Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drhtanje volana ti moze biti kamara stvari. Da otklonis kvar uvijek pocnes s najjednostavnijim stvarima.
1. balansiranje guma i spuru da sredis. To ti je 60% problem povezan s drhatnjem volana. Normalno je da gas miljaza losija jer ako ti spura ili balans ne valja, auto ma veci otpor na tockove.
2. Nadjes nekog da ti dobro pregleda suspenziju. Kineticki zglob, poluosovine i sve lezaje, nosaci poluosovine it... Dobra mehanicar ce ti za 10min provjeriti sve ovo.
3. Odes kod prvog mehanicara i kaze ti trebas sredit spuru i usput, kocnice, zglobove, rucnu, par svjetala, vodenu pumpu itd... (sala, ali ima ih koji ti natovare kamu bezpotrbnih stvari)
neko iz mase wrote:a mozda se auto boji za svoj zivot pri takvim brzinama vozacice
bice da je to
elem, sad je auto kod majstora pa cemo vidjeti sta bude -- javim rezultate. ali ja sam ispala mnogo zajebata kad sam im pocela pametovati sta bi mogao biti problem, te da provjere ovo te da provjere ono (ja sve zapisala sta ste mi rekli)...
PS @shadow:
radili su standarni 5,000 milja (prvi) servis: promijenili ulje, provjerili osnovne funkcije i kocnice, rotirali i balansirali gume. mislim da je problem u ovom zadnjem, da su nesto tu zeznuli ili nisu pritegli/namjestili kako treba.
Pa nikad se ne zna ali auto koje je preslo svega 5000 milja nebi smjelo imati problema sa kocnicama. Bice da je do guma.
Vrlo je moguce i to da samo treba doteci sarafe na tockovima, jer ove aluminijske felge cak i kad ih nakon skidanja skroz zategnes opet trebas poslije par sati voznje doteci jer se odvoje, nije mi se jednom to desilo.
Hajd javi sta su ti rekli "strucnjaci" u stealershipu
mozda je problem u starim gumama (ako su ih i zamjenili, gume mogu biti stare i njihova konstrukcija oslabljena/unistena). U tom slucaju bi ti pocele tresti kad bi se zagrijale, sto objasnjava tu radnju nakon 20tak minuta
1. provjeriti spuru (najbolje u istocnom sarajevu malo prije Kule, auto kuca Neskovic, ja sam bio nevjerovatna usluga, komplet spura 20 KM!!!)
2. provjeriti da li su gume izbalansirane.
3. provjeriti letvu volana
4. a) provjeriti diskove (da nije doslo do ostecenja prije zadnje promjene plocica)
b) provjeriti da plocice nisu postavljene bez stelovanja (cesto se desava)
c) ako pri kocenju volan ne drhti, onda nije uopste stavka 4.
homokineticki zglobovi, krajnice, kugle, itd se ne manifestuju kao u opisu kvara
Gume koje nisu upotrebljene nisu iste kao i nove gume (tj nedavno napravljene). Integritet gume popusta iz godine u godinu, a pogotovo kod ovih sto nisu upotrebljene. Zbog manjka zracnog pritiska kao i sila koje djeluju na gumu u upotrebi zice koje se nalaze u zidovima guma slabe i mijenjaju strukturu koja dovodi do raznih deformacija. Te deformacije ne moraju biti vidljive golim okom, mogu doci do izrazaja pri razlicitim uvjetima, zagrijavanjem gume u ovom slucaju.
To dovodi do zakljucka da je automobil mozda stajao godinu dvije na parkingu prije nego sto je prodan, ili su gume koje su namontirane na isti takodje stajale (a mozda ih je i preprodavac zamjenio)
Svaka guma ima na vanjskom zidu utisnut datum (mjesec i godinu) kad je proizvedena. Ako ti je novo auto, provjeri taj datum, i ako su gume starije godinu dvije od auta, mozes sve slobodno reklamirati.
Ovo se preporucuje i u radionicama kad idete mijenjati gume. Bolje da ih sami odmah provjerite, nego da vam kasnije bude zao.
imam problem, volan se trese na vozilu ali samo ponekad. ne znam ni kako da opisem to, kao da drhti pa onda prestane... ovo mi se pocelo desavati poslije 5,000 milja servisa, i naravno, cim sam im to rekla u servisu oni kao odmah nije nista, nece ni da pogledaju kako treba...
komsilare shadow? bilo ko? sta je ovo?
jel ti se samo volan trese ili ti se trese i tacna kad iznosis kafu?
neko iz mase wrote:Gume koje nisu upotrebljene nisu iste kao i nove gume (tj nedavno napravljene). Integritet gume popusta iz godine u godinu, a pogotovo kod ovih sto nisu upotrebljene. Zbog manjka zracnog pritiska kao i sila koje djeluju na gumu u upotrebi zice koje se nalaze u zidovima guma slabe i mijenjaju strukturu koja dovodi do raznih deformacija. Te deformacije ne moraju biti vidljive golim okom, mogu doci do izrazaja pri razlicitim uvjetima, zagrijavanjem gume u ovom slucaju.
