Sta je interesantno u BH Danima?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

ulicar

Post by ulicar »

Ne, on i ne pruzaju informaciju, oni daju misljenje. O kontinuitetu istine, tu se isto da "pricati", koliko su pisanja Dana istinita, ili ne. Ja sam do sada nasao million rupa u njihovim pisanijama, a mogu misliti koliko bi nasli ljudi koji ih citaju redovito. Evo ti jedan primjer gdje cu ja mirno nazvati pisanje neistinom, a pisac neka odabere da li je neinformisan, ili lazov http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26922 Novi broj, los "novinar"
senada wrote:u danima je interesantan kontinuitet istine. uvijek i na vrijeme pruzaju pravu informaciju, ne?
senada

Post by senada »

greske se desavaju, pa cak i najboljim. slozit ces se samnom da je savrsenstvo fikcija. ako to hocemo, uvijek mozemo iskopati gresku, koja u slucaju dana nije pravilo, naprotiv.
ulicar

Post by ulicar »

Da li je, ili nije pravilo, to se isto da diskutovati. Od cetiri broja dana koja sam povrsno pogledao, u tri sam nasao gutu problema sa njihovim pisanjem.

Meni je pravo cudno da ljudi kontaju da ukoliko su Dani protiv korpupcije, onda nema problema sto oni nisu novinari, vec u najboljem slucaju kolumnisti, a u najgorem slucaju plasiraju neistine. Meni je pisanje dana veci problem u pravo zato sto ja dijelim njihovo misljenje i oni rade sve u njihovoj moci da me otjeraju u totalno drugu krajnost, jer mene pravo nervira kada mi neko pokusa isprati mozak i natuci svoje ideje na nos.

Evo clanak iz novih dana, haj'mo naci JEDAN DOKAZ za njihovo pisanje. Znaci nije cilj da se nadje deset dokaza, pa ni pet, dva je previse, jedan je dovoljan. Eto, da raspravljamo na konkretnom clanku, pa da vidis koliko su oni "novinari". Autor Dženana Karup-Druško. Ovaj clanak moze biti istinit 100%, ali je los, jer nema argumenata za ono sto pisu. Usput, ne jedan dokaz koji ce potvrditi citav clanak, to je previse za ocekivati od Dana, vec jedan dokaz koji ce potvrditi bilo koju od tvrdnji u clanku.
BHDani wrote: Državna bezgranična mafija

Korumpirani službenici DGS-a umiješani su u organizirani lanac krijumčarenja motornog ulja iz Rafinerije Modriča, ali i šećera, kafe, cigareta, nafte, droge, oružja i mnoge druge robe. Tako zarađen novac dijeli se na finansiranje SDS-a, skrivanje optuženih za ratne zločine, krijumčare, te službenike DGS-a. Političari preko svojih kadrova instaliranih u pravosuđu (i SIPA-i) još uvijek ne dozvoljavaju ozbiljne istrage o već odavno alarmantnom stanju u DGS-u

Štetu koju su u Državnoj graničnoj službi BiH za svojih direktorskih mandata počinili Slaviša Vuković, Tomislav Mihalj i Nijaz Spahić teško da će moći ispraviti novo rukovodstvo postavljeno prije pet mjeseci na čelu sa Vinkom Dumanjićem i Vahidom Alagićem, koji, bar zasad, slove za poštene profesionalce. Jer, situacija u DGS-u, koja je već odavno alarmantna, neće se moći bitnije promijeniti bez ozbiljne istrage na državnom nivou koja će raskrinkati mrežu krijumčara, ali i spregu službenika DGS-a sa organiziranim kriminalom i mrežom za pomaganje ratnim zločincima. Međutim, politički lobiji, koji su i zaslužni za ovakvo stanje u DGS-u, preko svojih kadrova instaliranih u pravosuđu (i SIPA-i) još uvijek ne dozvoljavaju takvo što.

