Korida u pizd*****
-
Vozdra_123
ma neka nova rijec koju mi dijasporci ne razumijemodanas wrote:sta je to korida?![]()
![]()
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
sad me podsjeti...Vozdra_123 wrote:ma neka nova rijec koju mi dijasporci ne razumijemodanas wrote:sta je to korida?![]()
![]()
svi kad odu u spaniju pricaju da su isli u arenu i gledali matadore itd itd...i to je in, a sere se na Cevljanovice, na Kupres i ostala mjesta gdje se "bakovi podbodu" ....
e jesmo mi zajebani svaka nam cast....
-
idic
Htjeli mi to sebi priznati ili ne BiH je više od 70%-tno zemlja polupismnih ruralnih tipova čiji je vrhunac u druženju i provodu teferič ili korida. Ja uvjek kažem da nisam otišla u inostranstvo ostala bih uskraćena za saznanje kakva je zapravo stuktura naroda bivše Jugoslavije. Muškarci su imali taj kulturološki šok odlaskom u JNA gdje su se suočavali sa tim razlikama, žene nisu imale priliku za to.
Političari iz nacionalnih stranaka potiču iz tog milijea i tačno i ciljano odlaze na otvaranje svake crkve ili džamije, obilježavanje mjesta stradanja njihove vjerske skupine ili veselja tipa teferič ili korida jer su svjesni da svojim pojavljivanjem na takvim mjestima direktno animiraju svoje biračko tijelo.
Šta može tražiti neko iz SDP-a ili druge stranke građanske provenijencije na takvim skupovima, niko ih sigurno nebi ni pogledao, a kamo li saslušao.
Nemam ništa protiv seljaka niti neobrazovanih ljudi kada se bave svojim poslom, odnosno rade ono što najbolje znaju, međutim kad mi takvi ljudi kroje moju sudbinu i vođeni isključivo svojim interesima vode moju zemlju u totalnu propast, onda itekako imam protiv takvih ljudi mnogo toga.
Poenta pokretanja ove teme je bijes što jedan tako prizeman događaj kao što je korida uspije okupiti oko 80 000 ljudi, za razliku od mnogih inicijativa i protesta protiv trenutne vlasti gdje se okupi nekih 100-tinjak ljudi.
Čisto sumnjam da su svi jučerašnji posjetioci koride sretni i materijalno obezbjeđeni tako da ih ne brine stanje u državi. Ali po onoj staroj rimskoj mudrosti "hljeba i igara", da se narod zabavi i ne razmišlja. Nažalost u ovoj našoj tužnoj svakodnevnici se i taj hljeb zagubio, pa nam od stare mudrosti ostaje "igara i igara".

Političari iz nacionalnih stranaka potiču iz tog milijea i tačno i ciljano odlaze na otvaranje svake crkve ili džamije, obilježavanje mjesta stradanja njihove vjerske skupine ili veselja tipa teferič ili korida jer su svjesni da svojim pojavljivanjem na takvim mjestima direktno animiraju svoje biračko tijelo.
Šta može tražiti neko iz SDP-a ili druge stranke građanske provenijencije na takvim skupovima, niko ih sigurno nebi ni pogledao, a kamo li saslušao.
Nemam ništa protiv seljaka niti neobrazovanih ljudi kada se bave svojim poslom, odnosno rade ono što najbolje znaju, međutim kad mi takvi ljudi kroje moju sudbinu i vođeni isključivo svojim interesima vode moju zemlju u totalnu propast, onda itekako imam protiv takvih ljudi mnogo toga.
Poenta pokretanja ove teme je bijes što jedan tako prizeman događaj kao što je korida uspije okupiti oko 80 000 ljudi, za razliku od mnogih inicijativa i protesta protiv trenutne vlasti gdje se okupi nekih 100-tinjak ljudi.
Čisto sumnjam da su svi jučerašnji posjetioci koride sretni i materijalno obezbjeđeni tako da ih ne brine stanje u državi. Ali po onoj staroj rimskoj mudrosti "hljeba i igara", da se narod zabavi i ne razmišlja. Nažalost u ovoj našoj tužnoj svakodnevnici se i taj hljeb zagubio, pa nam od stare mudrosti ostaje "igara i igara".
