PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Rasprave o vjerskim temama.
NIN

Post by NIN »

lady midnight wrote:eh doktore, iskreno...ne znam shta bih ti rekla... :D

uvod kojim je NIN otpocheo raspravu mi se svidja...
tekst koji je citirao vec nema nikakve veze sa temom...
..............................
Da li bas tekst nema nikakve veze sa temom? No dobro, barem uvod nije los, jel’.
Nego, bit teme su, koliko se sjecam i koliko vidim, psiholoske implikacije religioznosti kod ljudi. Psihologija je nauka koja je u mogucnosti da nam pribliziti ovaj problem sa jedinstvenog stanovista i time nam razotkrije i rastavi spiritualnost (ne duhovnost) na sve njene sastavne dijelove. Zasto bas psihologija? Naime, korijen spiritualnosti lezi u nasem psihizmu pa samim tim i vjera, kao njen iskristalizirani oblik, kasnije doradjen religijskim naukom, dok je sama spiritualnost nus-produkt psiholoski determinirane kauzalnosti, jedinstvene samo jednoj vrsti na planetu – covjeku.

Pitas se sta bi tekst trebao dokazati. Pa, primarno, tekst je postavljen sa razlogom da prezentira empirijski pristup ljudskoj religioznosti, dok, s druge strane, pokazuje da vjera u specificnim slucajevima, kao sto je ovaj, daje upravo dijametralno suprotne rezultate od ocekivanih. Tekst dakle pokazuje to da vjera (i molitelja i vjera onih kojima je molitva upucena, a koji su znali za molitvu), kao psiholoska komponenta, moze proizvesti psihogene disfunkcije (u ovom slucaju ovih potonjih mada i molitelji podlijezu stresogenim reakcijama nakon negativnog rezultata).

Da se razumijemo, i meni pomalo smeta ulaganje novca u naucne grane koje se bave ovim pitanjima na ovakav i slicne nacine ali me dosta vise iritira finansijsko-kumulativna opsesivnost svih abrahamskih institucija, a narocito njihovi pokusaji teoloski premazanog toboznjeg racionaliziranja problema trecih zemalja a bez pomisli da se odvoji koji dinar iz sehare. Ali, kako rece, to je tema za drugu emisiju.

Upravu si kada kazes da je ovo uvid iz samo jednog ugla i da je za izucavanje religioznosti potreban multidisciplinarni pristup. Posto je moj naum bio uvid u religioznost sa aspekta jedne nauke temu sam i pokrenuo sa adekvatnim uvodom u kojem napominjem svoje razloge i razmisljanja. Zato tema nosi naslov “psihologija i religija”. Da sam kojim slucajem htio multidisciplinarni pristup onda bih temu i koncipirao na nacin koji i prilici. Stoga, tvoja kritika po tom pitanju uopste ne stoji.

Posto vidim da nisi bas na ti sa psihologijom i njenim sestrinskim granama morat ces se malo vise informirati po pitanju Freuda i njegove zaovstavstine i uticaja na danasnje spoznaje i daljna istrazivanja psihizma. Preporucujem ti da zaviris malo u psihijatrijsku literaturu, ono cisto informativno (trokomponentna koncepcija psihizma, stratifikacija psihosomatskog razvoja individue, determinante u razvoju licnosti, odbrambeni sistemi, itd.). Volio bih da me ne shvatis pogresno jer i sam smatram da su njegova djela na racun religioznosti pomalo rigidna ali neke vrlo bitne stvari je ubo’ bas tamo gdje treba.

(…)When Freud introduced the central notion that most mental processes that determine our everyday thoughts, feelings and volitions occur unconsciously, his contemporaries rejected it as impossible. But today's findings are confirming the existence and pivotal role of unconscious mental processing. For example, the behavior of patients who are unable to consciously remember events that occurred after damage to certain encoding structures of their brains is clearly influenced by the "forgotten" events. Cognitive neuroscientists make sense of such cases by delineating different memory systems that process information "explicitly" (consciously) and "implicitly" (unconsciously). Freud split memory along just these lines. (…)
(…)Neuroscience has shown that the major brain structures essential for forming conscious (explicit) memories are not functional during the first two years of life, providing and elegant explanation of what Freud called infantile amnesia. As Freud surmised, it is not that we forget our earliest memories; we simply cannot recall them to consciousness. But this inability does not preclude them from affecting adult feelings and behavior. (…)
(…)Drew Westen (1998), a psychologist at Harvard Medical School, agrees that Freud's theories are archaic and obsolete, but argues that Freud's legacy lives on in a number of theoretical propositions that are widely accepted by scientists: the existence of unconscious mental processes; the importance of conflict and ambivalence in behavior; the childhood origins of adult personality; mental representations as a mediator of social behavior; and stages of psychological development. (…)

Priznajem da je rasprava o psihoanalizi, kao centralnom dijelu, koju je inicirao jos uvijek ziva ali je to prica za sebe pa ne bih da nam uzima prostor i vrijeme ali samo zelim da napomenem da se ne smije biti iskljuciv po pitanju doticnog doktora i njegovih zasluga za danasnju psihologiju, a narocito psihijatriju.
Evo par korisnih linkova:
http://www.psychsystems.net/lab/SciLeg.pdf
http://www.richardwebster.net/print/xfreudslegacy.htm

Ticano za “zarobljenost okvirima koje postavlja nauchni monodisciplinaritet” moram ponovo napomenuti da je ovo samo jedan od pristupa ka spoznaji religioznosti. Postoji dosta smjerova iz kojih se moze poci ka razumjevanju ove psiholoske komponente kao trenutno krajnjeg stepena kauzaliteta.

