Ovako se radi i na zapadu. Ne zadržavaju se majke i djeca, osim ako nije potrebno.thea wrote:Dragi Forumasi,
ima nas sa svakakvim iskustvima. No jedno je sigurno, oni koji pisu pozitvno o istom kosevskom timu, ili su radnici ili imaju nekog ko'gore radi.
Za mene osobno kao i za sve ljude koje poznajem iskustva su vise no katastrofalna.
A na porodiljskom da i ne komentarisem, jedna se rodica porodila ujutro a izasla navecer. eto toliko...
Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
-
The Realist
#26 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
- Edin H.
#27 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Meni stvarno nije jasno na sta se vi zalite, nije vise socijalizam, nije ga narod htio.
Pristup ljekaru nije vise pravo, nego privilegija.
Moj prijatelj u Engleskoj je cekao na operaciju srca 14 mjeseci, pa ko prezivi, prezivi...
Cekanje da vidis ljekara opste prakse je cesto dvije sedmice i kada konacno docekas ne smijes se zaliti na vise nego jedan problem, za drugi problem moras ponovo zakazati termin.
Iz bolnice otpustaju ljude jos u bolovima, pod temperaturom da bi se oslobodio krevet.
Zdravstvena njega je skupa, veliki pritisak na budzet, u BiH doktori slabo placeni, sta drugo ocekivati nego da mnogi iskoriste priliku da poprave svoje imovinsko stanje nelegalnim sredstvima
Pristup ljekaru nije vise pravo, nego privilegija.
Moj prijatelj u Engleskoj je cekao na operaciju srca 14 mjeseci, pa ko prezivi, prezivi...
Cekanje da vidis ljekara opste prakse je cesto dvije sedmice i kada konacno docekas ne smijes se zaliti na vise nego jedan problem, za drugi problem moras ponovo zakazati termin.
Iz bolnice otpustaju ljude jos u bolovima, pod temperaturom da bi se oslobodio krevet.
Zdravstvena njega je skupa, veliki pritisak na budzet, u BiH doktori slabo placeni, sta drugo ocekivati nego da mnogi iskoriste priliku da poprave svoje imovinsko stanje nelegalnim sredstvima
-
dječak sa šibicama
#28 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Kako nije socijalizam, a ono S u akronimu SDP (vladajuce stranke) je skracenica za sta?
Da nebi neko sad brzebolje rekao nije isto socijalizam i socijalno uredjena drzava, nije govno vec se cuko pokakio.
Da nebi neko sad brzebolje rekao nije isto socijalizam i socijalno uredjena drzava, nije govno vec se cuko pokakio.
- chuchumbamayumbe
#29 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Malo je off topic...dobio sam uputnicu za UZ abdomena, nešto mi je jetra tandaramandara, odem u DZ Saraj Polje, zakazali mi pregled za 4 mjeseca.
Pokušao zakazati nutricionistički pregled u Vrazovoj prije 2 mjeseca...reče mi ljubazna teta da se javim u decembru (znači, javite nam se za 2 mjeseca) da bi mi u decembru zakazali...evo za koji dan počinje decembar pa ću nazvati ...vjerovatno ću dobiti termin za juni-juli.
Niđe veze.
Pokušao zakazati nutricionistički pregled u Vrazovoj prije 2 mjeseca...reče mi ljubazna teta da se javim u decembru (znači, javite nam se za 2 mjeseca) da bi mi u decembru zakazali...evo za koji dan počinje decembar pa ću nazvati ...vjerovatno ću dobiti termin za juni-juli.
Niđe veze.
- kokuz_sa
#30 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
nije to nista..kod mene stari se ove godine u aprilu narucio za februar 2012 za neki pregled..snimanje necega u bolnici gorechuchumbamayumbe wrote:Malo je off topic...dobio sam uputnicu za UZ abdomena, nešto mi je jetra tandaramandara, odem u DZ Saraj Polje, zakazali mi pregled za 4 mjeseca.![]()
Niđe veze.
