MESA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

king31

Post by king31 »

Anka bona, shvatas li ti da su tvoji komentari vrlo fasisticki nastrojeni. Nije vise u pitanju Mesa vec tvoje ubijedjenje da su Srbi bolji od ostalih...
Mislim da si otkrila svoje pravo lice i nemoj vise molim te da odgovaras na postove dovoljno si rekla...
BECHO

Post by BECHO »

Anka wrote:Meša Selomoviće je govorio da je Srbin muslimanske vjeroispovesti. A sve drugo ti možeš samo da sanjaš i priželjkuješ.
Pustite čoveka na miru da počiva. A njegova familija,taj ogranak koji spominjete, spada u onu kategoriju koju sam gore spomenula,poturice,i oni mogu sada da izvrću njegove reči, mogu da budu veći Turci od samih Turaka, ali činjenica je da su bili Srbi. Pa nek se sada posipaju pepelom.
Parmezan,ovih dana sam pročitala dosta tvojih komentara,zakjljučila sam da si obrazovan lik i zato,uprkos neslaganju,ne želim sa tobom da ulazim u diskusiju iz poštovanja. jedino,mogu da kažem,da bi idući tom logikom i Ivo Andrić bio musliman,jer je čak i više od M.Selimovića pisao o Bosni.
A ostali bi mogli da uzmu bar jedan udžbenik iz istorije.
Nemoj da se srdis bezveze ljepoto, jer ako ti je vec stalo da dokazes da se on tako izjasnjavao kako ti tvrdis, onda mi lijepo nadji bilo koji odlomak iz "Sjecanja", gdje Mesa spominje da je Srbin. Ovo gore i neide bas u prilog tome a ako cemo biti iskreni, Mesa je prvenstveno Bosanac, musliman, Musliman koji je svjestan svojih hriscanskih korijena (nikako srpskih) i koji je citav zivot posvetio pisanju o Bosni i ljudima o njoj. A ako ne zelimo da budemo iskreni, onda smo takvi poput tebe i onih likova iz vase Akademije Nauka.

Uzdravlje
Anka

Post by Anka »

"king31" Anka bona, shvatas li ti da su tvoji komentari vrlo fasisticki nastrojeni. Nije vise u pitanju Mesa vec tvoje ubijedjenje da su Srbi bolji od ostalih...

Eh,eh,al' se razmećeš velikim rečima...Ajde nadji makar jedan jedini moj komentar koji ide u prilog ovoj tvojoj optuzbi. Makar jedan.

Pročitajte "Tvrđavu" pa ćete videti kako je svima bilo "lepo" pod Turcima,i nama i vama....
Meša je imao veliko srce.
Nije bio usko orijentisan,nije se svrstavao u nacionalne obore, u Tvrđavi je pisao o patnjama i teškom životu obične raje,naroda...,bitan aspekt njegove ličnosti je ta širina,ljubav koja ne poznaje verske granice,o tome govori to što su u "Tvrđavi" muž i žena musliman i hrišćanka. To je autobiografski momenat, Mešina žena je bila Srpkinja.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Anka wrote:"king31" Anka bona, shvatas li ti da su tvoji komentari vrlo fasisticki nastrojeni. Nije vise u pitanju Mesa vec tvoje ubijedjenje da su Srbi bolji od ostalih...

Eh,eh,al' se razmećeš velikim rečima...Ajde nadji makar jedan jedini moj komentar koji ide u prilog ovoj tvojoj optuzbi. Makar jedan.

Pročitajte "Tvrđavu" pa ćete videti kako je svima bilo "lepo" pod Turcima,i nama i vama....
Meša je imao veliko srce.
Nije bio usko orijentisan,nije se svrstavao u nacionalne obore, u Tvrđavi je pisao o patnjama i teškom životu obične raje,naroda...,bitan aspekt njegove ličnosti je ta širina,ljubav koja ne poznaje verske granice,o tome govori to što su u "Tvrđavi" muž i žena musliman i hrišćanka. To je autobiografski momenat, Mešina žena je bila Srpkinja.
Kojim rijecima je Mesa zapoceo Dervis i smrt?
Anka

Post by Anka »

Ha ha ha ,Grome,samo sam tebe čekala!
Evo za kraj,da zaključim:
Meša je i vaš i naš, a pre svega,najbitnije, svojim veličanstvenim delom,koje je ušlo u istoriju svetske književnosti ,MEŠA JE SVETSKI.
Derviš je biser književnosti i znam da nikada više u životu neću pročitati bolju knjigu,to je maestralno psihološko delo,to nije knjiga koja se pročita i ostavi na policu, to je knjiga koja se čita svaki dan.

