Vehabije i mit o njima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
addo888

Post by addo888 »

to je vise sijjski praznik
ragib

Post by ragib »

pa dobro šije mozda pretjeruju u nekim stvarima ali nije tačno da muslimani sunniti to ne obiljezavaju postom.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Nemam nista protiv vehabija mada mi se ne svidja njihovo tumacenje islama i nacin ponasanja. Nadam se da ce nestat iz Bosne na miran nacin il´ se prilagodit na pozitivan nacin insh-Allah!
crni321

Post by crni321 »

Jeumi asura nejma bas nikakave veze sa sijama, a pogotovu sa vehabijama, veze se za isplovljavanje Nuha a.s, poslednjeg dana su sakupili sve preostale zitarice i voce te skuhali.. neda mi se dalje pisati, a nije ni tema.
A ako te bas tolko interesuju vehabije pridruzi im se, pa ih onda prebrajaj i ako ih uspijes prebrojati javi onom klovnu iz Banjaluke, ukoliko dodes do impozatnog broja mozda da te i nagrade 8)
semso poplava

Post by semso poplava »

addo888 wrote:to je vise sijjski praznik
djecko mozda bi najbolje bilo da ti babo ukine internet na jedno metar-dva
svaki post na ovakvim temama ti je pravo provala :(

ohladi malo vise sa ovim nebulozama cuj "sijjski praznik"Image
mala-i

Post by mala-i »

imam grozna iskustva s njima kojih radije ne bih da se sjećam...
ali kao da ih je sad manje nego prije 5-6 godina?
ili se ne srećemo...
ne izlazimo na ista mjesta 8)
addo888

Post by addo888 »

semso poplava wrote:
addo888 wrote:to je vise sijjski praznik
djecko mozda bi najbolje bilo da ti babo ukine internet na jedno metar-dva
svaki post na ovakvim temama ti je pravo provala :(

ohladi malo vise sa ovim nebulozama cuj "sijjski praznik"Image
ako moras koristiti taj izraz bar ga koristi kako treba-decko

djecko zvuci samo smijesno :-)

A sto se tice praznika,spomeni prosjecnim sunnitima taj praznik nece znati ni sta je a reci jednom sijji odmah ce znati---njima je taj praznik haman i veci i poznatiji od Bajrama
hool

Post by hool »

mala-i wrote:imam grozna iskustva s njima kojih radije ne bih da se sjećam...
ili se ne srećemo...
Kakva iskustva imas sa cetnicima i ustasama?
Sa njima izlazis na ista mjesta :D
mala-i

Post by mala-i »

hool wrote:
ili se ne srećemo...
ne al očigledno zalazim na isti forum sa idiotima lošeg smisla za humor
hool

Post by hool »

mala-i wrote:
hool wrote:
ili se ne srećemo...
ne al očigledno zalazim na isti forum sa idiotima lošeg smisla za humor
Ma ko diro :D
Vehabije opet jeli :-)
mala-i

Post by mala-i »

Vehabije opet jeli :-)[/quote]

šta su jeli?
sarlo

Post by sarlo »

Fascinirala me je vijest da kralj Fahd ukopan u neimenovan grob-mezar u prisustvu samo clanova porodice. Kad je Salahudin umro, njegovim slugama je bilo zapovijedjeno da nose cefine kroz Damask i vicu: evo sta ce veliki Salahudin da ponese na drugi svijet.
Neki dan sretnem jednog brata, kad ono on skratio bradu sa pola metra na pola cm. Jesil¨ to revidirao stavove. Ne, samo sam se maskirao. Isti hip-hoper.
hool

