Bog je izmisljotina za mase pogodne manipulaciji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li bi se pridruzio mojoj religiji?

DA
18
32%
NE
39
68%

Total votes: 57

Gost123

Post by Gost123 »

Vodenjak wrote: O bezboznicima, ateistima, djavoljim sljedbenicima, nevjernicima uopste, govore samo i SAMO pripadnici i sljedbenici navedenih institucija! Isti nece i ne mogu (iz razumljivih i objektivno, opravdanih razloga zbog opstanka istih tih institucija) da prihvate da covjek moze biti "vjernik" bez da prihvata pravila, zakone, obicaje savjete i ostalo nastalo upravo u tim institucijama.
naravno, i ocrnjuju one druge koji ne pripadaju njima. oni su "osudjeni na propast, njihov je pakao, ovakvi su onakvi...". oni koji im ne pripadaju ne mogu nikako biti pozitivni kao njihovi sljedbenic.
vjerskim vodjama se svidja moc koju imaju nad narodom. zasto da se toga odreknu?
organizirane religije polaze pravo na apsolutnu istinu, i prvenstvo tumacenja svetih knjiga. jer sve ono sto tumaci netko drugi jest krivo, ako se ne slaze s njihovim tumacenjem. znaci, dogmatizam. pametnije bi im bilo da naglasak stavljaju na eticnost, ljudske slobode, humanizam, nego na "ispravno" vjerovanje.
NIN

Post by NIN »

Ne razumijem kako ne spoznaste nase PLEMENSKO NASLIJEDJE. Vrlo ocigledan dokaz evolucije!

Pozdrav...
Eshek

Post by Eshek »

Naslov teme:

Bog je izmisljotina za mase pogodne manipulaciji

Naslov ankete:

Da li bi se pridruzio mojoj religiji?

Zalaže se za strogu individualnost, a onda pita ko bi se pridružio njegovoj religiji.

Je li ovo samo meni kontradiktorno i smiješno :?
T8

Post by T8 »

Pozdravlja sve uvazene diskutante posebice Shobu koga izuzetno cijenim i cije bih stavove malo prokomentarisao.

"ateisti se ne mogu optuziti nizasto zato sto ne propagiraju NISTA. Bila je velika hajka na komuniste koji nisu htjeli vjeru u svom prisustvu , ali ista takva hajka se i dalje vodi protiv ateizma, koji nema nikakve ideologije ili pokreta, to jest , ne ugrozava nikoga protiv njegovih ubjedjenja."

Na osnovu cega tvrdis da se ista hajka vodi protiv ateista kao sto se nekad vodila protiv onih koji vjeruju.
Meni nije poznat neki novi Goli otok ili Sibir na kojem bi neka savremena drzava zlostavljala, ubijala, zatvarala i sl osobe koje bi izjavile "ja ne vjerujem..."

citat: "Kada samo pogledam povijest svijeta i vidim sta se sve radilo u ime religije, sve mi se smuci. Spaljivali su ljude jer su tvrdili da je zemlja okrugla, istrebljivali su citave civilizacije, prodavali oproste, ratovali stotinama godina zbog nebitnih detalja, zabijali se otetim avionima u solitere, itd..."

Ispade da su za sva zla svijeta krivi oni koji vjeruju. Pogledajmo najvece ratove kroz istoriju pocev od Atile koji je poharao Evropu, Dzingis Kana cije su horde ubile milione ljudi po Aziji, kolonista Španaca, Engleza i sl, prvi i drugi svjetski rat koji su odnijeli desetine milione ljudskih zivota, hladni rat izmedju SSSR-a i USA koji se vodio po Vijetnamu, Koreji, sukobe na Bliskom istoku itd- Koji je to od pomenutih ratova vodjen zbog tog što druga strana ima drugaciju vjeru.
Sve ove sukobe pokretale su ljudska gramzljivost i pohlepa a ne vjera ili pak ateizam.
Zbog ceg su USA pobili stotine hiljada ljudi u Iraku recimo. Jel zbog krstaškog ili pak naftnog pohoda.

Citat: "Ja sam ateista po rodjenju (kao i svako ljudsko bice) i prosao sam kroz momente kada sam razmisljao o bogu kao savrsenstvu koje sve ovo pokrece. Onda su ipak prosle godine u kojima nisam bio ni pod kakvim pritiskom i imao sam priliku da nezavisno od roditelja i okruzenja biram svoj put ka duhovnosti i smislu zivota.
Ja samo trazim da me ostave na miru, sto je nazalost nemoguce. Stalno mi prijete paklom, cistilistem i slicnim stvarima, a ja u svemu tome nikome ne zelim zlo.
(nekada pogledam na krda bizona ili zebri, i kontam kako su oni u sustiini sretni jer su ateisti kojima niko ne prijeti..pa cak ni lavovima, tigrovima ili majmunima :D "