-
FFK as Lucy01
Donekle si u pravu.....trebali bi, ako nista, bar da postujemo svoje...medjutim iz nekog razloga, mi sve dogadjaje manje-vise spustimo na taj neki primitivni, da ne kazem Balkanski nivo....mIRCerka wrote:sad me podsjeti...Vozdra_123 wrote:ma neka nova rijec koju mi dijasporci ne razumijemodanas wrote:sta je to korida?![]()
![]()
svi kad odu u spaniju pricaju da su isli u arenu i gledali matadore itd itd...i to je in, a sere se na Cevljanovice, na Kupres i ostala mjesta gdje se "bakovi podbodu" ....
Koride postoje vec dugo i uglavnom su bile zabava, kako neko vec rece, ruralnog stanovnistva....medjutim to nije prepreka, ako se vec na njima skupi toliko ljudi, da se od njih napravi turisticki dogadjaj....nesto kao korida u Spaniji......samo prije toga treba se rijesiti Ceca, Meca, Seka i ostalog kicha turbo-folka...jer gledati matadore sa bikovima i slusati Hose Feliciana i gledati Rudonju uz "sto na kafu zoves mene, kada nemas samlevene" je ipak razlika....
-
mIRCerka
e to si 100% u pravu...otiso si sarme probo nisiiiiiiii opsa...Lucy01 wrote:Donekle si u pravu.....trebali bi, ako nista, bar da postujemo svoje...medjutim iz nekog razloga, mi sve dogadjaje manje-vise spustimo na taj neki primitivni, da ne kazem Balkanski nivo....mIRCerka wrote:sad me podsjeti...Vozdra_123 wrote: ma neka nova rijec koju mi dijasporci ne razumijemo
Koride postoje vec dugo i uglavnom su bile zabava, kako neko vec rece, ruralnog stanovnistva....medjutim to nije prepreka, ako se vec na njima skupi toliko ljudi, da se od njih napravi turisticki dogadjaj....nesto kao korida u Spaniji......samo prije toga treba se rijesiti Ceca, Meca, Seka i ostalog kicha turbo-folka...jer gledati matadore sa bikovima i slusati Hose Feliciana i gledati Rudonju uz "sto na kafu zoves mene, kada nemas samlevene" je ipak razlika....
znam par "urbanih" likova koji idu na te feste samo zajebancije radi, vole gledati sav taj kic...ako u americi vec 10 godina zaredom mogu organizovati HILLBILLY olimpijske (Olimpijske Igre za Seljacine) sa disciplinama tipa cupanje drveta sa korjenom, zasto ne bismo i mi od korida napravili turisticku atrakciju...
- wels
#32 Re: Korida u pizd*****
mostarac wrote:Gledam sinoc na dnevniku na koridi u nekakvoj vukojebini se skupilo kazu 80.000 ljudi i sto je najcrnje to smatraju centralnim dogadjajem u svom zivotu za tu godinu. Sad sto ti ljudi ne znaju za bolje i sto ne mogu bolje to je druga strana medalje, ali kad pogledam ono i kad pomislim koja je to armija SDA glasaca koju je Tihic svakako juce posjetio bude me strah i onda se zapitam je li zaista pravedan izborni zakon u kojem glas onog sto je s grane prakticno juce sisao a na tom skupu ih je bilo dosta i glas jednog akademika isto vrijede. nemam problem sa tim sto se odrzava korida koja je samo dio folklora taj dan, ali imam strah od broja ljudi koji se pojavio na onakvoj manifestaciji. Jednostavno sam se prepao kad sam vidio onaj skup juce o sto je najcrnje, jedan od ucesnika kaze: "OVO JE BOSNA". I jeste nazalost, zato spasavaj se ko moze i bjezimo ljudi glavom bez obzira.
Prilog u dnevniku posvecen koridi,a nisu pomenuli ni Jablana ni Rudonju,a kamoli pobjednika
-
quantum
Demokratija?? Jebesh demokratiju. Demokratija nije idealno drustveno uredjenje.DonDavudes wrote: predrasude na granici fashizma![]()
![]()
jadan covjek - jedan glas, to je princip demokratije koliko ja znam![]()
bajdve, zasto mislite da ste bolji (ovdje i sebe svrstavam jer se cesto ufatim u ismijavanju seljaka) od nekog momka/djevojke iz Cevljanovoca samo zato sto se oni umjesto na rokenrol loze na koridu![]()
Nije poenta u covjeku iz Cevljanovaca, poenta je u polupismenom, neobrazovanom covjeku koji vrlo lako potpada pod uticaj propagande, kojem odgovara da neko drugi razmislja za njega a on se utapa u masu....Takav je plodno tlo za lozionicke price o ugrozenosti, o coporu i zastiti koju imas u coporu, o braci po naciji i vjeri itd.
