Ja sam

Post Reply

Po naciji sam

Hrvat
7
6%
Bosnjak
23
19%
Srbin
4
3%
Rom
2
2%
Jevrej
3
3%
Bosanac
70
59%
Hercegovac
1
1%
neopredijeljen
4
3%
ostali
4
3%

Total votes: 118

senada

#26 Re: Ja sam

Post by senada »

mr__bosnjak wrote:
senada wrote:mr__bosnjak sta su za tebe, kao Bosnjaka BH gradjani?

Negiras li postojanje BiH nacije :-? :?
1. BH gradjani su drzavljani Republike Bosne i Hercegovine odnosno Bosanci i Hercegovci!

2. Ne negiram ja BH naciju jer ja smatram bosnjacku BH nacijom kako je to historiji uvijek bilo. Ako je dijelovi BH gradjana odbacuju nije njen problem, oni su ionako konstitutivni mada sam ja vise za gradjansku drzavu.
Hvala na odgovoru, ali ne mislis li da time vrijedjas identitet ljudi rodjenih u BiH i koji se ne osjecaju kao Bosnjaci, i ne zele da im niko namece svoja pravila, cak ni Ustav, mada u legalnom Ustavu BiH ne postoje Bosnjaci?
Kako uopste punoljetno lice bez svoga pitanja moze biti ono sto nije bio po zadnjem (pitanju) popisu iz '91.?
Nije li Ustav najjaci drzavni zakoniti garant zastite jednakopravnosti svih gradjana? Ni jedan ustavni zakon ne kaze kako ga nije briga za gradjane koji zele ostvariti svoja osnovna prava, ili?
Qler

Post by Qler »

ma ja sam bosanchero sa pedigreom :)
Batonus

Post by Batonus »

Spongebob je Musliman s velikim M.
Grom iz vedra neba

#29 Re: Ja sam

Post by Grom iz vedra neba »

spongebob wrote:Nije da pravim alternativni popis stanovnistva, nego me interesuje kako se nacionalno opredjeljujete. U ponudi su: Bosnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej, Rom, Bosanac, Hercegovac i ostali. Ako se izjasnite kao Bosanac ili Hercegovac, znaci da ne drzite do podjele na nacionalne torove i odbacujete sadasnju podjelu. Ako se izjasnite kao Bosnjak, Hrvat ili Srbin, znaci da niste za stvaranje bosanske i hercegovacke nacije.
Gluplje teze nisam vidio. Debilno do bola. Cuj ako se izjasnim da sam Bosnjak, onda pristajem na nacionalnu podjelu?! :x Ma kome ti to suplju prosipas. Prosipaj ti to u Grudama ili na Palama, a ne nama koji nikada nismo bili optereceni nacijom, ali to ne znaci da cemo se stiditi svojih korijena.

Ja sam Bosnjak i Bosanac. Bosnjak jer su mi to korijeni, tradicija, obitelj, jezik, a Bosanac jer mi je Bosna domovina u kojoj zivim. I podjednako volim obje komponente moga identiteta.

Do kada ce se tolerisati ovakve teme, po kojima se prebrojavaju krvna zrnca? :x
Batonus

Post by Batonus »

1.) Više ima Albanaca u BiH nego Jevreja, pa ova anketa bas i nije pravilna.

2.) Nacija po definiciji ima suveren politicki teritorij pod svojom kontrolom. U tome se razlikuje od etničke skupine,kroz pogrešno definiranje nacije, Bosna i Hercegovina srlja u propast.

Svi u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci,a pripadaju različitim etničkim skupinama: Bošnjacima,Hrvatima,Srbima ili se "Ne izjašnjavaju u smislu etničke pripadnosti" ili pripadaju drugim etničkim skupinama.

Nije onaj "koji se ne izjašnjava u smislu etničke pripadnosti" ništa veći Bosansko-hercegovac nego Bošnjak,Srbin ili Hrvat, u smislu nacije. Stoga anketa potpuno nije pravilna.
Grom iz vedra neba

Batonus wrote:1.) Više ima Albanaca u BiH nego Jevreja, pa ova anketa bas i nije pravilna.

2.) Nacija po definiciji ima suveren politicki teritorij pod svojom kontrolom. U tome se razlikuje od etničke skupine,kroz pogrešno definiranje nacije, Bosna i Hercegovina srlja u propast.

Svi u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci,a pripadaju različitim etničkim skupinama: Bošnjacima,Hrvatima,Srbima ili se "Ne izjašnjavaju u smislu etničke pripadnosti" ili pripadaju drugim etničkim skupinama.

