Mjesoviti brakovi - buducnost BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za mjesovite brakove u BiH?

da
79
75%
ne
26
25%

Total votes: 105

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mislim da je BiH jedina zemlja u svijetu.....cekaj, cekaj....u nasoj Glaksiji, gdje brak izmedju dvoje ljudi ima veze sa politikom koja se vodi u toj drzavi.

Nema, ovo je gore nego sto sam mislila :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Dobra anketa! Samo me nervira vase izjednjacavanje sve tri strane "Bosnjaci/Srbi/Hrvati" i onda dolaze neki cetvrti Bosanci to je kao da je Srbijanac odvojeno od Srbina! :lol: Fakat me pocinje taj stav kog su Dani instalirali :D nervirat! Ovako u poredjenju sa Srbijom:(U Bosni) Bosnjak = (u Srbiji)Srbin! (U Bosni)Bosanac = (U Srbiji)Srbijanac!
Jasno?

P.S. Ja sam iz mjesanog braka :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Lucy01 wrote:Mislim da je BiH jedina zemlja u svijetu.....cekaj, cekaj....u nasoj Glaksiji, gdje brak izmedju dvoje ljudi ima veze sa politikom koja se vodi u toj drzavi.

Grijesis, u Turskoj, Kurdistanu itd. postoje "ubistva casti" gdje se cerka ubije da nebi otisla sa "onima tamo" i uprljala cast familije. U svakom slucaju, bolesno! :(
uozo

Post by uozo »

mr__bosnjak wrote:
Lucy01 wrote:Mislim da je BiH jedina zemlja u svijetu.....cekaj, cekaj....u nasoj Glaksiji, gdje brak izmedju dvoje ljudi ima veze sa politikom koja se vodi u toj drzavi.

Grijesis, u Turskoj, Kurdistanu itd. postoje "ubistva casti" gdje se cerka ubije da nebi otisla sa "onima tamo" i uprljala cast familije. U svakom slucaju, bolesno! :(
Tamo se zenska djeca uglavnom ubijaju zbog toga sto budu silovana od nekog iz porodice pa zatrudne ili ih ubiju po AILE KARARI kad vide da su poceli da se ponasaju kao zene sa zapada i tome slicno. Veoma je rijetko da neko ode za onoga druge vjere jer takvi ili vise ne postoje u tim krajevima (poput jermena, asurijana, ruma, itd...) ili ih ima toliko da mogu da napune citava tri autobusa u slucaju da ih neko napadne i krenu da bjeze.

A mjesani brak je sam po sebi i koljevka a i buducnost civilizacije, a ne samo BiH...
Nema potrebe o tome nesto puno raspravljati, jer je maltene svaki sultan osmanlijskog carstva, u koje se svi protivnici mjesovitih brakova zaklinju, bio djete iz mjesanog braka.
Superbalija

Post by Superbalija »

zar mijesanih brakova jos ima u BiH?!
hool

Post by hool »

Meni jedan stari ciko rece :D
Dijete ko bira taj samo *rka :lol: :lol: :lol:
Ps. ja ne biram :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Superbalija wrote:zar mijesanih brakova jos ima u BiH?!
Nisu jos svi uspjeli dobiti papire, tako da ima...

A ima i ovih novoformiranih sto su tek predali za pasose, pa polako... 8-)
Pearl

Post by Pearl »

Superbalija wrote:zar mijesanih brakova jos ima u BiH?!
sto? da se pobiju ili da im se pridruzis? :D

pazi sta ces odgovoriti, the Big Brother is watching us :D:D:D:D
water

Post by water »

_BosanaC wrote:Meni je najinteresantnije kako se u BiH mjesanim brakom smatra samo brak izmedju dva tora... Dok je sasvim normalno da curica ili sincic odu "vani" pa se udaju/ozene za Svabu, Amera, Holandjanina, Engleza... I nije bitno da li je katolik, protestant, sta god, to se ne zove mjesani brak. Za te kod nas kazu "snasli se".
Onda ja se snaso :lol:
JBT

Post by JBT »

Samo me nervira vase izjednjacavanje
I mene pocinje nervirati tvoje selektiranje po tor principu. Malo, malo pa rijec "izjednacavanje". Kako ti vise ne dosadi?
Ko da si neki strazar na mrtvoj strazi gdje "izjednacavanje" po bilo kojoj osnovi ni mrtvo ne smije proc.

