Ima li ovde YUGONOSTALGICARA ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
tataratira

Post by tataratira »

Sarajevo '84.
debela

Post by debela »

halo ba, tema je ima li jugonostalgicara, rekoh da ima. ja sam ta i ponovicu milion puta ako treba: ja sam jugonostalgicna! to je moj i samo moj osjecaj i niko mi ga ne moze oduzeti. ne interesuju me tudja osjecanja i misljenja, necu nikoga nista da pitam, necu nikome nista da namecem. imala sam zivot, a sad imam zivotarenje i tacka. to je moje, a vi redom naprdjujte o rezimu i vagajte do sutra. samo bez mene.
Edit

Post by Edit »

nisi smio svasta rec
al si smio svugdje lec

a sada... ?
ljudi se boje i prijaviti kriminal...
car-x

Post by car-x »

Edit wrote:nisi smio svasta rec
al si smio svugdje lec
..svako znao da nemas banke, pa nema razloga da te neko napadne.. svi bili kokuzi.. zivilo se na cekove.. i vazda se neko CRVENO pominjalo..
alek

Post by alek »

nisam. imala sam neko ok djetinjstvo, ali ne zivim i ne zelim zivjeti u i od proslosti.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Edit wrote:nisi smio svasta rec
al si smio svugdje lec

a sada... ?
ljudi se boje i prijaviti kriminal...
Da li to èeznemo za ljubavlju i spokojno¹æu koju nam je pendrek osiguravao godinama?
Edit

Post by Edit »

car-x wrote:..svako znao da nemas banke, pa nema razloga da te neko napadne.. svi bili kokuzi.. zivilo se na cekove.. i vazda se neko CRVENO pominjalo..
svi bili kokuzi.. a danas nismo... ? danas nas gule kojekakvi pelaci.... da si obezbijede krov nad glavom ljudi zive pod hipotekom i na pilulama za smirenje do kraja zivota, bojeci se za najosnovniju egzistenciju...
Edit

Post by Edit »

ztluhcs wrote: [Da li to èeznemo za ljubavlju i spokojno¹æu koju nam je pendrek osiguravao godinama?

eeee kad bi imao ko da danas zamahne pendrekom... pa makar na kokosare... ali i policajac se danas boji za svoju egzistenciju i zivote svoje djece pa - ne smije....
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Edit wrote:
car-x wrote:..svako znao da nemas banke, pa nema razloga da te neko napadne.. svi bili kokuzi.. zivilo se na cekove.. i vazda se neko CRVENO pominjalo..
svi bili kokuzi.. a danas nismo... ? danas nas gule kojekakvi pelaci.... da si obezbijede krov nad glavom ljudi zive pod hipotekom i na pilulama za smirenje do kraja zivota, bojeci se za najosnovniju egzistenciju...
Kako su se zadu¾ivali graðani i èekali da padne stan s neba i ¾ivjeli godinama tako se i dr¾ava pona¹ala u hijerarhiji malo vi¹e... Jedini problem je ¹to se to saznalo malo kasno...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Edit wrote:
ztluhcs wrote: [Da li to èeznemo za ljubavlju i spokojno¹æu koju nam je pendrek osiguravao godinama?

eeee kad bi imao ko da danas zamahne pendrekom... pa makar na kokosare... ali i policajac se danas boji za svoju egzistenciju i zivote svoje djece pa - ne smije....
Jebe¹ dr¾avu kojoj je pendrek oslonac...
Edit

Post by Edit »

Zaduzenje one drzave nije bilo nista vece od zaduzenja nekih razvijenih europskih zemalja i tada i danas... to je bilo sredstvo za manipulaciju. Prvi od propagandnih koraka izvana koji su vodili rusenju jedne jako dobro osmisljene drzave.
Zato nas danas jeftino kupuju... sve dijelove nekadasnje juge... nekoga na ovaj, nekoga na onaj nacin
car-x

Post by car-x »

Edit wrote:eeee kad bi imao ko da danas zamahne pendrekom... pa makar na kokosare... ali i policajac se danas boji za svoju egzistenciju i zivote svoje djece pa - ne smije....
mislim da ovdje moje uscesce u diskusiji s tobom prestaje.. sve si rekla..
milton

Post by milton »

Potrazi ih tamo gdje sunce ne grije.... :D :D

OK, razumijem ako osjecas nostalgiju spram nekom proteklom periodu u tvom zivotu (n.pr 60-tih, 70-tih, 80-tih...) zato sto su tad bili neki lijepi trenuci... ali gajiti uspomene da je to bilo radi neke zemlje, u ovom slucaju taj prokleti projekt zvani "Jugoslavija"!!? :shock: Hej ba! 'Dje ce ti dusa - u pakao zna se!

