Švarc-Šiling Dodiku zaprijetio smjenom

vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Goran_35 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Goran_35 wrote: ja se bojim da on ne zabrani da bilo sta kazes protiv genocidne tvorevine? :roll:
I ko je tu pobjednik?Pa traktorista "slavuj" Mile
Valjda će MSP u Hagu donijeti odluku do juna 2007.

Meni se sviđa ona pjesma:
"Ide Mile lajkovačkom pruugoom,
Ide Mile sa još jednim druugoom..."
Kolega :oops: - dobra :oops:

Ali ova sto je sam sebi ispjev'o :oops: "jedan daje :oops: -drugi uze :lol: " je najbolja :oops:

:lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=8zx998aAHBo

:lol: :lol:
šta će čovjek, po svaku cijenu mora kupiti glasove i simpatije sunarodnjaka... ako ništa, zna šta mu glasači slušaju :oops: :zzzz:
Last edited by vodolija_33 on 19/09/2006 12:20, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Ma ja sam mislio :oops: nao ovo "jedan daje drugi uzme" :oops: - sto ce reci :oops: bivsi britanski ambasador ga napuck'o :D a ovaj karaschiling sve uzeo :oops: :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik koristi pukotine u MZ-u,i rjesavanje statusa Kosova mu daje krila da prijeti . Dodik vodi svoj srpski narod i nas sve isto ko Karadic 90-tih.

Mi nismo svjesni da mogucnost rata je ogromna i ponovo se neozbiljno i neodgovorno ponasaju BIH vasti i stranke.Dodik nece se zaustaviti na predizbornoj retorici,ici ce do kraja a kao rezultat ili ce nestat BIH ili ce nestat Dejtonski sporazum i entieti.Nakon prvog miga iz Srbije da je Kosovo nezavisno pocet ce incidenti koji ce prerasti u vece sukobe...jer za ideologe velike srbije ovo je posljednja idealna sansa da se manji entitet odvoji od BIH.Kao posljedni adut se koriste i otkrivaju i tajni dilovi sa medunarodnim pregovaracima,koji su obecavali nezavisnost rs-u.Dodikova izjava da ce traziti federalnu jedinicu za manji entitet je samo potvrda da on i njenu slicni politicari u BIH nemaju namjeru da zive u BIH.Osjecam posle izbora novo crtanje mapa i homogeniziranje naroda...
mandy

Post by mandy »

Atanasije_Svilar wrote:Dodik odgovorio
"Стојим иза свега што сам рекао о референдуму. Уколико се и даље
буде потезала прича о укидању РС, ми ћемо опет актуелизовати то
питање", истакао је Додик.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=26856
sta je ovo link latinicom a tekst na ruskom ili koji je ovo :roll:
spongebob

Post by spongebob »

@gavrilo

Ne znam sta je Schwarz-Schilling rekao za austrijski radio ali ovdje je bio jasan:
Die internationale Gemeinschaft ist hier total einig, von Washington über Europa bis Russland, dass es eine Herauslösung der Republika Srpska durch ein Referendum oder ähnliches nicht geben kann und wird.
Medjunarodna zajednica je od Vasingtona preko Evrope do Rusije u cjelosti slozna: odvajanja RS-a putem referenduma ili slicno nece i ne moze biti.

Mislim da je ovo jako vazna poruka za Bosnu i Hercegovinu :)
spongebob

Post by spongebob »

mandy wrote: sta je ovo link latinicom a tekst na ruskom ili koji je ovo :roll:
to se zove cirilica. Pismo koje je ravnopravno sa latinicom u BIH. Mislim, sramota da ne znas i da ti je cudna :-?
mandy