P.S. Nisam djete iz mjesanog braka. Mada nekad pozelim da me je B. Gejts pravio. Ali samo ponekad.
danas

Post by danas »

water wrote:
_BosanaC wrote:Meni je najinteresantnije kako se u BiH mjesanim brakom smatra samo brak izmedju dva tora... Dok je sasvim normalno da curica ili sincic odu "vani" pa se udaju/ozene za Svabu, Amera, Holandjanina, Engleza... I nije bitno da li je katolik, protestant, sta god, to se ne zove mjesani brak. Za te kod nas kazu "snasli se".
Onda ja se snaso :lol:
tako je to kod nas...

ellen moze, ali ne dao bog da materi dovede jelenu
moze i john, ali jovan malo teze...

jedno je snaci se, a drugo je sa onima anamo se 'mijesat'... :roll:
Pearl

Post by Pearl »

mr__bosnjak wrote:Dobra anketa! Samo me nervira vase izjednjacavanje sve tri strane "Bosnjaci/Srbi/Hrvati" i onda dolaze neki cetvrti Bosanci to je kao da je Srbijanac odvojeno od Srbina! :lol: Fakat me pocinje taj stav kog su Dani instalirali :D nervirat! Ovako u poredjenju sa Srbijom:(U Bosni) Bosnjak = (u Srbiji)Srbin! (U Bosni)Bosanac = (U Srbiji)Srbijanac!
Jasno?

i jeste odvojeno.. Srbin je nacionalni identitet, Srbijanac je stanovnik Srbije, bez obzira na vjeru i naciju. Srba mozes imati u cijelom svijetu sa razlicitim pasosima, Srbijanaca ne - oni zive jedino u Srbiji ;)

zato kod nas imamo "krizu identiteta" jer ne mozemo nikako u svjetske kalupe da se smjestimo :D:D:D:D

prema tome, jel li brak Srpkinje i Srbijanca mijesani? po bosanskim mjerilima da, ukoliko je Srbijanac katolicke ili islamske vjeroispovijesti.. ili budista, pod najezdom kineza :D:D:D

samo kod nas ovaj blesavi pojam postoji.. svedjanka Inge i kanadjanin John su moderni, a Bosanci Fadila i Milan (kako neko navede) su nenormalni, mijesani i izrodit ce kopilad... (to su mozda djeca sa viska ruku, ili manjka nogu ili mozda 4 bubrega... hmm.. takve jos nisam srela).. ali jos sam mlada...
uozo

Post by uozo »

JBT wrote:
Samo me nervira vase izjednjacavanje
I mene pocinje nervirati tvoje selektiranje po tor principu. Malo, malo pa rijec "izjednacavanje". Kako ti vise ne dosadi?
Ko da si neki strazar na mrtvoj strazi gdje "izjednacavanje" po bilo kojoj osnovi ni mrtvo ne smije proc.

P.S. Nisam djete iz mjesanog braka. Mada nekad pozelim da me je B. Gejts pravio. Ali samo ponekad.
Haman patimo od istog sindroma, samo sto se kod mene puno cesce pojavljuje... :shock: :-)
StLouis

Post by StLouis »

Nisam iz mjesanog braka, nego iz vrlo tolerantnog, plus vise od polovine moje obitelji je ozenjeno ili udato za drugu vjeru. Da, mjesani brakovi su srce BiH! :bih:
klif

Post by klif »

Mozda si u pravu. Ja ipak mislim da porodica i primarna socijalna integracija igra, ako ne odlucujucu, onda, mislim, jako vaznu ulogu u procesu formiranja ljudske licnosti. To se odnosi i na formiranje stava i odnosa pojedinca prema drugim ljudima ili grupama ljudi. U krajnjoj liniji i njegovog/njenog politickog nazora. Ukoliko neko sistematski pokusava od svog djeteta napraviti mrzitelja onog drugog ili „drugacijeg“, smatram da ce takva licnost kasnije mnogo lakse preuzeti ekstremne politicke stavove koje je u datim okolnostima moguce instrumentlizovati u destruktivne svrhe. Takav “sitematski pristup“ cak i ne mora biti poduziman svjesno, s odredjenim ciljem. Dovoljno je precutno odobravati, ispocetka verbalno, a kasnije i prakticno difamiranje onog “drugog”. Dijete nece samo od sebe reci “prljavi cigane”; “prokleta cncugo”, “balija, cetnik, ustasa”. Djeca do odredjene starosti cak i ne primjete (empirijski dokazano!) da je, recimo njihov skolski drug, pripadnik “druge rase”. Ja za neke svoje prijatelje ne znam cak ni dan danas koje su “nacije” i ne bi mi na pamet palo da ih to pitam. Tek kroz socijalnu integraciju (roditelji, skola, drustvo) djeca pocinju liciti na svoje roditelje. “Sta se igras s prljavim Ciganom”, “sta ces ti s Arapima”, “nisam ja tamo neki musliman” dobivaju znacaj zivotnih postulata koje je kasnije tesko korigirati.