Srdačan pozdrav!
Posebno mom velikom fanu Gromu :D
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Anka wrote:Ha ha ha ,Grome,samo sam tebe čekala!
Meša je i vaš i naš, a pre svega,najbitnije, svojim veličanstvenim delom,koje je ušlo u istoriju svetske književnosti ,MEŠA JE SVETSKI.
Derviš je biser književnosti i znam da nikada više u životu neću pročitati bolju knjigu,to je maestralno psihološko delo,to nije knjiga koja se pročita i ostavi na policu, to je knjiga koja se čita svaki dan.

Srdačan pozdrav!
Posebno mom velikom fanu Gromu :D
I onda koje su to rijeci? Volio bih da ih cujem od tebe kao vrsnog poznavaoca lika i djela Mese Selimovica.
BECHO

Post by BECHO »

zoom66 wrote::-) :-) :-)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ht=#841657

jes' da je off topic...:D...a mozda i nije...:D:D:D
Anka se menja kako vetar puse. Iz lepotice u zver i obrnuto! :D
BECHO

Post by BECHO »

Anka wrote:Ha ha ha ,Grome,samo sam tebe čekala!
Nas i svetski prvenstveno. 8) Vas moze biti samo po cinjenici da je ziveo jedno vreme u Beogradu i da mu je zena Srpkinja. :D
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Jel' ova Anka i dalje ima pravo glasa, nakon svega što je rekla?! Ha, Zoome66?! :roll:
Anka

Post by Anka »

Baš sam to lepo napisala. :)
A vaš je problem što niste skontali smisao napisanog.
zoom, pošto me "pratiš", ajde zumiraj i moje ostale komentare, ja na ovom forumu nisam samo na političkim diskusijama, prošetaj malo i po drugim temama.
Volela bih da vas vidim, da se upoznamo. Jel' moguće organizovati neki takav skup? Da li se praktikuju takva okupljanja, koliko vas se upoznalo?
Ili samo ovako komunicirate. Treba izaći iz ovog virtuelnog sveta.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Kao strastvenom obozavaocu Mesinog djela, izuzetno mi smeta spustanje njega i onog sto je perom stvorio u ove nacional(isticke)na okvire.

Mesina velicina se ne mjeri njegovim porijeklom niti mjestom gdje je proveo zivot i umro, nego njegovom porukom koju je ostavio u svojim djelima. Pisci njegovog kalibra ne pripadaju nikome i nicemu; oni su svjetski i bezvremeni.

Cinjenica jeste da je rodjen u Bosni, a radio i umro u Beogradu....medjutim to su samo biografske cinjenice. Sta vi mislite, ko ste, da raspravljate o onome sta je Mesa osjecao?

Cijenite ga kao covjeka i pisca, a njegove privatne zelje, htijenja, mogucnosti i nemogucnosti ostavite na miru.
Anka

Post by Anka »

:-D
anais_nin

Post by anais_nin »

Anka wrote: Pročitajte "Tvrđavu" pa ćete videti kako je svima bilo "lepo" pod Turcima,i nama i vama....
Ja se nesto ne sjecam da sam bila pod Turcima :D a vi ostali? :D

kao da je uopste bitno kako se covjek jeste ili nije izjasnjavao....ono sto je bitno je njegov doprinos umjetnosti pisane rijeci i cinjenica da je on jedan od nasih (naseg govornog podrucja) najutjecajnijih i najcitanijih pisaca....
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

anka,da si pazljivo procitala rijeci koje sam napiso u svoja dva komentara, kao sto si pazljivo procitala tvoju "bibliju" onda bi skontala o cemu pisem.
mesa se jeste izjasnio kao srbin,jer u to doba se je bilo samo moguce izjasniti kao srbin ili hrvat, nikako musliman ili bosnjak.
medjutim danas srbi vrse propagandu govoreci da je n.p dervis i smrt srpsko knjizevno djelo. da li je dervis i smrt srpsko knjizevno djelo??? HALO,MUCNI MALO TOM SVOJOM TVRDOGLAVOM "TINTAROM"!!!
pustimo za trenutak mesu,i uzmimo za primjer nikolu teslu.
sta je on?srbin ili hrvat ?koliko je svima nama poznato ,tesla je izjavljivo da je ponosan na svoje srpsko porijeklo i svoju hrvatku domovinu.
po nekoj logici trebali bi tumaciti da je bio hrvat srpskih korijena.
medjutim danas srbi njegove rijeci tumace na "ispravan nacin",t.j njihov.
tesla je srbin!!!!
no vratimo se mesi.
mesina knjizevna djela spadaju u bosansko hercegovacka djela,nikako srbijanska ,kako bi to "gospoda" s druge strane drine htjela. ko god cita njegove knjige moze se u to uvjeriti.on se je mogao kao rumun izjasniti a da njegove knjige spadaju u "vanrumunjsku" knjizevnost.