Post by hool »

mala-i wrote:Vehabije opet jeli :-)
šta su jeli?[/quote]
Poste danas :D
Shoshana

Post by Shoshana »

crni321 wrote:Jeumi asura nejma bas nikakave veze sa sijama, a pogotovu sa vehabijama, veze se za isplovljavanje Nuha a.s, poslednjeg dana su sakupili sve preostale zitarice i voce te skuhali.. neda mi se dalje pisati, a nije ni tema.
A ako te bas tolko interesuju vehabije pridruzi im se, pa ih onda prebrajaj i ako ih uspijes prebrojati javi onom klovnu iz Banjaluke, ukoliko dodes do impozatnog broja mozda da te i nagrade 8)
Ovo je tacno. U Bosni se (H)Ashure uvijek slavilo, i obicno se kuha jedna vrsta kompota u koji se stavi svakakvog voca i riza i suhi grah i grasak. Navodno je Noah, kad je voda pocela malo opadati naredio da se skuha jelo od preostale hrane i da se zrtvuje bogu u znak zahvalnosti sto su prezivjeli poplavu.

A ovo o cem ti pricas je Ashura(h), kad su Ibn Zijadovi odrezali glavu profetovom unuku... al' to je valjda druga tema...
hik-meta

Post by hik-meta »

bojim se da nam vehabizam ne dodje glave, upravo zbog te omladine koja se zaludjuje ekstremnijim stavovima i anti-zapadnjackom propagandom.
ako bude stani-pani, srbi i hrvati mogu samo prstom da pokazu na nase bradonje, i eto ih u guantanamu, a nama jos jedan samar.
Dasi

Post by Dasi »

stranac2 wrote:Evropa putuje dalje a kod nas se šire vahabije .... :roll: ...pojma nemam tko je to doveo u Bosnu,tkome odgovaraju,kome trebaju samo znam da će nas od njih jednoga dana dobro zaboliti glava...
potpisujem.
nedavno sam bio na javnoj rasparavi vezano za ne/gradnju dzamije na grbavici na zelenoj povrsini i na toj raspravi je doslo metar vehabija iz cijelog grada i jedan nazovimo ga musliman poceo je tuci drugog muslimana neistomisljenika i to u ime Allaha a pri tom bio je istetoviran i dosao je na raspravo na motoru vrijednom 10/20 hiljada km.
ja sam musliman i tad sam se maltene stidio kad sam vidio kako psuju i tuku neistomisljenike i sigurno ce nas glava zaboliti i to ubrzo jer ce nam nametnuti svoja pravila a neistomisljenici ce jos gore proci od batina i psovki zato bi vehabije trebalo poslati tamo odakle su i dosli!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

addo888 wrote:to je dan zalosti,dan kada je unuk poslanika a.s ubijen

Sunniti(medju kojima smo i mi) to ne obiljezavaju ali vehabije eto iz inata hoce
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sto se ti covjece znas provalit!
kakve bolan vehabije, to su ti Sije (oni iz Irana, Hezbollah i Mulla sadra fondacija),n a ako nisi znao vehabije i Shije se mejdusobno ne moguı smislit!
Vehabije se protive bilo kakvom javnom obiljezavanju Ashure ( 10. dan hidzretskog mjeseca Muharema koji je prvi mjesec u hidzretskoj godini!) koa sto to rade Shije pravec ekojekakve procesijje vani, po vehabijama lijep je postiti dan prije i dan poslije Ashure, ali samo postiti, dakle nista vise, nikakvo velicanje tog dna kod ''vehabija'' nije poznato!
P.S
bilo bi bolje da malo koristis google za svoje komentare!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bosanac sa dna kace wrote:

Sunniti(medju kojima smo i mi) to ne obiljezavaju ali vehabije eto iz inata hoce
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kakve bolan vehabije, to su ti Sije (oni iz Irana, Hezbollah i Mulla sadra fondacija),n a ako nisi znao vehabije i Shije se mejdusobno ne moguı smislit!
Vehabije se protive bilo kakvom javnom obiljezavanju Ashure ( 10. dan hidzretskog mjeseca Muharema koji je prvi mjesec u hidzretskoj godini!) koa sto to rade Shije pravec ekojekakve procesijje vani, po vehabijama lijep je postiti dan prije i dan poslije Ashure, ali samo postiti, dakle nista vise, nikakvo velicanje tog dna kod ''vehabija'' nije poznato!
P.S

Fakat , dragi ado , poznavanje Islama ti je katastrofalno...