To da je netko ateista ili pak vjernik po rodjenju ne spada u sferu ozbiljne argumentacije jer i sam si naveo da na razvoj svake individue najveci uticaj ima okolina u kojoj odrasta. Tek sa sticanje zrelosti covjek svjesno moze odabrati put kojim zeli ici u zivotu. Optuzivati i diskriminisati nekog zbog tog predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava i ja ne vjerujem da mozes naci bilo kog na ovom forumu da ce to podrzati ili opravdati.
Da ti prijete vjernici robijom ili batinama još bih se i zabrinuo - Ako ne vjerujes u pakao i u postojanje Boga zašto bi te "prijetnja" necim nepostojecim uzmemiravala.
Kad vec okrenu na zivotinjsko carstvo - upravo u njemu mozemo vidjeti da lav ne ubija zebru zbog ideoloških razlika vec zbog gladnog stomacica ili probudjenog instinkta. Takvi su uglavnom sukobi i izmedju ljudi. Jenkiju nestane goriva i hajmo ko u onoj igrici "Age of Empires" trazit drzavu koja ima.
Kad sam razgovarao s jednim Srbinom nakon povratka u svoj grad rekao mi je: Eto šta mi je rat donio. Ništa.
Gospodine dragi, kontam u sebi jesil to ti ocekivao da ti rat nesto donese. Mozda neciju kucu, imanje, radno mjesto - upravo to je obecavano ljudima i to je bilo motiv za ubistva, progone i sl.

Još jednom pozdrav svima Vama. Živi mi i zdravi bili.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bajazit wrote:po tebi je ne organizacija bolja od organizacije.ako tako mislis mozes i probati na primjer u svojoj kuci da zivis bez organizovanosti.
Radi se o vjeri u boga!
Je li tebi potrebna neka institucija da bi tvoje vjerovanje bilo istinsko?
zemljotres

Post by zemljotres »

Bog je na odmoru! :x
A_I_

Post by A_I_ »

Shoba wrote:Interesantno je kako se vjernici razlicitih vjera odmah ujedine kada treba udariti kontru "nevjernicima", odnosno , ateistima. Ateizam nije ideologija, vec nedostatak vjere, i prema tome , ateisti se ne mogu optuziti nizasto zato sto ne propagiraju NISTA. Bila je velika hajka na komuniste koji nisu htjeli vjeru u svom prisustvu , ali ista takva hajka se i dalje vodi protiv ateizma, koji nema nikakve ideologije ili pokreta, to jest , ne ugrozava nikoga protiv njegovih ubjedjenja.

Ja sam ateista po rodjenju (kao i svako ljudsko bice) i prosao sam kroz momente kada sam razmisljao o bogu kao savrsenstvu koje sve ovo pokrece. Onda su ipak prosle godine u kojima nisam bio ni pod kakvim pritiskom i imao sam priliku da nezavisno od roditelja i okruzenja biram svoj put ka duhovnosti i smislu zivota.

Kada samo pogledam povijest svijeta i vidim sta se sve radilo u ime religije, sve mi se smuci. Spaljivali su ljude jer su tvrdili da je zemlja okrugla, istrebljivali su citave civilizacije, prodavali oproste, ratovali stotinama godina zbog nebitnih detalja, zabijali se otetim avionima u solitere, itd...

Ja samo trazim da me ostave na miru, sto je nazalost nemoguce. Stalno mi prijete paklom, cistilistem i slicnim stvarima, a ja u svemu tome nikome ne zelim zlo.

(nekada pogledam na krda bizona ili zebri, i kontam kako su oni u sustiini sretni jer su ateisti kojima niko ne prijeti..pa cak ni lavovima, tigrovima ili majmunima :D )
e brate po vjeri cccc :D odlicno sroceno!
Shoshana

Post by Shoshana »

Sta je bog i kako je nastao je, jako zanimljivo (i naucno prezvakano) pitanje.
Kao neko ko ne vjeruje u boga, meni je najbliza Tylor-ova teorija. Nekome ko je monoteista je vjerovatno najbliza Lang-ova.

Iskoristavanje boga u svrhu "opravdanja" vlasti je vjerovatno ipak sekundarna pojava. @T8 ispravno ukazuje na nesto sto mi rado zaboravljamo (ima objasnjenje i za to), da covjek nije iskljucivo drustveno bice (kamo puste srece!). Covjek je mjesavina prirodnog i drustvenog bica, i ukoliko nase "drustveno bice" "izmislja" religiju u dobrim namjerama, nase "prirodno bice" je institucionalizuje da bi time sebi obezbjedilo neku korist.

Jos bih voljela da dodam slijedece... Vidim cesto ovdje da se izraz "religija" poistovjecuje sa institucionalizovanim religijama, dok se izraz "vjera" koristi za ono nesto "uzviseno, privatno".