Nije onaj "koji se ne izjašnjava u smislu etničke pripadnosti" ništa veći Bosansko-hercegovac nego Bošnjak,Srbin ili Hrvat, u smislu nacije. Stoga anketa potpuno nije pravilna.
Bosanac i Hercegovac je takodjer floskula. Postoji samo Bosanac, a Hercegovina je bila samo dio Bosne kroz historiju.

U anketi je takodjer i to podijeljeno Bosanac, a posebno Hercegovac?!

Mislim da je anketa imala totalno drugi cilj...ko hoce da sludjuje narod bolje mu je neka to ne pokusava...Imaju brate Pale i Grude, pa malo tamo eksperimentisi, a DOSTA vise prosipanja suplje Bosnjacima.
senada

Post by senada »

Ne stidim se biti bosnjakinja nego jednostavno NECU zato sto sam grubo PREVARENA!!

Niko me nije pitao zelim li i hocu li biti bosnjakinja, jednostavno me neko po svome vlastitom izboru BROJI, ali KUKAVICKI jer ZNA da ce bosnjastvo na popisu pasti!!!!
Grom iz vedra neba

senada wrote:Ne stidim se biti bosnjakinja nego jednostavno NECU zato sto sam grubo PREVARENA!!

Niko me nije pitao zelim li i hocu li biti bosnjakinja, jednostavno me neko po svome vlastitom izboru BROJI, ali KUKAVICKI jer ZNA da ce bosnjastvo na popisu pasti!!!!
Boli me ona stvar sta si ti, i kako prosipas svoje frustracije, a ne fali ti ni kontradikcije. Cuj ne stidim se biti bosnjakinja?! sto implicira da si bosnjakinja, pa onda kazes necu?! jer si prevarena

...ma srce ovo nije mjesto na kojem bi trebala lijeciti komplekse. :x

kada dodje popis, upisi sta hoces, ali nemoj svega ti sa jos par isfrustriranih ili u celofan zamotanih nacionalista prosipati suplju o tome kako je bosnjastvo nesto neprirodno.

To sam slusao na SRNI i od Seseljevih radikala, a vala i od Franca Tudjmana, pa mi se ne da slusati i u Sarajevu.

Bosnjak i Bosanac, to je moj identitet. Ne dam ni jedno ni drugo, svidjalo se to nekome ili ne.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jel treba crtat? :D

A pitanje za @mr_bosnjak i @grom...:

Nisam ni u Grudama ni na Palama, u po' Sarajeva sam, nisam krsten nigdje, rodjen u Bosni, generacije su mi vec u Bosni, u crkvi bio cetiri puta, na ponocki, sve cetiri puta pijan, od vjerskih mjesta obilazio samo groblja po sahranama i dzenazama. Ako vec Bosanac nije nacija, sta sam ja i ovakvi kao ja? Neko ko je manje vrijedan od "nacionalno osvjescenih"?

I nemojte suplje tipa idi na Pale i u Grude.
Saraswati

#35 Re: Ja sam

Post by Saraswati »

mr__bosnjak wrote:Bosanac - Stanovnik Bosne ili neko ko vodi porijeklo iz Bosne
Bosnjak - Pripadnik bosanske nacije koja je zajedno s srbima i hrvatima konstitutivna u BiH.

Definisi mi, molim te, u ovom kontekstu, pojam bosanske nacije? :roll:

(bosanska nacija + srbi + hrvati + ostali = ? nacija)
Grom iz vedra neba

_BosanaC wrote:Jel treba crtat? :D

Nisam ni u Grudama ni na Palama, u po' Sarajeva sam, nisam krsten nigdje, rodjen u Bosni, generacije su mi vec u Bosni, u crkvi bio cetiri puta, na ponocki, sve cetiri puta pijan, od vjerskih mjesta obilazio samo groblja po sahranama i dzenazama. Ako vec Bosanac nije nacija, sta sam ja i ovakvi kao ja? Neko ko je manje vrijedan od "nacionalno osvjescenih"?

E pa vidis Bosanac i ja sam Bosanac. Ovo nije nikakva suplja za Pale i Grude ,jer ni jedni ni drugi ne zele ni Bosanstvo, a ne daj Boze Bosnjastvo.

Bosanstvo jeste nacija, barem u modernom poimanju. Bosnjastvo je etnicka pripadnost.

