Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post Reply
Liska

Post by Liska »

Nije mi poznato ovo drugo sto si naveo. Nego gdje si ti nasao prijedlog zakona? Slazem se sa zakonom i nadoknadom, ali samo za vrijeme nezaposlenosti. Ovo za organizatore otpora i dobrovoljce je malo nejasno. Na koji nacin se dokazuje da je netko organizator otpora ili dobrovoljac? Nije pitanje za tebe. Ali reakcija ti je veoma zucna a ovo je tek prijedlog koji moze a ne mora biti usvojen u ovom tekstu. A po meni je ozbiljnije koliko para primaju nasi politicari i na koji nacin su regulirali svoje mirovine.
Liberalism

Post by Liberalism »

mIRCerka wrote:
Liberalism wrote: Bili nasim borcima u inostranstvu trebalo dati vise ili manje nego borcima koji su sad u RS u nekim zabitima i koji prezivljavaju prodavajuci mlijeko i sir po pijacama?
da prostis, jednako im dati. Jer, bez obzira na sadasnje imovinsko stanje, borac je bio borac i tacka. To je ravno tome da sad Parlament zasjeda i kaze ONI PENZIONERI KOJI IMAJU DJECU KOJA IMAJU PRIHODE NECE PRIMATI PENZIJE, ILI CE PRIMATI 30% SVOJE PENZIJE JER IMAJU DJECU DA IH HRANE...
jarane, sto je covjek zasluzio, nek nosi....
Bas, mozes li mi reci sta sam ja to kao borac zasluzio? Usput evo vec 109 godina se prica o borcima a nikad nisam cuo nista da je neki pripadnik ARBiH koji je samo po osnovu pripadnosti ARBIH dobio nesta od F BiH, izuzev certifikata, al oni su irelevantni za ovu raspravu.

Evo primjer i za tebe!

Kaze drzava borcima treba besplatno zdravstveno osiguranje. Ok, al haj ti meni reci hocu li ja sad placati ili necu placati 7 % na bruto platu zdravstveno osiguranje ili ne?

Usput, svi oni koji nesta pricaju u odbranu ovog zakona nek se raspitaju sta postojeci zakoni nude borcima. Npr u vecini od 10 kantona borci imaju pravo da jedan put u godini koriste banjska ljecilista (vidite pod zakon o dopunskim pravima boraca u skoro svim kantonima u F BiH). I sad zapitajte se kojeg borca znate da koristi ovu beneficiju?

A koriste ih mnogi i kojima treba i kojima netreba njega u banjama, samo sto oni koji odlucuju znaju kome ce refundirati troskove boravka u npr. Fojnici a kome ne.

Ovih dana se i donosi ovaj zakon zato sto politicari na vlasti znaju a. da opozicija ne smije ni pisnuti protiv ovog zakona, a narod veze nema o cemu je prica, bitno je da je za 'borce'.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Liberalism, ja ti samo odgovorih na ono sto citirah...sto se tice onoga sto su borci dobili, dobili su od sake do lakta...moj tata 40% invalid bio, i posto nije htio vise ici na procjene svaih mjesec dana, smanje mu na 30% i dobija 30 KM :D jupi :D

ne znam sta da ti kazem osim DIGNITE SE VISE I HEBITE IM ZNANJE!!!! Jer pricom, napucanim terminima, i znanjem da si u pravu neces puno postici...
ovdje ocigledno samo jos seljaci sa vilama i kombajnima mogu nesto promijenit....
pozz
Liberalism

Post by Liberalism »

Kolektivizam kolektivizam.

Kad shvatimo da se kolektivizam korisiti samo da bi se ispunili individalni ciljevi pojedinaca, bicemo jedan korak blize 'snu' da cemo nekad zivjeti u normalnoj drzavi.

