Bosno, zasto te se mnogi Bosanci odricu??? :(

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Poznajem dosta parova koji su dobili djecu u inostranstvu, znaci dijete van Bosne od prvog dana svog rodjenja, a pricaju fantasticno nas jezik.
Umjesto da im djeca provode puno vremena ispred TV-a, play station-a roditelji odvoje vremena pa sa djecom citaju nase knjige, kupuju im slikovnice na nasem jeziku i sl.
Zbog toga se slazem sa sekom u potpunosti, jer shvatite koliko vremena provedemo pricajuci druge jezike i naravno da cu uvijek pricati na bosanskom kad mi se pruzi prilika.
Ne druzim sa bosancima koji pricaju norveski, koji kazu da ne jedu nasu hranu vec preko 10 godina jer je to "teska" hrana :-? ... kod mene je pravilo da se volim druziti sa originalima a ako cu pricati norveski sa nekim onda definitivno biram norvesko drustvo(ili ljude koji su stranci kao i ja a zive u Norveskoj).
Dosla sam ovdje kao dijete pa pricam nas jezik bez ikakvih problema, a poznajem ljude koji su ovdje dosli sa 40-50 godina i svaka druga rijec im je "norveska" (makar da im se akcent uklapa ovdje, al` i to ih zeza :D ).
I kad se sve sabere i oduzme takvi ljudi definitivno ne pricaju NI JEDAN JEZIK, a mislim da nam to govori dovoljno o njima.
StLouis

Post by StLouis »

Imam dva brata koji zive u inozemstvu i njihova djeca govore skoro pa tecno bosanski, s tim da moja sestra koja zivi u nemackoj i udata je za njemcem slabo educira svoje malisane. Dodju u bosnu i nista ne kontaju. Burazova zena je bila profesorica SHJ u ex yu, pa se je i trudila da joj djeca ne zaborave nas jezik. Mislim, zaista, lijepo je kad vam se djeca mogu sluziti i sporazumjevati na oba jezika. Svaka cast ovakvim roditeljima!!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Svi oni koji kazu da su zaboravili svoj jezik, da im se lakse sporazumijevati na stranom, ...su nista drugo do kokuzi! :-x

Razumijem ako se dijete tamo rodilo pa sa svojim bratom prica na stranom, ali da dijete skroz zaboravi svoj, e to je vec roditeljska (ne)naobrazba i (ne)mar! :roll:

A takvi i treba da se odreknu Bosne, ...netrebaju nam!! :x

...Jer pravom bosancu nece biti tesko da dijete nauci nasem bosanskom jeziku!!
Last edited by Dolina avalona on 28/07/2006 19:05, edited 1 time in total.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Dolina avalona wrote:Svi oni koji kazu da su zaboravili svoj jezik, da im se lakse sporazumijevati na stranom, ...su nista drugo do kokuzi! :-x

Razumijem ako se dijete tamo rodilo pa sa svojim bratom prica na stranom, ali da dijete skroz zaboravi svoj, e to je vec roditeljska (ne)naobrazba i (ne)mar! :roll:

A takvi i treba da se odreknu Bosne, ...nerbaju nam!! :x

ne serendaj materi ti! :x

jesi li ikada zivio van bih?

da li je moguce da dijete nece da nauci nesto? mozes ti nesto forsirati dijetetu dok je ono dijete a kad skonta da ono moze da odlucuje prica je gotova

a sta ti znaci "nerbaju nam" :D
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Vozdra_123 wrote: mozes ti nesto forsirati dijetetu dok je ono dijete a kad skonta da ono moze da odlucuje prica je gotova
Ako sa dijetom od malena pricas na bosanskom, dijete ce nauciti taj jezik pa makar zivilo i na Marsu. Na taj nacin dijete moze nauciti i vise od jednog pa i dva jezika. !!OD MALENA!!

...I o kakvom forsiranju pricas... 8) ?
pirmin

Post by pirmin »

Dolina avalona wrote:Svi oni koji kazu da su zaboravili svoj jezik, da im se lakse sporazumijevati na stranom, ...su nista drugo do kokuzi! :-x