Sto se tice Bosnjaka, to nije problem, jer bosanstvo i bosnjastvo su kompatibilni jedno sa drugim, gotovo istovjetni pojmovi, kroz historiju je bosnjastvo znacilo ono sto je danas bosanstvo, nama ne smeta bosanstvo ni jedne jedine sekunde...kada se na Palama ili Grudama budu dicili bosanstvom ja cu biti najsretniji covjek na svijetu...ali ja ne mogu kao Bosnjak nametati nekome da bude Bosanac, ako on to ne zeli, niti dopustam da neko meni oduzima Bosnjastvo. Vec sam rekao i jedno i drugo je moje.
Grom iz vedra neba

#37 Re: Ja sam

Saraswati wrote:
Bosnjak - Pripadnik bosanske nacije koja je zajedno s srbima i hrvatima konstitutivna u BiH.

Mr_bosnjak je polupao loncice :-)

Bosnjak je pripadnik bosnjackog naroda/etnosa. A Bosnjaci, Bosanski Srbi i Hrvati su dio bosanske nacije.
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Batonus wrote: Nije onaj "koji se ne izjašnjava u smislu etničke pripadnosti" ništa veći Bosansko-hercegovac nego Bošnjak,Srbin ili Hrvat, u smislu nacije. Stoga anketa potpuno nije pravilna.
To i htjedoh reći...Glume antinacionaliste, a ustvari su ništa drugo do nacionalisti...

ili tačnije ne znaju šta pričaju, to znači diletanti...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Grom iz vedra neba wrote:

E pa vidis Bosanac i ja sam Bosanac. Ovo nije nikakva suplja za Pale i Grude ,jer ni jedni ni drugi ne zele ni Bosanstvo, a ne daj Boze Bosnjastvo.

Bosanstvo jeste nacija, barem u modernom poimanju. Bosnjastvo je etnicka pripadnost.

Sto se tice Bosnjaka, to nije problem, jer bosanstvo i bosnjastvo su kompatibilni jedno sa drugim, gotovo istovjetni pojmovi, kroz historiju je bosnjastvo znacilo ono sto je danas bosanstvo, nama ne smeta bosanstvo ni jedne jedine sekunde...kada se na Palama ili Grudama budu dicili bosanstvom ja cu biti najsretniji covjek na svijetu...ali ja ne mogu kao Bosnjak nametati nekome da bude Bosanac, ako on to ne zeli, niti dopustam da neko meni oduzima Bosnjastvo. Vec sam rekao i jedno i drugo je moje.
Upravo tako. Bosanac je nacija, a Bosnjak etnicka pripadnost. Sad samo sacekaj da se @mr_bosnjak i ini prikljuce pa ospu s paljbom.

Anketa jeste provokativna. Ali zasto? Ne da isprovocira nekoga da ne moze biti Bosnjak, Srbin itd, nego da vidi kako se ko nacionalno osjeca. Ja se nacionalno izjasnjavam kao Bosanac, nikad nisam bio nista drugo, medjutim od naseg vrlog rahmetlije dva terminima o kojima i ti i ja govorimo se poistovjecuju, te je to jedan od glavnih razloga zasto termin Bosanac nije prihvacen ni u Grudama ni na Palama (parafraziram, nikakve skrivene misli).

Onda kada svi shvate da je Bosnjak etnicka pripadnost (Bosanski musliman) te da Srbin ne znaci pravoslavac a Hrvat katolik (ispalo bi da je Papa Hrvat, a vladika Jeruzalemski Srbin :-? ) onda ce se moci pricati i o BH naciji bez tenzija.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ClonedAgain wrote:
Batonus wrote: Nije onaj "koji se ne izjašnjava u smislu etničke pripadnosti" ništa veći Bosansko-hercegovac nego Bošnjak,Srbin ili Hrvat, u smislu nacije. Stoga anketa potpuno nije pravilna.
To i htjedoh reći...Glume antinacionaliste, a ustvari su ništa drugo do nacionalisti...

A znas li ti sta si uopste htjeo reci sa zadnjim komentarom? Ili cisto da nesto kazes?
Saraswati

#41 Re: Ja sam

Post by Saraswati »

Saraswati wrote:

Mr_bosnjak je polupao loncice :-)

Bosnjak je pripadnik bosnjackog naroda/etnosa. A Bosnjaci, Bosanski Srbi i Hrvati su dio bosanske nacije.
To je vec razumnije. :) Hvala na pojasnjenju. :)

Mada ja sve nas volim posmatrati samo kao Bosance i Hercegovce, i nista vise :)

Samo toliko,

Howg :D

Btw, i ja sam glasala :wink:
Grom iz vedra neba

_BosanaC wrote:

Upravo tako. Bosanac je nacija, a Bosnjak etnicka pripadnost. Sad samo sacekaj da se @mr_bosnjak i ini prikljuce pa ospu s paljbom.