Takvi imaju pravo glasa. Takve nasi politicari vole i takve ubjedjuju da glasaju.
Gradjanske opcije nemaju prodju na koridama. Na tvrdom, ispucalom tlu trava tesko nice.
Jednostavne misli i osjecaj nacionalne i vjerske pripadnosti uz zvuke turbo folka, miris janjetine i hladni okus pive daju odlicnu podlogu nashim dragim politicarima da izvedu svoj predizborni show. To je dobitna kombinacija....
-
SilentWhisper
Pa i Bush ima svoje "koride" duz cijelog juznog i središnjeg (siromashnog) dijela Amerike, a gubio je u svim razvijenijim zemljama...
Nije Tihic izmislio ovu strategiju, ona je tu otkad je i demokratije.....
A sto se koride, teferica tiche, problem je sto se i takvi dogadjaji kod nas previshe nalaze u medijima, a treba ih marginalizirati.....
Nije Tihic izmislio ovu strategiju, ona je tu otkad je i demokratije.....
A sto se koride, teferica tiche, problem je sto se i takvi dogadjaji kod nas previshe nalaze u medijima, a treba ih marginalizirati.....
- Ahmmed
quantum wrote:Demokratija?? Jebesh demokratiju. Demokratija nije idealno drustveno uredjenje.DonDavudes wrote: predrasude na granici fashizma![]()
![]()
bajdve, zasto mislite da ste bolji (ovdje i sebe svrstavam jer se cesto ufatim u ismijavanju seljaka) od nekog momka/djevojke iz Cevljanovoca samo zato sto se oni umjesto na rokenrol loze na koridu![]()
Nije poenta u covjeku iz Cevljanovaca, poenta je u polupismenom, neobrazovanom covjeku koji vrlo lako potpada pod uticaj propagande, kojem odgovara da neko drugi razmislja za njega a on se utapa u masu....Takav je plodno tlo za lozionicke price o ugrozenosti, o coporu i zastiti koju imas u coporu, o braci po naciji i vjeri itd.
Takvi imaju pravo glasa. Takve nasi politicari vole i takve ubjedjuju da glasaju.
Gradjanske opcije nemaju prodju na koridama. Na tvrdom, ispucalom tlu trava tesko nice.
Jednostavne misli i osjecaj nacionalne i vjerske pripadnosti uz zvuke turbo folka, miris janjetine i hladni okus pive daju odlicnu podlogu nashim dragim politicarima da izvedu svoj predizborni show. To je dobitna kombinacija....
Šta je danas građanska opcija u BiH?Šta je danas građanstvo u ovoj zemlji? Ko su njegovi predstavnici? Imaju li pravo,pojedinci na ovom forumu, koji se očito smatraju sastavnim dijelom građanstva, na ovakav način, s visine i s gnušanjem, govoriti o onima kojima je EVENT Čevljanovićka korida? Da li je to rahmetli Alija Sirotanović, nešto manje vrijedan od forumskih lezihljebovića, jer je volio koridu?
Kad sam bio dječak, pomalo bi mi bilo čudno, što mamin daidža, praški student, pravnik i maestro na klaviru, tako rado i tako često, na nekadašnjoj pijaci kod Vijećnice, razgovara sa nanama u dimijama i pod šamijama....Mnoge od njih ,nisu imale sto za kojim bi prodavale svoje proizvode.Sjedile bi na podu, a ispred njih,u vrećama: buranija, grah, čajevi, poneka tikva....Nisam tada, razumio ono o čemu bi pričali, a znam da su pominjali grad, tuču, sinove rudare, vrelinu....I znam, da bi im, nakon što bi obavio pazar, poljubio ruke....Ispucale, naborane....Jednom sam, nakon što sam smogao hrabrosti, jer me takvih ruku bilo strah i sam poljubio ruke jedne starice....Mirisale su na sapun....Mirisale su isto, kao i njegovane ruke moje nane, hadžihafiz-Selime...