Post by mandy »

spongebob wrote:
to se zove cirilica. Pismo koje je ravnopravno sa latinicom u BIH. Mislim, sramota da ne znas i da ti je cudna :-?
cuuuj sram me bilo kako neznam :lol:
Vidjela sam ta cudna slova prilikom putovanja po BiH
i vjeruj mi nisam znala u kojem sam gradu ili selu.
Najgore sto su samnom bili par prijatelja(stranci) i
pitaju me kako na auto karti pise drugacije i nema tih cudnih slova.
Mi smo se bili izgubili.Zasto nemaju oznake mjesta i latinicom ili na engleskom.
Haj sta se odmah ljutis :)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodika j..e jedna stvar....u Dejtonskom sporazumu pise da nemaju entiteti pravo na odvajanje od BIH...dok u istom sporazumu pise da su sva tri naroda racnopravna u BIH. I sad kad se ispostuje pravo naroda na ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH,ispada da je jedna strana ratovala nizasta.Kako sva tri naroda imaju podjednako pravo u slucaju da jedan od entiteta trazi odvajanje moraju se slozit sva tri naroda,bas iz tog razloga ideolozi velike srbije pokusavaju da iskoriste etnicko ciscenje u svrhu da entitet ima pravo na referendum a ne konstutivni narodi u tom entitetu.Zato je visoki predstavnik i rekao "nemoze neko etnicki ocistiti jedno podrucje pa tu traziti referendum za odcjepljenje od medunarodno priznate zemlje."Ono o sta se saplicu zagovornici podjele je dvostruki standardi...u organima vlasti na nivou drzave oni zastupaju da sva tri naroda budu podjednako zastupljena i da bez sve tri glasa se nemoze nista odluciti i promijeniti,a traze da se u entitetu moze postovat volja vecine(jer su napravili etnicko ciscenje) e sad sami pali sami se ubili...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:Dodik koristi pukotine u MZ-u,i rjesavanje statusa Kosova mu daje krila da prijeti . Dodik vodi svoj srpski narod i nas sve isto ko Karadic 90-tih.

Mi nismo svjesni da mogucnost rata je ogromna i ponovo se neozbiljno i neodgovorno ponasaju BIH vasti i stranke.Dodik nece se zaustaviti na predizbornoj retorici,ici ce do kraja a kao rezultat ili ce nestat BIH ili ce nestat Dejtonski sporazum i entieti.Nakon prvog miga iz Srbije da je Kosovo nezavisno pocet ce incidenti koji ce prerasti u vece sukobe...jer za ideologe velike srbije ovo je posljednja idealna sansa da se manji entitet odvoji od BIH.Kao posljedni adut se koriste i otkrivaju i tajni dilovi sa medunarodnim pregovaracima,koji su obecavali nezavisnost rs-u.Dodikova izjava da ce traziti federalnu jedinicu za manji entitet je samo potvrda da on i njenu slicni politicari u BIH nemaju namjeru da zive u BIH.Osjecam posle izbora novo crtanje mapa i homogeniziranje naroda...
Na osnovu cega ti vidis mogucnost nastanka novog rata? Ko bi ratovao, s cime, gdje i na koji nacin? Jedno su incidenti ili nemiri na ulicama (nismo jednom to dozivjeli), a drugo je rat, tj. oruzani sukob, koji je prakticno nemoguc. A da ne govorim o nepostojanju zelje za takvim necim velike vecine naroda. Upravo zato ce mi bas biti drago gledati za jedno godinu-dvije dana kad ljudi shvate koje su ispali ovce (ponovo), pa ce bit (ponovo) 'Milorade daj nam hljeba mani se referenduma'.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

mandy wrote:
spongebob wrote:
Mi smo se bili izgubili.Zasto nemaju oznake mjesta i latinicom ili na engleskom.
ako neznas cirilicu nemoj se ni baviti politikom :D
spongebob

Post by spongebob »

mandy wrote:
spongebob wrote:
ne ljutim se, nego mi nije jasno kako onda razumijete pinkove, zvEzde Granda, BN, citate sms boardove na njihovim televizijama i to.
spongebob