Anketa jeste provokativna. Ali zasto? Ne da isprovocira nekoga da ne moze biti Bosnjak, Srbin itd, nego da vidi kako se ko nacionalno osjeca. Ja se nacionalno izjasnjavam kao Bosanac, nikad nisam bio nista drugo, medjutim od naseg vrlog rahmetlije dva terminima o kojima i ti i ja govorimo se poistovjecuju, te je to jedan od glavnih razloga zasto termin Bosanac nije prihvacen ni u Grudama ni na Palama (parafraziram, nikakve skrivene misli).
To nije jedan od glavnih razloga. Pale i Grude nisu prihvatili bosanstvo jer im je politicki program od 89. godine bilo rusenje BiH.

S druge strane poznato je da je Alija na kongresu SDA kao cilj zacrtao stvaranje bosanske nacije.

Sto se tice poistovjecivanja pojmova Bosnjak i Bosanac, oni jesu kompatibilni, vrlo bliski, svidjalo se to nekom ili ne.

Bosnjaci, za razliku od npr. Hrvata ne shvataju etnicku pripadnost na isti nacin. Svijet nema standard za etnicku pripadnost, pa da svi moraju gradit identitet na isti nacin. Bosnjaci su identitet uvijek vezali za drzavu (Hajmo Bosno, Bosno, Bosno...), a Hrvati za narod (Bog i Hrvati) mala ilustracija.

Zbog toga su se Hrvati tako lako odrekli npr. Posavine, jer im je vazniji narod, kompaktnost, od domovine BIH u ovom slucaju.

Upgrade Bosnjaka u Bosance i u formalnom smislu je vrlo jednostavan, jer oni to vec jesu po difoltu.
senada

Post by senada »

bit cu ono sto jesam kao barem 90% gradjana sa tendencijom pravog BiH nacionalnog osvjestavanja :) cjelovite drzave Bosne i Hercegovine (BiH), a malogradjani, i ostali neka zive u svojoj etnickoj, plemenskoj podvrsti, kao npr. australski aboridjani :).

Niko od gradjana Bosne i Hercegovine nije se izjasnio po pitanju bosnjastva, jos od popisa stanovnistva iz godine 1991., tako da je vise nego upitna zakonitost (nametnute) bosnjacke pripadnosti BiH gradjanskoj (dominantno muslimanskoj) populaciji.
Bosnjastvo je nametnuto sto nije da nije krsenje osnovnih ljudskih prava po Ustavu Medjunarodne Konvencije-Povelje o ljudskim pravima i slobodama. :)

Laik sam za drzavno i medjunarodno pravo ali ima dovoljno strucnih pravnika, obrazovanih ljudi u tom segmentu, koji shvataju bit, ali i "naiva" je sasvim dovoljno progledala.....
.......i samo jos da dodam, nije u demokratskom stilu nametanje svojih, stavova ma kakvi da jesu.... :) .....pa u skladu sa postivanjem univerzalnih ljudskih prava i sloboda i s' demokratijom, neka se deklarise kako ko zeli, moze i kao ovca u demokratiji - sve dozvoljeno :).
Grom iz vedra neba

senada wrote:bit cu ono sto jesam kao barem 90% gradjana sa tendencijom pravog BiH nacionalnog osvjestavanja :) cjelovite drzave Bosne i Hercegovine (BiH), a malogradjani, i ostali neka zive u svojoj etnickoj, plemenskoj podvrsti, kao npr. australski aboridjani :).
Ovo sa Aboridzanima tukne na rasizam.
Niko od gradjana Bosne i Hercegovine nije se izjasnio po pitanju bosnjastva, jos od popisa stanovnistva iz godine 1991., tako da je vise nego upitna zakonitost (nametnute) bosnjacke pripadnosti BiH gradjanskoj (dominantno muslimanskoj) populaciji.
Bosnjastvo niti je nametnutno, niti je nelegalno. Svebosnjacki sabor je vratio hiljadu godina u upotrebi staro historijsko ime za jedan narod koji je autohton u Bosni, do 45. godine to ime je bilo u zivoj kolokvijalnoj upotrebni, prvi pokusaj da se vrati 70-tih (Hamdija Pozderac, za vrijeme ustavnih promjena u SFRJ).