Izraz "vjera" je sa stanovista istorije religije jos manje ispravan nego izraz "religija". Vjera je glavni postulat krscanstva, i poslije krscanstva, islama, koji dijeli istu filozofiju. U krscanstvu se prvi put spominje potreba za vjerovanjem. Prije toga ljudi nisu imali potrebe da vjeruju. Oni su "znali". "Dokazi" su bili prisutni svugdje. Nazalost, nasi jezici su se razvili pod utjecajem religija u kojima se "vjeruje", tako da nema adekvatnijeg izraza od "religije" kojim bi se obuhvatio cjelokupni ljudski odnos naspram duhovnog.

Ja, kao sto rekoh, ne vjerujem, ali religiju volim i postujem. Smatram to prvim ljudskim pokusajima filozofiranja. Ja mislim da je "hijerarhija" u religiji posljedica (kao sto Dumezil objasnjava u svojim studijama mitologije), a ne uzrok stvaranja hijerarhije medju ljudima.

Izvinjavam se na duzini posta, a i malom skretanju sa teme.

I na kraju, ne, ne bih pristupila nicijoj religiji (ideologiji). Kao sto neko rece - da me opet neko negdje prebrojava... Radije bih potpisala povelju o ljudskim pravima!
A_I_

Post by A_I_ »

T8 wrote: "ateisti se ne mogu optuziti nizasto zato sto ne propagiraju NISTA. Bila je velika hajka na komuniste koji nisu htjeli vjeru u svom prisustvu , ali ista takva hajka se i dalje vodi protiv ateizma, koji nema nikakve ideologije ili pokreta, to jest , ne ugrozava nikoga protiv njegovih ubjedjenja."

Na osnovu cega tvrdis da se ista hajka vodi protiv ateista kao sto se nekad vodila protiv onih koji vjeruju.
Meni nije poznat neki novi Goli otok ili Sibir na kojem bi neka savremena drzava zlostavljala, ubijala, zatvarala i sl osobe koje bi izjavile "ja ne vjerujem..."

polupao si loncice - hajka se vodila (i vodi) na kumuniste upravo zbog toga sto su striktno odvajali religiju od drustvenog uredjenje i smjestali je u domen privatnog-licnog (gdje joj i jeste mjesto). ista se hajka vodi i protiv ateista, cak vrlo cesto brkajuci loncice tezom kako su komunisti=ateisti.
A_I_

Post by A_I_ »

T8 wrote: To da je netko ateista ili pak vjernik po rodjenju ne spada u sferu ozbiljne argumentacije jer i sam si naveo da na razvoj svake individue najveci uticaj ima okolina u kojoj odrasta. Tek sa sticanje zrelosti covjek svjesno moze odabrati put kojim zeli ici u zivotu. Optuzivati i diskriminisati nekog zbog tog predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava i ja ne vjerujem da mozes naci bilo kog na ovom forumu da ce to podrzati ili opravdati.
to je tvoje subjektivno misljenje/zakljucak (da ne kazem kako je krajnje pretencionzno) okarakterisati stav/tvrdnju da se radjamo 'operisani' od religioznog ucenja kao optuzbu i diskriminaciju.
T8 wrote:Da ti prijete vjernici robijom ili batinama još bih se i zabrinuo - Ako ne vjerujes u pakao i u postojanje Boga zašto bi te "prijetnja" necim nepostojecim uzmemiravala.
naravno da uznemirava, ne zato sto je za neke "vjecna vatra" bla bla zastrasujuca, vec zato sto je NAMETNJIV nacin na koji i koliko cesto se to potencira.
T8 wrote:Kad sam razgovarao s jednim Srbinom nakon povratka u svoj grad rekao mi je: Eto šta mi je rat donio. Ništa.
Gospodine dragi, kontam u sebi jesil to ti ocekivao da ti rat nesto donese. Mozda neciju kucu, imanje, radno mjesto - upravo to je obecavano ljudima i to je bilo motiv za ubistva, progone i sl.
mozda izvlacis iz konteksta tu njegovu izjavu. o cemu ste/je pricao ? mozda je zelio potencirati upravo bezmisao ratovanja u stilu: sta dobro rat moze donijeti? ljudima je obecavana velika srbija, nalozeni su na pricu o 'ciscenju' od "turaka" itd. ...odlazimo predaleko od teme.
Eshek

Post by Eshek »

Nemam ništa protiv institucionalizacije religije i mislim da je nužna. Problem je u zloupotrebi istih.

Zloupotreba je uvijek bilo i biti će, uvijek će se pokušavati ostvariti neki interesi i uvijek će neko unutar tih institucija pokušavati da ojača svoju moć i stavlja "ovčice" pod svoju kontrolu. Bez obzira koja religija, moja ili Spongebob-ova

Problem je u neobrazovanosti ljudi. Neobrazovane ljude je lakše utjerati u tor. Obrazovane osobe, bez obzira u kojeg Boga vjeruju ili ne vjeruju, imaju mnogo manje sklonosti radikalizmu i ekstremizmiima.