Da se sada malo osvrnemo na empiriju. U protekloj deceniji neurolozi su dosta rada ulozili u istrazivanje povezanosti pojedinih emocionalnih stanja sa odredjenim regionima u mozgu i otkrili na hiljade neuro-psiholoskih uzajamnosti. Takodjer, radjeni su eksperimenti sa budistickim svecenicima i casnim sestrama (nisam suguran kojeg reda) u cilju da se utvrde aktivnosti odredjenih regiona cerebralnog korteksa prilikom meditiranja, tj. molitve, narocito frontalnog dijela jer isti udomljava svijest i apstraktnost. Prilikom meditiranja i molitvi dolazilo je do uocljivog povecanja razlicitih (elektro) hemijskih aktivnosti (zavisno o metodologiji i nacinu provedbe testa) odredjenih dijelova korteksa sto sugerira da su spiritualni osjecaji inicirani i odrzavani samom mozdanom aktivnoscu iz nekoliko razlicitih regiona mozdane kore.
http://www.andrewnewberg.com/pdfs/2003/Prayer.pdf

Kada smo vec kod neurologije, a i posto smo krenuli uzduz i poprijeko, volio bih da se osvrnemo malo i na molekularnu biologiju jer onda mozemo pogledati na religioznost iz sasvim drugacijeg ugla i, ono sto je najvaznije, krenuti u raspravu sa opipljivijom argumentacijom. Naime, rijec je o genu zasluznom za regulaciju dopamina u mozgu. Svrha dopamina je transmisija neuro-signala izmedju neurona dok je DRD4 molekula koja se nalazi na samim receptorima i koja je zaduzena za procesuiranje signala. DRD4 molekula je nasljedna i nalazimo je u vise razlicitih verzija koje determiniraju dopaminski signal pri neuralnoj transmisiji. I dopamin i DRD4 molekula su vrlo vazni faktori u funkcioniranju frontalnog regiona cerebralnog korteksa, regiona u kojem obitava nasa svijest. Eh sada, individue koje naslijede aktivnije verzije DRD4 su znatno podloznije spiritualnosti, tj. vjerovanju u natprirodno i sve sto uz to ide dok su individue sa manje aktivnom verzijom DRD4 molekule sklonije racionalnom rezonovanju. Postoje mnogi ekperimenti koji dokazuju gornju tvrdnju. Ali ono bitno sto sam htio ovim reci je to da je nedavno geneticar Robert Moyzis otkrio da se mutirani gen zasluzan za reguliranje aktivnije verzije DRD4 molekule pojavio prije 30,000 do 50,000 godina nakon cega se rapidno rasirio kroz populaciju, od Afrike, preko Euroazije pa sve do Amerika. Bez imalo sumnje, nova mutacija je u mnogo cemu pridonijela ranom covjecanstvu ticano za regulaciju dopamina i njegovog uticaja na psihologiju rane populacije u socijalnim interakcijama. Ali, tu nalazimo i nesto jako zanimljivo. Naime, pojava mutiranog gena koji direktno determinira DRD4 koincidira sa najranijim arheoloskim nalazima koji nam sugeriraju prve pojave spiritualnosti kod Homo sapiensa!

A sto se tice “kako ce te neshto shto te duhovno zarobi i ogranichi istovremeno rasteretiti, i to bash na toj istoj razini - duhovnoj?” izgleda mi da nisi najbolje shvatila. Prvo, moras znati da duhovnost ne pretpostavlja spiritualnost po pravilu dok psihicka rasterecenost pretpostavlja psiholoske odbrambene sisteme. Dva pojma nisu nikako u istoj razini, kako kazes.

Uh, raspisah se ja…

I da, slazem se u potpunosti sa tvojom konstatacijom za naocale i dioptriju.

Pozdrav...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Liebe Gott,ponekad mi treba Tunjino poznavanje tuđih riječi :D ,trošite mi više vremena od Zeita za retoričko otključavanje.

pitanje....
Kako bi definirali pojam --Osvjedočenje o nečemu izvanosjetilnom,koje se neda opisati onome koji ga proživi,a izmjeni mu život zauvijek--mislim na ono o čemu ti,NIN, ne nalaziš logike postojanja.

Ne nađoh u psihijatriji (čak ni u razgovoru sa veoma priznatim ljudima--dr.Mujanović Ferid,Dr.Logo,dr.Boro"za narkomaniju"Đukanović) nikakve podloge da se ljudska vjera,u svom čistom i istinskom ispoljavanju(koju ti umovi umiju veoma suptilno i razumom kritici podložiti)--dakle nikakve podloge za proglasiti istu anomalijom duha ili pak razuma u filozofskom ili psihološkom smislu.
I ne radi se tu o mojoj ličnoj prosudbi ili utisku već o sumi razgovora,koju sam donio zajedno sa sugovornicima.

Imam naime jak osjećaj ,da dosta ekstremnih stavova naspram vjerovanja u Boga proizilazi iz neke,meni zasad nejasne,greške u psihološkoj analizi.Mislim pri tom na ocjenjivanje nečijeg karaktera apriori kroz njegovo očitovanje vjere.

Gdje je logika suđenja nečije razumnosti??

Gdje počinje i šta je uzrok licemjerju i animozitetu naspram iskrenosti??

Zašto visokoumni ljudi postaju tvorci raznih progona i postaju uz to suprotnost pozitivnog ljudskog djelovanja??
NIN

Post by NIN »

dr.gog wrote:...pitanje....
Kako bi definirali pojam --Osvjedočenje o nečemu izvanosjetilnom,koje se neda opisati onome koji ga proživi,a izmjeni mu život zauvijek--mislim na ono o čemu ti,NIN, ne nalaziš logike postojanja...
Sa ovim mi nisi nista rekao. Treba jos mnogo informacija da bi se moglo popricati o pojmu koji zelis pretstaviti i probati ga racionalno objasniti.

Sto se tice psihijatrije morat ces malo dublje potraziti. Postoji tona radova na ovu temu samo treba iscackati na ispravan nacin. A to sto profesori sa kojima si pricao nisu znali pronaci odgovore na tvoja pitanja vrlo je moguce da ih nisi ispravno postavio.

Sjetih se onog teksta sto si me pitao jednom prilikom pa cu iskoristiti ovu temu i postaviti link:

(...)Religion placed immortal supernatural beings at the top of the clan, thereby reducing everyday violence between adherents. Crusades, jihads, and bloody schisms were the price paid for this improvement, though in the grim context of human behavioral history, that was probably a bargain.

The idea of God (or gods) also served in ancient times as a way to apply the clan-centric cognition of the human species to the problem of comprehending the dynamics of the world. In the Hebrew Bible, for instance, God is the “King of the universe,” so God served at least two duties: as clan leader and as explanation of reality. Thus when scientists tell believers they’re flat-out wrong, we think we’re making a point about nature, but I think we’re often heard as giving the primal message, “We elite persons reject your clan status.”
(...)
(...)...people find hope in the unresolved status of the biggest questions. take away that hope and you hand victory to whatever creep can give it back. (...)
http://discovermagazine.com/2007/sep/ja ... hrough-god

A ova tvoja pitanja na dnu trebaju malu formulaciju da bi se dobio bolji uvid u ono sto se zeli doznati.

Pozdrav...
salihh

Post by salihh »

Pakleni wrote:zasto su kontradiktorni molim te?