-
Slavko Klisura
Ma sta se svezali za ovu koridu.
Pa imamo koridu svaki put kada je zasjedanje nekog parlamenta!
Pa imamo koridu svaki put kada je zasjedanje nekog parlamenta!
- danas
kada cete shvatiti da postoji nesto sto se zove demoktarski izabran fasizam... (gledali smo ga u srbiji dugo)... ali da i dalje svaka osoba ima pravo glasa i da se o tome ne moze diskutovati -- time se vracamo u doba kada crnci, zene, jevreji, ovi ili oni nisu imali pravo glasa i niko me ne moze ubijediti da je to ikakav napredak ili poboljsanje...quantum wrote:Demokratija?? Jebesh demokratiju. Demokratija nije idealno drustveno uredjenje.DonDavudes wrote: predrasude na granici fashizma![]()
![]()
dalje, teoretski gledano -- svrha i cilj politike (globalno) i ovih gradjanskih opcija o kojima ovdje naglabate (specificno) nije da zabrani glasanje svima onima koji nece glasati za tu vajnu gradjansku opciju... vec da obrazuje sve gradjane -- pa makar oni bili nene u dimijama, ili babe u crnini sa istetoviranim krizevima na ruci, ili pankeri, vehabije, seljaci u sajkacama i opancima, ili sljedbenici turbo-folka -- glede gradjanskih i inih duznosti. ako vajna gradjanska opcija ne moze da objasni zivoradu, jozi, i nurudinu zasto treba da glasa za "gradjansku opciju" a ne za SDS/HDZ/SDA, onda ta nafurana "gradjanska opcija" mozda snosi dio krivice za katastrofalnu politicku i inu realnost u kojoj zivimo.
-
EI Presidente
#38 Re: Korida u pizd*****
mostarac wrote:...onda se zapitam je li zaista pravedan izborni zakon u kojem glas onog sto je s grane prakticno juce sisao a na tom skupu ih je bilo dosta i glas jednog akademika isto vrijede. ...
Imas krasno misljenje o ljudima sa sela, nema govora...Ne sjecam se da je iko mladice iz sela s podrucja centralne Bosne, Krajine, ili Hercegovine, dok su ginuli u raznoraznim brdskim brigadama, opisivao kako ih ti opisujes.
Koride su se organizovale otkad je svijeta i vijeka, i to je dio BIH identiteta, svidjalo se to "gradskoj" raji ili ne. Kada se koride organizuju u FBIH, takmice se i ljudi iz RS, i obratno. Ovi dogadjaji nude i kakvu-takvu priliku za daljnju integraciju zemlje.
Cinjenica da nacionalisticke stranke imaju dobar rejting na ovakvim skupovima je greska opozicije koja ne umije da iznadje ulaznu strategiju u ruralnim dijelovima BIH. Mnogo ljudi iz gradova zanemaruje i nipodastava sve sto je ruralno, a ne razumije da su sela bitan dio rjesenja izlaza iz politickog corsokaka. Na primjer Dodik, za razliku od opozicije u FBIH , ima pricu za obje domene, i ruralnu i urbanu. I izbio je SDS iz cipela
-
FFK as Lucy01
Nesto bas i tuzno citati ove postove o podjelama na seljake i gradjane....k'o eto, nismo se dovljno podijelili
To sto polupismeni, neuki covjek/zena sa nekog sela u Bosni glasa za nacionalnu koaliciju (sveto trojstvo, kako ih neko od milja nazva) mozda i nije njihova krivica. Ko im to nudi nesto bolje, perspektivnije? Ko to slusa njihove probleme i integrise ih u neko drzavno rjesenje, dobro za sve njegove gradjane i seljake?
Posto smo bukvalno iz feudalizma presli u socijalizam (ex-Yu), nije ni bilo bas puno prilike da se formira neka "gradjanska opcija". Ljudi su se uglavnom selili u gradove zbog posla, jer se obradjivanje zemlje nije isplatilo, pogotovo nakon Agrarne reforme, kada su oduzete velike povrsine zemlje njihovim vlasnicima...Sada su to "gradjani", jer se rodilo vec 2-3 generacije, ali iz malogradjanske zelje da se bude "bolji, vrijedniji kao covjek (ako je to uopste moguce), gradjanin"...omalovazava se veliki dio Bosanskih stanovnika, koji mozda nisu po mjeri "nas gradjana", ali nece nikada ni biti ako se ovako nastavimo ponasati prema njima.....
