A gospodine Jastreb, zasto to Bosna nemoze biti demokratska i gradjanska ako su Bosnjaci muslimani vecina??
Pa moze, ko kaze da ne moze ? Problem je trenutno uredjenje drzave u kojem se
gradjanin sekundarise u odnosu na
konstitutivni narod. Medjutim, kod nas je bio rat, te bi zapostavljanje interesa konstitutivnih naroda moglo zauvijek eliminisati Bosnjake i Hrvate iz "Srpske" i obrnuto. Zato se za sada mora birati to (u normalnim uslovima lose) rjesenje kojim se garantuje pravo konstitutivnih naroda.
Ne opravdavas li, ovom svojom izjavom, sve ono sto pocini "cupavi doktor sa Pala"?
Prije nego sto smo Hrvati, Bosnjaci, Balkanci, Evropljani, moramo biti ljudi. Pravedni i posteni, pa uzeti u obzir cinjenicu da je izlazak BiH iz Jugoslavije bio uglavnom nametnut srpskom narodu u BiH. Zalosno je da su reagovali nasiljem, ali tu su sudovi i pravni sistem. Ali pitanje je koliko su se Bosnjaci i Hrvati potrudili da dokazu kako Srbima u BiH ne prijeti majorizacija ako je sama nezavisnost postignuta majorizacijom ? Ucesce u VRS je regulisano amnestijom, a za zlocine je oformljen sud u Sarajevu, tako da nema govora o opravdavanju Karadzica. Treba analizirati zasto su Srbi povjerovali Karadzicevim tvrdnjama o jos jednoj NDH.
Ova tvoja diskusija je odgovor na sva pitanja! Ali nazalost, imate dobru podrsku od Bosnjackih izdajnika , predvodjenih reisom Cericem i S. Tihicem, i danas "inzinjerom - politicarem" Lagumdzijom, kojima je bitnija licna dobit, od sudbine drzave "Republike Bosne i Hercegovine"!
Prvo, ti nemas pojma o tom u kojoj sam ja jedinici bio, u cemu sam spavao i kako sam se grijao. Tako da me prica o izdaji brine koliko i lanjski snijeg. Ovo samo sluzi kao primjer nepostojanja argumenata, pa ti ne ostaje nista osim da kritikujes moj karakter. Ja bih volio da zivimo u gradjanskoj drzavi, ali to nije realnost, zivimo u drzavi konstitutivnih naroda. Zasto Albanac i Jevrej ne mogu biti predsjednici nase drzave ? U odgovoru ti lezi problem naseg drustva.
Albanac moze biti gradjanin, ali ne moze biti biran za predsjednika jer to zakon ne dozvoljava. O kakvoj onda gradjanskoj drzavi mi pricamo ?
Da zakljucim, imamo problem pred nama, mozemo ga rijesiti danas ili za 20 godina. Ja osim "bosanske" nacije ne vidim drugog rjesenja, a to ce tesko ici jer Bosnjaci, Srbi i Hrvati ne zele da im se negira identitet. Volio bih cuti tvoj prijedlog.