Sveta zemlja

Dali bi preselio/la u Srebrenicu ?

Da
5
12%
Ne
35
85%
Mozda
1
2%

Total votes: 41

A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:Hikmeta, Jajce je vraceno a Mrkonjic Grad i Sipovo su i prije rata imali vecinsko srpsko stanovnistvo. horns&drums, ti si idiot. Batonus, ideja je da se patriotski orijentisani Bosnjaci i Hrvati nasele u Srebrenicu, citaj od pocetka, ne budi lijen. Bosn.om, tema obradjuje konkretno rjesenje za konkretan problem. Treba pisati poeme i prenositi na platno patnju svih naroda BiH. Medjutim, kad vec pominjes Jevreje, oni nisu stali samo na "pominjanju". Izradili su konkretne planove, obezbjedili sredstva i zdusno se dali u sprovodjenje zacrtanog. A ti pominji Visegrad i Focu koliko ti dusa zeli.
preuzimas fasistoidne izraelske metode mic-po-mic teritorijalnog zauzimanja palestine :-)
potencijalni militantni diktator :-)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Da. Zato sam protiv nekakvog naseljavanja Bosnjaka odnosno Hrvata u Mrkonjic Grad i Sipovo, gdje su Srbi bili vecina i prije rata, a za naseljavanje u podrucje gdje su na stotine Bosnjaka ubijali svaki sat. Ja shvatam da je forum otvorene prirode i da svaki dvanaestogodisnjak moze kliknuti na "posalji odgovor", ali sramota je da na ovakvom forumu argument nije pravilo, nego povremeni fenomen.
clan2

Post by clan2 »

Nemojte me lose shvatiti, ali nije dobro da Srebrenica bude ta koja se stalno i jedino spominje, te postaje postepeno jedini simbol srpskog zlocina, te se tako zaboravljaju desetine ostalih gradova gdje su se uzasni masakri odrzali, kao Bijeljina, Brcko, Visegrad, Foca, Gorazde, Zepa, Vlasenica, Pale, Prijedor, Sanski Most, Kljuc, Omarska, Manjaca, okolina Bihaca, Sarajevo naravno, Trebinje, ma i ne sjecam se vise svih mjesta kolko se fokalizuje na Srebrenicu. Nervira me kad Haag samo pominje to na optuznici protiv Mladica i kompanije, jer se tako sve vise svodi na neki ispad ratni, kad svi znamo da se nije radilo o nikakvom ispadu, vec o planski pripremljenoj strategiji. Sve i jedno mjesto zlocina se treba uvjek pominjati i mi smo ti koji treba strogo da pratimo da nista ne padne u zaborav, bas kao Jevreji koji ne daju da i jedna jedina zrtva bude izostavljena, bas nijedna.

bosn.om, ama bjezi !!!!!!
kakav bolan zlocin! TU JE BRAT UBIO BRATA, KAZE MUSTAFA CERIC, !!!
kakav Genocid i plan, nema nista , bilo nekoliko "poludjelih pojedinaca", "NETREBA NAMA RATNA ODSTETA!!!!!!! kaze SULJKO TIHIC poznat i kao GARGAMEL)
kaze prave vam dzamije po kojekakvim zaseocima ! pa znas li ti , jarane, da je svaka dzamija u bivsoj Jugoslaviji imala status SPOMENIKA KULTURE!!!
znas li da kao ZA KULTURNO NASLIJEDJE, REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA IMA PRAVO I NA ODSTETU ZA TE ISTE PORUSENE DZAMIJE (naravno ako tu nema Suljka Tihica da to "prepravi) ZNACI NE PRAVI CERIC DZAMIJE DA UNAPRIJEDI ISLAM U BOSNI NEGO DA SACUVA REPUBLIKU SRPSKU PRED LICEM SVIJETA!!!
SVAKA NJIHOVA DZAMIJA JE HARAM!!! SVAKA CERICEVA DZAMIJA JE HARAM JER JE NAPRAVLJENA DA BI RS OPSTALA!!!! SILNI NOVAC UTROSEN ZA DZAMIJE SE MOGAO ISKORISTITI ZA UNAPRIJEDJENJE PRIVREDE , PA KAD TI IMAS POSLA, LAHKO JE GRADITI DZAMIJU! AL NEMOZE TAKO U BOSNI, NE BI OSTALO ZA NOVI MERCEDES :D :D (evo dva "zelena smjehuljka" da ostanemo pri temi)
Prazina