Moj dobronamjerni savjet ti je da ne otvaras vise teme , dok malo ne izucis materiju .

Svako dobro ti zelim.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Prvo nisu te vehabije vrijedne dvije stranice na ovom forumu...

Drugo volio bih da mi se neki taj vehabija nade na putu da ga uhvatim malo za bradicu i odvalim mu jedan dobar samar,jer zbog tih uvlaciguzica i potrcaka po merhametima koji glume neke mudrenjake,nadoljevaju ulje na vatru i u onako teskoj borbi za multietnicnu BIH.

Treba ih ignorisati na svakom koraku....bili su i cetnici 90-ih dio srpskog folklora pa zavise u crno i srbe i nesrbe,tako isto i vehabije treba u startu sasjeci da nebi sutra se pokajali..
Haqqani

Post by Haqqani »

Ovako sije obiljezavaju 10 . muharem. ( dan asure )

Image
Haqqani

Post by Haqqani »

zavrzlama wrote:Prvo nisu te vehabije vrijedne dvije stranice na ovom forumu...

Drugo volio bih da mi se neki taj vehabija nade na putu da ga uhvatim malo za bradicu i odvalim mu jedan dobar samar,jer zbog tih uvlaciguzica i potrcaka po merhametima koji glume neke mudrenjake,nadoljevaju ulje na vatru i u onako teskoj borbi za multietnicnu BIH.

Treba ih ignorisati na svakom koraku....bili su i cetnici 90-ih dio srpskog folklora pa zavise u crno i srbe i nesrbe,tako isto i vehabije treba u startu sasjeci da nebi sutra se pokajali..
Sta predlazes ???
Bosanac sa dna kace

#47 Re: Vehabije i mit o njima

Post by Bosanac sa dna kace »

StLouis wrote:Da li je istina da vehabije iz Saudijske Arabije i okolnih zemalja, nemaju groblja tj. da svoje mrtve ne ukopavaju po sunitskim propisima, i ne vjeruju u sahrane? Naime, caskajuci tako s jednim prijateljem koji je iz Istanbula, na moju neupucenost rekao mi je: Ovog mjeseca Saudijski kralj je dosao u posjetu Turskoj, i nije otisao na mezar Ataturka iz gorenavedenog razloga(to je grijeh za vehabije). Ovakvo ponasanje saudijskog kralja/princa ili kakvu vec titulu ima je razljutilo Turke.

S moje strane gledista, glupo mi je ne obiljeziti mezar svojih najmilijih...neznati gdje ti je mezar majke, oca, brata, djeteta... :-? Kako ces samo nekog tako baciti pod zemlju...? :roll: :? Respektujem sve i svasta, ali ovo mi ne ide u glavu... :shock:

Sta znate o vehabijama...koliko ih ima, gdje su koncentrisani, koje su njihove mane i vrline...njihovi obicaji...