- holowey
#31 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
skoro ista situacija, ista bolnica, isti dom zdravlja...problem sa jetrom, rekli dodji za kontrolu za jedan mjesec i ponesi nalaz UZ abdomena...u domu zdravlja me narucili za UZ za februar, ja im pokusao objasniti da mi je kontrola za mjesec te da ne mogu cekati toliko...i na kraju otisao privatno uraditi UZ, Sunce na A.Polju, 80km... pored mjesecnih odbijanja za zdravstveno za svaki drugi pregled moram ici privatno jer, ili nemaju reagense ili me naruce za dva-tri mjeseca a do tad ko ziv ko mrtav...chuchumbamayumbe wrote:Malo je off topic...dobio sam uputnicu za UZ abdomena, nešto mi je jetra tandaramandara, odem u DZ Saraj Polje, zakazali mi pregled za 4 mjeseca.![]()
Niđe veze.
-
dječak sa šibicama
#32 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Nadjite spisak privatnih ordinacija u KS i vidjet cete da skoro svaki doktor, ima i privatnu praksu, ili radi u nekoj od privatnih poliklinika.
Zato i narucuju za pola godine, drugim rijecima "dodji mi privatno, i imat ces nalaz za pola sata, cak ces i osmijeh dobiti od sestrice".
A opet, kako da ih covjek krivi, ljudi se skoluju pola zivota, i onda imaju platu milju ipo, hirurzi recimo... vece plate imaju, bubam, kancelarijski misevi po ministarstvima i slicnim javnim preduzecima.
Zato i narucuju za pola godine, drugim rijecima "dodji mi privatno, i imat ces nalaz za pola sata, cak ces i osmijeh dobiti od sestrice".
A opet, kako da ih covjek krivi, ljudi se skoluju pola zivota, i onda imaju platu milju ipo, hirurzi recimo... vece plate imaju, bubam, kancelarijski misevi po ministarstvima i slicnim javnim preduzecima.
-
The Realist
#33 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Što se tiče čekanja, problem je što nekih aparata jednostavno nema dovoljno, te što je puno toga jako skupo.
Znam da zavod pokušava smanjiti broj pregleda, operacija....., jer ne mogu financijski izdržati.
Ovo ne umanjuje činjenicu da ima svega u zdravstvu i da je korupcija "na nivou", ali za neke stvari nisu toliko ni ljekari krivi.
Znam da zavod pokušava smanjiti broj pregleda, operacija....., jer ne mogu financijski izdržati.
Ovo ne umanjuje činjenicu da ima svega u zdravstvu i da je korupcija "na nivou", ali za neke stvari nisu toliko ni ljekari krivi.
- Edin H.
#34 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Pa nije ni cudo da nema dovoljno aparata, kad narod ne glasa na osnovu pokazatelja koliko je pojedina stranka koja je bila na vlasti ili ukoliko dodje na vlast spremna uloziti u zdravstvo, skolstvo, izgradnju transportne infrastrukture, nego su druge stvari prioritetiThe Realist wrote:Što se tiče čekanja, problem je što nekih aparata jednostavno nema dovoljno, te što je puno toga jako skupo.
-
kojeime
#35 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
A da kazemo SDP-u da necemo glasati za njih na slijedecim izborima ako ne donesu zakon po kojem ljekar i/ili bilo koji drugi medicinski radnik moze raditi ili samo u drzavnoj ustanovi ili samo imati privatnu praksu ali ne smije oboje?dječak sa šibicama wrote:Nadjite spisak privatnih ordinacija u KS i vidjet cete da skoro svaki doktor, ima i privatnu praksu, ili radi u nekoj od privatnih poliklinika.
- alica.k
#36 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
ponovo, veze to nema, doktori ne odredjuju sami termine ni za preglede ni za operacije ni za nalaze ni nista, vec imaju drugi ljudi zaduzeni za to.dječak sa šibicama wrote:Nadjite spisak privatnih ordinacija u KS i vidjet cete da skoro svaki doktor, ima i privatnu praksu, ili radi u nekoj od privatnih poliklinika.
- chuchumbamayumbe
#37 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Ima aparata, ne onoliko koliko bi trebalo, ali ima sasvim dovoljno da ne treba da u DZ Saraj Polje čekam preko 4 mjeseca da mi urade UZ jetre. Fazon je što se previše vremena potroši na kafe (znam iz ličnog iskustva kada sam čekao da usred radnog vremena završe trač partiju uz kafu, došlo mi da im je*em mater), produktivnost je NULA, pacijent je na zadnjem mjestu. I sestra koja naručuje može hladno da radi sa doktorom koji radi, zašto ne bi mogla to da uradi?
