Predizborna kampanja, plakati, reklame...

Hendrix

Post by Hendrix »

Ionako smo mi platili ovo sve,stranke dobijaju iz budžeta novac što meni uopšte logike nema.Neki dan izađem iz kuće kad u mojoj ulici koja ima lijepo urađeni drvored ,svako drvo oblijepljeno harisovim jaranima 100%.E naživciro sam se i par pokido,a kad sam se vraćo kući nijednog nije bilo.Mislim kakva je to ideja drveće plakatirat?
Edmond

Post by Edmond »

mickyK wrote:
Edmond wrote:Ma jebo SDP :-D Je li ti sad "srce na mjestu" ? Pa ako hoćeš komentariši ovo što sam napisao,a ne pojednostavljuj "problematiku" u stilu kvazi intelektualca, narodnjački.
Necu nista vise komentarisati.

Dovoljno si rekao. 8-)
Vidi se da ti je argumentacija jača strana. :-D
quantum

Post by quantum »

Seljacka drzava seljacki izbori.
Nema se para za penzionere, nema se para za RVI, nema se para za obrazovanje, za .... Ali se za izbore trose milioni sad pa sad.

Sto se tice ovi pisanja ovdje prvo sam naivno mislio da su raja mnogo zainteresovana za politiku i izbore. Pa onda da su mnogo nalozeni na izbore.
Sada mi cini da su stranke zaista toliko napredovale da su shvatile vaznost interneta i da su izgleda uposlile forumske agente?! To bih cak nazvao pozitivnim, mislim to shvatanje vaznosti modernih komunikacija. Ali naravno ne moze to kod nas bilo kako treba, pa se sve svodi na pljuvanje protivnika, bez puno zamajavanja sa argumentima i cinjenicama. Samo lupaj.

E bas me interesuje koje su se to stranke uzdigle na evolucijskom nivou do prepucavanja na internet forumima? I koliko se to placa?
Bas i ne ocekujem da ce neko odgovoriti al eto.
Edmond

Post by Edmond »

quantum wrote:
Sada mi cini da su stranke zaista toliko napredovale da su shvatile vaznost interneta i da su izgleda uposlile forumske agente?! To bih cak nazvao pozitivnim, mislim to shvatanje vaznosti modernih komunikacija. Ali naravno ne moze to kod nas bilo kako treba, pa se sve svodi na pljuvanje protivnika, bez puno zamajavanja sa argumentima i cinjenicama. Samo lupaj.
Hmm... Vidiš o tome nisam ni razmišljao. Interesantno i vrlo moguće. Ako se tvoj komentar odnosio na mene,onda bih te zamolio da pročitaš moj post na predhodnoj strani i citiraš jednu rečenicu u kojoj favorizujem ijednu stranku,posebno da obratiš pažnju na kritički osvrt na SDP,pošto mi se imponuje da ih "guram". Zaista ne znam za koga ću glasati i ne favorizujem nikoga,nego samo iznosim LIČNO mišljenje o ovoj kampanji. Recimo,bio sam 100 % ( :-D ) protiv politike SDA, ali potez SZBiH vezano za termin održavanja glavnog predizbornog skupa,me "bacio" na stranu SDA i pokazao kakvim se sve stvarima stranke služe. Napominjem da sam mislio glasati za Harisa,a sada nisam siguran,ali to je moj izbor i ne treba da utiče ni na koga na ovom forumu. Interesuje me samo vaše mišljenje o tim i sličnim stvarima,a ko će za koga glasati neka sam odluči,naravno.
forza milan

Post by forza milan »

