najnoviji dokazi

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Jastreb35 wrote:Cestiti ljudi osudjuju ratne zlocine. Rasporedjivanje artiljerije oko Sarajeva nije ratni zlocin, a djelovanje VRS nije po defaultu zlocinacko. Zlocine treba sudski procesuirati a kada se ratnim zlocinom smatra oruzano okupljanje pod srpskom trobojnicom, relativizira se Srebrenicu. Separatizam i separatisticko djelovanje su ilegalni i kaznjivi, ali nisu ratni zlocin.

Insistiranjem na izjednacavanju oruzanog djelovanja i ratnog zlocina, srpskom se narodu ne daje mogucnost da se distancira od zlocina, a svoju borbu bar pokusa prikazati casnom.
Kao prvo - kako to Srbi osuduju ratne zlocine? Daj mi 20 Srba koji su se okupili i koji su rekli od danas svaki od nas daje 10% svog mjesecnog primanja da urucimo kao nagradu onome ko nadje Mladica i Karadzica?

Kao drugo - nadji mi tekst o 20 Srba koji su iz BiH i rekli su - da ce od danas 10% svog prihoda mjesecnog trositi tako sto ce okrenuti sve i jedan broj u RS - i pitati za informacije o Karadzicu i Mladicu?

Kao trece - nadji mi tekst o 20 Srba koji su rekli da ce dati 10% svog prihoda da komisiji ne-Srbinu obnovi se kuca, ili se digne nisan nakon sto su ga ubili Srbi - nije bitno ciji i koji - u nekom od logora

Kao cetvrto - ne mozes ti bolan etnicki ocistiti 70% BiH - bez znanja i suradnje barem 50% stanovnistva na terenu. Svako je imao komsiju s kojim je radio - komisiju kojem je - odkaz dat cim je - RS proglasena. Komsiju koji je preko noci nestao. Ljude koji su komsijsko uzeli pa pokrali, neki i zapalili. Da bi kasnije preko noci tu uselio - novi komsija Srbin.

Kao peto - djelovanje VRS - jeste zlocinacko jer je ista u prva tri mjeseca rata ubila 40-50% zrtva koje su bile na ne-Srpskoj strani. I nastavila bi u tom pravcu - samo sto su je zaustavili goloruki ljudi koji su vidjeli sta im se sprema. Djelovanje VRS jeste zlocinacko jer su pokrali - svo oruzije koje je imala JNA i oteli - sve zalihe naoruzanja koje je pripadalo TO BiH. S tim oruzijem - su oteli 70% zemlje. Iz njega su otjerali - na silu - gradjanje ne Srbe koji su bili primorani - da priznaju RS, i da ostave sve svoje Srpskoj u amanet.

Separatizam se moze prihvatiti samo tamo gdje je etnicka struktura barem 2/3 Srpska. Tamo gdje je nema - a to je preko 50% RS-a, ono sto je ucinjeno je zlocin koji se je sakrio iza naroda, kojem su kumovali Srbijanci i kojeg su blagosiljali otpadnici SPC-a.

Sve drugo - je relativizacija cinjenica. Ja se sa lesevima svoje familije - ne mogu cjenkati. Ti ako mozes - svaka ti sokolja cast. 1878 godine tj. prije Berlinskog kongresa 92% zemlja BiH je bilo u rukama Bosnjaka. Ostatak je pripadao katolickom stanovnistvu. Ono Vlaha i Cincara koje je doselio sultan - nisu se uopste izjasnjavali Srbima jer Srbi nisu ni bili. Kakva je danas situacija? Bosnjaci su na 24% BiH. 49% RS ne dozvoljava povratak, ne dozvoljava integraciju, ljudima se otima privatna svojina na kojoj se dizu - crkve pravoslavne u nekom slucaju. Od Vlaha i Cincara imamo danas - veliko Srbe 90%. Svi rubni krajevi BiH - su etnicki ocisceni osim Zapadne Krajine od Bosnjaka. Itd. Sve za 130 godina.

I iskreno - ne interesuje me koja "istina" odgovara Srbima i daje im sansu. Istina je samo jedna. Ona se moze reci na lijep i na ruzan nacin, doista. Ali je samo jedna istina. I ova sjebana BiH nije vrijedna - prikrivanja te iste - istine - zaradi nekog zivota kojeg vec 11 godina nema a kad ce - ne zna se.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ne postoji homogena srpska misao. Treba pozdraviti one Srbe i Hrvate koji su se u redovima ARBiH borili za zajednicku drzavu. A sto se tice pobunjenika, potrebno je odvojiti zlocince. Zatim napraviti podjelu na one koji vide legitimnost politickih argumenata za separatizam i na one koji su nacionalisti po uvjerenju. Te s kojim se moze razgovarati na osnovu politickih argumenata, pozvati da definisu nacionalni interes srpskog naroda u BiH (kulturna autonomija, finansijska autonomija, reprezentativna autonomija). Na osnovu tog dijaloga doci do zajednickog prijedloga administrativnog uredjenja drzave a entitete ukinuti.

Insistiranje na tom da je naoruzavanje i organizovanje Srba ratni zlocin, te ocekivanje od citavog naroda da klekne pred Bosnjacima i trazi halal nije realno i vodi daljoj destabilizaciji drzave.

pozdrav
alaga

Post by alaga »

svaka tragedija ima i svoj veci stupanj tragicnosti pa je od ove tragedije koja se dogodila ovim ljudima stim jos veca sto im nije bilo omoguceno da i poginu ako je sudbina sa puskom u ruci braneci svoj toprak i svoju domovinu.
neko se poigrao sa njihovim patriotizmom i njihovim zivotima a sve mi se cini da i danas taj isti sklop ljudi njihovu tragediju koristi za svoju predizbornu promociju pa bi bilo najpostenije rijesenje da se sve exhumacije obustave tri mjeseca pred izbore .
nasa je gradjanska i ljudska duznost da sve patriote zrtve agresije sacuvamo od svih politickih : prostitutki, profitera, lopova i svercera. .
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

A wrote:
Nosferatu wrote:Kao prvo - kako to Srbi osuduju ratne zlocine? Daj mi 20 Srba koji su se okupili i koji su rekli od danas svaki od nas daje 10% svog mjesecnog primanja da urucimo kao nagradu onome ko nadje Mladica i Karadzica?

Kao drugo - nadji mi tekst o 20 Srba koji su iz BiH i rekli su - da ce od danas 10% svog prihoda mjesecnog trositi tako sto ce okrenuti sve i jedan broj u RS - i pitati za informacije o Karadzicu i Mladicu?

Kao trece - nadji mi tekst o 20 Srba koji su rekli da ce dati 10% svog prihoda da komisiji ne-Srbinu obnovi se kuca, ili se digne nisan nakon sto su ga ubili Srbi - nije bitno ciji i koji - u nekom od logora
Koliko je kadar SDA dao od svojih primanja za nagradu onom ko uhvati Mladica ili Karadzica? Uopste, za STA daju makar 1% svog primanja? Za demobilisane vojnike? Za ratne invalide? Za sehitsku djecu?
Nemozes naci 5 ljudi na ovom sajtu da se usaglase o bilo kojim stvarima, a ne 20 da odvajaju 10% od 300km plate.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

A wrote:
Nosferatu wrote:Kao prvo - kako to Srbi osuduju ratne zlocine? Daj mi 20 Srba koji su se okupili i koji su rekli od danas svaki od nas daje 10% svog mjesecnog primanja da urucimo kao nagradu onome ko nadje Mladica i Karadzica?