Postoji i ona "siva kultura", specificna svim prostorima na Balkanu, koji nisu "ni tam-ni vam"....ali isto tako stvorena nasom krivicom, vjecitim odbacivanjem i izdizanjem sopstvene "kaste", ciji je jedini doprinos gradjanskoj svijesti, mjesto rodjenja
A ako hocete da promijenite nacin na koji glasaju i za koga glasaju, ponudite im nesto bolje nego sto trojstvo nudi, a sta su im dosada dali, to i nije bas tesko....
To sto polupismeni, neuki covjek/zena sa nekog sela u Bosni glasa za nacionalnu koaliciju (sveto trojstvo, kako ih neko od milja nazva) mozda i nije njihova krivica. Ko im to nudi nesto bolje, perspektivnije? Ko to slusa njihove probleme i integrise ih u neko drzavno rjesenje, dobro za sve njegove gradjane i seljake?
Posto smo bukvalno iz feudalizma presli u socijalizam (ex-Yu), nije ni bilo bas puno prilike da se formira neka "gradjanska opcija". Ljudi su se uglavnom selili u gradove zbog posla, jer se obradjivanje zemlje nije isplatilo, pogotovo nakon Agrarne reforme, kada su oduzete velike povrsine zemlje njihovim vlasnicima...Sada su to "gradjani", jer se rodilo vec 2-3 generacije, ali iz malogradjanske zelje da se bude "bolji, vrijedniji kao covjek (ako je to uopste moguce), gradjanin"...omalovazava se veliki dio Bosanskih stanovnika, koji mozda nisu po mjeri "nas gradjana", ali nece nikada ni biti ako se ovako nastavimo ponasati prema njima.....
Postoji i ona "siva kultura", specificna svim prostorima na Balkanu, koji nisu "ni tam-ni vam"....ali isto tako stvorena nasom krivicom, vjecitim odbacivanjem i izdizanjem sopstvene "kaste", ciji je jedini doprinos gradjanskoj svijesti, mjesto rodjenja
A ako hocete da promijenite nacin na koji glasaju i za koga glasaju, ponudite im nesto bolje nego sto trojstvo nudi, a sta su im dosada dali, to i nije bas tesko....
-
Nindža Kornjača
Mostarac, ovo o čemu ti govoriš je Geniokratija. Helem, da ne kvarim temu o koridi i teferičima, dalje možemo nastaviti na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=858449
- jeza u ledja
mostarac, pricas gluposti.
Jesi ti ono u SDPu? Pa eto, taman dok tako budete razmisljali (tipicno Lagumdzijevski) propadacete na izborima. Svim ljudima, akademicima, seljacima, tefericlijama, koridasima treba prvo posao i krov nad glavom, pa onda sve ostalo. Vi ako ne mozete doprijeti do tih ljudi na jeziku koji oni razumiju i to im objasniti na pravi nacin to je vas problem, a ne njihov. Ja se dobro sjecam jednog intervjua sa Zlatkom jos 98-e nakon izbora, kad je on izjavio nesto tipa 'u glasacima je problem, mi cemo raditi samo za ovih X posto sto su nas glasali'.
, elementarna greska u politici i u shvatanju, tj. nepoznavanju vlastitog naroda.
Usput, neko ko je clan politicke stranke ne moze pljuvati po demokratiji, to je na kraju kontradiktorno. Bez obzira sto je u zadnjih 15 godina nacionalizam preovladavao kao glavni problem ovih prostora ne zaboravite da smo ipak prije svega izasli iz komunizma, pa onda sve ostalo, i velika vecina ljudi se jezi na ovakve nadobudne retro-komunisticke stavove i mnogi imaju sliku o SDPu kao nekakvoj zaostavstini nekadasnjih komunista. Na ovaj nacin nimalo ne pomazete da se ta slika izmjeni.