Fuj!! Ne daj Boze da se ta Šugo-Tugo-Žugo-Yugoslavija obnovi. Jedinu nostalgiju sto moze normalan gradjanin Bosne (i Hercegovine, tj. juzne Bosne), je sto nismo vise iskoristili taj propali sistem.

Ma, idi "bre" (turcizam! muahhahah) na neki forum SDS-ovaca i njihovih saveznika "radikalchitja", pa pitaj njih "Ima li ovde yugonostalgicara ?"

Da pojednostavim..., Zamisli da su Bosnjaci imali zasobom JNA i onda u Srbiji "odradili" ono sto se desilo u Bosni. Urbicid, kulturocid, i GENOCID!?! Sta mislis? Da li bi tad u tom Prekodrinju bilo "yugonostalgicara"...

Ne trebas mi odgovoriti.... jer, dobro znamo da ih sigurno ne bi bilo...

Peace 'n' out
milton

Post by milton »

Potrazi ih tamo gdje sunce ne grije.... :D :D

OK, razumijem ako osjecas nostalgiju spram nekom proteklom periodu u tvom zivotu (n.pr 60-tih, 70-tih, 80-tih...) zato sto su tad bili neki lijepi trenuci... ali gajiti uspomene da je to bilo radi neke zemlje, u ovom slucaju taj prokleti projekt zvani "Jugoslavija"!!? :shock: Hej ba! 'Dje ce ti dusa - u pakao zna se!

Fuj!! Ne daj Boze da se ta Šugo-Tugo-Žugo-Yugoslavija obnovi. Jedinu nostalgiju sto moze normalan gradjanin Bosne (i Hercegovine, tj. juzne Bosne), je sto nismo vise iskoristili taj propali sistem.

Ma, idi "bre" (turcizam! muahhahah) na neki forum SDS-ovaca i njihovih saveznika "radikalchitja", pa pitaj njih "Ima li ovde yugonostalgicara ?"

Da pojednostavim..., Zamisli da su Bosnjaci imali zasobom JNA i onda u Srbiji "odradili" ono sto se desilo u Bosni. Urbicid, kulturocid, i GENOCID!?! Sta mislis? Da li bi tad u tom Prekodrinju bilo "yugonostalgicara"...

Ne trebas mi odgovoriti.... jer, dobro znamo da ih sigurno ne bi bilo...

Peace 'n' out
Edit

Post by Edit »

ztluhcs wrote: Jebe¹ dr¾avu kojoj je pendrek oslonac...
A kojoj nije? Nema drzave u kojoj je dozvoljena anarhija i u kojoj je dobro...
jebes drzavu u kojoj gradjanin nema nikakvu zastitu od kriminalaca, pa ni onih najsitnijih.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Edit wrote:Zaduzenje one drzave nije bilo nista vece od zaduzenja nekih razvijenih europskih zemalja i tada i danas... to je bilo sredstvo za manipulaciju. Prvi od propagandnih koraka izvana koji su vodili rusenju jedne jako dobro osmisljene drzave.
Zato nas danas jeftino kupuju... sve dijelove nekadasnje juge... nekoga na ovaj, nekoga na onaj nacin
Jeste, Marsovci uni¹tili jako dobro osmi¹ljenu dr¾avu lisica, pasa, maèaka, zeèeva i vrabaca koji su sretno ¾ivjeli skupa dok se batina nije uklonila...
Edit

Post by Edit »

car-x wrote:
Edit wrote:eeee kad bi imao ko da danas zamahne pendrekom... pa makar na kokosare... ali i policajac se danas boji za svoju egzistenciju i zivote svoje djece pa - ne smije....
Bolje drzavni pendrek, nego preuzimanje pravde u svoje ruke! A kako su stvari kod nas krenule, to je jedino sto nam je preostalo.