Koliko je kadar SDA dao od svojih primanja za nagradu onom ko uhvati Mladica ili Karadzica? Uopste, za STA daju makar 1% svog primanja? Za demobilisane vojnike? Za ratne invalide? Za sehitsku djecu?
Slusaj - jebe mi se za SDA. Kapish? Ja niti sam njihova marioneta niti glasnogovornik. Stoga - nemoj mi gurati neciste efendijske sokne u moja usta. Jebe mi se i za efendije. Efendije su najveci izrodi Bosnjackog naroda. Za efendije su u 95% slucajeva isli najgora gradska djeca i najgora seljacka djeca. Danas su nam oni - okosnica vlasti.

Na drugu stranu - jebes i Bosnjacku opoziciju. Nije tu niko ko ce nesto uraditi za Bosnjake - razilika je jedino - koliko ce izdati Bosnjake i koliko ce duboko pustiti drugima da ovom narodu mu ga suknu i gurnu. Pocev od SDP-a do Za BiH. To su sve - oni koji na ustrb moje nesrece grade sebi karijere na praznom vazu. U sustini - ne jebe ih niko ni 2% iz gornja dva tabora. A tako je jer - se mogu i sa jedni i s drugim nagoditi kao sto su se sa SDA nagodili tolike godine da nas vodi u ponor i propast.

Stoga - sve i jedna stranka u BiH koja predstavlja nesto Bosnjacko - je izdjanicka. Pitanje je samo - koliko. SDP je imao sansu na vlasti - pa je bilo toliko dobro da je SDA ubjedljivo pobjedila sljedeci put. ZA BiH je u stvari samo - produzena ruka SDA i efendijice Harisa Silajdzica. Ako ti mislis - da su ovi davali nesto da su uhvati Mladic i Karadzic, te da se sehidske familije - pomognu ili ratni vojni invalidi ne tjeraju iz stanova Srba pobjegulja - varas se, i to golemo.

Stoga - nemoj mi podmetati brabonjak kao kontra-argument koji ne postoji. Bosnjaci su poslali sve i jednog optuzenog u Hag. Bosnjaci svoje kuce - sami dizu po RS-u i sute, ljudima je jedina zelja da zive mirno i da ih Srpski cetnickluk ne iritira mnogo i da im ne smeta svaki dokaz da su oni tu visak i svoji na tudjem. Nisane i dalje podizu vecinom - sami. Po 500 tabuta svake godine se u Srebrenici doda. Skupljaju ckravicu da sagrade dzamiju u strahu da nece sta roknuti ispred ili iza ili ispod nje - da bi Rejz. dosao na proklanjavanje i uzeo 3000 km za par sati posla i odrzao nam vaz - kakvi smo i sto li smo.

U sustini - jedinu stvar koju ja zagovaram je revolt i to svim sredstvima po svim ciljevima. Jedino tako - ce se nesto postici. Kad se budu igrali sa Tihicevom glavom pored vjecne vatre a Dodikovom tamo gdje je nekad bila Ferhadija - tek ce onda shvatit zmije i zmijice koje su izmigoljile i u kolo se uhvatile - da je vrijeme da idu pod zemlju. Ali - ko ce? Svako svoju muku muci. Il' gleda kako da uziva i nabija guzu, a zaboli ga neka stvar u principu. Dotle - ublehe i dalje misle - kako od 6 tema na forumu - zavisi ishod izbora koji ce opet - dovesti jos vise ubleha i vjecno jucerasnjih - da nastave tamo gdje su ovi danasnji rukovodioci stali.

p.s Rajvosa' to nije odvajanje vec je direktna investicija - u buducnost.
Onog dana kad Dodik bude obilazio Kozarac a Tihic Drvar - napravljen bi bio veliki korak naprijed - u svemu a mozda i u glavama te dvojice minderpuza. Ali - takvo sto se nece desiti jer zna se ovdje - ko je ciji i sta je cije - sto je zalosno, u istu ruku - narod nas sve tri vjerske denominacije je zasluzio ovako i samo gore. A zasto - odgovor je upravo zato sto dozvoljava ovakvima da ga zastupaj dok on sjedi skrstenih ruku i - ceka. Kao sto danas cekaju mnogi - oktobar i da nam procvjeta BiH jesenjim beharom. Uvijek se ceka - neko drugi, da uradi za "nas" ono sto trebamo sami uraditi.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jedinu stvar koju ja zagovaram je revolt i to svim sredstvima po svim ciljevima
Ne radi se o klasnoj borbi, pa da se rataru i kovacu o vrat objesilo nezajazljivo plemstvo, a protiv kojeg bi ti dizao revolucije. Problem bosanskohercegovackog drustva je zasnovan na etnickim razmimoilazenjima, odnosno razlicitim shvatanjima uredjenja drustva. Jeftinom propagandom protiv vjerskih krugova (bilo kojih vjerskih krugova) to ne mozes rijesiti. Problem se ne moze svesti na postojanje odredjenog broja ljudi koji stoji izmedju slobode i gradjana srpske, bosnjacke i hrvatske nacionalnosti.

Srbi koji su napustili Sarajevo nisu "pobjegulje", niti se njihova privatna imovina moze dodjeljivati nekom drugom. Sutanjem glava Tihica i Dodika se nista konstruktivno ne moze postici jer narod stoji iza njih (mozda ne ti i tvoja tri jarana), te imaju legitimitet da predstavljaju narod. Tvoj poziv na anarhiju ne moze koristiti drustvu. Ako vec zelis djelovati javno, odbaci baklju i vile, registruj stranku, predstavi narodu svoju platformu djelovanja i pomozi revitalizaciji drzave.

pozdrav
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Jastreb35 wrote:
jedinu stvar koju ja zagovaram je revolt i to svim sredstvima po svim ciljevima
Ne radi se o klasnoj borbi, pa da se rataru i kovacu o vrat objesilo nezajazljivo plemstvo, a protiv kojeg bi ti dizao revolucije. Problem bosanskohercegovackog drustva je zasnovan na etnickim razmimoilazenjima, odnosno razlicitim shvatanjima uredjenja drustva. Jeftinom propagandom protiv vjerskih krugova (bilo kojih vjerskih krugova) to ne mozes rijesiti. Problem se ne moze svesti na postojanje odredjenog broja ljudi koji stoji izmedju slobode i gradjana srpske, bosnjacke i hrvatske nacionalnosti.

Srbi koji su napustili Sarajevo nisu "pobjegulje", niti se njihova privatna imovina moze dodjeljivati nekom drugom. Sutanjem glava Tihica i Dodika se nista konstruktivno ne moze postici jer narod stoji iza njih (mozda ne ti i tvoja tri jarana), te imaju legitimitet da predstavljaju narod. Tvoj poziv na anarhiju ne moze koristiti drustvu. Ako vec zelis djelovati javno, odbaci baklju i vile, registruj stranku, predstavi narodu svoju platformu djelovanja i pomozi revitalizaciji drzave.

pozdrav
Srbi koji su napustili Sarajevo za RS - jesu pobjegulje.

Njihova privatna imovina su samo - kuce koje su imali a nikako - stanovi koji su im od drzave bili dati na koristenje. A i kuce - me ne interesuje dokle god je Zlatni ljiljan placen 40% ili 60% prosjecne plate u Federaciji BiH (ne sjecam se - uglavnom znam - da ni s tom crkavicom ne moze covjek posteno ko podstanar da zivi), a svi oni potonji - koji su se borili - da bi mi dali od sake do lakta - su za 1 dan ratovanja dobili ekvivalent jedne Cunga Lunge. Nadalje - postoji desetine i stotine prica - kojih sam sam bio svjedok Srba u RS koji nece da isele iz kuca ili stanova muslimanskih, koje ne mogu ljudi istjerati, s kojim se ugovori da ce placati odredjene kirije - koje plate jednom svakih 6 mjeseci, u medjuvremenu nabiju reziju od par hiljada KM-ova i isele se preko noci ako se i isele - ostavivsi tako - one cija je to imovina duzne - da isplacuju ne samo sto je neko na njihovom zivjeo 15 godina vec sto im je i imovinu bespravno koristio.