Jesi ti ono u SDPu? Pa eto, taman dok tako budete razmisljali (tipicno Lagumdzijevski) propadacete na izborima. Svim ljudima, akademicima, seljacima, tefericlijama, koridasima treba prvo posao i krov nad glavom, pa onda sve ostalo. Vi ako ne mozete doprijeti do tih ljudi na jeziku koji oni razumiju i to im objasniti na pravi nacin to je vas problem, a ne njihov. Ja se dobro sjecam jednog intervjua sa Zlatkom jos 98-e nakon izbora, kad je on izjavio nesto tipa 'u glasacima je problem, mi cemo raditi samo za ovih X posto sto su nas glasali'.
Usput, neko ko je clan politicke stranke ne moze pljuvati po demokratiji, to je na kraju kontradiktorno. Bez obzira sto je u zadnjih 15 godina nacionalizam preovladavao kao glavni problem ovih prostora ne zaboravite da smo ipak prije svega izasli iz komunizma, pa onda sve ostalo, i velika vecina ljudi se jezi na ovakve nadobudne retro-komunisticke stavove i mnogi imaju sliku o SDPu kao nekakvoj zaostavstini nekadasnjih komunista. Na ovaj nacin nimalo ne pomazete da se ta slika izmjeni.
-
addo888
Prosle godine sam bio na koridi,pakao je tamo stici.....izgori a auto se od guzve nemoze ni micati.Jebo te sat sam proveo dok sam ulazio u one "parkeringe!
Najgore je kad ides kuci onda mozes ostati i po tri sata dok uspijes izaci..a poslje guzve na putu da ne spominjem
Najgore je kad ides kuci onda mozes ostati i po tri sata dok uspijes izaci..a poslje guzve na putu da ne spominjem
- black
Šta je danas građanska opcija u BiH?Šta je danas građanstvo u ovoj zemlji? Ko su njegovi predstavnici? Imaju li pravo,pojedinci na ovom forumu, koji se očito smatraju sastavnim dijelom građanstva, na ovakav način, s visine i s gnušanjem, govoriti o onima kojima je EVENT Čevljanovićka korida? Da li je to rahmetli Alija Sirotanović, nešto manje vrijedan od forumskih lezihljebovića, jer je volio koridu?
Kad sam bio dječak, pomalo bi mi bilo čudno, što mamin daidža, praški student, pravnik i maestro na klaviru, tako rado i tako često, na nekadašnjoj pijaci kod Vijećnice, razgovara sa nanama u dimijama i pod šamijama....Mnoge od njih ,nisu imale sto za kojim bi prodavale svoje proizvode.Sjedile bi na podu, a ispred njih,u vrećama: buranija, grah, čajevi, poneka tikva....Nisam tada, razumio ono o čemu bi pričali, a znam da su pominjali grad, tuču, sinove rudare, vrelinu....I znam, da bi im, nakon što bi obavio pazar, poljubio ruke....Ispucale, naborane....Jednom sam, nakon što sam smogao hrabrosti, jer me takvih ruku bilo strah i sam poljubio ruke jedne starice....Mirisale su na sapun....Mirisale su isto, kao i njegovane ruke moje nane, hadžihafiz-Selime...
-
Custos Morum
Jao, jaoidic wrote:Šta može tražiti neko iz SDP-a ili druge stranke građanske provenijencije na takvim skupovima, niko ih sigurno nebi ni pogledao, a kamo li saslušao.
Nemam ništa protiv seljaka niti neobrazovanih ljudi...
I tako saznasmo gdje nam lezi gradanska provinijencija.