Sto se tice rasterecenja ima milion primjera: da ti smisao zivota, da ti nadu da poslije ovog zivota nastupa "drugi zivot" i na kraju krajeva covjek kao svjesno bice tesko shvata cinjenicu da nece vjecno postojati (u bilo kojem obliku)

zarobi te i ogranici na milion nacina i oblika.....kasno je(rano je) da sad pisem duze...najkrace: postajes rob i sluga religije, zatocen si u strahu od Boga i kazne koju ti religija namece...brani ti da se upitas u ispravnost religije i samim tim nauka bi davno stala da proucava, covjek da se dalje razvija......dosta ne znam jesam li uopste uspio povezati recenice od umora.....

mozda sutra detaljno napisem...a mozda to i neko drugi uradi...laku noc :P
jao pakleni sta ti natrabunja... hajde, mozda ti se spava pa nisi sav svoj, pokusaj kada budes odmorniji, mozda i napises koju pametnu :-)
LSD

Post by LSD »

Mnogima je psihologija supstitucija za religiju...nekim je bitnije sta su Frojd ili Jung pisali i objavljivali nego Bozije objave...pa zna se je psihologija bila nezvanicna religija dekadentnog zapada 30-tih godina proslog vijeka,kada su ljudi slijepo vjerovali u pero Frojda i njemu slicnih pionira psihologije.
NIN

Post by NIN »

Zašto vjerujemo u Boga?

Image

Je li vjera u Svevišnjeg urođena ili naučena, evolucijsko postignuće ili tek nusprodukt nekih drugih ljudskih karakteristika, pitanja su na koja će novo istraživanje dati odgovor.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford potrošit će oko 1,9 milijuna funta za projekt kojemu je cilj otkriti zašto ljudi vjeruju u Boga i je li vjera u Stvoritelja čovjeku urođena ili je samo naučena, kao jedan od mnogobrojnih vidova socijalizacije, piše Jutarnji list. Oksfordski istraživači pojasnili su da nemaju namjeru pokušati otkriti postoji li Bog, nego će se fokusirati na dokaze koji bi trebali utvrditi je li vjera postala svojevrsnim evolucijskim postignućem za ljudski rod, nužnim za njegovo preživljavanje.

Istodobno, istraživanje će ozbiljno razmotriti mogućnost da je vjera tek nusprodukt nekih drugih ljudskih psiholoških karakteristika, poput potrebe za socijalizacijom. Istraživački projekt temeljit će se na metodologijama kognitivnih znanosti, evolucijske biologije, neurologije, lingvistike i kompjutorske znanosti, a psiholog Justin Barett pojasnio je njegove zadaće.

''Zanima nas otkriti u kojoj mjeri i na koji je način vjera u Boga prirodna. Smatramo da je ona to u puno većoj mjeri nego što mnogi smatraju'', izjavio je Barett, inače kršćanin po vjerskom uvjerenju. Barett je vjernike usporedio s trogodišnjom djecom ''koja pretpostavljaju da drugi ljudi znaju sve što se treba znati''. Dječja tendencija da vjeruju u ''sveznanje drugih'', koju Barett ocjenjuje kao važnom za socijalizaciju i produktivnu suradnju među ljudima, s vremenom se smanjuje, ali se potom, prema riječima psihologa, ponovno javlja kod odraslog čovjeka, i to kroz vjeru u Boga, prenosi Jutarnji list.

Net.hr
20.02.2008.

Frisko! :D :D

Pozdrav...
lady midnight

Post by lady midnight »

NIN wrote:Zašto vjerujemo u Boga?

Image

Je li vjera u Svevišnjeg urođena ili naučena, evolucijsko postignuće ili tek nusprodukt nekih drugih ljudskih karakteristika, pitanja su na koja će novo istraživanje dati odgovor.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford potrošit će oko 1,9 milijuna funta za projekt kojemu je cilj otkriti zašto ljudi vjeruju u Boga i je li vjera u Stvoritelja čovjeku urođena ili je samo naučena, kao jedan od mnogobrojnih vidova socijalizacije, piše Jutarnji list. Oksfordski istraživači pojasnili su da nemaju namjeru pokušati otkriti postoji li Bog, nego će se fokusirati na dokaze koji bi trebali utvrditi je li vjera postala svojevrsnim evolucijskim postignućem za ljudski rod, nužnim za njegovo preživljavanje.

Istodobno, istraživanje će ozbiljno razmotriti mogućnost da je vjera tek nusprodukt nekih drugih ljudskih psiholoških karakteristika, poput potrebe za socijalizacijom. Istraživački projekt temeljit će se na metodologijama kognitivnih znanosti, evolucijske biologije, neurologije, lingvistike i kompjutorske znanosti, a psiholog Justin Barett pojasnio je njegove zadaće.

''Zanima nas otkriti u kojoj mjeri i na koji je način vjera u Boga prirodna. Smatramo da je ona to u puno većoj mjeri nego što mnogi smatraju'', izjavio je Barett, inače kršćanin po vjerskom uvjerenju. Barett je vjernike usporedio s trogodišnjom djecom ''koja pretpostavljaju da drugi ljudi znaju sve što se treba znati''. Dječja tendencija da vjeruju u ''sveznanje drugih'', koju Barett ocjenjuje kao važnom za socijalizaciju i produktivnu suradnju među ljudima, s vremenom se smanjuje, ali se potom, prema riječima psihologa, ponovno javlja kod odraslog čovjeka, i to kroz vjeru u Boga, prenosi Jutarnji list.

Net.hr
20.02.2008.

Pozdrav...
meni se plaho svidja ovo istrazhivanje, kakve god rezultate na kraju pokazalo...

pitanje je samo koliko zaista ima smisla da ga predvodi "ogranicheni i duhovno zarobljeni ali zato lazhnom iluzijom psihichke rasterecnosti sretniji" krishcanski vjernik :oops: :oops: gdje ce on to, pa kako one sa oxforda samo nije stid da jednog debila koji vjeruje u Boga puste da vodi ovakav projekat :oops:
ja mislim da bi sax-forumashi ipak trebali sastaviti jednu peticiju da se ovakvom debilizmu oxfordskog univerziteta stane u kraj :oops:
dr.gog

Post by dr.gog »

lady midnight wrote:
NIN wrote:Zašto vjerujemo u Boga?

Image

Net.hr
20.02.2008.