A takvi i treba da se odreknu Bosne, ...netrebaju nam!! :x

Mogao bi i ti nauciti bosanski kako treba kad vec shupljiras.
Pise se izmedju ostalog:" ne trebaju" , "Bosancu", ...(ne)naobrazba kao rijec ne postoji ...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Pojedini traze dlaku u jajetu kad se ovakve diskusije vode.
Svako dijete rodjeno van Bosne i Hercegovine treba da zna pricati na svom maternjem jeziku.
Da nisam u inostranstvu i da ne vidim primjere mozda bih vjerovala da je nemoguce ali znam da je moguce...
Uostalom, ovdje (bar u Norveskoj) po zakonu dijete moze dobijati ekstra casove kako u vrticu tako u skoli koji se odvijaju na maternjem jeziku.
Zato nemojte se molim vas prepucavati ovdje zbog jedne ili ni jedne pravopisne greske kod forumasa nego drzite se teme. :oops: :D (nisam moderator, al` se nadam da ce pomoci moja molba. :D ).
stranac2

Post by stranac2 »

Vjerovatno zato ŠTO SE BOSNA ODRIČE SVOJIH GRAĐANA ... i to na svaki način ...kako čisto zakonski tako i u praksi i neformalno ....
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Dolina avalona wrote:
Vozdra_123 wrote: mozes ti nesto forsirati dijetetu dok je ono dijete a kad skonta da ono moze da odlucuje prica je gotova
Ako sa dijetom od malena pricas na bosanskom, dijete ce nauciti taj jezik pa makar zivilo i na Marsu. Na taj nacin dijete moze nauciti i vise od jednog pa i dva jezika. !!OD MALENA!!

da dijete ce nauciti jezik od malenih nogu
i ja se slazem sa tim...
i ja cu svoju dijecu tako tjerati da nauce
da li se dijete moze zvati "pismenim" u tom jeziku ako ga samo govori?
sta je sa pisanja? citanja?
onda ces ti i isti kao ti govoriti gledaj mu dijeteta i naglaska itd
DONY

Post by DONY »

Postavio sam temu"Buducnost Bosne itd itd"nisam vidio nijednog od ovih diskutatanata na njoj,a kada treba supljirati i baviti najvecim glupostima nigdje pametnih(Chupjahalic,Seka it.).Od deset postova na toj temi mojih je 7.Velika briga za Bosnu :roll: :roll:
adiazrael

Post by adiazrael »

Za ovog sto rece nesto da se za valentinovo slavi ljubav, pa ako je tako sto se ne zove dan ljubavi, svi bi ga slavili, a ne valentinovo.
pa tako i djeda mraz i ostala budalastine koje su nam nametnute.

A sto se tice bosankog jezika u inostranstvu...
ja zivim u USA, i vidio sam djece koja su rodjena ovdje a pricaju bosanski super i one koja ne pricaju nikako ili gotovo nikako.
U cemu je razlika? :?
Odgovor jednostavan roditelji!!!!
Doduse nekim rodiljima je lakse jer im djeca imaju nane i dede koji ih cuvaju dok su mali pa tako i nauce nas jezik.
Ja pricam bosanski u bosanskom drustvu, ili barem pokusavam jer vecina prica engleski, ili mijesaju ili pricaju neki novi jezik bosaski sa engleskim rijecima uvrnutim na bosanski. :-) :D
bug

Post by bug »

Vozdra_123 wrote:da dijete ce nauciti jezik od malenih nogu
i ja se slazem sa tim...
sta si ti ba zapeo za djecu?? :D
je l' to ima nesto :D sto ne znamo? :D
Helem

Post by Helem »

Nije sve ovo pojava kod Bosanaca.
Pojava ima drugo ime.
A ja ne znam koje je to ime,dugo se mucim da to odgonetnem.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

DONY wrote:Postavio sam temu"Buducnost Bosne itd itd"nisam vidio nijednog od ovih diskutatanata na njoj,a kada treba supljirati i baviti najvecim glupostima nigdje pametnih(Chupjahalic,Seka it.).Od deset postova na toj temi mojih je 7.Velika briga za Bosnu :roll: :roll:
Pa ne pratim te pa da znam koje ti teme otvaras. :D
Tek sad cula i saznala za tu temu... :)

p.s. pa pametni ne supljiraju bolan. :D
Zar ti stvarno ne vjerujes to sto sam ja napisala u vezi djece, njihovog odrastanja van BiH i maternjeg jezika? :roll:
DONY

Post by DONY »

Potpuno te podrzavam, najbolji je dokaz da moja djeca izvanredno govore Bosanski i nakon 15 godina od odlazka iz Bosne.Tema Buducnost Bosne je ponovo aktivirana :sad: :sad:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

