Na cijoj strani bi bili??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Na cijoj strani bi bili??

Poll ended at 19/09/2006 03:05

Partizani
45
76%
Njemci
6
10%
Ustase
0
No votes
Cetnici
0
No votes
Handzar divizija
6
10%
Sovjeti
1
2%
Talijani
1
2%

Total votes: 59

sarlo

Post by sarlo »

DUREX wrote:U partizane ,naravno!

Nikad medju izdajnicke picke,koje su se krile iza njemacki skuta...

Isto kao sto sam s ponosom otisao u rat 92´ ,i kao pripadnik Prvog Korpusa proveo 4 godine na sarajevskom frontu,iako su nam nudili svakojaka izdajnicka rijesenja i kmpromise....

A ove miseve ,sto hvale SS,ustase i ostala govna,pitao bih kojom logikom idu?...Dali logikom ,da su dijelovi tih raznoraznih kvislinga svojevremeno poklali pola istocne Bosne i Hercegovine,a vec sutradan sjedili zajedno za stolom sa ustasama i njemcima,dogovarajuci buduce akcije protiv partizana...Ili se radi o cistom porodicnom naslijedstvu?
I bas me interesuje na kojem su se to ratistu,u ovom nasem posljednjem ratu(u kojem smo se jos jednom borili protiv fasizma), borili svi ovi branitelji nacizma i fasizma i poznavaoci ratne tematike?
I imaju li,po istoj logici retorike kojom se sluze,nalazeci blijeda i jadna opravdanja za nesto sto je citav svijet vec toliko puta osudio,opravdanje i za ova nova klanja na prostoru Bosne ?
Holokaust je najstrasniji dogadjaj u istoriji covjecanstva i samo zato nikad ne branim nacizam. To je mrtva ideologija i bespredmetno je raspravljati o njoj. SS nisam hvalio generalno, ali ima stvari koje zasluzuju respekt. 13. Divizija nije ucestvovala u holokaustu i zato se moze govoriti i o zlocinima nad njima. Ne moze se reci ubili su dvije hiljade ljudi i sad je uredu to sto ubijeno njih 10000. Zlocin nema opravdanje, s tim sto treba napraviti distinkciju od pojedinacnih ubistava.
Ovaj, zadnji, rat nije nastavak WWII i mislim da je neke stvari bezveze povezivati npr. Druga diverzantska ceta 1. A RBiH korpusa je bio HOS i oni su za sebe govorili da su naslijednici ustasa a bili su fini, bezazleni, momci. U VRS neke jedinice su navodno bastinili tradiciju nekih partizanskih brigada npr 5. kozarska brigada iz Prijedora. Opcenito VRS u Krajini je mozda imala neki kontinuitet sa tzv Partizanima tog kraja. Partizanski narodni heroji u Beogradu su bili za Milosevica, sarajevski generali JNA su stali na stranu A RBiH. Mira Milosevic je iz legendarne partizanske porodice. Majka joj je poginula, otac bio narodni heroj, Stric Draza Markovic komadant partizana u Srbiji, tetka licna sekretarica Josipa Broza tzv Tita.
Posto te interesuje mogu ti reci da mi je u zadnjem ratu bilo ludo i nezaboravno. Dosta sam lezao, ponekad bjezao, citao knjige i slusao U2 i Princa. Imali smo dobar agregat a za benzin se snalazili.
DUREX

Post by DUREX »

Da si vidio neki od mojih postova na temu komunizma,kao imanentno mrtve i nikada ostvarene ideje ,"komunista" i onih koji su pretendovali da se tako zovu,shvatio bi da ja ovdje ne govorim o komunizmu i fasizmu kao dvije nuzno suprotstavljene stvari,nego govorim o ideji..ideji slobode koja je vjecna a koju su partizani u onome ratu pokazali i dokazali rekavsi ne ,prvo nacizmu(koji ti branis...ne direktno,ali ka vec nalazis kojekakve isprike i obrazloznja zasto "SS zasluzuje respekt" i njihovi postupci su "ne zlocinancki ,a zlocini koji im se pripisuju su diskutabilni" onda se,kad citam voj post,lagano gubi linija izmedju direktne i indirektne podrske koju im pruzas i divljenja koje kod tebe izazivaju) ,a nesto kasnije i Staljinu....

