Kakav smo mi to narod?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

everybody hurts

Post by everybody hurts »

zzzzz wrote:U svakom slucaju su cvjecke s obzirom sta nas je poslije zadesilo. Ja opet kazem, naravno da su bili okupatori ali ima okupatora i okupatora.

Sve ono sto su Turska i A-U ostavila za sobom da se ispraviti ali nakon Srbije nema popravka
Sta se dalo ispraviti? Sta bulaznis ti? Necu ni pocinjati o posljedicama njihovog 500-godisnjeg divljanja , hello, 500 godina, imas li ti uopste predstavu koliko je to? Cuj ima okupatora i okupatora, probaj malo zamisliti kako je bilo ljudima u to doba, pogovoto nemuslimanima?
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

parmezan wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
parmezan wrote:
U nekoliko navrata su nas vec bili prodali,ali je Bosnu od habsburske okupacije spasila bosanska vojska(npr. Banjalucki boj,kada su Bosanci bez ikakve pomoci Osmanlija sam odbranili i Bosnu,a samim tim i OC.
Ti si stvarno u kontradikciji. Ne vidim zasto si ljut na Osmanlije. Kazes prodali su Bosnu. To implicira da ti je krivo sto su prodali Bosnu, a sam kazes kako su bili losi okupatori? Sta se onda zalis?!

:-)
Nisam ja ljut na Osmanlije sto su nas okupirali i na kraju prodali.To je bi rat i okupacija i jaki imaju pravo da rade sta hoce sa malima,ali meni je krivo sto se veci broj muslimana ponosi svojim okupatorima,tj. Osmanlijama i to samo zato jer su muslimani.
E pa skotno sam ja tebe zbog cega tebi smetaju osmanlije.

Ali meni ne smetaju Austrijanci iako su katolici. Cak stavise zahvalan sam im. I Bosnjaci se ne sjecaju samo Musale, nego i Monte Melete kada su pobijedili Italijane. Prva bosnjacka regimenta. Die Bosniaken kommen. Za carevinu, ali zauzvrat im je i carevina dala mnogo, i sacuvala drzavu.

Ko je ubio Ferdinanda? Kome je smetao Ferdinand?

Srbiji!

Zasto? Odgovor smo vidjeli u ovom ratu.
The Man

Post by The Man »

parmezan wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Ti si stvarno u kontradikciji. Ne vidim zasto si ljut na Osmanlije. Kazes prodali su Bosnu. To implicira da ti je krivo sto su prodali Bosnu, a sam kazes kako su bili losi okupatori? Sta se onda zalis?!

Nisam ja ljut na Osmanlije sto su nas okupirali i na kraju prodali.To je bi rat i okupacija i jaki imaju pravo da rade sta hoce sa malima,ali meni je krivo sto se veci broj muslimana ponosi svojim okupatorima,tj. Osmanlijama i to samo zato jer su muslimani.

Ali meni ne smetaju Austrijanci iako su katolici. Cak stavise zahvalan sam im. I Bosnjaci se ne sjecaju samo Musale, nego i Monte Melete kada su pobijedili Italijane. Prva bosnjacka regimenta. Die Bosniaken kommen. Za carevinu, ali zauzvrat im je i carevina dala mnogo, i sacuvala drzavu.

Srbiji!

Ne bulazni

Koliko god srbi govore o zavjerama protiv njih...toliko se i ovdje govori o zavjerama srba protiv svih...nekako mi je draže da su se narodi pošorali izmedju sebe i da je sad koliko toliko nekakav prirodan red nego da bi svi bili pod njemačkom ili austrijskom čizmom, i da učim Worterbuch u školi umjesto Bukvara ili lupam...Andrića, Selimovića...

CAN YOU DIG IT? 8-)
Grom iz vedra neba

everybody hurts wrote:
zzzzz wrote:U svakom slucaju su cvjecke s obzirom sta nas je poslije zadesilo. Ja opet kazem, naravno da su bili okupatori ali ima okupatora i okupatora.