Post by spongebob »

zavrzlama wrote:Dodika j..e jedna stvar....u Dejtonskom sporazumu pise da nemaju entiteti pravo na odvajanje od BIH...dok u istom sporazumu pise da su sva tri naroda racnopravna u BIH. I sad kad se ispostuje pravo naroda na ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH,ispada da je jedna strana ratovala nizasta.Kako sva tri naroda imaju podjednako pravo u slucaju da jedan od entiteta trazi odvajanje moraju se slozit sva tri naroda,bas iz tog razloga ideolozi velike srbije pokusavaju da iskoriste etnicko ciscenje u svrhu da entitet ima pravo na referendum a ne konstutivni narodi u tom entitetu.Zato je visoki predstavnik i rekao "nemoze neko etnicki ocistiti jedno podrucje pa tu traziti referendum za odcjepljenje od medunarodno priznate zemlje."Ono o sta se saplicu zagovornici podjele je dvostruki standardi...u organima vlasti na nivou drzave oni zastupaju da sva tri naroda budu podjednako zastupljena i da bez sve tri glasa se nemoze nista odluciti i promijeniti,a traze da se u entitetu moze postovat volja vecine(jer su napravili etnicko ciscenje) e sad sami pali sami se ubili...
@Zavrzlama

nema pisanog traga o tome da je visoki predstavnik izjavio nesto slicno, u austrijskom pol. magazinu Der Standard nema rijeci o tome. A Avaz mi bas i nije pouzdan izvor.
Ali bitno je ono sto je rekao: Odvajanja RS-a nece biti. :)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:Dodik koristi pukotine u MZ-u,i rjesavanje statusa Kosova mu daje krila da prijeti . Dodik vodi svoj srpski narod i nas sve isto ko Karadic 90-tih.

Na osnovu cega ti vidis mogucnost nastanka novog rata? Ko bi ratovao, s cime, gdje i na koji nacin? Jedno su incidenti ili nemiri na ulicama (nismo jednom to dozivjeli), a drugo je rat, tj. oruzani sukob, koji je prakticno nemoguc. A da ne govorim o nepostojanju zelje za takvim necim velike vecine naroda. Upravo zato ce mi bas biti drago gledati za jedno godinu-dvije dana kad ljudi shvate koje su ispali ovce (ponovo), pa ce bit (ponovo) 'Milorade daj nam hljeba mani se referenduma'.
Mogucnost rata je zbog cinjenice da je srpsko rukovodstvo za zadnjih 15 godina potpuno ubilo Bosanstvo u vecini srpskog naroda,zavadilo taj isti narod sa svima u okruzenju..svi politicari su pod kontrolom tajnih karadicevih milicija,da boli srpske politicare za sudbinom svog naroda(Hrvatski,srbi,srbi na kosovu,Sarajevski srbi itd.)Srpski politicari BIH ogaduju svom narodu na svakom koraku.Nedaje se nikakva alternativa srpskom narodu osim podjele BIH ili u najgorem slucaju drzava u drzavi,a to je neostvarivo.U rs-u nepostoji ni jedna ozbiljna organizacija ili udruzenje koje se bavi povratkom srba u federaciju ili Hrvatsku...srbi se satanizuju od sopstvenih politicara sve u cilju da zamrze drzavu BIH.

BIH srbi nemaju alternative,osim podjele ili rata.... imaju alternativu ali nema srpskih politicara koji mogu bilo sta uraditi jer su odmah izdajnici i leti glava...sacekaj da se Kosovo rijesi pa ako bude lose po Srbiju bijes ce biti iskaljen na BIH...a narod ko ih pita sta....budala za buna ima se lako naci.
gavrilo

Post by gavrilo »

spongebob wrote:@gavrilo

Ne znam sta je Schwarz-Schilling rekao za austrijski radio ali ovdje je bio jasan:
Die internationale Gemeinschaft ist hier total einig, von Washington über Europa bis Russland, dass es eine Herauslösung der Republika Srpska durch ein Referendum oder ähnliches nicht geben kann und wird.
Medjunarodna zajednica je od Vasingtona preko Evrope do Rusije u cjelosti slozna: odvajanja RS-a putem referenduma ili slicno nece i ne moze biti.

naravno :)

ali me interesuje gdje je prijetio da ce ga smijeniti :?
latinalover

Post by latinalover »

kako bi se sad usudili da ratuju kad nisu mogli nista 92' ..kad smo bez oruzja bili....
spongebob