Pozdrav...
meni se plaho svidja ovo istrazhivanje, kakve god rezultate na kraju pokazalo...

pitanje je samo koliko zaista ima smisla da ga predvodi "ogranicheni i duhovno zarobljeni ali zato lazhnom iluzijom psihichke rasterecnosti sretniji" krishcanski vjernik :oops: :oops: gdje ce on to, pa kako one sa oxforda samo nije stid da jednog debila koji vjeruje u Boga puste da vodi ovakav projekat :oops:
ja mislim da bi sax-forumashi ipak trebali sastaviti jednu peticiju da se ovakvom debilizmu oxfordskog univerziteta stane u kraj :oops:
:dance: Lejdi radi proljetnu fiskulturu :D
šaroliko društvo je svaki veliki univerzitet,osobito ovi što su se inkarnirali u intelektualnu dnk Civilizacije U Zapadnjaka :P ,ali rade fakat strahovito puno..i hvala Bogu daje im se para više nego što naši daju ovim oronulim kvazifakultetima..nejse...postaje zanimljivo..samo da mi se dočepat jednog feljtona na švapskom...daću i ja doprinos temi :D
NIN

Post by NIN »

lady midnight wrote:
NIN wrote:...Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford potrošit će oko 1,9 milijuna funta za projekt kojemu je cilj otkriti zašto ljudi vjeruju u Boga i je li vjera u Stvoritelja čovjeku urođena ili je samo naučena, kao jedan od mnogobrojnih vidova socijalizacije...
...Istraživački projekt temeljit će se na metodologijama kognitivnih znanosti, evolucijske biologije, neurologije, lingvistike i kompjutorske znanosti, a psiholog Justin Barett pojasnio je njegove zadaće. .....

Haj' da vidimo ko je ovaj ciko:

Justin L. Barrett, Ph.D. is senior researcher of the Centre for Anthropology and Mind and The Institute for Cognitive and Evolutionary Anthropology at Oxford University.

Barrett earned degree a B.A. in psychology from Calvin College and a Ph.D in experimental psychology (cognitive and developmental focus) from Cornell University. He served on the psychology faculties of Calvin College and the University of Michigan (Ann Arbor), and as a research fellow of the Institute for Social Research. Dr. Barrett is a founding editor of the Journal of Cognition & Culture and is author of numerous articles and chapters concerning the cognitive science of religion.

Image
Why Would Anyone Believe in God? (Cognitive Science of Religion Series)
Justin L. Barrett

Robert Hinde of Cambridge University suggests "In a beautifully argued presentation, Justin Barrett brings together diverse material from cognitive psychology to show that belief in God is natural. Belief is intuitively satisfying because it depends on mental tools possessed by all human beings. That it is natural does not imply that it is true, for the mental tools were elaborated through natural and cultural selection to help humans survive, not to find truth. This book will become a classic for religious studies, and should be read by anthropologists, theologians, and scientists, as well as all those puzzled by the force of religion."

Haman da je ciko posvetio dobar dio svog zivota u otkrivanju porijekla svoje religioznosti. Zar tu ima nesto lose? Ovaj covjek bi mozda trebao biti primjer onima koji, za razliku od njega, SLIJEPO vjeruju!

Al' sta ces. Naocale, dioptrija i te karafeke, jel'. :D
Pozdrav...
lady midnight

Post by lady midnight »

NIN druzhe :D
ne kontash ironiju... mozhda ipak da nabavish odredjene cvike :D:D
ja nimalo nisam dovodila u pitanje njegov nauchni kredibilitet i sposobnosti, naprotiv.
samo sam se malo ironichno, pa ako hocesh i sarkastichno...osvrnula na karakteristike koje se na ovom podforumu nerijetko, a i na ovoj temi posebno, pripisuju vjernicima.
koliko arogantnim ja smatram takve stavove, to se teshko da opisati.
NIN

Post by NIN »

lady midnight wrote:NIN druzhe :D
ja nimalo nisam dovodila u pitanje njegov nauchni kredibilitet i sposobnosti, naprotiv.
samo sam se malo ironichno, pa ako hocesh i sarkastichno...osvrnula na karakteristike koje se na ovom podforumu nerijetko, a i na ovoj temi posebno, pripisuju vjernicima.
Dobro.

Sada, mozes li mi reci zasto bi jedan vjernik, a narocito onaj koji pripada jednoj od abrahamskih institucija, bio postedjen objektivne kritike sa naucnog aspekta dok pripadnik jedne od svjetovnih ideologija ipak ne? Sta onog prvog cini povlastenim u odnosu na ovog drugog? Da li postoji razlika kada se kaze da je "musliman vjernik intelektualno nasamaren" od "republikanac je intelektualno nasamaren"? Da li je, recimo, moje ubjedjenje manje vrijedno i podlozno objektivnoj kritici od, recimo, ubjedjenja jednog vjernika sa ovog foruma koje nije primjereno stavljati pod kriticku lupu?

Hvala!
lady midnight

Post by lady midnight »

NIN wrote:
lady midnight wrote:NIN druzhe :D
Dobro.

Sada, mozes li mi reci zasto bi jedan vjernik, a narocito onaj koji pripada jednoj od abrahamskih institucija, bio postedjen objektivne kritike sa naucnog aspekta dok pripadnik jedne od svjetovnih ideologija ipak ne? Sta onog prvog cini povlastenim u odnosu na ovog drugog? Da li postoji razlika kada se kaze da je "musliman vjernik intelektualno nasamaren" od "republikanac je intelektualno nasamaren"? Da li je, recimo, moje ubjedjenje manje vrijedno i podlozno objektivnoj kritici od, recimo, ubjedjenja jednog vjernika sa ovog foruma koje nije primjereno stavljati pod kriticku lupu?

Hvala!
da na pochetku odmah jasno kazhem: svaka ideologija treba biti, i vecinom i jeste, podlozhna nauchnoj kritici.

no, ako je vec tako, dopusti mi da se malo osvrnem na to shta se pod tim (ne) podrazumijeva, i to u kontekstu ove teme, a i inache u kontekstu "kritike" religije na ovom forumu.

da pochnem recimo od toga da svaka nauchna kritika podrazumijeva prije svega analitichki pristup. tek na osnovu analize moguce je izvuci zakljuchke koji bi se formulirali kao kritika. neshto analizirati znachi neshto raschlaniti, shto samo po sebi zabranjuje svaki esencijalistichki pristup. samim tim kritika ideologije recimo islama ne mozhe biti isto shto i kritika ideologije katolicizma, a ova ne mozhe biti isto shto i kritika ideologije protestantizma, jer se usprkos zajednichkim osobinama (a to je kod ovih shto ih ti naglasi monoteizam odnosno rekurs na abrahama/ibrahima kao mitoloshkog praoca vjerske zajednice) ideologije ovih vjera i te kako razlikuju. osim ako ne zhelish da ih reducirash na one esencijalne osobine - a to vec ne bi bio nauchni pristup, nego u najboljem sluchaju esejistichki, a u najgorem chisto razbacivanje floskulama. a i ovo shto rekoh vazhi samo za "idealne tipove" vjerske ideologije, ukoliko se zakljuchci o njima zasnivaju na autoritativnim tekstovima (shto nikako ne mozhe biti dovoljno). jer koliko ideoloshkih razlika ima recimo izmedju protestanata u americi i u njemachkoj, ili izmedju shiita u iranu i sunnita u BiH, razlika koje su uzrokovane faktorima specifichnim za dato podneblje i vrijeme, to bi vec bila druga pricha.

