Za koga glasati? Izborna jedinica Sarajevo

Odisej

Post by Odisej »

GLASAJMO ZA SEBE!
novel

Post by novel »

Vašar starih senzacija

Gori na sve strane. Sjaj i bijeda domaćih političara odjekuje i vidi se na plakatima, novinama, televizijama, njih stotinu, radiostanicama, njih osamsto. Prvo što vidiš je kako je na ovijem poharanim stranama sve iscjepkano. Pa pomisliš kako to dolazi od cijepati drva. Što se na selu mora raditi po vazdan i cijele godine. Da te u planini ne bi zatrpao snijeg iznenada. Što će reći da masovno pretežiti seljaci nastavljaju svoj motorički posao, samo sada u politici.

Vašar starih i poznatih senzacija se ponavlja. Doduše, masovniji i plaćeniji nego ranije, napadniji i agresivniji, zapjenjeniji i neodgovorniji, ali to su stečevine priučenih lidera i nemuštih partijskih ideologa. Njihovi trabanti su tu da plješću i dive se svojim budućim sinekurama. Kako god okreneš, opet se dođe do one slovenske ratne ’91. kad mladi bosanski vojnik objašnjava fingirani napad Miloševića i JNA na ovu republiku: oni kao pucaju na nas, mi se kao branimo. U Bosni danas to bi se dalo prevesti nekako slično. Koga god upitaš za koga će glasati, za šta bi se opredijelio, veli ni za koga i nizašta. Ili, uglavnom, ne za nacionalističke vođe. Kad dođe pred glasačku kutiju, listić većinom ubacuje baš u njihove kutije.

U prvim nastupima partijskih lidera i kojekakvih stranaka, samo su momci iz pokreta Dosta, neka mi se oprosti što ih stalno spominjem, a da koga ću, prepoznali nacionalističku pa čak i fašističku retoriku. Te zatražili da se zabrane takvi nastupi. Od koga to traže? Centralna takozvana izborna komisija je zabranila dvije stvari: ne spominjite ukidanje blentiteta (oni kažu entiteta) u tzv. Federaciji i referendum (u RS). Kao da su to dvije iste stvari. Tako da možeš pomisliti da ti po toj komisiji, poslušnoj strancima bezbeli, nemaš šanse da se boriš za normalnu državu BiH, na kojoj inzistira cijeli svijet na čelu s progresivnim snagama Europe. I hajde de, izvan glasa se Dodik dere kako će mu RS u ratu i na zločinu stvorena, biti samo federalna jedinica u BiH. Znači, čovjek je već otcijepio. Komisija ništa. Neće Mile nikakve reforme policije, na čelu s Čavićem i Ivanićem, bezbeli, ali Komisija ni mukaet. Naprijed srpska, uzvikuju listom tamošnji kao političari, ko da žive na Marsu. Izborna šuti.

Doduše, Mile Dodik i kompanija su ponovo išli Koštunici na noge proteklijeh dana. Po instrukcije. S time što se zaboravlja da je zapravo Dodiku mentor Nenad Kecmanović. Jedan od vođa “srpske pobune” i britanski špijun. Njegovu propalu kandidaturu za člana ondašnjeg Predsjedništva BiH, nakon što je otkriven kao agent, podržao je jedino Milorad Dodik. Kao tadašnji predsjednik Izvršnog odbora SO Laktaši!

Onda slučajno, u isti dan, u istom gradu B. Luci, istoj tv-postaji, Dodikovoj dakako, Mile izjavi što i britanski ambasador: OHR treba namah zatvoriti. I on nema šta da se miješa u reformu policije i išta ovdje nameće!

Gospodin pak Šiling, kojemu se i samome žuri da napusti komandiranje Bosnom, ko da bi ćaća dijete od šest mjeseci ostavio da samo po šumi tumara, hrabro reče kako su za neuspjehe sve krive vladajuće stranke. Te im je dao savjet, a ne ukor ili kaznu: dete vi opet na vlast - ako vas izaberu, tu niko ne može ništa prigovoriti. Dobro de, ne pita se baš Šiling sam i puno.

Među bošnjačkim glasačima je zanimljivo, dramatično i napeto. Islamska zajednica je kazala kako džamije nisu mjesto za politička natjecanja. Irfan Ajanović, umjesto neke zgodne folk-pjesmice, nakitio golemo pismo reis efendiji. Krivo mu što ne podržava sećijaše i minderaše iz njegove partije. Čime će štošta izmaknuti iz ruku i njemu i jaranima. Fino je što politika (kao) neće u džamije, ali realnost je da se reis za mnogo toga pita.

