Oprost nevjere u vezi
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Fair Life
#28 Re: Oprost nevjere u vezi
Onaj ko cini "nevjeru" ili se zasitio partnera ili nije !Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
Mozda ovaj citat ispod odgovori jednim manjim dijelom na tvoje pitanje Taurus. Ljubomora je prateca manifestacija psihickog stanja kod prevarene osobe, pa malo o njoj:
Ljubomora jednako pogadja i muskarce i zene
"Vjernost je", govorio je Oscar Wilde, "za ljubavni zivot isto ono sto je dosljednost za intelektualni zivot: put u neuspjeh." Ali, nemojte to reci doktorici Christini Harris, znanstvenici s kalifornijskoga sveucilista u San Diegu, jer ona kaze da nije tacna ni prva ni druga tvrdnja. A iznad svega nije tacno da postoje velike razlike izmedju muskaraca i zena u pitanjima reagiranja na nevjeru: upravo sentimentalni nemir ljudima oduzima san, vise od onoga seksualnoga - pise Paolo Mastrolilli.
Jedno stara opca teza glasi da su muskarci ljubomorni na zenske seksualne lakomislenosti, a da su zene vise pogodjene ljubavnim lakomislenostima muskaraca. Godinama je evolucijska psihologija prihvatala ovu razliku pa ju je i kodificirala u znanstvenoj teoriji. Ukratko, muskarci ne podnose da budu seksualno iznevjereni, jer ne zele postati ocevi djeci koja nisu njihova.
Zene se pak boje ljubavnih zastranjenja svojih partnera, jer se boje da ce izgubiti ekonomsku sigurnost za sebe i za svoju djecu.
Doktorica Harris, istrazivacica u "Center for Brain and Cognition", odlucila je oboriti ovu postavku. Okupila je 200 osoba, heteroseksualaca i homoseksualaca, da bi proucila njihov pristup ljubomori, ne samo na teorijskom planu nego i na onom prakticnom. Nije se ogranicila na to da postavlja hipoteticka pitanja pa je zatrazila od sudionika ankete da dokumentiraju vlastite reakcije na stvarna nevjerstva sto su ih dozivjeli u zivotu.
Za dr. Harris rezultat je iznenadjujuci: "I muskarci i zene vise su pogodjeni emotivnim aspektima nevjerstva nego onima seksualnim. To obara staru predstavu da su muskarci programirani da se brane od spolnoga nevjerstva, a zene od sentimentalnog. U biti, proucavanje sugerira zakljucak da su spolovi mnogo vise slicni, nego sto se razlikuju u tom pogledu." Ali i ovdje - uz ocaj doktorice Harris - mogli bismo pozvati upomoc Wildea, koji je kazao kako "sreca ozenjenog muskarca ovisi o zenama s kojima se nije vjencao", ili kada je drzao da su "beznacajne zene uvijek ljubomorne na svoje muzeve, a lijepe zene to nisu nikada, jer su uvijek zaokupljene ljubomorom muzeva drugih zena." Ali ostavimo diletanta Wildea i pokusajmo slijediti dr. Harris i njezinu teoriju objavljenu u januarskom broju casopisa 'Psychological Science'.
- Kad se govori o ljubomori - kaze doktorica - i zene i muskarci zaokupljeni su objema njezinim formama: pogodjeni su kad njihov partner ima spolni odnos s drugom osobom, ili kad je u drugu osobu zaljubljen. Ovo radja sumnje u teorije evolucionistickih psihologa i mozda sugerira da postoji jedan opcenitiji mehanizam ljubomore.
Pouzdano je - kaze Harrisova - da je "ljubomora snazan osjecaj, koji moze imati krupne posljedice". Zapravo, njezino proucavanje dokazuje da se velika vecina parova dijeli zbog nevjerstva, premda su zene dvaput vise izlozene nego muskarci da ih ovi problemi slome. Na kraju, cini se ostaje nepobitan samo jedan aforizam drzovitoga Oscara Wildea: "Muskarci se zene zato jer su umorni, a zene zato jer su radoznale. Oboje se na kraju razocaraju."