Stanovi su drzavna imovina bili - koja je "vracena" "narodu" samo da bi se u usta gurnula smrdljiva privatizacija s kojom je rasprodana i zadnja masina koja je mogla zaraditi pfening po pfening - da olaksa drzavnu masinu - s ramena "naroda" te smanji PDV za koji %, ali - ima nas narod i previse, a onaj ko mu sefuje - nije sposoban ni za kakvu samoupravnu ekonomiju vec samo i iskljucivo za vlast -tj. paunasenje pred tv ekranima i novinarima, davanje izjava, prijedloga, promjena, izmejna, uvoda, izvoda i protesta, sve u svemu od kojih nema nista i nece biti nista. Drzavu je gradio Drug Tile prije nacionalista. Taj je zagovarao - bratstvo i jedinstvo. Odlaskom na brda odakle su hukali smrt i samo zelili da nestanemo svi sa "istorijske Srpske zemlje" teroristi su sami oduzeli sebi - pravo imovinsko na drzavne stanove i imovinu koja je izgradjena na tekovinama Tileta u proteklih 35 godina njegove vlasti - za vrijeme kojih su Srbi u prvom redu - dozivjeli da budu od opanaka - jedan primjeren Europski narod da bi se opanku svi vratili - vis-a-vis cega - meni je i danas ne poznato - sta je to Srpstvo dalo - Srbima? Od sake do lakta jarane. I opet ce i opet ce, ako bude srece. Zato da je pravde bilo - dali bi im stanove - koje je napravio Sloba, Rasheta i Mladic u BiH- pa u njih neka useljavaju. Bosanci su izgradili i pola Srbije - da bi i ti dosli srati po nasim avlijama - a danas ih zaboli dupe bre, cast izuzetcima jer ih ima vise zasigurno medju Srbijancima nego medju Srbima iz BiH, sto je svakako za pohvalu - da su najradikalniji narodi - oni koji zive u rubnim djelovima - i koji bi trebali da zive "jedni s drugim" namjesto jednih protiv drugih, sustiniski - sami sa sobom, dok ih guze oni odozgo - da im "sutra bude gore, ali za njihovo dobro".

Nadalje kod muslimana je najjaca institucija koja postoji - ona izdajnicka. Samo uzmi u obzir broj efendija koje su radile i rade sa KOS i UDBU, i jednako tako broj oficira iz JNA - dobijam jasnu predstavu zasto - i - kako je Bosna pala iako se odbranila. Mi smo jednim popisom u Daytonu srusili zemlju od 12 stoljeca da bi izgradili RS - koji je danas jaci od same Bosne i Hercegovine - zasto? Jer su jedini udruzeni i organizovani Srbi - cetnici. A jedini zdruzeni muslimani - izdajnici Bosne i Hercegovine. I tim je u cilju nacionalno jedinstvo po svako cijenu - jer onog dana kad ga izgube - zakucat ce pravda na vrata svih onih ciji aferimi sasluzuju. Ali - to se nece desiti, vec je danas jasno - nikada. Zlocin ce ostati ne kaznjen. A neprijateljstvo obavezuje, jednako ko prijateljstvo. Zemlja koja je imala svoj prvi ustav u 12 stoljecu - zapisan u kamenu - danas ima Sudije koji su placeni 7000km mjesecno da nebi primali - "ta trane" a primaju i primat ce, dokle je god - ovako kako je danas."Ta trane" kod doktora. "Ta trane" kod profesora na fakultetu. "Ta trane" kad se zaposljavas. Isplatis samo uredno unaprijed - prvu godinu plate - nekom u dzep - i imas poslic osiguran, barem na 5-6 godina. Zato smo i mi u svijetu "ta trane" I bicemo "ta trane". A zeljecemo i mislicemo da nismo "ta trane".

Ako uzmem u obzir % glasaca kod kuce i na strani gdje nas je preko 1 miliona - iza Tihica i Dodika stoji ogromna manjina a nikako "narod". Ako uzmem eminentne krugove - u kojima jos uvijek se moze naci ljudi koji cijenim - uz Tihica i Dodika stoji samo gol opanak i papak - ciji je zadnji pokusaj bio - promocija Papanske himne na Stadionu Kosovo. Cak si u strukture Nogometnog Saveza - dovukli politicki kadar - pa sa njim djele, ujedinjuju i razjedinjuju. Napravise od Saveza - Drzavu. Kod nas je nogometni savez - ekvivalent drzave. Hej! Koliko od ljudi sa platnog spiska ima 10 godina staza sportskog - priznatog u svijetu i kod nas? Takvi su i u drzavnim organima. Ko je Tihic? Daj mi njegov CV. Koje Haris? Daj mi njegov CV. Daj mi njegov doktorat. Daj mi - 20 publikacija u naucnim/vjerskim istrazivackim zurnalima. Gdje su? Daj moras da se salis. Tihic je u Njemackoj bio maticar - naplacivao solidno bilo koju dijasporsko-baustelsku svadbu i vjencanje, dok se krv pisala da bi se sa njom slova Bosne upisivala u istoriju. Haris je efendijska izdrkotina - to sto mu je babo efendija Sarajevski je najbitniji faktor i cimbenik - stvoren u SDA-u, prije toga nije dva tora ovaca preko vode preveo, a kamoli nesto drugo - bio i uradio za sebe, kamoli za druge. Takvi su danasnja "vlast". Blago ublehama kojim moze ruka da ne zadrhti kad im ime zaokruzi. To je propoast cijela - nasa, da nam moze jedan - zagovarac RS-a, danas spasavati BiH - od istog. Pateticno. Da nam moze jedna izbjeglica koji nije omirisao ratnog baruta kroz rank SDA postati premijer. Imali smo decka u UN - Sacirbegovica - problematicnog kockara kojeg su doveli da nas predstavlja u UN-u. Otac njegov - za koje tvrde da je Mladi Musliman - zasto? Jer su mu se Mladi Muslimani jednom u kuci sastali i to 7 dana prije nego sto je - ispali iz zemlje. Njegova zena - doktorica Sacirbegovic po kojoj ulica nosi ime u Sarajevu je hanuma kojoj nakon sto je postala doktorica je bilo ofirno - ici u Travnik da praktikuje medicinu. Drugu djecu gradu su slali po svim mogucim seoskim abulantama - nije bilo problema, ali Sacirbegovici - su ipak, iznimka od svega. Sta da kazem o Ejubu Ganicu koji je - uselio se u kucerinu sarajevskih Srba - tik do Saudijske Ambasade, obnovio od temelja do krova, kesirao konvertiranje sa Jugloslovena u Bosnjaka, i slicno. Sta da kazem rahmetliji kojeg na Kovacima moraju 2 insana i dan danas cuvati da mu kosti ne raznesu? To je ta "narodna vlast". Naroda koji je odlucio da ga nema, da nestane i da nestane i zemlja Bosna i Hercegovina. Jer je to danasnja sudbina koja je bliza istini i ostvarenju nego bilo koja druga - prica o suzivotu i pomirenju - dok sablje opet na Balkanu ne zabljeskaju a nasa vlast nam ne bude glave na panjeve - gurala i vikala, neka bolan - nece. Pa njima i nije. Nije mi jasno od tolikih vlastodrzaca jos nijednu pricu nisam cuo - da je gdje kojem - dijete poginulo, sin pao braneci Bosnu, niti da je negdje bio kakav Srbin i Hrvat sto je u njihovo uselio a da izasao nije, sto je njihovo popalio, a da popravili nisu i dogradili jos vecim i boljim da bude danas.

