ja cu jednog dana (ako sve bude ok
zenite se IZ LJUBAVI i JEDINO IZ LJUBAVI i nikad necete imat problema
Reci mi koliki je procenat razvedenih brakova u USA?Teufik iz Los Angelesa wrote:he gluposti
ja cu jednog dana (ako sve bude ok) ozeniti katolkinju. ja nisam nesto pobozan doduse (naprotiv
) al ona je umjerena vjernica...i njena stvar, nek radi sta hoce, sve dok mene ne uvlaci u to...
zasto bih se ja sekirao oko toga slavi li ona bozic, ili ode li ponekad u crkvu
![]()
Teufik iz Los Angelesa wrote:he gluposti
ja cu jednog dana (ako sve bude ok) ozeniti katolkinju. ja nisam nesto pobozan doduse (naprotiv
) al ona je umjerena vjernica...i njena stvar, nek radi sta hoce, sve dok mene ne uvlaci u to...
![]()
ljudi u americi se razvode zato sto on ili ona ne cijedi pastu za zube sa dna tube, vec sa sredine, i on ne spusti dasku nakon male nuzde, tako da ti to nije relevantno...Haqqani wrote:Reci mi koliki je procenat razvedenih brakova u USA?Teufik iz Los Angelesa wrote:he gluposti
![]()
mIRCerka wrote:ja ti kazem ono sto cujem...ja licno ne znam nijednu da je ubijena...zena wrote:joj mirci...mIRCerka wrote:Miskim da je kontraproduktivno ako musliman ozeni nemuslimanku iz ljubavi i onda je tjera da praktikuje nesto sto ona ne osjeca...duznost svakog vjernika, ma gdje se on molio Bogu, je da ljude uvede u ljepotu svoje religije... ne da ga tjera, ne da ga strogocom poziva na nesto, vec da mu ukaze na one elemente u kojima se ljudi prepoznaju...
forumashima na sa-xu ocigledno jos uvijek nije jasno da se kod nas ne prakticira extremni islam, i da kod nas nema ubijanja kcerke ako se udala za nemuslimana, ili ako je silovana itd itd... ako se ne varam, kad musliman ozeni nemuslimanku, on je duzan da joj dozvoli postivanje Knjige, a ne da je tuce do iznemoglosti dok ne prihvati sta ja znam sta vec...
isto tako, Allahuekber znaci Allah je najveci, ako se ne varam, a na arapskom ALLAH znaci BOG... Bog je jedan, i svi smo mi Bozija bica i svako rpeseravanje KO JE BLIZI BOGU nas samo udaljava od Bog, jer time hranimo svoj nefs, tj. egopa vi i dalje nastavite takve rasprave i nek vam je sretno..
Allahimanet i dovidjenja...
ima taj neki Islam koji propisuje da se silovana zena ubije... e svashta..
ali recimo znam da moja najbolja drugarica nije mogla ostvariti vezu sa jednim mojim komsijom jer nije muslimanka, i njegovi se protivili pravo, da bi on na kraju ozenio amerikanku, koja je u crkvi redovna ko ja na forumui ona im je valjala...how yes no...
iskreno, meni sva prepucavanja, ne normalne diskusije, oko toga KO VISE I BOLJE VJERUJE U BOGA, a Bog je jedan, vise lice na pijacu nego na razgovor... Citala sam MUDROSTI SUFIZMA, i opet sam skontala da sve velike religije imaju mnogo toga zajednickog...i kada bi se svi pridrzavali samo tih zajednickih postulata, mislim da bi nastala Utopija na zemlji....
i sto se braka i djece tice, mislim da je bitnije prvo napraviti insana pa tek onda muslimana/katolika/pravoslavca...