Sve ono sto su Turska i A-U ostavila za sobom da se ispraviti ali nakon Srbije nema popravka
Sta se dalo ispraviti? Sta bulaznis ti? Necu ni pocinjati o posljedicama njihovog 500-godisnjeg divljanja , hello, 500 godina, imas li ti uopste predstavu koliko je to? Cuj ima okupatora i okupatora, probaj malo zamisliti kako je bilo ljudima u to doba, pogovoto nemuslimanima?
O cemu ti baljezgas?! Guslaj o 500 godina nekom drugom. Osmanlije su imale najhumaniji feudalni sistem u tadasnjem svijetu.

Evropa se nije mogla porediti sa svojim divljastvom prema manjinama sa Osmanlijama.

Dok su u Spaniji przili Jevreje, Osmanlije su im otvorile vrata.

Dok su se katolici klali sa protestantima, Osmanlije su izdavale ahdnamu.

Pominjes 500 godina?

E pa tri dana je trebalo da se desi ovo:
Kolona vozila koja prevozi posmrtne ostatke 505 ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995., ispraćena je u subotu u 11.45 u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.
Ispraćaju kolone s 505 tabuta, koja je krenula iz "Gradskih grobalja" Visoko prema Potočarima, u Sarajevu su prisustvovali članice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i građani Sarajeva koji su odali počast srebreničkim žrtvama.

Ispraćaju ispred zgrade Predsjedništva BiH prisutovao je i pomoćnik generalnog sekretara UN-a Diego Enrice Arria, koji je u petak doputovao u BiH kako bi prisustvovao obilježavanju 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Arria je tom prilikom u razgovoru s predsjednicom Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munirom Subašić i članicama Udruženja kazao kako dijeli bol s majkama koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici.

"Međunarodna zajednica još daje podršku onima koji su činili zločine, a ne žrtvama. Još oni koji upravljaju RS-om nam šalju jasnu poruku da nismo tamo dobro došli, još su zločinci njihovi narodni heroji i uživaju podršku vlasti, a u vlastima uvijek rade oni koji su organizirali zločin. Neka bude sram i Evrope i svijeta", kazala je predsjednica Udruženja Munira Subašić.

Ona je naglasila kako strahuje da cjelokupno stradanje Bošnjaka možda bude zaboravljeno, te je izrazila tugu zato što majke Sarajeva u što većem broju nisu izašle da podijele tugu s majkama Srebrenice.

Arria je kazao kako se međunarodna zajednica nije suočila s odgovornošću koju je imala a to je da se genocid rasvijetli.

"Genocid se dešavao jedan sat od Pariza, dva sata od Londona,
usred Evrope. Bosanci ne smiju dozvoliti međunarodnoj zajednici da zaboravi šta se ovdje desilo", poručio je Arria.

Predstavnice Udruženja poklonile su Arriau majicu koja će ga podsjećati na genocid u Srebrenici u julu 1995., zatraživši od njega da se još više angažira kako bi svi oni koji su počinili ratni zločin bili privedeni pred lice pravde.

Ispraćaju su prisustovali i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, te direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Emir Zlatar.

Na ispraćaju posmrtnih ostataka u Sarajevu nije bilo predstavnika
bosanskohercegovačkih vlasti.

Kada budu pokopana i ova tijela 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima će počivati oko 2.500 žrtva genocida u Srebrenici.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x
parmezan

Post by parmezan »

parmezan wrote:
Grom iz vedra neba wrote: E pa skotno sam ja tebe zbog cega tebi smetaju osmanlije.
Ako sam te dobro shvatio,ti mislis da ja nisam musliman.E grijesis.Debelo grijesis.Rodjen sam kao musliman i vjerujem u Boga.Mada mi biti musliman nije najbitnije.Bitnija mi je Bosna i njen napredak.
zzzzz

Post by zzzzz »

everybody hurts wrote:

Sta ti bulaznis...nemuslimani su placali 30% veci porez, eto kako je bilo tim nemuslimanima a pogledaj sta se desavalo sa Bosnjacima u periodu nakon 1918 i srpske okupacije....oni su umjesto porezom placali glavama.

