pravilo ponasanja u kancelariji - HITNO
-
lily0001
u kancelariji treba da se oblacis pristojno i uredno, ispeglano i elegantno. Kosa treba da je uredna i oprana,nokti cisti i uredno podrezani.Ako si zenskog roda veoma malo sminke i to samo da istakne ono sto je lijepo a da pokrije nedostatke(bubuljice). Poneki prsten, nausnice i lancic ...to vec zavisi od tvog stila ali ne pretjeruj. Osmjeh je veoma bitan, zato poradi na zubima i redovno ih peri,ocisti sa koncem poslije jela i uvijek imaj pri ruci neku bombonicu za osvjezavanje daha. Zavisi i od okoline i ostalih kolega i koleginica, trazi zlatnu sredinu ili ako mozes budi najbolji-a, gledaj da ne budes na dnu i ne zapitkuj previse. Gledaj sta drugi rade i malo po malo idi ka vrhu ljestvice. Tvoj radni stol je ogledalo tebe, pa se trudi da je sve na svom mjestu itd...
- Meshtar
Čisto da te obavjestim da je i ovaj naš narod pisao ćirilicom...bosančica je modifikovana ćirilica.femme wrote:seljanka!!! dragi moj nauci se koristiti izrazima....
cirilicu znam da citam, ali ne zelim...ne zelim da znam nista vezano za taj narod!!!
A da prvo to naučiš pa tek onda u kancelariju??
- Lace
htjedoh i ja to napisati a onda skontam da nismo jedini...i kinezi znaju i svoje pismo i latinicu...nismo jedini koji poznajemo dva pisma na kojima se mozemo izrazavati i mozemo procitati sve napisano tim pismima...na bilo kojem jezikuparafin wrote:joj grozno, umjesto da ljudi budu sretni sto imaju i znaju dva pisma oni ovako. strava i uzas!femme wrote:hvala ti na trudu ali mene cirilica apsolutno ne zanima, ne zelim to da citam.....
- kriticarka_nikova
Ni jedna tema ne moze da prodje bez svadje
Na ovoj je trebao neko da postira PRAVILA PONASANJA U KANCELARIJI .........ali kad ne znate da fino komunicirate nema potrebe da se trudim da vam trazim ta PRAVILA jer ocigledno nebiste znali da ih koristite
Na ovoj je trebao neko da postira PRAVILA PONASANJA U KANCELARIJI .........ali kad ne znate da fino komunicirate nema potrebe da se trudim da vam trazim ta PRAVILA jer ocigledno nebiste znali da ih koristite
-
tempora
femme, sve i da si najkulturnija kolegica, nisam sigurna da bih bila sretna raditi sa tobom. Jer kada se tako ogranicavas glede pismenosti, kako se onda odnosis prema ljudima i poslu?
Na kraju krajeva, koliko je meni poznato ne postoji pisano pravilo ponasanja u kancelariji, vec ima neko nepisano, sta prilici ili ne.
Ovi postovi o odjevanju i sl i to ne vazi za sve ustanove niti firme. Jedan poslodavac zahtijeva jedno, a drugi drugo. Jedino kada se radi o protokolima koji podrazumijevaju odredjenu sigurnost,higjenu (doktor,kuhar, zubar)ili uniformisanost koja obiljezava prirodu posla kao sto je policajac, sudija, onda postoje pravilnici. ( neka me neko ispravi ako grijesim)
Na kraju krajeva, koliko je meni poznato ne postoji pisano pravilo ponasanja u kancelariji, vec ima neko nepisano, sta prilici ili ne.