Obrazovani ljudi uzimaju stajališta tih institucija kao sugestije o kojima mogu razmisliti, ali ipak na kraju donose sopstveni sud, dok neobrazovani, usljed nedostatka edukacije i razvijenog intelekta, moraju da vjeruju "mudrosti" svog "pastira".

Religija ima dovoljno na svijetu, ne treba nam novih. Ako mislite uljepšati ovaj svijet i napraviti promjenu u glavama ljudi, učestvujte u njihovom obrazovanju i intelektualnom razvoju. Jedino tako je uspjeh (dugoročan) zagarantovan.
Shoba

Post by Shoba »

T8 wrote:Pozdravlja sve uvazene diskutante posebice Shobu koga izuzetno cijenim i cije bih stavove malo prokomentarisao.

"ateisti se ne mogu optuziti nizasto zato sto ne propagiraju NISTA. Bila je velika hajka na komuniste koji nisu htjeli vjeru u svom prisustvu , ali ista takva hajka se i dalje vodi protiv ateizma, koji nema nikakve ideologije ili pokreta, to jest , ne ugrozava nikoga protiv njegovih ubjedjenja."

citat: "Kada samo pogledam povijest svijeta i vidim sta se sve radilo u ime religije, sve mi se smuci. Spaljivali su ljude jer su tvrdili da je zemlja okrugla, istrebljivali su citave civilizacije, prodavali oproste, ratovali stotinama godina zbog nebitnih detalja, zabijali se otetim avionima u solitere, itd..."

Ispade da su za sva zla svijeta krivi oni koji vjeruju. Pogledajmo najvece ratove kroz istoriju pocev od Atile koji je poharao Evropu, Dzingis Kana cije su horde ubile milione ljudi po Aziji, kolonista Španaca, Engleza i sl, prvi i drugi svjetski rat koji su odnijeli desetine milione ljudskih zivota, hladni rat izmedju SSSR-a i USA koji se vodio po Vijetnamu, Koreji, sukobe na Bliskom istoku itd- Koji je to od pomenutih ratova vodjen zbog tog što druga strana ima drugaciju vjeru.
Sve ove sukobe pokretale su ljudska gramzljivost i pohlepa a ne vjera ili pak ateizam.
Zbog ceg su USA pobili stotine hiljada ljudi u Iraku recimo. Jel zbog krstaškog ili pak naftnog pohoda.

Citat: "Ja sam ateista po rodjenju (kao i svako ljudsko bice) i prosao sam kroz momente kada sam razmisljao o bogu kao savrsenstvu koje sve ovo pokrece. Onda su ipak prosle godine u kojima nisam bio ni pod kakvim pritiskom i imao sam priliku da nezavisno od roditelja i okruzenja biram svoj put ka duhovnosti i smislu zivota.
(nekada pogledam na krda bizona ili zebri, i kontam kako su oni u sustiini sretni jer su ateisti kojima niko ne prijeti..pa cak ni lavovima, tigrovima ili majmunima :D "

To da je netko ateista ili pak vjernik po rodjenju ne spada u sferu ozbiljne argumentacije jer i sam si naveo da na razvoj svake individue najveci uticaj ima okolina u kojoj odrasta. Tek sa sticanje zrelosti covjek svjesno moze odabrati put kojim zeli ici u zivotu. Optuzivati i diskriminisati nekog zbog tog predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava i ja ne vjerujem da mozes naci bilo kog na ovom forumu da ce to podrzati ili opravdati.
Da ti prijete vjernici robijom ili batinama još bih se i zabrinuo - Ako ne vjerujes u pakao i u postojanje Boga zašto bi te "prijetnja" necim nepostojecim uzmemiravala.
Kad vec okrenu na zivotinjsko carstvo - upravo u njemu mozemo vidjeti da lav ne ubija zebru zbog ideoloških razlika vec zbog gladnog stomacica ili probudjenog instinkta. Takvi su uglavnom sukobi i izmedju ljudi. Jenkiju nestane goriva i hajmo ko u onoj igrici "Age of Empires" trazit drzavu koja ima.
Kad sam razgovarao s jednim Srbinom nakon povratka u svoj grad rekao mi je: Eto šta mi je rat donio. Ništa.

Pozdrav T8,

Meni je iskreno drago da se diskutuje na civilizovan nacin, bez uvreda i ponizavanja. :)

U svakom svjetskom sukobu su uvijek ukljuceni ljudi koji su vjernici. Recimo, prvi svjetski rat koji je bio grozan, je bio rat u kojem su se ipak izmedju sebe pobili kriscani. Svi su oni vjerovali u boga, i da su to primjenjivali dosljedno , ne bi uopste dosli u priliku da uzmu oruzje u ruke i da pucaju jedni na druge. Iran-Irak ista prica...