Korumpirani službenici DGS-a umiješani su u organizirani lanac krijumčarenja motornog ulja iz Rafinerije Modriča, zatim šećera, kafe, cigareta, nafte, droge, oružja i mnogih drugih roba. Tako zarađen novac dijeli se na finansiranje SDS-a, skrivanje optuženih za ratne zločine, krijumčare, te službenike DGS-a koji i omogućavaju ovo krijumčarenje. Nakon posljednjeg činovanja, pomenuti službenici dodatno su nagrađeni za svoj "trud" i dodijeljeni su im još veći činovi i plate, te ostale privilegije.

Kraljevi korupcije Važnost ove državne institucije korumpirani političari i nosioci organiziranog kriminala, koji zarađuju bogatstva na švercu preko državne granice, shvatili su još i prije njenog osnivanja. Ne treba stoga čuditi da su maksimalno iskoristili odluku o formiranju DGS-a prema kojoj se u ovoj instituciji mora poštivati troparitetni ustroj. Među uposlenicima DGS-a dobro je poznato da su prilikom prijema na mjesta policajaca, komandira i načelnika odjela u glavnom uredu u Lukavici morali imati ili jake veze u političkoj eliti iz naroda iz kojeg dolaze, ili dovoljno novca za one koji su bili u komisijama i donosili odluke. Što pritom niko nije vodio računa o profesionalcima koji su se mogli (i htjeli) suprotstaviti narastajućem prekograničnom kriminalu nikoga nije bilo briga.

Ko će od Srba raditi u DGS-u odlučivali su Slaviša Vuković, Nedeljko Jandrić, Radiša Samardžija, Dragan Savić i Stjepan Mićić, a kasnije su se u taj lanac uključili i Petko Pavlović i Rade Dostanić. Policajci koji nisu imali političke zaštitnike morali su platiti od 3.000 do 6.000 KM za radno mjesto. Te pare su, tvrde uposlenici DGS-a, išle uglavnom u ruke Slaviše Vukovića.

Dok jedni tvrde da mu je Nedeljko Jandrić uzimao dio novca, drugi su mišljenja da je Jandrić pokušavao upozoriti Vukovića da je pretjerao. Svi se, međutim, slažu da je Vuković Jandriću namjestio aferu sa sekretaricom nakon čega se Jandrić morao povući. Usput, sekretarica Jadranka Kujačić u DGS je došla zahvaljujući dobrim vezama upravo sa Vukovićem (navodno su kumovi) koji ju je nakon afere nagradio mjestom sekretarice u Centru za obuku u Suhodolu. Kad je Jandrića istjerao iz DGS-a, Vuković je nastavio svoj "posao" zapošljavanja podobnih kadrova u čemu su mu pomagali Rade Dostanić, Petko Pavlović i Ranko Marčinković koji su mu dovodili klijente i za njega na terenu uzimali novac. Navodno je Vuković samo na prijemu Srba u Centar za obuku DGS-a u Suhodolu "zaradio" preko 80.000 KM. Pored toga, u DGS je zaposlio rodbinu, prijatelje i komšije i procjenjuje se da više od 30 posto uposlenika spada u njegove kadrove. Završni rezultati njegovog rada izgledali su ovako: u 23 policijske jedinice DGS-a četiri komandira su bili Bošnjaci i trojica Hrvati?!

Za svoje "zasluge" Dostanić i Pavlović su dobili dijelove državne granice, gdje su primili provjerene kadrove i na tim područjima postali kraljevi korupcije i organiziranog kriminala. Za ovu trojku - Vukovića, Dostanića i Pavlovića - otvoreno se govori i da pruža podršku skrivanju i finansiranju ratnih zločinaca. Vuković je, navodno, službenog Passata dao na korištenje pomagačima ratnih zločinaca, a onda je prijavio njegovu krađu. Kako je vozilo bilo kasko osigurano, sebi je novcem od osiguranja kupio novog Passata, iste boje.