Ja jos nisam upoznao nekog ko prakticira vehabijstvo...
Ne, kralj je samo uzvratio milo za drago Ahemdu Nedzdetu Sezeru jer ovaj nece da posjeti S. Arabiju samo zato sto se bio u protokol bila ukljucena i posjeta Svetim mjestima, a to mu bas i ne stima, prosle godine kada je bio sastanak zemalja Islamske konferencije u Meki u ciji je progarm bila ukljucena i Umra ( posjeta Svetim mjestima van hadzskih dana) Sezer nije htio da prisustvuje vec je poslao ministra vanjskih poslova!
Vehabije nemaju nikakvo nastrano ucenje, vec samo njihovo objasnjavanje hadisa koji govore o grobljima je cudno, po islamu grob treba obiljeziti, ali je haram na njemu graditi bilo sta, ma ciji to grob bio, malo su te slagali, na mnogim mjestima u S. Arabiji groblja su obiljezena sa malim nisanima, medjutim prosle godine kada je umro kralj ukopan je isto kao i Salahudin kao sto neko spoemnu, a to sto je sam trazio da bude ukopan sa nisanom bez imena i prezimena to je njegov izraz skromnosti!
Inace vehabije smatraju da treba gorblja posjetiti i odrazvati ih uredna kako biasmo uzeli pouku o smrti da je ovaj svijet prolazan!
kako jedno muslimansko groblje treba da izgleda najbolji opis je dao Ivo Andric! nazalost sve je manje danas takvih grobalja u Bosni a pogotovo u Turskoj!
Interesuje me da li ti je taj Turcin spomenuo i to da je kralj potrosio preko 10 miliona eura tokom posjete i da je napravio ugovor o ulaganju 1.5 milijardi eura u Turskoj?
Da li ti je reko da su sa sobom doveli preko 100 ljubavnica? :D ( hm tolko o njihovom islamu) :x
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Haqqani wrote:
zavrzlama wrote:Prvo nisu te vehabije vrijedne dvije stranice na ovom forumu...

Sta predlazes ???

Vrlo jednostavan prijedlog:

Da gospodin reis Mustafa Ceric izade pred tv kamere i javno se distancira od vehabija da napravi razliku izmedu vijekovima starih i dobrih muslimana vjernika u BIH i novih turbo vjernika koji su skloni i dokazani potencijalni teroristi.Da im zabrani ulazak u islamske vjerske objekte jer radi par vehabija u dzamiji ,ostalih par stotina dobrih i postenih vjernika ispasta i dobiva epitet vehabizma i islamskog radikalizma u BIH.

Sve je na Cericu...ne idu vehabije u diskace,modne revije,i kafane nego u dzamije iz kojih se pomalo istjeruju oni dobri i posteni Bosanski muslimani a ustupa se mjesto sumnjivim tipovima koji radi sake dolara blate i sramote moju zemlju.
addo888

Post by addo888 »

Haqqani wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:

P.S

Fakat , dragi ado , poznavanje Islama ti je katastrofalno...

Moj dobronamjerni savjet ti je da ne otvaras vise teme , dok malo ne izucis materiju .

Svako dobro ti zelim.

Moje znanje o islamu je prosjecno bosnjacko-ali ja za razliku od njih znam ko su sufije,a posebno sektaski Haqqani...zato od tebe ne primam nikakav savjet

pozdrav(selam se ne naziva nemuslimanu)
addo888

Post by addo888 »

Dasi wrote:
stranac2 wrote:Evropa putuje dalje a kod nas se šire vahabije .... :roll: ...pojma nemam tko je to doveo u Bosnu,tkome odgovaraju,kome trebaju samo znam da će nas od njih jednoga dana dobro zaboliti glava...
potpisujem.
nedavno sam bio na javnoj rasparavi vezano za ne/gradnju dzamije na grbavici na zelenoj povrsini i na toj raspravi je doslo metar vehabija iz cijelog grada i jedan nazovimo ga musliman poceo je tuci drugog muslimana neistomisljenika i to u ime Allaha a pri tom bio je istetoviran i dosao je na raspravo na motoru vrijednom 10/20 hiljada km.
ja sam musliman i tad sam se maltene stidio kad sam vidio kako psuju i tuku neistomisljenike i sigurno ce nas glava zaboliti i to ubrzo jer ce nam nametnuti svoja pravila a neistomisljenici ce jos gore proci od batina i psovki zato bi vehabije trebalo poslati tamo odakle su i dosli!
Kako ce ih poslati odakle su dosli kad su to nasi Bosnjaci??
Post Reply