Upravo moralne norme koje su mi usadili roditelji, meni licno, ne bi mogle dozvoliti da, u situaciji koja mi omogucuje (cak i legalnu) upotrebu organizovane sile, istu primjenim (izuzev u krajnjoj nuzdi) protiv druge grupe ljudi, cak ni da svjesno poduzimam radnje koje bi, po mom sistemu vrijednosti, bile prikladne da "drugom" ili "drugacijem" nanesu znacajnu stetu.

Naravno da prednje ne mora imati nikave veze s “mjesanim brakovima”, ali mislim da, preneseno na nasu situaciju, neko ko zivi u takvom braku posjeduje, ako nista drugo, nizi prag tolerancije za latentnu netrpeljivost prema “onom drugom”, netrpeljivost koja je kod nas na svakom nivou postala dijelom zivota i svesno se unaprijedjuje.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pearl wrote:
mr__bosnjak wrote:Dobra anketa! Samo me nervira vase izjednjacavanje sve tri strane "Bosnjaci/Srbi/Hrvati" i onda dolaze neki cetvrti Bosanci to je kao da je Srbijanac odvojeno od Srbina! :lol: Fakat me pocinje taj stav kog su Dani instalirali :D nervirat! Ovako u poredjenju sa Srbijom:(U Bosni) Bosnjak = (u Srbiji)Srbin! (U Bosni)Bosanac = (U Srbiji)Srbijanac!
Jasno?

i jeste odvojeno.. Srbin je nacionalni identitet, Srbijanac je stanovnik Srbije, bez obzira na vjeru i naciju. Srba mozes imati u cijelom svijetu sa razlicitim pasosima, Srbijanaca ne - oni zive jedino u Srbiji ;)

zato kod nas imamo "krizu identiteta" jer ne mozemo nikako u svjetske kalupe da se smjestimo :D:D:D:D

prema tome, jel li brak Srpkinje i Srbijanca mijesani? po bosanskim mjerilima da, ukoliko je Srbijanac katolicke ili islamske vjeroispovijesti.. ili budista, pod najezdom kineza :D:D:D

samo kod nas ovaj blesavi pojam postoji.. svedjanka Inge i kanadjanin John su moderni, a Bosanci Fadila i Milan (kako neko navede) su nenormalni, mijesani i izrodit ce kopilad... (to su mozda djeca sa viska ruku, ili manjka nogu ili mozda 4 bubrega... hmm.. takve jos nisam srela).. ali jos sam mlada...
Super! :-D Isto vazi i za Bosnjak i Bosanac!
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Pravo je zaj***** kad neko svojom egzistencijom negira nečiju ideologiju.

:D :D :D :D :D :D :D :D

U to sam se uvjerio na vlastitoj koži više puta.

PS: Dok sam išao u srednju školu (prije cca 4 god), nije bilo dozvoljeno izjašnjavati se kao Bosanac u onim nacističkim anketama.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Nema junaka bez Bosnjaka ni zemlje bez Bosne... :bih:

Sve dusmane cemo :dance:

Hehe veceras sam u fazonu, dos´o kuci iz kluba i od jarana, jebote provoda :D
justika_sa

Post by justika_sa »

meni se čini da ja nikad u životu nisam išla u školu kad ovo pročitam...

a ko je Srbijanac? i po kojem je pravopisu to ispravno? molim prosvijetlite me... ja prvi put cula za Srbijance...

ps. priča o mješanim brakovima je smiješna... svi su mješani...s jedne strane muškarac... sa druge žena... jesam li ja iz mješanog braka... nisam... a možda i jesam... kako se na to već gleda... a većina vas bi rekla da nisam... jer sve moje mješavine pripadaju istom od naša tri tora ... a opet su puno "jače" nego "mješavina" mehe i jelene sa čaršije...
zašto je bitno ko su moji roditelji? odakle? kojoj lozi pripadaju? meni osobno jedino radi neke tradicije i uvjerenja koja su čvrsto držali i koja ja i danas poštujem...
sve ostalo... veeeeeliko je preseravanje... postoji samo brak između 2 osobe... ako je tu bilo što važnije od ljubavi... ne vrijedi...
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

I ja sam protiv mjesanog braka.