no, prije svega analitichki pristup svakoj, pa i vjerskoj ideologiji, podrazumijeva poznavanje te iste ideologije - i to ne samo opce i sushtinsko, a pogotovo ne esencijalistichko razbacivanje parolama, nego i detaljno i dublje poznavanje. dopusti da svaku kritiku koja taj uslov ne ispunjava ne mogu smatrati - nauchnom. naravno da se tu mozhe naci dobrih momenata i naravno da ta kritika mozhe biti na mjestu, ali pretendirati na to da se tada radi o nauchnoj kritici mozhe samo neko ko ustvari ne zna shta znachi nauchna kritika.

dalje, nauchni pristup isto tako znachi precizno definirati terminologiju kojom se barata u toku procesa analize i kritike.
shto upravo na ovoj temi vec predstavlja prvi problem: ako se religija definira kao "ideologija" u istoj ravni recimo sa komunizmom (usput, republikanstvo nije ideologija nego politichka opcija za koju se odluchuju ljudi razlichitih ideoloshkih ubjedjenja, no to cemo ostaviti po strani za sada), da li to znachi da se psihoanalizom mozhe doci do relevantnih zakljuchaka o naravi koimunizma, ili fashizma kao ideologije?
dopusti da posumnjam u ovo, vec i zbog toga shto vjerovatno nikome ne bi palo na pamet da ove ideologije istrazhuje na taj nachin.
shto povlachi drugi zakljuchak - psiholoshka i druga istrazhivanja religije, pa i ovo koje si naveo (a koje ja, kao shto vec i rekoh, pozdravljam) ochito religiju ne tretiraju iskljuchivo kao ideologiju -- shto po meni dovodi u pitanje tvoju u pitanju implicitnu tvrdnju da se ovdje radi o kritici vjerskih ubjedjenja. koliko ja razumijem, navedenom studijom bi se trebali utvrditi uzroci vjerovanja, a ne kritikovati vjerska ideologija, a to su dvije razlichite polazne tachke istrazhivanja odnosno kritike, i ne bi se trebale dovoditi u medjusobnu vezu.

osim toga, ako si vec krenuo govoriti o sprezi psihologije i religije - otkud ti odjednom ova specifikacija na abrahamitske religije, ovako iz vedra neba? gdje nestadoshe ostale religije? i zashto se to one ne bi tretirale na isti nachin, ako se vec koristi rijech "religija"? i otkud odjednom redukcija religije na njenu ideoloshku dimenziju na ovoj temi?

ja ti mogu objasniti zashto - upravo zato shto se kritichari religije na koje se pozivamo mi koji na ovim prostorima prichamo o religiji, a to su najcheshce marx i freud, webera recimo ovdje niko i ne spominje, niti durkheima niti eliadu, valjda zato shto su prekompleksni da bi se dali utrpati u poznate i chesto pogreshno shvacene parole (jedna od njih je vec navedena ovdje, a i ona druga o opijumu za narod se svako malo provuche tu i tamo), dakle oni su se vecinom u svojim osvrtima na religiju i oslanjanjali na abrahamitske religije -- u nepoznavanju ostalih. i upravo je taj njihov redukcionizam i prouzrokovao nauchnu kritiku ove dvojice, dakle marxa i freuda, od strane ostalih koji se bavishe religijom i pokushajima definicije religije. po zhelji - mogu ja malo detaljnije pisati i o njihovim pogledima na religiju i o kritikama.

dalje, baviti se naukom (ozbiljno, a ne sharlatanski niti kvazinauchno) podrazumijeva konstantno preispitivanje vlastitih premisa i polaznih tachaka. oprosticesh mi shto s obzirom na preporuke literature koja je navedena u prvom postu smatram da ti ovo ne chinish. ovo govoreci, nimalo ne negiram dugorochni i josh uvijek trajni uticaj freuda na psihologiju i psihoanalizu, toliko barem i ja znam, ali negiram relevantnost navedenih djela za bolje razumijevanje fenomena religije. zato i rekoh - radovi freuda o religiji interesantni su u kontekstu istorije ideja, inache su -- prevazidjeni.

e sad, da se malo osvrnem i na ono chime i otpocheh ovu raspravu - na moje ironiziranje tvrdnje o "duhovnoj zarobljenosti i psihichkoj rasterecenosti" vjernika u odnosu na "budni duh ateiste".

s obzirom na sve shto dosad rekoh -- ovakav stav smatram legitimnim ukoliko se tretira kao mishljenje, iako se necu slozhiti sa njim. ali ne mogu ga nikako smatrati legitimnim niti tachnim ukoliko pretendira na to da bude nauchna tvrdnja (a to je upravo shto se ovdje tako chesto radi i chega si ti, dragi druzhe NIN, neosporni shampion).

zashto?
zato shto kao prvo sumnjam u to da su vjernici psihichki rastereceniji od onih koji ne vjeruju. ova se tvrdnja zasniva prvenstveno na tome da su vjernici za sebe pronashli odgovor na neka kljuchna pitanja - o zhivotu, nastanku svemira i o smrti. ovo necu da sporim, jer tachno je da religije primarno daju odgovre na ova pitanja, shto ih i chini privlachnim za vjernike. ali ne iskljuchivo -- jer da jeste iskljuchivo, sigurno ne bi vishe bila potrebna istrazhivanja o uzrocima vjerovanja, koja se, eto, ipak vrshe.
no svesti ljudsku psihu i njenu "rasterecnost" na ove odgovore i na status zadovoljstva ovim pitanjima bilo bi po meni jako neodgovorno i za mene lichno jedno nadasve nezadovoljavajuce objashnjenje, jer po strani sotavlja sve ostalo shto uzrokuje psihichku rasterecnost.