Edmond wrote:
quantum wrote:
Hmm... Vidiš o tome nisam ni razmišljao. Interesantno i vrlo moguće. Ako se tvoj komentar odnosio na mene,onda bih te zamolio da pročitaš moj post na predhodnoj strani i citiraš jednu rečenicu u kojoj favorizujem ijednu stranku,posebno da obratiš pažnju na kritički osvrt na SDP,pošto mi se imponuje da ih "guram". Zaista ne znam za koga ću glasati i ne favorizujem nikoga,nego samo iznosim LIČNO mišljenje o ovoj kampanji. Recimo,bio sam 100 % ( :-D ) protiv politike SDA, ali potez SZBiH vezano za termin održavanja glavnog predizbornog skupa,me "bacio" na stranu SDA i pokazao kakvim se sve stvarima stranke služe. Napominjem da sam mislio glasati za Harisa,a sada nisam siguran,ali to je moj izbor i ne treba da utiče ni na koga na ovom forumu. Interesuje me samo vaše mišljenje o tim i sličnim stvarima,a ko će za koga glasati neka sam odluči,naravno.
provlaci se ovdje vec neko vrijeme da postoje kao ti neki agenti koji rade za pare za odredjene stranke
cak je jedan tip i prizno da je radio na forumu za SDP
ali to je meni smijesno
ja mislim da u historiji foruma nikad niko nikoga nije ubijedio ama bas ni u sta
ovdje svako goni svoje, i meni se cini da su se ovdje okupili najtvrdoglaviji ljudi na svijetu (including me) :-) tako da je to bezze prica da neko nekog gura
mozda i gura neko ali nece imat fajde sigurno
Edmond

Post by Edmond »

forza milan wrote:
provlaci se ovdje vec neko vrijeme da postoje kao ti neki agenti koji rade za pare za odredjene stranke
cak je jedan tip i prizno da je radio na forumu za SDP
ali to je meni smijesno
ja mislim da u historiji foruma nikad niko nikoga nije ubijedio ama bas ni u sta
ovdje svako goni svoje, i meni se cini da su se ovdje okupili najtvrdoglaviji ljudi na svijetu (including me) :-) tako da je to bezze prica da neko nekog gura
mozda i gura neko ali nece imat fajde sigurno
:-D :-D :-D Stvarno smiješno,al' eto neka ti bude.

Za info: stara mi je na listi SDA u jednom gradu
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Dabogda vam svi plakati pred vratima zavrsili, ostali su samo saobracajni znakovi bez vasih plakata...
obracam se SVIM strankama...
FUJ FUJEVA...
quantum

Post by quantum »

Edmond wrote:

Ne, moj komentar se nije odnosio na tebe ili na bilo koga konkretno. Uopsteno, cini mi se da neka pisanja lice na stranacke pamflete, niska podvaljivanja i mahalske trac partije.
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

a fakat ne kontan, koji se milioni daju za to, a opet, koga ce ba plakat natjerat da glasa za odredjenog kandidata? ja ako imam namjeru glasat za nekog nece me ni 1000 plakata natjerat da promijenim misljenje. naprotiv, samo ce me iznervirati. glasovi se ne osvajaju plakatiranjem :x

juce me je iznervirao idiot sa SMART-om, vuce iza sebe prikolicu SDP...ako ko ide prema ilidzi, zna da se rustempasina radi i da je jedini ulaz na ilidzu kroz potputnjak...naravno da se stvaraju kolone, a moron je isao desnom i onda se uvalio taman pred skretanje u kolonu :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Teufik iz Los Angelesa wrote:a fakat ne kontan, koji se milioni daju za to, a opet, koga ce ba plakat natjerat da glasa za odredjenog kandidata? ja ako imam namjeru glasat za nekog nece me ni 1000 plakata natjerat da promijenim misljenje. naprotiv, samo ce me iznervirati. glasovi se ne osvajaju plakatiranjem :x

juce me je iznervirao idiot sa SMART-om, vuce iza sebe prikolicu SDP...ako ko ide prema ilidzi, zna da se rustempasina radi i da je jedini ulaz na ilidzu kroz potputnjak...naravno da se stvaraju kolone, a moron je isao desnom i onda se uvalio taman pred skretanje u kolonu :x
JUMBO plakati mi ne smetaju, ali mi smeta strasno sto lijepe na svaki zid...na svaku banderu, na svako drvo....gdje su sad komunalna i eko policija...
dr.iver

Post by dr.iver »

Dodik u jeku izborne kampanje :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=8zx998aAHBo
mala-i