Najbolji su meni ipak Lijanovići. Prijavili imovinu ko da ovce čuvaju, a nude zemlju kao jednu, naravno svoju firmu. Makar. Zaposlili bi tristo hiljada ljudi na livadama, njivama, stadima i najviše na uvozu i preprodaji gotovog mesa i prerađevina. Ma šta nas briga. Daj mi plaću, pa mi radi šta god hoćeš. Jer kapitalizam smo tražili i oni iz daleka su nam ga dali.

I dok se od predizbornih obećanja dade napraviti neviđeni kupusovićevski humorističko-satirični igrokaz, nezapaženo prolaze pravi potezi. Otvoren je još jedan internacionalni univerzitet na stadionu Igman na Ilidži. Student u njemu plaća tek osam hiljada maraka za godinu. Kad tamo nauči znanje svjetsko, normalno je da u svijet i ode. Gazde škole normalno je da pare pokupe. Ostatak, golemi, kokuza koji bi školovali djecu, slat će ih na naše domaće univerzitete. Po livadama, selima i varošima našim. Kojim gazduju isti oni što evo i danas obećavaju zlatne kašike. Od kojih su se mnogi već udavili...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Liberalism wrote:I pitamo se sto ne idemo u Evropu?

SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
1 IZETBEGOVIĆ BAKIR
2 BANDIĆ - DRNDO ALMA
3 OBHOĐAŠ SALKO
4 ČENGIĆ HASAN
5 ČOLO ALMA
6 DREKOVIĆ RAMIZ

Zna li iko od njih engleski??
Bakir i Bandicka znaju... ako je znanje engleskog, ili bilo kojeg drugog jezika presudno, onda hebo takve izbore....

pitanje je sta je vecina gore navedenih, koji su bili na Vlasti svako malo, obecala i ispunila...
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:15, edited 1 time in total.
putnik

#30 Re: Za koga glasati? Izborna jedinica Sarajevo

Post by putnik »

Goa wrote:za koga glasati za Parlament BiH iz izborne jedinice 3 - Sarajevo?

(nekoliko stranaka)

PATRIOTSKI BLOK BOSS - SDU BIH
...
...
3 BAJRAMOVIĆ ISMET
...
...
Jel' ovo Ćelo?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

novel wrote:Vašar starih senzacija

Vašar starih i poznatih senzacija se ponavlja. Doduše, masovniji i plaćeniji nego ranije, napadniji i agresivniji, zapjenjeniji i neodgovorniji, ali to su stečevine priučenih lidera i nemuštih partijskih ideologa. Njihovi trabanti su tu da plješću i dive se svojim budućim sinekurama.

Kako god okreneš, opet se dođe do one slovenske ratne ’91. kad mladi bosanski vojnik objašnjava fingirani napad Miloševića i JNA na ovu republiku: oni kao pucaju na nas, mi se kao branimo.

Doduše, Mile Dodik i kompanija su ponovo išli Koštunici na noge proteklijeh dana. Po instrukcije.

Po livadama, selima i varošima našim. Kojim gazduju isti oni što evo i danas obećavaju zlatne kašike. Od kojih su se mnogi već udavili...

:thumbup:

Ciji je text ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

sjećal se ko božidara i onog njegovog podnošenja ostavke :)
novel

Post by novel »

http://www.oslobodjenje.ba/ :D napisao jedan, ne zas ga ti :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

:D Pa dobro, sad ga znam ( izgleda malo k'o Lessi ). :(

Nego, za koga ces ti glasati ?

p.s. Ne smijes reci, tralalalala... :lol:
doktor30

Post by doktor30 »

Sefer je kralj !
Glasam za njega.
Borac, obrazovan, dokazani patriota i cist kao suza !

p.s. Pa sta ako ti je proslo auto sa razglasom i reklamom ?

Gdje si bila ili bio da kritikujes 10 godina SDA maltretiranja gradjana od saraanja ulicnih zebri, skola, do tv i radio maltretiranja naroda
radi takvih supljikatora ko sto si ti i jeste ovako...
Apos

Post by Apos »

BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS,
Apos

Post by Apos »

A možda i Haris
Liberalism

Post by Liberalism »

Vjerujem da si se odlucio za njega nakon sinocnje emisije 60 / 90 minuta na FTV :D :D :D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Apos wrote:BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS,
Tebe jos drzi sindrom socijalizma - jedan gazda!
Apos

Post by Apos »