Zato imam puno pravo kad kazem da ima okupacija i okupacija
Grom iz vedra neba

The Man wrote:
parmezan wrote: Nisam ja ljut na Osmanlije sto su nas okupirali i na kraju prodali.To je bi rat i okupacija i jaki imaju pravo da rade sta hoce sa malima,ali meni je krivo sto se veci broj muslimana ponosi svojim okupatorima,tj. Osmanlijama i to samo zato jer su muslimani.

Srbiji!

Ne bulazni

Koliko god srbi govore o zavjerama protiv njih...toliko se i ovdje govori o zavjerama srba protiv svih...nekako mi je draže da su se narodi pošorali izmedju sebe i da je sad koliko toliko nekakav prirodan red nego da bi svi bili pod njemačkom ili austrijskom čizmom, i da učim Worterbuch u školi umjesto Bukvara ili lupam...Andrića, Selimovića...

CAN YOU DIG IT? 8-)
Ne brukaj se. A sto se tice bukvara, izgleda da ni to nisi savladao.

Princip je 1912. preselio u Beograd gdje je nastavio školovanje i stupio u vezu s tajnom organizacijom Crna ruka. Dvije godine je s drugim cetnicima planirao podrivanje A-U. Za vrijeme Prvog balkanskog rata prijavio se u srpsku vojsku kao dobrovoljac.

Dragutin Dimitrijević, šef obaviještajne službe u srpskoj vojsci i jedan od lidera Crne ruke mu je dao instrukcije, obuku, poslao je tri čovjeka Gavrila Principa, Trifka Grabeža i Nedeljka Čabrinovića u Sarajevo da izvrše atentat.

Svakom je dao pištolj, bombe i cijanid.

Svi su dobili naredbu da izvrse samoubistvo nakon sto ukokaju Franca jer je Dragutinu Dimitrijeviću bilo od izuzetne važnosti da niko ne preživi kako bi time eleminirao svaku mogućnost da priznaju kako je atentat organizovan.
Last edited by Grom iz vedra neba on 09/07/2006 01:55, edited 1 time in total.
everybody hurts

Sta meni to stavljas o srebrenici??? Ne kontam??? Jel ja imam veze neke sa tim??? Da li jedan zlocin opravdava drugi??? samo zato sto je ucinjen u manjem vremenskom periodu? Sta bolan pricas ti??? Ispade oni humanisti...cccccc
parmezan

Post by parmezan »

[quote="Grom iz vedra neba"][quote="everybody hurts"][quote="zzzzz"] Osmanlije su imale najhumaniji feudalni sistem u tadasnjem svijetu.

/quote]

Pa covjece jesi li ti ikad cuo za čiflučki sistem.Timarski sistem jeste bio dobar,ali samo na pocetku.Sa propadanjem drzave,propada i on i onda nastaje čiflučki sistem,koji je izrabljivao seljaka isto kao i evropski feudalizam.De idi nesto procitaj,pa onda meljaj gluposti.Mozda bi mogao upisati neki fakultet.Vjeruj mi,koliko god su nasi fakulteti nazadni,ipak te mogu nauciti dosta.
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
Ako sam te dobro shvatio,ti mislis da ja nisam musliman.E grijesis.Debelo grijesis.Rodjen sam kao musliman i vjerujem u Boga.Mada mi biti musliman nije najbitnije.Bitnija mi je Bosna i njen napredak.
Ne interesuje me ni ko si, niti sam rekao da nisi musliman. Pazljivije citaj.
The Man

Post by The Man »

The Man wrote:
Grom iz vedra neba wrote: E pa skotno sam ja tebe zbog cega tebi smetaju osmanlije.

Srbiji!

Ne bulazni

CAN YOU DIG IT? 8-)
Ne brukaj se. A sto se tice bukvara, izgleda da ni to nisi savladao.