- Filter
#38 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
ovo je stara vijest, ali mozda se moze probati... mislim da su povecali broj klinika i pregleda sa privatnim ustanovama ( na nekoj temi sam pisao za ordinaciju al tawil)
...Saradnja javnog i privatnog zdravstva: Manje čekanja osiguranicima u Sarajevu na određene preglede
Kantonalno ministarstvo zdravstva u Sarajevu i Zavod zdravstvenog osiguranja postigli su ugovor s deset privatnih zdravstvenih ustanova, tvrdeći da će na taj način skratiti vrijeme u kojem pacijenti u ovom kantonu čekaju na jedan broj zdravstvenih pretraga, za šta su im dosad trebali i mjeseci čekanja.
Time će osiguranicima omogućiti efikasniju, što znači i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ustvrdili su.
Kao drugu bitnu odrednicu potpisnici ističu da će ugovor napraviti prvi korak ka integriranju privatnog i javnog zdravstva na legalan i prihvatljiv način.
Za pacijente to konkretno znači da će moći obaviti pretrage kao što je ultrazvuk srca, naprimjer, u privatnim zdravstvenim ustanovama angažiranim ugovorom i da na pregled neće čekati duže od mjesec dana. Dosad su u javnom zdravstvu znali čekati i po šest mjeseci.
Što se tiče participacije, za sve zdravstvene usluge regulirane ugovorom važit će ista pravila kao i ona na koja su pacijenti navikli u javnom sektoru.
Sve ovo su na ceremoniji potpisivanja ustvrdili kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Mahmut Đapo, te prof. dr. Senad Mehmedbašić uime angažiranih privatnih ordinacija.
Ugovorom je angažirano deset privatnih zdravstvenih ustanova izabranih na osnovu javnog poziva. Odabrali su ih Ministarstvo i Zavod jer su, kako kažu, ispunili postavljene uvjete od kojih je jedan da su njihovi uposlenici medicinari iz javnog sektora.
Jedna od angažiranih je Poliklinika "Sanasa" koja će, prema ugovoru, pružati usluge 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena te 367 ehokardiografija (ultrazvuk srca) s pregledom.
Druga je Poliklinika "Atrijum" koja će na osnovu ugovora obaviti 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 ultrazvučnih pregleda štitne žlijezde i 366 ultrazvučnih pregleda srca.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Medichol" treba da obavi 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde te 400 pregleda dojke.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Doc.dr. Fahrudin Smajlović" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde i 367 ultrazvučnih pregleda srca.
Ugovorna obaveza Privatnog rendgen kabineta i ordinacije za ultrazvučnu dijagnostiku "Dr. Kelle Fauzi" su 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 štitaste žlijezde te 400 pregleda dojke.
Internistička ordinacija "Dr. Jelić" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena.
Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost "Mehmedbašić" obavljat će usluge citogenetske analize plodove vode, a Republički centar za medicinsku rehabilitaciju Fojnica za usluge liječenje iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije stacionarnog i ambulantnog tipa.
Zdravstvena ustanova Lječilište "Banja-Terme" Ilidža zadužena je ugovorom za usluge fizikalne medicine i rehabilitacije ambulantnog tipa, kao i Banjsko-rekreativni centar "Aquaterm".
U svim navedenim pregledima pacijenti imaju pravo i na očitanje nalaza.
...Saradnja javnog i privatnog zdravstva: Manje čekanja osiguranicima u Sarajevu na određene preglede
Kantonalno ministarstvo zdravstva u Sarajevu i Zavod zdravstvenog osiguranja postigli su ugovor s deset privatnih zdravstvenih ustanova, tvrdeći da će na taj način skratiti vrijeme u kojem pacijenti u ovom kantonu čekaju na jedan broj zdravstvenih pretraga, za šta su im dosad trebali i mjeseci čekanja.
Time će osiguranicima omogućiti efikasniju, što znači i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ustvrdili su.
Kao drugu bitnu odrednicu potpisnici ističu da će ugovor napraviti prvi korak ka integriranju privatnog i javnog zdravstva na legalan i prihvatljiv način.
Za pacijente to konkretno znači da će moći obaviti pretrage kao što je ultrazvuk srca, naprimjer, u privatnim zdravstvenim ustanovama angažiranim ugovorom i da na pregled neće čekati duže od mjesec dana. Dosad su u javnom zdravstvu znali čekati i po šest mjeseci.
Što se tiče participacije, za sve zdravstvene usluge regulirane ugovorom važit će ista pravila kao i ona na koja su pacijenti navikli u javnom sektoru.