Cuo sam da ne valja mjesati Hercegovke s Bosancima...

Najgore mi sto su u dijaspori najljepse zene Hercegovke, sta je to boze moj. Da necu i ja u mjesani brak, Krajsnik s Hercegovkom. Pa to je garantira probleme u samom startu...Jos kad bi mi djeca govorila s onim naglaaaaskooom, gdje bi mi kraj bio?
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

Nosferatu wrote:I ja sam protiv mjesanog braka.

Najgore mi sto su u dijaspori najljepse zene Hercegovke, sta je to boze moj. Da necu i ja u mjesani brak, Krajsnik s Hercegovkom. Pa to je garantira probleme u samom startu...Jos kad bi mi djeca govorila s onim naglaaaaskooom, gdje bi mi kraj bio?
:lol:
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Original clanak iz Oslobodjenja, a ne skracena verzija iz SS Vecernjeg lista koji nisu napisali potpune informacije o istrazivanju. Valjda im je bilo tesko napisati da su Bosnjaci najtolerantniji.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44

Većina želi zajedničku zemlju, ali ne i postelju

Istraživanje koje je nedavno objavio UNDP pokazalo je da Bošnjaci, Hrvati i Srbi u BiH žele zajedno živjeti, ali ne i imati suviše bliske, porodične veze.

Razvojni program Ujedinjenih nacija objavio je izvještaj prema kojem Srbi, Hrvati i Bošnjaci u velikom procentu žele dijeliti zemlju s “onim drugim”, živjeti s njima u istom susjedstvu ili zajedno školovati djecu, no vrlo je mali procenat građana koji su spremni na nacionalno mješovite brakove.

Društvena vrijednost

Prema prijeratnim statistikama, samo u Sarajevu bilo je 120 hiljada ovakvih brakova. Danas 29,8 odsto Bošnjaka na području gdje su većina odobrava brak sa Srbima, a 36,3 odsto s Hrvatima. U većinski hrvatskom području brak sa Srbima odobrava 32,5 odsto Hrvata, a s Bošnjacima 28,5 odsto. Mješoviti brak sa Hrvatima podržalo je 31,41 odsto Srba, a sa Bošnjacima 27,5 odsto njih, na području gdje su većina. S druge strane, manjinsko stanovništvo na sva tri područja mnogo je spremnije produbiti sve, pa i porodične veze s “onim drugim” (za mješoviti brak izjasnilo se između 55 i 84 odsto), osim Bošnjaka i Srba koji žive u području sa hrvatskom većinom.

Rezultati istraživanja profesora sociologije Jusufa Žigu ne iznenađuju.

“To su za mene očekivani rezultati, ali i ohrabrujući”, kaže Žiga i pojašnjava da, s obzirom na nedavnu prošlost, podatak da je tridesetak odsto građana spremno na mješoviti brak, a mnogo veći procenat na suživot “indicira da je spremnost da se uvaži i prihvati drugi, preživjela, unatoč svemu, te da još živi kao društvena vrijednost”.

Bošnjaci najtolerantniji

Na suživot, zaključak je UNDP, najspremniji su Bošnjaci, te manjine u sva tri područja.

Čak 87,8 odsto Bošnjaka želi živjeti u istoj zemlji sa Srbima, a 94,8 odsto s Hrvatima. Dijeliti zemlju sa Srbima i Bošnjacima želi i 76 odsto Hrvata, dok je procenat u većinski srpskom dijelu zemlje nešto manji: sa Bošnjacima u BiH želi živjeti 58,9 odsto, a s Hrvatima 60,9 odsto Srba.

Bošnjaci u gotovo jednakom procentu žele imati Srbe i Hrvate za susjede, dok je procenat Srba koji žele druge za susjede ovdje nešto povećan. Hrvati, pak, radije dijele zemlju, nego što živjeti u susjedstvu sa drugima, pokazuje procenat odgovora u hrvatskim većinskim područjima.