Ovi postovi o odjevanju i sl i to ne vazi za sve ustanove niti firme. Jedan poslodavac zahtijeva jedno, a drugi drugo. Jedino kada se radi o protokolima koji podrazumijevaju odredjenu sigurnost,higjenu (doktor,kuhar, zubar)ili uniformisanost koja obiljezava prirodu posla kao sto je policajac, sudija, onda postoje pravilnici. ( neka me neko ispravi ako grijesim)
-
zemljotres
ima li neko da mi posalje "code of conduct" za relationship direktor > sekretarica, jer imam namjeru ovih dana postat' direktor, pa da se ne desi kakva falinka, i to 
-
Zadig
Tempora je u pravu normalno, jos uvijek niko nije napisao text nekih osnovnih pravila ponasanja u kancelariji, jer je to dio poslovne komunikacije i bontona. Isto tako, nigdje neces naci instrukcije kako se ponasati u autobusu, ili na ulici, vec se od sviju ocekuje da se ponasaju pristojno.
Ako i dalje nisi sigurna kako se ponasati u kancelariji, posmatraj svoje kolege, i jednostavno analiziraj kako se oni ponasaju i onda isto tako se ponasaj i ti.
Posto ne zelis da citas cirilicu (steta imam jedan text na cirlici iz jednih novina on line "kancelarijski bonton"), ali evo ti link http://www.oregon.gov/DCBS/DIR/rules.shtml ovdje je na engleskom sve razclanjeno po sekcijama kao sto su konflikt interesa, etika i tako dalje (mada je ovo malo dublja analiza poslovnog ponasanja, ali moze ti koristiti).
Jos samo da ti pozelim srecu sa takvim stavom koji imas, jer ce ti ocito trebati, pogotovo ako se budes "tuspasila" po raznim kancelarijama BIH gdje rade sva 3 konstutivna naroda BIH (pa ti sada vidi s kojim sve "narodima radis" i pripazi se).
srecno
Ako i dalje nisi sigurna kako se ponasati u kancelariji, posmatraj svoje kolege, i jednostavno analiziraj kako se oni ponasaju i onda isto tako se ponasaj i ti.
Posto ne zelis da citas cirilicu (steta imam jedan text na cirlici iz jednih novina on line "kancelarijski bonton"), ali evo ti link http://www.oregon.gov/DCBS/DIR/rules.shtml ovdje je na engleskom sve razclanjeno po sekcijama kao sto su konflikt interesa, etika i tako dalje (mada je ovo malo dublja analiza poslovnog ponasanja, ali moze ti koristiti).
Jos samo da ti pozelim srecu sa takvim stavom koji imas, jer ce ti ocito trebati, pogotovo ako se budes "tuspasila" po raznim kancelarijama BIH gdje rade sva 3 konstutivna naroda BIH (pa ti sada vidi s kojim sve "narodima radis" i pripazi se).
srecno
- Lace
zemljotres wrote:ima li neko da mi posalje "code of conduct" za relationship direktor > sekretarica, jer imam namjeru ovih dana postat' direktor, pa da se ne desi kakva falinka, i to
http://www.zpk.co.yu/bonton.htm5.5 Odnos rukovodioca prema saradnicima
Od rukovodioca se ocekuje:
· da se sa svima ophodi podjednako, favorizovanje u obracanju nekome izaziva otpor, nezadovoljstvo ili zlovolju ostalih
· da pažljivo sasluša saradnike, da bude ljubazan i pokaže puno razumevanje, bez obzira na zauzetost
· da kritikuje i da bude kritikovan. Pozitivna kritika nece nikoga poniziti i pobuditi otpor. Naprotiv, ona ce motivisati osobu da radi bolje i vrednije.
· da upozna saradnike sa sadržajem onih sastanaka koji mogu imati uticaja na posao koji obavljaju.
· preporucljivo je da rukovodilac, radi stvaranja dobrog poslovnog odnosa, pozove najbliže saradnike (kolege i sekretaricu) jedanput do dvaput godišnje na kafu, poslovni rucak, veceru. Uobicajeno je da najmanje jedanput godišnje (povodom završnog racuna), rukovodilac pozove širi kolegijum na druženje, uz prezente. To je znak dobrog poslovnog manira.
