Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E,vas je baš briga,a kako je meni...kakav mi je vladar, neki mali kenjkavac, prcvoljak, mrvica u svemiru...
uf..na ovo sam zaboravila...i ja sam skorpija
a to jel pluton planeta ili nije..ne mjenja cinjenicu da preovladava skoropionom i da je nas vladar
mal al zajeban...
Tako je! Sve mi se čini da je ovo je zavera devica, blizanaca,lavova,...hoće da degradiraju našeg vladara!
Uostalom,znaš onu čuvenu mnogo puta izgovorenu stvar:
NIJE SVE U VELIČINI
12:4 Jedanaest planeta. Sastojeći se od Sunca, devet poznatih planeta, 67 satelita (mjeseci), miliona asteroida i milijardi kometa, naš Sunčev sistem je oaza svjetla, toplote i života.
Unutrašnji Sunčev sistem sastoji se od Sunca, Merkura, Venere, Zemlje i Marsa.
Planete vanjskog Sunčevog sistema su: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton.
“Kad reče Jusuf ocu svom: ’O oče moj! Uistinu sam ja vidio jedanaest planeta i Sunce i Mjesec. Vidio sam ih sebi potčinjene.” (Kur’an, 12:4)
Šta je sa desetom i jedanaestom planetom?
Astronomi su pronašli nagovještaj masivnog, dalekog, još neviđenog objekta na ivici Sunčevog sistema - možda deseti planet - koji izgleda da otiskuje komete prema unutrašnjem Sunčevom sistemu iz orbite udaljene tri triliona milja.
Dva tima učenjaka - jedan iz Engleske, a drugi sa Univerziteta Lafajet u Luizijani - nezavisno su došli do ovakvog zaključka, zasnovanog na jako eliptičnim orbitama tzv. dugoperiodičnih kometa, koje potiču od ledenog oblaka krhotina daleko, daleko iza Plutona.
Procjenjuje se da bi taj planet mogao imati masu između jednoga i deset Jupitera. Kako on orbitira, gravitaciono djelovanje remeti ledene krhotine vanjskog Sunčevog sistema, prouzrokujući da se neke od njih zalete prema Suncu kao komete.
Još niko nije direktno vidio deseti planet. Ono što iznenađuje jeste da postojeći planet orbitira na udaljenosti tri triliona milja - pola svjetlosne godine od Sunca. Nama najbliža zvijezda je daleko 4 svjetlosne godine.
Na tako velikoj udaljenosti deseti planet je previše nejasan da bi se vidio sadašnjim teleskopima, mada za to postoji nada. Naredna generacija infra-crvenih teleskopa će možda moći da ga registruje.
Sad ubaci planetu sad je izbaci, zavisno od toga kako njima dodje.
Glupost!
Ja vjerujem horoskopu i religijskim objasnjenjima da je Pluton planeta i da ce takva i ostati.
Skorpije, ne brinite se Vas vladar u tom planetarnom smislu i ako ne bude planeta imat ce itekako utjecaja ne samo na Vas nego i na ostale znakove.
A skorpije su super znak bas zbog Plutona...
zasto jadan ne bio izvrces kuran (zar je dotle doslo )...
jusuf kaze da je vidio 11 zvijezda, a ne 11 planeta... i ovo je ocigledana referenca na njegovih 11 brace... ko zna kuran, zna o cemu je sura jusuf... nije ni o kakvom plutonu ni planetarnom sistemu, vec nesto posve drugo...
zasto jadan ne bio izvrces kuran (zar je dotle doslo )...
jusuf kaze da je vidio 11 zvijezda, a ne 11 planeta... i ovo je ocigledana referenca na njegovih 11 brace... ko zna kuran, zna o cemu je sura jusuf... nije ni o kakvom plutonu ni planetarnom sistemu, vec nesto posve drugo...
012.004
YUSUFALI: Behold! Joseph said to his father: "O my father! I did see eleven stars and the sun and the moon: I saw them prostrate themselves to me!"
PICKTHAL: When Joseph said unto his father: O my father! Lo! I saw in a dream eleven planets and the sun and the moon, I saw them prostrating themselves unto me.
SHAKIR: When Yusuf said to his father: O my father! surely I saw eleven stars and the sun and the moon-- I saw them making obeisance to me.
Khunnas, kawakib, tariq (not taraiq), shams, qamar and najm, are the Quranic words for heavenly or celestial bodies. The Khunnas are like planets, but other than these they appear and disappear in alternating phases, the kawakib are the orbiting planets, najm is a star, tariq a very bright night-or morning-star, in fact a planet, like Venus. Shams is the sun and qamar the moon. These bodies are clearly distinguished by their character and roles in the Quran. .
[12.4]When Yusuf said to his father: O my father! surely I saw elevenstars and the sun and the moon-- I saw them making obeisance to me.
[12.5] He said: O my son! do not relate your vision to your brothers, lest they devise a plan against you; surely the Shaitan is an open enemy to man.
[12.6] And thus will your Lord choose you and teach you the interpretation of sayings and make His favor complete to you and to the children of Yaqoub, as He made it complete before to your fathers, Ibrahim and Ishaq; surely your Lord is Knowing, Wise.
i na kraju krajeva, sasvim je nebitno je li zvijezda ili planeta... jer je to referenca za njegovih 11 brace, koji ce njemu biti podredjeni... a ne referenca za pluton ili solarni sistem ili ko zna sta ti vec pokusavas da nazor iskamcis...
[12.4]When Yusuf said to his father: O my father! surely I saw elevenstars and the sun and the moon-- I saw them making obeisance to me.
[12.5] He said: O my son! do not relate your vision to your brothers, lest they devise a plan against you; surely the Shaitan is an open enemy to man.