Spomenuo si Goli Otok, koji je ipak bio namijenjen za staljiniste, to jest ateiste koji su htjeli radikalne metode agresivnog komunizma. Bilo je tu i ostalih, naravno, ljudi koji su nesto rekli na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme. Posto je vrijeme bilo pogresno (Staljin se ozbiljno spremao na napad na Jugoslaviju) nije se moglo drugacije nego Golim Otokom. Alternativa Golom Otoku je bio Staljin, a znamo kako se on obracunavao sa neistomisljenicima. (ipak je za vrijeme Tita u jugoslaviji izgradjen najveci broj vjerskih objekata u istoriji tog podneblja). Evo danas smo svjedoci ilegalnog logora Guantanamo. A siguran sam da su svi cuvari i direktori tog logora ipak vjernici. I cuvari u Ausvicu su sigurno vjerovali u boga (Hitler je vjerovao) a sve je to pokrenuto zato sto su Jevreji drugacije vjere i obicaja.

Poenta svake religije je potice dobro u ljudima, ali nisam siguran da to funkcionise kako treba. Evo u zadnjih par godina smo svjedoci medju-religijskih sukoba koji su odnijeli desetina hiljada zivota zivota. Irak, East Timor, Bosna, Ruanda, Somalija, Cecenija, a povijest je puna ko sipak Bartolomejskih noci, Konkvistadora, Krstasa, pogroma, i da ne nabrajam dalje....

Ljudska priroda ne moze biti promijenjena religijom, jer religija ipak potice razlike izmedju ljudi, podjelu na vjernike i nevjernike. Recimo, svi oni koji nisu pripadnici jedne vjere su "nevjernici" bez obzira sto ti isti ljudi vjeruju u boga na drugaciji nacin.

Ja bih najvise volio da religije funkcionisu kao i fudbal. Odigra se utakmica, jedni pobijede, drugi izgube, i svi poslije mirno odu kuci. To nazalost nece biti tako , jer su religije ipak iskljucive prirode. (il si s nama ili protiv nas). Kad bi se svi ljudi zaista pridrzavali onoga sto je u svetim knjigama napisano, ne bi uopste bilo ratova ni belaja. Ovako......nisam siguran u sta sve ovo vodi.

Ja sam oduvijek bio zainteresovan za sve religije svijeta, i procitao sam sve najvaznije knjige i objave, i nasao sam mnogo toga i naucio mnogo. Religije jesu pomogle da se svijet uoblici u mnogo civilizovaniji oblik neko sto je bio prije, ali imam utisak da su neke stvari prevazidjene i da je ljudska duhovnost nesto jace od bilo kakve religiozne varijante.

Ne namjeravam da svoje misljnje nametnem bilo kome, samo govorim ono sta mislim, a definitivno nemam namjere nikoga da uvrijedim.
Ne tvrdim da su religije kao religije krive za sve sukobe i probleme, ali njihova primjena je nesto sto me od njih (u etickom smislu) odbija. Ja bih zaista volio da sam religiozan i da ne sumnjam u postojanje svega sto je oko nas. Lakse je zivjeti kada je sve objasnjeno i sredjeno u logican okvir.

(Jenkiju je ponestalo nafte, ali ipak treba neko da pokrene masinu s eticke strane......In God We Trust :) )

(slika: Maurizzio Cattelan "Him", 2001)

Image
T8

Post by T8 »

Pozdrav Shoba i ostalo rajo
Pa naravno da ces uvjek naci vjernike u skoro svakom sukobu jer se najveci procenat ljudi izjasnjava da vjeruje na ovaj ili onaj nacin u neku visu silu. Ja sam govorio o motivima koji su pokretali najvece svjetske sukobe kroz istoriju. Nisam nikad nasao da je neko ustvrdio da je povod recimo prvog svjetskog rata ideoloski vec da je u pitanju borba za komad planete, za resurse. Analiticari prema onom sto ja znam tvrde da je Hitler zelio da eliminise Jevreje zbog njihove ekonomske moci - imali su u svojim rukama ogroman procenat njemackog kapitala - nesto slicno ko sad u USA. On je kolko mi je poznato ideolog fašizma a ne kršćanstva.
Da se ne ubjedjujemo koliko je ljudi zbog vjere robijalo ili ubijeno u komunizmu evo uzmimo ove titoiste i staljiniste tj inforbirovce - znaci ateisti i s jedne i s druge strane a ipak podjela medju ljudima i zlocini - gdje je tu religija krivac. Isto tako je bilo i u Rusiji, Kini...
Podjele medju ljudima nastaju u borbi za vlast jer kako rece Mesa Selimovic vlast je najveci opijum.
Ubrajas i ovaj rat u Bosni kao religijski. Ja se ne slazem s tim. Jel to smatras da su Milosevica, Arkana, Šešelja i da ne nabrajam vodili vjerski motivi u pokretanju sukoba. Ja znam da ratni zlocinci iz mog mjesta nikad nisu zavirili u vjersku ustanovu i da im je uzrecica psovanje Boga.
Isto ko sto znam da vecina zrtava nije imala zbog dugogodišnjeg uticaja komunizma nikakve veze s vjerom osim svog imena.
Moja vjera me recimo ne uci da su ljudi koji vjeruju u Boga na drugi nacin nevjernici.
U Kur'anu cak imas recenicu u kojoj se govori da ce svi oni koji su vjerovali u Boga i cinili dobra djela dobiti svoju nagradu bez obziri bili oni jevreji, krscani i sl...
Takodjer mi naredjuje da nema prisile - ko hoce nek vjeruje ko nece njegov izbor.
Inkvizicija tj je izum katolicke crkve prije svega u Španiji. Nadam se da je katolicanstvo prevazislo taj crni period u svojoj istoriji.

