Odlican post. Sve istina 100 %. Vezano za komunisticku megalomaniju i prpopagandu, prica se kad je bila premijera "KOzare" te prominentni partizani bili "uvijek dragi gosti", u sceni koja prshti od mitrljeza jedan od njih se digne i kaze:" JEbam vam mater da smo imali ovoliko municije mi bi rat zavrsili 1943!!!"sarlo wrote:Mislim da sam expert za ovu temu. Ali kasno je a sutra je arbajt. Dacu samo par crtica.
O cetnicima, ljoticevcima, ustasama, zelenasima, beloj i plavoj gardi, "nasim" SS jedinicama ima mnogo objektivnih informacija. O Partizanima jako malo, tako da sam najslabiji sa njima.
Mislim da su bili jaci nego sto se misli.
Uglavnom su ratovali protiv ustasa ili cetnika.
Pobijedili su jer su bili dio anthitlerovske koalicije (Crvena Armija & others) .
Na prostoru Jugoslavije 1941 su bile samo dvije divizije Nijemaca i to slabe borbene snage, ali i to je bilo dovoljno da kontrolisu sve sto ih je interesovalo i da na kraju 1941. uniste partizane (a dobrim dijelom i cetnike) u Srbiji. Tako da su se Partizani povukli u Bosnu.
1942. godine su bili pred debaklom i ratovali su iskljucivo protiv ustasa i cetnika.
1943 su uspjeli da prezive Neretvu i Sutjesku i to je kljucni uspjeh u citavom ratu. I naravno pobjeda nad cetnicima na Neretvi koji su realno bili kukavicka vojska (uz par izuzetaka).
Maksimalno su iskoristili kapitulaciju Italije.
1944. je godina omasovljena partizanskog pokreta i njihovih velikih poraza koje su plod slabog rukovodjenja i slabe organizacije. No tu su se vec umijesala logistika Britanaca i Crvena Armija, a Nijemci te ustase su vec bili iscrpljeni i nisu mogli da kapitaliziraju pobjede.
1945 je godine partizanske pobjede i nevidjene egzekucija svih koji su im se nasli na putu. Te progon miliona sa ovih prostora.
Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije
-
bleka
-
dripac
E jako smiješno. Misliš da Amerikanci snimaju filmove baš onako kako je bilo.bleka wrote:Odlican post. Sve istina 100 %. Vezano za komunisticku megalomaniju i prpopagandu, prica se kad je bila premijera "KOzare" te prominentni partizani bili "uvijek dragi gosti", u sceni koja prshti od mitrljeza jedan od njih se digne i kaze:" JEbam vam mater da smo imali ovoliko municije mi bi rat zavrsili 1943!!!"sarlo wrote:Mislim da sam expert za ovu temu. Ali kasno je a sutra je arbajt. Dacu samo par crtica.
O cetnicima, ljoticevcima, ustasama, zelenasima, beloj i plavoj gardi, "nasim" SS jedinicama ima mnogo objektivnih informacija. O Partizanima jako malo, tako da sam najslabiji sa njima.
Mislim da su bili jaci nego sto se misli.
Uglavnom su ratovali protiv ustasa ili cetnika.
Pobijedili su jer su bili dio anthitlerovske koalicije (Crvena Armija & others) .
Na prostoru Jugoslavije 1941 su bile samo dvije divizije Nijemaca i to slabe borbene snage, ali i to je bilo dovoljno da kontrolisu sve sto ih je interesovalo i da na kraju 1941. uniste partizane (a dobrim dijelom i cetnike) u Srbiji. Tako da su se Partizani povukli u Bosnu.
1942. godine su bili pred debaklom i ratovali su iskljucivo protiv ustasa i cetnika.
1943 su uspjeli da prezive Neretvu i Sutjesku i to je kljucni uspjeh u citavom ratu. I naravno pobjeda nad cetnicima na Neretvi koji su realno bili kukavicka vojska (uz par izuzetaka).
Maksimalno su iskoristili kapitulaciju Italije.
1944. je godina omasovljena partizanskog pokreta i njihovih velikih poraza koje su plod slabog rukovodjenja i slabe organizacije. No tu su se vec umijesala logistika Britanaca i Crvena Armija, a Nijemci te ustase su vec bili iscrpljeni i nisu mogli da kapitaliziraju pobjede.
