Holokaust je najstrasniji dogadjaj u istoriji covjecanstva i samo zato nikad ne branim nacizam. To je mrtva ideologija i bespredmetno je raspravljati o njoj. SS nisam hvalio generalno, ali ima stvari koje zasluzuju respekt. 13. Divizija nije ucestvovala u holokaustu i zato se moze govoriti i o zlocinima nad njima. Ne moze se reci ubili su dvije hiljade ljudi i sad je uredu to sto ubijeno njih 10000. Zlocin nema opravdanje, s tim sto treba napraviti distinkciju od pojedinacnih ubistava.DUREX wrote:U partizane ,naravno!
Nikad medju izdajnicke picke,koje su se krile iza njemacki skuta...
Isto kao sto sam s ponosom otisao u rat 92´ ,i kao pripadnik Prvog Korpusa proveo 4 godine na sarajevskom frontu,iako su nam nudili svakojaka izdajnicka rijesenja i kmpromise....
A ove miseve ,sto hvale SS,ustase i ostala govna,pitao bih kojom logikom idu?...Dali logikom ,da su dijelovi tih raznoraznih kvislinga svojevremeno poklali pola istocne Bosne i Hercegovine,a vec sutradan sjedili zajedno za stolom sa ustasama i njemcima,dogovarajuci buduce akcije protiv partizana...Ili se radi o cistom porodicnom naslijedstvu?
I bas me interesuje na kojem su se to ratistu,u ovom nasem posljednjem ratu(u kojem smo se jos jednom borili protiv fasizma), borili svi ovi branitelji nacizma i fasizma i poznavaoci ratne tematike?
I imaju li,po istoj logici retorike kojom se sluze,nalazeci blijeda i jadna opravdanja za nesto sto je citav svijet vec toliko puta osudio,opravdanje i za ova nova klanja na prostoru Bosne ?
Ovaj, zadnji, rat nije nastavak WWII i mislim da je neke stvari bezveze povezivati npr. Druga diverzantska ceta 1. A RBiH korpusa je bio HOS i oni su za sebe govorili da su naslijednici ustasa a bili su fini, bezazleni, momci. U VRS neke jedinice su navodno bastinili tradiciju nekih partizanskih brigada npr 5. kozarska brigada iz Prijedora. Opcenito VRS u Krajini je mozda imala neki kontinuitet sa tzv Partizanima tog kraja. Partizanski narodni heroji u Beogradu su bili za Milosevica, sarajevski generali JNA su stali na stranu A RBiH. Mira Milosevic je iz legendarne partizanske porodice. Majka joj je poginula, otac bio narodni heroj, Stric Draza Markovic komadant partizana u Srbiji, tetka licna sekretarica Josipa Broza tzv Tita.
Posto te interesuje mogu ti reci da mi je u zadnjem ratu bilo ludo i nezaboravno. Dosta sam lezao, ponekad bjezao, citao knjige i slusao U2 i Princa. Imali smo dobar agregat a za benzin se snalazili.