Shoba,
jako dobar post kojim si ti objasnio kako svijet izgleda ochima tebe kao ateiste i zashto jesi ateista.
medjutim, ja koja imam drugachiji pogled na svijet, moram primijetiti da idesh mimo poente nekih tvojih uslovnih istomishljenika sa ove teme. ako ja dobro shvatam, a ti na vishe mjesta navodish primjere koji to potvrdjuju, ti smatrash da je religija previshe savrshena za ljude.
ti navodish primjere sukoba unutar jedne religije, sa argumentom da se ratovi odvijaju izmedju vjernika.
medjutim, to je potpuno kontra stava drugih kojima je argument da ljudi ratuju (ispade iskljuchivo) protiv drugih religija samo zato shto vjeruju u razlichitog boga.
ti akcenat stavljas na ljudsku slabost, koja chini da se ljudi oglushe o uchenja religija kojim pripadaju.
dalji posredan zakljuchak je da ljudi zloupotrebljavaju religiju za svoje lichne interese, shto nas dovodi do paradoksa da su oni loshi vjernici.
uproshteno pitanje pitanja u ovom dijelu je:
JE LI VJERNIK ONAJ KO TO KAZHE ZA SEBE DA JESTE ILI JE TO ONAJ KO SLIJEDI UCHENJA SVOJE VJERE?
logichan zakljuchak iz svega toga je da ljudi nisu savrsheni, da slobodnije interpretiram-da u sebi nose i da chine zlo, i teisti i ateisti.
ne ulazechi u pitanje postojanja Boga ovaj put, meni je logichnije, imajuchi u vidu da su ljudi takvi kakvi su, da je bolje shto postoje uchenja koja ih uche da budu moralni, da budu dobri ljudi, saosjechajni, solidarni, nego da takva uchenja ne postoje.
zakljuchak zakljuchaka je da ljudi chine zlo, nevezano za to jesu li vjernici ili nisu, to zlo je ekskluzivno ljudsko i nijedno (ne)vjerovanje nema monopol nad njim.
ako vjerovanje u religijska uchenja u chovjeku potakne obzire koji sprijeche samo jedno zlo, onda su ona korisna i svijet chine boljim.
onda, opet, kad kazhesh da se ateiste ne mozhe optuzhiti za nishta, jer ne propagiraju NISHTA, neki se jako uvrijede, jer to implicira da ne postoji ekskluzivno ateisthcki sistem vrijednosti koji bi propagirao moral, shto opet znachi da je moralnost ateista prepushtena sluchaju.
opet, ti smatrash da bi svijet bio super kad bi se ljudi pridrzhavali onog shto njihove religije uche, shto te dovodi u kontradiktornost u smislu da ateizam ne propagira bash nishta i zato je pozheljan, a religije su nepozheljne, iako su propagiraju dobre/korisne stvari.
previdjash da je opet nezaobilazan zakljuchak da je problem opet u univerzalnoj slabosti ljudi.

kako god, zanimljiv pogled, eto, iznesoh i ja svoju interpretaciju, bez namjere da ulazim u neke rasprave koje se ili svedu na ciklichne argumente ili se ne mogu konachno argumentovati, jer su mjerila jako subjektivna (pitanje morala).
ono shto je zanimljivo i pokazatelj koliki su nonsens ovakve prebrojavachke teme je to shto spongebobizam ima tendenciju da postane jedna od vodechih religija na ovom forumu

, uprkos Eshekovim opaskama da je to skakanje sebi u usta.