Post by mala-i »

na stranu to što je već postalo iritantno da čim otvorim oči i izađem na prozor vidim nasmiješena retuširana lica s plakata...u suštini sam razočarana skovanim sloganima...i više od svega voljela bih znati koje agencije su osmišljavale kampanje,makar ovih većih stranaka,jer manje su to vjerovatno učinile u sopstvenoj režiji.
primjetan je nedostatak političke psihologije.po meni,suština je bila u što jednostavnijem sloganu koji će kazivati suštinu onoga za što se stranka zalaže i na što je stavila akcenat.po tom principu,za mene je najbolji slogan Dodika i njegovih.naprijed srpska,naprijed federacija.i mirna bosna.znači,srpska im je na prvom mjestu,podržavaju entitetsko uređenje a u suprotnom bosna neće biti baš mirna.uz to odlično uklopljena izreka o mirnoj bosni koju gotovo svakodnevno upotrebljavamo.jednostavno.i eto.i onaj koji nikad nije čuo za što se stranka zalaže iz slogana će dobiti prilično jasnu sliku o tome.
stranka za bih i 100% za sve?meni je to jako loše.pretenciozno.asocijacija na ekstremno.tako ili nikako drugačije.i onda opravdanje da je to samo metafora.s obzirom na mogućnosti koje su pretpostavljam imali,vrlo,vrlo loše.
sda.bez iznenađenja.varijacija na temu za sarajevo lijepo kao sarajke.jačamo bih za dobrobit svih.ne ističe se dovoljno kao slogan.bolje im se pamti ono bujrum svi ste pozvani.tihićev spot lukavo napravljen.potpis alije izetbegovića,za one koji su u nedoumici.za pravdu i sigurnost-nije loše ali se miješa s onim seferovim pravda i poštenje.a ja naravno ne znam ko je prvi plasirao svoj slogan..plakati su mi prešareni i prekičasti.
sdp.takođe varijacija na temu s prošlih izbora.pretpostavljam da su željeli jednostavnošću izbjeći kič.meni je to možda prejednostavno,ali dobro.ne dopada mi se imperativ u sloganu,ali ja inače s imperativima u životu imam problema.ne dopada mi se ni maja milinković,ali i to je do mene.mislim da su i oni mogli ali i morali bolje.
sdu-boss.hm.sjećam se da je u hrvatskoj izbio pravi skandal kad je vesna škare-ožbolt u nekoj monografiji čini mi se retuširana do iznemoglosti.kada vidim mirnesov osmijeh ne mogu a da se ne nasmijem. a sumnjam da su to željeli postići.slogana im se ne mogu sjetiti.
hdz.opet sve isto.predsjednik iz naroda,predsjednik s narodom.predsjednik po narodu.predsjednik na narodu.hrvatski glas za hrvatski kanal,sveučilište,pravednu bih,zna se,hrvatski glas za ovo,za ono.al eto makar su pošteni.bezveze.
hdz 1990 još gori.vjerujem u vas,poručuje ljubić s rukom koja nam daje blagoslov.smiješno.
sds.vidjeh onaj spot s pletenicom u prepoznatljivim bojama.ne znam ima li igdje žita i narodne nošnje.nidje ih nema.čak ni po lukavici im ne primjetih plakate.
boljitak.preglomazan tekst na plakatima,bilo bi puno efektnije da su izdvojili ono nas još niste birali,tipa pojedinačan plakat s natpisom ovaj čovjek još nije dobio šansu ili tako nešto.dobra ideja,loše sprovedena.a spot ne mogu ozbiljno odgledati jer kad vidim čengu a hor u pozadini pjeva o bitkama,odmah pomislim da nadrealisti ponovo počinju s emitovanjem.
lds.više sam očekivala pretpostavljam da nemaju sredstava pa sam s obzirom na mlade ljude očekivala svojevrstan guerilla marketing,nešto drugačije.al dobro,možda nas to tek čeka.
eto,ako neko zna ko im je radio kampanje neka napiše.ima tu raznoraznih aktivista :D
Zox

Post by Zox »

Sefer, mada mi je licno simpatican, ima najodvratniji plakat. Izgleda kao Gargamel, a belesi sto je liku sa svoje desne strane, sudeci po njegovoj faci, zabio lakat u oko.
Ono, svi nasminkani, pogled negdje u buducnosti BiH a na njemu se svaka bora vidi, i ima neku dobrocudno-glupavu facu.