Ja samo govorim o bagri koja u svim prilikama koristi obmanu kolektivizma kako bi za sebe profitirali vise nego sto su njihove stvarne mogucnosti.
nemaveze

Post by nemaveze »

liebralisam

malo sam zbunjen šta ti ustvari hoćeš, ne razumijem jeli tebi smeta što se nešta borcima treba nešto više dati ili ti smeta što je to predizborna laž?

kako misliš "šta si ti kao borac "zaslužio"? da crkneš ili da ti država kad i ako ima više para da više kao borcu sa zaslugama?

zapamti jedno, svaka država koja ima para daje ratnim veteranima povlastice o kojima ostali ne moraju ali mogu znati ako ih interesuje

meni se čini da ti nisi bio borac i da ti zato smeta ovaj nepostojeći novi zakon, ako griješim izvini
sarlo

Post by sarlo »

Organizatoru otpora i dobrovoljcu:

1. Jesi li stvarno organizator otpora ili lazov?
2. Posto si organizator otpora, i kritican opcenito, interesuje me jesi li zadovoljan sa svojom organizacijom otpora?
3. S obzirom na tvoje moralne vrline (na koje se pozivas), i pamet koju prosipas, sto ne dodje u Sarajevo da organizujes otpor? Ili u Srebrenicu, Focu, Prijedor,..
4. Dali su borcu poslije rata stvarno dobili 400 DM mjesecne place za ratni staz?
Ili su dobili knjizicu kojom je kreirano fiktivno potrazivanje prema drzavi, i koje je trebalo biti naplaceno od drzavne imovine (privatizacija,..). Nije stvar ko se kako snasao nego koliko je to potrazivanje dobilo realnu trzisnu vrijednost.
4. Zakon o borcima je u prijedlogu, nacrtu, raspravi, izglasavanjima vec desetak godina. Ti kao savjestan organizator si vjerovatno ucestvovao u svemu tome. Zasto se nisi zalagao da se borackoj populaciji uvede neki namet? U vidu posebnih poreza, taksi, oduzimanju stanova i sl.
5. Da li znas da za ostvarivanja posebnih prava moras da povedes upravni postupak. S obzirom da si savjestan, vjerujem da neces povesti taj postupak i nemoj da brines brige ovih koji ce se obogatiti.
Liberalism

Post by Liberalism »

Nema razloga da se meni obracate, ovo nije tema subjektivne prirode zar ne?

Evo jos jedan primjer kako bi vam pomogao da razmisljate siroko:

Oficiri ARBIH koji se nisu demobilizirali u prvom valu vec naknadno, 1998, 2000 i 2002. godine dobili su pravo na beneficirane penzije.

Situacija je ovakva: Oficir ARBIH je bio maksimalo 10 godina (znaci od 1992 do 2002. godine) u sluzbi odnosno za taj period je mogao uplacivati doprinose za penziono osiguranje.

Posto pripadnici ARBIH imaju beneficirani radni staz, maksimalni beneficirani staz jeste 4 godine rata x 2 + 6 godina poslije rata x 1,4 max = 8 + 8,4 = 16,4 godine.

bez obzira da li je taj oficir bio zaposlen ili ne prije rata oni na osnovu sluzbe u ARBIH imaju penzije od 600 do 800 KM.

Civil, koji je penzionisan u isto vrijeme kad i oficir ARBIH ima penziju max 300 - 350 KM dok oficir 700 - 800 KM

Postavlja se pitanje, posto oficir nije mogao sa i sa beneficiranim stazem imati penziju od 700 KM (jer je to osoba od 40 - 45 godina) kako on da ima penziju 700 KM dok mdruga osoba koja je radila 40 godina i koja je redovno uplacivala doprinose (i plata mu jebila priblizna oficirskoj) ima penziju m ax 350 KM?

Odgovor je vlada F BiH se obavezala da ce PIO/MIO F BiH uplacivati iznose na ime placanja beneficiranih penzija (ja mislim oko 6-9 miliona KM godisnje).

I sta imamo sad?

Prvo Vlada F BiH nikada nije ni jedne KM uplatila PIO/MIO na ime ovih obaveza, ali i pored toga penzijski fond daje oficirima visoke penzije.

Ko dobija ko gubi?

Dobijaju oficiri naravno, a gube svi ostalih 300.000 penzionera u F BiH kojima je do sada isplaceno oko 30 miliona KM manje penzija jer je fond morao platiti beneficirane penzije oficirima iako Vlada ta sredstva nije uplatila fondu.