zahvaljujuci ljubaznosti kolegice koja prati ovu temu, ali se ne javlja :D dodjoh do jednog chlanka koji prezentira rezultate neuroloshkih studija o procesima koji se odvijaju u mozgu prilikom testiranja vjerovanja odnosno nevjerovanja odredjenih stvari. religija je ovdje bila samo jedno polje, pitanja su recimo ukljuchivala i tvrdnje kao "1+1=2: tacno, netacno, ne znam" itd.
uglavnom, rezultati su bili da se prilikom utvrdjivanja istinitosti i vjerodostojnosti neke tvrdnje, u ljudskom mozgu aktiviraju isti procesi i isti dijelovi mozga, bez obzira radilo se o religiji ili matematici. za mene jako plauzibilno - neke fizioloshke razlike dakle nije bilo prilikom odredjivanja toga shta je "stvarno" i shta je "tachno".

shto mene potvrdjuje u onome zakljuchku do kojeg sam sama doshla baveci se ovim pitanjima, dodushe sa druge polazne tachke. a to je ovo: shta ce neko vjerovati kao "stvarno" i "tachno", zavisi od ostalih faktora. zavisi od obrazovanja, od socijalizacije, od okoline u kojoj odrastash, od pluralizma mishljenja i ideja u drushtvu u kojem zhivish, od mehanizama koji ti prenose znanje o stvarnosti, od opceprihvacenog kanona znanja u jednom drushtvu, mozhda chak i od genetskih predispozicija (ukoliko je onaj tekst koji si naveo o onom genu tachan i vjerodostojan).

na isti nachin posmatram i ono shto se na ovom forumu vabi "duhovna zarobljenost" (koja se izgleda odnosi samo na vjernike, jer se u ovom kontekstu najvishe spominje). ali po meni, ovo se nikako ne mozhe definirati na osnovu toga kojem vjerskom ubjedjenju chovjek pripada, nego upravo na osnovu ovih stvari koje navedoh gore (dakle obrazovanje, socijalizacija, itd.) to shto religija ima apsolutistichke pretenzije kao obrazac objashnjenja svijeta, ne znachi da su svi vjernici nuzhno spremni da se povinuju tom apsolutizmu, najmanje znachi da oni to i chine. ne sporim d a ima i takvih (imamo chak i za to hejbet dokaza na samom ovom forumu), ali upravo u tome shto ima i drugachijih se i ogleda pluralizam razumijevanja religije od strane vjernika.
neki od najbrilijanntijih umova koja upoznah u toku svog zhivota bili su vjernici, shto ih nije nimalo ogranichavalo niti u jednom pogledu, a pogotovo ne da se bave onim chime su se bavili -- nauchnim istrazhivanjem.

ono shto mene, koja sam i sama ateista, najvishe nervira prilikom vulgarno-ateistichke kritike religije, jeste to shto se zanemaruje da mi, bosanci i hercegovci, ukljuchujuci i one na ovom forumu, na religiju gledamo kroz prizmu onoga shta religija predstavlja u okruzhenju u kojem zhivimo, ne poznavajuci ili slabo i povrshno poznavajuci ulogu religije u drugim drushtvima, u kojima taj odnos nije ovoliko poremecen kao kod nas i gdje se religijom ne barata u politichke svrhe. i to bi bilo u potpunosti okay kad iz toga ne bi pokushavali izvlachiti generalizirane zakljuchke, koje je nemoguce izvuci, te josh uz to tvrditi da je u pitanju - nauchna ekspretiza.
NIN

Post by NIN »

@lady,

Bez obzira na to sto je naslov teme “psihologija i religija” kritika je usmjerena iskljucivo na spiritualnost a ne na religiju kao koncept. Dakle, ne vidim potrebu da se ponavljam i da prihvatim tvoju kritiku vezanu za naucnu analitiku esencijalnu pri izucavanju same religije kao socioloskog fenomena. Vec sam napomenuo da sam svjestan u kompleksnost naucnog pristupa ovom domenu i mislim da ce biti dovoljno jos jednom ponoviti da se ovdje radi o pokusaju da se dokuce korijeni covjecije spiritualnosti, tj. religioznosti jedinke. U mom pitanju iznad sam naglasio spiritualnost pripadnika abrahamskih institucija s jednom namjerom. Naime, kada uzmemo u obzir religijski zakonik, rituale, moralne kodekse, komunalni sistem i ono sto je najvaznije, hijerarhijski ustroj u Judaizmu, Krscanstvu i Islamu namece se potreba da se iste svrstaju u autoritarne religijske nauke sto ih dosta udaljava od istocnjackih religija koje, s druge strane, spadaju u humanisticke ciji su gore nevedeni faktori jako distinktni. Dakle, ostra crta razdvajanja. Najociglednija karakteristika, koju ja uzimam kao primaran faktor i koji je od najveceg uticaja na psihizam pripadnika autoritarnih religijskih institucija je submisivnost za razliku od istocnjackih religija gdje je glavna crta vodilja cijelog nauka sasvim suprotan egalitarizam. To bi ujedno i bio odgovor na tvoju kritiku mog reduciranja spiritualnosti i uzimanja u obzir samo onih prvih.

I, nije rijec o samoj ideologiji. Istu sam naveo (mozda malo nesmotreno ali ipak dovoljno jasno da bi se shvatilo) u pitanju iznad da bih skrenuo paznju na fenomen vecinom osudjujuceg kritickog pristupa religioznosti ali ne i neteistickim ubjedjenjima. Na koncu, i jedni i drugi nauci su ubjedjenja, zar ne? Samo sto prve nije niposto ukusno stavljati pod bilo koje vrste upitnika unutar maticnih zajednica, pa bilo oni naucni ili ne, dok su drugi cak i pozeljni i dobro dosli kritici, jel’. Naime, smatram da su mi odgovori na ova pitanja donekle jasni ali zelim da vidim da li su drugi svjesni ovog fenomena. Vidis, odgovor mi nisi ponudila obilazeci ga u sirokom luku jos sirom kritikom koja u vecini slucajeva nije na mjestu. Naprimjer, kazes da je besmisleno koristiti psihoanaliticki pristup bilo kojem obliku ideologije. Stoji. Ali ko je uopste inicirao taj metod? Koliko znam, ovdje se radi o psiholoskom pristupu jedinki a ne psihoanalitici cijele ideologije. Ili recimo, navodis Marxa kojeg je skoro pa bespotrebno navoditi na bas ovoj temi i kojeg, koliko se sjecam, nisam nikada spomenuo na ovom forumu. Dalje ubacujes u pricu Webera i Durkheima ciji su pogledi na religiju bili univerzalni mada dosta kompleksniji i to stoji, ali ovdje se primarno radi o psihologiji a ne antropologiji, sociologiji, ekonomiji, simbolizmu, itd. mada nije na odmet razraditi i njihove konkretne korelacije jer bi one bile od velike pomoci ali tu dolazi ona kompleksnost pristupu temi. Za razliku od njih ja bih ipak naveo Pascal Boyera koji pristupa religioznosti sa kognitivno-psiholoskog aspekta koji nam daje dosta bistriji (i moderniji) uvid u razvoj religioznosti i njene korelacije sa socijalnim faktorima i tradicionalno-kulturalnim determinantama. I, naravno, Steven Pinkera koji se vodi premisom da je religioznost samo jedan od nusprodukata evolucije psihizma ka socijalizaciji.

