Eto dijaspore

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bleka

Post by bleka »

Stvarno si glup, sad mi te je zao :(
pirmin

Post by pirmin »

Minnela wrote:
pirmin wrote:Svedska je vec stigla.
Kazu tesko im. :oops:
sto jest' jest' stvarno nam je tesko :D i nismo svi stigli,tek pristizemo :D
Zao mi sestre,svega mi. :-?
Donesu joj nekakvih krpica iz H&M-a i ocekuju da izigrava turistickog vodica.
Prvi dan i nekako a kasnije poludi te zavrse u mp3 formatu. :-)
JD

Post by JD »

Eto dijaspore da se kurci u bijesnim autima iz rent-a-cara :lol: :lol:

Cast izuzecima.
edvin

Post by edvin »

U mnogim postovima prepoznajem neku zavist, mrznju prema dijaspori, ne znam ni sta li drugo. Kao da je dijaspora kriva za stanje u Bosni i Hercegovini.
I sam sam radio istu stvar neko vrijeme, radis ovdje vrijedno cijelu godinu ustedis malo para i dodjes u svoju maticnu zemlju ili maticni grad (citaj SA) potrosis sve do zadnjeg EUR da bi kasnije cito ovakva sranja i ogovaranja iza ledja. Sto vrijeme duze prolazi sve vise spoznajem bolnu istinu da su nasa raja zlobna i zavidna i veoma sklona ogovaranju, da li je tome krivac rat ili sta drugo ne znam...
Zato sada brate dodjem u SA par dana kad sam na odmoru, popijem kaficu s ljudima koji su mi istinski dragi, poguram starce i razgulitis sa trebom na lijepu nasu jadransku pa koliko lova traje. Cevabdzijama ne ostavljam vise ni kinte, he he.
bosn.om

Post by bosn.om »

Ne valja tako, bez obzira sto te neko moze nervirati, malo nekad praviti budalom, u oci te krasti, sve su to sitnice naspram sta je stvarno vazno. Bosanskoj ekonomiji je povratak dijaspore pluce koje je izvlaci iz trajne krize, taj turizam je maltene jedina "izvozna" industrija BH i treba nastaviti dolaziti i trositi kolko god moguce na lokalno proizvedene proizvode. Ja volim svoju Bosnu, svoj narod i radicu uvjek sve sto je u mom dometu da se pogura kolko moze, ostale me djecije gluposti ne zanimaju nimalo. Nije Bosna ni najljepsa, ni najprivlacnija ni najzabavnija ni najjeftinija destinacija na svjetu, al je to moja drzava, moj narod i uvjek ce prolaziti prije ikakvih Francuza, Spanaca il Tajlandjana.

A i vi lokalni, kad bi mogli malo se suzdrzati nekad, znam da je nekad jako tesko s tiipovima koji misle da im se sve mora i da sve znaju bolje, jer su vani, jer imaju malo vise love, al' nije dijaspora jedna jednaka cjelina, pa sudite svakog individualno, umjesto tih dosadnih predrasuda uvjek. Pogotovo kad nemate pojma o necijim razlozima zasto i kad je morao otici.

A vi dijaspora, imajte obzira i ne ponasajte se ko bijeda, nema te teske situacije na Zapadu da se moze i priblizno mjeriti sa bosanskom danas, vozaces isto auto godinu, dvije duze nego sto si planirao, neces promjeniti namjestaj ove godine il sta ja znam sta vec, al se ne ponasajte u maticnoj zemlji k'o fukare, ne radi vaseg licnog prestiza, vec iz drzavnog interesa. Nije vasa zamlja Svedska, Belgija, Tunguzija, il vas dzep, vec Bosna samo, morate to shvatiti jedan dan, svi redom!