Sta ovo ima veze s ovom temom?

Ima veze jer ce uglavnom svi ti oficiri dobiti po ovom zakonu dodatnih 260 KM (mozda po koji da nece, al nije bitno hoce bar jedan i onda ima veze) i imacemo slijedecu situaciju

Oficir ima penziju od 700 KM koja se finansira preko ledja najsiromasnijih (penzionera) plus 260 KM koja se finansira preko PDV i tako ta osoba dobija 960 KM.

Okrenite se oko sebe pa shvatite.

bez obzira sta vi mislili, nigdje nije normalno da ratni veterani imaju tolika primanja (u odnosu na prosjecne plate) i da je ovaj zakon kombinacija bezobrazluka, idiotluka, i smisljenog provođenja politike zloupotrebe drzave u vlastitom interesu pripadnika pojedinih politickih stranaka.
Liska

Post by Liska »

Liberalism wrote:Kolektivizam kolektivizam.

Kad shvatimo da se kolektivizam korisiti samo da bi se ispunili individalni ciljevi pojedinaca, bicemo jedan korak blize 'snu' da cemo nekad zivjeti u normalnoj drzavi.

Ja samo govorim o bagri koja u svim prilikama koristi obmanu kolektivizma kako bi za sebe profitirali vise nego sto su njihove stvarne mogucnosti.
Ni meni nisi potpuno jasan. Protiv si zakona jer je manipulacija pred izbore (vrlo vjerojatno) i zato jer ce doci do zloupotrebe sredstava (vrlo vjerojatno). Ali ako vec ganjamo princip, hajdmo biti protiv svih zakona jer u svakom zakonu dolazi do zloupotrebe zakona ili sredstava osiguranih zakonom. Ne brinem se za one koje si ti spominjao, ali ne spomenu ni jednom demobilizarane borce cije su fabrike i prijeratni poslovi nestali, koji tumaraju ulicama i s vremena na vrijeme uhvate kakav nadnicarski posao. Zar oni nisu zasluzili bar nesto od tih sredstava i treba li im radi nekih drugih oduzeti mogucnost da bar malo poboljsaju svoje zivote i zivote svoji porodica? Treba li njima oduzeti tih sto maraka samo zato da tvoj jaran ne bi drzavnim parama sebi placao vecere?
Liberalism

Post by Liberalism »

Objektivno nije normalan niko ko u ovom stanju predlaze takav zakon.

Radnicima je fabrike oduzela drzava, a nisu im oduzeli ljudi koji su ih privatizirali ako hocemo bas mak na konac.

Parlament sa vecinskom SDA je izglasao zakon u kojoj se drustvena imovina pretvara u drzavnu, odnosno sve fabrike je ponovo nacionalizirala.

U tom momentu su fabrike oduzete od radnika i tim zakonom su radinici ostali bez prava vlasnistva i postali su obicni radnici.

Međutim to kod nas izgleda ide pravo tesko za razumjevanjem posljedica zakona koje parlamenti donose. I dan danas se misli da su fabrike vlasnistvo radnika, iako im je to pravo oduzeto prije vise od 10 godina.

Toliko o nasoj sposobnosti da razumijemo buduce posljedice zakona koje parlamenti donose danas.
dobarrabit

Post by dobarrabit »

Problem svih nesuglasica i dilema je REVIZIJA. Nikad nije uradjena i niko je ne smije uraditi. Jako puno malverzacija je bilo oko stepena invalidnosti, potvrda o pripadnosti Armiji BiH, pa i oko dodjeljivanja Zlatnih ljiljana i ostalih priznanja.

1.Oko 30% RVI nikad nije vidjelo ni pusku ni liniju.
2.Oko 50 000 je fiktivno izdatih vojnih knjizica (najvise u 1. korpusu)
3.Pogledajte spisak dobitnika zlatnog ljiljana i ostalih priznanja samo iz Sarajeva i sve ce biti jasno.