Sve ovo su na ceremoniji potpisivanja ustvrdili kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Mahmut Đapo, te prof. dr. Senad Mehmedbašić uime angažiranih privatnih ordinacija.
Ugovorom je angažirano deset privatnih zdravstvenih ustanova izabranih na osnovu javnog poziva. Odabrali su ih Ministarstvo i Zavod jer su, kako kažu, ispunili postavljene uvjete od kojih je jedan da su njihovi uposlenici medicinari iz javnog sektora.
Jedna od angažiranih je Poliklinika "Sanasa" koja će, prema ugovoru, pružati usluge 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena te 367 ehokardiografija (ultrazvuk srca) s pregledom.
Druga je Poliklinika "Atrijum" koja će na osnovu ugovora obaviti 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 ultrazvučnih pregleda štitne žlijezde i 366 ultrazvučnih pregleda srca.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Medichol" treba da obavi 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde te 400 pregleda dojke.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Doc.dr. Fahrudin Smajlović" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde i 367 ultrazvučnih pregleda srca.
Ugovorna obaveza Privatnog rendgen kabineta i ordinacije za ultrazvučnu dijagnostiku "Dr. Kelle Fauzi" su 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 štitaste žlijezde te 400 pregleda dojke.
Internistička ordinacija "Dr. Jelić" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena.
Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost "Mehmedbašić" obavljat će usluge citogenetske analize plodove vode, a Republički centar za medicinsku rehabilitaciju Fojnica za usluge liječenje iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije stacionarnog i ambulantnog tipa.
Zdravstvena ustanova Lječilište "Banja-Terme" Ilidža zadužena je ugovorom za usluge fizikalne medicine i rehabilitacije ambulantnog tipa, kao i Banjsko-rekreativni centar "Aquaterm".
U svim navedenim pregledima pacijenti imaju pravo i na očitanje nalaza.
- braca
#39 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Da, ali da bi stekao/dobio pravo na zdravstvenu uslugu u privatnoj klinici po osnovu regularne zdravstvene knjizice, trabas sakupiti raznih papira, uvrenja i saglasnosti da ti je muka u startu i pitanje je da li se i moze sve to pribaviti, odnosno da li ce ti to dati nadlezne institucije, opstrukcija je na snazi u svim segmentima drustva, i gdje treba i gdje ne treba, pa samim time odlazak kod privatnog ljekara sa plavom knjizicom je mora i ponekada nemoguca misija.
- Dr.Mr.Fr.
#40 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Placa se ustvari dobra volja doktora da te operiše, moja drugarica je za sestrinu operaciju dala 500km i još ostavila svoju vizitku da joj se doktor javi ako bilo šta još bude trebalo, tipa da mu se doplati i tako to
nemam pojma šta bih ucinio u slicnoj situaciji
nemam pojma šta bih ucinio u slicnoj situaciji
- Filter
#41 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
braca wrote:Da, ali da bi stekao/dobio pravo na zdravstvenu uslugu u privatnoj klinici po osnovu regularne zdravstvene knjizice, trabas sakupiti raznih papira, uvrenja i saglasnosti da ti je muka u startu i pitanje je da li se i moze sve to pribaviti, odnosno da li ce ti to dati nadlezne institucije, opstrukcija je na snazi u svim segmentima drustva, i gdje treba i gdje ne treba, pa samim time odlazak kod privatnog ljekara sa plavom knjizicom je mora i ponekada nemoguca misija.
- Op3r4t0r
#42 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Nakon sto sam procitao nekoliko ovih slicnih ili istih postova u kojem pisete kako je na kosevu korupcija, kako nemaju pojma, niko nista ne zna, imbecili kako ih neko nazva, pitam se pa koji vrag im onda idete kad vam vec samo uzimaju pare a nista ne znaju.