[12.6] And thus will your Lord choose you and teach you the interpretation of sayings and make His favor complete to you and to the children of Yaqoub, as He made it complete before to your fathers, Ibrahim and Ishaq; surely your Lord is Knowing, Wise.
i na kraju krajeva, sasvim je nebitno je li zvijezda ili planeta... jer je to referenca za njegovih 11 brace, koji ce njemu biti podredjeni... a ne referenca za pluton ili solarni sistem ili ko zna sta ti vec pokusavas da nazor iskamcis...
Da i sasvim slucajno je upotrebljena rijec Kewakib.
Haqqani wrote:
YUSUFALI: Behold! Joseph said to his father: "O my father! I did see eleven stars and the sun and the moon: I saw them prostrate themselves to me!"
PICKTHAL: When Joseph said unto his father: O my father! Lo! I saw in a dream eleven planets and the sun and the moon, I saw them prostrating themselves unto me.
SHAKIR: When Yusuf said to his father: O my father! surely I saw eleven starsand the sun and the moon-- I saw them making obeisance to me.
U ovom ajetu se koristi rijec Kewakib a ne nedžm.
pa evo bolan, i ti sam kazes da je rekao 11 zvijezdi
kao sto rekoh, nebitno je sta je -- jer zasigurno se ne odnosi na pluton, niti na solarni sistem, vec na 12 sinova izraelovih...
Dobro je rekao Ahmed , pravi si antropomorfista. Svaki ajet u Kur`anu ima visestruko znacenje. Vehabije koriste tvoju metodu
Haqqani wrote:
SHAKIR: When Yusuf said to his father: O my father! surely I saw eleven starsand the sun and the moon-- I saw them making obeisance to me.
kao sto rekoh, nebitno je sta je -- jer zasigurno se ne odnosi na pluton, niti na solarni sistem, vec na 12 sinova izraelovih...
Mislim da imam jace argumente i da je vrijeme da to priznas .
Kewakib znaci planeta , a nejm je zvijezda.
Last edited by Haqqani on 25/08/2006 00:42, edited 1 time in total.
danas wrote:de bolan haqanni...
jusuf kaze da je vidio 11 zvijezda, a ne 11 planeta..
aha.. sad? je nebitno
pa eto, i sam haqqan u svom citatu kaze jednom planete, a drugi put zvijezde... te jeste nebitno, jer su to simboli za bracu... a ne za pluton... ili merkur... ili veneru... ili neptun...
pa ma sta ti i haqani ovdje natezali...
PS a rece li nam kuran i gdje su te nove planete? zar ne bi to bilo fantasticno, da ih otkrijemo... preateci sure i kuran... pa allah bi bio presretan... surely that would be his sign
Haqqani wrote:
pa po gornjem citatu, rekao je jednom planeta a jednom zvijezda...
danas wrote:
pa po gornjem citatu, rekao je jednom planeta a jednom zvijezda...
Probaj sa Arapskim , prevod ko prevod , nikad se nece pribliziti originalu...
CiCiban wrote: ako su 11 zvijezda/planeta njegove brace... ke su onda sunce i mjesec?.. @ danas pls, tvoje misljenje
jao cici, tratincice moja...
pa sta bi sa onolikim lekcijama... da se sure ne smiju uzimati bez konteksta i da se ajeti ne smiju razbacivati tek tako, izvan sireg shvatanja poruke...
jebem ti, ja taman naucila lekciju a sad ne lezi vraze -- odjednom se uzima jedna recenica, i tumaci bez ikakvog konteksta... iako je jasno sta je pisac stio da rekne i da tu mjesta plutonu neJma
PS sunce i mjesec su otac i majka... barem -- tako mi je recceno... a mozda haqo zna bolje od hafiza sta bi to trebalo za znaci... mozda je u pitanju ipak NASA shuttle
bice da je on plutonov mjesec chiron... mescini bas tako pise u quranu
sura jusuf opisuje jakuba (izraela) i njegovih 12 sinova... jusuf je u ovom snu preostali (12-i) sin (iako nije 12-i po redu) i bas zato se vidi da ovo nema nikakve veze sa planetarnim sistemima, vec je metafora za 12 sinova izraelovih... i jusufa, koji je poseban, jer allah ga poducava umijecu tumacenja snova i daje mu nadmoc nad ostalom bracom (plemenima izraelovim)... i bas zato mu otac kaze da ne govori san svojoj braci -- jer se planete (braca) njemu klanjaju, tj. predodredjeno je da ce on njima vladati a to se braci zasigurno nece dopasti (ko sto i nije)...
de bona, pa pomislicu da kurana nisi ni procitala...
Last edited by danas on 25/08/2006 01:02, edited 2 times in total.
sura jusuf opisuje jakuba (izraela) i njegovih 12 sinova... jusuf je u ovom snu preostali (12-i) sin (iako nije 12-i po redu) i bas zato se vidi da ovo nema nikakve veze sa planetarnim sistemima, vec je metafora za 12 sinova isakovih... koji je poseban, jer allah ga poducava umijecu tumacenja snova i daje mu nadmoc nad ostalom bracom (plemenima izraelovim)... i bas zato mu otac kaze da ne govori san svojoj braci -- jer se planete (braca) njemu klanjaju, tj. predodredjeno je da ce on njima vladati a to se braci zasigurno nece dopasti (ko sto i nije)...
de bona, pa pomislicu da kurana nisi ni procitala...
a-Zo .. sve podredjeno jednom.. + (mama & tata) eJ light oF liFFe
ispravka laJf (nadam se da ce ovu lakrdiju neka dobra dusa obrisati ujutro)
Last edited by CiCiban on 25/08/2006 01:06, edited 1 time in total.