Post by Prazina »

[quote="The Man"][quote="Jastreb35"]- Centar 16.631
- Hadzici 6.392
- Ilidza 25.029
- Ilijas 11.325
- Novi Grad 37.591
- Novo Sarajevo 32.899
- Pale 11.284
- Stari Grad 5.150
- Trnovo 2.059
- Vogosca 8.813

Ukupno 157.143. Doduse, mozda si ti tu ukljucio Visoko, Brezu, itd

No u svakom slucaju porediti sa Srebrenicom post-dejtonsku seobu iz Sarajeva koja je uradjena na poziv Radovana Karadzica jeste bezobrazluk. Sto se tice porodica nastradalih Srebrenicana, to pitanje treba rijesiti. ali isto nema veze sa samom temom.[/quote]

Čiji su to podatci? SDA?SDS bi rekao da ih je bilo 300.000....al nema veze...znaš ko je išao na poziv Karadžića....rijetki...i to večina onih Romanijaca što su se spustili pred rat u grad, neki su mi bili i komšije...pravi autohtoni sarajevski srbi su bježali jer su se bojali za vlastite živote...s pravom..jer na njih je vrebala opasnost sa brda a bogami i pogotovo iz grada...[/quote]

Ma srbi broje i pomrle na Baram i ostalim grobljima!!!!
Prazina

Post by Prazina »

Bravisimo, ali kada ce nasima svanuti, da nas vode izdajnici!!!!!

bosn.om, ama bjezi !!!!!!
kakav bolan zlocin! TU JE BRAT UBIO BRATA, KAZE MUSTAFA CERIC, !!!
kakav Genocid i plan, nema nista , bilo nekoliko "poludjelih pojedinaca", "NETREBA NAMA RATNA ODSTETA!!!!!!! kaze SULJKO TIHIC poznat i kao GARGAMEL)
kaze prave vam dzamije po kojekakvim zaseocima ! pa znas li ti , jarane, da je svaka dzamija u bivsoj Jugoslaviji imala status SPOMENIKA KULTURE!!!
znas li da kao ZA KULTURNO NASLIJEDJE, REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA IMA PRAVO I NA ODSTETU ZA TE ISTE PORUSENE DZAMIJE (naravno ako tu nema Suljka Tihica da to "prepravi) ZNACI NE PRAVI CERIC DZAMIJE DA UNAPRIJEDI ISLAM U BOSNI NEGO DA SACUVA REPUBLIKU SRPSKU PRED LICEM SVIJETA!!!
SVAKA NJIHOVA DZAMIJA JE HARAM!!! SVAKA CERICEVA DZAMIJA JE HARAM JER JE NAPRAVLJENA DA BI RS OPSTALA!!!! SILNI NOVAC UTROSEN ZA DZAMIJE SE MOGAO ISKORISTITI ZA UNAPRIJEDJENJE PRIVREDE , PA KAD TI IMAS POSLA, LAHKO JE GRADITI DZAMIJU! AL NEMOZE TAKO U BOSNI, NE BI OSTALO ZA NOVI MERCEDES :D :D (evo dva "zelena smjehuljka" da ostanemo pri temi)[/quote]
bosn.om

Post by bosn.om »