Sad oprostiti ili ne stvar je svakog ponaosob. Individualno, sem u slucajevima kada okolina nametne svoje misljenje i smatra se pozeljnim postupiti u skladu sa drustvenim normama. Kod nas obicno - nalemati zenu, ili muzu baciti zivu sodu u oci.
Salio sam se. Kod nas se cesto moglo cuti u vezi nevjerstva: "Nikad manje stete a vece zalosti".
- manijak1
Ne vjerujem Novi da ne postoji
čo'ek
koji pored pogrešnog skretanja nije ostao
na voznom redu Njene Željeznice.
-
FortunaBela
#30 Re: Oprost nevjere u vezi
Nikad i nikome...Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
-
Avangardan10
#31 Re: Oprost nevjere u vezi
Nema vjernih, niti u jednoj vezi!Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
- Zox
Citam u fokusu, nekakav psiholog postavlja sljedece pitanje ispitanicima: Sta bi vam vise zasmetalo, da vas partner isprobava najhazardnije poze iz kamasutre sa nekim drugim, ili da s nekim drugim ima super sredjen sentimentalni odnos i afinitet.
Kaze, ako ste odgovorili ovo prvo, onda ste vjerovatno muskarac, u suprotnom ste zena
Mislim, zamislite koliko filozofije oko neceg vrlo jednostavnog, sto je zoom tako efikasno opisao.
Kaze, ako ste odgovorili ovo prvo, onda ste vjerovatno muskarac, u suprotnom ste zena
Mislim, zamislite koliko filozofije oko neceg vrlo jednostavnog, sto je zoom tako efikasno opisao.
-
Nevena94
#33 Re: Oprost nevjere u vezi
Ja iskreno u vezama u kojima sam bial prevarena oprostila sam ali ako osoba nastavlja da me vara onda ne oprastam mada ko sam ja da osudjume sigurno postojir azlog zasto neko prevari jer svi prate svoj osecaj i ne treba to osudjivati al iskreno protitv toga sam licno ja a za ostale manje vise njihov izbor ja ne bih to mogla da uradim.. prevarila sam jednom u zivotu i opekla se i vise nikad nisam ponovila tu gresku
-
cassius
#34 Re: Oprost nevjere u vezi
Been there , done that.Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
Oprostio jednom, desilo se opet
Ne oprastaj nikad i nikome
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#35 Re: Oprost nevjere u vezi
Vi to bona preozbiljno shvatate
-
Walther
#36 Re: Oprost nevjere u vezi
Nikad.Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
- trcicu trceci
#37 Re: Oprost nevjere u vezi
nakon 10 godina mozda postavljac dobije pravi odgovor na pitanje

- Saian
#38 Re:
konZaVingo wrote:Bez ulazenja u razloge, bezuslovno oprostiti kad si supruga tajkuna, rodjena pod Dinarskim krsem, srednjom trgovackoml, bez posla, s troje djece, ljepuskasta, poglupa, bez samopostovanja, s virom u Majku Bozju i saradnike (primjeniti na sve prigodne konfesije, lokacije i skole).
Svaka slicnost sa stvarnim likovima je slucajna
Pod svim drugim okolnostima, nema prastanja. Ovo je jedna od rijetkih situacija kad ne treba primjenjivati taktiku "oprostiti, ali ne i zaboraviti" jer bi zaborav bio jedino rjesenje, a nemoguc je.
- Saian
#39 Re:
Saian wrote:nema sanse, nismo mi vise djeca, za svoje postupke se odgovara, u ovom slucaju take no prisoners, niti bih ocekivao ili cak imao obraza traziti oprost od nekog kada bih ja sranje napravio, jer pazi situacije da ti oprosti ja bih odmah poceo sumnjati da li ona uopce drzi do sebe, ni na sta to vise ne bi licilo, dakle jedino rjesenje je "cao imaj ugodan zivot"
Take no prisoners since 2004!
p.s. tok abaut vjernost, gleaj avatara 2004. i gleaj sad! a? a? a? samokazem
Last edited by Saian on 07/12/2014 16:47, edited 1 time in total.