Post by spongebob »

gavrilo wrote:
spongebob wrote:@gavrilo

naravno :)

ali me interesuje gdje je prijetio da ce ga smijeniti :?
evo vidi moj post iznad :) ...avaz ne smatram pouzdanim izvorom :zzzz:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

latinalover wrote:

kako bi se sad usudili da ratuju kad nisu mogli nista 92' ..kad smo bez oruzja bili....
Cilj izazivanja rata nije da se vojno omguci odvajanje manjeg entiteta od BIH,nego je cilj da se zaplasi medunarodna zajednica i da se pokrenu razgovori o podjeli BIH,i da se kao dokaze da nema vise svrhe postojanja BIH i da nema zajednickog zivota u BIH.Pravnog i ustavnog okvira nema da se moze bilo koji entitet odvojiti od BIH,niti ce ikada recimo muslimani aminovati pola BIH da se odvoji.A cilj politicara u rs-u je odvajanje od BIH i to ne kriju,pa se postavlja pitanje kako se moze to ostvariti...izgleda jedino zakuhavanjem sranja i rata.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
latinalover wrote:

Cilj izazivanja rata nije da se vojno omguci odvajanje manjeg entiteta od BIH,nego je cilj da se zaplasi medunarodna zajednica i da se pokrenu razgovori o podjeli BIH,i da se kao dokaze da nema vise svrhe postojanja BIH i da nema zajednickog zivota u BIH.Pravnog i ustavnog okvira nema da se moze bilo koji entitet odvojiti od BIH,niti ce ikada recimo muslimani aminovati pola BIH da se odvoji.A cilj politicara u rs-u je odvajanje od BIH i to ne kriju,pa se postavlja pitanje kako se moze to ostvariti...izgleda jedino zakuhavanjem sranja i rata.
Ali ja te pitam KAKO ce ratovati? Daj neki scenario konkretan kako mislis da bi taj rat mogao biti vodjen. Rat se vodi oruzjem, artiljerijom, itd... Gdje ti vidis bilo kakvu mogucnost za tako nesto u danasnjoj BiH, koja je prakticno protektorat MZ ('pet project') i bice jos dugo.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Tako smo se isto zavaravali i EU posmatracima. Prvih mjeseci je svako malo bilo sta je onaj Spanac izjavio, kao da je uopste bio bitan. Tako bi i ovi, gledali i eventualno komentarisali. Na kraju bi se povukli, jer "im je ugrozena bezbjednost".

Poceti moze upravo na isti nacin kao i onda: incidenti, balvan revolucija, itd, malo po malo. Misliti da oruzja nema i da ga preko noci ne bi bilo trostruko vise (prevashodno iz Srbije) je naivno.

Naravno, i ja se nadam da to toga nece doci.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

SherlockHolmes wrote:Tako smo se isto zavaravali i EU posmatracima. Prvih mjeseci je svako malo bilo sta je onaj Spanac izjavio, kao da je uopste bio bitan. Tako bi i ovi, gledali i eventualno komentarisali. Na kraju bi se povukli, jer "im je ugrozena bezbjednost".

Poceti moze upravo na isti nacin kao i onda: incidenti, balvan revolucija, itd, malo po malo. Misliti da oruzja nema i da ga preko noci ne bi bilo trostruko vise (prevashodno iz Srbije) je naivno.