Sto se mog poziva tice u zemlji vec vlada anarhija. Tj. organozivana mafijaska anarhija. Ti mi dokazi - da je drukcije. Ti mi dokazi - po svim bombama koje su pukle u zadnjih 1 mjesec, po svim ispadima policije Srpske u Brckom i u Konjevic Polju ti mi dokazi - da je BiH mirna i uredenja zemlja. Mirna je - dok jebu seljaka u zdrav mozak i govore mu kako nisu oni. Gdje je sad - policija - jel nasla koje bacio bombu na Alijno Turbe. Ne sto me nesto plaho interesuje i sto treba narod da glasa drukcije - ali - jesu li nasli? Koliko je banaka opljackano u zadnjih 1 mjesec? Koje opljackao? Policija. Ko u slobodno vrijeme zapocinje tuce po Sarajevu? Pripadnici policije u civilu. Licno se svojim ocim uvjerio.

Baklju i vile - nemam sta odbacivati jer niti sam ja najpametniji niti jedini "informisan" te ne pretenziram ni biti takav. Postoje 1000 ljudi koje su nesto pokusale koje su mafijoze + danasnja vlast - upropastile. Medju tim - i clanove moje obitelji koji nisu htjeli da budu kupljeni i "neciji" a nisu mogli pritiscima ni odoliti da budu svoji tj. "niciji". Zna se vrlo dobro kako funkcionise nasa demokracija - od losih se biraju samo - najgori. I jovo nanovo i u krug.

Sto se tice revitalizacije drzave - drzave nema. Nema pravnih strukutra dokle su god cetnicke vojvode u parlamentu, dokle su god u policiji isti sefovi koji su tu bili i 1992-ge. Dokle su god mafijasi - najreshpektabilniji biznismeni. Dokle god - gradjanima kradu pfeninge - po prodavnicama i radnjama jer nemamo sice u denominaciji od 1 i 2 pfg. ali zato utaje poreza i carine u vrijednosti od - milione Eura i dollara - niko ne trazi, a ako i trazi - primamo ih kao veresiju. U BiH kao biznismen ne mozes uopste opstati - ukoliko nisi u talu i ne koristis - mafijasku metodologiju. To je jedini nacin i najsigurniji nacin. Ostali su svi - previse rada i znoja za premalo pezosa. I mogucnost da sutra zakljucas vrata i proglasis bakrot te da ti rodbinu pozivaju kojekakvi razni bakari za razno-razne zajmove koje si duzan i nisi isplatio uredno po prvi put.

Vladajuce strukuture - uopste nisu vladajuce. Kakvu to odluku koju donesu - mogu i sprovesti? Uvalili su nam senilnog Svabu koji je neuspjeo pokusaj izgradnje politicara - pa je pocastvovan na kraju karijere da ga posalju u nas tamni vilajet da obere grozdje i bostan - jos dok je zrelo. Sa njim zajedno u Bih su prosle hiljade ako ne stotine hiljada stranaca koje su placali mjesecno onoliko koliko plate prosjecnog Bosnaca godisnje. Da ne pricamo o ljudima koji rade na crno. Da ne pricam o Bosnjama koji rade za strance i koji ubiru plate od 2000-3000 km. Sta su konkretno i oni uradili? I ko su oni? Profiteri ovakvog stanja. Bez obzira na sve. To je ono sto su.

Kod nas su se sve promjene nabolje u istoriji - desile u krvi i samo na silu. Drukcije nije moglo. Situacija je danas - ista, ako ne gora nego ikada prije. Stoga je prijeko potrebna sila - protiv vladajucih struktura. Zasto? Jer ne osjecaju nikakvu odgovornost na pozicijama koje nose. Kriv - nije nijedan od njih od 1992-ge do danas - mi nemamo nijednog covjeka na vlasti koji je za nesto - optuzen da je osudjen i da je kriv - ali imamo - 15 godina pakla iza sebe. E, pa nece tako moci da bude. Ako mozda - nekim vama i moze, svima nama - sigurno nece.
zlata

Post by zlata »

Jastreb35 wrote:pozdrav
Krsenje Ustava RBiH i agresija na nju jeste zlocin.
Kriminalna radnja svakako, ali ne ratni zlocin. Na jednu stranu postavljanje barikada, a na drugu masovna strijeljanja. Vlada u Sarajevu je amnestirala one koji su bili ukljuceni samo u prvo, a ako se ti ne slazes s tom amnestijom, nadji advokata i tuzi drzavu.
GENOCID je bio alat u toj agresiji kako "rijesiti bosnjacko pitanje"
A vecina Srba nije znala niti bi podrzala genocid. Dakle tema je pogresno naslovljena a teza steti drustvu.

pozdrav
Vecina Srba JESTE znala sta se dogadjalo...i to bas u tim krajevima u kojima su se dogodili najgori pokolji i zlocini. Znali su znali...i te kako.
Cak su...iako pod pritiskom BiH vojske...u ovoj kasabi...imali vremena likvidirati Srbe u ciju su dugorocnu lojalnost (za Srpsku Stvar) sumnjali.
Drugim rijecima...trebalo je eliminirati moguce svjedoke kolektivnih zlocina! U ostale nisu sumnjali! Prezivjeli znaju dobro sta se gododilo...al'ih ne zanima pravda. Preca im je Republjika Svrpska...i njezin opstanak...nego istina o njezinom "rodjenju"! ili istina o nevinim zrtvama velikosrpstva.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Ama, Srbi nisu znali - ni da je na Sarajevo baceno 2 miliona granata.

A, kako to izgleda iz prve ruke evo jedan film - od 10 min. ciste naobrazbe.

http://www.youtube.com/watch?v=ppAn0LNU_V8

Ahmed Imamovic - 10 minuta.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ucesce u VRS ili sam odlazak iz Sarajeva ne moze biti razlog da se trazi oduzimanje stanova i dodjeljivanje "po zaslugama". Ucesce u VRS, niti odlazak iz Sarajeva po zakonu nisu kaznjivi, a moralnost zadrzite za mise i hutbe. Pravna drzava moze da funkcionise samo bez tih milion raznih tumacenja sta je moralno a sta nije. Srbi koji su bili u VRS jesu pogrijesili, ali se preko toga mora preci da bi se ocuvalo drzavu. S informacijama o konkretnim ratnim zlocinima obrati se relevantnim sudskim organima.