P.S. Kako JA mogu zaraditi tih 50 km?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Zox wrote:
P.S. Kako JA mogu zaraditi tih 50 km?
Kurvaj se po luckim barovima i dokovima :D:D
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

obrati se SDP - opstinski odbor centar :D :D mozda jos to provode :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nisam u toku s plakatima, zanimljivije su mi video prezentacije...

Zapazio sam onu bilijarsku Stranku za Bolji Tak.

Ono je stvarno socrealisticki ocajno. Svaki put ocekujem da odnekud iskoce Milka Planinc, Stane Dolanc i Milanko Renovica kao kandidati za Parlament... :D
Lady Saray

Post by Lady Saray »

ma haris je toliko photoshop-iran da je ono smijesno
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Ima jedan pravo "dobar", omjer je ovakav:
jedna zenska i 8 tipova... umalo pa nije ispalo Snjezana i 7 patuljaka. :D Nisam siguran koja je stranka pa necu nagadjati.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

krava wrote:najbolji plakat ima sefer halilovic...

inace, opcenito me nervira ovo masovno plaketiranje po gradu...na svakih 100 metara imas neki bilboard ili plakat...npr. tamo kod katedrale su na sred ono malo prostora postavili dva plakata...uzas....nigdje smisla za estetiku....grad izgleda ko neka velika reklama....da se ja pitam ja bih to sve ukinula i ostavila samo van grada par bilboarda...
da si mu vidjela plakat na ulazu u Zenicu, mislim da bi promijenila mišljenje :D:D
mostarac

Post by mostarac »

generalno sve stranke imaju lose plakate i zemlja nam izgleda o uskrsnje jaje i nikako konji da shvate da sa tim nista ne postizu. SDP je skontao da je bijeli gotovo jednobojni plakat u ovom sarenilu najuocljiviji i foru s proslih izbora su primjenili na ove i to je OK. Ali kao i na proslim izborima, tako i na ovim SDP ima katastrofalan izborni slogan, tj. slogane i nikako ne mogu da shvatim da su stvarno ubjedjeni da im je dobar slogan.
govorih im da samo stave sliku hljeba na bijeli plakat i ispod da pise SDP, ali me ne slusase :D
River_isle

Post by River_isle »

Gdje se veceras ide; u Zetru ili na Skenderiju :?
Edmond

Post by Edmond »

River_isle wrote:Gdje se veceras ide; u Zetru ili na Skenderiju :?
Bio sam u 19 u Skenderiji. "Program" je počeo u 19:40,valjda dok sagledaju Dnevnik. Bilo je puno raje, istok pun, zapad 80 %, teren malo manje od pola. Tifa i Halid 100% ljubav je puštena jedno 15 puta, na repeat. Čini mi se da je program vodila Ismeta Dervoz, nisam vidio,ali po glasu mi se učinilo, nebitno. Uglavnom, program otvara voditeljica i kaže, parafraziram:" ... Muzička reprezentacija BiH će nam pokazati kako mi u Bosni i Hercegovini želimo živjeti !" i najavljuje Adelisu Hodžić, koja u maniru Cige, Bosne i Bazena, pjeva neke dvije pjesme. Hajde, rekoh, ako treba, neka se malo narod opusti. Nakon nje, opet voditeljica izlazi i grandiozno najavljuje slijedeću pjevačicu, Sanelu Sijerčić. Ista stvar,dvije pjesme i to. Onda sam mislio da je definitivno gotovo s pjesmom, da će neko nešto reći, ali onda voditeljica kaže, parafraziram:" A sada diva BiH muzičke scene, imam čast i zadovoljstvo da izgovorim njeno ime, Amela Zuković !". I onda opet pjesma, al' neka jebena novokomponovana, baš sa "dna kace". Onda sam ustao i otišao. Ne znam kako je kasnije bilo, ali sam vidio da je svijet "razočaran" i pomalo ljut. Ali to je opet moje mišljenje, neka neko kaže ko je bio do kraja. Još da spomenem da na skupu SZBiH nije intonirana himna BiH i da je samo jedna zastava BiH koju sam vidio kod raje bila pravilno postavljena,da li namjerno ili slučajno ne znam. Kao da ih je neko opstruirao,ali malo je "bolo oči".