DONY wrote:Potpuno te podrzavam, najbolji je dokaz da moja djeca izvanredno govore Bosanski i nakon 15 godina od odlazka iz Bosne.Tema Buducnost Bosne je ponovo aktivirana :sad: :sad:
Ako je tako kako kazes onda je sve to zahvaljujuci tebi i tvojoj zeni, jer da ste ih od prvog dana ucili da je bolje komunicirati na engleskom onda bi to oni sigurno i radili u vasem prisustvu.

p.s. sta se brines o temi, javit ce se raja kad bude raspolozena za to. Milion slicnih diskusija, mozemo mi ovdje razvlaciti price dan i noc ali bez djela nema rezultata...
izblajhana

Post by izblajhana »

Dolina avalona wrote:

ako bas zivis na marsu, ne znam zasto bi dijete ucilo bosanski jezik koji mu nikada nece trebati, pod uslovom da tamo i mislite ostati :shock:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

bug wrote:
Vozdra_123 wrote:da dijete ce nauciti jezik od malenih nogu
i ja se slazem sa tim...
sta si ti ba zapeo za djecu?? :D
je l' to ima nesto :D sto ne znamo? :D
:lol:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Helem wrote:Nije sve ovo pojava kod Bosanaca.
Pojava ima drugo ime.
A ja ne znam koje je to ime,dugo se mucim da to odgonetnem.
USA!! USA!!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

izblajhana wrote: ako bas zivis na marsu, ne znam zasto bi dijete ucilo bosanski jezik koji mu nikada nece trebati, pod uslovom da tamo i mislite ostati :shock:
S obzirom da za djecu nije nikakav problem nauciti 2 jezika, onda zasto da ne, uhar je!! :-?
A_I_

Post by A_I_ »

TareSA wrote:"A mi nismo niciji, uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Zar je onda cudo što smo siromašni? Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni ko smo, zaboravljamo vec da nešto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzimo, najtuzniji vilajet na svijetu, najnesrecniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice, a tudje ne mozemo da primimo, otkinuti a neprihvaceni, strani svakome, i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Zivimo na razmedju svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa."
Mesa Selimovic (Dervis i smrt)

Ovo niko nikada pametnije nije nista napisao.......
da, zaista...ali gdje je ta PLEMENITOST :(
npr. u sarajevu svak se svakom u guzno crijevo uvlaci, mjera uspjeha postao je obim (potencijalnih)stela/'poznanstava' umjesto postenja, moralnosti, strucnosti...
pa i te izvikane Tolerancije ocito uveliko nestaje :( (od odnosa prema pokrivenim zenama do tokicevog "lapsusa" Vi Vi pa Vi (govoreci o srbiji) sds-ovcu iz banja luke :roll: ) ma ima toga hejbet :(
izblajhana

Post by izblajhana »

Dolina avalona wrote:
izblajhana wrote: ako bas zivis na marsu, ne znam zasto bi dijete ucilo bosanski jezik koji mu nikada nece trebati, pod uslovom da tamo i mislite ostati :shock:
S obzirom da za djecu nije nikakav problem nauciti 2 jezika, onda zasto da ne, uhar je!! :-?
ne bih se bas slozila...imam prijateljicu koja se udala za francuza...dok se ona ocajnicki trudila da dijete progovori bosanski, on se trudio da sa djetetom prica francuski...oni su izmedju sebe govorili engleski...dijete do 4 godine nije progovorilo :shock: a kada je napokon progovorilo, bila je to mjesavina sva tri jezika...licno mislim da je to prava patnja za dijete!!!
Uostalom ne vidim logiku da uci jezik koji mu apsolutno nece trebati...ipak, ma kako to bolno zvucalo nekima, bosanski nije svjetski jezik!!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

izblajhana wrote: Uostalom ne vidim logiku da uci jezik koji mu apsolutno nece trebati...ipak, ma kako to bolno zvucalo nekima, bosanski nije svjetski jezik!!
Mozda nije svjetski jezik, ali je zato NAS!! I zar nije lijepo kada dodjes sa dijetom u BiH, a ono prica i bosanski. To je vid kulture i obrazovanosti!!

I ko kaze da mu nece trebati nas jezik. Neka zna! Jer Ko zna kada ce domovina trebati nasu pomo , da je mozda opet branimo!!

A onaj koji smatra da mu bosanski nece trebati, taj se odrekao domovine i takvi nam i netrebaju. Ali ce te se vratiti nakon sto je "seljaci" opet budu odbranili...!