Sto se tice agresivnosti i primitivizma u nametanju stavova imao sam je i ja na svojoj kozi osjetiti.
Nije to ekskluzivitet ateista da ih neko vrijedja i napada.
Mojoj supruzi su jednom kad se vracala kuci neki momci strgli mahramu s glave.
Kolko je bilo verbalnih dobacivanja i uvreda bez ikakvog povoda da ne pominjem.
Sve to u sredini koja je vecinski "muslimanska".

Daleko od tog da je situacija na ovoj planeti idealna. Ja koji imam dvoje djece da ti pravo kazem razmisljam cemu vodi svi ovi sukobi.
Njima naravno doprinose i ljudi koji se deklariraju kao vjernici .
Medju muslimanima recimo postoje mnogobrojne struje u zavisnosti iz kog djela planete su ljudi i u kakvoj poziciji se nalaze.
Ima sveg i svaceg i dize mi se kosa na glavi od pojedinaca i njihovih teorija.
Sjetimo se slucaja zvjeri u ljudskom obliku koja je pobila clanove hrvatske obitelji u Konjicu- On sebe smatra nekakvim muslimanom.
Ono što svi moramo uciniti bez obzira bili krscani, muslimani, ateisti, jevreji i sl. je da se borimo protiv anarhije i nasilja.
Da se borimo za uspostavljanja standarda za ljudska prava koji ce vaziti za sve ljude. Da se ucimo kulturi dijaloga, poštovanju drugog i drugacijeg.
Amerika je imala velike probleme koji nisu bili potaknuti vjerom vec bojom koze. Uvijek ce ljudi naci razlog da se sukobljavaju ako se dopusti anarhija.
Citam ove forume navijackih skupina na Balkanu - kad ne bi bilo policije mislim da bi izmedju njih izbio pravi rat.
Nevjerovatna je mrznja koja se ispoljava u dijalogu. A razlog samo glupi fudbal od kojeg ni jedni ni drugi nemaju nikakave fajde.
blenta

Post by blenta »

Shoba,
jako dobar post kojim si ti objasnio kako svijet izgleda ochima tebe kao ateiste i zashto jesi ateista.
medjutim, ja koja imam drugachiji pogled na svijet, moram primijetiti da idesh mimo poente nekih tvojih uslovnih istomishljenika sa ove teme. ako ja dobro shvatam, a ti na vishe mjesta navodish primjere koji to potvrdjuju, ti smatrash da je religija previshe savrshena za ljude.
ti navodish primjere sukoba unutar jedne religije, sa argumentom da se ratovi odvijaju izmedju vjernika.
medjutim, to je potpuno kontra stava drugih kojima je argument da ljudi ratuju (ispade iskljuchivo) protiv drugih religija samo zato shto vjeruju u razlichitog boga.
ti akcenat stavljas na ljudsku slabost, koja chini da se ljudi oglushe o uchenja religija kojim pripadaju.
dalji posredan zakljuchak je da ljudi zloupotrebljavaju religiju za svoje lichne interese, shto nas dovodi do paradoksa da su oni loshi vjernici.
uproshteno pitanje pitanja u ovom dijelu je:
JE LI VJERNIK ONAJ KO TO KAZHE ZA SEBE DA JESTE ILI JE TO ONAJ KO SLIJEDI UCHENJA SVOJE VJERE?
logichan zakljuchak iz svega toga je da ljudi nisu savrsheni, da slobodnije interpretiram-da u sebi nose i da chine zlo, i teisti i ateisti.
ne ulazechi u pitanje postojanja Boga ovaj put, meni je logichnije, imajuchi u vidu da su ljudi takvi kakvi su, da je bolje shto postoje uchenja koja ih uche da budu moralni, da budu dobri ljudi, saosjechajni, solidarni, nego da takva uchenja ne postoje.
zakljuchak zakljuchaka je da ljudi chine zlo, nevezano za to jesu li vjernici ili nisu, to zlo je ekskluzivno ljudsko i nijedno (ne)vjerovanje nema monopol nad njim.
ako vjerovanje u religijska uchenja u chovjeku potakne obzire koji sprijeche samo jedno zlo, onda su ona korisna i svijet chine boljim.
onda, opet, kad kazhesh da se ateiste ne mozhe optuzhiti za nishta, jer ne propagiraju NISHTA, neki se jako uvrijede, jer to implicira da ne postoji ekskluzivno ateisthcki sistem vrijednosti koji bi propagirao moral, shto opet znachi da je moralnost ateista prepushtena sluchaju.
opet, ti smatrash da bi svijet bio super kad bi se ljudi pridrzhavali onog shto njihove religije uche, shto te dovodi u kontradiktornost u smislu da ateizam ne propagira bash nishta i zato je pozheljan, a religije su nepozheljne, iako su propagiraju dobre/korisne stvari.
previdjash da je opet nezaobilazan zakljuchak da je problem opet u univerzalnoj slabosti ljudi. :)
kako god, zanimljiv pogled, eto, iznesoh i ja svoju interpretaciju, bez namjere da ulazim u neke rasprave koje se ili svedu na ciklichne argumente ili se ne mogu konachno argumentovati, jer su mjerila jako subjektivna (pitanje morala).
ono shto je zanimljivo i pokazatelj koliki su nonsens ovakve prebrojavachke teme je to shto spongebobizam ima tendenciju da postane jedna od vodechih religija na ovom forumu :D, uprkos Eshekovim opaskama da je to skakanje sebi u usta.
Gost123