Lijepo brate od tih para sto bi dao doktoru odes u apoteku i kupis par kutija andola, voltarena, poneki zavoj, u ekskluzivnijoj varijanti i medicinski alkohol i mozda neku kremu i lijeci se kuci, oni svakako nista ne znaju, niti smetas ti njima niti oni tebi

Lijepo brate od tih para sto bi dao doktoru odes u apoteku i kupis par kutija andola, voltarena, poneki zavoj, u ekskluzivnijoj varijanti i medicinski alkohol i mozda neku kremu i lijeci se kuci, oni svakako nista ne znaju, niti smetas ti njima niti oni tebi
-
dječak sa šibicama
#43 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Mislis?alica.k wrote:ponovo, veze to nema, doktori ne odredjuju sami termine ni za preglede ni za operacije ni za nalaze ni nista, vec imaju drugi ljudi zaduzeni za to.dječak sa šibicama wrote:Nadjite spisak privatnih ordinacija u KS i vidjet cete da skoro svaki doktor, ima i privatnu praksu, ili radi u nekoj od privatnih poliklinika.
Ja znam nekoliko njih koji su "na bolovanju", "doktor je na odmoru do novembra", "doktor je na sluzbenom putu" i tako dalje. A onda se narucis kod tog istog doktora privatno, i odjednom nije na bolovanju/odmoru/sluzbenom putu.
Kojeime, ja mislim da taj zakon vec postoji, da stvar bude tragikomicnija. Mislim, nisam siguran, da postoji zakon koji ljekarima nalaze da ne smiju raditi privatno, ako su zaposleni u javnim ustanovama.
-
dječak sa šibicama
#44 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Jos u avgustu mi je poznanica koja radi u jednoj od ljekarskih komisija rekla da je u pripremi odluka kojom ce ljekari po domovima zdravlja i ambulantama, uglavnom ljekari opce prakse ali i specijalizirani, raditi na normu, dakle ne da narucuju po 10 pacijenata u 6-satnoj smjeni nego, bubam, po pacijentu ima 10 ili 15 minuta. Sto bi znacilo 4 do 6 pacijenata u sat vremena rada. Sto je po meni i logicna norma za ljekara opce prakse, kojem je posao uglavnom izdavanje ljekarskih recepata, uputnica i slicno, narodski receno "skretnicari".chuchumbamayumbe wrote:Ima aparata, ne onoliko koliko bi trebalo, ali ima sasvim dovoljno da ne treba da u DZ Saraj Polje čekam preko 4 mjeseca da mi urade UZ jetre. Fazon je što se previše vremena potroši na kafe (znam iz ličnog iskustva kada sam čekao da usred radnog vremena završe trač partiju uz kafu, došlo mi da im je*em mater), produktivnost je NULA, pacijent je na zadnjem mjestu. I sestra koja naručuje može hladno da radi sa doktorom koji radi, zašto ne bi mogla to da uradi?
E sad, to je bilo u avgustu, ali do sada je jedina novina bila ta da su uveli izdavanje recepata za 3 mjeseca, ali su i to toliko zakoplikovali da su se vratili starom sistemu izdavanja recepta za lijek u trajanju mjesec dana terapije.
Dakle, nista novo, promijenio se sef DZ, ali sve je po starom.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#45 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
I ja sam ostao zabezeknutFilter wrote:braca wrote:Da, ali da bi stekao/dobio pravo na zdravstvenu uslugu u privatnoj klinici po osnovu regularne zdravstvene knjizice, trabas sakupiti raznih papira, uvrenja i saglasnosti da ti je muka u startu i pitanje je da li se i moze sve to pribaviti, odnosno da li ce ti to dati nadlezne institucije, opstrukcija je na snazi u svim segmentima drustva, i gdje treba i gdje ne treba, pa samim time odlazak kod privatnog ljekara sa plavom knjizicom je mora i ponekada nemoguca misija.*ebga
Stvari se moraju dovesti u red, ne može ljekar koji se školuje xx godina imati ista primanja kao radnik, recimo na pijaci, za 7 dana, a od škole ima ''veliki odmor'' i slično,...
- alica.k
#46 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
ne mislim nego znam.dječak sa šibicama wrote:Mislis?
doktori naravno imaju pravo uzet i bolovanje i godisnji u bolnici, to u zakonu tako pise.
niko ih ne tjera da i privatno uzimaju godisnji.
drugi ljudi su odredjuju kolko operacija smije doktor sedmicno uraditi, kolko pregleda sedmicno, drugi ljudi zakazuju i preglede i operacije. on veze s tim nema, nit mu daju da ima. dodje na posao, pregleda koga treba, operise koga treba, prekontrolise koga treba, i to je to od njega.
najboljim nasim strucnjacima na KCU direktori klinika podapinju gdje i kako stignu i umiju. ogranicavaju im sve kontakte s pacijentima, ne daju im da rade koliko mogu, vec koliko oni odrede. ne salju ih ni na kongrese ni dodatnu edukaciju vani, vec moraju uzeti neplaceno da idu i placaju to iz svog djepa.