i za kraj
kako mozes dervisa sa biblijom povezati...ne ide dervis i biblija ma koliko god ti htjela.
forUMASH

Post by forUMASH »

...bas kao i u Andricevom slucaju, pisca na nacijonalnoj osnovi svojataju pojedinci koji ili nisu procitali knjizevni opus ili nisu u stanju da ga shvate, jer da jesu, znali bi koliko je uzaludan pokusaj trpanja u torove ovakve dvije velicine....

....nacijonalni torovi na podruciju BH su premali i preprljavi da bi se njih dvojica osjecala prijatno i komotno u njima.....na kraju krajeva, sama cinjenica da ih na osnovu sadrzaja njihovih djela nacionali-ogranicenjaci pokusavaju prisvojiti svome stadu, pri tome birajuci samo dijelove njihovih opusa kao vlastitu argumentaciju, dok ostatak ignorisu, ide u prilog faktu po kojem su obojica bila u stanju izdici se iznad podjela i stvarati na osnovu zdravog razuma, a nikako na osnovama ideologije samo jednog naroda....
....zdrav razum je univerzalan jezik i apsolutno me nije briga kojem narodu ili naciji takva osoba pripada jer sam siguran da cemo se razumjeti bez ikakvih problema.....
ne-dam-na-sebe

Post by ne-dam-na-sebe »

BECHO wrote:
Gargamel wrote:
Zavatoni wrote:U pravu jesi, ali to ne moze osporiti cinjenicu da je covjek napisao dva najveca dijela bosnjacke knjizevnosti. Ikada.
Otkud sad iskopa 'bošnjačke', kad eto ispada da se sam izjasnio drugačije?! :-?
Ispada u glavama nekih, koji takodje i Skendera Kulenovica, Maka Dizdara, Husein Kapetana, Musu Cazima Catica i sve Bosnjake/Muslimane svrstavaju u Srbe ili Hrvate. Poznajem Mesu i njegove (iz Tuzle sam) i znam da su ovi pamfleti jedna obicna sarena laza.

Mesa je tipicni Tuzlak, iz religiozne muslimanske porodice i prvenstveno ga mozemo svrstavati medju velikane bosansko-hercegovacke knjizevnosti. Fine, finito, kapak!
I ja poznajem par rahmetli dusa. Svaki dan popijemo kaficu i pojedemo rahat lokum.
king31

Post by king31 »

Ja bih se samo slozio sa Lucy01 i zavrsio bih ovu besmislenu diskusiju sa Ankom...
Anka

Post by Anka »

sta je on?srbin ili hrvat ?koliko je svima nama poznato ,tesla je izjavljivo da je ponosan na svoje srpsko porijeklo i svoju hrvatku domovinu.
po nekoj logici trebali bi tumaciti da je bio hrvat srpskih korijena.
medjutim danas srbi njegove rijeci tumace na "ispravan nacin",t.j njihov.
tesla je srbin!!!!

STIPE MESIĆ JE U SMILJANU GOVOR POČEO SA : NIKOLA TESLA JE BIO SRBIN....
verovatno je i Mesić neupućen kreten...
king31

Post by king31 »

Anka promasila si temu skroz...
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

anka ti nisi normalna
skontaj prvo sta je tema,pa onda dodji da lijepo koju napisemo...
vise nema smisla ovako pisati!!!!
neki

Post by neki »

Anka kad vec toliko preispitujes porijeklo i korijene muslimana u Bosni i uzimas sebi za pravo da ga procjenjujes i komentarises zasto onda malo ne proucis i 500 godina vladavine Turaka u Srbiji i pravo prve bracne noci koje je vladalo tokom tih 5 stoljeca???
kad bi se preispitivala DNK struktura Srba vjerujem da bi se nasle mnoge slicnosti sa anadolskom. onda ne znam ko su vece "poturice", muslimani u Bosni ili Srbi...
Selimovic ne moze nikako biti srpski pisac bez obzira sta on o sebi govorio jer se kroz citavu njegovu literaturu prozima tematika bosne, muslimana. radnja ni jedne njegove knjige se ne desava u Srbiji niti ima za tematiku srpske drustvene odnose..sva inspiracija su mu Bosna i muslimani u njoj..da je zivio i odrastao u Srbiji nikad nista ne bi napisao. Uostalom i zadnje godine zivota koje je proveo u Beogradu nije nista novo napisao..
ne-dam-na-sebe

