itd itd

zivim u svici i mogu vam reci za BiH je bolje 5 ekonmoskih regiija...
Mozda bi bilo pamtnije da preselimo svicarce u BiH, a bosance u svicu - bilo bi jodlanja. Manj bi nas kostali kantoni, nego ovolika nesposobna administracija, vlada...
gavrilo

Post by gavrilo »

nemoguce je kopriati druge modele. bih ima sasvim drugu istorijsku pozadinu. kao sto je vec neko napisao, svajcarska je nastala od postojecih kantona, koji su se vjekovima prikljucivali jezgru, poslednji je se pripojio valis, 1815 mislim. prvu centralizaciju je sproveo napoleon, tako da neki taj datum slave, a drugi ga gledaju kao pocetak francuske okupacije. primjera radi, ticino (kanton gdje se prica italijanski) je tada postao formalno nezavisan od kanton uri-a (kanton gdje je osnovano prvo ujedinjenje 1291 na rütli livadi uri-a, schwyz-a i unterwalden-a... btw danas dva polukantona niedwalden i obawalden. eto postoje cak i polukantoni). uglavnom.... sasvim druga prica nego bih

postoje tu i interesi tadasnjih evropskih sila, trzni putevi ... itd ... itd... itd
metastasio

Post by metastasio »

Švicarska ima 20 kantona i 6 polukantona. Da li je švicarski model baš primjenjiv u BiH, nisam pretjerano siguran, a isto tako nisam ni siguran da je takav sistem optimalan, bez obzira što u Švicarskoj dobro funkcionira.

Moram priznati, imao sam priliku da često putujem u tu zemlju i dosta sam je obišao. Meni Švicarska uopće ne izgleda kao jedinstvena država već kao (najmanje) tri različite teritorije koje su ujedinjene u jednu državu. Ne samo jezičke, već i kulturne razlike su u Švicarskoj jako izražene. Nije džaba izmišljen termin "Röstigraben" da ukaže na duboke razlike u mentalitetu i kulturi između njemačkog i francuskog dijela Švicarske. Ženeva i Lozana se jako razlikuju od Züricha ili Berna, kao da se nalaze u dvije različite države. Locarno i Lugano su također posebna priča. Ja mislim da tolike razlike u BiH uprkos našim razdvajanjima ne postoje...

Na drugu stranu rješenja jezičkog pitanja u Švicarskoj i nisu baš za pohvalu. Ako se izuzmu tri dvojezička kantona, Wallis/Valais, Bern/Berne i Freiburg/Fribourg te jedan trojezički, Graubünden/Grigioni/Grischun, u svim ostalim kantonima je samo jedan jezik službeni. Također, svaka općina ima pravo utvrditi svoj službeni jezik. Dakle, po pitanju jezika u Švicarskoj se ide principom većine. Ako u jednoj općini većinu čine stanovnici s njemačkim jezikom, tu će i njemački biti službeni. Ovaj princip je doveo do toga da je retoromanski gotovo pa izumro ili je na putu da za nekoliko desetljeća potpuno izumre. Osim toga, ograničen broj Švicaraca vladaju drugim službenim jezicima svoje zemlje. Možda su u tome izuzetak "German speaking" Švicarci koji dosta poznaju francuski, u francuskom dijelu se njemački slabo poznaje iako se uči u školi kao prvi strani jezik. Ako se tome doda da se u njemačkom dijelu Švicarske ne govori standardni njemački jezik koji se uči u školama, već skoro isključivo švicarskonjemački dijalekti, to sve otežava jezičku situaciju u zemlji i međusobno sporazumijevanje.

Prije koju godinu sam pročitao da po novim zakonskim rješenjima djeca u švicarskim školama sada uče u pravilu prvo engleski pa tek onda drugi jezik svoje zemlje. Mislim da je takva inicijativa bila u Zürichu. Kako sada izgleda situacija, ne znam, ali mislim da Švicarci prije i radije uče engleski nego drugi službeni jezik svoje zemlje.
sekiracija

Post by sekiracija »

Cuj ,ti rece Svicaraski model ustava.
I nije mi cudno stoce o tom divanit u teatru.
Nego ako ti budes tamo,dobri moj gospodine,poselami taj cijenjeni skup i ne zaboravi ponijet kiselo mlijeko.
Kazu da to ide dobro uz kiselo mlijeko :D
DONY

Post by DONY »

Gavrilo je upravo 100%,nema kopiranja.Mozes 'pozajmljivati" neka djelomicna rjesenja iz drugih drzava,ali za Bosnu je vjerovatno najbolje rjesenje jaka centralna vlast,sa nekoliko ekonomskih regiona.Medjutim,tesko da ce doci do toga u dogledno vrijeme.Nadajmo se.
Post Reply