Jastreb35 wrote:Bosn.om, tema obradjuje konkretno rjesenje za konkretan problem. Treba pisati poeme i prenositi na platno patnju svih naroda BiH. Medjutim, kad vec pominjes Jevreje, oni nisu stali samo na "pominjanju". Izradili su konkretne planove, obezbjedili sredstva i zdusno se dali u sprovodjenje zacrtanog. A ti pominji Visegrad i Focu koliko ti dusa zeli.
Kad kazem "pominjati" to je samo izraz, naravno da treba dosta ozbiljnog rada iza toga, dovoljno se podrazumijeva da niko imalo inteligentan ne poentira da nije dovoljno samo pominjati :wink:
Ali, pocnimo mi vec jednostavno napominjati, bice ogromni korak unaprijed naspram trenutnog, gdje gubimo medijsku prednost nasom ravnodusnoscu sta svijet o nama prica i ko o nama prica u svijetu. Naravno, ni najmanje nisam pomislio na Izrael i teritorijalno okupiranje, vec na cuvanje memorije jevrejskog genocida, cija jednostavna negacija te moze kostati zatvora na Zapadu, to nema nikakve veze s tvojom temom, sem te da bi anketa mogla da bude radje: Bili se vratili u gradove RS gdje su pocinjeni masakri?

A kad vec govorimo o tvom "rjesenju", neces ti nista s tim rijesiti, jer je to jednostavno nemoguce, ljudi zele kvalitetan zivot, ne neko zrtvovanje i daljnu patnju za neke ideale koji im nista ne znace vise kad ih stomak od gladi boli il kad nema minimalnih uslova za egzistenciju. Dajes primjere Palestinaca i toboze njihovog patriotizma, to si ti samo povrsno prostudirao, jer ako ne znas najbolje, palestinska vlada je bila prinudjena izglasati zakon osude na smrt svakom Palestincu koji bi prodao neku nekretninu Jevreju. Sta ocekujes, nema tog patriotizma pred prizorom patnje svoje djece, kojoj zelis dati najbolje, pa morao prodati smrtnom neprijatelju. Meditiraj ti nad ovim, prije nego pocnes traziti kako prisiliti Bosnjake da samo pristanu prodati svoj objekat Bosnjacima ako vec ne zele ici nekom pod noz opet. Zanimljiva ideja, inace, ponovnog pravljenja mjesovite BH s manjinskim populacijama, koje u slucaju novog konflikta...samo bi se budala htjela vratiti recimo na Pale il bilo gdje gdje ce mu 8 sujeda na 10 biti Srbi, i to oni najzesci :roll:
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:Da. Zato sam protiv nekakvog naseljavanja Bosnjaka odnosno Hrvata u Mrkonjic Grad i Sipovo, gdje su Srbi bili vecina i prije rata, a za naseljavanje u podrucje gdje su na stotine Bosnjaka ubijali svaki sat. Ja shvatam da je forum otvorene prirode i da svaki dvanaestogodisnjak moze kliknuti na "posalji odgovor", ali sramota je da na ovakvom forumu argument nije pravilo, nego povremeni fenomen.
Jastreb35 wrote:... Jedno od njih bi svakako bilo plansko naseljavanje stanovnistva odredjenih nacionalnosti u sredinama od kriticne vaznosti....
... Ova dva grada treba gledati kao kljucna podrucja, te uraditi studiju kojom bi se obradila mogucnost naseljavanja Bosnjaka, odnosno Hrvata a koji nisu porijeklom iz ove dvije opstine...
samo militaristicki nastrojen i ogranicen um moze imati obraza za primjer uzimati agresiju i tiraniju izraela na palestinu i kovati takve planove manipulacije stanovnistva - LJUDI od krvi i mesa zarad procentata i statistike :x
cudo jedno koliko je ovo postalo pogodno tlo za uzgoj fasizma i manipulacije narodom svih vrsta :x

bavi se ti pitnajem: ZASTO se ljudi NE VRACAJU na svoje umjesto takvim morbidnim "planovima" masovnog naseljavanja LJUDI samo po nacionalnom kljucu/kriteriju :x
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