U BiH se ne nalaze 'posmatraci' niti UN, vec snage EUFORa, kojima je upravo cilj da sprijece tako nesto, a ne da nadziru. Drugo, rat 92-e je zapocet planski, nakon sto je JNA nacinila niz strateski vaznih poteza, od ukopavanja artiljerije u okolini Sarajeva do naoruzavanja pristalica SDSa. Ovo drugo se jos moze i desiti, ali ovo prvo nikako. Da ne govorimo o tome koliko je danas u BiH manje teskog oruzja nego 92-e. Dakle moze doci do 'spontanog okupljanja naroda' i to je manje vise to, jer dalje od toga ne moze ici. Ako moze EUFOR (ili kako se vec vise zovu) uletiti u bilo koje srpsko selo izuzetno neprijateljski raspolozeno i tamo se puskarati sa lokalnim budzovanima da bi uhvatili kakvog ratnog zlocinca (sto se desilo X puta) onda vrlo lako mogu sprijeciti i bilo kakve vece incidente koji bi ugrozili zivot gradjana. E sad, ono sto se moze desiti je da RS raspise ilegalan referendum, da proglase kakvu nezavisnost i da silom preuzmu kontrolu nad svim funkcijama koje inace ima drzava BiH, ali to ne znaci da ce neko ratovati radi toga, jer se RS nece priznati, a privreda entiteta ce biti blokirana, sto je scenario vec ranije spomenut 'turskog Kipra'. Tu bi eventualno drzavna vojska (federalna kompnenta) mogla probati nesto da ucini, ali bi siguran sam i ona bila sprijecena od strane EUFORa, koji bi opet silom preuzeo kontrolu u RS. Zbog cega, pa zbog toga sto ne zele jos jednu glavobolju u nasoj pripizdini.
Uglavnom ako se bilo sta konkretno pokusa od strane RS, dovesce samo do paralize drzavnih institucija, ali prije svega do (ponovne) izolacije tog entiteta, jer otvorenih ratnih sukoba, a pogotovo ostvarenja nekih dugorocnih ciljeva pomocu njih nece i ne moze biti. Zato su price koje prica Dodik jedna velika nebuloza, jedino cemu se on moze nadati je promjena misljenja u MZ, ali kao sto je i on sam to rekao, za to ce trebati proci najmanje 50 godina, a do tad - ko zivko slavko. :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
SherlockHolmes wrote:Tako smo se isto zavaravali i EU posmatracima. Prvih mjeseci je svako malo bilo sta je onaj Spanac izjavio, kao da je uopste bio bitan. Tako bi i ovi, gledali i eventualno komentarisali. Na kraju bi se povukli, jer "im je ugrozena bezbjednost".

U BiH se ne nalaze 'posmatraci' niti UN, vec snage EUFORa, kojima je upravo cilj da sprijece tako nesto, a ne da nadziru. Drugo, rat 92-e je zapocet planski, nakon sto je JNA nacinila niz strateski vaznih poteza, od ukopavanja artiljerije u okolini Sarajeva do naoruzavanja pristalica SDSa. Ovo drugo se jos moze i desiti, ali ovo prvo nikako. Da ne govorimo o tome koliko je danas u BiH manje teskog oruzja nego 92-e. Dakle moze doci do 'spontanog okupljanja naroda' i to je manje vise to, jer dalje od toga ne moze ici. Ako moze EUFOR (ili kako se vec vise zovu) uletiti u bilo koje srpsko selo izuzetno neprijateljski raspolozeno i tamo se puskarati sa lokalnim budzovanima da bi uhvatili kakvog ratnog zlocinca (sto se desilo X puta) onda vrlo lako mogu sprijeciti i bilo kakve vece incidente koji bi ugrozili zivot gradjana. E sad, ono sto se moze desiti je da RS raspise ilegalan referendum, da proglase kakvu nezavisnost i da silom preuzmu kontrolu nad svim funkcijama koje inace ima drzava BiH, ali to ne znaci da ce neko ratovati radi toga, jer se RS nece priznati, a privreda entiteta ce biti blokirana, sto je scenario vec ranije spomenut 'turskog Kipra'. Tu bi eventualno drzavna vojska (federalna kompnenta) mogla probati nesto da ucini, ali bi siguran sam i ona bila sprijecena od strane EUFORa, koji bi opet silom preuzeo kontrolu u RS. Zbog cega, pa zbog toga sto ne zele jos jednu glavobolju u nasoj pripizdini.
Uglavnom ako se bilo sta konkretno pokusa od strane RS, dovesce samo do paralize drzavnih institucija, ali prije svega do (ponovne) izolacije tog entiteta, jer otvorenih ratnih sukoba, a pogotovo ostvarenja nekih dugorocnih ciljeva pomocu njih nece i ne moze biti. Zato su price koje prica Dodik jedna velika nebuloza, jedino cemu se on moze nadati je promjena misljenja u MZ, ali kao sto je i on sam to rekao, za to ce trebati proci najmanje 50 godina, a do tad - ko zivko slavko. :D
E vidis to i jest cilj srpskih politicara u BIH..da se izoluje taj entitet i proglasi vanredno stanje i da se sprijeci povratak i integracija BIH u EU.