Zakljucak bi mogao biti, izvrsiti reviziju (sto je sad neizvodivo). I sam sam pripdanik boracke populacije, ali bih odustao i od 5 000 mjesecno ako bi isto dobijale gazde saarjevski kafica i drugi “majmuni” koji se sad vode kao demobilisani borci.
Liska

Post by Liska »

Liberalism wrote:Objektivno nije normalan niko ko u ovom stanju predlaze takav zakon.

Radnicima je fabrike oduzela drzava, a nisu im oduzeli ljudi koji su ih privatizirali ako hocemo bas mak na konac.

Parlament sa vecinskom SDA je izglasao zakon u kojoj se drustvena imovina pretvara u drzavnu, odnosno sve fabrike je ponovo nacionalizirala.

U tom momentu su fabrike oduzete od radnika i tim zakonom su radinici ostali bez prava vlasnistva i postali su obicni radnici.

Međutim to kod nas izgleda ide pravo tesko za razumjevanjem posljedica zakona koje parlamenti donose. I dan danas se misli da su fabrike vlasnistvo radnika, iako im je to pravo oduzeto prije vise od 10 godina.

Toliko o nasoj sposobnosti da razumijemo buduce posljedice zakona koje parlamenti donose danas.
Kod nas je to sve selektivno. Po sarajevskim medijima samo prijeratni radnici Aluminija imaju neka specijalna prava na svoja prijeratna radna mjesta. Ali nebitno sada.
Znaci po tebi zakon ne treba izglasati da ga netko ne bi zloupotrijebio. Lijep princip ali bi ga morali koristiti za sve zakone. Zasto samo na ovome? Da budemo jasni, meni te pare ne trebaju niti cu ih traziti. Ali postoji znatan broj demobilizarnih bez ikakvih primanja. Zar oni ne zasluzuju nesto jer su svojim dugogodisnjim ucestvovanjem u ratu pogubili zdravlje, zivce, posao, zapostavili obrazovanje?
Liberalism

Post by Liberalism »

hajde da malo obrnemo stvari? Koja kategorija sstanovnika u BiH ne zasluzuje nista? Eto borci su nesta zasluzili i trebali bi dobiti nesta? Da li samo borci trebaju 260 KM i niko vise?

Trebaju li penzioneri dobiti vise?

Trebaju li siromašni dobiti vise?

Trebaju li bolesni dobiti vise?

Trebaju li nezaposleni dobiti vise?

Trebaju li silovane zene dobiti vise?

Trebaju li civilne žrtve rata dobiti vise?

Trebaju li manjine dobiti vise?

Al ne borci su se borili i oni trebaju dobiti sve, i to ne zbog toga sto su oni zasluzili vec sto bi se moglo desiti da se ne dobiju izbori ako se njima ne da ili bar ne obeca da im se da.
Liska

Post by Liska »

Liberalism wrote:hajde da malo obrnemo stvari? Koja kategorija sstanovnika u BiH ne zasluzuje nista? Eto borci su nesta zasluzili i trebali bi dobiti nesta? Da li samo borci trebaju 260 KM i niko vise?

Al ne borci su se borili i oni trebaju dobiti sve, i to ne zbog toga sto su oni zasluzili vec sto bi se moglo desiti da se ne dobiju izbori ako se njima ne da ili bar ne obeca da im se da.
Nisam rekao da trebaju dobiti sve ili bih mogao zakljuciti da svi gore pobrojani trebaju dobiti sve, a borci nista?! Normalno da svima treba, ali bih sada tvojom logikom treba zakljuciti da ima laznih civilnih zrtava rata, sa par kompanija, brodovima i da oni ne bi primili nista, bolje obustaviti sve. Treba uzimati od politicara i davati narodu jer u normalnim drzavama sve gore pobrojane kategorije primaju neku vrstu pomoci. Pri tome ne mislim da je 10 KM neka pomoc. Toliko dnevno potrosi zadnji administrativac na najnizem nivou vlasti.
Liberalism

Post by Liberalism »

Halo, ovo nije srednji vijek
Liska

Post by Liska »

U kom smislu?
Liberalism

Post by Liberalism »

U smislu u kojem kazes da treba uzimati od politicara i davati narodu.