Sta bi mi bez koride i vjernih komentatora politicke zbilje iz blize & dalje dijaspore
Feel prosvjetljenje
-
Husko Kotrljanjić
#46 Re: Korida u pizd*****
Jedino sa cime se mogu ,djelimicno,sloziti u tvom postu jeste ovo podvuceno.mostarac wrote:
ovakav izborni zakon je diskriminirajuci pa ti gledaj. Naravno da se na birackom mjestu ne mogu brojati krvna zrnca a ni raditi testovi inteligencije, ali svaciji glas ne moze i ne smije isto vrijediti iz jednostavnog razloga, a to je da svako nije isto sposoban da pravilno rasudi. Vodeci se nacelima izbornog zakona onda bi i nepismeni mogli voditi fabrike, jer zaboga to je diskriminirajuce da jedan nepismeni nema pravo voditi fabriku. Recimo, ja bi nepismenim zabranio glasanje, a ostale bodovao na osnovu odredjenih parametara. Ako si nepismen ti apsolutno nemas pojma za sta glasas i kao takav nisi uopste relevantan subjekat u procesu glasanja i biranja. Svaki covjek ima pravo da bira pod istim uslovima i da njegov glas isto vrijedi je izuetno diskriminirajuca sintagma kojom se ko fol nastoji postici ravnopravnost, a u sustini se dobija da masa onih koji uopste i nemaju pojma za sta glasaju odluce ko ce da vlada zemljom i kroji sudbinu svih nas. Ja se tu osjecam ugrozen. Ne mislim da sam nesto posebno pametan, ali od vecine ucesnika onog jucerasnjeg teferica sigurno je da smo svi mi ovde pametniji, a oni ce nam izglasat vlast, a to je diksriminacija nas.
Kao sto pjesma kaze:
Mene su babe vracare uklele da mi o glavi rade "dzukele"
-
mostarac
Prvo, ja nigdje nisam naveo da podrzavam demokratsko uredjenje drzave. To uredjenje drzave ima dvije fatalne posljedice, a to su: da o tome ko ce vladat zemljom odlucuju uglavnom oni koji pojma nemaju sta to uopste znaci, i da je demokratija nacin da bogati na legalan nacin pljackaju siromasne i srednji sloj cine jos siromasnijim, a da ovi nemaju nikakvo pravo da se bune, jer zaboga sami su izabrali ko ce da ih pljacka. Isto tako ovde nema nikakve veze ko je sa sela a ko iz grada. Ovde ima veze struktura publike na toj koridi, a ta struktura odlucuje o vlasti u ovoj zemlji jer su najredovniji biraci. Trece, kao sto sam vec rekao, da demokratija sta valja, onda bi ona svakako bila implemetirana u velike kapitalisticke korporacije, a one funkcionisu ipak malo drugacije. Cetvrto, ne moze svako raspravljati o presadjivanju srca, jer jednostavno o tome nema pojma i ne moze biti aktivan ucesnik u tom procesu. Isto tako ne moze svako ucestvovati u procesu donosenja politickih odluka, a glasanje na izborima je upravo to, jer jednostavno nije svako kompetentan da donosi politicke odluke. Po meni bi se pravo glasa u jednoj druzavi trebalo regulisati na nacin polaganja ispita u sklopu mature, koji bi sadrzavao osnovne stvari o drustveno-politickom uredjenju drzave u kojoj zivis i stvari iz osnova poznavanja donosenja politickih odluka i njihove implementacije i uticaja na nase zivote. Samo takvi bi mi mogli pristupiti glasanju i biti registrovani birachi. Oni koji poloze mogu glasati, oni koji ne poloze, nek se jave za deset godina na ponovno polaganje i gotovo. Takvi ljudi su onda kompetentni da donose politicke odluke. Ne znaci da ce uvijek donijeti ispravne, ali bar znaju zasto i zbog cega glasaju. To je jedini nacin da se sprijeci diskriminacija u izbornom zakonu, jer kada glas neke nane koja je nepismena i koja nema pojma zbog cega i zasto glasa i sta to znaci za njen buduci zivot vrijedi isto kao i moj glas onda je to izvinite gospodo diskriminacija mene, a sve pod plastom ravnopravnosti nane. Nano ne mozes ucestvovati u necemu o cemu nemas pojma i ne znam sta je tu sporno, da oni koji nemaju pojma o necemu ne mogu u tome i ucestvovati. Ovakva vrsta ravnopravnosti je sredstvo da se na jednostavan nacin manipulise masama i to uvijek u korist desnice, jer desnica uvijek na ove fazone mnogo lakse mobilise svoje biracko tijelo i dobije ga bas u tim nanama koje u sustini i nemaju pojma sta cine i sta rade kada glasaju. Dakle bolje da glasa 3.000 ljudi koji znaju zasto i zbog cega to cine i sta to znaci, nego da glasaju oni koji pojma nemaju. To nije nikakva diskriminacija, to je postavljanje stvari na svoje mjesto. Ni mene niko ne pita sta mislim o tome kuda je najpodesnije da prodje koridor Vc jer ja o tome nemam pojma i ne treba da me se pita.