Odani i sposobni Slaviša Vuković, predratni inspektor za protivpožarnu zaštitu u RSUP-u, od DGS-a, koji je trebao postati respektabilna institucija i prerasti u jaku graničnu policiju, stvorio je službu prepunu korumpiranih policajaca i rukovodilaca koja progoni sitne kriminalce. U DGS je Vukovića doveo Živko Radišić kome je Vuković ubrzo okrenuo leđa, došli su u sukob i danas ne govore. A Radišić ga je pronašao na Sokocu gdje je Vuković uzgajao - kokoši?! Naime, početkom rata Vuković je izašao iz Sarajeva, gdje i danas ima komforan stan u centru, smjestio se u svoju kuću na Sokocu i počeo biznis sa kokoškama. Stan u Sarajevu, prema tvrdnjama uposlenika DGS-a, Vuković iznajmljuje, a od DGS-a prima naknadu za odvojeni život.

Početkom 2004. glavni zadatak Slaviše Vukovića, dobijen u Banjoj Luci, bio je da se DGS na istočnoj granici (prema Srbiji) očisti od ono malo profesionalaca što je bilo preostalo i da se na njihova mjesta postave provjereni, poslušni i korumpirani kadrovi, kao i oni koji su pred penzijom te se ne smiju suprotstaviti organiziranom kriminalu. Ti odani kadrovi su strancima lagali da rade, dok im je prevashodni zadatak bio da obezbijede političkim elitama krijumčarenje droge, stoke, cigareta, kafe i nafte, omogućavajući im da se enormno bogate i stvore svoja carstva - "legalno".

Kako Slaviša Vuković ipak nije u potpunosti uspio izvršiti ovaj zadatak, po dolasku Borislava Paravca u Predsjedništvo BiH nije mu produžen mandat. Iako je tada trebao biti vraćen u penziju, Mile Jurić - hrvatski kadar u DGS-u koji je navodno blizak njemačkoj obavještajnoj službi - spasio je Vukovića i postavio ga u Centralni istražni ured DGS-a BiH za zamjenika načelnika. Jurić je uspio u ovome zahvaljujući prije svega svojim dobrim vezama u IPTF-u, a povezuju ga sa Christianom Meinzingerom.

Sa novog radnog mjesta Vuković nastavlja sa pokušajima razbijanja DGS-a u čemu mu i dalje pomaže Rade Dostanić, koji je na sve načine pokušavao diskreditirati poštene i profesionalne kadrove DGS-a BiH na istočnoj granici gdje su radili Nermina Mrkaljević, Dragan Kulić, Đuro Knežević, Ćazim Talić, Vita Đurđica i Zikrija Hamustafić. Nasuprot njima, Vuković i Dostanić preferirali su neznalice, nesposobne i korumpirane službenike poput Petka Pavlovića, Slobodana Krstića, Veljka Lazića, Milisava Ašćerića, Predraga Radojčića, Vesnu Stevanović, Miodraga Kundačinu, Dragomira Majdova, Jovana Rajića, Radomira Vasića, Novaka Džidu, Dragomira Mandića, Velimira Pržulja, Ferida Sirovinu, Zdravka Davidovića, Zorana Radovića i Spasu Škoro.

Mreža Nemoguće je, tvrde neki bivši uposlenici DGS-a, pisati o kriminalu i korupciji u ovoj instituciji, a ne spomenuti Stjepana Mićića, koji je također kao stari kadar RSUP-a iz penzije došao u DGS. Mičić je slovio za jednog od najodanijih Slaviši Vukoviću dok nije, navodno, počeo uzimati pare od prijema policajaca u DGS jer je bio u nekoliko komisija, nakon čega je maknut sa svih mjesta gdje se odlučivalo. S druge strane, sadašnji uposlenici DGS-a tvrde da je upravo Mićić u posljednje dvije godine više puta pismenim putem upozoravao na, nezakonite radnje u DGS-u (prije svega na kriminal Slaviše Vukovića) zbog čega mu je Vuković otvoreno zaprijetio da će ga se riješiti. I u tome je uspio jer je Mićić 30. juna penzioniran, iako je nekoliko puta pisao molbu da u službi ostane do kraja godine. Kada je šestog jula u DGS-u pravljen ispraćaj za penzionere, Mićić se jedini nije pojavio.