Drzava treba da osigura pomoc najugrozenijim. Ali ako drzava radi da jednu grupu povlasti, ne uzimajuci u obzir stete koje nanosi drugima, onda ona ne pomaze nikome, vec odmaze svakome pa cak i tim povlastenim.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Vladajuce stranke ce gotovo sigurno u samo predvecerje izbora usvojiti ovaj zakon, jer su sigurni da ce on kasnije biti povucen zbog pritisaka medjunarodnih monetarnih institucija koje vec sada upozoravaju da je BiH pred bankrotom zbog ogromne administracije i sve veceg broja korisnika socijalnih davanja. Naravno s obzirom da nasa drzava koja nema nikave proizvodnje, izvoza, pa prema tome ni vlasitih izvora prihoda prezivljava upravo od stand-by aranzmana i donacija medjunarodne zajednice neuspjeh ovoga zakona je zagarantovan. Ali to ce se desiti tek nakon oktobarskih izbora a ovo je vazan podatak za ovu pricu.

Tako ce sadasnja i, na zalost, i buduca vlast imati alibi da su oni eto htjeli sve najbolje ali su se zli ljudi iz MMF i WB koji nemaju sluha za nase probleme opet umijesali. Naivni ce nasjesti na tu pricu, a tada ce vec proci oktobar i novi cetverogodisnji mandat ce moci poceti.

Federalna vlada jedva iz svog budzeta izdvoji i ovih 300 miliona za sadasnje korisnike boracko invalidske zastite. Osiguravanje jos najmanje tolike svote za novi zakon je u domenu naucne fantastike.
Liska

Post by Liska »

Liberalism wrote:U smislu u kojem kazes da treba uzimati od politicara i davati narodu.

Drzava treba da osigura pomoc najugrozenijim. Ali ako drzava radi da jednu grupu povlasti, ne uzimajuci u obzir stete koje nanosi drugima, onda ona ne pomaze nikome, vec odmaze svakome pa cak i tim povlastenim.
Ma stvarno. A nije srednji vijek ako politicari sve uzmu sebi i ako osiguraju penzije od 1000 maraka u doba kada je prosjecna jedva 200 KM. Ako bi uzeli u obzir stete koje politicari nanose ovoj zemlji, steta od Zakona o braniteljima bi bila minimalna. Mislim da je zakon o braniteljima potreban u svakom slucaju, kao i mnogo drugih zakona. Po tebi ispada da je ovaj zakon stetniji od bilo cega sto se desava u ovoj zemlji, stetniji od prodaje EP za 10 milijuna maraka a dug od 17 milijuna ce isplatiti FBiH, normalno od poreza koje prikupe od naroda. Ovaj zakon nije ni donesen, pa prvo sacekajmo njegov konacan tekst. Nije mi jasno zasto ga tako snazno odbacujes?
ulicar

Post by ulicar »

Liberalism wrote:Evo kad se ti tako zalazes za bolji polozaj boraca, ti meni reci sta bi treao dobiti borac ARBiH koji je 4 godine proveo u ratu i poslije rata otisao u inostranstvo, ozenio se ima dvoje djece, i on i njegova zena rade, zajedno imaju mjesecne prihode od 6.000 KM, imaju kucu od 200 m2 za koju ce platiti zadnju ratu za 5 ili 6 mjeseci, imaju dva automobila, on (borac ARBIH) trenutno polaze za dozvolu za upravljanje malim letjelicama, svake godine idu na odmor i zimi i ljeti, itd itd.

Sta ti mislis jeli za njega dovoljno da mu Federacija BiH svaki mjesec daje 260 KM (ili 130,- eura) ili bi mozda trebala da mu da vise? Jer ipak troskovi zivota u EU su puno veci nego u BiH?
Ti jarane kao da si mene opisao. Ja od BiH drzave nisam dobio pfeninga, a ne marku, niti 260 maraka. Bukvalno, nikada. Dobio sam certifikat na dvadeset milja koji sada vrijede 1000, cak kada dolazim u BiH moram izvaditi vizu :) Dok sam bio u BiH nakon rata, nisam dobio ama bas nista od BiH. Moja familija u BiH sve vojnici dobrovoljno budalasi bili, ni banke. Kako da dobiju ove pare? Odoh sada da trazim da mi se isplati mojih 34320 KM-ova. Hocu PARE!
violet_rose

Post by violet_rose »

Liberalism wrote:hajde da malo obrnemo stvari? Koja kategorija sstanovnika u BiH ne zasluzuje nista? Eto borci su nesta zasluzili i trebali bi dobiti nesta? Da li samo borci trebaju 260 KM i niko vise?