Potpisivanju Dejtonskog sporazuma nije bilo alternative jer je ofanzivni potencijal ARBiH zavisio od onih koji su trazili potpisivanje. Posto Izetbegovic ocigledno nije mogao racunati na tebe i tvojih 10.000 do zuba naoruzanih sumskih vilenjaka i patuljaka, te posto drzavi nije bilo u interesu da se ARBiH proglasi za faktor nestabilnosti, rat je zaustavljen tim nepravednim mirom. Ti ocigledno ne nudis strategiju djelovanja kao tadasnju alternativu Dejtonskom sporazumu, kao uostalom niti jedan kriticar Sporazuma. A razlog je jednostavan, nije je bilo.
zlata

Post by zlata »

Jastreb35 wrote:Ucesce u VRS ili sam odlazak iz Sarajeva ne moze biti razlog da se trazi oduzimanje stanova i dodjeljivanje "po zaslugama". Ucesce u VRS, niti odlazak iz Sarajeva po zakonu nisu kaznjivi, a moralnost zadrzite za mise i hutbe. Pravna drzava moze da funkcionise samo bez tih milion raznih tumacenja sta je moralno a sta nije. Srbi koji su bili u VRS jesu pogrijesili, ali se preko toga mora preci da bi se ocuvalo drzavu. S informacijama o konkretnim ratnim zlocinima obrati se relevantnim sudskim organima.
Pa ne radi se samo o ucescu u VRS...nego o pasivnoj suglasnosti (i promatranja) s politikom etnickog ciscenja...pa cak i genocida. Zele drustveni i politicki aparthajd...i vecina ih stoji iza toga. Prosto...spremni su (i danas dan) lagati i sami sebe...i citav svijet...a zahtijevaju pravdu za "svoje" zrtve.
danas

Post by danas »

Ne postoji homogena srpska misao. Treba pozdraviti one Srbe i Hrvate koji su se u redovima ARBiH borili za zajednicku drzavu. A sto se tice pobunjenika, potrebno je odvojiti zlocince. Zatim napraviti podjelu na one koji vide legitimnost politickih argumenata za separatizam i na one koji su nacionalisti po uvjerenju. Te s kojim se moze razgovarati na osnovu politickih argumenata, pozvati da definisu nacionalni interes srpskog naroda u BiH (kulturna autonomija, finansijska autonomija, reprezentativna autonomija). Na osnovu tog dijaloga doci do zajednickog prijedloga administrativnog uredjenja drzave a entitete ukinuti.
nije li malo kontradiktorno prvo tvrditi da nema homogene srpske misli, a onda govoriti da je dodik legitimni predstavnik srpskog naroda? kazes, treba podrzavati srbe i hrvate iz ABiH? pa ko to ne podrzava slavisu sucura ili jovu divjaka ? -- mescini, samo ogromna vecina srba iz RS, koja ih smatra izrodima. i sta cemo sad, kad je meni divjak drag, a 99% srba iz RS-a bi ga za muda objesilo da moze? ja eto podrzavam divjaka, a gde su bre braca srbi da i oni koju kazu?

sto se tice tvog prijedloga -- zvuci krasno, ali ja provedoh zadnjih 10-12 godina trijebeci cetnike od ne-cetnika, i da ti pravo kazem, umorila sam se. nemam snage vise, a i ovo sto predlazes mi je plaho komplikovano... te trazi ove, pa trazi one, pa onda trazi neke trece, pa pocinji dijalog sa njima, pa ovo pa ono... ja ne mogu, nemam snage... ali eto, ostalo mi je snage da se zapitam zasto mislis da je do mene da i dalje prebiram cetnike od ne-cetnika iliti prevedeno: zasto mislis da je do mene da trazim svijecom 10 RS-ovaca koji nisu pro-cetnicki nastrojeni a nije do njih da se prvi pokazu kao takvi? zasto je na meni da dokazujem da nisu svi srbi isti, a eto, nije na srbima da mi to u praksi pokazu? zasto je do mene da trazim nekoga za dijalog, da provjeravam jesu li ovakvi ili onakvi... kad bi eto bilo mnogo lakse (za sve) da se ti podobni jave i svima nam olaksaju muke i dileme...
Insistiranje na tom da je naoruzavanje i organizovanje Srba ratni zlocin, te ocekivanje od citavog naroda da klekne pred Bosnjacima i trazi halal nije realno i vodi daljoj destabilizaciji drzave.
i naravno, kao biber po pilavu sada dolazi tvrdnja da je za destabilizaciju drzave najvise kriv bas onaj cija je jedina greska to sto je iz logora izasao (neplanirano) ziv, i sada se -- zamisli uzasa -- usudio da trazi neku pravdu i poceo da govori glasno sta mu se desilo... a da je najmanje kriv onaj ko je tu drzavu prvi poceo rusiti, sa logorima, opsadom, i slicnim metodicama... i usput, meni nicije klecanje ne treba (jer ipak, traziti vilija branta medju komsijama -- ovakvim kakvi su sada -- zaista jeste iluzorno)... meni jednostavno i samo treba pravda.

PS genocid i etnicko ciscenje nije nesto sto moze ogranizovati sacica ljudi, jer sacica ljudi ne moze uspjesno organizovati ni pljacku banke a kamoli sta vece. prema tome, drustvena i drzavna odgovornost stoje, jer kao sto neko vec rece, ne mozes pobiti cijele gradove i sela bez drzavne i drustvene podrske. i za kraj: bas me zanima, da li je samo ucesce u cetnicima ili ustasama 1941-42 bilo neproblematicno, ili su krivi samo oni koji su maksus svojerucno klali u jasenovcu a ne oni koji su bili soferi, koji su 'razvrstavali' podobne i nepodobne, oni koji su se uselili u tudje kuce, itd.?
Last edited by danas on 19/08/2006 23:38, edited 2 times in total.
crnileptir

Post by crnileptir »

Problem je što su u planiranju agresije i genocida u BiH učestvovala sama elita srpsko crnogorskog naroda-osnovu su napravili akademici u tzv Memorandumu SANU, koji se bazira na dokumentima velikosrpstva poput Načertanija Garašanina, poput Moljevićeve homogene Srbije i na kraju instrukcija Draže Mihajlovića, da bi taj program pomogla i nacionalistička opozicija tadašnja, crveni velikosrbi predvodjeni Voždom, a sve je to blagosovila SPC, kao što je blagosiljala one Škorpione koji su sad fol "paravojna formacija"...u svemu tome su znači zajedno učestvovali i političari, i akademici, i pisci, i pjesnici, i muzičari, i mediji, i seljaci i gradjani...sem nekih časnih izuzetaka
Zločini koji su počinjeni nisu mogli biti neisplanirani, stihijski i neorganizovani , nego pokazuju zakonitosti u pripremanu i planiranju te zakonitosti u ispoljavanju i ovdje što je problem ZAKONITOST U OPOVRGAVANJU ZLOČINA, NJIHOVO MINIMIZIRANJE I NIPODOŠTAVANJE LAŽNIM ARGUMENTIMA.
Dovoljan je primjer to što većina političara u svojim izjavama uporno potencira da se "ne zna šta je bilo u Srebrenici", ilinjihove izjave i stavovi medija o Markalama, izjave o 500 logora na prostoru koji je kontrolisala legalna bosanska vlast, ili optuživanje za zadnji teroristički napad na mezar Alije Izetbegovića
Al to je moralo biti tako...Alija je kriv za rat....Alija je htio islamsku državu...Alija je kriv za mudžahedine...Alija je kriv za Srebrenicu...Alija je naredio bombardovanje Markala...i najvjerovatnije je Alija sam postavio eksploziv na svoj mezar jer on je bio takav čovjek-kriv za sve...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

pozdrav

Dodik uziva podrsku ali zbog razlicitih razloga i ne apsolutnu. Dakle heterogenost postoji. Potrebno je definisati elemente u srpskom narodu s kojim je dijalog moguc, te uzeti u obzir primjedbe koje imaju. Odnos prema radikalima odnosno nacionalistima ne moze biti jednak odnosu prema socijalistima, cak i ako su oni to samo deklarativno.
zasto je na meni da dokazujem da nisu svi srbi isti, a eto, nije na srbima da mi to u praksi pokazu?
Zato sto Srbi nisu stado ovaca, nego narod koji kao i Bosnjaci uostalom, u svojim redovima ima casne i lopove, postene i zlocince. Rat se na prostor BiH preselio srpsko-hrvatskim sukobom u selu Ravno. A gledajuci Vukovar i Gospic, manje hrabri medju postenim Srbima su se povukli medju "svoje". Oni hrabriji Srbi su ostali medju Bosnjacima i Hrvatima, te se konsekventno prikljucili ARBiH.