Godinama šireći svoju mrežu po DGS-u, Vuković je pažljivo birao kadrove - Radiša Samardžija, šef kabineta, Dragan Savić, glavni za finansije, Dragana Jeftović, načelnica Odjeljenja za kadrove i Rade Dostanić, načelnik Uprave za operacije - a zauzvrat im je omogućio korištenje naknade za odvojeni život, plaćene stanove u Lukavici, službena vozila, akontacije, dnevnice, mobilne telefone, reprezentaciju… Za usluge Vukoviću odani kadrovi nagrađivani su stanovima na atraktivnim lokacijama, skupocjenim poklonima, placevima i građevinskim materijalom za vikendice i kuće u Srbiji, luksuznim automobilima, diplomama fakulteta i stipendijama za djecu, radnim mjestima za nezaposlene članove obitelji…

Samardžija je po Vukovićevim uputama trebao stvoriti pravni okvir u kojem će se poštenim i nekorumpiranim zaposlenicima posao otežati do te mjere da će sami napustiti DGS ili će biti uništeni, a da se na drugoj strani kriminalcima, korumpiranim i poslušnim kadrovima omogući da dođu na odgovorne i ključne pozicije.

Dragan Savić, šef finansija, omogućava da se iz kase za službena putovanja uzimaju enormne količine novca kojim su se isplaćivale nezakonske dnevnice, mobiteli bez ograničenja i gorivo bez ograničenja (kako za službena tako i za privatna auta). Savić omogućava i da se službena vozila koriste za godišnje odmore, vozaju vikendom, da se sa njima ide na more, zatim da službena vozila vozaju članovi porodica, a u slučaju sudara popravljala su se bez obrazloženja i zapisnika. Savićevi bliski suradnici tvrde da on sve ovo radi pod Vukovićevim pritiskom, te da je nekoliko puta o nezakonitim radnjama i nelegalnom trošenju novca u DGS-u pisao službene zabilješke.
senada wrote:greske se desavaju, pa cak i najboljim. slozit ces se samnom da je savrsenstvo fikcija. ako to hocemo, uvijek mozemo iskopati gresku, koja u slucaju dana nije pravilo, naprotiv.
senada

Post by senada »

Najbolji argumenti su licnosti prozvane imenom i prezimenom. Zasto? Zato jer niko nije uspio pred javnosti demantirati navode "klevete" i dokazati suprotno.
ulicar

Post by ulicar »

To nisu argumenti. Ja da kazem "senada je lopov", to nije argument, mada sam koristio tvoje ime. Argument bi bio da ja imam snimak senade koja krade, da imam skenirane dokumente, da sam te ja licno vidio da krades i da mogu da pokazem stvari koje samo direktni svjedok moze znati... Bilo kakav materijalni dokaz. Sve ovo sto ovdje pise niti na jednom sudu nebi moglo uci kao dokaz. Znaci, jos uvijek cekamo na argumente za ovo pisanje. Opet kazem, svi navodi iz ovog clanka mogu biti 100% tacni, ali mogu biti i 100% laz. Mi nemamo dokaza (niti jednog) da su tacni, znaci nemamo ni dokaza (niti jednog) da nisu laz. Zato ja citavo vrijeme govorim, vrlo je lako raditi ovo sto rade dani, ali je jako tesko biti novinar. Novinar mora raditi, kolumnista mora citati novine i pisati observacije.
senada wrote:Najbolji argumenti su licnosti prozvane imenom i prezimenom. Zasto? Zato jer niko nije uspio pred javnosti demantirati navode "klevete" i dokazati suprotno.
senada

