Bošnjaci na Kosovu i Makedoniji: Daleko je Bosna...
- ahmed&nedzad
#27 Re: Bošnjaci na Kosovu i Makedoniji: Daleko je Bosna...
Oni koji imaju bosansko porijeklo, možda i imaju pravo, ali kako mogu ovi ostali?!dzanum wrote:a jesi ti siguran u to ?Gargamel wrote:Naravno, mogu se oni izjašnjavati kako god hoće. To što oni nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom kroz historiju, već se osjećaju tako zbog vjere to je nebitno, zar ne?! To što je BiH igrom slučaja bila sa nekim teritorijima i državama na Balkanu u sklopu Turske, a onda Austro-Ugarske, NHD i Jugoslavija ne čini sve muslimane sa tog teritorija Bošnjacima (odnosno Bošnjanima). A mogu se oni izjašnjavati kao marsovci, ako hoće.Batonus wrote: Po Popisima stanovnistva. Oni su se u etnickom smislu izjasnili kao Bošnjaci, ljudi valjda znaju šta su i ti,a i niko drugi nema pravo da određuje kako će se oni osjećati.
dosta njih ima veze sa bih, tj. naseljeni su tu iz bosne, ne svi svakako
-
mr__bosnjak
Ja sam cuo da na Kosovu ima oko 60.000 Bosnjaka koji, iako zive na cijelom Kosovu, su najvise skoncetrisani na regiju "Bosnjacka Mahala" u Kosovskoj Mitrovici, te na kosovskom i albanskom(drzavnom) dijelu Gore kao i nekim dijelovima regije Dragas. Govore bosanski jezik te imaju bosnjacku kulturu te iako smatraju Kosovo domovinom i svojom buducom drzavom za ciju nezavisnost i jesu istovremeno smatraju Bosnu i Hercegovinu maticnom domovinu zbog bosnjacke nacionalne pripadnosti. Imaju neke skole te svoj list "Alem" kao i sahat na bosanskom na kosovskoj televiziji a okupljeni su oko SDA Kosovo, Koalicija Vakat i Vatan i slicne organizacije koje su u rivalstvu. nekoliko predstavnika su Dzezair Murati, Sadik Idrizi, Nadira Avdic-Vllasi i Numan Balic. U Makedoniji mislim da ima 25.000 Bosnjaka i ne znam toliko detalja o njima.
Ovi ljudi su svakako Bosnjaci, ovi na Kosovu su tu od doba Bosanske Kraljevine od kako postoji "Bosnjacka Mahala" a vjerovatno su i drugi "slavenski" muslimani na tim prostorima prisli bosnjastvu jer su najvise se identifikovali s njime. Oni u Makedoniji su Bosnjaci koji su krenuli ka Turskoj pa tamo ostali, kao oni u Albaniji. Dakle iz BiH i Sandzaka su. Ima i jedna knjiga o njima ne znam sada kako se zove. Ako neki Bosnjak smatra da oni nisu Bosnjaci tako i oni mogu za njega smatrat takve tvrdnje su samo glupe jer negiraju ljudima nacionalnu pripadnost. Sto se tice Bosnjaka Turske, oni su se iseili u Tursku gdje su mnogi od njih sacuvali nacionalni identitet a razlog odlaska je mnogima bio ugrozavanje kulturnih i vjerskih prava a u Sandzaku direktni genocidi od srpsko-crnogorskih fasista. Tvoje teorije o njima Batonus kako su "izdajice" strasljivo lice na srpske o "poturicama". Eto ljudi moram ic...
Ovi ljudi su svakako Bosnjaci, ovi na Kosovu su tu od doba Bosanske Kraljevine od kako postoji "Bosnjacka Mahala" a vjerovatno su i drugi "slavenski" muslimani na tim prostorima prisli bosnjastvu jer su najvise se identifikovali s njime. Oni u Makedoniji su Bosnjaci koji su krenuli ka Turskoj pa tamo ostali, kao oni u Albaniji. Dakle iz BiH i Sandzaka su. Ima i jedna knjiga o njima ne znam sada kako se zove. Ako neki Bosnjak smatra da oni nisu Bosnjaci tako i oni mogu za njega smatrat takve tvrdnje su samo glupe jer negiraju ljudima nacionalnu pripadnost. Sto se tice Bosnjaka Turske, oni su se iseili u Tursku gdje su mnogi od njih sacuvali nacionalni identitet a razlog odlaska je mnogima bio ugrozavanje kulturnih i vjerskih prava a u Sandzaku direktni genocidi od srpsko-crnogorskih fasista. Tvoje teorije o njima Batonus kako su "izdajice" strasljivo lice na srpske o "poturicama". Eto ljudi moram ic...
-
Dog_Father
Cisto sumnjam da ih i 10% ima ikakvu vezu sa BiH. Mozda da ih je otislo par hiljada iz BiH, a spominju se ukupne cifre od vise stotina hiljada.
Sad ili imaju ekstremno visoku stopu nataliteta ili je nesto drugo u pitanju?
U svakom slucaju, ne treba dovoditi u pitanje niciji osjecaj pripadnosti i pravo na izjasnjavanje. Moje je misljenje da ni bosanski Srbi, ni bosanski Hrvati nisu u osnovi ni Srbi ni Hrvati. Barem vecina. Ali to mi ne daje za pravo da im ja osporavam bilo sta.
