Komunisticki zlocin nad Bosnjacima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supersonic

Post by supersonic »

mIRCerka wrote:
supersonic wrote:
mIRCerka wrote: i to je generalizacija bezze... sva prica je bezze...samo ej tajming pravi...
ma, ne mogu vise ove price zlocinci ovi, zlocinci oni. izgleda da kod nas ne bi bilo ljudi na ulici, kad bi se svi "zlocinci" zatvarali.
a to je samo bezze vic :)
vic je smijesan, ali ono sto nije smijesno je da smo mjesec pred izbore i svi se bave klincevim 2.svj.ratom....
pa bolje sve svaliti na partizane i raspravljati o 2 sv.r. nego suociti se sa cinejnicom da nam nasa vlast, koju doticni zastupaju, nije dala nista osim redova pred humanitarnim organizacijama.
sadasnjost je za njih bolna tema. svi govore da se poslije onog rata bolje zivjelo. kako ces bolan reci da se u komunizmu zivjelo bolje nego u ovoj nam "dragoj" demokratiji. :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Kao prvo nisu pobili Bosnjake nego Muslimane jer tada nije bilo ime Bosnjak. Kao drugo svaki sistem na svijetu iam svoj nacin pravljenja mira u drzavi a kakva je YU bila drzava (za vrijeme Tita) to je cijeli svijet znao i postovao. Onaj koji je srao protiv drzave i htio na bilo koji nacin da joj podkopa temelje dobio je po usima i zato je ona drzava zivjela 45 godina u miru i bio si siguran na svakom pedlju te zemlje a sada ne smijes otici u prodavnicu jer te moze ubiti neki pljackas. Tako je sve one koji su bili u vezi sa ustasama ( a nije ih bilo malo) su tragicno okoncali kao i cetnici i ostali kvislinzi. Partizani su bili jedina regularna vojska na ovim prostorima koja se borila protiv fasizma i niko naravno ne moze tvrditi da u toj borbi nisu pocinjene i tragicne greske i da nevini ljudi nisu stradali kao sto je recimo moj djed koji nije bio nigdje i niti u jednoj vojsci ali je podkazan i ubijen u Zenici. Ali bez obzira na to ja sam u tom sistemu zivio kao covjek a ne kao zvijer jer 90% tih koji su poginuli bili su scim srcem protiv te zemlje i mira u njoj. Na kraju krajeva aveti iz II svjetskog rata su se pojavili 90-tih i sad jesmo gdje jesmo!!!!
kekec

Post by kekec »

Mr_bosnjak imas li nesto o zlocinima rimskih legija na prostoru
danasnje Bosne, prema nasim precima Ilirima. :-)
Last edited by kekec on 31/08/2006 17:06, edited 1 time in total.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ocito svi ovdje imaju neku vrstu odbojnosti prema novinama sto nose bosnjacki predznak. A vjerovatno nisu ni citali stranice. Ja opet pozivam da mi citiraju dio tekstova koji nije istinit ili da ode na neki od nabrojenih novina i kaze sta nije istinito? A kad pisu SB i Dani onda je sve to tako i SDP su zlatni a SDA fuj kaka... :roll: Niti podrzavam SDA niti cu glasati za njih niti tekstovi na to pozivaju, procitajte prije nego sto komentarisete molim vas!

@Mirci

ja ti po deseti put kazem da je tekst ove sedmice objavljen i zato nisam ranije postirao! Za podforum historija sam predlagao vec vise puta a ne znam kako ovo moze stati na "kultura i edukacija".

Tekst dr. Latica je veoma koristan ali naravno i on je "zelenas i domobran..." :roll:

Sto je najgore niko ovdje nije osudio ovaj strasni zlocin nego sta vise kritikovali postavljanje teme! :sad:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

kekec wrote:Mr_bosnjak imas li nesto o zlocinima rimskih legija na prostoru
danasnje Bosne, prema nasim precima Ilirima. :-)
Haha vrlo smjesno :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:Udio Sandzaklija u narodno-oslobodilackoj borbi:

OSNOVNE KARAKTERISTIKE I SPECIFICNOSIT SANDŽAKA U ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI (1941-1945)[/b]