jer svi pravni i ustavni argumenti su protiv mogucnosti podjele BIH,zato je jedini nacin zaustavljanja reformi i jacanja BIH,da se fizicki odvoji rs-a od sarajeva i BIH.I onda pocinju konferencije o iznalazenju rjesenja u kome srbi u BIH idu istom politikom ko siptari na Kosovu..nezavisnost i samo nezavisnost,a u meduvremenu je pod strahom se nesrpsko stanovnistvo iselilo iz rs-a a pod propagandom se srbi iselili iz federacije.

Sta mislis da ce EUFOR reci povratnicima ostanite u svojim kucama mi vas cuvamo od ekstrema...a da ne govorim da na prvu dezinformaciju kako se prijeti srbima u federaciji bi se iselili iz federacije za par sedmica(sjetite se Sarajeva i iseljavanja na Krajisnikov poziv)

Ko bi cuvao granicara hrvata ili muslimana da ode na radno mjesto u Zvornik ili Visegrad...puno tih stvari ima koje bi paralisale drzavu....Dodik ide na soluciju da bi u takvoj situaciji svijet njemu prije dao drzavu u drzavi,nego da bi EUFOR ginuo za cjelovitost i ustavni poredak BIH,a pustanje leghalnih institucija da se zavede ustavni poredak je u prevodu rat ponovo.Ovo sto EU i Amerika ovoliko napominju da nema referenduma je bojaznost od sukoba u BIH i treba shvatiti ozbiljno....
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:

E vidis to i jest cilj srpskih politicara u BIH..da se izoluje taj entitet i proglasi vanredno stanje i da se sprijeci povratak i integracija BIH u EU.

jer svi pravni i ustavni argumenti su protiv mogucnosti podjele BIH,zato je jedini nacin zaustavljanja reformi i jacanja BIH,da se fizicki odvoji rs-a od sarajeva i BIH.I onda pocinju konferencije o iznalazenju rjesenja u kome srbi u BIH idu istom politikom ko siptari na Kosovu..nezavisnost i samo nezavisnost,a u meduvremenu je pod strahom se nesrpsko stanovnistvo iselilo iz rs-a a pod propagandom se srbi iselili iz federacije.

Sta mislis da ce EUFOR reci povratnicima ostanite u svojim kucama mi vas cuvamo od ekstrema...a da ne govorim da na prvu dezinformaciju kako se prijeti srbima u federaciji bi se iselili iz federacije za par sedmica(sjetite se Sarajeva i iseljavanja na Krajisnikov poziv)

Ko bi cuvao granicara hrvata ili muslimana da ode na radno mjesto u Zvornik ili Visegrad...puno tih stvari ima koje bi paralisale drzavu....Dodik ide na soluciju da bi u takvoj situaciji svijet njemu prije dao drzavu u drzavi,nego da bi EUFOR ginuo za cjelovitost i ustavni poredak BIH,a pustanje leghalnih institucija da se zavede ustavni poredak je u prevodu rat ponovo.Ovo sto EU i Amerika ovoliko napominju da nema referenduma je bojaznost od sukoba u BIH i treba shvatiti ozbiljno....
To nije u prijevodu rat ponovo jer niko nije spreman da ratuje za bilo sta. Izmedju toga i stvarnog rata u kojem ljudi ginu je ogromna razlika, i za mene najbitnija. To je ono sto ti ja govorim, a situacija se sigurno ne bi rijesila time sto bi MZ priznala nezavisnost RS, kazem isto kao sa turskim Kiprom. EUFOR ne bi ginuo jer niko ne bi pruzio znacajan otpor, garantovano. Dodo je dovoljno pametan i zna da je to tako i stoga ne mislim da mu je to cilj. Glavni razlog za sve ovo je Kosovo, a RS se koristi kao protuteza priznanju nezavisnosti Kosova (koje, po mom skromnom misljenju, jos dugo nece dobiti nezavisnost, zivi bili pa vidjeli.)
Sve ovo govorim iz razloga sto mi idu na zivce huskaci koji sa porukama 'bice rata, spremite se' tjeraju ovce u nacionalne torove. 1992. je prosla i nikad se vise nece ponoviti, barem ne za nasih zivota.
A_I_