Post by senada »

ulicar wrote:To nisu argumenti. Ja da kazem "senada je lopov", to nije argument, mada sam koristio tvoje ime. Argument bi bio da ja imam snimak senade koja krade, da imam skenirane dokumente, da sam te ja licno vidio da krades i da mogu da pokazem stvari koje samo direktni svjedok moze znati... Bilo kakav materijalni dokaz. Sve ovo sto ovdje pise niti na jednom sudu nebi moglo uci kao dokaz. Znaci, jos uvijek cekamo na argumente za ovo pisanje.
senada wrote:Najbolji argumenti su licnosti prozvane imenom i prezimenom. Zasto? Zato jer niko nije uspio pred javnosti demantirati navode "klevete" i dokazati suprotno.
da, "tvoja rijec protiv moje" ne znaci nista, ali ako ti prilozis i fotomontazu, ili druge "dokazne materijale" ja sigurno necu mirovati nego cu te javno svim zakonitim sredstvima UNISTITI, shvatas? Dani funkcioniraju neometano, bez ikakvih problema, bas onako kako i zasluzuju.
:zzzz:
Stitch__

Post by Stitch__ »

grijesis. covjek je nevin dok se ne dokaze suprottno. znaci ne treba on dokazivat nista, nego autor optuzbi.
Edin H.

Post by Edin H. »

Citam "Dane" redovno, zato sto i nema bas alternative.

Ali se slazem sa ulicarom potpuno da ima previse proizvoljnjih tumacenja dogadjaja bez konkretnih dokaza.

Da "Dani" ili "Bosna" izlaze na Zapadu poodavno bi morali staviti kljuc u bravu jer nebi bili u mogucnosti da plate odstete za klevetu.

Sve ozbiljnije novine na Zapadu zaposljavaju advokate koji odobre ili ne stampanje iole diskutabilnog clanka.
senada

Post by senada »

Stitch__ wrote:
grijesis. covjek je nevin dok se ne dokaze suprottno. znaci ne treba on dokazivat nista, nego autor optuzbi.
gledala/slusala sam u pecnici jatu koji na senadove optuzbe o kriminalu, mirno uzvraca da je sve tacno ali samo ako se dokaze na sudu. ako znamo da jata pliva u milionima a sudije imaju par hiljada :roll: mjesecno, (+politika& zaledje sda&s"za"bih) onda znamo zasto se jate pozivaju na zakon i pravdu.
Last edited by senada on 17/07/2006 02:16, edited 1 time in total.
ulicar

Post by ulicar »

Da li zasluzuju, ili ne zasluzuju da rade neometano, to je druga tema. Temao vog threada je malo otisla od dosadnih clanaka, do clanaka koji nemaju pokrica nikakvog. moguce da su meni dosadni clanci upravo zato sto nemaju argumenata koji ce ih potkrijepiti? Ko, zna? Sta je sto posto sigurno, "novinari" dana nisu novinari. To smo se izgleda svi dogovorili. Jedni ce ih i dalje citati, drugi nece. Ja cu ovako jednom godisnje da se pretplatim na sest mjeseci :)
senada wrote:da, "tvoja rijec protiv moje" ne znaci nista, ali ako ti prilozis i fotomontazu, ili druge "dokazne materijale" ja sigurno necu mirovati nego cu te javno svim zakonitim sredstvima UNISTITI, shvatas? Dani funkcioniraju neometano, bez ikakvih problema, bas onako kako i zasluzuju.
mrak

Post by mrak »

Kad su dani izasli u coloru, znao sam da ce propasti ;-) Dani su stvarno najbolje dane dozivjeli u svom crno bijelom izdanju, kada nisu imali nikakve priloge u autima i zdravoj hrani, kada su bili jedini glas razuma u tom nekom urbanom ratu kojeg vodimo otkako se zavrsio onaj pravio.