Za Sandžak je bio nenadoknadiv gubitak, posebno pogibija nekoliko najistaknutijih revolucionara bošnjačke narodnosti, od kojih je značajno spomenuti imena Rifata Buržovića, Beća Bašića, Himzije Ćatovića, Jusufa Redžepagića, Šukrije Međedovića, Muniba Kučevića, Jakuba Kubura, Salka Aljkovića, Emina Redžepagića, Zenuna Haskovića, Abdurahmana Manja Ćorovića, Derviša-Dede Šehovića, Mustafe Pećanina, Mahmuta Hadrovića, Tufa Softića, Salka Aljkovića, Izeta Čavića, Dauta Musića, Adema Mulaosmanovića, Džafera Nikočevića, Hajra Šahmanovića, Alja Hota i brojna druga. Taj se gubitak naročito osjetio nakon oslobođenja zemlje, kada je Sandžak ostao bez svojih kadrova iz bošnjačkog naroda.
de mi objasni kakva je poenta postiranja ovog teksta (nisam ga kopirala u cjelini jer je predug) na temi pod naslovom 'zlocini komunista nad bosnjacima'? svi komunisti pobrojani u gornjem tekstu su ubijeni od fasista, najcesce cetnika, za vrijeme II svjetskog rata. nisu ih ubili komunisti.
Htio sam pokazati i drugu(svjetlu) stranu Partizana u Sandzaku.
kekec

Post by kekec »

Sto je najgore niko ovdje nije osudio ovaj strasni zlocin nego sta vise kritikovali postavljanje teme!
Ne shvatas poentu.
Niko ovdje ne odobrava zlocin, to kao prvo.
Kao drugo, kani se Sandzaka, pisi malo o problemima
danasnje Bosne, problemima koji se mogu uporedjivati
sa zlocinima, a za koje je kriva nesposobna, potkupljiva
i sovinizmom zasicena vlast.
Djeci, nezaposlenim, penzionerima i svima nama ce biti
bolje, ako tvoji komentari u tom pravcu, uspiju da promjene
ubijedjenost vecine da glasa za "nase", koji danas vladaju.

I niko te nece "kritikovati" za postavljenu temu. :)
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:
danas wrote:
mr__bosnjak wrote:Udio Sandzaklija u narodno-oslobodilackoj borbi:

OSNOVNE KARAKTERISTIKE I SPECIFICNOSIT SANDŽAKA U ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI (1941-1945)[/b]

Za Sandžak je bio nenadoknadiv gubitak, posebno pogibija nekoliko najistaknutijih revolucionara bošnjačke narodnosti, od kojih je značajno spomenuti imena Rifata Buržovića, Beća Bašića, Himzije Ćatovića, Jusufa Redžepagića, Šukrije Međedovića, Muniba Kučevića, Jakuba Kubura, Salka Aljkovića, Emina Redžepagića, Zenuna Haskovića, Abdurahmana Manja Ćorovića, Derviša-Dede Šehovića, Mustafe Pećanina, Mahmuta Hadrovića, Tufa Softića, Salka Aljkovića, Izeta Čavića, Dauta Musića, Adema Mulaosmanovića, Džafera Nikočevića, Hajra Šahmanovića, Alja Hota i brojna druga. Taj se gubitak naročito osjetio nakon oslobođenja zemlje, kada je Sandžak ostao bez svojih kadrova iz bošnjačkog naroda.
de mi objasni kakva je poenta postiranja ovog teksta (nisam ga kopirala u cjelini jer je predug) na temi pod naslovom 'zlocini komunista nad bosnjacima'? svi komunisti pobrojani u gornjem tekstu su ubijeni od fasista, najcesce cetnika, za vrijeme II svjetskog rata. nisu ih ubili komunisti.
muslimani sandzaka su iznijeli na svojim ledjima partizanski pokret u sandzaku i mahom bili su organizovani komunisti i prije rata (tj. nisu isli u partizane samo da se zastite od cetnika, vec su imali komunisticku ideologiju i prije)... mozda je tebi ovo novost, ali vjeruj mi -- nekima od nas nije... :wink:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

kekec wrote:
Sto je najgore niko ovdje nije osudio ovaj strasni zlocin nego sta vise kritikovali postavljanje teme!
Ne shvatas poentu.
Niko ovdje ne odobrava zlocin, to kao prvo.
Kao drugo, kani se Sandzaka, pisi malo o problemima
danasnje Bosne, problemima koji se mogu uporedjivati
sa zlocinima, a za koje je kriva nesposobna, potkupljiva
i sovinizmom zasicena vlast.
Djeci, nezaposlenim, penzionerima i svima nama ce biti
bolje, ako tvoji komentari u tom pravcu, uspiju da promjene
ubijedjenost vecine da glasa za "nase", koji danas vladaju.