Post by Gost123 »

T8 wrote: Na osnovu cega tvrdis da se ista hajka vodi protiv ateista kao sto se nekad vodila protiv onih koji vjeruju.
ne vodi se takva hajka, ali su ateisti i agnostici ili pripadnici nekih vjerskih sljedbi koje nisu krscanstvo ili islam etiketirani. definitivno je drustvena atmosfera takva da je puno bolje izjasniti se kao vjerik negon kao ateist ili agnostik. nema otvorenih proganjanja kao sto su bila ta politicka koja navodis, ali ateisti/agnostici su ipak nepozeljni, pogotovo ako upute nekakvu kritiku religijama.
Ispade da su za sva zla svijeta krivi oni koji vjeruju.
naravno da nisu. medjutim, mnogi ratovi, proganjanja, netolerancija jesu bili potaknuti jer su vjernici bili apsolutno sigurni da je njihovo uvjerenje ispravno, da je bog na njihovoj strani, da oni imaju pravo uciniti to i to jer im je neko bozanstvno, prorok, ovaj onaj dao dopustenje... ili su njihovi vjerski vodje protumacili svetu knjigu koja im dopusta da rade sr...nja.
da ne govorimo o ljudskim pravima, slobodama, slobodi misljenja i vjeroispovijesti... i dan danas, kamoli prije nekoliko stotina ili 1000 godina...
To da je netko ateista ili pak vjernik po rodjenju ne spada u sferu ozbiljne argumentacije jer i sam si naveo da na razvoj svake individue najveci uticaj ima okolina u kojoj odrasta. Tek sa sticanje zrelosti covjek svjesno moze odabrati put kojim zeli ici u zivotu.
ali gle ovo: koliko ljudi za vrijeme odrastanja, skolovanja dobije neku objektivniju sliku svijeta u kojem zivimo? objasnjavaju li roditelji vjernici svojoj djeci da nije sve bilo onako kako pise u njihovoj svetoj knjizi, da tu puno ima pjesnickog izrazavanja, da stvarni povijesni dogadjaji mozda nisu tako tekli, ili da za mnoge stvari nema dokaza, ali ljudi vjeruju iz tih i tih razloga. poduce li ih u psihologiji, da znaju kakvo je bice taj covjek, kakve potrebe ima, kako ih zadovoljava, koje potrebe moze zadovoljiti religija, na koji nacin se te covjekove psiholoske potrebe mogu zlouporabiti... sto je znanost, kako funkcionira, po cemu se razlikuje znanstvena istina od vjerske istine, zbog cega je znanstvena metode tako korisna i dragocjena u istrazivanju svijeta?...
uce li ih da slobodno razmisljaju, da sami dolaze do zakljucaka, da ne uzimaju dogmatski nicija misljenja i stavove...?

ili od rodjenja u djecu usadjuju strah od bozje kazne, pakla, ako se ne slusa svecenike, hodze ili koga vec... zatomljuju svaku iskru sumnje, slobodne misli?

koliki izbor ima uopce covjek, pa da u odredjenom dobu, dobu zrelosti, odabere put kojim zeli krenuti?

mislim da se ne moze uzeti ta paralela izmedju lava i zebre te amera i iraka... lav i zebra su instinktivno potaknuti na svoje djelovanje, ali covjek ipak nije toliko pod utjecajem instikata. na oblikovanje covjekova misljenja i stava utjece drustvo, politika koja se propagira, nacin na koji se covjek odgaja.