Inace, ja cu krajem ljeta, u najbolje vrijeme, nema puno dijaspore :D
Hajd prijatno i sretan put onima koji krecu!
semso poplava

Post by semso poplava »

edvin wrote: Zato sada brate dodjem u SA par dana kad sam na odmoru, popijem kaficu s ljudima koji su mi istinski dragi, poguram starce i razgulitis sa trebom na lijepu nasu jadransku pa koliko lova traje. Cevabdzijama ne ostavljam vise ni kinte, he he.
edva care dodji i na Bazene nekad sa trebom da je malo "pripazimo"
ako sta ostane poslije dolmosa :P
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:

vidi se sve sama fina raja.... :oops:
semso poplava

Post by semso poplava »

iz Finske :)
Pearl

Post by Pearl »

bosn.om wrote:Ne valja tako, bez obzira sto te neko moze nervirati, malo nekad praviti budalom, u oci te krasti, sve su to sitnice naspram sta je stvarno vazno. Bosanskoj ekonomiji je povratak dijaspore pluce koje je izvlaci iz trajne krize, taj turizam je maltene jedina "izvozna" industrija BH i treba nastaviti dolaziti i trositi kolko god moguce na lokalno proizvedene proizvode. Ja volim svoju Bosnu, svoj narod i radicu uvjek sve sto je u mom dometu da se pogura kolko moze, ostale me djecije gluposti ne zanimaju nimalo. Nije Bosna ni najljepsa, ni najprivlacnija ni najzabavnija ni najjeftinija destinacija na svjetu, al je to moja drzava, moj narod i uvjek ce prolaziti prije ikakvih Francuza, Spanaca il Tajlandjana.

A i vi lokalni, kad bi mogli malo se suzdrzati nekad, znam da je nekad jako tesko s tiipovima koji misle da im se sve mora i da sve znaju bolje, jer su vani, jer imaju malo vise love, al' nije dijaspora jedna jednaka cjelina, pa sudite svakog individualno, umjesto tih dosadnih predrasuda uvjek. Pogotovo kad nemate pojma o necijim razlozima zasto i kad je morao otici.

A vi dijaspora, imajte obzira i ne ponasajte se ko bijeda, nema te teske situacije na Zapadu da se moze i priblizno mjeriti sa bosanskom danas, vozaces isto auto godinu, dvije duze nego sto si planirao, neces promjeniti namjestaj ove godine il sta ja znam sta vec, al se ne ponasajte u maticnoj zemlji k'o fukare, ne radi vaseg licnog prestiza, vec iz drzavnog interesa. Nije vasa zamlja Svedska, Belgija, Tunguzija, il vas dzep, vec Bosna samo, morate to shvatiti jedan dan, svi redom!

Inace, ja cu krajem ljeta, u najbolje vrijeme, nema puno dijaspore :D
Hajd prijatno i sretan put onima koji krecu!
:thumbup:

svaka cast, potpuno si u pravu.. ne znam kako dijaspora gleda na to, ali meni bas zapara usi kad mi kazu: kod NAS tamo-i-tamo ima ovo, ima ono, ovo kod VAS ovo pravo bezze.. nemaTE H/M??????? joj, jesTE bezze...
ali je nama tesko, napatismo se... radimo po citave dane... ne znate VI kako je NAMA...

to jako ruzno zvuci.. doci ovdje, gdje je prosjecna plata 400KM i pricati kako ti je sa 2000 Km tesko...vecina ljudi u dijaspori zaradi toliko da dodje na odmor u Bosnu, ovdje ljudi zarade toliko da mogu okreciti stan svakih par godina, o moru samo sanjaju, a ako uspiju djecu malo da posalju da se brckaju super je..
nije sarajevo odraz bosne, ovdje ljudi jos i relativno fino zive (situaciju u drugim gradovima ne znam pa ne bih da lupam)..

da me ne shvatite pogresno, ne generalizujem dijasporu.. ovo je upuceno onima koji kukaju i koji pricaju kako je kod NJIH TAMO a onda se bune kad ih ne smatramo SVOJIMA.. pa gospodo, odlucite se...
Last edited by Pearl on 03/07/2006 15:27, edited 1 time in total.
ibrik

Post by ibrik »

Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...