dok njihovi miljenici imaju odrijesene ruke da "otimaju" pacijente, da se uce na njima (sve dok se zaklinju na odanost sefu odjela il direktoru klinike) bez ikakvih posljedica, po godinu dana ih salju vani na edukacije (na racun svih nas budzetskih korisnika) s kojih se vrate sa manje znanja nego sto su otisli. postavljaju zenu koja je tek stekla doktorat za sefa istaknutom strucnjaku koji je primarijus i magistar i koji ima vise od 35 godina staza i iskustva, itd itd. zato sto je direktor klinike simpatise.
kad bi doktori koje ovdje prozivate, koji rade i gore i privatno, napustili klinicki, gore se bukvalno ne bi imalo kome otici, bez straha da ce vise stete napraviti nego koristi.
a pacijenti koji guraju koverte bez da ih se ista trazi su posebna prica. tu ne mozemo kriviti nikoga osim sebe, jer ocekujemo da ce neko radit svoj posao samo ako mu das par stoja, a on je uredno placen za svoj posao (plata doktorima je bijedna za posao koji obavljaju, al platu imaju i na istu su pristali sami). balkanci, proklet narod.
klinicki centar je jedno veliko leglo kriminala, al posto o tome ovdje pricamo, sto se tice mita i korupcije tu su najvise krivi ljudi koji daju. ako mozes dat u koverti, mos i preko racuna privatno, bar ce bit legalno.
- Dr.Mr.Fr.
#47 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
ma sama cinjenica da do sada niko do sada nije krivicno odgovarao za lošu ljecnicku praksu govori da tu nisu cista posla...
i to nije samo slucaj u BiH, to se dešava i u Hr i u Slo...

i to nije samo slucaj u BiH, to se dešava i u Hr i u Slo...
-
Trebam te
#48 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Op3r4t0r wrote:Nakon sto sam procitao nekoliko ovih slicnih ili istih postova u kojem pisete kako je na kosevu korupcija, kako nemaju pojma, niko nista ne zna, imbecili kako ih neko nazva, pitam se pa koji vrag im onda idete kad vam vec samo uzimaju pare a nista ne znaju.
Lijepo brate od tih para sto bi dao doktoru odes u apoteku i kupis par kutija andola, voltarena, poneki zavoj, u ekskluzivnijoj varijanti i medicinski alkohol i mozda neku kremu i lijeci se kuci, oni svakako nista ne znaju, niti smetas ti njima niti oni tebi![]()
![]()
![]()
Ne pricaj gluposti,
Placeni su da rade a ne da uzimaju novce od pacijenata, moja komsinica je operisala debelo crijevo ali tek kad je polozila hiljadarku u dzep.
Dr navodno otisao na odmor 1 mjesec u februaru, mislim zavlakusa , pa kad je dala pare domah dobila termin operacije u 3 dana
-
dječak sa šibicama
#49 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
To sa besplatnim pregledima i ostalim uslugama u pojedinim privatnim klinikama vise nije validno... naime, ugovor izmedju ZZO i privatnih klinika i ordinacije nije produzen. Provjerena informacija, mislim da je to na snagu stupilo u novembru prosle godine, ali samo na ugovor od pola godine, i u proljece ove godine ugovor nije produzen. Zasto, ne znam, ali pretpostavljam da zavod nije na vrijeme placao usluge privatnim ordinacijama. Raspitat cu se ako treba informacija, slucajno znam direktora Sanase (dok je jos bio trgovacPipiDugaDevetka wrote:I ja sam ostao zabezeknutFilter wrote:braca wrote:Da, ali da bi stekao/dobio pravo na zdravstvenu uslugu u privatnoj klinici po osnovu regularne zdravstvene knjizice, trabas sakupiti raznih papira, uvrenja i saglasnosti da ti je muka u startu i pitanje je da li se i moze sve to pribaviti, odnosno da li ce ti to dati nadlezne institucije, opstrukcija je na snazi u svim segmentima drustva, i gdje treba i gdje ne treba, pa samim time odlazak kod privatnog ljekara sa plavom knjizicom je mora i ponekada nemoguca misija.*ebga
kada sam od porodične ljekarke zatražio uputnicu za privatnu kliniku da bih uradio UZ abdomena i štitne žlijezde. Ona nema, ali stvarno nema uputnice (formulara) za ovaj ograničeni broj pregleda kod ograničenog broja privatnih klinika!