pozdrav i tebi
bajazit

Post by bajazit »

nije meni vodenjak potrebna institucija da bi vjerovao ali je ona pozeljna da ne bi svako upraznjavao vjerovanje po svom nahodjenju nego onako kako je doslo kroz svete knjige od dragog boga.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bajazit wrote:nije meni vodenjak potrebna institucija da bi vjerovao ali je ona pozeljna da ne bi svako upraznjavao vjerovanje po svom nahodjenju nego onako kako je doslo kroz svete knjige od dragog boga.
To ti nepismen? :D
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote:
bajazit wrote:nije meni vodenjak potrebna institucija da bi vjerovao ali je ona pozeljna da ne bi svako upraznjavao vjerovanje po svom nahodjenju nego onako kako je doslo kroz svete knjige od dragog boga.
a ti pismen, pa savjetujesh prijatelje i rodjake da ne vode zhenu u bolnicu kad joj pukne vodenjak, nego im prochitash sa neta ili iz kakvog medicinskog chasopisa kako izvrshiti porodjaj ili to sam uradish. i njima drago shto si pismen, ushtedio im put do bolnice. :D
Gost123

Post by Gost123 »

ali gle ovo: ti pametan, inteligentan, obrazovan. imas srece pa te odgoje i obrazuju da mislis svojom glavom, da trazis svoje istine.

i zasto bi tebi trebala organizirana religija da ti govori sto je ispravno vjerovanje a sto nije? zasto ti ne bi mogao sam procitati svetu knjigu i shvatiti za sebe sto je bog htio reci? zasto bi oni morali biti u pravu a ti ne?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

blenta wrote:
Vodenjak wrote:
a ti pismen, pa savjetujesh prijatelje i rodjake da ne vode zhenu u bolnicu kad joj pukne vodenjak, nego im prochitash sa neta ili iz kakvog medicinskog chasopisa kako izvrshiti porodjaj ili to sam uradish. i njima drago shto si pismen, ushtedio im put do bolnice. :D
Pa sta cu je voditi kod doktora kad ce bog dragi sve to srediti? :shock:

;-) :D
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote:

shto bi pismeni :D rekli: nidje veze :roll:
:)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

blenta wrote:
Vodenjak wrote:

Pa ne mozemo svi biti pismeni, jegi ba...
Neko mora biti i malo blentav! :D
bajazit

Post by bajazit »

za tebe je gost mozda uredu da sam tumacis neku religiju jer se osjecas toliko pametan ali u islamu se ljudi godinama skoluju da bi mogli tumaciti sveti kuran.skoro 15 stoljeca se kuran tumaci a ostalo je za jos 15 stoljeca.vjerovatno je tako i u krscanstvu. imas jedan svjeziji primjer kada se prihvata samo bukvalno tumacenje kurana od strane nekih grupa.sta bi se desilo da svako od nas tumaci po svom nahodjenju .vjerovatno neka vrsta anarhije i u religijskom i u svakodnevnom zivotu.
Gost123

Post by Gost123 »

bajazit wrote:za tebe je gost mozda uredu da sam tumacis neku religiju jer se osjecas toliko pametan ali u islamu se ljudi godinama skoluju da bi mogli tumaciti sveti kuran.skoro 15 stoljeca se kuran tumaci a ostalo je za jos 15 stoljeca.vjerovatno je tako i u krscanstvu. imas jedan svjeziji primjer kada se prihvata samo bukvalno tumacenje kurana od strane nekih grupa.sta bi se desilo da svako od nas tumaci po svom nahodjenju .vjerovatno neka vrsta anarhije i u religijskom i u svakodnevnom zivotu.
nije tu potrebna neka ekstra pamet, ali se moras potruditi, dati si koju godinu istrazivanja i razmisljanja o svemu tome. trebas poznavati malo psihologiju ljudi i gomila, malo povijesnih cinjenica, da bi mogao razlikovati stvarne dogadjaje od prica koje su koristene samo kao moralna i teoloska pouka, a nisu stvarni dogadjaji, malo povijesno-geopoliticko-vremenskog konteksta u kojem je sveta knjiga nastala itd... ima tu nekoliko godina istrazivanja u razlicitim podrucjima, ali zar ne ucimo cijeli zivot? zasto bi to bilo neki nepotrebni dodati teret, a ne duhovno-intelektualni rast, potraga za pitanjima i odgovorima?

kad se neke grupe uhvate bukvalnog tumacenja svetih knjiga, onda su to najcesce pojedinci koji su vodje neke grupe ovaca, gdje nema slobodnog misljenja, gdje je slaba obrazovanost, gdje je opcenito sloboda misljenja i izrazavanja ogranicena. da ima vise pojedinaca koji se odvaze na samostalni put istrazivanja i razmisljanja, onda bi i bilo manje ovaca kojima bi neki drugi mogli upravljati kako zele, i zlouporabljati njihovu vjeru i neznjanje u neke druge svrhe.
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote:
blenta wrote:
Vodenjak wrote:

Pa ne mozemo svi biti pismeni, jegi ba...
Neko mora biti i malo blentav! :D
neko ko u pet minuta za sebe kazhe da je pismen, pa da nije, ili je blentav ili puk'o ko vodenjak pred porod :D ;)
Post Reply