bosn.om, ne slazemo se. Ja mislim da je sasvim moguce naci dovoljan broj Bosnjaka i Hrvata koji bi bili spremni zivjeti u Srebrenici. Nisu svi Bosnjaci i Hrvati kukavice. A.I. odredjen broj se ne vraca iz straha, neko se ne vraca jer mu se vise svidja nocna ponuda Sarajeva ili Berlina, neko ne zeli ponovo pocinjati od nule, razloga ima vise. Nije istina da bi se svi Srebrenicani vratili da je Srebrenica recimo u okviru "Federacije", niti da je malo prosperitetnija. Ako ti imas bolje rjesenje, izvoli pa elaboriraj.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:bosn.om, ne slazemo se. Ja mislim da je sasvim moguce naci dovoljan broj Bosnjaka i Hrvata koji bi bili spremni zivjeti u Srebrenici. Nisu svi Bosnjaci i Hrvati kukavice. A.I. odredjen broj se ne vraca iz straha, neko se ne vraca jer mu se vise svidja nocna ponuda Sarajeva ili Berlina, neko ne zeli ponovo pocinjati od nule, razloga ima vise. Nije istina da bi se svi Srebrenicani vratili da je Srebrenica recimo u okviru "Federacije", niti da je malo prosperitetnija. Ako ti imas bolje rjesenje, izvoli pa elaboriraj.
ukratko:

PRVO stvoriti uslove za normalan zivot buducih povratnika pa ih tek onda poticati na povratak.
ta vrsta "humanog preseljenja" nicemu dobrom ne vodi osim suludim zamislima raznoraznih nadri-stratega :x
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

normalan zivot buducih povratnika
A ja sam ti vec objasnio da to nije realno ocekivati jer odredjeni broj Srebrenicana ne zeli nazad u Srebrenicu. Ti pokusavas dokazati da bi eliminacijom entiteta i otvaranjem Siemensovog pogona u Srebrenici svi Srebrenicani napustili Sarajevo, Minhen i Detroit i zaputili se u Srebrenicu. Ja znam da ne bi. Medjutim to vrijeme blagostanja, drzave bez entiteta i srebrenickog pogona Siemensa i tako nije na horizontu. Ovo rjesenje naseljavanja se tice realnosti, ne fantazija.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:
normalan zivot buducih povratnika
A ja sam ti vec objasnio da to nije realno ocekivati jer odredjeni broj Srebrenicana ne zeli nazad u Srebrenicu. Ti pokusavas dokazati da bi eliminacijom entiteta i otvaranjem Siemensovog pogona u Srebrenici svi Srebrenicani napustili Sarajevo, Minhen i Detroit i zaputili se u Srebrenicu. Ja znam da ne bi. Medjutim to vrijeme blagostanja, drzave bez entiteta i srebrenickog pogona Siemensa i tako nije na horizontu. Ovo rjesenje naseljavanja se tice realnosti, ne fantazija.
ne, ne pokusavam nista dokazati a kamoli tu nebuloznu tezu kako ce ukidanje entiteta SVE NASE PROBLEME RIJESITI :x

sta za tebe predstavlja "odredjeni broj"? vecinu ili? ako vecinu, onda treba raditi na razlozima ZASTO se ne vracaju a ne kovati nakaradne planove masovnog naseljavanja ljudi koji nikad tu nisu zivjeli. to je svakako nemoguce jer sve dok postoje razlozi za nevracanje prijeratnih stanovnika ni "novi" ne bi pristali na preseljenje na ta podrucja.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