Ideja slobode je vjecna, pretace se iz oblika u oblik...i nikada nisam rekao da je nuzno morala biti komunizam ili partizanski pokret...
S druge strane ideja fasizma ,liti zla,je takodje vjecna i mijenja oblik i vlasnika...onda je to bio fasizam...u proslom rati fasizam...u nekom novom ratu ce biti nesto drugo...
novel

Post by novel »

Nije bilo lako ubosti stranu.......
umriibudi986

Post by umriibudi986 »

proleteri svih zemalja ujedinite se :razz:

skojevka

P.S. pun mi qrac viš' i muslimana i srba i hrvata.... :roll:
novel

Post by novel »

umriibudi986 wrote:proleteri svih zemalja ujedinite se :razz:

skojevka

P.S. pun mi qrac viš' i muslimana i srba i hrvata.... :roll:
zasto ti smetaju muslimani?? :shock: :oops: :D
KingDamir

Post by KingDamir »

Voleo bih na strani Nemaca,oni su mi simpa nekako :)

I onda bih savetovao Adofla da ne napada Ruse :)
sarlo

Post by sarlo »

DUREX wrote:Da si vidio neki od mojih postova na temu komunizma,kao imanentno mrtve i nikada ostvarene ideje ,"komunista" i onih koji su pretendovali da se tako zovu,shvatio bi da ja ovdje ne govorim o komunizmu i fasizmu kao dvije nuzno suprotstavljene stvari,nego govorim o ideji..ideji slobode koja je vjecna a koju su partizani u onome ratu pokazali i dokazali rekavsi ne ,prvo nacizmu(koji ti branis...ne direktno,ali ka vec nalazis kojekakve isprike i obrazloznja zasto "SS zasluzuje respekt" i njihovi postupci su "ne zlocinancki ,a zlocini koji im se pripisuju su diskutabilni" onda se,kad citam voj post,lagano gubi linija izmedju direktne i indirektne podrske koju im pruzas i divljenja koje kod tebe izazivaju) ,a nesto kasnije i Staljinu....

Ideja slobode je vjecna, pretace se iz oblika u oblik...i nikada nisam rekao da je nuzno morala biti komunizam ili partizanski pokret...
S druge strane ideja fasizma ,liti zla,je takodje vjecna i mijenja oblik i vlasnika...onda je to bio fasizam...u proslom rati fasizam...u nekom novom ratu ce biti nesto drugo...

Za zlocine 13.SS divizije sam upotrijebio termin zvjerstva. Diskutabilan je samo obim tih zlocina. Nema tu nikakvog divljenja, samo respekt zbog vojnicke hrabrosti, njihovom redu i disciplini, maskirnih uniformi.. Mislim da je Rodoljub Colakovic rekao, da se ova divizija pojavila ranije partizanski pokret bi nestao. I to je respekt. SS je bio multinacionalan. Nijedna druga vojna formacija u WWII nije bila ni blizu tako "sarena". A, eto pocinili su toliko mnogo zlocina na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Interesantan je fenomen. Kad kazes SS-ovac Mujo, zvuci kao vic, ili onaj mladi efendija raspravlja u Berlinu sa Himlerom o nacional-socijalizmu. Ali to se zaista dogodilo. Ta divizija nije stvorena zato sto je ta ideologija ovdje imala bilo kakvo uporiste, nego zato sto je sam njemacki nacizam to trazio. Nacisti su imali viziju Islama u Novom poretku. Bosanski Muslimani su im bili najblizi kao predmet eksperimenta. Nisu zato krivi mladici od 16, 17 ili 18 godina koji su u vecini bili u toj diviziji. I nema opravdanja za masovna strijeljanja tih momaka. Na tzv partizane negledam kao na borce za slobodu...moglo bi se diskutovati. I sam vjerujem u ideju vjecne slobode i slazem se sa zadnjim dijelom tvog posta.
....tema je teska k'o tuc.
Post Reply