I niko te nece "kritikovati" za postavljenu temu. :)
Mozda vi tako razmisljate ali ja nisam postavio temu radi izbora! Niti pozivam nekoga da za nesto glasa! Ne smetaju vam 5 tema o Titu i Aliji ali eto ova je grohotna i cista SDA-propaganda... :roll: ma daj!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:
danas wrote: de mi objasni kakva je poenta postiranja ovog teksta (nisam ga kopirala u cjelini jer je predug) na temi pod naslovom 'zlocini komunista nad bosnjacima'? svi komunisti pobrojani u gornjem tekstu su ubijeni od fasista, najcesce cetnika, za vrijeme II svjetskog rata. nisu ih ubili komunisti.
muslimani sandzaka su iznijeli na svojim ledjima partizanski pokret u sandzaku i mahom bili su organizovani komunisti i prije rata (tj. nisu isli u partizane samo da se zastite od cetnika, vec su imali komunisticku ideologiju i prije)... mozda je tebi ovo novost, ali vjeruj mi -- nekima od nas nije... :wink:
Opet vas omalovazavajuci nacin razgovora. "Ti mozda nisi znao ali mi smo sve znali mi smo sveznalice ti nemas pojma samo siris SDA-propagandu mi smo najpametniji". Postovio sam tekst koji istinit i jedan drugi koji je istinit! Niti su mi namjere lose niti nekoga vrijedjam ali vi pravite segu od teme i pricate o "losem socijalnom stanju" ili sta li vec a nema veze sa temom! Ako tako dobro znate o desavanjima u Sandzaku ko je bio i sta se desilo sa Hasan-agom Zvizdicem?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote: muslimani sandzaka su iznijeli na svojim ledjima partizanski pokret u sandzaku i mahom bili su organizovani komunisti i prije rata (tj. nisu isli u partizane samo da se zastite od cetnika, vec su imali komunisticku ideologiju i prije)... mozda je tebi ovo novost, ali vjeruj mi -- nekima od nas nije... :wink:
danas, gou bek tu sendzek!! Image :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@mr_bosnjak, kao reference navodis http://www.bosnjaci.net i smatras omalovazavajucim razgovorom bilo sta sto se ne slaze s tamo napisanim i sa tvojim formiranim misljenjem. I drugi ljudi imaju svoje izvore, mnogi ti ovdje navode i argumente. Niko ne kaze da zlocin ne treba osuditi, ali ja sam ti licno naveo, sto si naravno odignorisao, tvoj vlastiti citat koji se sere na generalizaciju koju navodis u samom naslovu teme.

Da su moji djedovi bili u cetnicima/ustasama/domobranima i ja bih vjerovatno istu pjesmu pjevao kao i likovi koji pisu tekstove na b-netu, na serbian caffeu i slicnim forumima. Medjutim nije, bio je u partizanima, gledao je blacu i sestre kako mu vjesaju dojucerasnje komsije koje su bile u jednoj od tri gore navedene vojske, ranjavan je u borbama, i prezivio je rat, na srecu. I prezivio je i ovaj.

Na isprofilisanim sajtovima kao sto su B-net, serbian caffe itd ne znam ko normalan moze ocekivati objektivnost? Sto se tice iskustava ona su subjektivna, ali generalizacijom "onih drugih" neces skinuti ljagu i blato "sa svojih".