sve dok postoje razlozi za nevracanje prijeratnih stanovnika ni "novi" ne bi pristali na preseljenje na ta podrucja
Kada bi se ova inicijativa eventualno i pokrenula, preseljenje u Srebrenicu, odnosno Brcko se ne bi ocekivalo od nestabilnih lica koja ne razmisljaju o dobrobiti zajednice, te u svemu gledaju samo svoj interes. Selidba u Srebrenicu bi trebala biti shvacena kao zrtva odredjenog broja, ne kao izlet, ili kao selidba u Makarsku. Tako da ti "razlozi" kojim pravdas nezadovoljavajuci stepen povratka u ovom slucaju, ne bi trebali biti prepreka naseljavanju odlucnih patriota. Vec sam ti objasnio da su Jevreji spremni da zive u kontejnerima na otetoj zemlji, ne znam zasto patrioti medju Bosnjacima i Hrvatima ne bi bili spremni na slicne zrtve, a na teritoriji koju nisu otimali. Naprotiv.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:
sve dok postoje razlozi za nevracanje prijeratnih stanovnika ni "novi" ne bi pristali na preseljenje na ta podrucja
Kada bi se ova inicijativa eventualno i pokrenula, preseljenje u Srebrenicu, odnosno Brcko se ne bi ocekivalo od nestabilnih lica koja ne razmisljaju o dobrobiti zajednice, te u svemu gledaju samo svoj interes. Selidba u Srebrenicu bi trebala biti shvacena kao zrtva odredjenog broja, ne kao izlet, ili kao selidba u Makarsku. Tako da ti "razlozi" kojim pravdas nezadovoljavajuci stepen povratka u ovom slucaju, ne bi trebali biti prepreka naseljavanju odlucnih patriota. Vec sam ti objasnio da su Jevreji spremni da zive u kontejnerima na otetoj zemlji, ne znam zasto patrioti medju Bosnjacima i Hrvatima ne bi bili spremni na slicne zrtve, a na teritoriji koju nisu otimali. Naprotiv.
nista ja ne "pravdam" - oni se sami PRAVDAJU...manipulator si zesci :-)
zaslijepljen si militaristicki nastrojenom taktikom&logikom pa stoga, kao ni izraelci(obaska), ne vidis sav apsurd jednog takvog vjestackog naseljavanja LJUDI s imenom i prezimenom samo zarad procentualne/strateske prevlasti po opstinama itd....
zalosno je kakvim morbidnim putem neki krecu u necemu sto bi trebalo biti obnavljanje suzivota :cry:
povraca mi se od ovakvih "rjesenja" :x
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Lijepo je da izbor postoji. Ti si slobodan da na svijet gledas kao na interijer vrtica Ciciban, ufajuci se kako ce probleme "narod pozlatiti". Mi medjutim zivimo u okrutnoj i hladnoj stvarnosti u kojoj se stabilnost drustva obezbjedjuje policijskim i sudskim aparatom, a regionalni mir geostrateskim balansom.

"Militaristicki nastrojena taktika&logika", kako karakterises moj pristup, je zapravo racionalna analiza, sasvim oprecna sentimentalnom "Rata nece biti" pristupu a koji je citav narod pocetkom devedesetih uveo u klaonicu.
Batonus

Post by Batonus »

Jastreb35 wrote:Jajce je vraceno
Jajce nije vraceno.
Šipovo je bošnjačko mjesto,mjesto kao mjesto,a okolna sela su druga priča.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:Lijepo je da izbor postoji. Ti si slobodan da na svijet gledas kao na interijer vrtica Ciciban, ufajuci se kako ce probleme "narod pozlatiti". Mi medjutim zivimo u okrutnoj i hladnoj stvarnosti u kojoj se stabilnost drustva obezbjedjuje policijskim i sudskim aparatom, a regionalni mir geostrateskim balansom.
aaaaand zakljucak je: bice rata&krvavih sukoba dok se ne potamanimo medjusobno :-)
sve dok sila bude preovladavala nad ljudskoscu&razumom tesko se nasoj djeci i unucima...
Jastreb35 wrote:"Militaristicki nastrojena taktika&logika", kako karakterises moj pristup, je zapravo racionalna analiza, sasvim oprecna sentimentalnom "Rata nece biti" pristupu a koji je citav narod pocetkom devedesetih uveo u klaonicu.

da da neizostavni komplex (ne)spremnosti za sve sljedece ratove :-)

ocaran sam vizijom buducnosti pune ljudskosti, tolerancije, suzivota :lol:
kakve inspirirajuce ideje za neke nove narastaje tirana/fasista :-)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Batonus, Jajce jeste vraceno. Polarizacija izmedju bosnjackog i hrvatskog stanovnistva polako ali sigurno jenjava, a u opstinskom vijecu su Bosnjaci vecina. Kada se spominje Sipovo kao vecinski srpsko, ne spominje se niti jedna odredjena mahala, nego sluzbena administrativna jedinica koju se obradjivalo kroz popis.