Sto se tice legitimiteta, ono je Ustavom BiH legitimirano, a verificirano na prvim posljeratnim izborima, kada se glasalo za Bosnjacke predstavnike u institucijama vlasti, tada su oni koji se osjecaju Bosnjacima izabrali svog predstavnika u Predsjednistvu itd.
Bosnjastvo je nametnuto sto nije da nije krsenje osnovnih ljudskih prava po Ustavu Medjunarodne Konvencije-Povelje o ljudskim pravima i slobodama. :)

Laik sam za drzavno i medjunarodno pravo...

Tako je. Slazem se.
forUMASH

Post by forUMASH »

ClonedAgain wrote:

....u sustini, ti si u pravu....i Mi i Vi to radimo iz istih pobuda.....iz pobuda koje formiraju europsku politicku realnost kroz posljednjih tristo i kusur godina.....i Mi i Vi zelimo biti organizovani u fungcionalnu skupinu koja ce traziti svoje mjesto pod suncem i boriti se za bolju buducnost....
Sta nas razlikuje???
....razlikuje nas politicka scena na kojoj zelimo da se borimo i na kojoj zelimo da dobijemo verifikaciju kvalitete i vlastitog imena i porijekla.....
....Mi bi Bosnu otvorenu za sve njene gradjane bez obzira na porijeklo, Bosnu koja ce se boriti za izgradju vlastitog statusa u okviru europske familije naroda....
....Vi.....Vi imate jos nekih petsto godina borbe i rata prije nego sto shvatite da jedni druge, trece nemozete pobiti i/ili protjerati iz BH i da nema sanse da ce bilo koji od tih podskupova sa kojima se identifikujete ikada postici apsolutnu dominaciju....zivite u vremenskoj i geografskoj izolaciji i na dnavnoj osnovi podizete zidove mraka oko vasih stada sve vise i vise samo zato sto imate opravdanje u cinjenici da su drugi i/ili treci taj zid digli 10 cm vise u odnosu na vase stado....
....gospodo, ako mislite da BH, kao drzava, ima bilo kakve sanse za opstanak bez izgradje bosanske nacije, grdno se varate.....
senada

Post by senada »

ako mi kao laici iz drzavnog i medjunarodnog prava ne dozvoljavamo da nas se za rad nekih svojih politickih ciljeva bilo ko zlorabi kao brojke, kao tabule raze, kao monete za potkusurivanje u internacionalno-transakcijskom-monetarnom fondu, ciji rezultati su hiperprodukcija sveopce ljudske bijede i siromastva svake vrste.... e ne moze, prosla su vremena postratnotraumatskog psihickog rastrojstva, narod svakim danom sve vise vidi, jer ipak smo mi ne samo geografski u Evropi,( a ne u pojasu gaze, kako bi to neke "patriote" zeljele),u bliskoj buducnosti MI SVI i Evropa ce morati poraditi na cjelovitosti BiH, vec pocinju oglasavanja i rad po bitnim pitanjima. :)
Last edited by senada on 02/07/2006 20:52, edited 1 time in total.
forUMASH

Post by forUMASH »

Grom iz vedra neba wrote:Sto se tice poistovjecivanja pojmova Bosnjak i Bosanac, oni jesu kompatibilni, vrlo bliski, svidjalo se to nekom ili ne.
....slazem se, samo pitanje je hoces li se ti sloziti sa mojom tvrdnjom koja kaze da su gradjani BH koji sebe nazivaju Srbima i Hrvatima u istoj mjeri kompatibilni sa sa pojmom Bosanac kao i oni koji sebe nazivaju Bosnjaci.....
Grom iz vedra neba

forUMASH wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Sto se tice poistovjecivanja pojmova Bosnjak i Bosanac, oni jesu kompatibilni, vrlo bliski, svidjalo se to nekom ili ne.
....slazem se, samo pitanje je hoces li se ti sloziti sa mojom tvrdnjom koja kaze da su gradjani BH koji sebe nazivaju Srbima i Hrvatima u istoj mjeri kompatibilni sa sa pojmom Bosanac kao i oni koji sebe nazivaju Bosnjaci.....
To je upravo bila i poenta ove moje diskusije. Otidji fino na Pale i u Grude, pa ih pitaj.
senada

Post by senada »

e, grome, pogledaj ovdje na mikro planu statistiku, pogledaj istini u oci i na kraju budi ono sto zelis da budes, tvoj izbor i tvoje pravo je da pripadas skupu kom zelis, ali dozvoli isto i drugima. :)
mella52

Post by mella52 »

Državljanka-Austrije
Nacionalnost-BiH
glasala
Post Reply