Last edited by Lace on 27/06/2006 23:12, edited 1 time in total.
-
zemljotres
e sad mogu postat' direktor. hvala. bice i kašikom 
-
Kukuruz_Barbe-q
Kucni red za kancelarije je izasao u Sluzbenim Novinama br.57 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Prilozi za Bon -Ton u uredu/kancelariji:
-Registrator držati otvoren sve vrijeme dok se izvađeni dokument koristi (kopira, prepisuje i sl.)
-Promaha je najopasnija. Niko nije umro od miomirisa, ali od promahe, jeste.
-Miris ćevapa, bureka i luka u uredu su uredu
-Proguglati Kancelarijsko/Uredsko poslovanje
-Hebo kancelariju/ured koja rešo, džezvenjak i ostali pribor za kafu nema
-Ko posljednji dodje na posao, mora se zdraviti-rukovati(ev. izljubiti-ni sluč. troljub!) sa svima
-Najstrože je zabranjeno otpočinjati ćaskanje riječima: E, jeste li sinoć gledali na tv...(strogi izuzetak-fudbal&safunice)
-Escape the job=Internet! Tehnika narodu!
-Najgora je činovnička kiša. Počne padati kada se treba ići kući. Obavezno otpočeti sa hobijem sakupljanja stranačkih kišobrana.
-Podrigivanje, puštanje golubova, štucanje i sl. se ponekada ne može kontrolisati. Dotičnom/dotičnoj se zahvalit riječima: Hvala, ja sam već doručkovao/doručkovala.
-Pozdravljanje-bila tema na sa-x.
-Registrator držati otvoren sve vrijeme dok se izvađeni dokument koristi (kopira, prepisuje i sl.)
-Promaha je najopasnija. Niko nije umro od miomirisa, ali od promahe, jeste.
-Miris ćevapa, bureka i luka u uredu su uredu
-Proguglati Kancelarijsko/Uredsko poslovanje
-Hebo kancelariju/ured koja rešo, džezvenjak i ostali pribor za kafu nema
-Ko posljednji dodje na posao, mora se zdraviti-rukovati(ev. izljubiti-ni sluč. troljub!) sa svima
-Najstrože je zabranjeno otpočinjati ćaskanje riječima: E, jeste li sinoć gledali na tv...(strogi izuzetak-fudbal&safunice)
-Escape the job=Internet! Tehnika narodu!
-Najgora je činovnička kiša. Počne padati kada se treba ići kući. Obavezno otpočeti sa hobijem sakupljanja stranačkih kišobrana.
-Podrigivanje, puštanje golubova, štucanje i sl. se ponekada ne može kontrolisati. Dotičnom/dotičnoj se zahvalit riječima: Hvala, ja sam već doručkovao/doručkovala.
-Pozdravljanje-bila tema na sa-x.
- kriticarka_nikova
Pa to pise na svakom forumu,,,,ali niko to ne cita,jer mi to kao znamo ............davis.ba wrote:Možda bi neko trebao postaviti pravila ponašanja na forumu.
- karanana
femme wrote:seljanka!!! dragi moj nauci se koristiti izrazima....
cirilicu znam da citam, ali ne zelim...ne zelim da znam nista vezano za taj narod!!!
Pravilo broj 1 vezano uz svaku poziciju: Ability to work as part of a multi-cultural team with tact and professionalism;
Ostani malo i prouci ovo pravilo a ostala ce sama nadoci.
- Lace
mah...kad bi se zaposlila kod stranaca...odjednom bi bila u stanju razumjeti i citati i ruski i bugarskikaranana wrote:femme wrote:seljanka!!! dragi moj nauci se koristiti izrazima....
Pravilo broj 1 vezano uz svaku poziciju: Ability to work as part of a multi-cultural team with tact and professionalism;
Ostani malo i prouci ovo pravilo a ostala ce sama nadoci.