1945 je godine partizanske pobjede i nevidjene egzekucija svih koji su im se nasli na putu. Te progon miliona sa ovih prostora.![]()
![]()
![]()
![]()
Mislim da bez obzira koliko su slabi bili 41., 42. i 43. trebalo je imati muda pa pružiti oružani otpor nekome ko je već bio osvojio pola Evrope.
I na kraju, nakon rata su imali više poštovanja koji su taj rat iznjeli na svojim plećima, u odnosu na ovu sad garnituru.
-
Klesar Tadija Tegoba
#28 Re: Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije
Mislim da si ti samom sebi malo revidirao istoriju II svjetskog rata. Te ofanzive o kojima govoriš su bile neprijateljske, a ne partizanske ofanzive. Otuda i nazivi:SherlockHolmes wrote:Iako jos uvijek dobro pamtimo ovaj prosli rat koji je, uz to, vrlo dobro dokumentiran, svjedoci smo svakodnevnih i svakojakih pokusaja revidiranja onoga sto se zaista dogodilo.
Od onoliko ofanziva, nijedna u stvari nije rezultat nekog oslobodilackog pohoda partizana vec manje-vise bjezanija Vrhovnog Staba i kljucnih jedinica, uz ogromne gubitke. Uzevsi sve u obzir, jedini veliki uspjeh partizana na regionalnom nivou je to sto su samim svojim postojanjem vezali nezanemarljiv broj njemackih trupa i tehnike.
1. PRVA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - UZICKA REPUBLIKA
2. DRUGA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - IGMANSKI MARSH
3. TRECA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - KOZARA
4. CETVRTA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - BITKA NA NERETVI - BITKA ZA RANJENIKA - WEISS I, WEISS II, WEISS III
5. PETA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - BITKA NA SUTJESCI - SCHWARTZ
6. SESTA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA
7. SEDMA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - DESANT NA DRVAR
A kada ide neprijateljska ofanziva, onda je i logično da eskiviraš najteže udare kako bi se spremio na dostojan odgovor. A više nego adekvatan odgovor je stigao u periodu 43-45 .
-
dripac
Šta to nedostaje proleterijatu, ili su možda manje vrijedni od raznoraznih begova. Je li možda treba da se stide što su radnici. Pa možda i treba s obzirom kako ih danas tretiraju, i kad štrajkuju glađu, treba ih odmah pobiti da se ne pate.bleka wrote:Sta je sa sestom ? Nedostajalo inspiracije proletarijatu ?![]()
JA predlazem u stocharskom duhu "Rado ide Srbin u vojnike (PICKA)" LEt3
-
Klesar Tadija Tegoba
E šesta je bila trik pitanje na "Titovim stazama revolucije"bleka wrote:Sta je sa sestom ? Nedostajalo inspiracije proletarijatu ?![]()
Šesta neprijateljska ofanziva
Šesta neprijateljska ofanziva Nijemci i Ustaše, mjestimično i Četnici, poduzeli su ofanzivu radi preotimanja teritorija sto ga je NOV oslobodila uz obalu Jadrana i njenu neposrednu pozadinu, od Istre do Boke i Ulcinja. I pozadine Crne Gore. Krenula je iz Prijepolja u decembru 1943. godine, a završila neuspjehom početkom 1944. godine. U toku te ofanzive Partizani su srušili i poznati most na Tari kako bi spriječili Nijemce u njihovom napredovanju.
Radni naziv je bio "Bjež'te talijani, eto partizana, ovaj...., eto švaba"
-
_BosanaC
Ma scenario kao i prije petnaest godina - begovi se uhvatili noge a proleterijat ostao da ratuje... Kasnije dosli isti ti begovi i trazili svoje, a proleterijat ostao opet fukara...dripac wrote:Šta to nedostaje proleterijatu, ili su možda manje vrijedni od raznoraznih begova. Je li možda treba da se stide što su radnici. Pa možda i treba s obzirom kako ih danas tretiraju, i kad štrajkuju glađu, treba ih odmah pobiti da se ne pate.bleka wrote:Sta je sa sestom ? Nedostajalo inspiracije proletarijatu ?![]()
-
Liska
Ma tema pravo bezveze. Za partizane je uspjeh da su ikako prezivjeli. Svaka ofenziva je bila jaka i probijanje obruca je nesto sto je npr. uspjela uraditi malo koja jedinica Armije BiH, u proteklom ratu. Kad je to tako lako, zasto Srebrenicani nisu jednostavno probili obruc? Ili u Sarajevu? Da ne spominjem koliko su obucenije i jace bile postrojbe Vehrmahta nego ijedna vojska u nasem zadnjem ratu. Drugo, pogledajte malo podatke Vermahta. Samo u danasnjoj Hrvatskoj postoje vojna groblja na kojima je ukopano preko 24 hiljade njemackih vojnika. Pa nisu svi poumirali od tifusa i kolere. A nisu svi ni ukopani, a gdje su ostali dijelovi Jugoslavije. Pa gdje su Italijani, ustase, cetnici? Da ne kazem da su partizani uvijek bili napola gladni, napola obuceni i bez dovoljno municije za razliku od ostalih. To njihovo ratovanje cini jos vise tezim a svaki uspjeh mnogo znacajnijim.