A vi dijasporci slobodno otvorite novcanike i kupujte i kurcite se koliko vam je volja, ali nemojte to pricati nasem napacenom narodu u BiH jer ne interesuje bosansku fukuru kako ti imas novo auto, platu od 1000 - 2000 EURA, kako ides dva puta na godinu na odmor i slicne stvari...imaj malo srca i presuti to pred bosanskom fukarom koja voza golfa dvicu, ima platu u najboljem slucaju do 15.u mjesecu, a posliije se slepa i take stvari...

Znam ja da vi u dijaspori krvavo radite jer sam bio tamo par puta na odmoru i vidio sam sve, ali bar znate zasto radite jer ste dobro placeni i imate vrhunske uslove za zivot tako da nemate pravo ni na to da se zalite

U svakom slucaju bujrum u nasu lijepu BIH da vidite kako se zivi i sa malo para i kako se raspaljuju rostilji i okrece janjad i kako je bosanska fukara vazda spremna na smijeh i zajebanciju iako ne zna hoce li imati sta da jede do prve plate(ovo hoce li imati sta da jede malo karikiram da ljudi ne pomisle da mi ovdje nemamo hljeba jesti, dobro je nama hvala Bogu i ovako)...ja se ne bi mijenjao sa dijasporcima ni zasto na svijetu...
Altsa

Post by Altsa »

eto hin da popravljaju krnjave zube za 15 eura
Lola_77

Post by Lola_77 »

Altsa wrote:eto hin da popravljaju krnjave zube za 15 eura
Maloprije citam komentare na jednom BL forumu na izuzetnu temu "Fildzan viska" i bas sam duboko razocarana kolicinom mrznje koju sam tamo vidjela...

E sada kakve to veze ima s ovom temom?

Ima, itekakve..Nisam vidjela malobrojnijeg naroda s vise podjela..nije nam dosta nacionalnih i vjerskih, pa sada imamo podjelu na NAS i NJIH (kako neko kaze dijasporase) :(

Stvarno gdje je granica?!

Pa sta ako nasi ljudi dodju ovdje i koriste jeftinije usluge? Sta to ima veze? Da li bi isto napisao za ljude iz Austrije sto putuju u Istocnu Evropu samo da poprave zub (ja ih znam vise koji mi se cak hvale time)?!!! Sta su to oni bolji?!
boric

Post by boric »

edu wrote:bleka..ja mislio ti dolazis da ukines republiku srpsku.. :oops: :D ..a ono ti dolazis da se provodis.. :( :roll: :D
uzmi sve sto ti zivot pruza :lol:
car-x

Post by car-x »

ibrik wrote:Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...

A vi dijasporci slobodno otvorite novcanike i kupujte i kurcite se koliko vam je volja, ali nemojte to pricati nasem napacenom narodu u BiH jer ne interesuje bosansku fukuru kako ti imas novo auto, platu od 1000 - 2000 EURA, kako ides dva puta na godinu na odmor i slicne stvari...imaj malo srca i presuti to pred bosanskom fukarom koja voza golfa dvicu, ima platu u najboljem slucaju do 15.u mjesecu, a posliije se slepa i take stvari...

Znam ja da vi u dijaspori krvavo radite jer sam bio tamo par puta na odmoru i vidio sam sve, ali bar znate zasto radite jer ste dobro placeni i imate vrhunske uslove za zivot tako da nemate pravo ni na to da se zalite

U svakom slucaju bujrum u nasu lijepu BIH da vidite kako se zivi i sa malo para i kako se raspaljuju rostilji i okrece janjad i kako je bosanska fukara vazda spremna na smijeh i zajebanciju iako ne zna hoce li imati sta da jede do prve plate(ovo hoce li imati sta da jede malo karikiram da ljudi ne pomisle da mi ovdje nemamo hljeba jesti, dobro je nama hvala Bogu i ovako)...ja se ne bi mijenjao sa dijasporcima ni zasto na svijetu...

mislis 3600 EURA?
teletrader

Post by teletrader »

car-x wrote:
ibrik wrote:Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...

mislis 3600 EURA?