Princip je 1912. preselio u Beograd gdje je nastavio školovanje i stupio u vezu s tajnom organizacijom Crna ruka. Dvije godine je s drugim cetnicima planirao podrivanje A-U. Za vrijeme Prvog balkanskog rata prijavio se u srpsku vojsku kao dobrovoljac.

Dragutin Dimitrijević, šef obaviještajne službe u srpskoj vojsci i jedan od lidera Crne ruke mu je dao instrukcije, obuku, poslao je tri čovjeka Gavrila Principa, Trifka Grabeža i Nedeljka Čabrinovića u Sarajevo da izvrše atentat.

Svakom je dao pištolj, bombe i cijanid.

Svi su dobili naredbu da izvrse samoubojstvo nakon sto ukokaju Franca jer je Dragutinu Dimitrijeviću bilo od izuzetne važnosti da niko ne preživi kako bi time eleminirao svaku mogućnost da priznaju kako je atentat organizovan.
I šta sad? ruka mu se pozlatila...pitanje je, da nije toga bilo da li bi danas BiH postojala kao država, kakva-takva...

A što se mog pisanja tiče...brzo pišem...a ne volim da se popravljam.
everybody hurts

...nemuslimani su placali 30% veci porez, eto kako je bilo tim nemuslimanima a pogledaj sta se desavalo sa Bosnjacima u periodu nakon 1918 i srpske okupacije....oni su umjesto porezom placali glavama.

Zato imam puno pravo kad kazem da ima okupacija i okupacija[/quote]

Ne, nemas!!!! Ako mislis da je zivot ljudi nemuslimana bio tezi za tih pateticnih 30 % i da se time moze mjeriti, nemamo sta vise pricati...

P.S. padale su glave i za vrijeme divnih osmanlija....

i ovo nije topic o zlocinima u ovom ratu, vec o fakti da se agresorska zemlja prihvaca prijateljski u bih....
forUMASH

Post by forUMASH »

....ne vezano za povod manifestacije, meni se cini da je u pitanju zesci krkanluk... :D ....cuj, dosao jasuci na tri konja.... :shock: :roll: :shock: ...pa u kojem vijeku oni zive i na sta se furaju.... :shock: :shock: :shock:

....sto se tice ovih koji se bune pripisivanju okupatorskog epiteta Osmanlijama, mislim da je u pitanju osjecaj praznine usljed nepostojanja matice kojoj bi se eventualno priklonili....okupator je okupator, a to sto ih ima losih, gorih i najgorih ne mjenja cinjenicu od koje polazimo....okupator je okupator.....

@zzzzz
....s obzirom da je vecina tvojih komentara u nekoj vezi sa realnoscu, iznenadjuje me cinjenica da negiras proces asimilacije provodjen od strane Osmanlija... :? ....ako hoces da kazes da to nisu radili nozem ili macem, onda si u pravu ali nisi u pravu kad kazes da nije postojao....
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
Pa covjece jesi li ti ikad cuo za čiflučki sistem.Timarski sistem jeste bio dobar,ali samo na pocetku.Sa propadanjem drzave,propada i on i onda nastaje čiflučki sistem,koji je izrabljivao seljaka isto kao i evropski feudalizam.De idi nesto procitaj,pa onda meljaj gluposti.Mozda bi mogao upisati neki fakultet.Vjeruj mi,koliko god su nasi fakulteti nazadni,ipak te mogu nauciti dosta.
Malac, dovoljno si se isprovaljivao za veceras, pogotovo ovo uvodjenje pojmova ko da slusam uciteljicu, a ne nekoga ko diskutije i donosi vlastite zakljucke. Ja govorim o odnosu Osmanlija prema drugim vjerama, a ne o privredjivanju.