I, kao sto je vec receno, tada nisu postojali Bosnjaci Sandzaka, bili su to muslimani Sandzaka, i koliko god sve to izgledalo tebi sa danasnjeg aspekta nevino itd ja ipak vjerujem da postoji i druga strana medalje, i kakav takav razlog zasto je vecina tih ljudi zaljepila. Samo sto je sada dosao vakat da zlocinac postane zrtva, pa iz objesti pise neku noviju, ljepsu i objektivniju, SVOJU (h)istoriju.
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:
Opet vas omalovazavajuci nacin razgovora. "Ti mozda nisi znao ali mi smo sve znali mi smo sveznalice ti nemas pojma samo siris SDA-propagandu mi smo najpametniji". Postovio sam tekst koji istinit i jedan drugi koji je istinit! Niti su mi namjere lose niti nekoga vrijedjam ali vi pravite segu od teme i pricate o "losem socijalnom stanju" ili sta li vec a nema veze sa temom! Ako tako dobro znate o desavanjima u Sandzaku ko je bio i sta se desilo sa Hasan-agom Zvizdicem?
da ti bude jasnije -- govorila sam za sebe. pola od ovih gore pobrojanih ljudi su mi familija -- sto dalja sto bliza. tako da mi nista od ovoga nije novost. ako hoces, dacu ti jos detalja glede partizana i komunista iz istocne bosne i sandzaka. to je sve.

dalje, tvog hasan-age zvizdica ima i medju srbima i medju hrvatima i medju slovencima i medju crnogorcima i medju makedoncima... poslije rata i prije nego sto je istinska pravna vlast uspostavljena, nije bilo tesko nekoga potkazati bez razloga, sto se i desavalo ponekad. ta praksa je ubrzo prestala i ovakvih incidenata vise nije bilo -- i sam tvoj tekst kaze "odmah po zavrsetku rata". a ovakvih nesretnih slucajeva nije bilo samo medju muslimanima -- kako ti pokusavas da imputiras -- vec ih je bilo medju svim narodima. stoga, komunisti definitivno nisu progonili muslimane-bosnjake (ovo sigurno nije dokaz za to), te bi bio red da se ova tema zatvori.
bos

Post by bos »

mIRCerka wrote:
SherlockHolmes wrote:Mircerko, posto indirektno ovim i mene prozivas, da te pitam: kada je OK diskutirati o II svjetskom ratu? godinu, dvije, tri prije izbora?

Normalno je da se ovakve teme i vrte (pogledaj internet news), jer oznacavaju preloman trenutak u ljudskoj povijesti. Kod nas je jos normalnije, jer mi svoje duhove jos uvijek nismo ni otkrili, a kamoli sahranili.
Zasto taj tekst nije objavljen prije ovog nekog haman raskola u SDA? volim se ja zezat i volim laganu pricu, ali znaj da nisam ni glupa ni luda i pratim sta se desava...

zamisli, reis okrenuo ledja stranci... ne moze ih Tito vise ujedinit...i mora se necim paznja privuc da se UJEDINE... kao sto rekoh, SAFF i bosnjaci.net mi nisu bas relevantan izvor informacija...da prostis...

PS sto se 2.svj. rata tice i aktivacije price o istome, koji klinac se jadnih, starih, bolesnih, siromashnih isto tako sjete samo pred izbore...o tome ja pricam...jer nije mr.b. postirao temu kako bismo mi nesto naucili... to da je htio, postirao bi na Kultura i Edukacija, jer podforum istorija nemamo...
ciao

Iskreno, ne mislim ni ja da sam glup ni lud i isto tako pratim sta se radi i lagano ispada da sta god se dogodi u bilo kojoj sferi zivota automatski se pripisuje "kampanji" a cudimo se srbima i teorijama "zavere" :)

Teme o komunistima non-stop su aktuelne posebno na ovom forumu i ova ne odskace od forumske svakodnevnice sigurno.

:w
mala-i

Post by mala-i »

@mr bošnjak
a zar nije konstruktivnije razgovarati o današnjem položaju Bošnjaka u Sandžaku,ima i o tome nekih tekstova na Bošnjaci.net?recimo,zašto je prebijen onaj dečko iz Plava?mislim,ako već pored naše zemlje i 1000 problema u njoj moramo pričati o Sandžaku,hajmo razgovarati o nečemu što je aktuelno,a ne nečemu što se desilo prije oho ho godina,na teritoriji danas susjedne države.
što se tiče tvog mišljenja da ljudi negativno gledaju na avaz,saff i bošnjaci.net možeš li meni objasniti žurnalističke kvalitete pomenutih?brza,tačna,informacija,bez senzacionalizma?Ne mislim baš...
A Latićev tekst je po tebi kvalitetan?po meni je to čista manipulacija vjernicima,pogotovo starijim i neobrazovanim.jer,uopšte ne sumnjam da će se uskoro po džumama širiti za koga je haram glasati.
po tebi vjera i politika idu zajedno?
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote: muslimani sandzaka su iznijeli na svojim ledjima partizanski pokret u sandzaku i mahom bili su organizovani komunisti i prije rata (tj. nisu isli u partizane samo da se zastite od cetnika, vec su imali komunisticku ideologiju i prije)... mozda je tebi ovo novost, ali vjeruj mi -- nekima od nas nije... :wink:
sve je to nekad bila majka turska :D :-) :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