Post by A_I_ »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote: U BiH se ne nalaze 'posmatraci' niti UN, vec snage EUFORa, kojima je upravo cilj da sprijece tako nesto, a ne da nadziru. Drugo, rat 92-e je zapocet planski, nakon sto je JNA nacinila niz strateski vaznih poteza, od ukopavanja artiljerije u okolini Sarajeva do naoruzavanja pristalica SDSa. Ovo drugo se jos moze i desiti, ali ovo prvo nikako. Da ne govorimo o tome koliko je danas u BiH manje teskog oruzja nego 92-e. Dakle moze doci do 'spontanog okupljanja naroda' i to je manje vise to, jer dalje od toga ne moze ici. Ako moze EUFOR (ili kako se vec vise zovu) uletiti u bilo koje srpsko selo izuzetno neprijateljski raspolozeno i tamo se puskarati sa lokalnim budzovanima da bi uhvatili kakvog ratnog zlocinca (sto se desilo X puta) onda vrlo lako mogu sprijeciti i bilo kakve vece incidente koji bi ugrozili zivot gradjana. E sad, ono sto se moze desiti je da RS raspise ilegalan referendum, da proglase kakvu nezavisnost i da silom preuzmu kontrolu nad svim funkcijama koje inace ima drzava BiH, ali to ne znaci da ce neko ratovati radi toga, jer se RS nece priznati, a privreda entiteta ce biti blokirana, sto je scenario vec ranije spomenut 'turskog Kipra'. Tu bi eventualno drzavna vojska (federalna kompnenta) mogla probati nesto da ucini, ali bi siguran sam i ona bila sprijecena od strane EUFORa, koji bi opet silom preuzeo kontrolu u RS. Zbog cega, pa zbog toga sto ne zele jos jednu glavobolju u nasoj pripizdini.

To nije u prijevodu rat ponovo jer niko nije spreman da ratuje za bilo sta. Izmedju toga i stvarnog rata u kojem ljudi ginu je ogromna razlika, i za mene najbitnija. To je ono sto ti ja govorim, a situacija se sigurno ne bi rijesila time sto bi MZ priznala nezavisnost RS, kazem isto kao sa turskim Kiprom. EUFOR ne bi ginuo jer niko ne bi pruzio znacajan otpor, garantovano. Dodo je dovoljno pametan i zna da je to tako i stoga ne mislim da mu je to cilj. Glavni razlog za sve ovo je Kosovo, a RS se koristi kao protuteza priznanju nezavisnosti Kosova (koje, po mom skromnom misljenju, jos dugo nece dobiti nezavisnost, zivi bili pa vidjeli.)
Sve ovo govorim iz razloga sto mi idu na zivce huskaci koji sa porukama 'bice rata, spremite se' tjeraju ovce u nacionalne torove. 1992. je prosla i nikad se vise nece ponoviti, barem ne za nasih zivota.
svaka cast jeza za ove komentare - vise je preko glave kompleksa '92. koji ne pije vode u '06.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#49 Re: Švarc-Šiling Dodiku zaprijetio smjenom

Post by Latina »

visoki predstavnik poručio da se ne može etnički očistiti jedan dio BiH, a onda zatražiti referendum

Švarc-Šiling optužio je zvanični Beograd da instrumentalizira RS u funkciji rješenja za Kosovo.
Beograd koristi RS kao instrument za vršenje pritiska
Hvalim te Boze.
novel

Post by novel »

"U vrijeme stvaranja Dejtonskog sporazuma, Žepa, Srebrenica i Goražde predstavljali su problem u stvaranju održivih teritorijalnih cjelina. Bilo je raznih pokušaja da se taj problem prevaziđe, da bi 1995. godine, u vrijeme kada je Dejtonski sporazum bio u izgledu, američka strana nametnula muslimanima rješenje po kome bi ove tri zone bile sastavni dio RS", istakao je Buha.
sudionici u genocidu....gdje R&R :oops: :?
Post Reply