Strah od neke nove NDH a u svjetlu ociglednog nadglasavanja srpskog naroda je iskoristen od strane nacionalistickog faktora, pod kontrolom Beograda. Kljuc sukoba nije lezao u Sarajevu nego u etnicki cistoj Hercegovini, u kojoj se tada na vozilima moglo vidjeti fotografije Ante Pavelica, a traziti drzavu s tim elementom je bosanskim Srbima bilo nezamislivo. Rat izmedju srpskog i hrvatskog naroda se morao preseliti iz Hrvatske u BiH. A Bosnjaci su postali zrtve samo zato sto su za saveznika izabrali Hrvate. Da su ostali pod utjecajem Fikreta Abdica, ne bi bilo Srebrenice ni Markala, ali ne bi bilo drzave a Bosnjaci bi ginuli za odbranu Knina i Benkovca.
Pa ne radi se samo o ucescu u VRS...nego o pasivnoj suglasnosti (i promatranja) s politikom etnickog ciscenja...pa cak i genocida. Zele drustveni i politicki aparthajd...i vecina ih stoji iza toga.
Zato sto im se kao alternativa nudi drzava u kojoj bi najbrojniji (tj. Bosnjaci) birali vlast. Vecina ne stoji iza zlocina niti ih podrzava, ali se to ne moze dokazivati odustajanjem od finansijske autonomije, odnosno mehanizma koji im garantuje zastupljenost u vlasti.
Zločini koji su počinjeni nisu mogli biti neisplanirani, stihijski i neorganizovani , nego pokazuju zakonitosti u pripremanu i planiranju te zakonitosti u ispoljavanju i ovdje što je problem
Tacno. Medjutim narod nije bio upoznat s tim. A posto su se isti ti arhitekti genocida (u slucaju da Bosnjaci izaberu Hrvate za partnere) profilirali u legalno izabrano vodjstvo srpskog naroda, onemoguceno je bilo i organizovano suprotstavljanje paklenom planu. Prosjecan Srbin u VRS nije silovao ni ubijao zarobljene, a da je postojala politicka opozicija, vjerovatno bi doslo i do pobune u redovima VRS. Medjutim te politicke opozicije nije bilo, te je narod bio prisiljen da sutke gleda miniranje dzamija i odvodjenje komsija.

Prosjecan Srbin u VRS nije klao i silovao. Za konkretne zlocine treba optuziti konkretna lica. A bilo kakav oblik generalizacije steti drzavi.

pozdrav
danas

Post by danas »

Jastreb35 wrote:
zasto je na meni da dokazujem da nisu svi srbi isti, a eto, nije na srbima da mi to u praksi pokazu?
Zato sto Srbi nisu stado ovaca, nego narod koji kao i Bosnjaci uostalom, u svojim redovima ima casne i lopove, postene i zlocince. Rat se na prostor BiH preselio srpsko-hrvatskim sukobom u selu Ravno. A gledajuci Vukovar i Gospic, manje hrabri medju postenim Srbima su se povukli medju "svoje". Oni hrabriji Srbi su ostali medju Bosnjacima i Hrvatima, te se konsekventno prikljucili ARBiH.
pocinjemo malo skretati sa teme...

ali evo, ukratko -- da, srbi su narod bas kao i bosnjaci i hrvati i jevreji i cigani i rusi... ali malo koji narod ima genocidno breme na svojim ledjima, jer iza malo koga u 20-om stoljecu ostase konc logori i jame prepune poklanih. to opet nije do mene, vec do njih -- da oni sa tim deveraju kako znaju i umiju a cini mi se da umiju samo sa ponavljanjem papagajske besmislene fraze da "je krivica individualna" (kao da je zivorad imao los dan, pa otisao i poklao pola sela tek tako) i da "nema genocidnih naroda" (osim naravno, ustasa hrvata i nekrsta turcina, za koje svi znamo da su genetski genocidni).

a sto se tice strategija za buducnost: ja mogu samo da definisem sebe, i da kazem da nisam nikada bila za SDA (sto je, uzgred budi receno, poklani bosnjacki narod i ucinio glasavsi za SDP malo poslije rata); mogu reci da se protivim vjersko-etnickoj izloaciji i segregaciji; mogu ostro protestvovati protiv kvazi-religijske eksploatacije naroda u bosni; mogu citati i podrzavati nazavisnu stampu u BH i kritikovati kojekakve avaze; mogu osudjivati javno i glasno sve juke i cace bez ikakvih "ali" opravdanja; mogu isporuciti haske optuzenike bez ikakve pompe i frke; mogu kritikovati SDA rukovodstvo i efendiju cerica... a na 'postenim' srbima je da i oni pocnu raditi isto, jer ja njihove 'postene' zaista nemam namjeru tabiriti za njih. i to na silu, jer oni milom izgleda nece da se samo-identifkuju...
Strah od neke nove NDH a u svjetlu ociglednog nadglasavanja srpskog naroda je iskoristen od strane nacionalistickog faktora, pod kontrolom Beograda. Kljuc sukoba nije lezao u Sarajevu nego u etnicki cistoj Hercegovini, u kojoj se tada na vozilima moglo vidjeti fotografije Ante Pavelica, a traziti drzavu s tim elementom je bosanskim Srbima bilo nezamislivo. Rat izmedju srpskog i hrvatskog naroda se morao preseliti iz Hrvatske u BiH.
vidim da smatras da je sasvim opravdano to sto srbi nisu htjeli graditi drzavu sa osobama koje su nosile sliku ante pavelica i obiljezja NDH. OK -- posteno. ali zasto onda smatras da ja treba da gradim drzavu sa onima koji i dan-danas ponosno nosaju slike mladica, majice sa karadzicevim likom, i postuju sva obiljezja cetnika? zasto nisi 1991-e srbima iz osijeka predlagao da traze "progresivne" elemente kod hrvata, pa kad ih nadju, neka povedu dijalog, pa onda neka svi skupa rade na gradjenju drzave. ha ja.
A Bosnjaci su postali zrtve samo zato sto su za saveznika izabrali Hrvate. Da su ostali pod utjecajem Fikreta Abdica, ne bi bilo Srebrenice ni Markala, ali ne bi bilo drzave a Bosnjaci bi ginuli za odbranu Knina i Benkovca.
naravno, mi smo krivi... samo da smo napravili pravilan izbor, da smo prigrlili vuka draskovica koji je sjekao muslimanske ruke sa bajracima, ma sve bi drugacije bilo...
Zato sto im se kao alternativa nudi drzava u kojoj bi najbrojniji (tj. Bosnjaci) birali vlast. Vecina ne stoji iza zlocina niti ih podrzava, ali se to ne moze dokazivati odustajanjem od finansijske autonomije, odnosno mehanizma koji im garantuje zastupljenost u vlasti.
zasto je to problem? kakvo nadglasavanje i nadbrojavanje? srbi nisu ni po cemu bili nadglsani u BH 1990-1992. imali su -- bas kako su se i dogovorili sa svojim posestrimama iz SDA i HDZ -- sve ono sto su trazili i ucesce u vlasti je bilo trecinsko. ali naravno, zaoravljam da je srbin izgleda ugrozen cim nije na apsolutnoj vlasti i ako mu sa bajraka ne visi troglavi orao i ne odjekuje u pozadini boze pravde...
Medjutim te politicke opozicije nije bilo, te je narod bio prisiljen da sutke gleda miniranje dzamija i odvodjenje komsija.