Stvari se moraju dovesti u red, ne može ljekar koji se školuje xx godina imati ista primanja kao radnik, recimo na pijaci, za 7 dana, a od škole ima ''veliki odmor'' i slično,...
-
dječak sa šibicama
#50 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...
Ovo je drugi aspekt problema, ovo o cemu ti govoris, ali molim te nemoj kriviti ljude sto u strahu za svoj zivot, daju koverte.alica.k wrote:ne mislim nego znam.dječak sa šibicama wrote:Mislis?
doktori naravno imaju pravo uzet i bolovanje i godisnji u bolnici, to u zakonu tako pise.
niko ih ne tjera da i privatno uzimaju godisnji.
drugi ljudi su odredjuju kolko operacija smije doktor sedmicno uraditi, kolko pregleda sedmicno, drugi ljudi zakazuju i preglede i operacije. on veze s tim nema, nit mu daju da ima. dodje na posao, pregleda koga treba, operise koga treba, prekontrolise koga treba, i to je to od njega.
najboljim nasim strucnjacima na KCU direktori klinika podapinju gdje i kako stignu i umiju. ogranicavaju im sve kontakte s pacijentima, ne daju im da rade koliko mogu, vec koliko oni odrede. ne salju ih ni na kongrese ni dodatnu edukaciju vani, vec moraju uzeti neplaceno da idu i placaju to iz svog djepa.
dok njihovi miljenici imaju odrijesene ruke da "otimaju" pacijente, da se uce na njima (sve dok se zaklinju na odanost sefu odjela il direktoru klinike) bez ikakvih posljedica, po godinu dana ih salju vani na edukacije (na racun svih nas budzetskih korisnika) s kojih se vrate sa manje znanja nego sto su otisli. postavljaju zenu koja je tek stekla doktorat za sefa istaknutom strucnjaku koji je primarijus i magistar i koji ima vise od 35 godina staza i iskustva, itd itd. zato sto je direktor klinike simpatise.
kad bi doktori koje ovdje prozivate, koji rade i gore i privatno, napustili klinicki, gore se bukvalno ne bi imalo kome otici, bez straha da ce vise stete napraviti nego koristi.
a pacijenti koji guraju koverte bez da ih se ista trazi su posebna prica. tu ne mozemo kriviti nikoga osim sebe, jer ocekujemo da ce neko radit svoj posao samo ako mu das par stoja, a on je uredno placen za svoj posao (plata doktorima je bijedna za posao koji obavljaju, al platu imaju i na istu su pristali sami). balkanci, proklet narod.
klinicki centar je jedno veliko leglo kriminala, al posto o tome ovdje pricamo, sto se tice mita i korupcije tu su najvise krivi ljudi koji daju. ako mozes dat u koverti, mos i preko racuna privatno, bar ce bit legalno.
Nebi davali, da nije opceprihvaceno pravilo da se daje, a ljekari uzimaju.
Moju mamu su sasvim drugacije tretirali nakon sto smo hirurgu cusnuli poklon, prije toga je nije zarezivao 5% i bio je spreman poslati kuci. Nakon sto je dobio poklon (ne pare) i nakon sto je skuzio da "znamo iste ljude", promijenio se za 180 stepeni, letio je oko njenog kreveta i ucinio je sve da je operise i da joj postoperativni tretman bude sto ugodniji.
Ne mogu reci da je los hirurg, u svojoj bransi je cujem najbolji na toj klinici, ali kad sam kontaktirao "zajednickog prijatelja" iz topa je dosao odgovor "on ne radi dok ne dobije protuuslugu". Moze i novac (cuo od drugih pacijenata) ali vise preferira skupocjene darove.
Ja nisam kriv sto ja zelim da moja mama prezivi operaciju i tesku bolest, oni su krivi sto su nametnuli norme da prezivljavanja nema ako ne platis adekvatno. Nije tajna da je KCUS-u dezurna parola "para se uzima kad je suza u oku".
Sram ih bilo, one zakletve koju polazu. Razumijem da ti uzmu mito ako ti zivot ne ovisi o koncu jer rekoh vec kontam da su im preniske plate, ali pustiti nekog da umre jer eto rodbina nema da plati, fuj.