Moram reci da se slazem sa tobom samo u jednoj stvari a to je da ovaj zakon predstavlja jedno u nizu predizbornih laznih obecanja.
Sve ostalo sto si rekao ne stoji, po mom misljenju naravno.

I ona prosla drzava je citavih 50 godina isplacivala penzije ucesnicima NOB-e a nosioci spomenice '41 - prvoborci (sto je ekvivalentno sadasnjim organizatorima otpora i dobrovoljcima) su, koliko znam, imali i dodatne povlastice i beneficije. I to tokom 50 godina bez obzira na njihov kasniji status. Po meni to je i ispravno jedino tako - znaci ako drzava zeli da uvede neke beneficije za borce onda je logicno, posteno i moralno jedino da te beneficije budu jednake za sve bez obzira na individualne slucajeve da li danas neko zivi u EU ili Americi ili u nekoj bosanskoj zabiti. Jer, u vrijeme za koje ostvaruju pravo na beneficiju su svi bili jednaki i jedino je ispravno da imaju jednaka prava i danas. Sve ostalo bi sadrzavalo diskriminaciju. A da ne govorimo o tome sto bi bilo van pameti i u praksi potpuno neizvodljivo to sto ti predlazes da neko ima manje neko vise shodno svom sadasnjem statusu (pa zar zaista mislis da bi bilo moguce napraviti listu koliko kome pripada?! (npr. ovaj zivi u Svedskoj, ima dvoje djece i radi njemu treba 50 KM, ovaj je u Njemackoj i ima jedno dijete ali manja mu je plata nego onome u Svedskoj pa cemo njemu dati 60 KM) - pa stvarno to je razmisljanje van svake pameti.

Znaci, jedino u ovom obliku - svima jednako - ovakav zakon moze imati smisla.

E sada, druga je stvar sto u ovoj drzavi ima milion problema i stotine ugrozenih i siromasnih kategorija. Ali, to treba da se uredi nekim drugim zakonima i ne samo zakonima vec konretnim akcijama - ne treba se drzava bazirati na nekakvu socijalnu pomoc nezaposlenim - vec treba i mora dati sve od sebe da se omoguci zaposlenje tim ljudima. Tako i sa ostalim oblastima - rjesavati probleme u zdravstvu, skolstvu, penzionoj politici - ali ne brkati to sa ovim zakonom.
Liska

Post by Liska »

Normalno da su se vladajuci tek sada sjetili boraca ali to opet ne znaci da nema potrebe za takvim zakonom. Sigurno je da MMF i Svjetska banka to nece dozvoliti. Isto tako je sigurno da necemo naprijed sve dok nam MMF i Svjetska banka odredjuju kako cemo i sta cemo raditi. Samo zelim reci kako se ovi argumenti nema para i bankrotiracemo izvlace kad treba brinuti o ugrozenim kategorima stanovnistva ili deviznim stedisama. Nikada se ne koristi kad treba platiti npr. 17 milijuna KM koje ce Federacija platiti na ima dugova Energopetrola. Stotinu milijuna KM je baceno u vjetar za administraciju i to nije problem. Problem su borci. Ako ce se pomoc borcimama ili nezaposlenima svesti na 10 KM, onda bolje i da je nema. Jer ova administacija da bi nekome uplatila 10 KM potrosi najmanje 50 KM za obradu jednog slucaja. Ali neka nam onda lijepo kazu da postojimo samo zato da bi administracija imala koga zajebavati i da ne bi sjedila nezaposlena. Znaci, ako nam je puno 300 milijuna za invalide, ukinimo i to. To je puno a nije puno da citav budzet ode za place korisnicima budzeta kojih je najmanje 50 % prekobrojno. Svjetska banka nije problem kad trazi smanjenje bruto placa za administraciju od 10 % i tada se odbija ultimatum SB i kao razlog navodi neki clanak u Ustavu koji zabranjuje smanjenje place. Liberalism je u pravu u dosta stvari, ali je njegov napad na ovaj zakon, pa i neka opravdana prava boraca prezestok i ne razumijem ga. Sacekajmo sta ce biti ali mene sigurno nece kupiti sa tim zakonom. Za ostale ne znam.
bihac-x