Sorry, beclijo :) ali i austrijski policajci posezu za tim predmetom kad treba.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Edit wrote:
ztluhcs wrote: Jebe¹ dr¾avu kojoj je pendrek oslonac...
A kojoj nije? Nema drzave u kojoj je dozvoljena anarhija i u kojoj je dobro...
jebes drzavu u kojoj gradjanin nema nikakvu zastitu od kriminalaca, pa ni onih najsitnijih.
Ja ne¹to ne vjerujem da pendrek èuva prosjeènog graðanina prosjeène malo manje dobro smi¹ljene evropske dr¾ave od no¾a i topa njegovog sugraðanina... Po¹to je na¹a dr¾ava bila tako dobro smi¹ljena morala je imati i smi¹ljenije pendrek mjere...
car-x

Post by car-x »

Edit wrote:
car-x wrote:
Bolje drzavni pendrek, nego preuzimanje pravde u svoje ruke! A kako su stvari kod nas krenule, to je jedino sto nam je preostalo.

Sorry, beclijo :) ali i austrijski policajci posezu za tim predmetom kad treba.
bogumi skroz rijetko.. neuporedivo rjedje od pendrekasa u onoj drzavi, gdje bilo dovoljno da drugacije kihnes na utakmici i namah ga popusis.. no, svako ima pravo na svoje iluzije, pa ti uzivaj u svojim..
Edit

Post by Edit »

Pendrek je mogucnost a ne nuznost... a nije ni bio osnovno obiljezje onog vremena. Mozda si se ti prvo pendreka sjetio kad se spomenula bivsa juga, ali ja nemam takvih licnih iskustava... ja se sjetim slobode kretanja, standarda i socijalne zastite, atmosfere "bratstva i jedinstva", vremena kreativnosti i dobre zabave... vremena kad dijete od 10 ili 15 godina nije bilo optereceno politikom.
mr2

Post by mr2 »

..kafa deterdennt,puter ..ma gotovo sve osnovne stvari na tackice :( :( ...
korupcija pogotovo u zdravstvu.....mada su svi placali njihovo skolovanje.....
itd......itd.....itd....itd.....
car-x

Post by car-x »

Edit wrote:Pendrek je mogucnost a ne nuznost... a nije ni bio osnovno obiljezje onog vremena. Mozda si se ti prvo pendreka sjetio kad se spomenula bivsa juga, ali ja nemam takvih licnih iskustava... ja se sjetim slobode kretanja, standarda i socijalne zastite, atmosfere "bratstva i jedinstva", vremena kreativnosti i dobre zabave... vremena kad dijete od 10 ili 15 godina nije bilo optereceno politikom.
kakva politika kad sam sa 15 godina sanjo kad ce dajdza doci iz austrije da meni i bratu donese po bananu..
kekec

Post by kekec »

ztluhcs wrote: Kako su se zaduživali građani i čekali da padne stan s neba i živjeli godinama tako se i država ponašala u hijerarhiji malo više... Jedini problem je što se to saznalo malo kasno...
Kome je to pao stan sa neba, frajeru?
Ovom tvrdnjom dokazujes da pojma nemas kako je bilo u Yugi.
Bez veze lupetas.

Iz svakog licnog dohotka (plate) izdvajalo se, pored ostalog i za
stambenu izgradnju.
Moj stari je dobio stan (kao i hiljade drugih), a cijelog svog radnog
vijeka ( 40 godina ) je placao doprinos (porez) za stambenu izgradnju.
Znaci on je taj stan kupio i redovno ga otplacivao. Niti mu je pao sa neba,
niti mu ga je neko poklonio.
A da si ti zivio u vrijeme YU, bez obzira na mnoge greske i nedostatke u istoj, bio bi i ti danas YUGONOSTALGICAR.

"Debela" je u pravu. Ima nas, to je nasa stvar, a vi odleprsajte od Yuge, jer ovo u cemu smo danas ne vrijedi nicemu.
Edit

Post by Edit »

car-x wrote: bogumi skroz rijetko.. neuporedivo rjedje od pendrekasa u onoj drzavi, gdje bilo dovoljno da drugacije kihnes na utakmici i namah ga popusis.. no, svako ima pravo na svoje iluzije, pa ti uzivaj u svojim..
care, ja ipak imam malo duze predratno sjecanje od tebe:) a mozda i drugacije gledam na danasnji vandalizam na utakmicama (rezultat toga sto danasnji navijaci slobondo kisu)... tako da ne bih o "iluzijama" .
Prazina

Post by Prazina »

Joj, kada se sjetim redova za kafu, secer, pa olimpijade kada su ljudi dolazili da nakupuju u Sarajevu jer u drugim gradovima nije bilo, a to im policija na odlasku oduzimala, ako nisu imali srece!!!!
Locked