A.I. to je patetika, a ja sam operisan od tog. Prijavi se na audiciju za neku od latinoamerickih sapunica, mozda budes imao i koristi od te tvoje teatralnosti. Tvoj placljivi poziv na ljudskost nije imao efekta 1992-e kada se upadalo u bosnjacke domove Bijeljine i Foce, pa silovalo i ubijalo, a sanse su, ne bi ni u buducnosti. A da se to uopste ne bi ponavljalo, potrebno je racionalno analizirati kako oslabiti neprijateljski orijentisane elemente u nasem drustvu. Jedna od tih metoda svakako jeste eliminacija rezultata genocida na terenu. Ti prestani izjednacavati srpski narod sa zlocincima, pa ljudskost ponudi samo prvim, a analitickim se pristupom suprotstavi drugim. Naseljavanje patriotski orijentisanih Bosnjaka i Hrvata u Srebrenicu bi bilo pozdravljeno od strane Srba koji se ne slazu sa srebrenickom manifestacijom genocida. Misljenje ostalih Srba uopste nije bitno, jer su takvi upravo taj neprijateljski faktor kojeg treba oslabiti, a s kojima bi ti probleme rjesavao onako, ljudski.
hik-meta

Post by hik-meta »

Jastreb35 wrote:Batonus, Jajce jeste vraceno. Polarizacija izmedju bosnjackog i hrvatskog stanovnistva polako ali sigurno jenjava, a u opstinskom vijecu su Bosnjaci vecina. Kada se spominje Sipovo kao vecinski srpsko, ne spominje se niti jedna odredjena mahala, nego sluzbena administrativna jedinica koju se obradjivalo kroz popis.

A.I. to je patetika, a ja sam operisan od tog. Prijavi se na audiciju za neku od latinoamerickih sapunica, mozda budes imao i koristi od te tvoje teatralnosti. Tvoj placljivi poziv na ljudskost nije imao efekta 1992-e kada se upadalo u bosnjacke domove Bijeljine i Foce, pa silovalo i ubijalo, a sanse su, ne bi ni u buducnosti. A da se to uopste ne bi ponavljalo, potrebno je racionalno analizirati kako oslabiti neprijateljski orijentisane elemente u nasem drustvu. Jedna od tih metoda svakako jeste eliminacija rezultata genocida na terenu. Ti prestani izjednacavati srpski narod sa zlocincima, pa ljudskost ponudi samo prvim, a analitickim se pristupom suprotstavi drugim. Naseljavanje patriotski orijentisanih Bosnjaka i Hrvata u Srebrenicu bi bilo pozdravljeno od strane Srba koji se ne slazu sa srebrenickom manifestacijom genocida. Misljenje ostalih Srba uopste nije bitno, jer su takvi upravo taj neprijateljski faktor kojeg treba oslabiti, a s kojima bi ti probleme rjesavao onako, ljudski.
ovo jenjavanje polarizacije bi bila idealna stvar i sa konstitutivnim srbima, samo bojim se da bi naglo naseljavanje ljutih bosnjackih patriota u srebrenicu izazvalo kod "neprijateljskog faktora" sasvim suprotan efekat.