U Evropi nije bilo teorije da ostane dzamija ili sinagoga, da ne govorim o muslimanima i jevrejima, pa i protestantima, raznim sektama zavisno o kojoj evropskoj drzavi je rijec.
Grom iz vedra neba

The Man wrote: I šta sad? ruka mu se pozlatila...pitanje je, da nije toga bilo da li bi danas BiH postojala kao država, kakva-takva...
Samo budala moze reci, za ubicu koji je pored Ferdinanda upucao i trudnu zenu, ruka mu se pozlatila. Bijedno zaista. Nemam sta vise diskutovati s tobom.

parmezan

Post by parmezan »

A ko kaze da Bosna nebi opstala da nisu dosle Osmanlije.Sigurno bi bolje prosla.Istina,preovladalo bi katolicanstvo,ali bi Bosna prezvjela i najvjerovatnije bi bila vec u EU.

A koliko su Osmanlije bile humane prilikom dolaska u Bosnu govori i podatak da je zemlja bila opustosena i ostala je bez znatnog dijela svog stanovnistva.Taj nedostatak je nadoknadjen doseljavanjem vlaha iz CG i dalmatinskog zaledja.Slicno je bilo i u narednim stoljecima,jer su z istih krajeva doseljavani novi doseljenici koji su nadoknadjivali muslimane koji su ginuli na frontovima.Tako su Osmanlije ovdje naslile ogroman broj nebosanskih elemenata,koji ce ucestvovati u rusenju i unistavanju ove zemlje.Pa,prema tome,Osmanlije su ovdjew naselile i Principove pretke.
The Man

Post by The Man »

The Man wrote: I šta sad? ruka mu se pozlatila...pitanje je, da nije toga bilo da li bi danas BiH postojala kao država, kakva-takva...
Samo budala moze reci, za ubicu koji je pored Ferdinanda upucao i trudnu zenu, ruka mu se pozlatila. Bijedno zaista. Nemam sta vise diskutovati s tobom.

Meni je žao nje..jer je ona bila nevina...al ako je Ferdinand platio glavom da bih ja danas bio slobodan..neka je...

Ali ti tvoji što ih ti toliko voliš su došli po svoje...napravili su rat...da bi mogao ovdje biti Raiffaisen, HVB, HYPO, da bi se Tuzlanska banka prodala za siću...itd...i fino kamate 10-12 posto...a ti navijaj...još malo pa možeš predložiti za novu himnu BiH Deutschland Uber Alles
zzzzz

Post by zzzzz »

forUMASH wrote:
@zzzzz
....s obzirom da je vecina tvojih komentara u nekoj vezi sa realnoscu, iznenadjuje me cinjenica da negiras proces asimilacije provodjen od strane Osmanlija... :? ....ako hoces da kazes da to nisu radili nozem ili macem, onda si u pravu ali nisi u pravu kad kazes da nije postojao....
Ja koliko znam mi i dan danas pricamo bosanskim jezikom a za 500 godina Turci su mogli napraviti isto sto i Spanci u Juznoj Americi gdje si imao izbor....ili krst i Spanski jezik.....ili smrt.

Da je Turska i Austro-Ugarska okupacija trajala i hiljadu godina mi bi se na kraju oslobodili, kao sto su se oslobodile npr. Indija ili Egipat od engleskog kolonizatora.

Nazalost nakon 1918 dosao je okupator koji je sistematski naseljavao dzikane iz vukojebina Durmitora (komplet Vojkovici npr. vuku korijene iz Crne Gore) , nakon zemljotresa promijenio etnicku sliku Banja Luke, klao ubijao i palio a sve pod parolom zajednistva (mada moram priznati da su Osmanlije takodje naseljavali pravoslavce preko Drine na imanja katolika koji su napustili BiH)

Zato kazem da bi mi prezivjeli prva dva okupatora i oni bi otisli svojoj kuci a ovaj treci se uvukao i pustio korijenje.
parmezan

Post by parmezan »

parmezan wrote:
Malac, dovoljno si se isprovaljivao za veceras, pogotovo ovo uvodjenje pojmova ko da slusam uciteljicu, a ne nekoga ko diskutije i donosi vlastite zakljucke. Ja govorim o odnosu Osmanlija prema drugim vjerama, a ne o privredjivanju.