Ja sam se odnedavno prebacio na The Economist. Jeste da nigdje ne spominju Bosnu i Hercegovinu, i da to uopste nije taj zanr, ali mozda je to i dobro.
Last edited by mrak on 17/07/2006 02:49, edited 1 time in total.
senada

Post by senada »

Stitch__ wrote:
znamo zasto niko nikada od prozvanih ne proziva autora da dokaze optuzbe.
ulicar

Post by ulicar »

Evo, ja ih pozivam, ili mozda ja nisam bitan? Gdje treba da potpisem da hocu da vidim sve dokaze kojima Dani barataju kada pisu neki clanak? Da li treba da trosim pare i da ih tuzim da bih vidio sve sto oni znaju? Ne kontam. Ja hocu da vidim sve dokaze kojima oni barataju, ja ih pozivam da ih od danas, pa nadalje i ubuduce stavljaju u novine kad god pisu o necemu. Eto, jel' to dovoljno, ili treba jos negdje da se potpisem?
senada wrote:
Stitch__ wrote:
znamo zasto niko nikada od prozvanih ne proziva autora da dokaze optuzbe.
senada

Post by senada »

u pravilu novinar raspolaze istinom onoliko koliko istina raspolaze s' njim.

cast rijetkim izuzecima.
idic

Post by idic »

Baš me čudi što su Dani najprodavaniji magazin kad su tako loši ?
Ljudi rade svoj posao i rade kako treba, ako si čuo za angažovano novinarstvo to je upravo to. Niko ne kupuje politički magazin da bi čitao pijačni barometar, nego upravo nečiji stav o nečemu.

Dani se štampaju u Zagrebu još od doba kada je Radonjčić kupio štampariju OKO i počeo ucjenjivati i dirigovati kada će ko štampati svoj list.
senada

Post by senada »

idic wrote:Baš me čudi što su Dani najprodavaniji magazin kad su tako loši ?
isto pitanje vrijedi za avaz..
idic

Post by idic »

senada wrote:
idic wrote:Baš me čudi što su Dani najprodavaniji magazin kad su tako loši ?
isto pitanje vrijedi za avaz..
Jer Oslobođenje je godinama tako loše da se neda čitati. Uz svo razumjevanje za njihovo stanje mislim da su se odavno trebali trgnuti iz letargije.
Avaz jeste smeće gledano sa novinarskog aspekta, gdje se politika novine svakodnevno mijenja prema raspoloženju vlasnika, al se na taj neki seljački način trude da budu aktuelni. :-?
senada

Post by senada »

mediji su najbolji vrjednosni parametar kompletnog statusa siroke drustvene zajednice.
sarajevac

Post by sarajevac »

ulicar wrote: Naprotiv, ja mislim da ti neznas sta je prvo pravilo novinarstva. Ja sam isao malo u te skole novinarstva i znam za pet w Who, What, When, Where, hoW, (ko, sta, gdje, kad, kako) a zabranjeno je imati Why (zasto), sto nivinari BiH novina jako cesto podvuku.
U kojoj si školi ovo naučio?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

idic wrote:
Jer Oslobođenje je godinama tako loše da se neda čitati. Uz svo razumjevanje za njihovo stanje mislim da su se odavno trebali trgnuti iz letargije.
Dzaba sto je lose, ja sam navucen vec dvije decenije na to Oslobodjenje i gotovo
zooropa

Post by zooropa »

uličaru, ja razumijem o čemu ti govoriš, ali to je ovdje nemoguće. svaki novinar u BiH ako nešto želi postići (ne u smislu prodaje već uticanja na javno mijenje) mora biti agresivan, provokativan i istaći svoje mišljenje. to nalaže stanje u kompletnom društvu.

to je Bakir Hadžiomerović dokazao. mnogi za njega govore da je primitivan i neprofesionalan, ali ja smatram da ona ekipa odlično obavlja posao iz prostog razloga što ako si ovdje fin i pažljiv, ništa nećeš promijeniti. govore i da je "crven", ali onaj ko je redovno gledao emisiju zna da je milijardu puta napao Hamdiju Lipovaču iz Bihaća, kao i SDP u Brčkom.