njih je na ovim prostorima 4-5 puta vise nego nas. sta da oni nasele nekih 200 hiljada ljudi sa kosova i ekonomski depresivne borsko-zajecarske regije na dobrinju i lukavicu?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Izmedju eventualne polarizacije na jednoj strani, (a za koju je lijek vrijeme) i mirenja s rezultatom genocida na drugoj strani, ne mislim da bi izbor trebao biti tako tezak i komplikovan. Sto se tice planskog naseljavanja Srba iz borsko-zajecarske regije, to uopste ne bi bio problem. Naprotiv, BiH i posebno Sarajevo trebaju biti primjer multikulturalizma. Otvoreni svima s famoznim fildzanom viska.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote: Tvoj placljivi poziv na ljudskost nije imao efekta 1992-e kada se upadalo u bosnjacke domove Bijeljine i Foce, pa silovalo i ubijalo, a sanse su, ne bi ni u buducnosti. A da se to uopste ne bi ponavljalo, potrebno je racionalno analizirati kako oslabiti neprijateljski orijentisane elemente u nasem drustvu. Jedna od tih metoda svakako jeste eliminacija rezultata genocida na terenu. Ti prestani izjednacavati srpski narod sa zlocincima, pa ljudskost ponudi samo prvim, a analitickim se pristupom suprotstavi drugim. Naseljavanje patriotski orijentisanih Bosnjaka i Hrvata u Srebrenicu bi bilo pozdravljeno od strane Srba koji se ne slazu sa srebrenickom manifestacijom genocida. Misljenje ostalih Srba uopste nije bitno, jer su takvi upravo taj neprijateljski faktor kojeg treba oslabiti, a s kojima bi ti probleme rjesavao onako, ljudski.
-osnovni rezultati genocida nikad nece moci biti "ponisteni" kako ti lijepo kazes
-opet manipuliras - kad sam ja to izjednacavao sve srbe s centicima :x
-morbidne su te ideje o pozdavljanju naseljavanja bosnjaka i hrvata (koji nisu iz srebrenice) od strane "umjerenih" srba :-) - to bi oni dozivjeli kao napad(sic) na rs...
-ocito si vidovit cim "znas" ccc s kim bi ja "rjesavao ljudski" :lol: -pravi verbalni manipulator

ubio se za politicara!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Rezultate genocida se svakako moze neutralisati. Intelektualni krugovi mogu definisati program koji bi pospjesio natalitet. U odredjenim slucajevima se moze primjeniti afirmativna diskriminacija, kao sto je radjeno s americkim crncima. I svakako, moze se organizovati naseljavanje odredjenih podrucja koja su etnicki "ociscena". Metode postoje. Ali ti svojim zakljuckom da bi ove metode smetale postenom Srbinu, istog izjednacavas sa bagrom kojoj odgovaraju rezultati genocida. Genocid se jeste manifestovao i drustvo treba preduzeti mjere da se rezultati istog poniste.
A_I_

Post by A_I_ »

zadnje sto nam treba u bosni i hercegovini jeste eksplozija nataliteta u ovako bijedno siromasnom drustvu.
ni jednom COVJEKU(kako god se zvao i bio on ili ne "umjeren") takvo "preseljenje" po nacionalnog kljucu ne bi bilo pozitivno. da ne spominjem neodrzivost suzivota u jednoj takvoj srebrenici s, na jednoj strani domicijelnim stanovnistvom, a na drugoj dosljacima koje apsolutno nista ne veze za taj kraj osim genocida :-) bespredmetno je ocekivati da bi jedna vlast izabrana pomocu dosljaka bila prihvacena od strane "umjerenih" srba :lol:
vec rekoh da je rjesenje u ponistavanju razloga za nevracanje domicijelnog stanovnista i ekonomsko-drustvenom razvoju napacene i opustosene srebrenice i slicnih mjesta.