U Evropi nije bilo teorije da ostane dzamija ili sinagoga, da ne govorim o muslimanima i jevrejima, pa i protestantima, raznim sektama zavisno o kojoj evropskoj drzavi je rijec.
Ja se isprovaljivao.Smijesno!Ti nisi otvorio knjigu o historiji Bosne u zivotu,a mene si nasao ismijavati.I normalno da ti ovo zvuci kao slusanje uciteljice,jer ja i jesam prosvjetni radnik i to profesor historije.I dok sam slusao druge mislio sam kao i ti.Kad sam poceo gledati malo oko sebe i citati literaturu iz drugacijeg ugla,promijenio sam svoje misljenje.

I ja ti ponavljam:OSMANLIJE su takodjer RUSILE ili PRETVARALE U DZAMIJE tudje vjerske objekte.
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:A ko kaze da Bosna nebi opstala da nisu dosle Osmanlije.Sigurno bi bolje prosla.Istina,preovladalo bi katolicanstvo,ali bi Bosna prezvjela i najvjerovatnije bi bila vec u EU.

A koliko su Osmanlije bile humane prilikom dolaska u Bosnu govori i podatak da je zemlja bila opustosena i ostala je bez znatnog dijela svog stanovnistva.Taj nedostatak je nadoknadjen doseljavanjem vlaha iz CG i dalmatinskog zaledja.Slicno je bilo i u narednim stoljecima,jer su z istih krajeva doseljavani novi doseljenici koji su nadoknadjivali muslimane koji su ginuli na frontovima.Tako su Osmanlije ovdje naslile ogroman broj nebosanskih elemenata,koji ce ucestvovati u rusenju i unistavanju ove zemlje.Pa,prema tome,Osmanlije su ovdjew naselile i Principove pretke.
Postoji nesto sto se zove anahronizam.

Za one koji ne znaju sta je to, da pojasnim slikovito. To ti je kada Dobrica Cosic prica o Srbima iz 1000. godine p.n.e.

Prizivati krivicu "predaka" od prije 500 godina i povezivati je sa nekim ko je zivio 1914. u nacionalnom pogledu je bolesno i iracionalno, a pogotovo optuzivati osmanlije da su onda oni krivi za ubistvo ferdinanda?!

Ova prica o krivici predaka je klasika prekodrinskog, a nerijetko i hrvatskog mita. Pogotovo kada se objasnjava iz ugla genetike

Boze sacuvaj ovakvih "intelektualaca" :x
neupucena

Post by neupucena »

everybody hurts wrote:Sta meni to stavljas o srebrenici??? Ne kontam??? Jel ja imam veze neke sa tim??? Da li jedan zlocin opravdava drugi??? samo zato sto je ucinjen u manjem vremenskom periodu? Sta bolan pricas ti??? Ispade oni humanisti...cccccc
Nemoguce je iritantno da se u nedostatku argumenata uvijek povlaci pitanje Srebrenice kao necega sto bi trebalo svima koji imaju svoje misljenje zacepiti usta. Sramotno je koliko se Srebrenica koristi kao neka kurva.
interwal

Post by interwal »

Grom iz vedra neba wrote: U Evropi nije bilo teorije da ostane dzamija ili sinagoga, da ne govorim o muslimanima i jevrejima, pa i protestantima, raznim sektama zavisno o kojoj evropskoj drzavi je rijec.

Po Evropi u to vrijeme nije bilo muslimana (osim na jugu Španije i na području pod Osmanlijama tako da nije ni bilo džamija. Takođe su bili (iz raznih razloga, većinom nepovezanih sa religijom) vođeni religijski ratovi i hajke. Međutim da sad ne ispadne da su Osmanlije cvjećke, sjeti se crkve Svete Sofije ili ti je možda poznatija pod imenom Hagia Sofija koju je Mehmed II pretvorio u džamiju.