što se objektivnosti tiče, zamisli da kod nas novinari pišu na sljedeći način: "u dokumentima koje su nam priložili revizori, taj i taj funkcioner je utrošio 1.000.000 KM na osvježavajuća pića. htjeli smo porazgovarati sa dotičnim, ali on nije imao interesa za takvo što.............................."

taj momenat objektivnosti ovdje ne može pomoći jer su ljudi navikli na takve stvari, na lopovluk. kod nas čovjeka moraš dobro prodrmati da bi shvatio šta se dešava, moraš kritikovati (barem ja tako mislim) da bi ljudi shvatili da je to pogrešno, jer kod nas je postao ideal negdje upasti i dobro jamiti.

što se tiče dokaza kojima Dani barataju, u većini (ne svim) člancima koje pišu imaš fotografije dokumenata kao i označene dijelove tih dokumenata na osnovu kojih su formirali svoje mišljenje. ako ti ni to nije dovoljno, onda ćeš se morati lično obratiti Danima za provjeru.

u drugim zemljama, novinarima je dovoljno samo da iznesu činjenice i sve je ok, ali ovdje je kaotično stanje i stoga onaj ko hoće nešto postići mora jače "udarati". kada se popravi stanje u društvu, tada ćemo moći imati i objektivnije novinare.
davor.d

Post by davor.d »

ulicar wrote:E, vidis, ti si glup, jer u pokusaju da diskreditujes mene, ti pokazes razlog zasto bi mi trebali da imamo vise novinara i manje novina.

Vise novinara, jer ti u Danima ne dobijas informaciju, vec njihovo misljenje pocesto potkrijepljeno poluistinama i totalnim lazima, a u avazu dobijes informacije koje tebi nisu interesantne.

Sta mislis, da su novinari Washington Posta napisali smece kakvo vidjas u Danima, da li bi oborili Nixona, ili su ga oborili zato sto su imali apsolutno tacnu INFORMACIJU. Ne misljenje, vec INFORMACIJU. Ne misljenje "Nixon je los i on jede malu djecu", vec informaciju "Nixon naredio postavljanje ilegalnih prislusnih uredjaja u uredima demokratske stranke". Sta mislis koja od ove dvije recenice ima vecu snagu?

Novinar ne izvjestava samo sa pijace, ili vashara, novinar tacno i objektivno izvjestava o stvarima od vaznosti za javnost. Kolumnista sjedi u kuci, cita ono sto novinari napisu i kritikuje. i naravno, razlog za kupovinu novina nije jer se ti slazes sa njihovim misljenjem, vec jer te zanimaju teme koje novine pokrivaju. Vidis li razliku? Ne? Nema veze.
davor.d wrote:Novinari nisu kriticari i jednostavnije je biti kolumnista nego novinar. Uhh, pa ti si covjece rodjen za Dnevni avaz. Brzo se tamo zaposli, a onda trk pa objektivno izvjestavaj kako je Ceci ispala sisa na koncertu ili ko je Konjevica prevario za honorar. Jer jebote, to ti je ozbiljno novinarstvo a ne one gluposti koje pisu Hemon, Vesovic, Nikolaidis, Fetahagic, Avdic, Sehic, Hadziomerovic. To moze svako napisati. Ali tacno i objektivno izvjestavati o stvarima od javnog znacaja kao sto je rodjenje pileta sa cetiri noge e za to treba imati muda. Zato pozovimo ti i ja zajedno sve kolumniste u BiH da prestanu kritikovati jer to je jednostavno, a i zivimo u drzavi u kojoj je sve tako sjajno da je kritika postala suvisna.