ti i slicni "stratezi" bi se igrali zivotima ljudi a po pravilu takvi su kratkovidni u predvidjanju socijalnih posljedica po jednu takvu fankenstain-zajednicu...
nema svrhe dalje razglabati na ovoj morbidnoj temi :roll:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Srbi koji su naselili Srebrenicu nakon okupacije grada za tebe preko noci postaju domicilno stanovnistvo, a oni Bosnjaci i Hrvati koji bi eventualno doselili postaju strano i destabilizirajuce tijelo. Drugacije zakljucke nisam ni ocekivao jer polazis od pogresnih premisa.
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote:Srbi koji su naselili Srebrenicu nakon okupacije grada za tebe preko noci postaju domicilno stanovnistvo, a oni Bosnjaci i Hrvati koji bi eventualno doselili postaju strano i destabilizirajuce tijelo. Drugacije zakljucke nisam ni ocekivao jer polazis od pogresnih premisa.
opet manipulacija - ti si majstor :lol:

vise od 20% stanovnistva opstine srebrenica cinili su srbi '91.. dio njih kad tad ce opet tu zivjeti. takodje dio domicilnih bosnjaka ponovo ce zivjeti tu.
dosljaci, kako god se oni zvali, moraju napustit tudju imovinu i prepustiti je predratnom domicilnom stanovnistu. tacka!
kurblina

Post by kurblina »

A_I_ wrote:
Jastreb35 wrote:Srbi koji su naselili Srebrenicu nakon okupacije grada za tebe preko noci postaju domicilno stanovnistvo, a oni Bosnjaci i Hrvati koji bi eventualno doselili postaju strano i destabilizirajuce tijelo. Drugacije zakljucke nisam ni ocekivao jer polazis od pogresnih premisa.
opet manipulacija - ti si majstor :lol:

vise od 20% stanovnistva opstine srebrenica cinili su srbi '91.. dio njih kad tad ce opet tu zivjeti. takodje dio domicilnih bosnjaka ponovo ce zivjeti tu.
dosljaci, kako god se oni zvali, moraju napustit tudju imovinu i prepustiti je predratnom domicilnom stanovnistu. tacka!
Neko se svim silama trudi da dokaze da Bosnjaci nemaju vise sta traziti u Srebrenici i tako ocito brani genocidnu tvorevinu.Produzava joj vijek trajanja.

Ti ces uspjeti u tome,jer se Bosnjaci nece vratiti u Srebrenicu.Nece se vratiti u Srebrenicu zbog vise razloga, a oni su sljedeci;

1.Politicka nesigurnost,Dodik najavljuje referendum
za otcjepljenje i niko od Srebrenicana i drugih ne zeli zvjeti u
takvoj tvorevini.

2. Srebrenicani vise se ne odazivaju ni na glasanje kad su Izbori,
postali su potpuno nezainteresovani za sudbinu tog dijela Bosne.

3. Socijalna sigurnost bi bila nikakva,veliki broj Srebrenicana je po,
svijetu,jedni rade,koji su sposobni,koji nemogu raditi,starost,teska tjelesna ostecenja,su na neki nacin zbrinuti i zivu zivot dostojna covjeka.

slusao sam svojim usima kad stare nene kako govore izedju sebe;eh,da nebi Karadzica ja bi se patila do kraja zivota a ovako uzivam,imam medicinsku zastitu,imaju socijalna primanja jer se mahom nalaze u socijalnim drzavama.

a mnogi kazu da im je i sjecanje vec dobro izblijedilo.

Sumnjam da ce se starosjedioci vracati bilo kada.

O ovom se slucaju trebalo davno razmisljati,ali nasim je vlastima u,

interesu da ode sto vise ljudi iz Bosne.Dzaba mi pominjemo Jevreje i njihovu solidarnost,oni imaju solidarnost i drugaciju svijest od nas Bosnjaka.Pa ljudi,vjerovali ili ne ali mi kad se prepoznamo na ulici ili trgovini tako se pogledamo poprijeko ka da smo i jedni drugima pobili sve zivo u familiji.

Sladje bi pogledali u cetnika nego u svog sunarodnjaka.Takvi mo nekako naduhani,napukani,puni sebe i svoje prepotentnosti.Pocinjemo dijeliti etikete,ko jekakav,ko je odakle,ma sta da kazem,prava mizerija od naroda i nista vise.
Post Reply