Prosjecan Srbin u VRS nije klao i silovao. Za konkretne zlocine treba optuziti konkretna lica. A bilo kakav oblik generalizacije steti drzavi.

pozdrav
ma hajde... pa bas jadni narod bio prislijen da sutke gleda miniranje dzamija? jadni, bas mi ih je zao, svasta su eto pretrpjeli i bili prisiljeni da -- ni manje ni vise, nego eto -- gledaju. sigurna sam da i ovi 'neprosjecni' sto jesu klali i silovali, ma i oni su bili prisiljeni jer nece oni to sami od sebe. a jesu li ovi 'prosjecni' bili prisiljeni i da zvizde himnu druge drzave a ne svoje na polaganju vojne zakletve, da napadaju povratnike, da ubijaju starce koji su dosli da postave kamen temeljac obnove koje dzamije ili da klanjaju dzenazu? jesu li ti 'prosjecni' bili prisiljeni uzeti pokucstva, automobile, radnje, stanove, kuce... svojih komsija, koji su eto, magijom dostojnom harry pottera nestali u zrak.

puf! ma ko da ih nikada nije ni bilo!
Last edited by danas on 20/08/2006 01:41, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

danas wrote:
nije li malo kontradiktorno prvo tvrditi da nema homogene srpske misli, a onda govoriti da je dodik legitimni predstavnik srpskog naroda? kazes, treba podrzavati srbe i hrvate iz ABiH? pa ko to ne podrzava slavisu sucura ili jovu divjaka ? -- mescini, samo ogromna vecina srba iz RS, koja ih smatra izrodima. i sta cemo sad, kad je meni divjak drag, a 99% srba iz RS-a bi ga za muda objesilo da moze? ja eto podrzavam divjaka, a gde su bre braca srbi da i oni koju kazu?

sto se tice tvog prijedloga -- zvuci krasno, ali ja provedoh zadnjih 10-12 godina trijebeci cetnike od ne-cetnika, i da ti pravo kazem, umorila sam se. nemam snage vise, a i ovo sto predlazes mi je plaho komplikovano... te trazi ove, pa trazi one, pa onda trazi neke trece, pa pocinji dijalog sa njima, pa ovo pa ono... ja ne mogu, nemam snage... ali eto, ostalo mi je snage da se zapitam zasto mislis da je do mene da i dalje prebiram cetnike od ne-cetnika iliti prevedeno: zasto mislis da je do mene da trazim svijecom 10 RS-ovaca koji nisu pro-cetnicki nastrojeni a nije do njih da se prvi pokazu kao takvi? zasto je na meni da dokazujem da nisu svi srbi isti, a eto, nije na srbima da mi to u praksi pokazu? zasto je do mene da trazim nekoga za dijalog, da provjeravam jesu li ovakvi ili onakvi... kad bi eto bilo mnogo lakse (za sve) da se ti podobni jave i svima nam olaksaju muke i dileme...
i naravno, kao biber po pilavu sada dolazi tvrdnja da je za destabilizaciju drzave najvise kriv bas onaj cija je jedina greska to sto je iz logora izasao (neplanirano) ziv, i sada se -- zamisli uzasa -- usudio da trazi neku pravdu i poceo da govori glasno sta mu se desilo... a da je najmanje kriv onaj ko je tu drzavu prvi poceo rusiti, sa logorima, opsadom, i slicnim metodicama... i usput, meni nicije klecanje ne treba (jer ipak, traziti vilija branta medju komsijama -- ovakvim kakvi su sada -- zaista jeste iluzorno)... meni jednostavno i samo treba pravda.

PS genocid i etnicko ciscenje nije nesto sto moze ogranizovati sacica ljudi, jer sacica ljudi ne moze uspjesno organizovati ni pljacku banke a kamoli sta vece. prema tome, drustvena i drzavna odgovornost stoje, jer kao sto neko vec rece, ne mozes pobiti cijele gradove i sela bez drzavne i drustvene podrske. i za kraj: bas me zanima, da li je samo ucesce u cetnicima ili ustasama 1941-42 bilo neproblematicno, ili su krivi samo oni koji su maksus svojerucno klali u jasenovcu a ne oni koji su bili soferi, koji su 'razvrstavali' podobne i nepodobne, oni koji su se uselili u tudje kuce, itd.?

Jedan od najrealnijih postova na temu stanje u BIH i srpska politika.

podpisujem ovaj tekst.
Last edited by zavrzlama on 20/08/2006 01:38, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

,,,
Last edited by zavrzlama on 20/08/2006 01:53, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

zavrzlama wrote:
danas wrote:

PS genocid i etnicko ciscenje nije nesto sto moze ogranizovati sacica ljudi, jer sacica ljudi ne moze uspjesno organizovati ni pljacku banke a kamoli sta vece. prema tome, drustvena i drzavna odgovornost stoje, jer kao sto neko vec rece, ne mozes pobiti cijele gradove i sela bez drzavne i drustvene podrske. i za kraj: bas me zanima, da li je samo ucesce u cetnicima ili ustasama 1941-42 bilo neproblematicno, ili su krivi samo oni koji su maksus svojerucno klali u jasenovcu a ne oni koji su bili soferi, koji su 'razvrstavali' podobne i nepodobne, oni koji su se uselili u tudje kuce, itd.?[/quo...

Najveci problem BIH srba koji su za suzivot u BIH je nema alternative projektu velike Srbije i biti Srbin odat BIH u rs-u je u prevodu izdajnik srpstva i vrlo cesto glava leti.... zalosno je da se za postene srbe iz BIH moraju boriti nesrbi jer posteni srbi su u nemogucoj misiji da bilo sta urade po pitanju ,popravka imidza srba u BIH,jer vecina odanih srba BIH su odavno vani BIH ili pod zemljom... ja nikad necu prestati davati iskrenim i normalnim srbima u BIH podrsku,da istraju u gradnji suzivota i tolerancije.
danas

Post by danas »

zavrzlama wrote: Najveci problem BIH srba koji su za suzivot u BIH je nema alternative projektu velike Srbije i biti Srbin odat BIH u rs-u je u prevodu izdajnik srpstva i vrlo cesto glava leti...
na zalost, tako je... ovo je tuzna realnost...
ali kad malo bolje razmislim, i za ovo sam vjerovatno opet ja kriva, jer je eto marko vesovic poznavao mog rahmetli oca, pa ga je moj stari garant navratio na krivi put, da bude srpski izrod i da bude izdajnik srpstva... jer kad sve sve sabere i oduzme, za sve su krivi samo turci i balije (i ponekad ustase)...
:roll:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Nisam rekao da je srpska pobuna bila opravdana. Rekao sam da je srpsko-hrvatski rat na prostoru BiH bio neizbjezan a zbog ekstremnog faktora u Hercegovini. Nisam rekao da su Bosnjaci trebali izabrati Srbe umjesto koaliciju s Hrvatima. Naprotiv, bez te koalicije danas ne bi bilo drzave a Bosnjaci bi ionako ginuli ali u tom slucaju za Krajinu. Nisam rekao "podrzavati" nego "pozdraviti". No nema potrebe da idem za tobom i ispravljam ono sto pogresno shvatis. Poenta je da generalizacijom koju pravis pod jedan cinis nepravdu i pod dva unistavas temelje na kojim treba graditi drzavu. Tacno je da se u okviru djelovanja VRS pocinilo nesrazmjerno vise zlocina nego kroz djelovanje ARBiH, tacno je da na prostoru BiH pod kontrolom VRS nije ostala citava niti jedna dzamija. Ali znacajnija reakcija iz srpskog naroda nije samo zagusena nacionalistickom retorikom koja dolazi iz srpskog naroda, nego i bosnjackim izjednacavanjem naoruzavanja Srba sa ratnim zlocinom nad Bosnjacima.