Poenta je u tome da se negdje pazilo da se ne uzburka lokalno stanovništvo dok se negdje išlo "ognjem i mačem" svaki put iz svojih razloga koji NIKAD nisu bili jer se nekom svidjela ta zemlja ili jer su ljudi tamo (ovdje) dobri. Bosna je bila odskočna daska za sve akcije Osmanlija, za pohode na Beč, za odbranu od Austrije i Venecije i sad skontaj malo šta je bolje: braniti carstvo iz provincije koja je tom carstvu naklonjena ili iz one koja jedva čeka da se oslobodi okupatorske cizme.
parmezan

Post by parmezan »

Boze sacuvaj ovakvih "intelektualaca" :x

Rece čovjek koji ima srednju skolu.
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
parmezan wrote:

Ja se isprovaljivao.Smijesno!Ti nisi otvorio knjigu o historiji Bosne u zivotu,a mene si nasao ismijavati.I normalno da ti ovo zvuci kao slusanje uciteljice,jer ja i jesam prosvjetni radnik i to profesor historije.I dok sam slusao druge mislio sam kao i ti.Kad sam poceo gledati malo oko sebe i citati literaturu iz drugacijeg ugla,promijenio sam svoje misljenje.

I ja ti ponavljam:OSMANLIJE su takodjer RUSILE ili PRETVARALE U DZAMIJE tudje vjerske objekte.
Ti fakat pojma nemas. Prvo ako ucis djecu historiji, to je katastrofa. Ne samo da si anahronican, nego jednostavno ne poznajes cinjenice. Kontradiktoran si, pricas gluposti o ahdnami (cuj falsifikovana, eto franjevci falsifikovali tugru sultana fatiha, vladara pola svijeta :-) ).

I nemoj ovo shvatiti kao ismijavanje. Ja sam fakat zalostan, sto nam je skolstvo spalo na ovako niske grane. :(
Grom iz vedra neba

interwal wrote:
Grom iz vedra neba wrote: U Evropi nije bilo teorije da ostane dzamija ili sinagoga, da ne govorim o muslimanima i jevrejima, pa i protestantima, raznim sektama zavisno o kojoj evropskoj drzavi je rijec.

Po Evropi u to vrijeme nije bilo muslimana (osim na jugu Španije i na području pod Osmanlijama tako da nije ni bilo džamija. Takođe su bili (iz raznih razloga, većinom nepovezanih sa religijom) vođeni religijski ratovi i hajke. Međutim da sad ne ispadne da su Osmanlije cvjećke, sjeti se crkve Svete Sofije ili ti je možda poznatija pod imenom Hagia Sofija koju je Mehmed II pretvorio u džamiju.

Poenta je u tome da se negdje pazilo da se ne uzburka lokalno stanovništvo dok se negdje išlo "ognjem i mačem" svaki put iz svojih razloga koji NIKAD nisu bili jer se nekom svidjela ta zemlja ili jer su ljudi tamo (ovdje) dobri. Bosna je bila odskočna daska za sve akcije Osmanlija, za pohode na Beč, za odbranu od Austrije i Venecije i sad skontaj malo šta je bolje: braniti carstvo iz provincije koja je tom carstvu naklonjena ili iz one koja jedva čeka da se oslobodi okupatorske cizme.
Niko ne porice cinjenicu da su Osmanlije takodjer cinile zlocine, ali u neuporedivo manjoj mjeri i nisu to radili sistematski, niti je drzava stajala iza njih, kako je to radila svaka evropska zemlja u kojoj su bili ili jevreji ili muslimani (kompletna muslimanska spanija, nekada civilizacijska lokomotiva je unistena za nekoliko godina) ili heretici (u francuskoj), iza tih progona je stajala drzava i crkva, a vanjsku politiku osmanlija su vodili krscani, izmedju ostalog da ne nabrajam roxanu, sultana egipatskog. Srediste pravoslavne crkve je bilo u carigradu itd.
Post Reply