_BosanaC wrote:@mr_bosnjak, kao reference navodis http://www.bosnjaci.net i smatras omalovazavajucim razgovorom bilo sta sto se ne slaze s tamo napisanim i sa tvojim formiranim misljenjem. I drugi ljudi imaju svoje izvore, mnogi ti ovdje navode i argumente. Niko ne kaze da zlocin ne treba osuditi, ali ja sam ti licno naveo, sto si naravno odignorisao, tvoj vlastiti citat koji se sere na generalizaciju koju navodis u samom naslovu teme.

Da su moji djedovi bili u cetnicima/ustasama/domobranima i ja bih vjerovatno istu pjesmu pjevao kao i likovi koji pisu tekstove na b-netu, na serbian caffeu i slicnim forumima. Medjutim nije, bio je u partizanima, gledao je blacu i sestre kako mu vjesaju dojucerasnje komsije koje su bile u jednoj od tri gore navedene vojske, ranjavan je u borbama, i prezivio je rat, na srecu. I prezivio je i ovaj.

Na isprofilisanim sajtovima kao sto su B-net, serbian caffe itd ne znam ko normalan moze ocekivati objektivnost? Sto se tice iskustava ona su subjektivna, ali generalizacijom "onih drugih" neces skinuti ljagu i blato "sa svojih".

I, kao sto je vec receno, tada nisu postojali Bosnjaci Sandzaka, bili su to muslimani Sandzaka, i koliko god sve to izgledalo tebi sa danasnjeg aspekta nevino itd ja ipak vjerujem da postoji i druga strana medalje, i kakav takav razlog zasto je vecina tih ljudi zaljepila. Samo sto je sada dosao vakat da zlocinac postane zrtva, pa iz objesti pise neku noviju, ljepsu i objektivniju, SVOJU (h)istoriju.
Slusaj Bosanac, smatrao sam omalovazavajuce stil kao "to smo mi znali i ranije" ili sam bar ja tako razumio. Po hiljaditi put ne zelim blatiti Partizane i eno sto sam kazes vidis sta sam napisao na drugoj temi ali ni ovakve stvari se ne mogu tek tako okrenut i rec "nista, fulili, bilo je davno hajmo dalje...".

@danas

Okej onda mozda sam te pogresno shvatio. Stvar je u tome sto kazem da je i ovakvih stvari bilo i ne moze se to "pod tepih". To je sve :wink:

A sto se tice Bosnjaci.net-a. Jeste dobar izvor informacija, zasto ne? Hajde moze li mi neko ozbiljno sada reci zasto nije? Zato sto ima bosnjacki predznak? Izgled stranice? Sta? Radi se o dobroj stranici sa solidnim informacijama i da je malo vise citate mozda nebi je izjednjacavali sa serbian-caffeuom jer je to cista glupost. Taj "cafe" moze Bosnjaci.net samo lizat noge. Niti je ijednom na njemu pozvano na mrznju ili nesto slicno... Stranica jednostavno predstavlja vijesti, teme i komentare iz domovine i svijeta, uredjena po bosnjackom stilu sa i vjerskim i kulturnim sadrzajem. A govoriti da nije objektivna je vec glupo. Nedavno je bio duel Dzemaludina Latica protiv Alage Dervisevica bas sto se tice komunizma i procesa 83´. Redakcija je pustila obadvojici da govore... I jos jednom pokazite mi vijest odatle sto nije istinita?