To dovodi do zakljucka da je automobil mozda stajao godinu dvije na parkingu prije nego sto je prodan, ili su gume koje su namontirane na isti takodje stajale (a mozda ih je i preprodavac zamjenio)
Svaka guma ima na vanjskom zidu utisnut datum (mjesec i godinu) kad je proizvedena. Ako ti je novo auto, provjeri taj datum, i ako su gume starije godinu dvije od auta, mozes sve slobodno reklamirati.
Ovo se preporucuje i u radionicama kad idete mijenjati gume. Bolje da ih sami odmah provjerite, nego da vam kasnije bude zao.
DEKRA I ADAC su u konsultaciji sa pet vodećih proizvođača guma (Pirelli, Michelin, Bridgestone/Firestone, Goodyear/Dunlop, Continental) došli do zaključka da guma neupotrebljavana do pet godina ima svojstva nove gume i može se smatrati novom gumom.
poslije 2 dana zajebancije u servisu, ispostavilo se da su u pitanju defektivne pirelijeve gume sad zovi pirellija da vide sta i kako, ali izgleda da su gume "out-of-round", tj. da nisu okrugle kako treba... nisam ni znala da to moze da bude?!?!
PS @neko iz mase:
auto je nov i nije sjedio na parkingu, te mislim da gume nisu otisle zbog toga. to znam sigurno -- moj specifican model nije bio dostupan u USA do prije manje od godinu dana. tako da je sve novo. izgleda da je prednji par prosto defektivan, dosao takav iz fabrike
DEKRA I ADAC su u konsultaciji sa pet vodećih proizvođača guma (Pirelli, Michelin, Bridgestone/Firestone, Goodyear/Dunlop, Continental) došli do zaključka da guma neupotrebljavana do pet godina ima svojstva nove gume i može se smatrati novom gumom.[/quote]
I JD kaze da po izvjestajima Chrysler valja, pa je sad do tebe hoces li mu vjerovati ili ne
neko iz mase wrote:pet vodećih proizvođača guma (Pirelli, Michelin, Bridgestone/Firestone, Goodyear/Dunlop, Continental)
Mislim da je ovdje sve jasno. U uputstvima za korištenje navedenih proizvođača stoji navedeno. Ja nemam razloga da ne vjerujem. Samim tim oni garantuju da će ti guma koja je bila pravilno skladištena do pet godina funkcionisati kao nova.
Ma jebo to sto oni garantuju, nije frka, na kraju krajeva i zamjenice se dzaba ali isprepadali mi komsinicu ba ..plus vrijeme utroseno na svu ovu zajebanciju, a vrijeme je novac..helem, ja bi trazio novo auto
I ja sam imao problema sa gumama na svom audiju, nov auto je dosho sa defektnim continentalkama i to klasom nize od onih koje na ovaj bibi trebaju ici tako da nisi jedina sto se tice audija i farse sa gumama.
Slicna stvar je i sa Mercedesom i VW (na americkom trzistu), masa reklamacija, sramota
ma jos me poceli zajebavat moj shadow
kao, jeste auto pod garancijim, i gume isto ali gume ne idu preko dealera nego kao zovi ti sad direkt pirelli...oni nemaju nista sa tim... a ako je vrijeme novac, vala da znas da sam novi auto zasluzila da mi daju... najmanje onaj Q7
samo ti njih maltretiraj i prijeti novinarima, ili najbolje da nadjes kakvog advokata da im pismo sastavi. Cisto sumnjam da bi doslo do parnice jer takva gamad cim vidi pismo od advokata podvije rep i popusti. Direktor moje bivse kompanije je kupio novi ford excursion, vozio ga 4 mjeseca i na kraju mu pukne guma. Onako u zurbi ga ne odvede dealeru, vec u prvu radnju da kupi gume, i tamo dobije informaciju da su gume na njegovom autu za 3 klase nize nego sto bi trebale biti. Kupio je najskuplje gume ($550 po gumi), platio svojim parama, stare gume naravno uslikao i poslao zahtjev dealeru da mu vrate pare, sto oni naravno nisu ucinili. Njegov advokat sastavi malo pisamce, i umjesto odgovora je dobio cek na $2200