(O fetvi kojom se dopušta ženi koja prihvati islam da ostane živjeti sa mužem nemuslimanom)
Ovu fetvu je izdalo Evropsko vijeće za fetve i istraživanja kojim imam čast predsjedavati. Vijeće je ovu temu odgađalo tri zasjedanja, a zasjeda se dvaput godišnje. Potom su mu predočene studije i istraživanja, nakon čega je izdalo saopštenje, u kome navodi mišljenja četiri poznata mezheba i drugih kod muslimanskih masa nepoznatih mezheba. Jedan od četiri mezheba veli: Čim žena prihvati islam mora se rastati od muža i sa njim ne smije živjeti ni trenutak. Drugi veli: Ostaće dok joj ne isteče iddet (period čekanja pri razvodu braka). Hanefijski mezheb veli: Ostaće sa mužem dok mu se ne ponudi islam pa on odbije. Njeno prihvatanje islama, dakle, po njima nije uzrok rastavljanja već njegovo neprihvatanje. Stoga neki vele: Neće mu se ni nuditi prihvatanje islama, kako ga ne bi odbio. To je vladajuće mišljenje i ja sam godinama davao fetve u skladu sa njim, sve dok nisam stekao uvid u drugačija mišljenja. Nauka je more bez obala. Uzvišeni Allah veli: «Dato vam je samo malo znanja.» Stoga je obaveza čovjekova da znanje traži dok je živ. Što bi rekli naši prethodnici: Čovjek je alim sve dok traži znanje, a kad pomisli da je njime ovladao postane neznalica. Istraživao sam ovu problematiku, pa sam kod imama Ibnul-Kajjima u djelu «Ahkamu ehlizzimme» (Propisi o nemuslimanskim podanicima) našao sljedeće riječi: «O ovom problemu postoji devet mišljenja.» Istražio sam izvore koje on spominje i pronašao važne stavove. Na Vijeću sam predočio istraživanje, a i irački izuzetni alim šejh Abdullah El-Džudej' je prezentirao produbljenu, detaljnu i dokumentovanu studiju na 200 stranica. Došao je do istih zaključaka kao i ja, jedino je njegova studija bila dublja i detaljnija. Tako on, naprimjer, navodi vjerodostojne predaje da je hazreti Omer ostavljao mogućnost ženi da izabere da li će ostati sa mužemm ili se od njega rastati, a po nekim predajama je podržao njen ostanak sa mužem. U usuli-fikhu postoji pravilo: «Dozvoljeno je ostajanje onoga čije otpočinjanje nije dozvoljeno. Hazreti Alija je pitan o kršćaninu ili Jevreju čija žena prihvati islam, pa je rekao: «On ima najviše prava da ostane sa njom, pod uvjetom da je ne odvodi iz njenog mjesta». Od Imama Zuhraija se prenosi: «Njihov brak važi sve dok ih ne rastavi valadar (dok ne bude donesena sudska odluka o njihovoj rastavi)»...
Sve što smo učinili imalo je za cilj da se pruži prilika ženi koja hoće prihvatiti islam a ne želi se rastati od muža... Znate da je većina onih koji prihvataju islam upravo žene, a to potvrđuju i brojke. Ako je žena udata i muž je ne sprečava da prihvati islam i vrši islamske dužnosti, a uz to dugo živi sa mužem i voli ga, ima sa njim djecu i ne želi se rastati, dolazi do problema.
Primjer: Kada sam bio u Španiji prije mjesec dana (tribina održana 19. septembra 2001. godine – op. prev.) kazano mi je da je neka žena kontaktirala imama u islamskom centru i rekla mu da želi prihvatiti islam. On ju je pitao da li je udata ili nije, a kad je rekla da je udata, on joj je rekao da se mora rastati od muža. Ona je rekla da joj muž ne brani da prihvati islam i da vrši što islam od nje traži, ali je imam bio uporan, pa ona nije prihvatila islam. Odvratio ju je od Allahovog puta! Ja velim: Neka prihvati islam pa makar činila haram time što živi sa svojim mužem. Da umre kao muslimanka griješnica bolje joj je nego da ne živi u Allahovoj vjeri. Često muž bude potaknut lijepim ženinim vladanjem pa i on prihvati islam.
Mi smo ovom fetvom olakšali muslimankama koje su tek prihvatile islam a žele sačuvati brak. Mi smo protiv udaje muslimanke za nemuslimana. Ovdje govorimo samo o ženi koja je ranije bila udata i potom prihvatila islam.
S arapskog, Fikret Pašanović
izvor http://www.qaradawi.net
Haqqani wrote:Reci mi koliki je procenat razvedenih brakova u USA?Teufik iz Los Angelesa wrote:he gluposti
![]()
Nakon toga mi mozes reci procenat preljubnistva.
ovo za procenat preljubništva mi nije jasno.misli li se na one koji su uhvaćeni na djelu,na one koji su izjavili u nekoj anketi:da prevario/la sam partnera ili nešto treće?Haqqani wrote:Reci mi koliki je procenat razvedenih brakova u USA?Teufik iz Los Angelesa wrote:he gluposti
![]()
Nakon toga mi mozes reci procenat preljubnistva.
ljubav dodje sama po sebi... s godinama.. ili mozda ne dodjekrava wrote:haqqani,
sta bi ti izabrao od ovo dvoje..da ti se sestra uda za:
1. vjernika muslimana kojeg ne voli ili
2. ili za nemuslimana kojeg voli
aaa?
krava wrote:haqqani,
sta bi ti izabrao od ovo dvoje..da ti se sestra uda za:
1. vjernika muslimana kojeg ne voli ili
2. ili za nemuslimana kojeg voli
aaa?