@mala-i
Dr. Latic je samo predstavio kako bi bilo po Islamu pravilno glasat pa je na svakome da zakljuci sta njemu pase :wink:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mala-i wrote:@mr bošnjak
a zar nije konstruktivnije razgovarati o današnjem položaju Bošnjaka u Sandžaku,ima i o tome nekih tekstova na Bošnjaci.net?recimo,zašto je prebijen onaj dečko iz Plava?mislim,ako već pored naše zemlje i 1000 problema u njoj moramo pričati o Sandžaku,hajmo razgovarati o nečemu što je aktuelno,a ne nečemu što se desilo prije oho ho godina,na teritoriji danas susjedne države.
što se tiče tvog mišljenja da ljudi negativno gledaju na avaz,saff i bošnjaci.net možeš li meni objasniti žurnalističke kvalitete pomenutih?brza,tačna,informacija,bez senzacionalizma?Ne mislim baš...
A Latićev tekst je po tebi kvalitetan?po meni je to čista manipulacija vjernicima,pogotovo starijim i neobrazovanim.jer,uopšte ne sumnjam da će se uskoro po džumama širiti za koga je haram glasati.
po tebi vjera i politika idu zajedno?
To sam radio i jos neki ovdje na forumu pa se svi digli u glas "Sta mi imamo s njima, boli me dupe za njih" itd.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
SherlockHolmes wrote:

sve je to nekad bila majka turska
:D :-) :-)

:D
mala-i

Post by mala-i »

možeš li mi mr Bošnjak objasniti šta je to pravilan način glasanja po islamu?
unaprijed zahvalna...
by the wayi.primjetila sam da u svojim postovima često spominješ Sandžak.pa rekoh kad već o istom raspravljamo nekako mi je prirodnije da pričamo o onome što se dešava danas,u vremenu u kojem živimo nego o onom u koje se većina nas nije ni ispilila...
BECHO

Post by BECHO »

Nije objektivan tekst zato sto dolazi sa stranice sa bosnjackim predznakom, kao sto izmedju ostalog nije objektivan ni bosnjacki institut, bosnjacka gimnazija, bosnjacki narod, etc., o cemu se izmedju ostalog i diskutovalo na forumu. Sva ta spika je ustvari produkt bivsih profilisanih Jugoslovena, koji su i onda pisali Muslimane sa malim slovom a koji i danas Bosnjake stavljaju pod navodnike! Tako da citajuci njih na ovim forumima, steknem isti dojam kao kad citam Srbe po SerbianWCeima ili Hrvate po pincomu i iskonu. Razlika je skoro pa nikakva, samo su nijanse u pitanju!
dizZaster

Post by dizZaster »

citat;
Skupština Europskog parlamenta

Potreba za međunarodnom osudom zločina totalitarističkih komunističkih režima

Rezolucija 1481 (2006)