-
mIRCerka
#48 Re: Korida u pizd*****
danas sam na platou zamisljala prijedlog o koridi tamo... i skontam....mostarac wrote:Gledam sinoc na dnevniku na koridi u nekakvoj vukojebini se skupilo kazu 80.000 ljudi i sto je najcrnje to smatraju centralnim dogadjajem u svom zivotu za tu godinu. Sad sto ti ljudi ne znaju za bolje i sto ne mogu bolje to je druga strana medalje, ali kad pogledam ono i kad pomislim koja je to armija SDA glasaca koju je Tihic svakako juce posjetio bude me strah i onda se zapitam je li zaista pravedan izborni zakon u kojem glas onog sto je s grane prakticno juce sisao a na tom skupu ih je bilo dosta i glas jednog akademika isto vrijede. nemam problem sa tim sto se odrzava korida koja je samo dio folklora taj dan, ali imam strah od broja ljudi koji se pojavio na onakvoj manifestaciji. Jednostavno sam se prepao kad sam vidio onaj skup juce o sto je najcrnje, jedan od ucesnika kaze: "OVO JE BOSNA". I jeste nazalost, zato spasavaj se ko moze i bjezimo ljudi glavom bez obzira.
jarane, nisu ti ljudi krivi za sranje u drzavi vec ovi drugi sto ne izlaze na izbore pa dozvole da 80 hiljada kroji sudbinu svima nama...
sto se koride tice, googlah, al ne nadjoh rezultate...
-
mostarac
#49 Re: Korida u pizd*****
pa nije to bas samo 80.000. bojim se da je cifra mnogo veca.juche je samo na jednom mjestu bilo 80.000, a bojim se da je broj mnogo mnogo veci, a da ima i do ovih sto ne izlaze na izbore, ima i ta tvrdnja svoje mjesto i ispravna je s tim sto su ovih 80.000 glasaci koji su stalni i redovni i uvijek glasaju za iste bez obzira sta ovi radili.mIRCerka wrote:danas sam na platou zamisljala prijedlog o koridi tamo... i skontam....mostarac wrote:Gledam sinoc na dnevniku na koridi u nekakvoj vukojebini se skupilo kazu 80.000 ljudi i sto je najcrnje to smatraju centralnim dogadjajem u svom zivotu za tu godinu. Sad sto ti ljudi ne znaju za bolje i sto ne mogu bolje to je druga strana medalje, ali kad pogledam ono i kad pomislim koja je to armija SDA glasaca koju je Tihic svakako juce posjetio bude me strah i onda se zapitam je li zaista pravedan izborni zakon u kojem glas onog sto je s grane prakticno juce sisao a na tom skupu ih je bilo dosta i glas jednog akademika isto vrijede. nemam problem sa tim sto se odrzava korida koja je samo dio folklora taj dan, ali imam strah od broja ljudi koji se pojavio na onakvoj manifestaciji. Jednostavno sam se prepao kad sam vidio onaj skup juce o sto je najcrnje, jedan od ucesnika kaze: "OVO JE BOSNA". I jeste nazalost, zato spasavaj se ko moze i bjezimo ljudi glavom bez obzira.
jarane, nisu ti ljudi krivi za sranje u drzavi vec ovi drugi sto ne izlaze na izbore pa dozvole da 80 hiljada kroji sudbinu svima nama...
sto se koride tice, googlah, al ne nadjoh rezultate...
- ahmed&nedzad
Mostarac, nisam se htio ranije javljati, ali sereš k'o foka. Ovo što ti ovdje propagiraš je čisti fašizam. Znaš li ti šta uopšte znači 'akademik'?! Jesi li svjestan koliko bi ljudi imalo pravo glasa kada bi samo 'akademici' imali pravo glasa?! S druge strane, sereš o socijalizmu, a ako je istina ono što si pisao koliko imaš godina, to znači da si u takvom sistemu živio tek nakon smrti TITA. To tvoje ponižavanje sela i seljaka je jadno. Upravo zato svi ti seljani osjećaju želju da dođu živjeti u gradove. Ovo što si ispisao na temi je dno dna. Tolerancija na zavidnom nivou. Bljak.