Taj je broj kod Hrvata još manji kada se radi o slanju djece u istu školu, ipak, dovoljno veliki: 66,5 odsto Hrvata odobrava da im djeca idu u školu sa Srbima, a 63,5 odsto spremno je slati djecu u školu sa Bošnjacima. Procenat Srba koji žele da im se djeca školuju sa drugima je nešto manji u odnosu na ranije brojke, no mješovite škole podržava 65 odsto Srba.

Posljedice sukoba

Kada su istraživači UNDP upitali građane žele li šefa druge nacionalnosti, broj onih koji su odgovorili pozitivno i dalje je padao. Najveći je kod Bošnjaka, koji bi, ipak, radije Hrvata, nego Srbima za šefa, a najmanji među Srbima, kojima i dalje u više od 50 odsto slučajeva, ne smeta šef Hrvat ili Bošnjak.

Iako razlike nisu prevelike, ipak, istraživanje je pokazalo da bi Srbi i Hrvati radije dijelili zemlju, susjedstvo, školu, pa i brak međusobno nego sa trećom etničkom skupinom - Bošnjacima.

Žiga razloge za to, posebice kod brakova, pronalazi u vjerskim razlikama.

“Činjenica je da se još osjećaju posljedice sukoba, te da su one bile veće među Bošnjacima i Srbima, nego Srbima i Hrvatima. Ali, ne treba zaboraviti ni činjenicu da, iako razlike postoje, Srbi i Hrvati imaju isto religijsko ishodište i ne čudi me da su u izvjesnom stepenu spremniji na brak međusobno. Ipak, razlike su, čak i na ovom superosjetljivom pitanju, minimalne”, kaže Žiga, kojem rezultati istraživanja UNDP pokazuju da bh. društvo ima snage za revitalizaciju, ali i dalju potrebu za zajedništvom.

Srbi najneprivrženiji BiH

Ali, dok sa jedne strane žele očuvati suživot, etničke skupine nisu dovoljno razvile osjećaj privrženosti zemlji. Izuzetak su Bošnjaci, dok je kod Hrvata taj osjećaj slabiji, a najmanji kod Srba - svega 20 odsto njih kaže da osjeća snažnu privrženost BiH. No, privrženost Bosni kod Srba i Hrvata je mnogo veća, ako žive u zajednici sa Bošnjacima.

Podrška ulasku u EU

Srbi u BiH više su opredijeljeni za Evropsku uniju, nego vlastitu zemlju. Prema statistikama UNDP, ulazak zemlje u EU podržava 61,4 odsto Srba, 74,8 odsto Hrvata i 88,4 odsto Bošnjaka u područjima na kojima su većina. Manjine, pak, čak u 80 odsto slučajeva snažno ili pomalo podržavaju ulazak u EU.
water

Post by water »

tako je i mene moja mati svjetovala: sve sve samo ne herku; isto krajiske su ljute, nedaj ti boze rogaticku, sarajke minderpuzne, zenicke se kurce, nego ti nadji nesto iz keystate pa privedi :lol:
danas

Post by danas »

water wrote:

tako je i mene moja mati svjetovala: sve sve samo ne herku; isto krajiske su ljute, nedaj ti boze rogaticku, sarajke minderpuzne, zenicke se kurce, nego ti nadji nesto iz keystate pa privedi :lol:
vidis kako valja majku slusat :D

ovo ko kad je marko vesovic pricao :D :

Negdje pred kraj rata, vraca se Hadzija kuci i saznaje da je njegov mladji sin nasekirao majku. Koja je, kako vec nagovijestih, Srpkinja. “Dodji ovamo!”, kaze mu Hadzija. “Majku treba slusat”, pa mu samarcinu – fljis. ”Majku treba postovat”, pa drugi samar – sljis. “Majku treba voljet”, pa treci samar – pljas. “Da sam ja slusao, postovao i volio svoju majku, ne bi mi se sad po kuci vlascad motala.” ( http://www.bhdani.com/arhiva/169/t169vlah.htm )
kekec

Post by kekec »

mr__bosnjak wrote: P.S. Ja sam iz mjesanog braka :D :D
Moze se i pretpostaviti. :)
Vidi se, po pisanju, da si dobro promjesan. :D
Post Reply