Zivio...
Last edited by davor.d on 17/07/2006 17:00, edited 1 time in total.
davor.d

Post by davor.d »

ulicar wrote:E, vidis, ti si glup, jer u pokusaju da diskreditujes mene, ti pokazes razlog zasto bi mi trebali da imamo vise novinara i manje novina.

Vise novinara, jer ti u Danima ne dobijas informaciju, vec njihovo misljenje pocesto potkrijepljeno poluistinama i totalnim lazima, a u avazu dobijes informacije koje tebi nisu interesantne.

Sta mislis, da su novinari Washington Posta napisali smece kakvo vidjas u Danima, da li bi oborili Nixona, ili su ga oborili zato sto su imali apsolutno tacnu INFORMACIJU. Ne misljenje, vec INFORMACIJU. Ne misljenje "Nixon je los i on jede malu djecu", vec informaciju "Nixon naredio postavljanje ilegalnih prislusnih uredjaja u uredima demokratske stranke". Sta mislis koja od ove dvije recenice ima vecu snagu?

Novinar ne izvjestava samo sa pijace, ili vashara, novinar tacno i objektivno izvjestava o stvarima od vaznosti za javnost. Kolumnista sjedi u kuci, cita ono sto novinari napisu i kritikuje. i naravno, razlog za kupovinu novina nije jer se ti slazes sa njihovim misljenjem, vec jer te zanimaju teme koje novine pokrivaju. Vidis li razliku? Ne? Nema veze.
davor.d wrote:Novinari nisu kriticari i jednostavnije je biti kolumnista nego novinar. Uhh, pa ti si covjece rodjen za Dnevni avaz. Brzo se tamo zaposli, a onda trk pa objektivno izvjestavaj kako je Ceci ispala sisa na koncertu ili ko je Konjevica prevario za honorar. Jer jebote, to ti je ozbiljno novinarstvo a ne one gluposti koje pisu Hemon, Vesovic, Nikolaidis, Fetahagic, Avdic, Sehic, Hadziomerovic. To moze svako napisati. Ali tacno i objektivno izvjestavati o stvarima od javnog znacaja kao sto je rodjenje pileta sa cetiri noge e za to treba imati muda. Zato pozovimo ti i ja zajedno sve kolumniste u BiH da prestanu kritikovati jer to je jednostavno, a i zivimo u drzavi u kojoj je sve tako sjajno da je kritika postala suvisna.

Zivio...
Ja sam glup. Odlicno. Sve do sada to nisam znao, jer niko mi nije pruzio tu informaciju i potkrijepio je dokazima ali evo ti dodje ulicaru i prosvijetli me. Hvala ti. I nemoj nista zamjerit. Jer ja sam glup, sta ja znam.
A ovo sve sto si gore napisao, sve je to moj ulicaru govno ispod hale. Jer ti pises o Washington Postu, o Nixonu, umjesto da skines naocare, razgrnes zavjese i pogledas gdje zivimo.
ulicar

Post by ulicar »

Mozda bi bilo bolje da ti prestanes da se samosazaljevas i da pocnes da se usporedjujes sa najboljim, a ne sa najgorim.
davor.d wrote: A ovo sve sto si gore napisao, sve je to moj ulicaru govno ispod hale. Jer ti pises o Washington Postu, o Nixonu, umjesto da skines naocare, razgrnes zavjese i pogledas gdje zivimo.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Ma Dani su nekad OK nekad nisu. Ranije su bili bolji, sad su malo postali dosadni. Na osnovu njihovog izvjestavanja, covjek moze zakljuciti da ne postoji postena osoba u BIH, i da je sve korumpirano. Ulicar je u pravu kad kaze da im fali dokaza za ono sto tvrde. Ja ih volim procitati cisto iz navike, iako sve manje i manje.
Post Reply