Osuda zlocina bi bila intenzivnija kada za Bosnjake zlocin ne bi bilo podizanje barikada, naoruzavanje i organizovanje srpskog naroda u BiH, nego ono sto ratni zlocin uistinu jeste.
danas

Post by danas »

a meni se ipak cini da najmanje ima potrebe da preskaces dijelove mojih odgovora koji ne idu u prilog tvojim tvrdnjama. meni je jako zao sto ti smatras da je bilo ikakve potrebe da se srbi 'organizuju' i sto smatras da naoruzavanje srba ili postavljanje artiljerije oko civilnih naselja nije zlocin sam po sebi (mislim da bi ti i najbolji legalista pozavidio na ovome). zao mi je sto ne prepoznajes da svi 'individualni' zlocini sa srpske strane za ciju se kaznu zalazes ne bi bili moguci da, 1) iza njih nije stajala drzavna masinerija iz srbije, i 2) da nisu imali dovoljnu drustvenu potporu iz srpskog naroda -- i da samim tim, nisu ni najmanje 'individualni'. kao sto rekoh, ne mogu mile, zile i pero da izvrse genocid sami od sebe; za to je ipak potrebno puno, puno vise od par pijanaca kojima su djedovi bili cetnici.

i za kraj -- za nekoga ko tvrdi da je generalizacija izvor svih zala na ovoj temi, mozda i sam previse generalizujes. jer po tebi, bosnjacki narod je (generalno?) kriv sto srbi nisu voljni da se ograde od zlocina... pa kao sto meni kazes da trazim ne-cetnike po RS-u, mozda treba prvo da odes i kazes ziteljima tog RS-a koji zive u tudjim kucama i voze tudja auta da -- u momentima kada im samoinicijativno nadodje da se ograde od cetnickih zlodjela -- ne budu sputavani nedostatkom bosnjaka koji dijele misljenje da opsada grada nije zlocin. neka traze i oni nekoga za dijalog, a o gradnji drzave onda da nastavimo neki drugi put.
vesela

Post by vesela »

danas wrote: sto se tice tvog prijedloga -- zvuci krasno, ali ja provedoh zadnjih 10-12 godina trijebeci cetnike od ne-cetnika, i da ti pravo kazem, umorila sam se. nemam snage vise, a i ovo sto predlazes mi je plaho komplikovano... te trazi ove, pa trazi one, pa onda trazi neke trece, pa pocinji dijalog sa njima, pa ovo pa ono... ja ne mogu, nemam snage...
a i besmisleno je!...oni dobise sta su htjeli!...legalno!...po mom misljenju oni su NAGRADJENI!...nazalost
danas

Post by danas »

vesela wrote:
danas wrote: sto se tice tvog prijedloga -- zvuci krasno, ali ja provedoh zadnjih 10-12 godina trijebeci cetnike od ne-cetnika, i da ti pravo kazem, umorila sam se. nemam snage vise, a i ovo sto predlazes mi je plaho komplikovano... te trazi ove, pa trazi one, pa onda trazi neke trece, pa pocinji dijalog sa njima, pa ovo pa ono... ja ne mogu, nemam snage...
a i besmisleno je!...oni dobise sta su htjeli!...legalno!...po mom misljenju oni su NAGRADJENI!...nazalost
naravno da je tako, samo sto to vecina ljudi u BH i dalje ne shvata. a i od onih sto su shvatili, pola ne daju prebijene pare sto je to tako.

po mom misljenju, svi narodi su imali dobre i mnogobrojne prilike da pokazu svoju politiku, da se distanciraju od zlocina, da progovore -- ako nista drugo, a ono u poslijeratnom periodu. i niko nista iz RS-a. dokle ja treba da cekam, dokle da molim, dokle da se nadam (ovo sad zvuci ko neki narodnjak :D ) da se cetnik sam od sebe reformise?

i dok su bosnjaci duboko podijeljeni politicki i ideoloski (sto uopste ne mislim da je nesto lose), 95% stanovnika RS stoje ko jedan po pitanju "srpske" stvari -- a onih 5% koji su se drznuli da nazovu stvari pravim imenom su tretirani kao zadnji olos od strane sabrace im, ili cak i gore (sjetimo se samo zeljka kopanje ili incidenata sa natasom kandic). onaj ko to negira je ili namjerno bezobrazan ili slijep kod ociju.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

vesela wrote:

Tu i lezi problem za srpski narod u BIH,jer im je MZ-a povjerila nesto sto im ova fasisticka politicka garnitura u manjem entitetu nemoze odrzati postujuci ljudska prava,drzavu BIH i njene zakone..vapaji srpskih politicara za secesijom je nemogucnost da ovakvo uredenje entiteta prilagode EU i zakonima moderne demokratije...da se entitet zove po samo jednom narodu,da ime i simboli drzave BIH se nesmiju pojaviti u tom entitetu,da drzavne reprezentacije ne mogu odigrati dostojanstveno ni jednu utakmicu u tom entitetu,samo govori o tome da uredenje tog entiteta nemoze zadovoljiti potrebe jedne visenacijonalne drzave kao sto je BIH.Tesko je jednom ... na dvije stolice..imat entitet u kojem se forsira jedan narod a omalovazava drzava BIH i traziti od evrope i svijeta da podrzi opstanak takvog jednog politickog i teritorijalnog projekta.

Rs je teret koliko drugim toliko isto i obicnom srbinu u BIH...jer taj entitet nije mrdnuo milimetar od politike koju je vodio Milosevic i Karadic....sa ovakvim uredenjem taj se entitet nemoze uklopiti u visenacionalnu drzavu i drustvo...
Efekt

Post by Efekt »

zavrzlama wrote:
vesela wrote:

Tu i lezi problem za srpski narod u BIH,jer im je MZ-a povjerila nesto sto im ova fasisticka politicka garnitura u manjem entitetu nemoze odrzati postujuci ljudska prava,drzavu BIH i njene zakone..vapaji srpskih politicara za secesijom je nemogucnost da ovakvo uredenje entiteta prilagode EU i zakonima moderne demokratije...da se entitet zove po samo jednom narodu,da ime i simboli drzave BIH se nesmiju pojaviti u tom entitetu,da drzavne reprezentacije ne mogu odigrati dostojanstveno ni jednu utakmicu u tom entitetu,samo govori o tome da uredenje tog entiteta nemoze zadovoljiti potrebe jedne visenacijonalne drzave kao sto je BIH.Tesko je jednom ... na dvije stolice..imat entitet u kojem se forsira jedan narod a omalovazava drzava BIH i traziti od evrope i svijeta da podrzi opstanak takvog jednog politickog i teritorijalnog projekta.

Rs je teret koliko drugim toliko isto i obicnom srbinu u BIH...jer taj entitet nije mrdnuo milimetar od politike koju je vodio Milosevic i Karadic....sa ovakvim uredenjem taj se entitet nemoze uklopiti u visenacionalnu drzavu i drustvo...
I zato ce i nestati !!!!!! Siguran sam u to !!!!! To, da ce sutra biti ponedjeljak , u to vjerujem , ali nisam siguran u to.A da ce rs nestati u to sam siguran !!!!
Post Reply