Post by ne-dam-na-sebe »

neki wrote:Anka kad vec toliko preispitujes porijeklo i korijene muslimana u Bosni i uzimas sebi za pravo da ga procjenjujes i komentarises zasto onda malo ne proucis i 500 godina vladavine Turaka u Srbiji i pravo prve bracne noci koje je vladalo tokom tih 5 stoljeca???
kad bi se preispitivala DNK struktura Srba vjerujem da bi se nasle mnoge slicnosti sa anadolskom. onda ne znam ko su vece "poturice", muslimani u Bosni ili Srbi...
Selimovic ne moze nikako biti srpski pisac bez obzira sta on o sebi govorio jer se kroz citavu njegovu literaturu prozima tematika bosne, muslimana. radnja ni jedne njegove knjige se ne desava u Srbiji niti ima za tematiku srpske drustvene odnose..sva inspiracija su mu Bosna i muslimani u njoj..da je zivio i odrastao u Srbiji nikad nista ne bi napisao. Uostalom i zadnje godine zivota koje je proveo u Beogradu nije nista novo napisao..
Rezon?
furlan

Post by furlan »

Draga djevojko
Mislim da ti imas jedan veliki konflikt sama sa sobom.Po nekim tvojim komentarima ocigledno da postoji zelja da budes dio normalnog svijeta , medjutim ...Veliko Srpski cip ti je davno usadjen i vrlo je tesko eliminisati ga.Puna si ponosa zasto se Mesa izjasnio kao Srbin i sto pripada Srpskom narodu jer je stvorio nesto univerzalno.Po tvojoj postavci on je mogao da napise nesto takvo samo zato sto je Srbin a ne zato sto je bio veliki pisac.Tesla je bio veliki naucnik zato sto je bio Srbin?A jesi li ponosna zato sto su prije jedanaest godina SRBI pobili OSAM hiljada ljudi u dva dana, izvini, ne ljudi,nego poturica.Osjecas li ponos kada se skandira "Noz, zica ,Srebrenica" jer zaboga to Srbi skandiraju i uradili su u ime onoga cime se ti ponosis.Je li ti toplo oko srca i prodje te neka blaga jeza kao nakon dozivljenog orgazma?Ima li tog ushicenja i nacionalnog odusevljenja?Vjerujem da ima.
Biti pripadnik bilo kog naroda pa tako ni Srpskog ne smatram da je ista posebno ni golemo,cak sta vise.Neciju privatnost koristiti u nacionalne svrhe smatram da je podmuklo a sto je svakako bio cilj citiranog teksta na pocetku ove price.
A ako si tako veliki postivalac lika i djela Mese Selimovica onda bi trebala malo da prokopas nesto o njegovom privatnom zivotu, koji je bez sumnje bio tragican, ali u kojem ja ne nadjoh nesto velikog srca po pitanju prvorodjenog djeteta, ako me sjecanje jos dobro sluzi(bez ikakve osude i zle namjere)
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Mislim da je Anku posjeta ovom forumu natjerala da se zapita o sebi i svom narodu, možda je požalila što je 'primorana' da neke stvari pogleda sa druge strane, da shvati kako se ljudi ne dijele na 'Srbe, poturice i Turke'. A ako ima imalo u glavi, onda možda uspije ono što većinskom dijelu srpskog naroda nikako ne polazi za rukom, možda doživi neku vrstu katarze i prestane osjećati usađeni prezir i mržnju.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... imovic.php

"Mi nismo niciji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ko smo. Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaceni. Ko rukavac sto ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. Drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni, a odbacuju kad odsluzimo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placa pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasa nesreca. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako posalila kao sa Bosnom. Juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, a nismo postali ni nesto drugo. S nejasnim osjecajem stida zbog krivice i otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav. Zar smo mi slucajno tako pretjerano meki i surovi, raznjezeni i tvrdi. Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti, zasto? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka cast nasoj ludosti."

Na koga misli Mesa Selimovic kada kaze "Mi"?
Dodao bih jos ovo...
Fenomen opredjeljivanja muslimanskih pisaca dr. Rasim Muminovic komentira logikom da se covjek "moze opredijeliti samo za ono sto nije, nikako za ono sto jest".
Post Reply