1. Skupština Europskog parlamenta poziva se na svoju Rezoluciju 1096 (1996) o mjerama za razbijanje ostavštine bivših komunističkih totalitarnih sustava.
2. Totalitarni komunistički režimi koji su vladali u Srednjoj i Istočnoj Europi u prošlom stoljeću, a koji su još na vlasti u nekoliko zemalja svijeta, bili su, bez iznimke, označeni masivnim povredama ljudskih prava. Povrede (ljudskih prava op.p.) su se razlikovale ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom periodu i uključivale su pojedinačna i kolektivna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnog fizičkog terora; progone na etničkoj i vjerskoj bazi, povredu slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i također nedostatak političkog pluralizma.
3. Zločini su opravdavani u ime teorije klasne borbe i principa diktature ploretarijata. Interpretacija oba principa ozakonila je „eliminaciju“ ljudi koji su smatrani opasnima za izgradnju novog društva i, kao takvih, neprijateljima totalitarnog komunističkog režima. Velik broj žrtava u svakoj zemlji su bili državljani te zemlje. To je posebno bio slučaj sa ljudima iz bivšeg SSSR-a koji su u smislu broja žrtava daleko nadmašili ljude ostalih zemalja.
4. Skupština priznaje da su, unatoč zločinima totalitarnih komunističkih režima, neke Europske komunističke partije pridonijele postignuću demokracije.
5. Pad totalitarstičkih komunističkih režima u Srednjoj i Istočnoj Europi nije bio u svim slučajevima popraćen međunarodnom istragom zločina koje su ti režimi počinili. Dapače, počinitelji tih zločina nisu izvedeni pred sud međunarodne zajednice, kao što je bio slučaj sa stravičnim zločinima koje je počinio Nacionalsocijalizam (nacizam).
6. Kao posljedica toga vrlo je niska svjesnost javnosti o zločinima počinjenima od strane totalitarnih komunističkih režima. Komunističke partije su legalne i aktivne u nekim zemljama, iako se u nekim slučajevima nisu distancirale od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi u prošlosti.
7. Skupština je uvjerena da je svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti. Dapače, moralna procjena i osuda počinjenih zločina igraju važnu ulogu u edukaciji mladih naraštaja. Jasan stav međunarodne zajednice prema prošlosti može biti smjernica za njihove buduće akcije.
8. Također, Skupština vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.
9. Totalitarni komunistički režimi su još uvijek aktivni u nekim zemljama svijeta i zločini se i dalje događaju. Percepcija nacionalnih interesa ne bi smjela spriječiti zemlje u adekvatnom kritiziranju postojećih totalitarnih komunističkih režima. Skupština snažno osuđuje sve te povrede ljudskih prava.
10. Rasprave i osude koje su se dosad izvršile na nacionalnom nivou nekih država članica Vijeća Europe ne mogu osloboditi međunarodnu zajednicu od zauzimanja jasne pozicije prema zločinima počinjenima od strane totalitarnih komunističkih režima. Ona ima moralnu obavezu da to učini bez daljnjeg odgađanja.
11. Vijeće Europe je dobro pozicionirano za takvu raspravu na međunarodnom nivou. Sve bivše Europske komunističke zemlje, sa iznimkom Bjelorusije, su sada njene članice i zaštita ljudskih prava i vladavina prava su osnovne vrijednosti za koje se zauzimaju.
12. Zbog toga, Parlamentarna Skupština snažno osuđuje masovno kršenje ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima i izražava sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.
13. Također, poziva sve komunističke ili post-komunističke partije da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procjene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.
14. Skupština vjeruje da će ova jasna pozicija međunarodne zajednice omogućiti daljnje pomirenje. Dapače, da će moguće ohrabriti povjesničare širom svijeta da nastave svoja istraživanja usmjerena prema određivanju i objektivnoj provjeri toga što se dogodilo.
kraj citata;
danas

Post by danas »

ma ja... humani su zato bili demokratski rezimi, poput franko-ve spanije ili pinochet-ovog chilea... za koje je YU-komunizam bio mala maca... a vi sad pricajte sta hocete, bas kao i poltronska evropa... :roll:
wandy

Post by wandy »

BECHO wrote:Nije objektivan tekst zato sto dolazi sa stranice sa bosnjackim predznakom, kao sto izmedju ostalog nije objektivan ni bosnjacki institut, bosnjacka gimnazija, bosnjacki narod, etc., o cemu se izmedju ostalog i diskutovalo na forumu. Sva ta spika je ustvari produkt bivsih profilisanih Jugoslovena, koji su i onda pisali Muslimane sa malim slovom a koji i danas Bosnjake stavljaju pod navodnike! Tako da citajuci njih na ovim forumima, steknem isti dojam kao kad citam Srbe po SerbianWCeima ili Hrvate po pincomu i iskonu. Razlika je skoro pa nikakva, samo su nijanse u pitanju!
:thumbup:
danas

Post by danas »

induendo wrote:Prvo potpomognu rušenje istih tih "režima" skupa sa Vojtilom pa se onda ujedine i pljuju po istim.Vrlo licemjerno. :roll:
ali to su komunisti... zaboga, pa nema vecih zlocinaca... ali zato su spanija pod frankom, kipar, grcka... primjeri istinskih evropskih vrijednosti te kao takvi zasluzuju clanstvo u EU... a po ulicama te spanije su donedavno patrolirale falange naoruzane mitraljezima, a frankov moto je bio 'mi vladamo preko bajoneta, a ne preko izbora'... ali zaboga, pa uvijek su bolji fasisti od komunista... :roll:

PS a jedno mi ni najmanje nije jasno -- ako su komunisti bili takvi zlikovci i imali tako represivnu drzavu koja vas je nemilosrdno ugnjetavala, ubijala, i progonila... pa kako iko od vas izvuce zivu glavu od tih ubica poslije 50 godina terora, majka mu stara? :?
Post Reply