Izgleda da je kamen spoticanja na ovoj temi onaj isjecak razmisljanja jednog od forumasa. Naravno da je bilo potrebno razluciti ono sto se time htjelo reci ali bit ostaje. Ako uzmemo u obzir nacin na koji autoritarni nauk utice na kogniciju jedinke onda nije tesko zakljuciti njegove implikacije na psihizam iste, sto nam statistika jasno pokazuje. Recimo, napravi jedan upitnik od 30-tak pitanja (kognitivni pristup) pa obidji siri spektar zajednica osvrcuci se naravno na edukaciju i socijalizaciju. Mnogi faktori su kljucni u razvoju religioznosti i bilo bi suludo sporiti brilijantne (religiozne) umove kojih i ja sam imam hejbet u svom okruzenju (i koji se u nekim bitnijim stvarima slazu sa mojim razmisljanjem na ovu temu, mozes mislit’) ali, nazalost ostaje cinjenica koju potvrdjuje velika vecina.

Pozdrav...
SmislovS

Post by SmislovS »

DJECIJA PSIHOLOGIJA i RELIGIJA

Postovoani psiholozi, veoma vas je interesantno pratiti u vasim diskusijama i dokazivanjima, ali kad je covjek vase struke ili kad je na ladanju, i zelio bi se malo vise informisati na temu koju ste postavili i koja je, ponavljam, zaista interesantna.

Medjutim, trenutno ovdasnju javnost i mene licno zabrinjava jedno drugo pitanje a to je uvodjenje VJERONAUKE U VRTICE, gdje ste vi gospodo psiholozi najpozvaniji da sa aspekta djecije psihologije date svoje strucno misljenje, i ne dozvolite da nas raznorazni DJECIJI DUSEBRIZNICI ubjedjuju u opravdanost uvodjenja vjeronauke u vrtice, pri cemu su prisutna razna uplitanja, pa je tesko (a mozda i nije) dokuciti sta i ko sve stoji iza takvih teznji.

Nemojte dozvoliti, molim vas, da mi koji nismo vase struke branimo djecu od izvjesno-moguce zloupotrebe vjere u najranijoj dobi (ispiranja djecijeg mozga), ubjedjujuci "tokmake" da je sa aspekta djecije psihologije veoma upitno uvodjenje vjeronauke u vrtice. Ipak ste vi najpozvaniji da kazete koju, podrazumjeva se a i vidi iz dosadasnjeg, pametnu na ovu temu.

Napominjem da se pitanje odnosi na svu djecu bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, pa je tim prije ukljucivanje psihologa sa bilo koje strane neophodno i dobrodoslo u rjesavanju ovog sadasnjeg pitanja, moguceg sutrasnjeg problema.

Radi buducnosti nase djecu, koju nemamo prava prokockati je, jos jednom apelujem da se svesrdno ukljucite u ovu raspravu, i to ne samo forumaski vec i sa bilo koje druge pozicije.
dr.gog

#40 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by dr.gog »

jedna od sjajno postavljenih tema,bar po meni,pa je zaslužila da je vratimo u život--ako ništa neka je malo na prvoj strani opet..
sojka

#41 Re:

Post by sojka »

SmislovS wrote:DJECIJA PSIHOLOGIJA i RELIGIJA

Postovoani psiholozi, veoma vas je interesantno pratiti u vasim diskusijama i dokazivanjima, ali kad je covjek vase struke ili kad je na ladanju, i zelio bi se malo vise informisati na temu koju ste postavili i koja je, ponavljam, zaista interesantna.

Medjutim, trenutno ovdasnju javnost i mene licno zabrinjava jedno drugo pitanje a to je uvodjenje VJERONAUKE U VRTICE, gdje ste vi gospodo psiholozi najpozvaniji da sa aspekta djecije psihologije date svoje strucno misljenje, i ne dozvolite da nas raznorazni DJECIJI DUSEBRIZNICI ubjedjuju u opravdanost uvodjenja vjeronauke u vrtice, pri cemu su prisutna razna uplitanja, pa je tesko (a mozda i nije) dokuciti sta i ko sve stoji iza takvih teznji.

Nemojte dozvoliti, molim vas, da mi koji nismo vase struke branimo djecu od izvjesno-moguce zloupotrebe vjere u najranijoj dobi (ispiranja djecijeg mozga), ubjedjujuci "tokmake" da je sa aspekta djecije psihologije veoma upitno uvodjenje vjeronauke u vrtice. Ipak ste vi najpozvaniji da kazete koju, podrazumjeva se a i vidi iz dosadasnjeg, pametnu na ovu temu.

Napominjem da se pitanje odnosi na svu djecu bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, pa je tim prije ukljucivanje psihologa sa bilo koje strane neophodno i dobrodoslo u rjesavanju ovog sadasnjeg pitanja, moguceg sutrasnjeg problema.

Radi buducnosti nase djecu, koju nemamo prava prokockati je, jos jednom apelujem da se svesrdno ukljucite u ovu raspravu, i to ne samo forumaski vec i sa bilo koje druge pozicije.
Djeca su suvise mala da bi imali vjeronauku u vrticu, suvise razigrana, suvise nezrela i nespremna na tu temu. Mislim da nije za njihov uzrast. Prvo bi to trebali biti maternji jezik, matematika, upoznavanje sa zivotom, ali nikako pitanja sustine zivota. Pristup religije je da usadi djeci strah, predrasude, razlike i pojaca senzibilet na tu temu. Religija je apstraktan pojam i tek nakon 10te godine djeca pocinju da razmisljaju u tim domenima. Djeca treba vaspitati bez straha, bez predrasuda, namecuci im nase strahove-koji cesto nisu opravdani. Sa pedagoske tacke gledista, psiholoske ovo je nezastupljivo i kontraefektivno. Religija im oduzima slobodu i stvara dodatne traume neprilagodljive za njihov uzrast. Mogu se upoznati sa osnovnim pojmovima po zelji, ali to je zaista stvar roditelja i samog djeteta.

