Cinjenica jeste, da ce stvari ovdje, u Bosni tesko ici na bolje. Bice dobro ako ostane na ovome na cemu smo.
Da zivimo u normalnom drustvu Bosna bi imala svoj jezik i knjizevnost po kojem bi bilo odredjeno koje rijeci se koriste u javnosti.
Ne znam sta si tacno htio reci oko toga "ni Bosna nije od turske". Ali meni je zao sto postoji veoma mali broj ljudi koji cijene i postuju bosansku kulturu i historiju iz srednjeg vijeka, odn. od kada smo nastali do dolazka otomana.
Prvenstveno se politicari izvlace na nacionalnost i vjeru, a niko nece da se brine o onome sto je najpotrebnije, tj. poboljsat ekonomsko, socijalno, zdravstveno, i svako stanje vezano direktno za gradjane same.
Pogotov sad u predizbornoj kampanji.
Mislim da bi promocija programa stranaka trebale biti daleko vise zastupljenije na TVu ili sastancima stranaka uzivo na vecim skupovima, u kojima bi vođe političkih stranaka trebali govoriti o tome koliko je konkretan njihov problem i konkretno objasnit kako planiraju da poboljsaju standard. Npr. "Mi cemo iz poreza zaradjenog u kraju 2006.g. pored podmirenih placa za administraciju (koju cemo do kraja 2006.g. skresati koliko god je moguce, podmirit dugove penzija na nivou BiH za mjesec januar 2004"
lupam detaljne informacije, ali samo kazem da bih glasao stranku koja na ovom nivou detaljnosti prezentira program svoje vladavine u naredne 4 godine.
Naravno, niko nece ni u narednih 10 godina, minimalno, cuti neku stranku da vako govori...
Naravno, po istinitoj poslovici, "neznanje je moc", danasnji lideri nacionalista i mogu da vladaju.
Ja kazem, zelim da zivim u drzavi Bosni i Hercegovini, cjeloj i cjelovitoj (mozemo je preimenovat i u Jugoslaviju zbog ovog nacionalizma..
Moramo jednom i zauvijek shvatit, da mi nismo jedni drugima neprijatelji, i da moramo vec jednom staviti tacku na kraju recenice: Rat u Jugoslaviji.
Ta tacka nije vazna samo po tome sto je to tacka, vec i zbog onoga sto ona sadrzi.
U bibliji koliko se ne varam, kaze: "Istina ce te osloboditi". To bi dobro doslo ovdje. Da se pokaze ko nas je razdvojio, ne samo ko nas je razdvojio, vec ko nas je stvarno razdvojio, ako me pratite.
Znate, ljudsko drustvo je cudna stvar.
Ako postoji rat, onda se ratuje, ako postoji mir, uvijek ce biti oni koji ce imat slicno misljenje i zbog cega ce doci do podijeljenosti drustva.
Da sad dodju vanzemaljci, koji su malo jaci od nas, cijeli svijet bi se tako dobro ujedinio, ne bi bilo nikome nista vazno, od onoga sto ih drzi u ratu ili u mrznji.
To treba ovdje, treba pokazat da je nas neprijatelj imperijalizam.
Shvatit da nacionalizam nije NIKAD bio pravi povod zasto se ono desilo i zasto se desava. To je bio samo manipulativni materijal, koji ima veliku moc.
Trebamo dici glavu iz blata, pogledati istinu u oci, i podignuti standarde drustva i zajednistva vise nego ikad, ako ne zelimo da budemo progutani od strane velikih riba, i da budemo njihove sluge.
Svi hoce slobodu, e pa ovo nije put do nje(trenutni). Vjerujte mi.