Otišao sam i u Zetru u 20:40 i taman stigao na početak. Scena vrlo slična prošlim izborima. Bina i scena dosta bolje urađena,vidi se da nisu nabrzinu planirali, mnogo SDA zastava i tako. Poslije himne BiH ide himna SDA i svi stoje i to je ok. Voditelji na nivou,lagano,kulturno. Izlazi Zvizdić,Amor,Hadžihafizbegović,Desnica ...
Dobro su govorili i treba im to priznati,ali suštinski su samo "nahuškavali” narod i koristili retoriku koju su koristili neposredno poslije rata, istinito, ali po meni neprimjereno. Maksimalno su koristili Alijinu karizmu. Kao ono, ovo je prvi put da Bošnjaci određuju svoju sudbinu, mi smo bili uz narod, odbranićemo Bosnu kao i 92.,prijetili Dodiku da ne sere inače bi moglo biti belaja itd. Suštinski ni riječi o ekonomiji, zapošljavanju itd. Najjednostavnije, budite uz SDA za naredne 4 godine blagostanja (mislim da je to neko i rekao). Vrlo “zapaljiv” skup, lijepo organizovan i da ne mislim o budućnosti, u pravom smislu riječi, stao bih u redove SDA,odmah.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

mostarac wrote:generalno sve stranke imaju lose plakate i zemlja nam izgleda o uskrsnje jaje i nikako konji da shvate da sa tim nista ne postizu. SDP je skontao da je bijeli gotovo jednobojni plakat u ovom sarenilu najuocljiviji i foru s proslih izbora su primjenili na ove i to je OK. Ali kao i na proslim izborima, tako i na ovim SDP ima katastrofalan izborni slogan, tj. slogane i nikako ne mogu da shvatim da su stvarno ubjedjeni da im je dobar slogan.
govorih im da samo stave sliku hljeba na bijeli plakat i ispod da pise SDP, ali me ne slusase :D
Da im je slogan:

We bring
Image
to you...

Odmah bi za Zlaju glasao... :D:D:D
mostarac

Post by mostarac »

ja cu najvise simpatisati one koji skupe dovoljno hrabrosti da na svoj plakat stave natpis koji vecina nas zeli da vidi:

HAPSICEMO
hak

Post by hak »

mickyK wrote:
Teufik iz Los Angelesa wrote:sve stranke. :oops:
Mislim da komunisti ovde dooosta prednjace u tome.
Nisam puno primjecivao SDA i ostale nacinalne stranke. Nisam puno ukljucen u rasprave na forumu, ali ga cesto citam - pogotovo političke teme. Mislim da Lagumdžijini pioniri daju sve od sebe na ovom forumu. Da se razumijemo, nemam favorita među strankama, ali SDP mi se gadi, fujj fuj fuj. :)
SDP ti se gadi???????????????????
E ako ti se oni gade, a ovi sto vladaju 15 godina ne, onda nešto s tobom nije u redu.
A za tvoju konstataciju da povdje ima plaćenika SDP-a, opet greška.
SDP-ovi simpatizeri većinom imaju kompjutere i surfaju dok birači SDA i SBiH zna se ko su. To je uglavnom ruralna, polupismena populacija.
E tu ti je i odgovor zašto na ovim forumima ima toliko onih koji ne misle da im je SDP sve ovo zakuhao.
A evo ti i jedan primjer: ustanovljeno je prema jednom istraživanju, da u državnim organima i institucijama, velika većina ne zna koristiti kompjuter (poslati mail i sl.)
A ti i dalje pričaj o SDP-u kao o glavnom krivcu za sve.
Ako već pričamo da na ovom forumu ima plaćenika, ti si mi najsumnjiviji. Iz tebe izbija avazovština.
Post Reply