- supercali
#40 Re: Oprost nevjere u vezi
To je laz imaAvangardan10 wrote:Nema vjernih, niti u jednoj vezi!Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
- Saian
#41 Re: Oprost nevjere u vezi
pa dze si spoRe pushka te ne ub'la
, samo da mahnem coJku skroz offtopic
- S4mpion
#42 Re: Oprost nevjere u vezi
Nikad i nikome, kolika god da je cijena.Taurus wrote:Nevjera u vezi, znak nepostivanja, ili pomankanja ljubavi...mozda samo hrana za pregladnjeli ego, ili nesto trece???
Kada i kome oprostiti???
- Anestezija
#43 Re: Oprost nevjere u vezi
Nema oprosta,ubit ko Kuduz Bademu 
- shibonja
#44 Re: Oprost nevjere u vezi
Rodjenoj bih zeni oprostio sve ,al da zna ovo
- Saian
#45 Re: Oprost nevjere u vezi
ja bih dekretom zabranio twerking, ako nemash twerking-ekvipment, nije svachije da kroz selo twerk-a
, kroz Srbiju ne igraj, kroz Bosnu ne pjevaj, i dodao bih kroz Atlanta-u GA ne twerk-aj
i shibonja bracika ovo na videu bi i ti da se potrudis umio nauchit', dochim vjernost involvz karakter end kitchma (figurativno)
, da se exponiranje ovo dvoje mozhe 'vako promotivno snimit' slichno ovom drmoguzu, to bi tek bio dobar video
i shibonja bracika ovo na videu bi i ti da se potrudis umio nauchit', dochim vjernost involvz karakter end kitchma (figurativno)
- shibonja
#46 Re: Oprost nevjere u vezi
Nauchio bih ja al ona moja stidna ,kad joj pokazhem video ona se sturi od sramoteSaian wrote:ja bih dekretom zabranio twerking, ako nemash twerking-ekvipment, nije svachije da kroz selo twerk-a, kroz Srbiju ne igraj, kroz Bosnu ne pjevaj, i dodao bih kroz Atlanta-u GA ne twerk-aj
![]()
i shibonja bracika ovo na videu bi i ti da se potrudis umio nauchit', dochim vjernost involvz karakter end kitchma (figurativno), da se exponiranje ovo dvoje mozhe 'vako promotivno snimit' slichno ovom drmoguzu, to bi tek bio dobar video
- shibonja
#47 Re: Oprost nevjere u vezi
Kad se vrati pokaze hairliji nove stvari a on se ???moda56 wrote:Anestezija wrote:Nema oprosta,ubit ko Kuduz Bademu
jedna moja jaranica voli ovako malo sarnuti , dugo u braku pa joj valjda dosadnoi dogovorile mi kafu , kaze izlazim iz kuce i govorim muzu odo ja na kafu, reko joj on hajde badema ahahahaha a jesmo se ismijale
- Saian
#48 Re: Oprost nevjere u vezi
shibonja wrote:
Nauchio bih ja al ona moja stidna ,kad joj pokazhem video ona se sturi od sramoteInache ,ja sam taj koji je liberalan u vezi,al mi je zhena teshki nacista
nista zato, Charlotte Rampling in Night Porter

samokazem
- Saian
#49 Re: Oprost nevjere u vezi
pa chini se, iz priche, da je taj chiko poravnio poprilichno, nat maj kap of ti, al ako ljudima odgovara ne pada mu napamet da im ulemishemshibonja wrote:Kad se vrati pokaze hairliji nove stvari a on se ???moda56 wrote:Anestezija wrote:Nema oprosta,ubit ko Kuduz Bademu
jedna moja jaranica voli ovako malo sarnuti , dugo u braku pa joj valjda dosadnoi dogovorile mi kafu , kaze izlazim iz kuce i govorim muzu odo ja na kafu, reko joj on hajde badema ahahahaha a jesmo se ismijale
- shibonja
#50 Re: Oprost nevjere u vezi
Saian wrote:shibonja wrote:
Nauchio bih ja al ona moja stidna ,kad joj pokazhem video ona se sturi od sramoteInache ,ja sam taj koji je liberalan u vezi,al mi je zhena teshki nacista
nista zato, Charlotte Rampling in Night Porterili malo mekshi austrijski, ne gorkne
samokazem
Probo ,ne pali