Jes' al u Bruttu :D
pirmin

Post by pirmin »

Opet dobra iako je u nettu. :)
Baghira

Post by Baghira »

Eeee, vidis meni trebaju oni porculanski :roll: Mores li mi kakvog zubara preporuciti, da je ono jeftin, a da dobro radi? :oops: :D
car-x

Post by car-x »

crna_pantera wrote:
Eeee, vidis meni trebaju oni porculanski :roll: Mores li mi kakvog zubara preporuciti, da je ono jeftin, a da dobro radi? :oops: :D
djesi panto, nema te ko paljene zice..
Baghira

Post by Baghira »

Ma tu sam care, ali nejmam nesto inspirejsena za pisanje u zadnje vrijeme :-? Vajik iste teme, isti odgovori....nak' samo citam, pratim sta se radi :D

Sta ima kod tebe, kako Gara? :)
car-x

Post by car-x »

crna_pantera wrote:Ma tu sam care, ali nejmam nesto inspirejsena za pisanje u zadnje vrijeme :-? Vajik iste teme, isti odgovori....nak' samo citam, pratim sta se radi :D

Sta ima kod tebe, kako Gara? :)
mrka jos dva ispita i doktUrica.. :D
i onda valja ispunit obecanje, da cu je zenit kad zavrsi fakultet.. ufff.. jos dva ispita.. hehe..

a to za teme si u pravu.. meni je dosta i piramide i fudbala i svega.. fakat nista pametno gdje bi se sa uzivanjem promuhabetila koja..
Baghira

Post by Baghira »

Jah, Mrka :D Znam da je nesto crno :D MashAllah, svaka cast i samo hrabro, nece boljeti :oops: :D
Santos

Post by Santos »

Uvjek ista prica.Dakle svi ovi sto se kurce a sad su u Sarajvu na ismijavanje ljudi koji zive negdje drugo osim Sarajva to su mindze.To su misevi raznih boja.Njemu nevalja papak iz Foce seljak iz Sandzaka levat koji hoda samo sa trebom dijasporac koji ima ili nema ili kuka ili nekuka radi ili neradi itd.To su Sarajevski mahalci mindzice .Nijedan borac jalijas mangup saner nece nista rec jer oni ce sjest stobom popricat popit i sve sta treba samo mindzica nece.On ce bit najaci u ulazu u firmi kod famelije jer dalje nemoze.Mindzice tisu misu mojne tisra i gledaj svoja posla boli te kurac za ostale bice ti lekse.
Pearl

Post by Pearl »

imas mozda mindze (kako ih ti nazva) i imas bosance a malo drugacijim opisom..

imam jako puno prijatalje koji se odazivaju na "bosanska dijaspora" i raduje m se svaki put kad dodju, i tugujem kad odu.. ljudi koji znaju moju situaciju i ja njihovu i s kojima se ne natjecem u kukanju kome je gore...

a postoje i ljudi koji su mi jednom rekli stvari tipa: jeste, vama je bilo tesko u toku rata, ali ja svom djetetu nisam imao da dam mlijeko svaki dan !?!??! izvini, ali s takvima ja bas i nisam na istoj talasnoj duzini.... svako je prosao kroz svoj pakao, pa nema potrebe natjecati se u tome ko je gore prosao, a nas smatrati za manje vrijedne, jer nemamo h&m, metro, super organizovan saobracaj i sta ti ja znam sta, pa da mi kazu: jedva cekam da se vratim kuci, u civilizaciju... sva sreca, takvih nema puno.. bar ne u mom zivotu, jer sam ih vecinu malo udaljila... :) a oni su ti koji sve nerviraju
Santos

Post by Santos »

Reko sam da sa takvim ko ti se nema sta raspravljat i nekazem za sve kazem za ove sto daju pogrdne komentare za druge samo zato sto zive negdje drugo a ne u Sarajevu.Mindzetine.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Dobro je imati bh. CIPS vozačku, int. vozačku i dijasporašku vozačku!
Post Reply