-
SherlockHolmes
#35 Re: Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije
Nisam ni rekao da su bile partizanske, procitaj to malo bolje. Rekao sam da nisu bile konsekvenca prethodnog partizanskog oslobadjanja vaznijih teritorija.Klesar Tadija Tegoba wrote:Mislim da si ti samom sebi malo revidirao istoriju II svjetskog rata. Te ofanzive o kojima govoriš su bile neprijateljske, a ne partizanske ofanzive. Otuda i nazivi:SherlockHolmes wrote:Iako jos uvijek dobro pamtimo ovaj prosli rat koji je, uz to, vrlo dobro dokumentiran, svjedoci smo svakodnevnih i svakojakih pokusaja revidiranja onoga sto se zaista dogodilo.
Od onoliko ofanziva, nijedna u stvari nije rezultat nekog oslobodilackog pohoda partizana vec manje-vise bjezanija Vrhovnog Staba i kljucnih jedinica, uz ogromne gubitke. Uzevsi sve u obzir, jedini veliki uspjeh partizana na regionalnom nivou je to sto su samim svojim postojanjem vezali nezanemarljiv broj njemackih trupa i tehnike.
4. CETVRTA NEPRIJATELJSKA OFANZIVA - BITKA NA NERETVI - BITKA ZA RANJENIKA - WEISS I, WEISS II, WEISS III
A kada ide neprijateljska ofanziva, onda je i logično da eskiviraš najteže udare kako bi se spremio na dostojan odgovor. A više nego adekvatan odgovor je stigao u periodu 43-45 .
A o 43-45 smo i sarlo i ja pametnom dovoljno napisali.
-
SherlockHolmes
Fakat interesantno. Moze li izvor?Liska wrote:Ma tema pravo bezveze. Za partizane je uspjeh da su ikako prezivjeli. Svaka ofenziva je bila jaka i probijanje obruca je nesto sto je npr. uspjela uraditi malo koja jedinica Armije BiH, u proteklom ratu. Kad je to tako lako, zasto Srebrenicani nisu jednostavno probili obruc? Ili u Sarajevu? Da ne spominjem koliko su obucenije i jace bile postrojbe Vehrmahta nego ijedna vojska u nasem zadnjem ratu. Drugo, pogledajte malo podatke Vermahta. Samo u danasnjoj Hrvatskoj postoje vojna groblja na kojima je ukopano preko 24 hiljade njemackih vojnika. Pa nisu svi poumirali od tifusa i kolere. A nisu svi ni ukopani, a gdje su ostali dijelovi Jugoslavije. Pa gdje su Italijani, ustase, cetnici? Da ne kazem da su partizani uvijek bili napola gladni, napola obuceni i bez dovoljno municije za razliku od ostalih. To njihovo ratovanje cini jos vise tezim a svaki uspjeh mnogo znacajnijim.
Sto se tice probijanja obruca, bez veze je (da ne kazem i neukusno) porediti Srebrenicu sa "ofanzivama". Schvabe u njima nisu bile godinama ukopane kao sto je to slucaj na nasim frontovima. A i ta odokalna konstrukcija kako su Schvabe bile puno obucenije i spremnije ti je bez veze.