Religija u vrticu, zasto ne uvesti i fiziku i ostale predmete?? I na taj nacin mogu doci do spoznaje "Boga".
Abacija

#42 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Abacija »

dr.gog wrote:Ne nađoh u psihijatriji (čak ni u razgovoru sa veoma priznatim ljudima--dr.Mujanović Ferid,Dr.Logo,dr.Boro"za narkomaniju"Đukanović) nikakve podloge da se ljudska vjera,u svom čistom i istinskom ispoljavanju(koju ti umovi umiju veoma suptilno i razumom kritici podložiti)--dakle nikakve podloge za proglasiti istu anomalijom duha ili pak razuma u filozofskom ili psihološkom smislu.
I ne radi se tu o mojoj ličnoj prosudbi ili utisku već o sumi razgovora,koju sam donio zajedno sa sugovornicima.
Sposobnost za religiozne osjecaje sigurno nije anomalija u fizioloskom smislu. Fizioloske predispozicije za vjeru imaju svi, i vjernici i ateisti. Neko postane vjernik kao dijete, a neko zbog teske bolesti itd. Sve to zavisi od vise faktora koje je @lady midnight navela (od obrazovanja, od okoline tj. drustva itd.).
Radije bi se moglo reci da je vjera proizvod evolucije; da bi pojedinac opstao u drustvenoj hierarhiji potrebno je da se povinuje zakonima te zajednice. Upravo to na Oxford-u zele i provjeriti - da li je vjera nusprodukt potrebe za socijalizacijom.
dr.gog

#43 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by dr.gog »

Abacija wrote:
dr.gog wrote:Ne nađoh u psihijatriji (čak ni u razgovoru sa veoma priznatim ljudima--dr.Mujanović Ferid,Dr.Logo,dr.Boro"za narkomaniju"Đukanović) nikakve podloge da se ljudska vjera,u svom čistom i istinskom ispoljavanju(koju ti umovi umiju veoma suptilno i razumom kritici podložiti)--dakle nikakve podloge za proglasiti istu anomalijom duha ili pak razuma u filozofskom ili psihološkom smislu.
Sposobnost za religiozne osjecaje sigurno nije anomalija u fizioloskom smislu. Fizioloske predispozicije za vjeru imaju svi, i vjernici i ateisti. Neko postane vjernik kao dijete, a neko zbog teske bolesti itd. Sve to zavisi od vise faktora koje je @lady midnight navela (od obrazovanja, od okoline tj. drustva itd.).
Radije bi se moglo reci da je vjera proizvod evolucije; da bi pojedinac opstao u drustvenoj hierarhiji potrebno je da se povinuje zakonima te zajednice. Upravo to na Oxford-u zele i provjeriti - da li je vjera nusprodukt potrebe za socijalizacijom.
Sretno im...lično mislim nije nusprodukt takve potrebe..
Fikret_ZE

#44 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Fikret_ZE »

Interesantna tema, ali glup primjer u prvom postu. Cuj:
to measure the influence of prayer on the well-being of another
Svasta!
Interesantno istazivanje bi bilo mjeriti dobrobit molitve (bez obzira na koga se odnosila) sebi samom (tj. onome koji se moli). I tu naravno da ima dobrobiti u stvaranju racionalizacije i shvatanja svijeta oko nas i svega onoga sto nam se desava.
Ja uopste nisam religiozan, ima puno negativnih stvari koje religija i stvaranje "smisla u svemu" donosi. Ali priznaj sejtanu ono sto je sejtansko (to jest religiji ono sto je njeno, he, he) pa ces tek tada vidjeti psiholoske porive i dobrobiti religije....
NIN

#45 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by NIN »

Fikret_ZE wrote:Interesantna tema, ali glup primjer u prvom postu. Cuj:
to measure the influence of prayer on the well-being of another
Svasta!
Jedan od zakljucaka bi trebao biti:
The study found no differences in survival or complication rates compared with those who did not receive prayers. The only statistically significant blip appeared in a subgroup of patients who were prayed for and knew it.
:)
Fikret_ZE

#46 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Fikret_ZE »

...
Last edited by Fikret_ZE on 16/07/2008 02:14, edited 1 time in total.
Fikret_ZE

#47 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Fikret_ZE »

Jao iznenadjenja! :zzzz:
U okviru ove teme (tj. naslova), jos uvijek mislim da bi interesantno bilo prikazati istrazivanje koje spomenuh u mom prethonom komentaru (jer se radi o tome sta religija/vjera moze da radi tebi (sebi samom).
NIN

#48 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by NIN »

Fikret_ZE wrote:Jao iznenadjenja! :zzzz:
U okviru ove teme (tj. naslova), jos uvijek mislim da bi interesantno bilo prikazati istrazivanje koje spomenuh u mom prethonom komentaru (jer se radi o tome sta religija/vjera moze da radi tebi (sebi samom).
Vidis, primjer i jeste postavljen s namjerom da pokaze da se ovi i slicni fenomeni prvenstveno zasnivaju na sugestivnom modelu. Dakle, pokazuje se da molitva nije empirijski utemeljena (ako se molimo za nekog ili nesto) osim da molitva ima itekako uticaja na samog molitelja koji je vrsi (psiho-somatski placebo efekti).

:)
Fikret_ZE

#49 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Fikret_ZE »

Ma salis se! Iznenadjen sam rezultatima!
Benighted

#50 Re: PSIHOLOGIJA I RELIGIJA

Post by Benighted »

U religiji se nalaze ljudi koji traze izgovore ... U religiji pronadju sve izgovore (iz prostog razloga sto se ti izgovori taloze hiljadama godina)
Religija daje ljudima neku vrsu "amnestije" na dotadasnji zivot...
Vecina ljudi i samog boga dozivljava kao neko svemoguce bice koji ce postupati upravo onako kako oni zele (sto je ironicno za nekoga ko se deklarise kao boziji rob i sluga)
Religija daje osobi pozicju da osudjuje sve koji ne misle i ne rade kao on,jer eto "bog" je reko da ce svi koji misle i rade drugacije goriti...
Religija je neka vrsta placeba koji daje osjecaj ispravnosti i snage potvrdjen od strane ostalih u zajednici i potvrdjen "odozgo" ljudima koji sumnjaju u svoju ispravnost i snagu,daje smisao egzistencije i radnji ljudima koji su nedovoljno kreativni da sami to pronadju.Daje izgovore za sve strahove, inhibicije i predrasude koji ti ljudi imaju... Daje "odgovore" na sva pitanja na koja bi covjek trebao skupit snage i reci : ne znam!
Post Reply