Jedna si i jedina,
Lijeopa nasa Be i Ha !!
Efekt

Post by Efekt »

Ne kazem da ono sto ste napisali nije tacno.Naprotiv.Medjutim niko od ucesnika nije pogodio srz niti je odgovorio ovome momku iz Austrije .Niko.
Od samog starta " Avalon " vas je odveo u potpuno drugom pravcu.Pa onda Valentinovo , Pa Nova Gdina , pa nene koje uce djecu bosanski ....ne ! Ma kakvi !
Vi polazite od pogresne premise i zato nema pravog odgovora.Da ona cita vase postove ona bi se smijala.Vi ovu djevojku zovete Bosankom.Ona to jeste ali ona to ne zeli da bude.Nije ona iskompeksirana nicim .Dapace. Ne stidi se ona "svoje " zemlje i svog imena i svoje nacije i svojih obicaja a pogotovo vjere.Dapace! Ona je jako ponosna na to.Ona je HRVATICA. I to je kljucna stvar u odgovoru na pitanje koje je postavio decko iz Austrije.Za nju je Bugujno Hrvatska.Kao sto je za nekog radikala Bijeljina Srbija..Zasto je ona rekla da je iz Hrvatske ? Zato sto mrzi Bosnu i muslimane iz dna duse.Zato sto voli Hrvatsku vise od matere i od gospe.Zato sto Bugojno osta u Bosni pod vlascu Bosnjaka a HVO koji je bio nadmocan u oruzju cak i ljudstvu izgubio Bugojno u roku dok si reko keks.
Njen , predsjednik se zove F.Tudjman ,i dan danas > mada je to tebi cudno.Hrvatski ministar odbrane Gojko Susak je sam sebi napravio licnu kartu na kojoj je pisalo / mjesto rodjenja : Siroki Brijeg , Republika Hrvatska. Znate li vi da desetine hiljada ljudi , djece , intelektualaca , baba ....iz Gruda , Duvna , Capljine , Posusja , Ljubuskog , Kupresa ....." zapadnog " Mostara svaki dan u svakoj prilici bilo u inozemstvu bilo u tuzemstvu govore da su oni iz Hrvatske .i da su pobrojani gradovi Hrvatska.Ona takodje kada kaze da je iz Hrvatske zeli automatski da eliminira one Turke i Arape u Austriji koji prodaju Doner Kebap i koji vazda pitaju " odakle si " a na spomen Bosne , skacu iza pulta ( jos ako je treba dobra ) Du Muslim ? Ona takodje u drustvu sa Austrijancima zeli da izbjegne svaku pricu o ratu ( kojem je kumovao njen Tudjman ) i svaku dodirnu tacku sa muslimanima.Ona je "civilizarana " a rat su vodili divljaci muslimani.To je nja prica , ja to vidim kao na dlanu. Meni se i nije trebala vracati iz WC- a da mi bilo sta objasni jer ja znam sta misli i sta ona sanja. Kad kaze da je iz Hrvatske , tu nema price o tome ko je poceo rat nego onako laganini Dubrovnik , more , Kukoc , Janica K., Ivanisevic .....Europa , kultura ......ma divota /// Zasto se ona nije vratila iz WC-a? Zato sto ju je momak provalio da ne zna gegrafiju ? Ma jok ! Dok je njemu Bugojno u Bosni on je balija . A ona sa balijama ne zeli ni da sjedi a kamoli da prica o tome gdje je Bugojno.Mislim, to je odgovor pokretacu teme.
izblajhana

Post by izblajhana »

Dolina avalona wrote:
izblajhana wrote: Uostalom ne vidim logiku da uci jezik koji mu apsolutno nece trebati...ipak, ma kako to bolno zvucalo nekima, bosanski nije svjetski jezik!!
Mozda nije svjetski jezik, ali je zato NAS!! I zar nije lijepo kada dodjes sa dijetom u BiH, a ono prica i bosanski. To je vid kulture i obrazovanosti!!

I ko kaze da mu nece trebati nas jezik. Neka zna! Jer Ko zna kada ce domovina trebati nasu pomo , da je mozda opet branimo!!

A onaj koji smatra da mu bosanski nece trebati, taj se odrekao domovine i takvi nam i netrebaju. Ali ce te se vratiti nakon sto je "seljaci" opet budu odbranili...!

:shock: o cemu ti pricas,
izvini , ali te bas ne mogu pratiti...kao prvo, nisi ozbiljan jer bas i ne poznajes nas pravopis...ako se bas toliko zalazes za poznavanje bosanskog jezika onda ga prvo nauci, jer djelujes nepismeno... :-? :-?

Jedna si i jedina,
Lijeopa nasa Be i Ha !!
Post Reply