Post by bihac-x »

?? pa gdje se ovaj borio pa je imao ovoliku platu u ratu ??? .. kod nas u sili nebeskoj-5.korpusu nije bilo plate ... svi smo bili dobrovoljci ....
Liberalism

Post by Liberalism »

U 81 diviziji 100 DEM diverzantima, oficirima 50 DEM. Pitaj ako nevjerujes (doduse nesjecam se koliko je mjeseci biulo tako, valjda dok se torba para nije ispraznila). :-) :-) :-)
pisko

Post by pisko »

’’1. Vecina pripadnika ARBIH je je bila pozvana u vojnu sluzbu na osnovu zakona o vojnoj obavezi’’
Bome jarane lijepo si poceo jer je ova konstatacija puki plod tvoje uobrazilje.Ako si borac, onda nema potrebe da ti govorim kako su prvo formirane mahalske grupe itd. itd.
Pod gornje bi mogli mozda podvesti jako mali broj komandnog kadra…
Dalje, pred parlamentom je Zakon o pravima branitelja i njihovih porodica.Dakle, po samom nazivu on bi trebao tretirati jedinstveno sve boracke kategorije.Medjutim, ovdje sam jako skeptican, jer oni koji vec imaju nesto nece u kolo sa demobilisanim golacima.
Gospon /liberalizam/ lijepo je sto hoces ljudima da otvoris oci, ali udaras na pogresnu stranu.Cemu sva ta matematika kad i ptice znaju da od ovih grdnih para nema nista, ali eto kad bi ljudi imali bar zdravstveno, a djeca njihova povlastice oko skolovanja, i to bi za pocetak vrijedilo.
Ovo treba da se usvoji jer iza izbora ide reforma drzave i ko zna sta sve jos.
I na kraju – pisam ja tu skromnost tipa /nisam ja is’o zbog ovog ili onog, vec da branim/, jer nam je upravo ta prica i dohakala.
ChoosenOne

Post by ChoosenOne »

Samo cu ukratko glede par komentara tipe:
"Biti borac u ovom ratu je bila duzdnost svakog odraslog muskarca koji je dobio poziv. Sto u sustnini nije osnova da se poslje traze prava."

Krajnje pogresna tvrdnja sto se tice prava boraca generalno, sto se tice ovog zakona o komu razgovaramo nisam siguran jer nisam upoznat sa detaljima istoga.

Duznost ne znaci automatsko gubljenje prava, da je to tako onda je biti borac isto kao biti rob (siguran sam da se niko ovdje nece sloziti da bi to tako trebalo biti).

Povrede i posljedice (neke su vidljive a druge su "ne-vidljive" prirode) koje su nastale usljed "duznosti" svi borci trebalo bi da ostvaruju sa punim pravom (neko je napisao o operacijama koje su prouzrocene ranjavanjem u ratu).

Oni koji su odsluzili bez povreda takodjer imaju prava koja su npr:
- zaostala primanja (isplacena u dionicama kao sto prvi post navodi i stoga gotova prica)
- beneficirani radni staz za period proveden u "sluzbi"

Bilo bi fino kada bi borci imali sljedece povlastice:
- u zaposljavanju u drzavnim sluzbama ako osoba A i B imaju isti broj "poena" (istih su kvalifikacija) ona(j) sa borackim stazom ima prednost
- osnivanje organizacije koja bi pruzala edukativni servis tako da borci mogu napraviti tranziciju (mjenjanje struke ili visi nivo struke)

Svi oni borci koji nisu ostali trajni invalid (fizicki ili mentalno) ne mogu ocekivati da ih drzava izdrzava do vijeka.
Post Reply