Ali kako vec rekoh, ako se ispostavi da su svi ovi sa istoka kako se spominje Bosnjaci, ja se dobrovoljno odricem Bosnjastva.
Niti sam kad bio, niti namjeravam biti pripadnik iste nacije kao i oni.
Mozda ce nekom zvucati cudno, jer ipak bjezim od njih kao od gubavaca, ali ozbiljno bez imalo srama izjavljujem da ja s njima nemam nista vise zajednickog nego sa Srbima iz Srbije recimo.
Usput. ako sam dobro informiran (mozda grijesim), u SAD-u su svi Amerikanci. Mogu se osjecati kako hoce, ali su na papiru Amerikanci, odnosno pripadnici americke nacije.
Najbolje bi bilo kad bi i mi svi morali biti "Bosanci", a osjecati se kako hocemo naravno.
I nasi zemljaci koji se osjecaju Hrvatima ili Srbima su u "svojim maticnim" drzavama nista drugo nego Bosanci.
Sad ili imaju ekstremno visoku stopu nataliteta ili je nesto drugo u pitanju?
U svakom slucaju, ne treba dovoditi u pitanje niciji osjecaj pripadnosti i pravo na izjasnjavanje. Moje je misljenje da ni bosanski Srbi, ni bosanski Hrvati nisu u osnovi ni Srbi ni Hrvati. Barem vecina. Ali to mi ne daje za pravo da im ja osporavam bilo sta.
Ali kako vec rekoh, ako se ispostavi da su svi ovi sa istoka kako se spominje Bosnjaci, ja se dobrovoljno odricem Bosnjastva.
Niti sam kad bio, niti namjeravam biti pripadnik iste nacije kao i oni.
Mozda ce nekom zvucati cudno, jer ipak bjezim od njih kao od gubavaca, ali ozbiljno bez imalo srama izjavljujem da ja s njima nemam nista vise zajednickog nego sa Srbima iz Srbije recimo.
Usput. ako sam dobro informiran (mozda grijesim), u SAD-u su svi Amerikanci. Mogu se osjecati kako hoce, ali su na papiru Amerikanci, odnosno pripadnici americke nacije.
Najbolje bi bilo kad bi i mi svi morali biti "Bosanci", a osjecati se kako hocemo naravno.
I nasi zemljaci koji se osjecaju Hrvatima ili Srbima su u "svojim maticnim" drzavama nista drugo nego Bosanci.
-
mr__bosnjak
U Turskoj i Makedoniji svi su iz BiH i Sandzaka, Kosovo(narucito regija Gore) je vise upitno ali opredijelili za bosnjastvo i s time su Bosnjaci pa ti ako hoces , ako neces. Inace, Srbi i Hrvati BiH su bili Bosnjaci do sredine 19. stoljeca ali niti ja niti ti imamo pravo da ih vracamo bosnjastvo pa tako nemamo pravo ni ovim ljudima pravo branit bosnjastvo. Opet niko nema ekskluzivno pravo na njega a historijsku vezu s Bosnom imaju.
-
Batonus
Prema historijskim podacima, koji nisu uopce nekakva bosnjacka propaganda,vec historijski podaci.
Na podrucje Makedonije
- Bošnjaci dolaze nakon 1878 kao najbliže prostore Osmanskog carstva u svom iseljavanju jer je Bosna pala pod Austriju
- Bošnjaci počinju još više da napuštaju Bosnu nakon aneksije 1908. i to u pravcu Makedonije, ne s ciljem da zavrse u Makedoniji, vec vjerovatno tu odustaju od daljeg puta u Tursku.
- Bošnjaci od 1950. doseljavaju u Makedoniju zbog zapošljavanja (1500 porodica)
Na podrucje Makedonije
- Bošnjaci dolaze nakon 1878 kao najbliže prostore Osmanskog carstva u svom iseljavanju jer je Bosna pala pod Austriju
- Bošnjaci počinju još više da napuštaju Bosnu nakon aneksije 1908. i to u pravcu Makedonije, ne s ciljem da zavrse u Makedoniji, vec vjerovatno tu odustaju od daljeg puta u Tursku.
- Bošnjaci od 1950. doseljavaju u Makedoniju zbog zapošljavanja (1500 porodica)
-
bigetta
U Sanskom Mostu postoji prigradsko naselje zvano Pobrijezje iz kojeg je 1878 godine pri dolasku Austro-Ugarske iselilo za Makedoniju oko pola stanovnistva i koji i dan danas zive tamo i pricaju starim bosanskim dijalektom a nije to bio jedinstven slucaj nego je iz Bosne poslije dolaska austrougara 1878 iselilo u prvom naletu 300 000 dusa koji je veliki dio zavrsio u Turskoj a dobar dio se zadrzao u Makedoniji i Kosovu!
Haris Silajdzic je porijeklom sa Kosova,moj kolega Mirsad Krupic koji govori tecnim bosanskim jezikom je iz Skoplja, Avdija Catic moj desetar iz bivse JNA je tu negdje oko Skoplja i kad sam ga upitao sta je on mi je bez razmisljanja odgovorio ponosno "Bosanac"!
Haris Silajdzic je porijeklom sa Kosova,moj kolega Mirsad Krupic koji govori tecnim bosanskim jezikom je iz Skoplja, Avdija Catic moj desetar iz bivse JNA je tu negdje oko Skoplja i kad sam ga upitao sta je on mi je bez razmisljanja odgovorio ponosno "Bosanac"!