A možda ću otići u Minhen kod punice. Imaju porodično okupljanje 2.Oktobra, a ja kao zet se podrazumjeva da sam pozvan. Gospođa Elke se svima hvali svojim Bosanskim zetom.
Ne bih volio da je razočaram.
Sva sreća što mogu glasati dopisno.
ZA RAZLIKU OD VAS:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Apos wrote:A možda i Haris
Harisa ne podnosim iz dva razloga:
1. sto je predsjednik stranke koja je uvijek negdje u vlasti i kupi kajmak kada je nesto dobro, ali dovoljno uvijek "ne_na_vlasti" kada treba kritike prihvatiti
2. tacno prije 4 godine se gospodin takodjer pojavio 2-3 mjeseca prije izbora, kandidovao se za predsjednika i kad nije izabran ponovo se apsolutno povukao iz politickog zivota i ostavio BiH da se bori dalje sa onima koji su je predstavljali na svim mogucim nivoima vlasti. Ako je doticni vec toliki patriota gdje je bio ove 4 godine? Da, vjerovatno se zalagao negdje iz svoje kozne fotelje za BiH....aha... mo's si mislit....
Jednostavno ne podnosim arogantne tipove koji misle da su najpametniji par mjeseci prije izbora, mlate praznu slamu a ako im kojim slucajem ne prodje ono sto zele onda ponovo spuste rukave i ruke niz tijelo... do slijedece prilike... (ujedno, prije neki dan cujem na TV-u analizu da je SBiH stranka za najvecim procentom neispunjenih predizbornih obecanja, nesto iznad 60%)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Apos wrote:A možda ću otići u Minhen kod punice. Imaju porodično okupljanje 2.Oktobra, a ja kao zet se podrazumjeva da sam pozvan. Gospođa Elke se svima hvali svojim Bosanskim zetom.
ZA RAZLIKU OD VAS:
E jest ti sreca... mojne nama koji smo imali priliku da zivimo vani pricati o sjaju zapada! Nije zlato sve sto s'ja! Da jeste davno bi ti zaboravio i na tu mogucnost "dopisnog" glasanja... stagod da ti to treba da znaci....
Apos

Post by Apos »

Liberalism wrote:Vjerujem da si se odlucio za njega nakon sinocnje emisije 60 / 90 minuta na FTV :D :D :D
Žao mi je ne gladam FTV već FOX(VOX).
OD BH kanala samo Hayat preko satelite.
Je li bilo šta interesntno?
Apos

Post by Apos »

daduli_sa wrote:
Apos wrote:BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS, BOSS,
Misliš ono TITO,TITO,TITO,TITO,TITO,TITO,TITO, :lol:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Apos wrote:
daduli_sa wrote:
Misliš ono TITO,TITO,TITO,TITO,TITO,TITO,TITO, :lol:
Zakljuci sam... a Titu ostavi po strani...
Apos

Post by Apos »

daduli_sa wrote:
Apos wrote:A možda ću otići u Minhen kod punice. Imaju porodično okupljanje 2.Oktobra, a ja kao zet se podrazumjeva da sam pozvan. Gospođa Elke se svima hvali svojim Bosanskim zetom.
ZA RAZLIKU OD VAS:
E jest ti sreca... mojne nama koji smo imali priliku da zivimo vani pricati o sjaju zapada! Nije zlato sve sto s'ja! Da jeste davno bi ti zaboravio i na tu mogucnost "dopisnog" glasanja... stagod da ti to treba da znaci....
Šta to treba da znači otiđi na zvaničnu WWW za izbore.
Posao mi baš nije neki, ali je para pristojna. A imam i dsta slobodnog vremana pa često trknem do Bosne, imam dobru šemu.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Apos wrote:
daduli_sa wrote:
ZA RAZLIKU OD VAS:
Šta to treba da znači otiđi na zvaničnu WWW za izbore.
Posao mi baš nije neki, ali je para pristojna. A imam i dsta slobodnog vremana pa često trknem do Bosne, imam dobru šemu.
Hajd, ako te sve to zajedno cini sretnim - budi i dalje! :thumbup:
Apos

Post by Apos »

daduli_sa wrote: Zakljuci sam... a Titu ostavi po strani...
A što bih Herr Titu ostavio po strni? Od njega su ovi naučili prve korake. Kasnije su učili u hodu i dobro naučili.
Apos

Post by Apos »

daduli_sa wrote:
Hajd, ako te sve to zajedno cini sretnim - budi i dalje! :thumbup:
Hoću, hvala na lijepim željama.
Liberalism

Post by Liberalism »

Apos wrote:
Liberalism wrote:Vjerujem da si se odlucio za njega nakon sinocnje emisije 60 / 90 minuta na FTV :D :D :D
Žao mi je ne gladam FTV već FOX(VOX).
OD BH kanala samo Hayat preko satelite.
Je li bilo šta interesntno?
haj makar ces nauciti da skuhas nesta kako treba, kad vec nemas pojma o svojoj vlastitoj domovini.

Al bas mi je drago cuti ovako ko je sve simpatizer stranke za BiH. Ko nama kroji sudbinu - nije ni cudo sa kakvim mi problemima zivimo!
Post Reply