-
dripac
#39 Re: Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije
Kad već toliko razmišljaš o tom period, jesi li možda razmišljao i o tome šta bi bilo s BiH da nije bilo partizana i tog njihovog "kukavičkog" otpora, ili te boli neka stvar za istom.SherlockHolmes wrote:Nisam ni rekao da su bile partizanske, procitaj to malo bolje. Rekao sam da nisu bile konsekvenca prethodnog partizanskog oslobadjanja vaznijih teritorija.Klesar Tadija Tegoba wrote:Mislim da si ti samom sebi malo revidirao istoriju II svjetskog rata. Te ofanzive o kojima govoriš su bile neprijateljske, a ne partizanske ofanzive. Otuda i nazivi:SherlockHolmes wrote:Iako jos uvijek dobro pamtimo ovaj prosli rat koji je, uz to, vrlo dobro dokumentiran, svjedoci smo svakodnevnih i svakojakih pokusaja revidiranja onoga sto se zaista dogodilo.
A o 43-45 smo i sarlo i ja pametnom dovoljno napisali.
-
SherlockHolmes
Slobodno otvori drugu temu pa tamo o tome naglabaj.
-
mr2
partizanski oficirski kadar je tek 1953-54... [gotovo 10 godina nakon rata]..uspijo ocistiti istocnu bosnu,od cetnickika....naprimjer....visegrad i okolna sela su bili slabo zasticeni od,zloglasnih cetnickih trojki.....toliko o partizanskoj sposobnosti......
-
SherlockHolmes
Ocito si ga prespavao/sluftao cim ne znas ko ti je oslobadjao bivsi glavni grad.karanana wrote:neko spomenu dolazak crvene armije u jugoslaviju...jesam li prespavao taj cas istorije ili je to neka nova cinjenica da je crvena armija oslobadjala jugoslaviju?
-
mostarac
al partizani su ipak usli prvi i prije rujaSherlockHolmes wrote:Ocito si ga prespavao/sluftao cim ne znas ko ti je oslobadjao bivsi glavni grad.karanana wrote:neko spomenu dolazak crvene armije u jugoslaviju...jesam li prespavao taj cas istorije ili je to neka nova cinjenica da je crvena armija oslobadjala jugoslaviju?
-
SherlockHolmes
Ne, vec trenutno nisam raspolozen za naglabanje o SF-konstrukcijama koje bi se tamo u momentu pojavile, mada me alternativna istorija obicno zanima.dripac wrote:Znaci boli te neka stvar.SherlockHolmes wrote:Slobodno otvori drugu temu pa tamo o tome naglabaj.
Sem toga, totalno je off-topic.
-
dripac
Pa u svim tvojim postovima vezanim za temu koju si sam postavio je jako mnogo alternativne istorije.SherlockHolmes wrote:Ne, vec trenutno nisam raspolozen za naglabanje o SF-konstrukcijama koje bi se tamo u momentu pojavile, mada me alternativna istorija obicno zanima.dripac wrote:Znaci boli te neka stvar.SherlockHolmes wrote:Slobodno otvori drugu temu pa tamo o tome naglabaj.
-
SherlockHolmes
Da, vrlo je bitno ko se prvi prosetao Kalemegdanom, jer su se odsutne bitke tamo i vodilemostarac wrote:al partizani su ipak usli prvi i prije rujaSherlockHolmes wrote:Ocito si ga prespavao/sluftao cim ne znas ko ti je oslobadjao bivsi glavni grad.karanana wrote:neko spomenu dolazak crvene armije u jugoslaviju...jesam li prespavao taj cas istorije ili je to neka nova cinjenica da je crvena armija oslobadjala jugoslaviju?, koji su silovali u srbiji redom sve sta su stigli, sto je jos vise zategnulo odnose izmedju moskve i beograda, koji su krenuli silaznom putanjom jos 1942. godine, pa i ranije.
-
SherlockHolmes
Ne bas. Vjerovatno ne kontas sta je alternativna istorija, ali nije ni bitno.dripac wrote:Pa u svim tvojim postovima vezanim za temu koju si sam postavio je jako mnogo alternativne istorije.SherlockHolmes wrote:Ne, vec trenutno nisam raspolozen za naglabanje o SF-konstrukcijama koje bi se tamo u momentu pojavile, mada me alternativna istorija obicno zanima.dripac wrote: Znaci boli te neka stvar.
-
dripac
Uputi me prosvjetitelju.SherlockHolmes wrote:Ne bas. Vjerovatno ne kontas sta je alternativna istorija, ali nije ni bitno.dripac wrote:Pa u svim tvojim postovima vezanim za temu koju si sam postavio je jako mnogo alternativne istorije.SherlockHolmes wrote: Ne, vec trenutno nisam raspolozen za naglabanje o SF-konstrukcijama koje bi se tamo u momentu pojavile, mada me alternativna istorija obicno zanima.